Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Economics


Question 1. Asked on :13 September 2019:07:39:12 PM

 What is the full form BMI?

-Added by Himanshi Verma Economics » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Body Mass Index.

-Answered by Rohit Rajput On 14 September 2019:07:26:28 PM


Question 2. Asked on :13 September 2019:04:24:44 PM

 Who is widely known as the father of Grameen Bank in Bangladesh?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Himanshi Verma

 Muhammad Yunus.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:04:26:18 PM


Question 3. Asked on :10 September 2019:11:22:45 AM

 Mention any two factors considered while calculating HDI? 

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Akki chauhan
 Per capita income, Life exceptancy at birth and literacy rate.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:27:14 AM


Question 4. Asked on :10 September 2019:11:19:46 AM

 How do the deposits with banks become their sources of income?

-Added by Himanshi Verma Economics » Money And Credit

Answer:

Akki chauhan
 Banks make use of deposits to meet the loan requirements of the people. The difference between what is charged from borrowers and what is paid to depositers is their main source of income.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:27:25 AM


Question 5. Asked on :10 September 2019:11:14:27 AM

 What do you mean by debt trap?

-Added by Himanshi Verma Economics » Money And Credit

Answer:

Akki chauhan
A debt trap is a situation when credit pushes the borrower into a situation from which recovery is painful.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:27:34 AM


Question 6. Asked on :10 September 2019:11:11:22 AM

 What is credit?

-Added by Himanshi Verma Economics » Money And Credit

Answer:

Akki chauhan
Credit refers to an agreement in which the lender, supplies the borrower with the money, goods or services in return for the promises of future payment.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:27:45 AM


Question 7. Asked on :10 September 2019:11:08:32 AM

 Define the term collateral?

-Added by Himanshi Verma Economics » Money And Credit

Answer:

Akki chauhan
Collateral is an asset that the borrower owns such as land, building, vehicles, livestock, deposits with the banks and uses this as a guarntee to a lender until the loan is repaid.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:27:55 AM


Question 8. Asked on :02 September 2019:04:36:06 PM

 What do you mean by life exceptancy?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Himanshi Verma

 The average number of years one is excepted to live is called life exceptancy.

-Answered by Himanshi Verma On 02 September 2019:04:37:01 PM


Question 9. Asked on :02 September 2019:04:33:47 PM

 What do you mean by gross attendance ratio?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Himanshi Verma

 It is the total number of children of age group 14 and 15 years attending school as a percentage of total number of children in the same age group.

-Answered by Himanshi Verma On 02 September 2019:04:34:43 PM


Question 10. Asked on :30 August 2019:08:08:16 PM

 Write the relationship between TP and MP ?

-Added by anjali thakur Economics » Relationship Between TP And MP

Answer:

nisha sheikh
Image result for write the relationship between TP and MP
TPMP, AP: Shape of the Curves
The TP curve first increases at an increasing rate, after which it continues to increase but at a decreasing rate, giving the curve an S-shape. This trend continues till TP reaches its maximum. Here, MP =0. ... The MPcurve also initially increases, reaches its maximum and then declines.

-Answered by nisha sheikh On 30 August 2019:08:25:39 PM


Question 11. Asked on :30 August 2019:07:25:20 PM

Define the long run production function ?

-Added by anjali thakur Economics » Long Run Production Function

Answer:

anjali thakur

 Long run production function refers to a situation when output is increasing all the inputs simultaneously and in the same production .

\
















-Answered by anjali thakur On 30 August 2019:07:30:36 PM


Question 12. Asked on :30 August 2019:07:19:29 PM

 Define the production function ?

-Added by anjali thakur Economics » Production Function

Answer:

anjali thakur

 Production function refers to the functional relationship between inputs and output for a given state technology .

-Answered by anjali thakur On 30 August 2019:07:22:08 PM


Question 13. Asked on :30 August 2019:07:12:41 PM

Define the Average Product ?

-Added by anjali thakur Economics » AVERAGE PRODUCT

Answer:

anjali thakur

 Average Product refers to output per unit of variable input .

-Answered by anjali thakur On 30 August 2019:07:16:46 PM


Question 14. Asked on :30 August 2019:06:44:16 PM

 Write the relationship between Average Product (AP) and Marginal Product (MP) ?

-Added by anjali thakur Economics » Relation Between Production Function

Answer:

Nishant Verma
Marginal product focuses on the changes between production totals and the quantity of resources.Average product shows output at a specific level ofinput. ... The marginal product (MP) curve crosses the average product (AP) curve at the point where the average product curve is at a maximum.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:10:25:03 AM


Question 15. Asked on :30 August 2019:06:41:07 PM

Define the law of variable proportion ? 

