Ask Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :19 March 2019:05:39:31 PM

 What is LASER? and what is its full form?

-Added by Saraswati Kumari Science » Physics

Answer:

 It is a device that produces an intense, coherent and highly directional beam of the single frequency. It can be transmitted over a great distance without being spread. 

The full form of LASER  is Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

-Answered by Payal Kumari On 19 March 2019:05:44:55 PM

Question 2. Asked on :19 March 2019:05:29:52 PM

Why Atmospheric pressure decreases with altitude?

-Added by Payal Kumari Science » Atmosphere

Answer:

Atmospheric Pressure decreases with altitude that is why:-

1) It is difficult to cook on the motion. 

2) The fountain pen of a passenger leaks in aeroplane. 

3) Bleeding occurs from the nose.

4) It is difficult to breath on higher altitude due to less amount partial pressure of oxygen in air.

5) Water starts to boil below 100°C .

° 

-Answered by Himanshi Verma On 19 March 2019:05:34:25 PM

Question 3. Asked on :17 March 2019:05:14:06 PM

 On which spacecraft did Rakesh Sharma make his historic trip to space ?

-Added by Himanshi Verma General Knowledge » Gk

Answer:

 On Sept. 20, 1982, he was chosen to become a cosmonaut and journey into spaceas part of a joint program between the Indian Space Research Organisation and the Intercosmos space programs. On April 2, 1984, Sharma blasted off into space from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan atop a Soyuz rocket.

-Answered by Himanshi Verma On 19 March 2019:05:20:19 PM

Question 4. Asked on :17 March 2019:05:09:50 PM

 What was the code name of the first nuclear tests conducted by India in on 18 May 1974, in Pokhran, Rajasthan ?

-Added by Himanshi Verma Science » Gk

Answer:


The day was May 18 in the year 1974. On this day, the Indian government conducted its first nuclear test in the deserts of PokhranRajasthan making it a peaceful nuclear explosion. 'Smiling Buddha' (MEA designation: Pokhran-I) was the assigned code name of India's first successful nuclear bomb test.

-Answered by Himanshi Verma On 19 March 2019:05:17:06 PM

Question 5. Asked on :17 March 2019:05:07:25 PM

 Which monument was built to commemorate the visit of king George V and Queen Mary to Bombay ?

-Added by Himanshi Verma Biology » Gk

Answer:

 Gateway of India

-Answered by Himanshi Verma On 19 March 2019:05:17:28 PM

Question 6. Asked on :17 March 2019:05:05:24 PM

 भारत सविंधान के किस भाग में नागरिकता से सम्बंधित आधिकार प्रदान किये गये है ?

-Added by Himanshi Verma General Knowledge » Gk

Answer:

 किसी भी देश मे रहने वाले व्यक्ति नागरिक तथा विदेशी दो भागों में विभाजित किये जाते हैं। नागरिक वह है जो राजनैतिक समाज का हिस्सा है तथा संविधान तथा अन्य कानूनों में दिये सभी लाभो का लाभ उठाता है 

संविधान के अंर्तगत नागरिकता के मात्र सैद्धांतिक निर्देश ही दिये गये है यथा

1 सभी नागरिको हेतु एक ही नागरिकता 
2 संविधान लागू होते समय भारत के नागरिक कौन थे 
इन सिद्धांतो के आधार पर ही संसद ने भारतीय नागरिक अधिनियम 1955 पारित किय है यही अधिनियम भारतीय नागरिको की स्थिति को निर्धारित करता है। इस में 1986 में फिर संशोधन किया गया था इस में संशोधन कर के ही सरकार दोहरी नागरिकता का प्रावधान कर सकती है।

-Answered by Himanshi Verma On 19 March 2019:05:21:14 PM

Question 7. Asked on :17 March 2019:04:43:02 PM

 1857 इ. के विद्रोह में किसने अपना बलिदान सबसे पहले दिया ?

-Added by Rohit rajput General Knowledge » Gk

Answer:

 मंगल पाण्डेय । 

-Answered by Himanshi Verma On 17 March 2019:05:03:20 PM

Question 8. Asked on :17 March 2019:04:42:21 PM

 सांडर्स की हत्या किसने की थी ?

-Added by Rohit rajput General Knowledge » Gk

Answer:

 लाला जी की मौत का बदला, जिस पिस्तौल से भगत सिंह ने लिया, अब वह पिस्तौल 90 साल बाद जाकर मिली है. करीब 90 साल तक ये पिस्तौल इंदौर के सीएसडब्ल्यूटी म्यूजियम में रखी हुई थी, किसी को पता तक नहीं था कि यह वही ऐतिहासिक पिस्तौल है, जिससे शहीद भगत सिंह ने सांडर्स का काम तमाम किया था.

