Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Civics


Question 1. Asked on :12 July 2020:01:51:41 PM

 Can a centripetal force produce rotation?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 NO. A centripetal force can move a body along a circular path but cannot produce rotational motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:52:25 PM


Question 2. Asked on :12 July 2020:01:45:37 PM

 What provides the centripetal force to a satellite revolving around the earth?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Gravitational force of attraction on the satellite due to the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:47:07 PM


Question 3. Asked on :12 July 2020:01:42:22 PM

A body is moving along a circular path such that its speed is always constant. Should there be a force acting on the body?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, a centripetal force must be acting on the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:44:33 PM


Question 4. Asked on :12 July 2020:01:25:34 PM

What do old ships no longer in use contain?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Law And Social Justice

Answer:

Shruti Srivastva

These ships contain potentially dangerous and harmful substances.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:25:53 PM


Question 5. Asked on :12 July 2020:01:25:08 PM

Name the three souths Asian country which plays hosts for industry producing pesticides, asbestos etc.

-Added by Shruti Srivastva Civics » Law And Social Justice

Answer:

Shruti Srivastva

India, Bangladesh and Pakistan.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:25:27 PM


Question 6. Asked on :12 July 2020:01:24:39 PM

What is the full form of CNG

-Added by Shruti Srivastva Civics » Law And Social Justice

Answer:

Shruti Srivastva

Compressed natural Gas. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:25:02 PM


Question 7. Asked on :12 July 2020:01:23:38 PM

How can you say that the child labour Prevention Act is not successful in achieving its goal?   

-Added by Shruti Srivastva Civics » Law And Social Justice

Answer:

Shruti Srivastva

even Today 74% of child domestic workers is under the age of 16. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:24:00 PM


Question 8. Asked on :12 July 2020:01:23:14 PM

Name the three states which have published plans to rescue and rehabilitate children who are working as domestic servants.   

-Added by Shruti Srivastva Civics » Law And Social Justice

Answer:

Shruti Srivastva

Maharashtra, Karnataka and Tamil Nadu.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:23:29 PM


Question 9. Asked on :12 July 2020:01:22:45 PM

 What in minimum Wages Act?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Law And Social Justice

Answer:

Shruti Srivastva

Minimum wages Act specifies that wages should not be below a specified minimum limit.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:23:05 PM


Question 10. Asked on :12 July 2020:01:22:19 PM

What are the sources of water in rural areas

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva
In rural areas the sources o water are-wells, hand pumps, ponds and sometimes overhead tanks.     

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:22:34 PM


Question 11. Asked on :12 July 2020:01:21:54 PM

Whose responsibility is these to ensure public facilities to everyone?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

This is responsibility of the government to ensure public facilities to everyone.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:22:11 PM


Question 12. Asked on :12 July 2020:01:21:26 PM

Write the important characteristic of a public facility?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

 Once it is provided, its benefits can be shared by many people.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:21:43 PM


Question 13. Asked on :12 July 2020:01:21:00 PM

What are known as Public Facilities?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

Facilities like water, electricity, public transport, schools and colleges, healthcare, and sanitation and known as public facilities.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:21:19 PM


Question 14. Asked on :12 July 2020:01:20:29 PM

What does Right to Water mean?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

It means that is the right to every person, whether rich or poor, to have sufficient amounts of water to fulfill his/her daily needs at a price that he/she can afford.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:20:52 PM


Question 15. Asked on :12 July 2020:01:19:50 PM

How can deaths due to diarrhoea and dysentery be prevented?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

By making safe drinking water accessible to all.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:20:21 PM


Question 16. Asked on :12 July 2020:01:19:37 PM

What is the positions of water availability in the slum are where Padma lives?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

for 30 hutments there is a common tap at one corner, in which water comes from a bore well for 20 minute twice daily.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:20:08 PM


Question 17. Asked on :12 July 2020:01:18:53 PM

How do they manage water or drinking?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

