Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Business Study


Question 1. Asked on :05 October 2020:06:50:34 PM

Write the Characteristics of Ideal Business Organisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Before selecting any form of business organisation, one must consider the following factors:

(i) Easy Formation: Its formation must not invole much logal formalities. It must consume less time.

(ii) liability of Owner: It can be limited or unlimited, Limited liability is more preffered from risk view point.

(iii) Continuity and Stability: This is essential as its enables the businessman to make long terms plans for his business.

(iv) Capital Adequancy: Business form must ensure raising of adequate amount of capitals at most reasonable cost.

(v) Flexbility of operations: Business mustbe flexible enough to adjust it self to changes taking place in its environment.

(vi)Relationship between ownership control and management : For eficient management, the controll and managementof firm must be the hands of the owners.

(vii) Lawful Business: Every business enterprise must undertake such business.

-Answered by Rohit Rajput On 05 October 2020:06:52:48 PM


Question 2. Asked on :05 October 2020:06:41:34 PM

Write the types of Globalisation and its reasons?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Globalisation is at two types

(i) Macro     (ii) Micro

Reasons of Globalisation:

(i) Rapid shrinking of time and distance.

(ii) Domestic markets are no longer adequate and rich.

(iii) Foreign market becomes large enough to justify foreign investment. 

(iv) Reduce high transportation cost.

(v) political stability.

(vi) To get technology.

(vii) To secure reliable or cheaper source of raw materials.

(viii)Generates higher sales.

(ix) Better cash flows.

(x)

-Answered by Rohit Rajput On 05 October 2020:06:42:35 PM


Question 3. Asked on :05 October 2020:06:39:14 PM

What is Globalisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
It refers to integration of world into one huge market by removing the trade barriers among countries.

-Answered by Rohit Rajput On 05 October 2020:06:40:14 PM


Question 4. Asked on :05 October 2020:06:36:30 PM

What is problems in Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The problems in privatization:
(i) Growth of monopoly power 

(ii) Loss making units are not bought 

(iii) Lop-sided industrial development.

-Answered by Rohit Rajput On 05 October 2020:06:37:26 PM


Question 5. Asked on :30 September 2020:07:46:44 PM

What is functions of Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Finctions of Privatization:

(i) Better managment of enterprises

(ii)Encourage enterpreneurship 

(iii) Accelerating pace of economic development 

(iv) Increase number o workers and common man who are shareholders.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:47:25 PM


Question 6. Asked on :30 September 2020:07:37:08 PM

What is Benefits of Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The Beneits of Privatization:

(i) Reducing fiscal burden.

(ii) Reviving sick units.

(iii) Reducing the size of administrative machinery.

(iv) Helps in generating funds.

(v) Enabling the government to concentration on essential states.

(vi) private sector registration fast growth in the post liberalization period.


-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:38:08 PM


Question 7. Asked on :30 September 2020:07:24:16 PM

Write the methods of Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The methods of Privatizations:

(i) Divestiture: The partial or full disposal of an investment or assest through sale, exchnage, closure or bankruptcy. Business may divest by selling of ownership stakes.

(ii) Contracting: Under this, the government give contracts for service to be performed and delivered to other organisation.

(iii) Liquidation: It can be formal (sale of assets and closure of entire enterprise) or informal (suspending some of its operations).

(iv) Denetionalisation: It means transferring something from state ownership to private ownership.

(v) Franchising: Government gives autherisations to someone to sell or distribute its goods or service in a certain designated area.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:25:08 PM


Question 8. Asked on :30 September 2020:07:19:54 PM

What is Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Privatization refers to the transfer of assets or service functions from public to private ownership or control. It mean the withdrawl of the state from an industry or sector partially of fully.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:21:25 PM


Question 9. Asked on :30 September 2020:07:10:40 PM

What is Beneits of Liberalisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The benefits of Liberalisation are follows:

(i) Liberalisation has led to expansion o Indian Economy.

(ii) Easy entry of foreign business organisation in India.

(iii) Stiff competition has led to increase in efficiency.

