Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Computer Science


Question 1. Asked on :14 April 2021:05:09:24 PM

What is Hard drive ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Raj Kumar

 A hard drive is part of a computer where we can save any necessary information forever.

The operating system is the computer is also installed on this hard drive.

-Answered by Raj Kumar On 14 April 2021:05:10:41 PM


Question 2. Asked on :14 April 2021:04:35:38 PM

What is RAM ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Raj Kumar

RAM is also called random access memory , everything we do on the computer is saved on the ram at that time ,and them the information gets erased When the computer is closed.

-Answered by Raj Kumar On 14 April 2021:04:40:39 PM


Question 3. Asked on :14 April 2021:04:28:07 PM

 What is the full from of ZB ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Memory Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
zeta byte.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:06:40 PM


Question 4. Asked on :14 April 2021:04:22:09 PM

 What is the full from of EB ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Memory Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Exa byte.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:06:58 PM


Question 5. Asked on :14 April 2021:04:21:03 PM

What is the full from of PB ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Memory Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Penta byte.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:07:23 PM


Question 6. Asked on :14 April 2021:04:19:32 PM

What is the full from GB ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Memory Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Giga byte.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:07:56 PM


Question 7. Asked on :14 April 2021:04:18:56 PM

 What is the full from of MB ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Memory Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Mega byte.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:09:19 PM


Question 8. Asked on :14 April 2021:04:16:30 PM

What is the full from of KB ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Memory Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Kilo byte.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:09:43 PM


Question 9. Asked on :14 April 2021:02:34:20 PM

 What is the full from of GIF ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer File Format Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Graphical interchangeable format.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:10:13 PM


Question 10. Asked on :14 April 2021:02:30:10 PM

 What is the full from of VPS ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Networking Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Virtual privat services.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:10:35 PM


Question 11. Asked on :14 April 2021:02:25:46 PM

 What is the ful from of WWW ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Networking Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
world wide web


-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:10:55 PM


Question 12. Asked on :14 April 2021:02:24:56 PM

 What is the full from of IP ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Networking Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Internet protocol.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:11:13 PM


Question 13. Asked on :14 April 2021:02:23:52 PM

 What is the full from of DNS ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Networking Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Domain name service.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:11:34 PM


Question 14. Asked on :14 April 2021:02:21:38 PM

 What is the full from of WAN ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Networking Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Wide area network.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:11:57 PM


Question 15. Asked on :14 April 2021:02:18:51 PM

What is the full from of WIFI ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Networking Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
wireless fliedelity.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:12:25 PM


Question 16. Asked on :14 April 2021:02:12:26 PM

 What is the full from of Gmail ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Google mail.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:12:52 PM


Question 17. Asked on :14 April 2021:02:09:48 PM

 What is the ful from of B.tech ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Bachelor of technology.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:13:09 PM


Question 18. Asked on :14 April 2021:02:06:09 PM

 What is the full from of B.Ed ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Bachelor of education.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:13:33 PM


Question 19. Asked on :14 April 2021:02:03:24 PM

 What is the full from of XML ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms HTML

Answer:

Shruti Srivastva
Extensible markup language.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:14:01 PM


Question 20. Asked on :14 April 2021:02:00:55 PM

What is the full from of MAC ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva
Media acess control address.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:14:34 PM


Question 21. Asked on :14 April 2021:01:48:16 PM

What is the full from of PC ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva
Personal computer.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 April 2021:12:14:54 PM


Question 22. Asked on :13 April 2021:12:40:42 PM

Write the full form of LCD?

-Added by Shruti Srivastva Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Raj Kumar

 Luqid Cristal Display 

-Answered by Raj Kumar On 14 April 2021:01:39:16 PM


Question 23. Asked on :12 April 2021:02:32:43 PM

 What is the full from of IT ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Information Technology.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:29:53 PM


Question 24. Asked on :12 April 2021:02:30:26 PM

 What is the full from of DCE ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Diploma In Computer Engineering.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:30:16 PM


Question 25. Asked on :12 April 2021:02:26:59 PM

 What is the full from of CSE ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Computer Science Engineering.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:30:47 PM


Question 26. Asked on :12 April 2021:02:23:41 PM

 What is the full from of ADCA ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Diploma in Computer Application.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:31:22 PM


Question 27. Asked on :12 April 2021:02:21:24 PM

 What is the full from of DCA ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Diploma in Computer Application.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:31:57 PM


Question 28. Asked on :12 April 2021:02:19:46 PM

What is the full from of COPA ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Computer Opperator Programming Assistant