For drinking water, they have installed water purification systems in their homes.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:19:14 PM


Question 18. Asked on :12 July 2020:01:18:21 PM

How do they manage water for other uses?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

For other uses, they purchase water from tankers.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:18:47 PM


Question 19. Asked on :12 July 2020:01:17:49 PM

. Why do the residents of Subramanian’s Apartments in Mylapore use bore well water in their toilets for washing

-Added by Shruti Srivastva Civics » Public Facilities

Answer:

Shruti Srivastva

It is because bore well water is brackish.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:18:11 PM


Question 20. Asked on :12 July 2020:01:16:00 PM

What are the Employment of Manual scavenger and Construction of Dry Latrines (Prohibition) Act about?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
This act is about the prohibition of the employment of manual scavengers as well as the construction of dry latrines. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:16:19 PM


Question 21. Asked on :12 July 2020:01:15:33 PM

How does Kabir describe the term ‘untouchability’?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
According to Kabir is the highest state o Knowledge. It means not be touched by narrow limited ideas

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:15:52 PM


Question 22. Asked on :12 July 2020:01:15:04 PM

What is safari karamchari Andolan?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

Safari Karamchari Andolan is an organization working with manual scavengers.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:15:27 PM


Question 23. Asked on :12 July 2020:01:14:41 PM

What work does a manual scavenger do?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

He does the work of carrying human and animal waste/excreta.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:14:57 PM


Question 24. Asked on :12 July 2020:01:14:13 PM

Why did Rathnam file a complaint under the Scheduled tribes (Prevention o Atrocities) Act?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
He filed a complaint under this act to protest against the domination and violence of the powerful caste in his village.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:14:35 PM


Question 25. Asked on :12 July 2020:01:13:33 PM

What shocked the powerful castes?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

A Dalits young boy like Rathnam dared to refuse to perform the age-old ritual.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:14:02 PM


Question 26. Asked on :12 July 2020:01:12:34 PM

Who was Rathnam

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

Rathnam was twenty years old engineering students. He belongs to a Dalits Family.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:12:51 PM


Question 27. Asked on :12 July 2020:01:12:06 PM

Why is Kabir’s poetry sung and appreciated by Dalits and marginlised groups even today?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
It is because Kabir’s poetry brings out the powerful idea o the equality of all human beings and their labour

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:12:26 PM


Question 28. Asked on :12 July 2020:01:11:33 PM

What is the government’s reservation policy?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
Government’s reservation policy reserves seats in education and government employment for Dalits and Adivasis

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:11:56 PM


Question 29. Asked on :12 July 2020:01:11:08 PM

How does our Constitution ensure cultural justice to minority groups?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
Our Constitution ensures cultural justice to minority groups by grating them cultural and Educational Rights.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:11:24 PM


Question 30. Asked on :12 July 2020:01:10:28 PM

Name two distinct cultural and religious groups in the country.

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

Muslims and Parsis.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:11:02 PM


Question 31. Asked on :12 July 2020:01:10:07 PM

Who was soyrabai?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

She belonged to the Mahar caste.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:10:22 PM


Question 32. Asked on :12 July 2020:01:09:45 PM

What is commonly believed about the Muslims?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva

It is commonly believed that the Muslims prefer to send their children to Madrasas.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:10:01 PM


Question 33. Asked on :12 July 2020:01:09:19 PM

How is Muslims usually identified?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva

Muslims are usually identified by their burqa, long beard and fez.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:09:36 PM


Question 34. Asked on :12 July 2020:01:08:51 PM

How is Niyamgiri viewed by Dongarria Kinds? 