(iv) High growth rate.

(v) Avalibility of goods at competitive prices.

(vi) Healthy stock market.

(vii) Good industrial relation.

(viii) Low inflation raete, etc.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:11:34 PM


Question 10. Asked on :30 September 2020:07:01:17 PM

What is Liberalisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Refers to relaxation of previous government restrictions usually in areas of social and economic policies. It refer to the process of eliminating unnecessary control and restrictions on the smoot functioning of business enterprises.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:03:08 PM


Question 11. Asked on :30 September 2020:06:51:57 PM

What is features of Globalisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The Features of Globalisation is follow:
(i) Developing new finanacial markets.

(ii) Growing Global Consumer Market with global brands.

(iii) Reduction anti-trust laws and proliferating mergers and acquisitions.

(iv) Growing trend of multilateral agreements.

(v) Conventions and agreements on the global environment.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:06:54:10 PM


Question 12. Asked on :29 September 2020:07:38:20 PM

What is Ecology and Physical Environment?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
These factors are important for those units which carry on production and manufacturing activities. Its include weather climatic.

-Answered by Rohit Rajput On 29 September 2020:07:40:57 PM


Question 13. Asked on :29 September 2020:07:26:59 PM

What is Micro Environment?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
(i) It is also known as task or operating environment.

(ii) It is the immediate environment with which the organisation interacts for its day to day operations.

(iii) These factors are more closely linked with the company than the macro factors.


-Answered by Rohit Rajput On 29 September 2020:07:30:00 PM


Question 14. Asked on :29 September 2020:07:14:25 PM

What is External Environment?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
It consits of the factors taht are outside te company boundaries thus the company have no control over them company must adapt to such changes. External environment can be micro or micro. 

-Answered by Rohit Rajput On 29 September 2020:07:15:33 PM


Question 15. Asked on :29 September 2020:06:29:59 PM

What is Internal Environment ?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
It consists of the factor that are within the control of business.

(i) Man Human Resources: It is the stenght and weakness of any organisation and must possess various characteristic like skills, quality, high morale attitude.

(ii) Money financial Resources: Various financial factors like the financial policies and its resources affects the business functioning. The source o finance is share capital, banking and other functional and financial institutions etc.


-Answered by Rohit Rajput On 29 September 2020:06:33:46 PM


Question 16. Asked on :26 September 2020:07:05:40 PM

What are the use of Mission and Vision statements?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Vision and Mission Statements provides various uses to the organization:

Intarnally 

(i) Helps in defining performance standards.

(ii)Guides the employees in decision making.

(iii)Guides the management while planning on the strategic issues.

(iv)Inspire the employees to work more productively.

(v)Helps establishing a framework for ethical behaviour.

Externally

(i) Helps in better communication with customers, suppliers and alliance partners and also create closer linkage.

(ii)Provide external support.

(iii)Serves as a public relation tool.


-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:07:06:41 PM


Question 17. Asked on :26 September 2020:06:57:06 PM

What is mission statement, explain with example?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Mission statement helps defineing the company's business, its objective and its approach to reach those objectives. It broadly describe an organisation, present capabilities, customer focus, activities, and business make up.

Ex : (i) Reliance Industries : To become major player in chemical business and grow in other growth oriented industries like infrastructure.

(ii) ICSI : To developed high caliber professional facilitating good corporate governance.

(iii) Facebook : To give the people power to share the make the world more open and connected.

(iv) Ranbaxy : To become a $1 billion research based global pharmaceuticals.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:06:58:26 PM


Question 18. Asked on :26 September 2020:06:52:34 PM

What is vision statement? Explain with example?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Vision statement is a road map of the country future. It describe the desire future position of the company.

Ex: 

(i) Disney: To make people happy.

(ii) ICSI : To be a global leader in promoting good corporate governance.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:06:53:37 PM


Question 19. Asked on :26 September 2020:10:26:54 AM

Why Business environment is important?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Anjali Kumari
In any business, it is important to be aware of the actions and strategies of your competitors. A business environment enables firms to analyze their competitors' strategies and actions. ... The reason is that most telecom organizations ensure that they are abreast of the strategies and actions of their competitors.