-Added by anjali thakur Economics » LAW OF VARIABLE PROPORTION

Answer:

nisha sheikh

 Returns to a factor refers to the resultant increase in the total product when only one factor is increased, keeping all other factors fixed.

-Answered by nisha sheikh On 30 August 2019:06:45:21 PM


Question 16. Asked on :30 August 2019:06:37:52 PM

 Different between Short run and Long run ?

-Added by anjali thakur Economics » Short Run And Long Run

Answer:

nisha sheikh
The activity level does not change in the short run production function, whereas the firm can expand or reduce the activity levels in the long run production function. In short run production function the factor ratio changes because one input varies while the remaining are fixed in nature

-Answered by nisha sheikh On 30 August 2019:08:26:08 PM


Question 17. Asked on :28 August 2019:08:20:42 PM

 Write the type of production function ?

-Added by anjali thakur Economics » Types Of Production Function

Answer:

Nishant Verma
Production function is the mathematical representation of relationship between physical inputs and physical outputs of an organization. There are different types of production functions that can be classified according to the degree of substitution of one input by the other.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:19:03 PM


Question 18. Asked on :28 August 2019:08:19:04 PM

 Explain the concept of product ?

-Added by anjali thakur Economics » Concept Of Product

Answer:

Nishant Verma
 Product concept is the understanding of the dynamics of the product in order to showcase the best qualities and maximum features of the product. ... Marketers will look into a product concept before marketing a product towards their customers.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:19:18 PM


Question 19. Asked on :28 August 2019:08:17:08 PM

 Define the law of variable proportion ?

-Added by anjali thakur Economics » Law Of Variable Proportions

Answer:

Nishant Verma
Variable factors are those that do change with output, Which means more employed when production increases, and less when production decreases. Typical varible factors include labour, energy and raw materials diectly used in production.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:20:08 PM


Question 20. Asked on :28 August 2019:07:51:11 PM

 What is variable factors?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch5

Answer:

Nishant Verma
 Variable factors refers to those factors , which can be changed in the short run.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:20:23 PM


Question 21. Asked on :28 August 2019:07:48:56 PM

 What is long run?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch5

Answer:

Nishant Verma
Long run refers to a period in which output can be changed by changing all factors of production.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:20:37 PM


Question 22. Asked on :28 August 2019:07:46:29 PM

 What is short run?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch5

Answer:

Nishant Verma
 Short run refers to a period in which output can be changed by changing only variable factors.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:21:36 PM


Question 23. Asked on :28 August 2019:07:43:38 PM

 What is production function?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch5

Answer:

Nishant Verma
Production function is an expression of the technological relation between physical inputs and output of a good.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:21:49 PM


Question 24. Asked on :24 August 2019:08:30:33 PM

 What is meant by highly elastic demand ?

-Added by anjali thakur Economics » Highly Elastic Demand

Answer:

Akki chauhan

 When percentage change in the guantity demanded is more than the percentage change in price, than demand for such a commodity is said to be highly elastic. 

-Answered by Akki chauhan On 25 August 2019:08:16:55 AM


Question 25. Asked on :24 August 2019:08:26:20 PM

 Why is demand for water inelastic ?

-Added by anjali thakur Economics » Demand For Water Inelastic

Answer:

Master Purushottam
Demand for water is inelastic because water has no close substitutes. Water is used for everyday use. It is a necessity. The demand for necessities are inelasticwhen compared to luxuries.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:30:13 PM


Question 26. Asked on :24 August 2019:08:24:02 PM

 Define the exceptions to the law of demand ?

-Added by anjali thakur Economics » Exceptions To The Law Of Demand

Answer:

Master Purushottam
Giffen and Veblen goods are exceptions to the Law of Demand. ... The Law of Demand states that the quantity demanded for a good or service rises as the price falls, ceteris paribus (or with all other things being equal). Therefore, the Law of Demand is an inverse relationship between price and quantity demanded.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:30:28 PM


Question 27. Asked on :24 August 2019:08:22:50 PM

 What is demand schedule ?

-Added by anjali thakur Economics » Demand Schedule

Answer:

Master Purushottam
In economics, a demand schedule is a table that shows the Quantity demaneds of a good or service at different price levels.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:30:43 PM


Question 28. Asked on :24 August 2019:08:21:35 PM

 What happens to marginal utility , when the total utility is maximum?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch4

Answer:

Harshita Rathore

 MU is zero

-Answered by Harshita Rathore On 25 August 2019:08:47:37 AM


Question 29. Asked on :24 August 2019:08:20:42 PM

 What is cross demand ?