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva

Dongarria Kinds, an Adivasis community, view Niyamgiri as the sacred mountain.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:09:11 PM


Question 35. Asked on :12 July 2020:01:08:30 PM

What is the Population of Adivasis in Assam?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva

There are 70 lakhs Adivasis in Assam.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:08:45 PM


Question 36. Asked on :12 July 2020:01:07:45 PM

What do we usually think about Adivasis?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva

We usually think that Adivasis are exotic, primitive and backward.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:08:04 PM


Question 37. Asked on :12 July 2020:01:07:14 PM

How marginalisation affects the community?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva
Sometimes, margnalised groups are viewed with hostility and fear. This sence of difference and exclusion leads to communities not having access to resources and Opportunities and in their rights. They experience a sense of disadvantage and powerlessness vis-à-vis more powerful and dominant sections of society who own land, are wealthy, better educated and politically powerful.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:07:38 PM


Question 38. Asked on :12 July 2020:01:06:36 PM

Why groups may be margnalised?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva

Their marginalization can be because they speak a different language, follow different customs or belong to a different religious group from the majority community. They may also feel marginalized because they are poor, considered to be of low social status and viewed as being less human than others.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:07:07 PM


Question 39. Asked on :12 July 2020:01:05:57 PM

How is Adivasis portrayed today?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva

Adivasis are portrayed as exotic, primitive and backward people. Cultural shows are presented with Adivasis dances. They are represented through colorful costumes and headgears. Adivasis are blamed for their lack of advancement as they are believed to be resistant to change or new ideas.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:06:15 PM


Question 40. Asked on :12 July 2020:01:05:01 PM

Name few Marginalised groups of India? 

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Marginalisation

Answer:

Shruti Srivastva

Some of the marginalised groups in India are:

  • Scheduled Castes, Other Backward Castes, Dalits.
  • Scheduled Tribes, Adivasis.
  • Religious minorities.
Unorganized workers

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:05:46 PM


Question 41. Asked on :12 July 2020:01:04:13 PM

What is an important function of the police?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

 An important function of the police is to investigate any compliant about the commission of a crime. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:04:33 PM


Question 42. Asked on :12 July 2020:01:03:24 PM

Name the people who play key role in the criminal justice system?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

The police, the public Prosecutor, the defense lawyer and the judge.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:04:04 PM


Question 43. Asked on :12 July 2020:01:02:58 PM

What duty does Article 39A of the Constitution assign to the State?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

The state shall provide a lawyer to any citizen who is unable to engage one due to poverty or other disability.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:03:16 PM


Question 44. Asked on :12 July 2020:01:02:34 PM

What is mentioned in Article 22 of the constitution?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva
It is mentioned in article 22 of the Constitution that every person has a Fundamental Rights to be defended by a lawyer

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:02:53 PM


Question 45. Asked on :12 July 2020:01:02:08 PM

What does the Magistrate do for shanty?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

The Magistrate appoints Advocate Kamla Roy as Shanti’s defence lawyers at the expense of the government.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:02:27 PM


Question 46. Asked on :12 July 2020:01:01:34 PM

Who is shushil?  How is he treated in the police station?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

Sushil is Shanti’s brother. He is abused and beaten by Sub- Inspector Rao in the police station.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:02:00 PM


Question 47. Asked on :12 July 2020:01:00:46 PM

What has happened to Mr. Shinde’s house?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Our Criminal Justice System

Answer:

Shruti Srivastva

There has been a theft in Mr. Shinde’s house. His wife’s necklace has been stolen.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:01:27 PM


Question 48. Asked on :12 July 2020:01:00:11 PM

Give Full form of PIL.

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva

           PIL = Public Interest Litigation.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:00:37 PM


Question 49. Asked on :12 July 2020:12:59:42 PM

Give Full form of FIR 

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva

FIR = First Information Report.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:00:02 PM


Question 50. Asked on :12 July 2020:12:58:53 PM

What is the number of judges in the Supreme Court?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva

 There are 26 member in supreme court

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:59:11 PM


Question 51. Asked on :12 July 2020:12:58:20 PM

In which article of the Constitution is the Fundamental Rights to life guaranteed?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva

The Fundamental Rights to life is guaranteed in Article 21 of the Constitution.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:58:46 PM