-Answered by Anjali Kumari On 11 October 2020:02:14:05 PM


Question 20. Asked on :26 September 2020:10:11:25 AM

What are the salient features of Busniess environment?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
(i) Dynamic : Business environment is always changing in nature. This is due to the various types of influences operating in the envirinment like needs of customers, fashion, technology etc.

(ii) Multi-faceted : Any change occurring in the Business environment are viewed differently by different persons.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:10:14:28 AM


Question 21. Asked on :23 August 2020:01:14:28 PM

 what are the possess of sole proprietorship?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Jyoti Srivastva

It possess the following charactersitics:

(i) Single ownerful: It is run by single individual who owns and controls all assets of the properties of the business and bears all risks.

(ii) Individual Capital Contribution: Capital is arrangedby sole proprietor himself either from personal resonrces or through borrowing .

(iii) Individual Managementand Contorl: All business decisions are taken by sole prorietor himself.

(iv) No Sharing of Profiit and Loss: Entire profit arising out of business is enjoyed by sole proprietor himship.Similarly ,he himship has to bear all the business losses.

(v) Unlimited liability: In case of any loss ,sole proprietor's personal property can be used to pay off all the liabilities.

-Answered by Jyoti Srivastva On 23 August 2020:01:30:30 PM


Question 22. Asked on :23 August 2020:12:40:52 PM

 what are the possess of business organization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Jyoti Srivastva
Every business organization possess the following characteristics :

(i) Distinct ownership: Business firm can be owned by an indivied or group of individuals jointly . 

(ii) Separate Status and Management: Every firm is a separate and an independent identity and no one can be accounted for any other's functioning.

(iii) Continutity in operations: Operations of every firm are carried on a continuous basis.

(iv) Lawful business: Business firms must carry on lawful business activities.

(v) Dealing in goods and services: Every firm is engaged either in production or distribution of goods and serices.

(vi) Rick involvement: Business involves rick and uncertainty due to uncertain future decisions.

-Answered by Jyoti Srivastva On 23 August 2020:12:43:35 PM


Question 23. Asked on :19 August 2020:01:16:43 PM

 write the possess of partnership 

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Anjali Kumari
 partnership is a formal arrangement by two or more parties to manage and operate a business and share its profits. ... In particular, in a partnership business, all partners share liabilities and profits equally, while in others, partners have limited liability.


-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:44:07 PM


Question 24. Asked on :19 August 2020:12:41:41 PM

 Write the possess of HUF?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Jyoti Srivastva

HUF possess the following:

(i) Legal status : HUF is governed by hindu law, thus can enter into partnership agreements.

(ii) Membership : onlymale member who are coparceners by birth can be its member. 

(iii) Managment : All the affairs of HUF are managed by karta.

(iv) Liability : Liability of all except karta in limited .

(v) Fluctuating share : share of each member keeps on fluctuating by birth and death of male members.

(vi) Continuty : Death of any coparcener or even karta does not effects its continuity.

(vii) Profit sharing : All coparcener have equal share in the proits.

-Answered by Jyoti Srivastva On 19 August 2020:12:45:00 PM


Question 25. Asked on :19 August 2020:12:27:20 PM

 what is the HUF?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Jyoti Srivastva

 It is a most peculiar form of business organisation in which family possesses some inherited property and the head of the family konwn as karta manages its affairs.

-Answered by Jyoti Srivastva On 19 August 2020:12:36:33 PM


Question 26. Asked on :18 August 2020:02:00:01 PM

 Write the full form o IFFCO?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Shruti Srivastva
Indian Farmers and fertilizer co-opreative. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:27:35 PM


Question 27. Asked on :18 August 2020:01:33:23 PM

 what is the Sole Proprietorship?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Jyoti Srivastva

 Sole Proprietorship is a tpye of business unit where one person is solely responsible for proving the capital, bearing the risk enterpriese and for the managment of the business.

-Answered by Jyoti Srivastva On 18 August 2020:01:39:29 PM


Question 28. Asked on :18 August 2020:01:08:43 PM

 Write the process of LLP?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Jyoti Srivastva
LLP Process:

(i) Acquire DPIN and DSC 

(ii) Register DPIN, DSC with LLP 

(iii) Cleck name availability 

(iv) Download UP forms

(v) File Electronically

(vi) Track status

(vii) Receive certificate.

-Answered by Jyoti Srivastva On 18 August 2020:01:11:06 PM


Question 29. Asked on :18 August 2020:12:42:30 PM

 what is partnership?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Jyoti Srivastva

 It is the relation between persons competing to make contracts who agree to carry lawful business in common view of private gain

-Answered by Jyoti Srivastva On 18 August 2020:12:48:10 PM


Question 30. Asked on :18 August 2020:12:27:04 PM

 What is the Business Oranisations?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Forms Of Business Organizations

Answer:

Jyoti Srivastva

 Business organisations are also konwn as business undertaking, enterprises firms or cohcerns. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 18 August 2020:12:37:47 PM


Question 31. Asked on :17 August 2020:01:56:55 PM

 Write the reasons for globalization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 Reason for globalizations :

(i) Rapid shrinking of time and distance.

(ii) domestic markets are no longer adequate and rich.

(iii) Foreign market becomes large enough to justify foreign investment.

(iv) Reduce high transportions cost

(v) Politcal stability

(vi)To get technology

(vii) To secure reliable or cheaper source of raw materials

(viii) Generate higher sales

(ix) Better cash flows. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 18 August 2020:12:09:36 PM


Question 32. Asked on :17 August 2020:01:46:01 PM

 How many levels of globalization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Shruti Srivastva

Macro and Micro. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:10:57 PM


Question 33. Asked on :17 August 2020:01:37:16 PM

 what is the globalization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 It refers to integration of world into one huge market by removing the trade barriers among countries.

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:01:40:42 PM


Question 34. Asked on :17 August 2020:01:30:10 PM

 write are the problems in priavtiaztion?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) Growthof monopoly power.

(ii) Loss making units are not bought.

(iii) Lop- sided industrial development.   

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:01:32:50 PM


Question 35. Asked on :17 August 2020:01:17:02 PM

 what are the functions of privatization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

Functions of privatization:

(i) Better management of enterprises.

(ii) Eencourage enterpreneurship.

(iii) Accelerate pace of economic development.

(iv) Increase number of workes and common man who are shareholders.

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:01:20:29 PM


Question 36. Asked on :17 August 2020:12:48:00 PM

 Write the methods of privatizaition?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) Divestiture/privatiaztion of ownership

(ii) contracting 

(iii) Liquidation 

(iv) Denationalisation/Re-privaitization

(v) Franching

(vi) leasing

(vii) Government withdrawal. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:12:51:40 PM


Question 37. Asked on :17 August 2020:12:37:39 PM

 What is the privatizations?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 Privatization refers to the transfer of assets or service functions from public to private ownership or control.

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:12:43:58 PM


Question 38. Asked on :16 August 2020:02:16:46 PM

 What is the use vision and miossion statement ? 

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 Vision and mission statement provides various uses to the organization:

Internally:

(i) Helps in defining preformance standards.

(ii) Guides the employees in decision making.

(iii) Guides the management while planing on strategic issues.

(iv) Inspires the employees to work more productively.

(v) helps establishing a framework for ethical behaviour.

 Externally : 

(i) Helps in better communication with customers, suppliers and alliance partners and also create closer linkage.

(ii) Proides external support.

(iii) Serves as a public relations tool.

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:12:13:00 PM


Question 39. Asked on :16 August 2020:01:58:37 PM

 What is a mission statement?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 Mission statement helps defining the company's business ,objectives and its approach to reach those objiective. It broadly describes an organisation's present capabilities,customer focus,activities and business make up. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 16 August 2020:02:04:32 PM


Question 40. Asked on :16 August 2020:01:44:58 PM

 what is a vision statement?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 vision statement is a road map of a company's  future. It describes the desired future position of the company.