-Added by anjali thakur Economics » Cross Demand

Answer:

Master Purushottam
The cross elasticity of demand is an economic concept that measures the responsiveness in the quantity demanded of one good when the price for another good changes.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:32:33 PM


Question 30. Asked on :24 August 2019:08:18:35 PM

 What is meant by the purchasing power of money?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch4

Answer:

Harshita Rathore

 It means  the powers of money two compounds other comidities in it exchange.

-Answered by Harshita Rathore On 25 August 2019:08:49:07 AM


Question 31. Asked on :24 August 2019:08:15:44 PM

 Explain the central problem of 'choice of technique' ?

-Added by anjali thakur Economics » Problem Of Choice Of Technique

Answer:

Master Purushottam
Answers. “Choice of technique” refers to the central problem of "HOW TO PRODUCE‟ that relates to the central issue of which technique of production should be employed to produce a good. The problem is to use capital intensive techniqueor labour intensive technique for theproduction of goodsin the economy.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:18:33 PM


Question 32. Asked on :24 August 2019:08:14:08 PM

 What is percentage method for measuring price elasticity of demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch4

Answer:

Master Purushottam
Percentage method is one of the commonly used approaches of measuring price elasticity of demandunder which price elasticity is measured in terms of rate of percentage change in quantity demanded topercentage change in price.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:18:44 PM


Question 33. Asked on :24 August 2019:08:11:27 PM

 Write the 3 dimensions of  elasticity of demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch4

Answer:

Akki chauhan

1. Price elasticity of demand

2. Cross elasticity of demand

3. Income elasticity of demand.


-Answered by Akki chauhan On 25 August 2019:08:27:17 AM


Question 34. Asked on :24 August 2019:08:08:20 PM

 Write the concept of Elasticity of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch4

Answer:

Akki chauhan

 ElastiCity of demand refer to the percentage change in in demand  commodity which respect to percentage change in any of the the factors affecting for that comodity. 

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:10:03:45 PM


Question 35. Asked on :24 August 2019:08:05:28 PM

 Difference between normal goods , inferior goods gods and giffen goods ?

-Added by anjali thakur Economics » Normal Goods , Inferior Goods And Giffen Goods

Answer:

Master Purushottam
Inferior goods are those goods in which the quantity demanded decreases with the increase in income of the consumers.Giffen goods are those inferior goods in which the quantity demanded falls along with the fall in its price

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:09:23 PM


Question 36. Asked on :24 August 2019:08:02:13 PM

 Difference between complementary goods and substitute goods ?

-Added by anjali thakur Economics » Complementary Goods And Substitute Goods

Answer:

Master Purushottam
1. Substitute goods are independent to each other while as complementary goodsare inter-dependent. 2. If the price of one good increases, the demand of itssubstitute good increases while on the other hand if the price of good increases, the demand its complementary good decreases

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:06:21 PM


Question 37. Asked on :24 August 2019:08:00:25 PM

 Explain the meaning of normal goods and inferior goods ?

-Added by anjali thakur Economics » Normal Goods And Inferior Goods

Answer:

Master Purushottam
In economics, an inferior good is a good whose demand decreases when consumer income rises (or demand increases when consumer income decreases), unlike normal goods, for which the opposite is observed. Normal goods are those goodsfor which the demand rises as consumer income rises.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:06:42 PM


Question 38. Asked on :24 August 2019:07:59:11 PM

 Define "change in demand " ?

-Added by anjali thakur Economics » Change In Demand

Answer:

nisha sheikh

 When the demand changes due to a change in the other factors, at the same price , it is termed as change in demand.

-Answered by nisha sheikh On 24 August 2019:08:02:07 PM


Question 39. Asked on :24 August 2019:07:56:46 PM

 What is meant by complementary goods ? 

-Added by anjali thakur Economics » Complementary Goods

Answer:

nisha sheikh

 Complementary goods are those which are used together to satisfy a particular want.

-Answered by nisha sheikh On 24 August 2019:07:59:37 PM


Question 40. Asked on :24 August 2019:07:54:13 PM

 Define demand for a goods ?

-Added by anjali thakur Economics » Demand For A Goods

Answer:

Akki chauhan

 Demand is the quantity of a commodity that a consumer is willing and able to buy,at each possible price during period of time. 

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:09:57:04 PM


Question 41. Asked on :24 August 2019:07:50:09 PM

 Why do central problems arise ? explain .