Question 52. Asked on :12 July 2020:12:57:31 PM

Name a few offences that are associate with criminal law?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva

Theft, harassing a woman for more dowry, murder.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:58:04 PM


Question 53. Asked on :12 July 2020:12:57:11 PM

What do you mean by the appellate system?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva

It means that the persons can appeal to a higher court if they are not satisfied with the judgement of the lower court. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:57:52 PM


Question 54. Asked on :12 July 2020:12:56:39 PM

What do you mean when you say ‘we have an integrated judicial system’?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva

It means that the decisions made by higher courts are binding on the lower courts.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:56:59 PM


Question 55. Asked on :12 July 2020:12:56:03 PM

The seven north- east states have common High Courts. Where is this located?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva
It is located at Guwahati

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:56:31 PM


Question 56. Asked on :12 July 2020:12:55:37 PM

Where were High Courts first established and when?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

High Courts were first established in the three presidency cities o Calcutta, Bombay and Madras in 1962.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:55:57 PM


Question 57. Asked on :12 July 2020:12:54:49 PM

What do you mean by ‘judicial review’?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The judiciary has the power to strike down particular laws passed by the Parliament if it finds they don’t’ adhere to constitution. This is known as judicial review. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:55:24 PM


Question 58. Asked on :12 July 2020:12:53:46 PM

Mention one function of the judiciary?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Judiciary

Answer:

Shruti Srivastva

The judiciary settles disputes.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:54:37 PM


Question 59. Asked on :12 July 2020:12:52:37 PM

What does the court do if it finds that laws don’t adhere to the constitution?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The court has the power to modify or cancel such laws.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:53:22 PM


Question 60. Asked on :12 July 2020:12:52:03 PM

What is controversial law?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The law that favours one group and disregards the other is known as controversial law.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:52:27 PM


Question 61. Asked on :12 July 2020:12:51:28 PM

What do people do to criticise unfair laws of the parliament?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva
They hold public meeting, write about it in newspaper, report to T.V news channels and etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:51:55 PM


Question 62. Asked on :12 July 2020:12:50:49 PM

Why do people not accept some laws passed by the Parliament?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

It is because they feel that the intention behind such laws is unfair and harmful.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:51:20 PM


Question 63. Asked on :12 July 2020:12:50:14 PM

Is the protection of women from Domestic Violence Act a civil law or a criminal law?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The Protection of women from domestic Violence Act is a civil law.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:50:41 PM


Question 64. Asked on :12 July 2020:12:49:23 PM

How was the Rowlett Act on arbitrary Law?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

This act allowed the British government to imprison people without trial.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:50:06 PM


Question 65. Asked on :12 July 2020:12:48:39 PM

How can you say that the sedition act of 1870 was arbitrary?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The sedition law of 1870 was said to be arbitrary because in the sense that a person is stripped from the freedom of speech and even the accused has no right of trial or to make people listen to him.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:49:11 PM


Question 66. Asked on :12 July 2020:12:47:32 PM

Who introduced the rule of law in India - the British of Indians?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Laws

Answer:

Shruti Srivastva

The Indians introduced the rule of in their country.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:48:31 PM


Question 67. Asked on :12 July 2020:12:46:47 PM

What has been done to give adequate representative to the communities that have been historically marginalized?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

Some seats are reserved in the parliament for people belonging to SC and ST category.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:47:19 PM


Question 68. Asked on :12 July 2020:12:45:52 PM

How is the question hour an important mechanism?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

It is the through this mechanism that MPs can elicit information about the working of the government.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:46:32 PM


Question 69. Asked on :12 July 2020:12:45:11 PM

Who nominates the 12 members o the Rajya Sabha?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The President of the India nominates the 12 member of the Rajya Sabha.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:45:38 PM


Question 70. Asked on :12 July 2020:12:44:26 PM

Name the ministers which are housed in the North Block?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The Minister of the Finance and the Ministry of Home Affairs.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:45:02 PM