-Answered by Jyoti Srivastva On 16 August 2020:01:53:36 PM


Question 41. Asked on :16 August 2020:01:36:06 PM

 what is the importance of busiess envinment? 

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Busiess Environment

Answer:

Anjali Kumari
Business environment brings both threats and opportunities to a business. Hence, understanding of environment helps the management in future planning and decision making. For example, competition increases with the entry of new firms in the market.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:20:38 PM


Question 42. Asked on :16 August 2020:12:43:41 PM

what are the main features of business environment?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Buniess Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 The following features of business environment is:

(i) Dynamic : business environment is always changing in nature. this is due to the various types of influences operating in the  environment like needs of customers, fashion, technology,etc.

(ii) Multi-faceted :  any change occurring in the business environment and viewed differntly by different persons.

(iii) Sum of external forces : business environment is an aggregate of various external factors.

(iv) Uncertainty : In today's world, environment is changing every moment . Thus, with such frequent changes it is difficult to predict the future happenings and non-happening.

(v) Both specific and general forces : business environment consists of both specific and general forces.

(vi) Relativity : busiess environment can be regarded as a relative concept as it change from one region to another from one country to another and even frim one individual to another individual.







 

-Answered by Jyoti Srivastva On 16 August 2020:12:47:35 PM


Question 43. Asked on :16 August 2020:12:30:51 PM

 What is business environment?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva
Business environment is the sum of several exteral and internal forces that affect the functioning of business. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 16 August 2020:12:37:42 PM


Question 44. Asked on :22 February 2020:04:08:45 PM

 Where to buy candle making machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where To Buy Candle Making Machine ?


Question 45. Asked on :21 February 2020:08:21:30 PM

 where to buy cake making machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where To Buy Cake Making Machine ?


Question 46. Asked on :19 February 2020:10:37:45 AM

 where to buy tube light choke winding machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where To Buy Tube Light Choke Winding Machine ?


Question 47. Asked on :16 February 2020:12:07:16 PM

 where to buy popcorn making machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where To Buy Popcorn Making Machine ?


Question 48. Asked on :15 February 2020:07:13:06 PM

 where to buy saree roll press machine ? 

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where To Buy Roll Police Machine ?


Question 49. Asked on :14 February 2020:02:54:29 PM

 Where to buy chalk making machine

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where To Buy Chalk Making Machie ?


Question 50. Asked on :13 February 2020:10:37:49 AM

 where to get tshirt printing machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where To Tshirt Printing Machine ?


Question 51. Asked on :12 February 2020:12:13:33 AM

 Where can i find laddu making machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where Can I Find Laddu Making MachinE


Question 52. Asked on :05 February 2020:06:49:52 PM

 where i can buy fruit pulper machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » Where I Can Buy Fruit Pulper Machine ?


Question 53. Asked on :02 February 2020:09:47:18 AM

 how to buy curd making machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » How To Buy Curd Making Machine ?


Question 54. Asked on :31 January 2020:01:19:41 PM

 how to buy sewing thread rill making machine ?

-Added by NIOS NEWS Business Study » How To Buy Sewing Thread Rill Making Machine ?


Question 55. Asked on :24 August 2019:07:48:52 PM

List five names of private and public sector banks?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Master Purushottam

Public sector banks:

1. Bank of India

2. Canara Bank

3. Dena Bank

4. UCO Bank

5. Indian Bank

Private sector banks:

1. Axis Bank

2. HDFC Bank

3. ICICI Bank

4. DCB Bank 

5. Yes Bank

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:10:32 PM


Question 56. Asked on :24 August 2019:07:46:59 PM

 Write the full form of NEFT ?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Shruti Srivastva
National electric fund transfer. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:42:14 PM


Question 57. Asked on :24 August 2019:07:46:11 PM

 Write the features of NEFT?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Akki chauhan

 National electronic funds transfer. 

