Wellcome!

 

 

Ask Questions From NCERT:



Question 1. Asked on :08 October 2020:05:59:50 PM

The temperature of the surface of the sun is approximately 6000 K. If we take a big lens and focus the sun rays, can we produce a temperature of 8000K? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

No.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:06:01:26 PM

Question 2. Asked on :08 October 2020:05:40:37 PM

Why can a ship not use the internal energy of sea water to operate its engine? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

For the operation of a heat engine we require a sink at temperature lower than the source and of sufficiently high thermal capacity, which is not possible in the sea. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:41:51 PM

Question 3. Asked on :08 October 2020:05:39:45 PM

What is the conversion o heat into work not possible without sink at lower temperatures? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

 For converting heat energy into work continuosly, a part of heat energy absorbed from the source has to be rejected. The heat energy can be rejected only if there is a body, whose temperature is less than that of the source. This body at lower temperature is the sink.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:06:59:06 PM

Question 4. Asked on :08 October 2020:05:39:07 PM

What is the differences between heat and work? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

 Heat and work are two different ways of transferring energy from one system to another. The the distinction between Heat and Work is important in the field of thermodynamics. Heat is the transfer of thermal energy between systems, while work is the transfer of mechanical energy between two systems.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:06:49:55 PM

Question 5. Asked on :08 October 2020:05:37:31 PM

By what method can the internal energy of an ideal gas be changed? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

By heating or cooling.  

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:38:36 PM

Question 6. Asked on :08 October 2020:05:36:12 PM

A liquid is being converted into steam at its boiling point. What will be the specific heat of the liquid at this time? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

 When liquid is converted into steam at its boling point, the temperature of liquid remains constant. i.e., change in temperature ΔT=0. Hence the specific heat, s=ΔQmΔT=ΔQm×0=∞

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:01:01 PM

Question 7. Asked on :08 October 2020:05:35:24 PM

What is the specific heat of a gas in an adiabatic process?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

 The specific heat of a gas in an adiabatic process is zero but it is infinite in an isothermal process

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:06:52:17 PM

Question 8. Asked on :08 October 2020:05:34:20 PM

What is the specific heat of a gas in an isothermal process? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

The specific heat capacity of an ideal gas for isothermal process is infinity.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:02:09 PM

Question 9. Asked on :08 October 2020:05:33:26 PM

A gas has a two principal specific heats. Which one is greater and why? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

specific heat at constant pressure is more than the specific heat at constant volume because the gas can expand in the first case, causing more absorption of heat as compared to other one.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:04:21 PM

Question 10. Asked on :08 October 2020:05:32:40 PM

Why a gas has two principal specific heat capacities? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Gas has two specific heat capacities because it has two variables pressure and volume sensitive. ... If volume of the gas is constant and heat is supplied. Then we define specific heat is called specific heat at constant volume (CV). Similarly at constant pressure specific heat capacity is defined as (CP).

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:07:26 PM


 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link