Question 71. Asked on :12 July 2020:12:43:19 PM

Who is the leader of the ruling party in the lok sabha?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The Prime Minister of the leader of the ruling party in the Lok Sabha.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:44:17 PM


Question 72. Asked on :12 July 2020:12:43:02 PM

What do you mean by the executive?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

 The executive is a group of persons who work together to implement the laws made by the Parliament.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:43:49 PM


Question 73. Asked on :12 July 2020:12:41:51 PM

What makes the Indian Parliament powerful?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

It is the representative of the people.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:42:49 PM


Question 74. Asked on :12 July 2020:12:41:05 PM

What is term or tenure of the Lok sabha?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The tenure of the lok sabha is 5 years.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:41:35 PM


Question 75. Asked on :12 July 2020:12:40:20 PM

Name the two houses of the parliament?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

The Rajya Sabha and the Lok Sabha.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:40:55 PM


Question 76. Asked on :12 July 2020:12:39:18 PM

 What is the advantage of the use of electronic Voting Machines (EVMs)?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Why Do We Need Parliament?

Answer:

Shruti Srivastva

Cutting of trees has been stopped.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:40:08 PM


Question 77. Asked on :12 July 2020:12:38:35 PM

What is meant by principled distance?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

This means that any interference in religion by the state has to be based on the ideals laid out in the constitution. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:39:07 PM


Question 78. Asked on :12 July 2020:12:37:55 PM

How is Indian secularism different from that of American Secularism?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

Unlike Indian secularism, there is strict separation is between religion and the state in American secularism.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:38:27 PM


Question 79. Asked on :12 July 2020:12:37:13 PM

Why is Paramjeet allowed to drive in pagri? 

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

Paramjeet is a Sikh youth and or him wearing a pagri is a very importants part of his religion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:37:45 PM


Question 80. Asked on :12 July 2020:12:36:26 PM

Why cannot government school celebrate religious festivals?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

Government Schools cannot celebrate religious festivals because it will be a violation of government policy of treating all religious equally.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:36:59 PM


Question 81. Asked on :12 July 2020:12:35:50 PM

What do you mean by freedom of interpret?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

freedom of interpret means by a individuals liberty to develop his own understanding and meaning of the religion that were practices.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:36:13 PM


Question 82. Asked on :12 July 2020:12:35:13 PM

Why does the term secularism refer to?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

The term ‘Secularism’ refers to the separation of the power of religion from the power of the state.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:35:38 PM


Question 83. Asked on :12 July 2020:12:34:37 PM

How are non-Muslims treated in Saudi Arabia?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

in Saudi Arabia, non-Muslims are not allowed to build a temple, church etc.They also can’t gather in a Public place for prayers.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:35:05 PM


Question 84. Asked on :12 July 2020:12:28:33 PM

What happened in the Jewish state of Israel?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

Muslims and Christian minority were treated badly in the Jewish state of Israel.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:34:26 PM


Question 85. Asked on :12 July 2020:12:27:02 PM

 What example does history provide us on the grounds of religion?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Understanding Secularism

Answer:

Shruti Srivastva

History provides us with several examples of discrimination, exclusion and or persecution on the ground of religion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:28:25 PM


Question 86. Asked on :12 July 2020:12:26:30 PM

Why did the people of Nepal not want to adhere to their previous Constitution?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva
The previous Constitution does not reflect the ideals of the country that want Nepal to be, and that they have fought for.                                

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:26:53 PM


Question 87. Asked on :12 July 2020:12:26:00 PM

What do you mean by a secular State?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

A Secular state does not officially promote anyone religion as the state religion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:26:22 PM


Question 88. Asked on :12 July 2020:12:25:29 PM

What did the member of the Constituent Assembly do to come out of their fear?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

They included several provisions in the Constitution to limit and control the action taken by the executive branch of government as a whole.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:25:51 PM


Question 89. Asked on :12 July 2020:12:24:45 PM

What caused fear among the member of the Constituent Assembly?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

They feared that the executive might become too strong and ignore its responsibility to the legislature.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:25:20 PM


Question 90. Asked on :12 July 2020:12:24:06 PM

What does the word ‘State’ refer to?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva
 the word ‘State’ refer to a political institution that represents a sovergin people who occupy a definite territory. For example, the Indian state. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:24:32 PM


Question 91. Asked on :12 July 2020:12:22:53 PM

How fundamental rights important? Give one points.