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:07:54:49 PM


Question 58. Asked on :24 August 2019:07:44:49 PM

 What is Credit Card?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Akki chauhan
 A card allowing the holder to transfer money electronically from their bank account for making purchase this is called debit card

-Answered by Akki chauhan On 21 September 2019:07:44:21 PM


Question 59. Asked on :24 August 2019:07:44:08 PM

 What is Debit Card?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Shruti Srivastva

 A card allowing the holder to transfer maoney elctronically ron their bank account for making purchase this is called debit card. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:43:02 PM


Question 60. Asked on :24 August 2019:07:43:20 PM

 Write the advantages of Electronic Fund Transfer?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Akki chauhan
  • It helps individuals and organizations to save on costs such as printing checks as well as the time to deliver or collect checks and deposit them in the banks for processing.
  • The money moves to the recipients account much faster since there is no manual moving of checks from one bank to the other.

-Answered by Akki chauhan On 21 September 2019:07:44:40 PM


Question 61. Asked on :24 August 2019:07:41:48 PM

 Write the full form of EFT?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Shruti Srivastva
Electric fund transfer. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:44:25 PM


Question 62. Asked on :24 August 2019:07:40:44 PM

 What is Automated Teller Machine (ATM )?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Shruti Srivastva
It is a teller machine which help people to get saved cash any time. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:44:53 PM


Question 63. Asked on :24 August 2019:07:40:01 PM

 What is Electronic Fund Transfer?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Shruti Srivastva
It refers to the computerised system for performing financial transaction. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:45:40 PM


Question 64. Asked on :24 August 2019:07:38:06 PM

 Write the features of Banker"s Cheque or pay order?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Harshita Rathore

 What are Features of Cheques.

  • Cheque is an instrument in writing. ...
  • Cheque contains an unconditional order. ...
  • Cheque is drawn by a customer on his bank. ...
  • Cheque must be signed by customer. ...
  • Cheque must be payable on demand. ...
  • Cheque must mention exact amount to be paid. ...
  • Payee must be certain to whom payment is made. ...
  • Cheque must be duly dated by customer of bank.

-Answered by Harshita Rathore On 25 August 2019:09:12:22 AM


Question 65. Asked on :24 August 2019:07:32:29 PM

 Write the features of a bank draft?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch4

Answer:

Master Purushottam

1. Through bank draft money can be remitted from one place to another 

2. The issuing bank charges some commission for it.

3. It is less risky for the creditor as it has no danger of being dishonoured.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:02:38 PM


Question 66. Asked on :19 August 2019:03:09:27 PM

 Write the full form of NABARD.

-Added by nisha sheikh Business Study » CH-4

Answer:

Shruti Srivastva
Natinal Bank of Agriculture and Rural Development. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:46:28 PM


Question 67. Asked on :19 August 2019:03:07:07 PM

 What is the full form of EXIM Bank.

-Added by nisha sheikh Business Study » CH-4

Answer:

Shruti Srivastva
Export Import Bank of India. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:47:34 PM


Question 68. Asked on :19 August 2019:03:05:08 PM

 Define Business Risk.

-Added by nisha sheikh Business Study » CH-1

Answer:

Master Purushottam

 business risk is the exposure a company or organisation has to factor(s) that will lower its profit or lead it to fail anything that threatens a company's ability to meet its target or archive its financial goals is called business risk

-Answered by Master Purushottam On 19 August 2019:04:02:39 PM


Question 69. Asked on :19 August 2019:03:01:35 PM

 Differences among Business, Profession and Employment?

-Added by nisha sheikh Business Study » Ch-1

Answer:

Akki chauhan

 Business, profession and employment do for earning money. 

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:02:59:00 PM


Question 70. Asked on :18 August 2019:02:18:23 PM

 why is business considered an economic activity?

-Added by nisha sheikh Business Study » Evolution And Fundamentals Of Business

Answer:

Harshita Rathore

 Economic.

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:55:51 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link