Wellcome!

 

 

Ask Questions From NCERT:



Question 1. Asked on :07 October 2020:06:04:57 PM

Is it possible that there is change in temperaure of a body without giving heat to it or taking heat from it? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Yes, for example in an adiabatic compression, temperature rises and in an adiabatic expansion, temperature falls, although no heat is given or taken from the system in the repective changes.

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:12:05 PM

Question 2. Asked on :07 October 2020:06:01:58 PM

When a gas is suddenly compressed, its temperature rises. Why? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Sudden compression of a gas is an adiabatic process. The work done in compressing the gas increaces the internal energy of the gas. Hence the temperature of the gas rises.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:06:03:10 PM

Question 3. Asked on :07 October 2020:05:59:47 PM

Cooling is produced when a gas at high pressure suddenly expands. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

During its expansion the gas does work against high pressure. This decreaces the internal energy and hence the temperature of the gas.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:06:00:36 PM

Question 4. Asked on :07 October 2020:05:58:10 PM

An ideal gas is coompressed at constant temperature. Will its internal energy increase or decrease?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

It will remain same.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:05:59:28 PM

Question 5. Asked on :07 October 2020:05:56:02 PM

 The temperature of a gas rises during an adiabatic compression, although no heat is given to the gas from out side. Why? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Thermodynamics

Answer:

Temperature of gases changes only when internal energy of the gases changes. Temperature of the gas is related to du by du = nCvΔT. Hence for all those infinite possible values of du, you will have infinite possible temperatures, still maintaining constant net heat of the system . i.e dq as zero.

-Answered by nisha sheikh On 21 October 2020:06:50:47 PM

Question 6. Asked on :07 October 2020:05:55:01 PM

When is the heat supplied to a system equal to thev increase in its internal energy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Heat supplied to a system is always equal to increase in its internal energy only if there is no external work is done by the system.. So delta V is zero and what you get is no work

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:15:54 PM

Question 7. Asked on :07 October 2020:05:52:44 PM

Is the internal energy of a gas a function of pressure? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

The internal energy of an ideal gas depemds only on the temperature of the gas, while that of a real gas depends on the temperature and volume, which in turns is dependent on pressure.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:05:53:20 PM

Question 8. Asked on :07 October 2020:05:50:09 PM

How does the internal energy of an ideal gas differ from that of real gas?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

The internal energy of an ideal gas consists of only the kinetic energy of the particles. But for real gases it consists of both the kinetic as well as potential energies.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:05:50:59 PM

Question 9. Asked on :07 October 2020:05:49:19 PM

State the first law of thermodynamic? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

he first law of thermodynamics is a version of the law of conservation of energy, adapted for thermodynamic processes, distinguishing two kinds of transfer of energy, as heat and as thermodynamic work, and relating them to a function of a body's state, called Internal energy.

The law of conservation of energy states that the total energy of an isolated system is constant; energy can be transformed from one form to another, but can be neither created nor destroyed.

For a thermodynamic process without transfer of matter, the first law is often formulated[1][nb 1]

,

-Answered by Anjali Kumari On 09 October 2020:07:13:18 PM

Question 10. Asked on :07 October 2020:05:45:16 PM

What is a cylic process?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Thermodynamics

Answer:

Any process in which the system returns to its initial state after undergoing a series of changes is known as a cylic process.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 October 2020:05:48:05 PM


 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link