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

Fundamental Rights protect citizens against the arbitrary and absolute exercise of the power by the state.  

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:23:23 PM


Question 92. Asked on :12 July 2020:12:21:57 PM

 How as the section on fundamental rights often been referred to?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

Fundamental Rights: The section on Fundamental Rights has often been referred to as the 'conscience' of the Indian Constitution. The Constitution, thus, guarantees the rights of individuals against the State as well as against other individuals.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:22:44 PM


Question 93. Asked on :12 July 2020:12:21:04 PM

What is Right against Exploitation?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

The Right against Exploitation enshrined in the Indian Constitution guarantees dignity of the individual. It also prohibits the exploitation or misuse of service by force or inducement in the following ways: It prohibits human trafficking. It criminalises buying and selling of human beings like a commodity.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:21:46 PM


Question 94. Asked on :12 July 2020:12:20:22 PM

What is right to Equality?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

Right to Equality.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:20:54 PM


Question 95. Asked on :12 July 2020:12:19:51 PM

Name all the fundamental rights mentioned in the Indian constitution.

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

(i) Right to Equality.

(ii) Right to Freedom.

(iii)Right against Exploitation.

(iv)Right to Freedom of Religion.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:20:14 PM


Question 96. Asked on :12 July 2020:12:17:05 PM

  What do you mean by federalism?

-Added by Shruti Srivastva Civics » The Indian Constitution

Answer:

Shruti Srivastva

The them federalism refers to the existence of more than one level of government in the country.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:19:43 PM


Question 97. Asked on :03 January 2020:05:03:41 PM

 gbgbgbgbf

-Added by Rohit Rajput Civics » Gkgbbgfb

Answer:

A??k Pal
what is question

-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:05:34 AM


Question 98. Asked on :09 September 2019:06:00:37 PM

 संघ की तीनो सूचियों का उल्लेख कीजिये ?

-Added by Gunnaj sheikh Civics » Ch-2

Answer:

priyanshu kumar

 for answer visit this blog.


-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:04:05:38 PM


Question 99. Asked on :24 August 2019:02:49:01 PM

 The First Indian Comander-in-chief f India.

-Added by Harshita Rathore Civics » Civics

Answer:

Akki chauhan

 Gen. carrappa.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:03:37:48 PM


Question 100. Asked on :24 August 2019:10:56:48 AM

 Name the political parties which are result of socio reforms movement?

-Added by Himanshi Verma Civics » Political Parties

Answer:

Himanshi Verma

 AIADMK and DMK.

-Answered by Himanshi Verma On 24 August 2019:10:58:10 AM


Question 101. Asked on :24 August 2019:10:53:57 AM

 What are the influences of Socio- economic inequality on Indian Democracy?

-Added by Himanshi Verma Civics » Challanges To Democracy

Answer:

Himanshi Verma

 Measures that relies on democratic movements, peoples organisation and the media.

-Answered by Himanshi Verma On 24 August 2019:10:56:03 AM


Question 102. Asked on :23 August 2019:08:39:07 PM

 Define Preamble?

-Added by Aman senapati Civics » Constitution

Answer:

priyanshu kumar

Permeavle is not part of constituti but it is the foundation in which our constitution stands.


-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:46:57 PM


Question 103. Asked on :23 August 2019:08:34:58 PM

 On which foundation our constitution was based?

-Added by Aman senapati Civics » Constitution

Answer:

Akki chauhan

 Premable.

