Wellcome!

 

 

Ask Questions From NCERT:



Question 1. Asked on :08 October 2020:05:31:40 PM

How many specific heats does a gas possess?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

 The specific heats of gases are given as Cp and Cv at constant pressure and constant volume respectively while solids and liquids are having only single value for specific heat.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:09:22 PM

Question 2. Asked on :08 October 2020:05:30:18 PM

Can the work done during a cyclic process be zero? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Yes. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:31:12 PM

Question 3. Asked on :08 October 2020:05:28:47 PM

What is the significance of the area  of closed curve on a P-V diagram? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

The area gives the work done in a cyclic process.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:29:49 PM

Question 4. Asked on :08 October 2020:05:25:10 PM

Can two isothermal curves intersect? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

No.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:05:26:11 PM

Question 5. Asked on :08 October 2020:04:10:58 PM

Is the equation PV=RT valid for isothermal and adiabatic processes? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:04:12:56 PM

Question 6. Asked on :08 October 2020:04:09:10 PM

Whose molecules : liquid water at 0°C or ice at 0°C have greater potential energy? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Water molecule.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:04:10:40 PM

Question 7. Asked on :08 October 2020:04:08:20 PM

Why does air pressure in a car tyre increased during driving?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

During driving, temperature of air inside increases while its volume remains constant. According to Charle's law, at constant volume V,P∝T. Therefore, pressure of air inside the tyre increases.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:10:59 PM

Question 8. Asked on :08 October 2020:04:07:19 PM

Can the temperature of a gas be increased by keeping its pressure and volume constant? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

No.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:04:08:10 PM

Question 9. Asked on :08 October 2020:04:05:11 PM

 Is it possible that there is no increase in the temperature of a body despite being heated?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 October 2020:04:07:08 PM

Question 10. Asked on :07 October 2020:06:06:26 PM

Is it possible that there is change in temperature of a bdy without giving heat ti it or taking heat from it? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:06:07:22 PM


 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link