-Added by anjali thakur Economics » Central Problem Arise

Answer:

Master Purushottam
Central problems of an economy arise due to the following reasons : (a) Limited or Scarce Resources: Resources are scarce in relation to our wants and economy cannot produce all what people want. It is the principal reason for existence of economic problems in all economies.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:00:44 PM


Question 42. Asked on :24 August 2019:07:48:12 PM

 Name the two important branches of economic ?

-Added by anjali thakur Economics » Branches Of Economic

Answer:

Master Purushottam
 Microeconomics and macroeconomics are two important braches of economics.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:01:14 PM


Question 43. Asked on :24 August 2019:07:42:55 PM

 Difference between microeconomics and macroeconomics ?

-Added by anjali thakur Economics » Microeconomics And Macroeconomics

Answer:

Master Purushottam
Microeconomics studies individuals and business decisions, whilemacroeconomics analyzes the decisions made by countries and governments. Microeconomics focuses on supply and demand, and other forces that determine price levels, making it a bottom-up approach.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:01:27 PM


Question 44. Asked on :24 August 2019:07:40:20 PM

 Discuss the central problem of economy ?

-Added by anjali thakur Economics » Economy Problem

Answer:

Master Purushottam
Some of the central problems that are faced by everyeconomy of a country are as follows: Production, distribution and disposition of goods and services are the basic economic activities of life. In the course of these activities, every society has to face scarcity of resources.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:10:58 PM


Question 45. Asked on :24 August 2019:07:30:31 PM

 What is the economic problem ?

-Added by anjali thakur Economics » Economic Problem

Answer:

Master Purushottam
Economic problem is a problem of choice involving satisfaction of unlimited wants out of limited resources having alternative uses. 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:02:25 PM


Question 46. Asked on :24 August 2019:07:15:11 PM

 What is the price elasticity of demand ?

-Added by anjali thakur Economics » Price Elasticity Of Demand

Answer:

Master Purushottam
 Price elasticity of demand means the degree of responiveness for a commodity with reference to change in the price of such commodity . It is negative because of inverse relationship between price and quantity demanded . 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:08:12:08 PM


Question 47. Asked on :24 August 2019:10:52:43 AM

 Who is Ralph Nadar?

-Added by Himanshi Verma Economics » Consumer Rights

Answer:

Master Purushottam
 Widely known as father of Consumer movement.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:45:10 PM


Question 48. Asked on :24 August 2019:10:51:24 AM

What does MRP stand for?

-Added by Himanshi Verma Economics » Consumer Rights

Answer:

Master Purushottam
Maximum Retail Price.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:45:21 PM


Question 49. Asked on :24 August 2019:10:49:05 AM

 When do we celebrate National consumer Day? Why?

-Added by Himanshi Verma Economics » Consumer Rights

Answer:

Master Purushottam
Consumer Day is celebrated in India on December 24 because on this day parliament enacted the COPRA.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:45:36 PM


Question 50. Asked on :24 August 2019:10:47:48 AM

 When consumer movement did arise?

-Added by Himanshi Verma Economics » Consumer Rights

Answer:

Master Purushottam
Around 1960.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:45:45 PM


Question 51. Asked on :24 August 2019:10:46:27 AM

 Why did the consumer movement began?

-Added by Himanshi Verma Economics » Consumer Rights

Answer:

Master Purushottam
Dissatisfication among consumers.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:46:04 PM


Question 52. Asked on :24 August 2019:10:43:59 AM

 When did the UNO adopt the guideline for consumer movement?

-Added by Himanshi Verma Economics » Consumer Rights

Answer:

Master Purushottam
1985.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:46:18 PM


Question 53. Asked on :24 August 2019:10:42:12 AM

 In which category you will put Indian economy?

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Master Purushottam
 Mixed Economy.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:46:26 PM


Question 54. Asked on :24 August 2019:10:39:10 AM

 A company which has ownership or control in more than one country is known as

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Master Purushottam
MNC's (Multinational Companies).

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:46:34 PM


Question 55. Asked on :24 August 2019:10:36:59 AM

 What is privatization?

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Himanshi Verma

 Privatization means allowing the private sector to set up industries which were earlier reserved for the public sector.

-Answered by Himanshi Verma On 24 August 2019:10:37:29 AM


Question 56. Asked on :24 August 2019:10:35:51 AM

 When did Ford Motors established in India?

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Master Purushottam
In 1995

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:46:52 PM


Question 57. Asked on :24 August 2019:10:34:28 AM

 Which sector of economy is still lagged behind even after the Globalistaion?

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Master Purushottam
Agriculture Sector.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:47:00 PM


Question 58. Asked on :24 August 2019:10:32:38 AM

Why does MNC'S invest in different countries?