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:32:43 PM


Question 29. Asked on :12 April 2021:02:18:20 PM

 What is the full from of MCA ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Master of Computer Application.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:33:26 PM


Question 30. Asked on :12 April 2021:02:15:27 PM

 What is the full from of BCA ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Course Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Bachelor of Computer Application.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:34:06 PM


Question 31. Asked on :12 April 2021:02:12:09 PM

 What is the full from of VIRUS ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Software Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Vital Information Resources Under Seage.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:34:41 PM


Question 32. Asked on :12 April 2021:02:10:55 PM

 What is the full froms of DVI ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Software Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Digital Visiual Interface.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:35:33 PM


Question 33. Asked on :12 April 2021:02:09:44 PM

 What is the full from of ALU ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Software Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Arithematic Logic Unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:36:02 PM


Question 34. Asked on :12 April 2021:02:07:41 PM

 What is full from of OS ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Software Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Operating System.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:36:37 PM


Question 35. Asked on :12 April 2021:02:05:10 PM

 What is the full of MMC ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Multi Media Card.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:37:04 PM


Question 36. Asked on :12 April 2021:02:04:11 PM

 What is the the full from of UPS ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

uninteruppted Power Supply. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:37:29 PM


Question 37. Asked on :12 April 2021:02:00:50 PM

 What is the full from of VGA ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Video Graphiceas Array.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:38:10 PM


Question 38. Asked on :12 April 2021:01:57:54 PM

What is the full from of SSD ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Solid State Drive.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:38:43 PM


Question 39. Asked on :12 April 2021:01:54:14 PM

 What is the full from of HDMI ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
High Definition Multimedia Interface.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:39:06 PM


Question 40. Asked on :12 April 2021:01:53:06 PM

What is the full from of USB ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Universal Serial Bus.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:39:41 PM


Question 41. Asked on :12 April 2021:01:51:56 PM

What is the full from of LCD ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Liquid Crystal Display. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:40:06 PM


Question 42. Asked on :12 April 2021:01:50:24 PM

What is the full from of VDU ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Visual Display Unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:42:41 PM


Question 43. Asked on :12 April 2021:01:48:26 PM

 What is the full from of BIOS ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Basic Input Output System.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:43:08 PM


Question 44. Asked on :12 April 2021:01:47:07 PM

What is the full from of FDD ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva
Floopy Disc Drive.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:43:49 PM


Question 45. Asked on :12 April 2021:01:45:16 PM

What is the full from of HDD ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Hardware Related Full Froms

Answer:

Shruti Srivastva

Hard Disc Drive.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:44:12 PM


Question 46. Asked on :12 April 2021:01:42:12 PM

 what is the full from of CD ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva
Compact Disc.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:44:33 PM


Question 47. Asked on :12 April 2021:01:37:02 PM

what is the full from of HTTP ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva
Hyper Text Transfer Protocol.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:45:02 PM


Question 48. Asked on :12 April 2021:01:24:53 PM

 What is the full from of CPU ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva

Central Processing Unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:46:04 PM


Question 49. Asked on :12 April 2021:01:14:42 PM

 What is the full from of DVD ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva
Digital Versatile Disc.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:46:30 PM


Question 50. Asked on :12 April 2021:01:11:45 PM

 What is the full from of PDF ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva
Portable Document Format.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:47:18 PM


Question 51. Asked on :12 April 2021:12:59:00 PM

 What is the full from of COMPUTER ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva

Common Opperating Machine Purposely Used of Technological and Educational Research.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:47:46 PM


Question 52. Asked on :12 April 2021:12:51:06 PM

 What is the  full from of ROM ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Form

Answer:

Shruti Srivastva
Read Only Memmory.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:50:00 PM


Question 53. Asked on :12 April 2021:12:47:35 PM

What is full from of RAM

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Forms

Answer:

Shruti Srivastva

Random Access Memmory.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:50:26 PM


Question 54. Asked on :12 April 2021:12:33:24 PM

 Father of "C" programming language ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

Dennis Ritchai.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:50:49 PM


Question 55. Asked on :12 April 2021:12:04:32 PM

 What is the full from of HTML ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Fulll Form

Answer:

Shruti Srivastva

Hyper Text Makeup Language.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:51:17 PM


Question 56. Asked on :12 April 2021:12:01:19 PM

 What is the full from of URL ?

-Added by Raj Kumar Computer Science » Full Form

Answer:

Shruti Srivastva

Uniform Resource Locatore.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:51:43 PM


Question 57. Asked on :12 April 2021:11:49:11 AM

Who are the inventors of computer ? 

-Added by Raj Kumar Computer Science » Basic Computer

Answer:

Shruti Srivastva

Charles Babbage.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:52:44 PM


Question 58. Asked on :28 August 2020:05:55:38 PM

What is the full form of SMTP?

-Added by Shruti Srivastva Computer Science » Internet

Answer:

Shruti Srivastva
Simple Main Transfer Protocol. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:05:54 PM


Question 59. Asked on :18 August 2020:01:50:07 PM

 What is the share?

-Added by Jyoti Srivastva Computer Science » Forms Of Business Organizations

Answer:

Shruti Srivastva
Smallest unit to which the share capital of the company is divided. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:03:47 PM


Question 60. Asked on :18 August 2020:12:59:20 PM

 What are the Compay?

-Added by Jyoti Srivastva Computer Science » Forms Of Business Organizations

Answer:

Shruti Srivastva
An artificial company created by law having a perpetual succession of the common seal. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:04:42 PM


Question 61. Asked on :04 June 2020:02:19:12 AM

 Which is the latest release of windows client operating system?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
June 26, 2020.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:02:45 PM


Question 62. Asked on :04 June 2020:02:16:04 AM

 Which key combination is used to minimize all open and displays in the screen?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
windows key.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:02:18 PM


Question 63. Asked on :04 June 2020:02:15:15 AM

 What is the binary value o 'A'?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
01000001

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:01:42 PM


Question 64. Asked on :04 June 2020:02:14:40 AM

 How many layers in the TCP/IP protocol layers?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
4

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:01:21 PM


Question 65. Asked on :04 June 2020:02:13:38 AM

 Which is the maximum number of primary partitions can be created on a hard disk?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
4

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:01:00 PM


Question 66. Asked on :04 June 2020:02:12:16 AM

 Which one is the default 'Word Processor' for Microsoft Windows?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Wordpad. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:00:40 PM


Question 67. Asked on :04 June 2020:02:11:31 AM

 Which one is a text editor for Microsoft Windows?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Notepad.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:00:18 PM


Question 68. Asked on :04 June 2020:02:10:22 AM

 Write the maximum number of row supported by excel 2007 spreadsheet?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
10,48,576

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:59:36 PM


Question 69. Asked on :04 June 2020:02:07:01 AM

 The basic units of a excel spreedsheet where we enter data is called?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Ms excel.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:59:07 PM


Question 70. Asked on :04 June 2020:02:05:48 AM

 Which is the extension type of the excel 2007 files?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
xlsx

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:58:44 PM


Question 71. Asked on :04 June 2020:02:04:53 AM

 A computer use which type of number system to calculate and to store data?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Binary number system.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:57:54 PM


Question 72. Asked on :04 June 2020:02:03:16 AM

 A folder in windows computer can't be made with the name?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
CON, PRN, NUL, etc. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:33:41 PM


Question 73. Asked on :04 June 2020:02:01:38 AM

 Who is also known as the father of indian supercomputing?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Bhatkar.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:33:10 PM


Question 74. Asked on :04 June 2020:02:00:41 AM

 Which one is the latest one from param SuperSries computers?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
PARAM. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:56:53 PM


Question 75. Asked on :04 June 2020:02:00:05 AM

 Which computer program converts assembly language to machine language?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Assembler.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:56:31 PM


Question 76. Asked on :04 June 2020:01:59:35 AM

 Which protocol is used to send e-mail?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
SMTP.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:55:15 PM


Question 77. Asked on :04 June 2020:01:58:54 AM

 Which protocol is used to received e-mail?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
IMAP.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:34:43 PM


Question 78. Asked on :04 June 2020:01:49:46 AM

 Which one of the following is a programming languages 

(a) HTTP 

(b) HTML

(c) HP ML

(d) FTP


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(c) HP ML

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:35:36 PM


Question 79. Asked on :04 June 2020:01:47:31 AM

 In computer world, Trojan refer to 

(a) virus

(b) Malware

(c) worm

(d) spyware

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(a) virus

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:35:53 PM


Question 80. Asked on :04 June 2020:01:46:10 AM

 Which of the following is not a web browser?

(a) MOSAIC

(b) WWW

(c) FACEBOOK

(d) Netscape navigator

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(b) WWW

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:36:42 PM


Question 81. Asked on :04 June 2020:01:45:13 AM

 computer hard disk war frist introduced in 1956 by which company? 


