Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Biology


Question 1. Asked on :29 October 2020:07:54:22 PM

 full form of AMC? 

-Added by Master Purushottam Biology » G.K

Answer:

Anjali Kumari
Annual Maintenance Charges

-Answered by Anjali Kumari On 15 November 2020:07:31:48 PM


Question 2. Asked on :27 April 2020:01:21:20 PM

 Where bile is stored?

-Added by Khushi Chauhan Biology » Life Processes

Answer:

Shruti Srivastva
Gall blader.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:06:21:38 PM


Question 3. Asked on :25 April 2020:08:20:42 PM

 Give one example of wind pollinated plant.

-Added by Khushi Chauhan Biology » Reproduction

Answer:

Shruti Srivastva
Grass and maize. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:06:21:55 PM


Question 4. Asked on :25 April 2020:12:35:03 PM

 Name an STD which damages the immune system of human body.

-Added by Khushi Chauhan Biology » Reproduction

Answer:

Shruti Srivastva
AIDS. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:06:22:20 PM


Question 5. Asked on :25 April 2020:12:31:43 PM

 What is the role of seminal vesical and the prostate gland?

-Added by Khushi Chauhan Biology » Reproduction

Answer:

Nishant Verma

 The function of seminal vesical is to store sperms and to secrete seminal fluid that makes the sperms active. Prostate gland secretes  alkalines fluid and nourishes sperms which is discharged into the urethra.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:02:04:38 PM


Question 6. Asked on :11 November 2019:03:17:51 PM

 The first to establish regular trade with India was

-Added by Nishant Verma Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Portugese. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:06:22:38 PM


Question 7. Asked on :09 November 2019:06:29:23 PM

The biologists who discovered the scientific functions in 1665 was 

-Added by Akki chauhan Biology » Biology

Answer:

Shruti Srivastva
Robert Hooke. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:06:23:08 PM


Question 8. Asked on :15 October 2019:03:18:00 PM

How many layers of Mohenjo-daro were found?

-Added by Nishant Verma Biology » Current Gk

Answer:

Shruti Srivastva

 7 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:06:23:25 PM


Question 9. Asked on :14 October 2019:06:29:28 PM

  Pushkalavati was the capital of which of the following ancient Kingdoms?

-Added by Nishant Verma Biology » Current Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Gandhara. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:06:23:40 PM


Question 10. Asked on :14 October 2019:06:04:46 PM

The last Mughal Emperor was ?

-Added by Rahul Kumar Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Bahadur Shah.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:05:01 PM


Question 11. Asked on :13 October 2019:02:11:59 PM

 A short story based on your personal experience

-Added by Nishant Verma Biology » Current Gk

Answer:

Rahul Kumar
About 46,10,00,000 results (0.43 seconds) 
About 46,10,00,000 results (0.43 seconds) 

-Answered by Rahul Kumar On 13 October 2019:03:36:29 PM


Question 12. Asked on :13 October 2019:02:06:46 PM

 

A horse rider has to adjust the saddle and ________ before riding.


-Added by Nishant Verma Biology » Current Gk

Answer:

Rohit Rajput
We have compiled this glossary of horse and horse riding terms to help new or novice riders get to grips with the terminology before embarking on ... Breastplate - A set of straps which pass under the horse's chest and prevent the saddle from ...

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:46:10 AM


Question 13. Asked on :10 October 2019:08:02:15 PM

 The first unmanned spaceship to have soft landed and lifted off from the moon to return to the earth

-Added by Himanshi Verma Biology » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Luna-16 (U.S.S.R.) September 21, 1970


-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:03:57:27 PM


Question 14. Asked on :08 October 2019:10:51:18 AM

 a non metal that remains liquid at room temperature?

-Added by Akki chauhan Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Bromine. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:05:55 PM


Question 15. Asked on :08 October 2019:10:32:54 AM

 We use our eyes to — see, hear, feel, eat?

-Added by Akki chauhan Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
see

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:06:47 PM


Question 16. Asked on :08 October 2019:10:24:11 AM

 During which festival does Santa come to visit?


-Added by Akki chauhan Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Christmas. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:07:04 PM


Question 17. Asked on :07 October 2019:11:13:39 AM

"If there were no algae there would be no fish in the sea". Comment.