-Answered by Himanshi Verma On 17 March 2019:05:03:41 PM

Question 9. Asked on :17 March 2019:04:39:52 PM

 1939 इ. में कांग्रेस छोड़ने के बाद सुभाष चन्द्र बोस  ने किस दल की स्थापना की थी ?

-Added by Bobby chauhan Biology » Gk

Answer:

 आजाद हिन्द फौज । 

-Answered by Neha Pal On 17 March 2019:04:54:09 PM

Question 10. Asked on :17 March 2019:04:38:45 PM

 भारत की पहली महिला शासिका कौन थी ?

-Added by Bobby chauhan Biology » Gk

Answer:

 रज़िया सुल्तान 

-Answered by Himanshi Verma On 17 March 2019:04:57:41 PM

Question 11. Asked on :17 March 2019:04:37:55 PM

 टेलीविज़न का आविस्कर किसने किया ?

-Added by Bobby chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

 जॉन लोग बेयर्ड 

-Answered by Himanshi Verma On 17 March 2019:04:56:57 PM

Question 12. Asked on :17 March 2019:04:35:14 PM

 भारत का प्रथम गवर्नल जनरल कौन था?

-Added by Neha Pal Biology » Gk

Answer:

 लोर्ड विलियम बेंटिक

-Answered by Himanshi Verma On 19 March 2019:05:22:13 PM

Question 13. Asked on :09 March 2019:05:25:12 PM

 PH का दैनिक जीवन में क्या उपयोग है ? पांच बिन्दुएँ लिखकर समझाइए |

-Added by Payal kumari Science » G.k

Answer:

 हमारे शरीर में होने वाली जैव रासायनिक क्रियाओं की पीएच परास 7 से लेकर 7.8 तक ही होती है। इसमें थोड़ा भी परिवर्तन हमारे शरीर पर बहुत घातक प्रभाव डालता है।


अम्लीय वर्षा में जल का ph मान 5.6 से कम होता है। इस जल के फल स्वरुप नदियों का PH मान भी कम हो जाता है जो कि जलीय जीवो पर हानिकारक प्रभाव डालता है।
उपजाऊ मिट्टी का पीएच मान भी एक निश्चित परास में होता है जो न तो अधिक अम्लीय तथा न ही अधिक क्षारीय होता है।
विभिन्न प्रकार के मसालेदार भोजन पेट की अम्लता को बढ़ाते हैं जिसकी वजह से एसिडिटी तथा गैस की समस्या होती है। इसे दूर करने के लिए क्षारीय प्रकृति वाले मिल्क ऑफ मैग्नीशिया का प्रयोग किया जाता है।
मधुमक्खी के डंक में मेथेनॉइक अम्ल होता है जोकि अम्लीय प्रकृति का होता है और जलन उत्पन्न करता है। इसे शांत करने के लिए क्षारीय प्रकृति के बेकिंग सोडा का प्रयोग किया जाता है।
दांत का इनामेल कैल्शियम सल्फेट का बना होता है जो कि हमारे शरीर का सबसे कठोर पदार्थ है। दांतों की सफाई नहीं करने पर बैक्टीरिया के सड़ने से अम्लों की उत्पत्ति होती है जिनसे मुंह की लार का पीएच 5.5 से कम चला जाता है और इनामेल को नुकसान पहुंचाता है।

-Answered by Himanshi Verma On 09 March 2019:05:27:06 PM

Question 14. Asked on :09 March 2019:04:48:01 PM

 Why the filament of bulb has melting point?

-Added by Payal kumari Science » Electricity

Answer:

 filament is made up of a substance having high melting point(like tungsten) because A buld lights up by heating the filament. The heated filament is the source of light,and if the melting point of filament's substance is low,it may melt.

-Answered by Himanshi Verma On 09 March 2019:04:52:56 PM

Question 15. Asked on :09 March 2019:04:43:57 PM

 What is the benefit of residual volume of air in the respiratory process?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

 Residual volume is the amount of gas remaining in the lungs at the end of a maximal exhalation. Residual Volume is important because it prevents the lungsfrom collapsing. Even after we have expelled as much air as possible (expiratory reserve volume) gaseous exchange is still occurring by residual volume in thelungs.

-Answered by Payal kumari On 09 March 2019:04:46:24 PM

 

Search your Question Or Keywords

 

 

All Tags by Subjects: