Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Chemistry


Question 1. Asked on :07 October 2020:05:56:02 PM

 The temperature of a gas rises during an adiabatic compression, although no heat is given to the gas from out side. Why? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Thermodynamics

Answer:

nisha sheikh
Temperature of gases changes only when internal energy of the gases changes. Temperature of the gas is related to du by du = nCvΔT. Hence for all those infinite possible values of du, you will have infinite possible temperatures, still maintaining constant net heat of the system . i.e dq as zero.

-Answered by nisha sheikh On 21 October 2020:06:50:47 PM


Question 2. Asked on :03 October 2020:05:26:18 PM

Why an ice box is constructed with a double wall? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Thermal Properties Of Matter

Answer:

Shruti Srivastva
An ice box is made of double wall and the space between the walls is filled with some non-conducting material to provide heat insulators, so that the loss of heat can be minimised.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 October 2020:05:27:03 PM


Question 3. Asked on :12 September 2020:05:53:51 PM

Account for Bond dissociation energy of F2 is less than that of Cl2.

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Due to smaller size of F than Cl as a result of which electron-electron repulsions between the lone pairs of electrons are very large than that of Cl, hence bond dissociation energy of Fis less than that of Cl2.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2020:05:55:10 PM


Question 4. Asked on :12 September 2020:05:51:14 PM

Explain the role of Cryolite in the electrolytic reduction of alumina. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Lower the melting point of the mixture and brings conductivity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2020:05:52:37 PM


Question 5. Asked on :12 September 2020:05:50:10 PM

Give ann example of elastomers. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Buna-S, Buna-N.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2020:05:50:54 PM


Question 6. Asked on :12 September 2020:05:49:24 PM

What is an alkylamine more basic than ammonia? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Rohit Rajput
 This is because of electron releasing tendency of alkyl group. The alkyl group shows +I effect which increases the electron density at N atom in alkyl amine which makes it more basic than ammonia.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:07:19:07 PM


Question 7. Asked on :12 September 2020:05:45:37 PM

What is Bi a stronger oxidant than Sb? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
The stability of the +5 oxidant state decreases and that of +3 state increases due to the inert pair effect down the group therefore Bi accepts two electrons and get reduced to Bi. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2020:05:46:50 PM


Question 8. Asked on :12 September 2020:05:42:17 PM

Why is the forth flotation method selected for the concentration of sulphide ores? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Because the method is based on preferential wetting properties with the frothing agent and water, and the suphide particles of res stick to the oil droplets and rise in the form of forth. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2020:05:43:21 PM


Question 9. Asked on :12 September 2020:05:41:18 PM

Define the term "Tyndall effect".

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

nisha sheikh
Tyndall effect, also called Tyndall phenomenon, scattering of a beam of light by a medium containing small suspended particles—e.g., smoke or dust in a room, which makes visible a light beam entering a window.

-Answered by nisha sheikh On 20 September 2020:06:57:34 PM


Question 10. Asked on :12 September 2020:05:39:05 PM

Which point defect in crystals doesn't alter the density of the relevant solid? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Frenkel defect. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2020:05:40:59 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Alertness. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 September 2020:05:46:36 PM


Question 12. Asked on :11 September 2020:05:38:10 PM

 What first aid measures will you take againd=st the gas pill acciedent for yourself and your neighbours?




-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Keeping a wet hankerchief in our mouth. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 September 2020:05:43:06 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Safety of small childrens. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 September 2020:05:37:46 PM


Question 14. Asked on :11 September 2020:05:32:24 PM

Can you suggest the reason for recall of toys? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Small children generally put the toys in their mouth while playing with them . 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 September 2020:05:33:28 PM


Question 15. Asked on :11 September 2020:05:30:24 PM

Name the metal which is present in paint used in automobile battries? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Lead (pb). 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 September 2020:05:32:02 PM


Question 16. Asked on :11 September 2020:05:29:07 PM

Write the values which are ignored by the lab assisteant.

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Safety and security.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 September 2020:05:30:04 PM


Answer:

Shruti Srivastva
He doesn't know that water should not be added to conc. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 September 2020:05:27:52 PM


Question 18. Asked on :10 September 2020:11:17:54 AM

Define osmotic pressure. How is osmotic pressure related to the concentration of a solute in a solution?

-Added by Rohit Rajput Chemistry » Chemistry

Answer:

Rohit Rajput
Osmotic pressure is the measure of excess presure applied on solution side to stop the process od osmotic. Osmotic pressure is directly proportional to the concentration off solute in the solution.

  

-Answered by Rohit Rajput On 10 September 2020:11:23:48 AM


Question 19. Asked on :10 September 2020:11:16:28 AM

Explain the following terms with suitable examples?

(i) Frenkel defect (ii) F-centres.

-Added by Rohit Rajput Chemistry » Chemistry

Answer:

Rohit Rajput
(i) Frenkel defect- The defect in which the smaller ion/cation is dislocated to a nearby interstitial site.

Ex- Silver halides, ZnS.

(ii) F-centres- The aninon vacancy occupied by an electrons is called F-centres in Alkali metal halides.

Ex- NaCL, KCL, LiCL.

-Answered by Rohit Rajput On 10 September 2020:11:26:17 AM


Question 20. Asked on :10 September 2020:11:02:33 AM

What are Associated Colloids? Given an example?

-Added by Rohit Rajput Chemistry » Chemistry

Answer:

Rohit Rajput
Colloids which acts as electrolyte at low concentration and show colloidal behaviour at high concentration are called Associated colloids.

Ex- Soap solution and detergents.

-Answered by Rohit Rajput On 10 September 2020:11:09:12 AM


Question 21. Asked on :10 September 2020:11:01:09 AM

Why is tyndall effect shown by colloidal solutions? 

-Added by Rohit Rajput Chemistry » Chemistry

Answer:

Rohit Rajput
It is true to large size of colloidal particles. In colloidal solution particle size of dispersed phase is comparable to the wavelength of light used.


-Answered by Rohit Rajput On 10 September 2020:11:11:57 AM


Question 22. Asked on :10 September 2020:10:57:35 AM

Define the rate constant (k).

-Added by Rohit Rajput Chemistry » Chemistry

Answer:

Rohit Rajput
Rate constant: It is defined as the rate of reaction when the concentration of reactants is taken as unity.

-Answered by Rohit Rajput On 10 September 2020:11:15:09 AM


Answer:

Shruti Srivastva
(i) Fair dealing

(ii) Business ethics.

(iii) Selling a non-standardized products with the help of false advertisements. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:30:26 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Groundwater is hard water and it contains Ca+2 and Mg+2 salts which react with soap produce a curdy precipitate that adheres to the fabric as gummy mass and blocks the ability of soap to remove dirt.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:27:30 PM


Question 25. Asked on :28 August 2020:05:19:33 PM

As a citizen of the country what should be our course of action further during coal mine?  

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
We have to inform the concerned authority about the excess of CO in the coal mine. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:21:19 PM


Question 26. Asked on :28 August 2020:05:17:41 PM

How could we estimate the level of pollutants during a coal mine?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
By using I2O5.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:19:09 PM


Question 27. Asked on :27 August 2020:06:01:58 PM

Why it is difficulty in breathing in a coal m

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
In coal mines to lack of oxygen, a small percentage of carbon monoxide is formed. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 August 2020:06:03:37 PM


Question 28. Asked on :27 August 2020:05:51:35 PM

Write the feature of the cadmium plate battery?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva

Cadmium plate battery through expensive is not as strong a pollutant as a lead. Lead salt beings insoluble in water if ingested into our system cannot be excreted out. Whereas Cd and Ni salts are water-soluble. therefor get biomagnified in the body. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 August 2020:05:52:27 PM


Question 29. Asked on :27 August 2020:05:45:06 PM

What kind of organizational values are ignored that could affect the people living in the area?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
The industry is ignoring its social responsibility for the health and safety of people and respect for the environment. Due to water and air pollution caused by the industry, the entire ecological system will collapse. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 August 2020:05:46:25 PM


Question 30. Asked on :27 August 2020:05:43:27 PM

Copper pyrite is the copper-ore used in the unit. The harmful gases emmited are CO, SO2, SO3, etc. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry


Question 31. Asked on :25 August 2020:05:34:31 PM

Write any three values which were ignored by the engineer and the workers. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Lack of safety and security.

(ii) Lack of value for human life. 

(iii) Lack of responsibility towards their own amilies and society at large. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:35:37 PM


Question 32. Asked on :25 August 2020:05:29:14 PM

Why are gas masks used in deep coal mining?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva

Gas masks containing activated charcoal are frequently used by miners. Poisonous gases like CH4, CO etc. can be selectively absorbed by the gas masks containing activated charcoal. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:32:39 PM


Question 33. Asked on :24 August 2020:05:53:48 PM

What could be the reason for Electric use?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Anjali Kumari
Causes of high electricity usage
5 Reasons Your Electric Bill is So High
  • Letting Vampire Appliances Bleed You Dry. One of the main reasons your electric bill may be high is that you leave your appliances or electronics plugged in whether you're using them or not. ...
  • Feeding Energy Hog Appliances. ...
  • Misusing Lights and Ceiling Fans. ...
  • Using Appliances Past Their Prime. ...
  • Device-Charging Frenzy.

-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:24:21 PM


Question 34. Asked on :24 August 2020:05:49:16 PM

Why are the gas masks used in deep coal-mining?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Gas mask containing activated charcoal are frequently used by miners. Poisonous gases like CH4, CO, etc. can be selectively absorbed by the gas mask containing activated charcoal. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:51:22 PM


Question 35. Asked on :24 August 2020:05:47:54 PM

Name any two macro molecules chosen as drug targets. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Lipid and Protiens.

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:48:57 PM


Question 36. Asked on :24 August 2020:05:45:07 PM

Give an example of a substance that can act as a disinfect as well as antiseptic depending upon its concentration. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva

 0.2% solution of phenol acts as antiseptic whereas 1 % solution o phenol acts as disinfectant. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:46:50 PM


Question 37. Asked on :24 August 2020:05:40:55 PM

Pick out the odd one from among the following on the basis o their medicinal properties mentioning the reason: Luminal, Seconal, Phenacetin, Equanil.

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Phenacetin is an antipyretic, while the rest are tranquilizers. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:43:40 PM


Question 38. Asked on :24 August 2020:04:49:07 PM

Describe the type of hybridisation for the complex ion [Fe(H2O)6]2+.

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Fe exists as Fe2+.There are 4 unpaired electrons. Water is weak ligand. Thus the hybridisation involved is sp3d2. It is an octahedral outer d-orbital complex. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:56:36 PM


Question 39. Asked on :24 August 2020:04:46:40 PM

What form Freundlich absorption equation will take at high pressure?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva

At high pressure, amount of gas absorbed (x/m) becomes independent of pressure (P). 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:47:48 PM


Question 40. Asked on :24 August 2020:04:44:33 PM

Why are lyophilic colloidal sols more stable than lyphobic colloidal sols?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Same charge on all the colloidal particles.

(ii) Solvation of the colloidal particle. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:45:39 PM


Question 41. Asked on :24 August 2020:04:41:17 PM

What happens when a freshly precipated Fe(OH)3 is shaken with a little amount of dilute solution of FeCl3?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
A reddish brown coloured solution is obtained. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:43:43 PM


Question 42. Asked on :24 August 2020:04:38:50 PM

Predict the major product of acid catalysed dehydration of 1-Methylcyclohexanol.

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva

1-Methylcyclohexene

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:40:51 PM


Question 43. Asked on :24 August 2020:04:35:05 PM

Arrange them in order: 

PH2, AsH3, BiH3,SbH3, NH3 - Increasing base strength

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
 BiH3,< SbH3 AsH3PH2< NH3

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:37:26 PM


Question 44. Asked on :24 August 2020:04:29:40 PM

Arrange them in order:

F2, Cl2, Br2, I2 - increasing bond dissociation enthalpy. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
L2<F2<Br2<Cl2

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:32:09 PM


Question 45. Asked on :24 August 2020:04:28:31 PM

Ore used in the preparation of potassium dichromate. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Chromite ore. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:29:27 PM


Question 46. Asked on :24 August 2020:04:26:52 PM

A member of the lanthanoid series which is well known to exhibit +4 oxidation state. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Cerium (Ce). 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:28:10 PM


Question 47. Asked on :24 August 2020:04:25:37 PM

A compound where the transition metal in the +7 oxidation state. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
KMnO4.

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:26:31 PM


Question 48. Asked on :24 August 2020:04:19:02 PM

A transition metal which does not exhibit variation in oxidation state in its compound. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Scandium (Sc)

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:21:00 PM


Question 49. Asked on :24 August 2020:04:16:06 PM

Give the IUPAC name and structure of the amine obtained when 3-chlorobutatnamide undergoes Hoffmann-bromamide reaction.

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Three ions [Co(NH3)6]2+,2Cl-

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:17:42 PM


Question 50. Asked on :24 August 2020:04:12:45 PM

Amongst the isomeric alkanes of molecular formula C5H12, Identity that one on that on photochemical chloronitation yields a single monochloride.  

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Neopentate or 2, 2-Dimethylpropane. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:15:27 PM


Question 51. Asked on :24 August 2020:04:10:44 PM

What is shape selectively catalysis? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Catalysis by zeolites which depends on the shape and size of the reactants and the products as compared to those of the pores and cavities of zeolites. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:11:23 PM


Question 52. Asked on :24 August 2020:04:07:16 PM

Name the non stoichiometric point defect responsible for colour in alkali metal halides. 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Chemistry

Answer:

Shruti Srivastva
Metal excess or anionic vacancies or F-centres. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:04:10:02 PM


Question 53. Asked on :19 August 2020:06:01:33 PM

What is solvent?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
The component of the solution that dissolves the other component in it is called the solvent. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:02:32 PM


Question 54. Asked on :19 August 2020:05:59:32 PM

What is mixture?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
Mixtures are constituted by more than one kind of pure form of matter. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:06:00:47 PM


Question 55. Asked on :19 August 2020:05:58:13 PM

What is dilute?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
Depending upon the amount of solute present in a solution, it can be called a dilute. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:58:49 PM


Question 56. Asked on :19 August 2020:05:56:21 PM

What is a non-saturated solution?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
If the amount of solute contained in a solution is less than the saturated level, it is called an unsaturated solution. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:57:07 PM


Question 57. Asked on :19 August 2020:05:54:58 PM

What is solubility? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
The amount of solute present in the saturated solution at this temperature is called its solubility. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:55:23 PM


Question 58. Asked on :19 August 2020:05:53:30 PM

What is a saturated solution?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
When no more solute can be dissolved in a solution at a given temperature, it is called a saturated solution. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:54:02 PM


Question 59. Asked on :19 August 2020:05:52:25 PM

What is heterogenous? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
It has a non- uniform composition.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:52:51 PM


Question 60. Asked on :19 August 2020:05:45:51 PM

The liquid generally have lower density compared to solids but you must have observed that ice heats on water why? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Matters In Our Surroundings

Answer:

Shruti Srivastva
Because volume of ice is more than water. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:47:19 PM


Question 61. Asked on :19 August 2020:05:44:17 PM

What is rigidity?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Matter In Our Surroundings

Answer:

Rohit Rajput
1 : the quality or state of being rigid.
 2 : one that is rigid (as in form or conduct) Synonyms & Antonyms Example Sentences Learn More about rigidity.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:07:23:14 PM


Question 62. Asked on :19 August 2020:05:42:53 PM

Change 30ºC in kalvin scale?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Matter In Our Surroundings

Answer:

Shruti Srivastva
303 K. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:44:06 PM


Question 63. Asked on :19 August 2020:05:41:42 PM

Boiling point of water in a hill station like Shimla lower than in Delhi why? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Matter In Our Surroundings

Answer:

Rohit Rajput

 Shimla have higher altitude than Delhi. And Shimla have low atmospheric pressure. And The boiling Point is low on lower atmospheric pressure. ... Hence, the boiling point of water is lower in Shimla than in Delhi.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:07:24:11 PM


Question 64. Asked on :19 August 2020:05:40:50 PM

Why dry ice is use? 

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Matter In Our Surroundings

Answer:

Shruti Srivastva
For preservation.

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:41:27 PM


Question 65. Asked on :19 August 2020:05:39:46 PM

What is the common name of solid carbon dioxide?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Matter In Our Surroundings

Answer:

Shruti Srivastva
Dry ice. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:40:42 PM


Question 66. Asked on :19 August 2020:05:37:40 PM

By placing a finger in running stream of water you are not able to break the steam of water what do you conclude from this?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Matter In Our Surroundings

Answer:

Shruti Srivastva
The force attraction between the particles. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:39:09 PM


Question 67. Asked on :19 August 2020:05:36:14 PM

Define diffusion is it faster in winter or summer?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Matters In Our Surroundings

Answer:

Shruti Srivastva
It is faster in the summer. 

-Answered by Shruti Srivastva On 19 August 2020:05:37:24 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Parabolic path.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:33:50 PM


Question 69. Asked on :07 July 2020:04:38:07 PM

 Express parasec in metres?

-Added by Shruti Srivastva Chemistry » Units And Measurements

Answer:

Shruti Srivastva

 1 parasec= 3.08 X 1016m

-Answered by Shruti Srivastva On 07 July 2020:04:38:51 PM


Question 70. Asked on :26 June 2020:07:35:35 AM

Define disease?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Why Do We Fall Ill

Answer:

Aman Senapati

 It can be defined as a condition in which normal functioning of the body or its some part or organ is disturbed or deranged.

-Answered by Aman Senapati On 26 June 2020:07:41:00 AM


Question 71. Asked on :26 June 2020:07:24:32 AM

Define Physical,Mental and Social Health?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Why Do We Fall Ill

Answer:

Aman Senapati

 Physical Health:- It refers to the normal state of structure and functioning of various body organ.Physical Health can be determined by several medical tests and physical examination.


Mental Health:- It is associated with the mental satisfaction of a person.It maintains a balance and harmony between individual's expectation and achievement.It is difficult to measure


Social Health:- It implies social well being,i.e.,good relation and happiness at home , at working place and with neighbours and friends.Social health is still more difficult to assess.

-Answered by Aman Senapati On 26 June 2020:07:26:31 AM


Question 72. Asked on :24 June 2020:10:20:01 AM

 What is a Immunisation?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Why Do We Fall Ill

Answer:

Aman Senapati

 Development of immunity or body resistance against a pathogen through vaccination is called immunisation.

-Answered by Aman Senapati On 24 June 2020:10:20:58 AM


Question 73. Asked on :24 June 2020:08:24:39 AM

 Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick ?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Why Do We Fall Ill

Answer:

Aman Senapati

 We are advised to take bland and nourishing food when we are sick so as to :-

a)Provide nourishment to body , to recover from weakness.

b)Strength our body's immune system.

-Answered by Aman Senapati On 24 June 2020:08:38:27 AM


Question 74. Asked on :24 June 2020:08:13:37 AM

 State any two condition essential for being free from disease.

-Added by Aman Senapati Chemistry » Why Do We Fall Ill

Answer:

Aman Senapati

 a)Hygienic living conditions and perfect personal hygiene.

 b)Balanced diet, clean drinking water, adequate physical exercise.

-Answered by Aman Senapati On 24 June 2020:08:21:44 AM


Question 75. Asked on :24 June 2020:08:05:52 AM

 State any two condition essential for good health.

-Added by Aman Senapati Chemistry » Why Do We Fall Ill

Answer:

Aman Senapati

 a)Complete physical fitness, i.e.,free from any disease.

 b)Perfect mental and social well-being.

-Answered by Aman Senapati On 24 June 2020:08:19:15 AM


Question 76. Asked on :30 May 2020:09:52:48 AM

 Write a short note on solid state of matter?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Chapter 1 Matter In Our Surrounding

Answer:

Master Purushottam

Solid id one of the four fundamental states of matter (the other being liquid, gas and plasma). The atoms in a solid are closed packed together and contain the least amount of kinetic energy. A solid is characterized by structural rigidity and resistance to a force applied to the surface.

  

-Answered by Master Purushottam On 31 May 2020:12:14:13 AM


Question 77. Asked on :30 May 2020:09:51:35 AM

Name the fourth and fifth state of matter?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Chapter 1 Matter In Our Surrounding

Answer:

Master Purushottam

 The fourth state of matter is Plasma , Plasma is a hot ionized gas consisting of approximately equal numbers of positively charged ionsand negatively charged electrons. The fifth state of matter is BEC(Bose-Einstein Consensate). 

-Answered by Master Purushottam On 31 May 2020:12:18:00 AM


Question 78. Asked on :30 May 2020:09:49:01 AM

 What are the important characteristics of particles of matter?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Chapter 1 Matter In Our Surrounding

Answer:

Master Purushottam

 The particles of matter are very, very small. The particles of matter have space between them. The particles of matter are constantly moving. The particles of matter attracted each other.


-Answered by Master Purushottam On 31 May 2020:12:20:50 AM


Question 79. Asked on :30 May 2020:09:46:33 AM

What is diffusion?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Chapter 1 Matter In Our Surrounding

Answer:

Master Purushottam

Intermixing of particles of different matter in spaces between particles is known as Diffusion.  

-Answered by Master Purushottam On 31 May 2020:12:22:55 AM


Question 80. Asked on :30 May 2020:09:42:31 AM

 What is a Brownian Motion?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Chapter 1 Matter In Our Surrounding

Answer:

Master Purushottam

 The erratic random movement of microscope particles in a fluid, as a result of continuous bombardment From molecules of the surrounding medium.

   

-Answered by Master Purushottam On 31 May 2020:12:24:35 AM


Question 81. Asked on :27 May 2020:03:16:47 PM

 What is the law of multiple of proportion?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Laws Of Chemical Combination

Answer:

Himanshi Verma

 This law was proposed by Dalton in 1803. According to this law if two elements can combine to form more than one compounds, the masses of one element that combined with a fixed mass of the other element are in the ratio of small whole numbers.

-Answered by Himanshi Verma On 27 May 2020:03:17:53 PM


Question 82. Asked on :27 May 2020:09:42:00 AM

 Define Diffusion?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Chapter 1 Matter In Our Surrounding

Answer:

Nishant Verma

 The movement of atoms or morecules for an area of higher concentration to an area of lower Concentration. Some substances like carbon-di-oxide  or oxygen can move across cell membrane from region of high concentration to a region where concentration is low this process is known as diffusion.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:09:59:40 AM


Question 83. Asked on :27 May 2020:09:35:25 AM

 Define Cohesive Force?

-Added by Aman Senapati Chemistry » The Mater In Our Surrounding

Answer:

Nishant Verma

 Cohesive ( from Latin cohaesio  "cling or unit"). Or cohesive attraction or cohesive force is the action or property of like molecules to sticking together, being a mutually attrative.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:09:40:45 AM


Question 84. Asked on :27 May 2020:09:26:02 AM

 Name all the particulate nature of matter?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Chapter 1 Matter In Our Surrounding

Answer:

Aman Senapati

  1. How small are the particles of matter.
  2. The particles of matter have space between them .
  3. The particles of matter attract each other.
  4. The particles of matter are in continuous motion.

-Answered by Aman Senapati On 27 May 2020:09:27:30 AM


Question 85. Asked on :27 May 2020:09:16:41 AM

 How many molecules are having in a drop of water?

-Added by Aman Senapati Chemistry » The Mater In Our Surrounding

Answer:

Aman Senapati

 A drop of water has about 1,00,00,00,00,00,00,00,00,00,000 particles(molecules).

-Answered by Aman Senapati On 27 May 2020:09:19:17 AM


Question 86. Asked on :26 May 2020:07:41:06 AM

 Ancient Indian philosophers considered all forms of matter to be made of five elements.Name that five elements?

-Added by Aman Senapati Chemistry » The Matter In Our Surrounding

Answer:

Aman Senapati

 The five elements are:-

  1. Akasha(sky)
  2. Vayu(air)
  3. Kshiti(earth)
  4. Jal(water)
  5. Pawak(fire)

-Answered by Aman Senapati On 26 May 2020:07:43:31 AM


Question 87. Asked on :26 May 2020:07:39:56 AM

 What is an atom?


-Added by Aman Senapati Chemistry » The Matter In Our Surrounding

Answer:

Aman Senapati

 An Atom is an smallest component of an elements,characterized by a sharing of the chemical properties of the element and a nucleus with neutrons,protons and electrons.

-Answered by Aman Senapati On 26 May 2020:07:46:33 AM


Question 88. Asked on :26 May 2020:07:38:46 AM

 Name the four basic substances from which matter is made?

-Added by Aman Senapati Chemistry » The Matter In Our Surrounding

Answer:

Aman Senapati

  1.  Earth 
  2.  Air 
  3.  Water
  4.  Fire

-Answered by Aman Senapati On 26 May 2020:07:51:13 AM


Question 89. Asked on :26 May 2020:07:36:56 AM

 Who gave the idea that all matter is made up of four basic substances?

-Added by Aman Senapati Chemistry » The Matter In Our Surrounding

Answer:

Aman Senapati

 Greek philosophers Empedocles.

-Answered by Aman Senapati On 26 May 2020:07:52:41 AM


Question 90. Asked on :26 May 2020:07:30:57 AM

 Name the states which cannot be considered matter?

-Added by Aman Senapati Chemistry » The Matter In Our Surrounding

Answer:

Aman Senapati

 The following are not considered matter:-

  1. Types of energy like heat,light etc.
  2. Sensation
  3. Emotions:love,hatred,affection,friendship,etc.
  4. Time

-Answered by Aman Senapati On 26 May 2020:07:56:41 AM


Question 91. Asked on :25 May 2020:07:26:58 PM

 What is a mass?

-Added by Aman Senapati Chemistry » Ch-1

Answer:

Aman Senapati

 Mass is the amount of matter present in an objects.

-Answered by Aman Senapati On 25 May 2020:07:28:04 PM


Question 92. Asked on :25 May 2020:07:22:09 PM

 What is a matter?

-Added by Aman Senapati Chemistry » The Matter In Our Surrounding

Answer:

Aman Senapati
Anything that has mass and occupies space (i.e has volume)is called Matter.

-Answered by Aman Senapati On 25 May 2020:07:24:14 PM


Question 93. Asked on :23 September 2019:08:42:26 PM

 what is full form of DIY

-Added by Akki chauhan Chemistry » Full Forms

Answer:

Suraj Kumar
Do it Yourself

-Answered by Suraj Kumar On 10 November 2019:03:52:38 PM


Question 94. Asked on :13 September 2019:07:09:35 PM

Pappu Karki, the popular Kumaoni folk singer has passed away. He was native of which state?

-Added by Akki chauhan Chemistry » Chemistry

Answer:

priyanshu kumar

 Uttarakhand


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:34:18 PM


Question 95. Asked on :13 September 2019:07:03:15 PM

Write is not a chemical change ?

-Added by Akki chauhan Chemistry » Chemistry

Answer:

priyanshu kumar
Crystallization of table salt from sea water

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:34:52 PM


Question 96. Asked on :13 September 2019:07:02:51 PM

 Which one of the following non metals is not a poor conductor of electricity

-Added by Akki chauhan Chemistry » Chemistry

Answer:

priyanshu kumar

 Selenium.


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:35:01 PM


Question 97. Asked on :02 September 2019:05:17:03 PM

who was the first president of America?

-Added by Nishant Verma Chemistry » Gk

Answer:

priyanshu kumar
George Washington.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:51:45 AM


Question 98. Asked on :02 September 2019:12:10:35 PM

  1. Who is the inventor of electricity?

-Added by Nishant Verma Chemistry » Gk,

Answer:

Harshita Rathore
Benjamin Franklin

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:01:51:03 PM


Question 99. Asked on :25 August 2019:09:04:23 AM

 What is currency of Bardados?

-Added by Harshita Rathore Chemistry » Gk

Answer:

Shivang Gupta
 Barbadian dollar. 

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:45:12 PM


Question 100. Asked on :24 August 2019:01:06:41 PM

 Write the capital of kerla? 

-Added by Harshita Rathore Chemistry » Gk

Answer:

Akki chauhan

 Trivantepuram.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:02:46:41 PM


Question 101. Asked on :24 August 2019:11:10:03 AM

National game of Bhutan is

-Added by Akki chauhan Chemistry » G.k

Answer:

Akki chauhan

 Archery.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:11:11:52 AM


Question 102. Asked on :24 August 2019:09:50:24 AM

Who is Governor of Chhattisgarh.

-Added by Akki chauhan Chemistry » G.K

Answer:

priyanshu kumar

 Berlin.


-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:26:19 PM


Question 103. Asked on :21 August 2019:05:00:29 PM

What is the common name of POP, and also write its uses?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma
The common name of POP(Plaster of Paris) is Calcium sulphate hemihydrate.

It uses are:-

1. Its used for supporting fractured bones.

2. It is used for making sufaces smooth.

3. It is used in many material and making in toys.

4. It is used for making statues.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:05:15:13 PM


Question 104. Asked on :21 August 2019:04:55:33 PM

 Write the formula of washing soda and also write its uses?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma

 The formula of washing soda is Na2Co3.10H2o. Recrystallisation of sodium carbonate gives  washing soda. It is a basic salt.