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Himanshi Verma

 To earn more profits MNC's invest in different countries.

-Answered by Himanshi Verma On 24 August 2019:10:33:50 AM


Question 59. Asked on :24 August 2019:10:31:43 AM

 When did India adopt the new economy policy?

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Akki chauhan

 In 1992

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:10:33:14 AM


Question 60. Asked on :24 August 2019:10:30:16 AM

 Give one example of Trade Barriers.

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Master Purushottam
Tax on Export

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:47:34 PM


Question 61. Asked on :24 August 2019:10:27:41 AM

 What is Globalisation?

-Added by Himanshi Verma Economics » Globalisation And The Indian Economy

Answer:

Master Purushottam
Globalisation is the integration or interconnection between the countries through trade and foreign investment by corporations.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:47:48 PM


Question 62. Asked on :24 August 2019:10:25:40 AM

 Which organisation publishes the Human Development Report?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Master Purushottam
 United Nations Development Programme (UNDP).

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:47:56 PM


Question 63. Asked on :24 August 2019:10:23:17 AM

 Why Kerala has a low Infant Morality Rate?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Master Purushottam
 Kerala has a low infant morality rate because it has adequate provisions of basic health and educational facilities

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:48:04 PM


Question 64. Asked on :24 August 2019:10:20:07 AM

 What is GDP?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Himanshi Verma
It stands for Gross Domestic Product. It meant for monetary measure of the market value of all final goods and services produced in a given period of time.

-Answered by Himanshi Verma On 24 August 2019:10:21:10 AM


Question 65. Asked on :24 August 2019:10:17:50 AM

 What are the non- renewable resources?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Master Purushottam
These resource will be Exhausted after sometimes and are regenerated by nature. This is non-renewable resources.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:48:20 PM


Question 66. Asked on :24 August 2019:10:15:22 AM

 What are public facilities?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Master Purushottam
 Public facilities are those which are provided by the government to satisfy the collective needs of the people. Such as hospital, school and so on.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:48:27 PM


Question 67. Asked on :24 August 2019:10:10:35 AM

 Why is literacy essential for the economic development? Explain?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Master Purushottam

Literacy is an essential element for the economic development since:

1. Education gives us vast knowledge.

2. A literate person is eligible to get suitable employment.

3. Education develops the ability to implement modern technology.

4. Literate peoples understand the importance of remaining  healthy and stay away from the deadly diseases.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:48:36 PM


Question 68. Asked on :24 August 2019:10:07:41 AM

 What is MGNREGA stands for? When it was enacted?

-Added by Himanshi Verma Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
MGNREGA is stands for Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarntee Act. It was implement in 2005.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:48:44 PM


Question 69. Asked on :24 August 2019:10:02:17 AM

Distinguish between Organised sector and unorganised sector?

-Added by Himanshi Verma Economics » Economics

Answer:

Master Purushottam

Organised sector:-

1. Fixing work hours.

2. Fixed minimum wages.

3. Secured employment.

4. Other facilities such as medical, gratuity, other persons are: provided.


Unorganised Sector:-

1. Working hours are not fixed.

2. Less than minimum wages fixed by government. 

3. Employment is not secure.

4. Working condition is not up to the mark.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:48:52 PM


Question 70. Asked on :22 August 2019:07:59:21 PM

 Define the indifference curve ?

-Added by anjali thakur Economics » Indifference Curve

Answer:

Master Purushottam
An indifference curve is a graph showing combinations of two goods that give the consumer equal satisfaction and utility.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:49:02 PM


Question 71. Asked on :22 August 2019:07:58:13 PM

 उपयोगिता को परिभाषित कीजिये ?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch2

Answer:

Master Purushottam
उपयोगिता एक वस्तू की आवश्यकता को संतुष्ट करने की शक्ति होती है |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:49:10 PM


Question 72. Asked on :22 August 2019:07:54:03 PM

 मांग तालिका की सहायता से मांग के नियम को समझाइए? 

-Added by nisha sheikh Economics » Ch3

Answer:

Master Purushottam
मांग के नियम परिभाषा के अंतर्गत बस्तुओं और उनकी मात्रा एवं उनके मूल्य के मध्य के संबध की व्याख्या कि जाती है| बाजार में कोई बस्तु कितनी मात्रा में उपलब्ध है और उसकी कितनी कीमत ली जा रही है यही इस परिभाषा के अंतर्गत व्याख्यायित किया जाता है| बाजार में यदि किसी बस्तु की मात्रा ज्यादा उपलब्ध है तो इसका सीधा सा अर्थ है की उसकी कीमत कम होगी| लेकिन यदि उसकी मात्रा कम है तो जाहिर सी बात है कि उसकी कीमत ज्यादा होगी|लेकिन कुछ नियम ऐसे भी है जोकि इस मांग के नियम की सही परिभाषा नहीं दे पाते हैं|

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:15:28 PM


Question 73. Asked on :22 August 2019:07:52:07 PM

Write the law of diminishing marginal utility ? 