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
IBM

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:38:13 PM


Question 82. Asked on :04 June 2020:01:44:29 AM

 Which one is the first fully supported 64 bit operating system?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
LINUX

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:38:42 PM


Question 83. Asked on :04 June 2020:01:42:44 AM

 .GIF is an extension of which file?

(a) Image file

(b) video file

(c) Audio file 

(d) word file

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(b) video file

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:39:17 PM


Question 84. Asked on :04 June 2020:01:41:43 AM

 Where is the headquarter of Microsoft office located?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Redmond, Washington, United States. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:40:10 PM


Question 85. Asked on :04 June 2020:01:40:48 AM

 Mac operating system is developed by which company?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Apple.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:41:03 PM


Question 86. Asked on :04 June 2020:01:39:57 AM

 1024 bit is equal to how many byte?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
128

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:54:44 PM


Question 87. Asked on :04 June 2020:01:38:38 AM

 Number of layer in the OSI(open systems interconnection) model?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva

7

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:54:26 PM


Question 88. Asked on :04 June 2020:01:35:54 AM

 Which of the following is not an  operating system?

(a) DOS

(b) MAC

(c) C

(d) Linux

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
(d) Linux

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:41:38 PM


Question 89. Asked on :04 June 2020:01:35:16 AM

 A dual layer blue ray disc can store data upto how many GB?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva

 50

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:53:39 PM


Question 90. Asked on :04 June 2020:01:32:54 AM

 Firewall in computer is used for?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Defense in Network Security. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:41:54 PM


Question 91. Asked on :04 June 2020:01:26:33 AM

 Which programming language is exclusively used for artiicial intelligence?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Java.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:42:56 PM


Question 92. Asked on :04 June 2020:01:25:51 AM

 What is the name of first computer virus?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Brain.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:43:26 PM


Question 93. Asked on :04 June 2020:01:25:06 AM

 Which of the following programming language is used to create programs like applets?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Java

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:43:53 PM


Question 94. Asked on :04 June 2020:01:24:32 AM

 Which one is the first web browser invented in the 1990?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
WWW

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:44:22 PM


Question 95. Asked on :04 June 2020:01:23:10 AM

How many number of bit used by the IPv6 address?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
128 BITS.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:44:53 PM


Question 96. Asked on :04 June 2020:01:22:40 AM

 Which one is the first search engine in internet?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Archie.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:45:19 PM


Question 97. Asked on :04 June 2020:01:21:05 AM

 Linus torvalds develop which operating system?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Linux.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:45:56 PM


Question 98. Asked on :04 June 2020:12:59:38 AM

 Which operating system is developed by and used by Apple Inc?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Mac OS.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:46:26 PM


Question 99. Asked on :04 June 2020:12:58:48 AM

 Who first developed QWERTY beyboard used in computer and phones?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Christopher Latham Sholes. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:06:07:01 PM


Question 100. Asked on :04 June 2020:12:58:02 AM

 One terabyte (1 TB) is equal to how many GB?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
1000

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:46:57 PM


Question 101. Asked on :04 June 2020:12:14:53 AM

 India's first super computer PARAM 8ooo is installed in which year?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
1991


-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:47:23 PM


Question 102. Asked on :04 June 2020:12:14:08 AM

 India's first super computer PARAM 8ooo was installed in.

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
1991

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:48:00 PM


Question 103. Asked on :04 June 2020:12:13:36 AM

 Which one is the current fastest supercomputer in india?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Pratyush.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:48:39 PM


Question 104. Asked on :04 June 2020:12:13:08 AM

 Which one is the first word processor application?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Electric pencil.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:49:14 PM


Question 105. Asked on :04 June 2020:12:12:41 AM

 Which one is the first high level programming language?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Plankalkul.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:49:57 PM


Question 106. Asked on :04 June 2020:12:11:59 AM

 Who is known as the father of internet?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
 Vint Cerf.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:50:29 PM


Question 107. Asked on :04 June 2020:12:07:32 AM

 When NASSCOM (national associate of software and services companies) was eastablished?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
1 March 1988.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:51:04 PM


Question 108. Asked on :04 June 2020:12:07:11 AM

 Who is the father of super computer?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Seymour Cray.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:51:38 PM


Question 109. Asked on :03 June 2020:11:49:57 PM

 Who programmed the first computer game space war in 1962?


-Added by Master Purushottam Computer Science » Invention

Answer:

Shruti Srivastva
Steve Rusell.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2020:05:52:26 PM


Question 110. Asked on :03 June 2020:12:17:08 PM

 What is the short key for paste?