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process

Answer:

Himanshi Verma
Algae are the main source of productivity in sea. they prepare there own food with the help of photosynthesis. they are food for many small  aquatic animals living in the sea. hence the algae is food for small fishes and small fishes are food for big fishes. it is like a food chain. hence we can say if there were no algae there would be no fish in the sea.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:15:20 AM


Question 18. Asked on :07 October 2019:11:10:41 AM

Why doesn't the lungs collapse even after forceful expiration?

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 Even after forceful expiration to the mixture capacity. some amount of air remains in the lungs, known as residual volume. So the lungs doesn't collapse even after forceful expiration.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:12:00 AM


Question 19. Asked on :07 October 2019:11:01:34 AM

What will happen if carbon monoxide combines with hemoglobin? 

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 If the hemoglobin binds with carbon monoxide strongly, the oxygen will not be carried with blood leading to death of the organism.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:02:54 AM


Question 20. Asked on :01 October 2019:03:22:28 PM

  Your blood type is determined by the genes you inherit from your parents: True or False?

-Added by Suman Kumari Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
True. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:07:32 PM


Question 21. Asked on :01 October 2019:10:46:44 AM

In internet terminoology ip means..

-Added by Akki chauhan Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Internet protocol. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:07:48 PM


Question 22. Asked on :30 September 2019:09:51:53 AM

How big are Bald Eagles?

-Added by Akki chauhan Biology » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Bald eagles are large birds with a wing span of 5 to 8 feet long and a body that ranges from 2 feet to just over 3 feet long. The females are larger than the males and weigh around 13 pounds, while the males weigh around 9 pounds.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:10:51:30 AM


Question 23. Asked on :23 September 2019:08:52:01 PM

what is full form of DVC

 

-Added by Akki chauhan Biology » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva
Damodar Valley Corporation. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:08:08 PM


Question 24. Asked on :23 September 2019:08:46:15 PM

 what is full form of DNB

-Added by Akki chauhan Biology » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva
Diplomat National Board. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:08:40 PM


Question 25. Asked on :23 September 2019:08:07:28 PM

 what is full form of BMR

-Added by Akki chauhan Biology » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva
Basal Metabolic Rate. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:09:03 PM


Question 26. Asked on :09 September 2019:05:51:20 PM

 What is the different between NASA and ISRO?

-Added by Gunnaj sheikh Biology » Gk

Answer:

priyanshu kumar
ISRO is in the process of Human Space Mission, where it recently tested its crew module. The corresponding technology difference is evident. The aeronautics part of NASA deals with research in aviation and advanced aircrafts. ISRO doesn't deal with any aeronautics research

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:04:06:23 PM


Question 27. Asked on :06 September 2019:08:54:32 PM

What did the postmaster do then?

-Added by Akki chauhan Biology » Gk

Answer:

priyanshu kumar
In order to keep the writer’s faith in God alive, the postmaster decided to answer the letter. When he read that Lencho needed hundred pesos, he asked for money from his employees. He himself gave a part of his salary. He could not gather the entire amount, but managed to send Lencho a little more than half the amount. He put the money in an envelope addressed to Lencho and signed it ‘God’.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:04:43 PM


Question 28. Asked on :06 September 2019:08:18:40 PM

Who was the most sought-after social reformer after the end of Sati?

-Added by Akki chauhan Biology » GK

Answer:

Shruti Srivastva
Milky way. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:10:11 PM


Question 29. Asked on :06 September 2019:11:16:04 AM

 Who invented the Television?

-Added by Akki chauhan Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
John Logie Baird. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:10:29 PM


Question 30. Asked on :06 September 2019:11:14:54 AM

 Entomology is the science that studies

-Added by Akki chauhan Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
INsects. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:11:00 PM


Question 31. Asked on :02 September 2019:12:54:31 PM

 Which African nation is famous for chocolate?

-Added by Nishant Verma Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva

 Ghana. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:11:19 PM


Question 32. Asked on :02 September 2019:11:24:02 AM

which way is anti-clockwise, left or right?

-Added by Nishant Verma Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Left. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:11:41 PM


Question 33. Asked on :02 September 2019:10:30:52 AM

In which direction does the sun rise?

-Added by Nishant Verma Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
East. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:11:53 PM


Question 34. Asked on :30 August 2019:05:33:51 PM

 What is name capital city of Sweden?

-Added by Nishant Verma Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Stock holm.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:12:06 PM


Question 35. Asked on :30 August 2019:05:29:46 PM

 what is the full form of WED?