Its uses are:-

1. It is used in glass, soap and paper industries.

2. It is used in manufacture of Borax.

3. It is used as cleaning agent for domestic purpose.

4. It is used for removing permanent hardness of water.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:56:37 PM


Question 105. Asked on :21 August 2019:04:53:16 PM

 What is chlor- alkali reaction?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma

 When electricity is passed through an aqueous solution of sodium chloride it decomposes to form sodium hydroxide. The process is called the chlor-alkali alkali process because of the products formed: chlor for chlorine and alkali for Sodium Hydroxide. Chlorine gas is given off at the anode and hydrogen gas at the cathode.


An aqueous solution of sodium chloride is called brine.
2NaCl (aq) + 2H2O(l) ---(electrolysis)---> 2NaOH(aq) + Cl2(g) + H2(g).

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:54:18 PM


Question 106. Asked on :21 August 2019:04:51:27 PM

 Name the acid present in ant sting.

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Acid And Base

Answer:

Himanshi Verma

 Methanoic acid is present in ant sting.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:52:47 PM


Question 107. Asked on :21 August 2019:04:49:16 PM

 What is electrovalent compounds?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch - 3

Answer:

Himanshi Verma

 The compunds formed by the transfer of electrons from a metal to a non- metal are called ionic compounds or electrovalent compounds.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:50:17 PM


Question 108. Asked on :21 August 2019:04:46:17 PM

 How carbon attain noble gas configuration?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Carbon And Its Compound

Answer:

Himanshi Verma

 Carbon has 4 electrons in its outer most orbits and in order to attain the noble gas configuration it should either lose the 4 electrons and gain helium gas configuration or gain 4 electrons to obtain neon gas configuration

But is very difficult for it to gain or lose 4 electrons as very high energy is required to remove 3rd or 4th electrons and also it's very difficult for it to gain 4 electrons and hold it.
Hence carbon atom undergoes covalent bonding with other atoms to become stable. 

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:48:24 PM


Question 109. Asked on :21 August 2019:04:43:17 PM

Write the limitations of Mendeleev's Classification.

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Periodic Classification Of Elements

Answer:

Himanshi Verma

 1. Position of isotopes could not be explained.

2. No fixed position for hydrogen.

3. Wrong order of atomic masses of some elements could not be explained.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:44:39 PM


Question 110. Asked on :21 August 2019:04:32:06 PM

What is Calcination?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » CH 3

Answer:

Himanshi Verma

 The carbonate ores are changed into oxides by heating strongly in limited air. This process is called Calcination.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:32:51 PM


Question 111. Asked on :20 August 2019:07:40:49 PM

What are the limitations of Mendeleev's classification?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Periodic Classification Of Elements

Answer:

Himanshi Verma

 1. No, fixed position can be given to hydrogen in the Mendeleev's classification.

2. There are no any place for isotopes.

3. It was not possible to predict how many elements could be discovered between two elements.  

-Answered by Himanshi Verma On 20 August 2019:07:44:51 PM


Question 112. Asked on :19 August 2019:10:49:13 PM

 What is the chemical name of sand?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma

 Silicon dioxide.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:56:21 PM


Question 113. Asked on :28 June 2019:03:44:38 PM

Father of is Antoine Lavoisier - source 

-Added by Md Sarfaraz Nashtar Chemistry » Who Is Father Of Chemistry?

Answer:

Himanshi Verma

 Father of Antoine Lavoisier is "Jean Antoinie Lavoisier".

-Answered by Himanshi Verma On 01 July 2019:07:27:27 PM


Question 114. Asked on :24 January 2019:05:17:44 PM

वह कौन सा विटामिन है जो गर्म होने पर नष्ट हो जाता है ?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » G.k

Answer:

Akki chauhan

 vitamin C

-Answered by Akki chauhan On 05 February 2019:09:57:59 AM


Question 115. Asked on :23 January 2019:05:12:06 PM

 जहरील पधार्थो को क्या कहा जाता है?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » G.k

Answer:

Akki chauhan

 Toxin

-Answered by Akki chauhan On 05 February 2019:09:57:55 AM


Answer:

Akki chauhan

 Sulphur

-Answered by Akki chauhan On 05 February 2019:09:57:50 AM


Question 117. Asked on :14 January 2019:05:43:06 PM

 How can we seprate a mixture of salt and Ammonium Chloride?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Master Purushottam
By the process of sublimation

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:02:19 AM


Question 118. Asked on :14 January 2019:09:31:13 AM

 World's first Atomic Energy Plant.

-Added by Rohit Rajput Chemistry » First In The World

Answer:

Master Purushottam
In U.S.A

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:50:20 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link