Wellcome!

 

 

Ask Questions From NCERT:



Question 1. Asked on :31 December 2018:01:49:06 PM

What is differences between speed and velocity?

-Added by ATP Admin Science » Speed And Velocity

Answer:

SpeedVelocity
1. It is a scalar quantity.
2. It is a distance covered in unit time.
3. Average speed of moving object can not be zero. 
4. Speed of an object can never be zero. 
1. It is a vector quantity.
2. It is a displacement covered in unit time with direction.
3. Average velocity of moving object can be 
zero. 
4. Velocity of an object can be positive, negative 
or zero. 

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:40:37 PM

Question 2. Asked on :31 December 2018:12:06:37 PM

Write any three characteristiscs of colloids. 

-Added by ATP Admin Science » Solutions

Answer:

Three characteristics of colloids are -

(i) They do not settle down when left undisturbed, that is, a colloid is quite stable.

(ii) They show tyndall effects. 

(ii) Colloidal particles can not be seperated by the process of filteration

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:15:24 PM

Question 3. Asked on :31 December 2018:09:25:45 AM

What is sublimation?

-Added by ATP Admin Science » Matter Seperation

Answer:

 The process in which solids convert directly into gases and gases convert into solid is called sublimation.

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:15:33 PM

Question 4. Asked on :31 December 2018:09:20:26 AM

Find the median of 11, 12, 2x + 2, 3x, 21, 23 where x is the mean of 5, 10, 3.

-Added by ATP Admin Mathematics » Mean Median

Answer:

 For finding the value of x first we find mean of 5, 10, 3 

sum of observation = 5 + 10 + 3 = 18

mean = 18 / 3 = 6 

Therefore, x = 6 

Now we have data for median 11, 12, 14, 18, 21, 23 

n = 6 { n is an even number} 

n/2 th trem = 14 

and (n/2 + 1)th trem = 18 

Median = (14 + 18)/2 = 32/ 2 = 16 Answer

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:15:43 PM

Question 5. Asked on :30 December 2018:09:33:16 AM

What is common in all acids?

-Added by Pawan Kumar Science » Acid Base Salt

Answer:

All acids have H+ ions. H+ ion is a chemical properties of acid

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:15:57 PM

Question 6. Asked on :30 December 2018:12:07:49 AM

What is different between Ameter and galvanometer?

-Added by Master Purushottam Science » Electricity

Answer:

  Ameter measures the amount of current in a cunductor while galvanometer detects the current.

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:16:04 PM

Question 7. Asked on :29 December 2018:02:15:17 AM

आपेक्षित घनत्व का मात्रक क्या होता है?

-Added by Apurva Institute Science » घनत्व

Answer:

प्रायः किसी पदार्थ के घनत्व को पानी के घनत्व की तुलना में व्यक्त करना सुविधजनक होता है।

किसी पदार्थ का आपेक्षिक घनत्व उस पदार्थ का घनत्व व पानी के घनत्व का अनुपात है।

चूँकि आपेक्षिक घनत्व समान राशियों का एक अनुपात है, अतः इसका कोई मात्राक नहीं होता।

-Answered by Prince Rawat On 09 September 2019:01:58:29 PM

Question 8. Asked on :29 December 2018:01:35:07 AM

What is galvanometer?

-Added by Apurva Institute Science » Electricity

Answer:

It is a device to detect current in electric circuit.

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:13:19 PM

Question 9. Asked on :29 December 2018:01:00:20 AM

If the sum of first 7 terms of an AP is 49 and that of 17 terms is 289, find the sum of first n terms.

-Added by ATP Admin Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

S7 = 7/2(2a + 6d) 

=> 49 = 7a + 21d

=> 7 = a + 3d   ------------ (i) 

S17 = 17/2 (2a + 16d) 

=> 289 = 17a + 136

=> 17 = a + 8d --------------  (ii) 

Substracting equation (i) from (ii) 

we have ... 

17 - 7 = a - a + 8d - 3d 

10 = 5d 

d = 10/5 

d = 2 

Putting the value in Equation (i) 

7 = a + 3d 

7 = a + 3 x 2 

a = 7 - 6 

a = 1 

Sum of first n terms = n/2 [2a + (n - 1) d]

= n/2 [2x 1 + (n - 1)2] 

= n/2 [2 + 2n - 2 ]

= n/2 (2n) 

= nxn = n2

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:25:54 PM

Question 10. Asked on :28 December 2018:11:00:50 PM

How many terms of the AP : 9, 17, 25, . . . must be taken to give a sum of 636?

-Added by ATP Admin Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

 A.p= 9,17,25

a=9

d=17-9

=8

Sum of n terms=n÷2[2a+(n-1)d


636=n÷2[2(9)+(n-1)8]

636=n÷2[18+8n-8]

636=n÷2[10+8n]

1272=10n+8n^2

8n^2+10n-1272=0

2[4n^2+5n-636]=0

4n^2+5n-636=0

4n^2+53n-48n-636=0

n(4n+53)-12(4n+53)=0

(n-12)(4n+53)=0

n-12=0

n=12


12 terms must be given to sum of 636

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:08:54:23 PM


 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link