-Added by Nishant Verma Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
World Energy Day. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:12:31 PM


Question 36. Asked on :29 August 2019:03:45:03 PM

 The brain of Chandra Gupta Maurya was

-Added by Nishant Verma Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Chanakya. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:12:49 PM


Question 37. Asked on :28 August 2019:05:16:36 PM

 Which day comes after Friday?

-Added by Nishant Verma Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Saturday. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:13:15 PM


Question 38. Asked on :27 August 2019:09:15:44 AM

 Which planet of the solar system spins on its axis at the fastest rate? 

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
Jupiter. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:13:30 PM


Question 39. Asked on :25 August 2019:02:49:23 PM

 how much area covered by Haryan?

-Added by Shivang Gupta Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva

 44212 Km2.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:13:51 PM


Question 40. Asked on :25 August 2019:10:25:33 AM

 What is the full form of APIPA?

-Added by Harshita Rathore Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva

Automatic Private IP addressing. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:14:27 PM


Question 41. Asked on :24 August 2019:04:57:11 PM

 The spring tides, when the tides are most pronounced, occur on

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
Moon.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:15:18 PM


Question 42. Asked on :24 August 2019:04:56:29 PM

Which planet in the solar system has most moons?

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
Jupiter. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:15:49 PM


Question 43. Asked on :24 August 2019:12:40:20 PM

 Write the state of Arunachal Pradesh ?

-Added by Harshita Rathore Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Arunachal Pradesh is a state. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:16:38 PM


Question 44. Asked on :24 August 2019:11:53:39 AM

 What is the Principal language of odisha?

-Added by Himanshi Verma Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Oriya. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:17:20 PM


Question 45. Asked on :24 August 2019:11:18:32 AM

 What is the full form of ISS?

-Added by Shivang Gupta Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
International space station. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:17:33 PM


Question 46. Asked on :24 August 2019:11:13:48 AM

 What is the full form of (NMM)?

-Added by Shivang Gupta Biology » G.K.

Answer:

Shruti Srivastva
National marketing manager. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:18:05 PM


Question 47. Asked on :24 August 2019:11:05:30 AM

National game of Barbados is

-Added by Akki chauhan Biology » G.K

Answer:

Shruti Srivastva
Cricket.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:18:50 PM


Question 48. Asked on :24 August 2019:11:04:20 AM

National game of Australia.

-Added by Akki chauhan Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Cricket, Australian rules football. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:19:11 PM


Question 49. Asked on :24 August 2019:10:17:49 AM

Who is Governor of Tripura.

-Added by Akki chauhan Biology » G.K

Answer:

Shruti Srivastva
Ramesh Bais. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:20:00 PM


Question 50. Asked on :23 August 2019:09:05:31 PM

 Define Bacteriophage?

-Added by Aman senapati Biology » Microorganism Friend And Foe

Answer:

priyanshu kumar
 Bacteriophage is a type of virus that attacks only Bacteria.It uses Bacteria to reproduce itself

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:41:55 PM


Question 51. Asked on :22 August 2019:09:50:05 PM

Name five recognised dwarf planet.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe.

Answer:

Akki chauhan

 Pluto,ceres,eris,makemake and haumea.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:09:50:56 PM


Question 52. Asked on :22 August 2019:09:49:13 PM

 Who was the first woman reach to the space?

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva

Cosmonaut Valentina Tereshokva.  

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:20:34 PM


Question 53. Asked on :22 August 2019:09:44:08 PM

 Which planet has approximately same mass as the earth?

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
Mars. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:21:50 PM


Question 54. Asked on :22 August 2019:09:42:05 PM

What are the notable satellite of Pluto

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
Charon, nix. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:22:08 PM


Question 55. Asked on :22 August 2019:09:39:42 PM

When was Pluto reclassified from a planet to dwarf planer.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
2006. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:22:32 PM


Question 56. Asked on :22 August 2019:09:35:17 PM

 how many stars are there in Andromeda Galaxy?

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva

1 trillion. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:22:45 PM


Question 57. Asked on :22 August 2019:03:38:49 PM

 what is the symbols of justice.

-Added by Nishant Verma Biology » Boilogy

Answer:

Nishant Verma

A blindfolded woman holding a balanced scale.

-Answered by Nishant Verma On 22 August 2019:03:40:40 PM


Question 58. Asked on :22 August 2019:05:11:41 AM

 What is diameter of uranus.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
50,724 Km. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:23:05 PM


Question 59. Asked on :22 August 2019:05:10:51 AM

What is diameter of saturn.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
1,20,736 Km.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:23:44 PM


Question 60. Asked on :22 August 2019:05:09:45 AM

What is the diameter of jupitor.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
1,39,820 Km. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:24:07 PM


Question 61. Asked on :22 August 2019:05:08:52 AM

What is diameter of  mars.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
6,779 Km. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:24:31 PM


Question 62. Asked on :22 August 2019:05:07:35 AM

What is diameter of earth.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
12,742 Km. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:24:49 PM


Question 63. Asked on :22 August 2019:05:05:52 AM

 What is the diameter of mercury.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe.

Answer:

Shruti Srivastva
4,879 Km. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:25:06 PM


Question 64. Asked on :22 August 2019:05:03:30 AM

Which planet is known as the morning star and evening star.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe.

Answer:

Shruti Srivastva
Venus. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:25:21 PM


Question 65. Asked on :22 August 2019:05:01:44 AM

Which planet is nearest to the earth.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
Mercury.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:25:34 PM


Question 66. Asked on :22 August 2019:04:59:48 AM

 How many times does sun rays take to reach to earth?

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
8 minutes. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:25:48 PM


Question 67. Asked on :21 August 2019:11:20:27 PM

 What is the distance between sun and earth?2

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
93 million miles. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:26:07 PM


Question 68. Asked on :21 August 2019:11:19:51 PM

 When was sun born.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva

46 billion years ago. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:26:56 PM


Question 69. Asked on :21 August 2019:11:19:00 PM

 How many stars are there in milky way?

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
More than 100 billion. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:27:28 PM


Question 70. Asked on :21 August 2019:11:17:47 PM

 What percents of the solar system mass does sun hold.

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva
99.8 %. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:27:54 PM


Question 71. Asked on :21 August 2019:11:16:58 PM

 What is the diameter of sun?

-Added by Akki chauhan Biology » Universe

Answer:

Shruti Srivastva

1.3927 Million km.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:28:12 PM


Question 72. Asked on :21 August 2019:07:36:17 PM

What is crop?

-Added by Shivang Gupta Biology » Crops

Answer:

Master Purushottam

 When same kind of plant are grow at the large scale at one place is called crop.

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:11:02:10 PM


Question 73. Asked on :21 August 2019:05:28:43 PM

 Write the parts and function of brain.

-Added by Himanshi Verma Biology » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Brain is main coordinating centre of the body. It has three major parts:-

(a) Forebrain : It is most complex and specialized part of the brain. It consist of cerebrum.

1. It is main thinking part of the  brain.

2. It control involuntary actions.

3. It store informations.

4. Centre associated with hunger.

5. It receives sensory impulses from various parts of the body and integrate it.


(b) Mid- Brain: Control involuntary actions such as:

1. Change in pupil size.

2. Reflex movements of head, neck and trunk.


(c) Hind- Brain: It has three parts:

1. Cerebellum= It control posture and balance. precision of involuntary actions e.g., picking pen.

2. Medulla= It control involuntary actions e.g., blood pressure, salivation, vomiting.

3. Pons= It control involuntary actions, regulation of respiration.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:05:29:39 PM


Question 74. Asked on :21 August 2019:04:37:03 PM

 What is the definition of Haemodialysis?

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 The process of purifying blood by an artificial kidney. It is meant for kidney failure patients.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:37:55 PM


Question 75. Asked on :21 August 2019:04:34:52 PM

 Write the function of Nephron.

-Added by Himanshi Verma Biology » Life Process.

Answer:

Himanshi Verma

 1. Excretion of nitrogenous waste.

2. To maintain the water and ionic balance (osmic regulation).

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:36:02 PM


Question 76. Asked on :20 August 2019:10:56:30 AM

 Which is largest tree in the world?

-Added by Akki chauhan Biology » Tree

Answer:

Shruti Srivastva
Sequoia. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:29:30 PM


Question 77. Asked on :20 August 2019:10:03:08 AM

 What are receptors?

-Added by Akki chauhan Biology » Life Processes

Answer:

Master Mind

 Receptors are organs or cells that able to respond heat, cold, light and touch like external stimulus and transmit the signal to a sensory nerve.