-Added by Shruti Srivastva Computer Science » Short Keys

Answer:

Shruti Srivastva

 CTRL +V


-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:19:04 PM


Question 111. Asked on :03 June 2020:12:14:25 PM

 What is the short key for copy?

-Added by Shruti Srivastva Computer Science » Short Keys

Answer:

Shruti Srivastva

 CTRL +C

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:16:04 PM


Question 112. Asked on :03 June 2020:12:12:10 PM

 What is the short key for cut?

-Added by Shruti Srivastva Computer Science » Short Keys

Answer:

Shruti Srivastva

 CTRL +X

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:13:54 PM


Question 113. Asked on :03 June 2020:12:09:55 PM

 What is the short key for save?

-Added by Shruti Srivastva Computer Science » Short Keys

Answer:

Shruti Srivastva

 CTRL +S

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:11:36 PM


Question 114. Asked on :31 May 2020:12:41:06 AM

When was the First Hard disk made And What was the price of hard disk that time?

-Added by Master Purushottam Computer Science » First In The World


Question 115. Asked on :31 May 2020:12:40:24 AM

 Who invented the first Computer mouse?

-Added by Master Purushottam Computer Science » First In The World

Answer:

Shruti Srivastva
Douglas Engelbart. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:06:01:46 PM


Question 116. Asked on :31 May 2020:12:39:17 AM

 Write the longest Word that can you write using letter in one row of keyboard  

-Added by Master Purushottam Computer Science » Keyboard


Question 117. Asked on :31 May 2020:12:37:03 AM

 Who many keys are there in keyboard?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Keyboard

Answer:

Shruti Srivastva

 104 button 

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:00:01 PM


Question 118. Asked on :31 May 2020:12:36:07 AM

 Write the name of first computer virus made? Write the name of country Where this virus made?


-Added by Master Purushottam Computer Science » First In The World

Answer:

Shruti Srivastva
Creeper System in U.S.A. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:06:02:29 PM


Question 119. Asked on :31 May 2020:12:35:02 AM

 Write the name of first computer game made?


-Added by Master Purushottam Computer Science » First In The World

Answer:

Shruti Srivastva

 Spacewar was the first computer game.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:01:14 PM


Question 120. Asked on :31 May 2020:12:33:43 AM

Write the name of first computer ever made?

-Added by Master Purushottam Computer Science » First In The World

Answer:

Nishant Verma

 ENIAC?

-Answered by Nishant Verma On 01 June 2020:02:58:15 PM


Question 121. Asked on :31 May 2020:12:32:55 AM

 1 GB = ? MB 

-Added by Master Purushottam Computer Science » Storage

Answer:

Shruti Srivastva

 1024 MB

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:02:20 PM


Question 122. Asked on :31 May 2020:12:31:54 AM

 Why the green color is use for green screen projection? 

-Added by Master Purushottam Computer Science » Green Screen


Question 123. Asked on :27 August 2019:03:44:52 PM

 What is the full form of(IPO)?

-Added by Suman Kumari Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Input processing output

-Answered by Shruti Srivastva On 26 May 2020:10:40:08 AM


Question 124. Asked on :27 August 2019:03:36:06 PM

 What is the full form of LOGO?

-Added by Suman Kumari Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Logic oriented graphics oriented 

-Answered by Shruti Srivastva On 26 May 2020:10:40:51 AM


Question 125. Asked on :21 August 2019:10:13:48 PM

What is full form of U.P.S?

-Added by Akki chauhan Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Uninterrupted power supply 

-Answered by Shruti Srivastva On 26 May 2020:10:41:47 AM


Question 126. Asked on :21 August 2019:10:12:38 PM

 What is full form of C.P.U?

-Added by Akki chauhan Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Central processing unit 

-Answered by Shruti Srivastva On 26 May 2020:10:42:25 AM


Question 127. Asked on :21 August 2019:03:34:42 PM

 what is full form of LOGO?

-Added by Master Purushottam Computer Science » Art Computer

Answer:

Shruti Srivastva

 Logic oriented graphics oriented 

-Answered by Shruti Srivastva On 26 May 2020:10:43:12 AM


Question 128. Asked on :20 August 2019:10:37:30 AM

Who is father of computer?

-Added by Akki chauhan Computer Science » Computer Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Charless babbage

-Answered by Shruti Srivastva On 26 May 2020:10:43:46 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2231)
History (278)
Geography (310)
Economics (257)
Political Science (96)
Mathematics (200)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (258)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link