-Added by anjali thakur Economics » Law Of DMU

Answer:

Master Purushottam
 Law of diminishing marginal utility status that as we consume more and more units of a commodity the utility derived from each successive unit goes on decreasing .

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:49:34 PM


Question 74. Asked on :22 August 2019:07:52:14 PM

 मांग को परिभाषित कीजिये ? 

-Added by nisha sheikh Economics » Ch_3

Answer:

Master Purushottam
एक निश्चित मूल्य पर समय की निश्चित इकाई के भीतर क्रय की जानेवाली वस्तु का परिमाण ही माँग (Demand) है

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:16:07 PM


Question 75. Asked on :22 August 2019:07:46:43 PM

 Define the normal goods ?

-Added by anjali thakur Economics » Normal Goods

Answer:

Master Purushottam
Normal goods refer to those goods whose demand falls with a rise in the income of consumer .

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:50:03 PM


Question 76. Asked on :22 August 2019:07:40:52 PM

 Define the Demand Curve ?

-Added by anjali thakur Economics » Demand Curve

Answer:

Master Purushottam
Demand curve is a graphical representation of demand schedule .

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:50:16 PM


Question 77. Asked on :22 August 2019:07:27:16 PM

 What is the market demand ?

-Added by anjali thakur Economics » Market Demand

Answer:

Master Purushottam
Market demand refers to the quantity of a commodity that all the consumer are willing and able to buy, at each possible price during a given period of time .

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:50:23 PM


Question 78. Asked on :22 August 2019:07:14:31 PM

 Define the scarcity ?

-Added by anjali thakur Economics » Scarcity

Answer:

Master Purushottam
Scarcity refers to a situation in which resources are insufficient to meet all the human wants .

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:51:06 PM


Question 79. Asked on :22 August 2019:07:10:09 PM

Define the Economy ? 

-Added by anjali thakur Economics » Economy

Answer:

Master Purushottam
Economy is a system which provide people with the means to work and eran a living .

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:52:47 PM


Question 80. Asked on :22 August 2019:07:08:21 PM

 Define law of demand ?

-Added by anjali thakur Economics » Demand

Answer:

Master Purushottam
 Law of demand status the inverse relationship between price and quantity demanded keeping other factors constant .

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:52:55 PM


Question 81. Asked on :22 August 2019:09:52:13 AM

टेलीविज़न खबरों के विभन्न चरण कौन-कौन है?

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam

(i) फ़्लैश या ब्रेकिंग न्यूज़ 

(ii) फ़ोन इन   

(iii) एंकर विजुअल 

(iv) एंकर बाईट 

(v) लाइव 

(vi)एंकर - पैकेज 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:53:03 PM


Question 82. Asked on :22 August 2019:09:51:28 AM

उल्टा - पिरामिड क्या है?

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam
 समाचार के सबसे महत्वपूर्ण तथ्य को सबसे पहले लिखा जाता है और उसके बाद घटते हुए महत्वक्रम में अन्य तथ्यों को या सूचनाओ को लिखा या बताया जा सकता है |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:53:10 PM


Question 83. Asked on :22 August 2019:09:50:10 AM

डेडलाइन क्या होती है ?

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam
 अख़बार या पत्रिका में समाचारों या रिपोर्ट को प्रकाशन के लिए स्वीकार करने की एक निश्चित समय सीमा होती है जिसे डेडलाइन कहते है|

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:53:17 PM


Question 84. Asked on :22 August 2019:09:48:33 AM

मुद्रित माध्यमो की विशेषताए बताइये?

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam
आजकल मीडिया शब्द का खूब प्रयोग होने लगा है। आम बोलचाल में भी लोग इसका इस्तेमाल करने लगे है। क्या आप बता सकते है कि मीडिया है क्या? जी, अखबार, रेडियों, टेलीविजन, फोन, इंटरनेट आदि को मीडिया की श्रेणी में रखा जाता है। मीडिया का अर्थ होता है संचार माध्यम। क्या कभी आपने इस बात पर विचार किया है कि संचार माध्यमों का हमारे जीवन में क्या महत्व है? आइये हम इस लेख के माध्यम से संचार माध्यमों के बारे में जानते है। ये कितने प्रकार के होते है और हमारे लिए इनकी क्या उपयोगिता है।

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:16:43 PM


Question 85. Asked on :22 August 2019:09:47:05 AM

मुद्रित माध्यमो के अंतगर्त क्या क्या आता है |

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam
मुद्रित माध्यमो के अंतगर्त अख़बार, पत्रिकाएँ , पुस्तके आदि आते है |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:53:34 PM


Question 86. Asked on :22 August 2019:09:45:55 AM

भारत का पहला छापाखाना का अविष्कार कहा हुआ ?

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam
 गोवा में |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:53:43 PM


Question 87. Asked on :22 August 2019:09:44:53 AM

भारत का पहला छापाखाना का अविष्कार कब हुआ ?

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam
गोवा में हुआ |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:53:51 PM


Question 88. Asked on :22 August 2019:09:43:48 AM

प्रेस छपवाने का अविष्कार का श्रेय किस को जाता है|

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam
 जर्मनी के गुटन बर्ग को जाता है|

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:53:58 PM


Question 89. Asked on :22 August 2019:09:42:30 AM

प्रमुख जनसंचार माध्यम कौन कौन से है?

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam

(i) प्रिंट 

(ii) टी .वी 

(iii) रेडियो 

(iv) इन्टरनेट 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:54:07 PM


Question 90. Asked on :22 August 2019:09:41:27 AM

मुद्रण की शुरुआत कहा से हुई थी ?

-Added by Akki chauhan Economics » अभिव्यक्ति और माध्यम

Answer:

Master Purushottam
चीन से हुई थी|

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:54:14 PM


Question 91. Asked on :21 August 2019:07:07:02 PM

 What is demand ?

-Added by anjali thakur Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam

 Demand is quantity of commodity that a costumer is willing and able to buy at each possible price during a given period of time.

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:11:09:12 PM


Question 92. Asked on :21 August 2019:01:52:46 PM

 What is meant by consumer's equilibrium?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam
Consumer's equilibrium refers to a situation when a consumer is having maximum satisfaction with his limited income and has no tendency to change his exciting way of expenditure.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:54:39 PM


Question 93. Asked on :21 August 2019:01:51:07 PM

How much is total utility at zero level of consumption?

-Added by nisha sheikh Economics » CH 2

Answer:

Master Purushottam

 Zero

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:03:38:17 PM


Question 94. Asked on :21 August 2019:01:48:54 PM

 Define Marginal Rate of Substitution (MRS) ?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam
Marginal rate of substitution refers to the rate at which commodities can be substituted with each other, so that the total satisfaction of consumer remains the same.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:54:58 PM


Question 95. Asked on :21 August 2019:01:46:48 PM

 Write the Assumptions of Indifference Curve?

-Added by nisha sheikh Economics » CH 2

Answer:

Master Purushottam
The assumptions of the ordinal theory are the following:
(1) The prices of the two goods are given. (2) The consumer's tastes, habits and income remain the same throughout the analysis. (3) He prefers more of X to less of Y or more of Y to less of X. (7) An indifference curve is negatively inclined sloping downward.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:06 PM


Question 96. Asked on :21 August 2019:01:44:45 PM

 Write the Properties of Indifference Curve?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam

1. Indifference curve are downward sloping.

2. Higher indifference curves are preferred to lower ones.

3. Indifference curves do not intersect.

4. Indifference curves are convex.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:21 PM


Question 97. Asked on :21 August 2019:01:42:13 PM

Define Expansion in Demand and Contraction in Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
Extension in demand refers to increase in quantity danded due to decrease in prices Whereas Contraction in demand due to increase in prices.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:30 PM


Question 98. Asked on :21 August 2019:01:39:27 PM

 Differentiate between Individual Demand and Market Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
Market demand describes the quantity of a particular good or service that all consumers in a market are willing and able to buy. In other words, it represents the sum of all individual demands for a particular good or service. Again, this is a lot easier to understand if we look at the corresponding demand curve.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:39 PM


Question 99. Asked on :21 August 2019:01:36:56 PM

Write  all the important Exceptions to Law of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam

 1.Giffen Goods

2.Status symbol Goods or Goods of Ostentation

3.fear of shortage

4.Ignorance

5.Fashion related Goods

6.Change in weather.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:54 PM


Question 100. Asked on :21 August 2019:01:34:50 PM

 Define Law of Diminishing Marginal Utility?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
The Law Of Diminishing Marginal Utility states that all else equal as consumption increases the marginal utilityderived from each additional unit declines. Marginal utilityis derived as the change in utility as an additional unit is consumed. Utility is an economic term used to represent satisfaction or happiness.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:56:09 PM