-Answered by Master Mind On 20 August 2019:10:53:32 AM


Question 78. Asked on :20 August 2019:09:32:12 AM

Where is found white Tiger?

-Added by Rohit Rajput Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Assam. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:29:51 PM


Question 79. Asked on :18 August 2019:06:36:21 PM

 Who was discovered Adrenaline hormone?

-Added by Himanshi Verma Biology » Ch- 6

Answer:

Shruti Srivastva

 Schafer 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:30:15 PM


Question 80. Asked on :18 July 2019:07:14:25 PM

 What is sphygmomanometer ?

-Added by Shalu Shukla Biology » Life Processes

Answer:

Shruti Srivastva
The instrument by which blood pressure is measured. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:31:14 PM


Question 81. Asked on :08 July 2019:04:54:39 PM

 What is the function of pituitary gland? Why pituitary gland is called master glands?

-Added by Himanshi Verma Biology » Control And Coordination"

Answer:

Himanshi Verma

 the function of the pituitary gland is to control the growth of the body. pituitary gland is called master gland because it control all glands and their hormones.

-Answered by Himanshi Verma On 12 July 2019:07:08:54 PM


Question 82. Asked on :17 March 2019:05:07:25 PM

 Which monument was built to commemorate the visit of king George V and Queen Mary to Bombay ?

-Added by Himanshi Verma Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Gateway of India. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:31:45 PM


Answer:

Himanshi Verma
आजाद हिन्द फौज 

-Answered by Himanshi Verma On 22 March 2019:05:01:41 PM


Question 84. Asked on :17 March 2019:04:38:45 PM

 भारत की पहली महिला शासिका कौन थी ?

-Added by Bobby chauhan Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Razia Sultan. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:32:08 PM


Question 85. Asked on :17 March 2019:04:35:14 PM

 भारत का प्रथम गवर्नल जनरल कौन था?

-Added by Neha Pal Biology » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Lor William Baltic. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:32:34 PM


Question 86. Asked on :24 February 2019:12:25:21 PM

 भारत के दक्षिण में कौन सा महासागर है ?

-Added by Akki chauhan Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Indian ocean. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:32:55 PM


Question 87. Asked on :02 February 2019:10:27:46 AM

 which animal is immortal.

-Added by Rohit Rajput Biology » Animal Science

Answer:

Himanshi Verma

  Though not technically immortal animals, the bowhead whale is the oldest living mammal. According topopular science,, several species of whales have been known to live for more than 70 years, though in the 1990s scientists discovered scars on the massive animals that had been made by weapons from the 1800s. The oldest known bowhead lived to be 211 years old. Whales are also very smart. this particular one even thanked the scientists who rescued him for fishing net .

-Answered by Himanshi Verma On 05 February 2019:04:57:47 PM


Question 88. Asked on :23 January 2019:05:04:18 PM

 Which India's state have own flag?

-Added by Harshita Rathore Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Jammu Kashmir. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:33:16 PM


Question 89. Asked on :21 January 2019:09:41:48 AM

  In which city, India's first helicopter - taxi service has launched

-Added by Akki chauhan Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Bengaluru. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:33:56 PM


Question 90. Asked on :14 January 2019:05:20:51 PM

 Name the 21st Cheif election comissioner (cfc) of India ?

-Added by Himanshi Verma Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Achal Kumar Jyoti. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:34:22 PM


Question 91. Asked on :14 January 2019:10:33:25 AM

  Which is the world's largest cosmetics company?

-Added by Akki chauhan Biology » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Procter and Gamble. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:35:13 PM


Question 92. Asked on :14 January 2019:09:36:46 AM

What is the Distance between earth to sun

-Added by Rohit Rajput Biology » G.k

Answer:

Master Purushottam
 149.6 million km

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:50:07 PM


Question 93. Asked on :11 January 2019:09:22:27 AM

 Smallest insect in the world.

-Added by Rohit Rajput Biology » G.k

Answer:

Nishant Verma
 Fairyflies.

-Answered by Nishant Verma On 07 October 2019:02:29:39 PM


Question 94. Asked on :10 January 2019:11:09:08 AM

 Which is the largest river in india.

-Added by Akki chauhan Biology » G.k

Answer:

Shivang Gupta
Ganga is the largest river in India.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:23:52 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link