-Answered by Akki chauhan On 23 August 2019:09:31:51 PM


Question 104. Asked on :23 August 2019:08:24:04 PM

 Who was the head of first drafting community?

-Added by Aman senapati Civics » Constitution

Answer:

priyanshu kumar

Dr. B.R Ambedkar was the head of first drafting community.


-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:04:08:42 PM


Question 105. Asked on :22 August 2019:05:26:57 PM

 How many members are include in lok  sabha?

-Added by Shivang Gupta Civics » Civices

Answer:

Shruti Srivastva

 545

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:06:20:14 PM


Question 106. Asked on :22 August 2019:05:24:02 PM

 How many members include in Rajya Sabha?

-Added by Shivang Gupta Civics » Civices

Answer:

Himanshi Verma

 250 members.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:05:34:06 PM


Question 107. Asked on :21 August 2019:03:45:41 PM

 Which article are regect in 2019?

-Added by Shivang Gupta Civics » Constitution

Answer:

Master Purushottam

 The article 370 reject in 2019


-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:03:51:31 PM


Question 108. Asked on :21 August 2019:03:40:05 PM

What is the full form of F.I.R?

-Added by Shivang Gupta Civics » Full Forms

Answer:

Master Purushottam

 First information report

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:03:49:29 PM


Question 109. Asked on :21 August 2019:03:32:33 PM

What is a significant function of Parliament?

-Added by Shivang Gupta Civics » Legislature

Answer:

Himanshi Verma

 Law Making.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:03:41:53 PM


Question 110. Asked on :21 August 2019:03:26:12 PM

What is the full form of (EVM)?

-Added by Shivang Gupta Civics » Electrol Political

Answer:

Himanshi Verma

 Electronic voting machine.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:03:43:06 PM


Question 111. Asked on :20 August 2019:04:47:43 PM

What is currency of Brazil?

-Added by Rohit Rajput Civics » Countries And Currencies

Answer:

Master Purushottam

 Cruzerio Real

-Answered by Master Purushottam On 20 August 2019:09:06:54 PM


Question 112. Asked on :18 August 2019:10:29:20 PM

 what is politics

-Added by Master Purushottam Civics » Politics

Answer:

Akki chauhan

 Politics is a set of activities associated with the governance of a country or an area.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:09:35 AM


Question 113. Asked on :09 July 2019:11:59:21 PM

राज्यसभा और लोकसभा में अंतर बताइए | 

-Added by ATP Admin Civics » हमारी संसदीय प्रणाली

Answer:

ATP Admin

राज्यसभा: 

(i) राज्यसभा संसद का एक स्थायी सदन है जिसके प्रत्येक सदस्य का कार्यकाल 6 वर्ष का होता है | 

(ii) इसे उपरी सदन भी कहते है |

(iii) इसका अध्यक्ष उप-राष्ट्रपति होते है |

(iv) यह राज्यों का प्रतिनिधित्व करता है  | 

(v) इसके एक तिहाई सदस्य प्रत्येक 2 वर्ष पर चुने जाते है | 

(vi) यह विशेषकर कानून बनाने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है | 


लोकसभा: 

(i) लोकसभा संसद का एक अस्थायी सदन है जो 5 वर्ष पर भंग हो जाता है और इसके सदस्यों का कार्यकाल भी 5 वर्ष होता है | 

(ii) इसे निचली सदन भी कहते हैं |

(iii) इसको लोकसभा अध्यक्ष चलाते है | 

(iv) यह जनता का प्रतिनिधित्व करता है |

(v) इसके सभी सदस्य 5 वर्ष के लिए चुने जाते है |  

(vi) यह कानून बनाने और सरकार की नीतिगत फैसले लेने में भूमिका निभाता है |  

-Answered by ATP Admin On 10 July 2019:12:00:55 AM


Question 114. Asked on :15 January 2019:04:50:28 PM

 Who is the speaker of LokSabha

-Added by roma khurana Civics » G.k

Answer:

Master Purushottam
 sumitra mahajan

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:09:00 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link