Question 101. Asked on :21 August 2019:01:31:19 PM

 Write the Reasons for Law of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
The law of demand is a fundamental principle of economics which states that at a higher price consumers will demand a lower quantity of a good.Demand is derived from the law of diminishing marginal utility, the fact that consumers use economic goods to satisfy their most urgent needs first.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:56:26 PM


Question 102. Asked on :21 August 2019:01:28:48 PM

 Write the Important Facts about Law of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » CH 3

Answer:

Master Purushottam
The law of demand states that all other things being equal, the quantity bought of a good or service is a function of price. As long as nothing else changes, people will buy less of something when its price rises. They'll buy more when its price falls.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:56:38 PM


Question 103. Asked on :21 August 2019:01:26:24 PM

 Write the Assumptions of Law of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam

 1.Prices of substitute Goods do not change.

2.prices of complementary goods remains constant.

3.Income of the consumer remains same.

4.There is no expectation of change in price in the future.

5.Tastes and preferences of the consumer remains the same.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:56:57 PM


Question 104. Asked on :20 August 2019:07:38:16 PM

Define a budget set ?


-Added by anjali thakur Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam

 Budget set is a set of all possible combination of the two goods which a consumer can afford, given his income prices in the market.

-Answered by Master Purushottam On 20 August 2019:07:41:54 PM


Question 105. Asked on :20 August 2019:07:38:05 PM

 What is the full form of DMU?

-Added by nisha sheikh Economics » CH1

Answer:

Master Purushottam

 Diesel Multiple Unit

-Answered by Master Purushottam On 20 August 2019:07:40:55 PM


Question 106. Asked on :20 August 2019:07:37:04 PM

Write the assumptions of law of DMU?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch2

Answer:

Master Purushottam
 Law of DMU states that as we consume more and more units of a commodity, the utility derived from each successive uniy goes on decreasing. ADVIRETISEMENTS . In making choices, most people spread their incomes over different kinds of goods.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:57:26 PM


Question 107. Asked on :20 August 2019:07:35:35 PM

 Write the properties of budget line?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 1

Answer:

Master Purushottam
 1 Budget line is downward sloping. 2 Budget line is a straight line.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:57:48 PM


Question 108. Asked on :20 August 2019:07:28:42 PM

 

Give two examples of macroeconomic studies

-Added by anjali thakur Economics » Ch 1

Answer:

Master Purushottam
1. National income 2.Price level.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:57:58 PM


Question 109. Asked on :20 August 2019:07:27:35 PM

 Define marginal utility

-Added by anjali thakur Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam

 Marginal utility is the additional utility derived from consumption of one more unit of a commodity.


-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:58:08 PM


Question 110. Asked on :20 August 2019:07:24:07 PM

 Define utility 

-Added by anjali thakur Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam
 Utility is the want satisfying power of a commodity.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:58:16 PM


Question 111. Asked on :19 August 2019:03:15:27 PM

 Define an indifference map.

-Added by nisha sheikh Economics » CH-2

Answer:

Master Purushottam

 The difference map is the graphical representation two or more indifference curves showing the several combination of different quantities of commondites 

-Answered by Master Purushottam On 19 August 2019:03:56:49 PM


Question 112. Asked on :19 August 2019:03:11:16 PM

 What is budget line? Why is it downward sloping?

-Added by nisha sheikh Economics » CH-2

Answer:

Master Purushottam

 A budget line show that combinations of two product that a costumer can afford to buy with a given income- using all of their available budget

-Answered by Master Purushottam On 19 August 2019:04:06:54 PM


Question 113. Asked on :18 August 2019:02:26:44 PM

 why does an economic problem arise? explain.

-Added by nisha sheikh Economics » Introduction

Answer:

Akki chauhan

 Because of Population.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:03:00:17 PM


Question 114. Asked on :18 August 2019:02:24:07 PM

 state the central problems of an economy?

-Added by nisha sheikh Economics » Introduction

Answer:

Master Purushottam
Some of the central problems that are faced by every economy of a country are as follows: Production, distribution and disposition of goods and services are the basic economic activities of life. In the course of these activities, every society has to face scarcity of resources.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:59:28 PM


Question 115. Asked on :13 August 2019:06:04:24 PM

 do rich countries also face central problems ? give reasons for your answer.

-Added by nisha sheikh Economics » Introduction

Answer:

Master Purushottam
Yes, even in rich countries, resources are scarce, having alternative uses and wants are unlimited.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:59:44 PM


Question 116. Asked on :14 May 2019:11:47:25 AM

 What is money?

-Added by Rohit rajput Economics » Money And Credit

Answer:

Master Purushottam
 Money refers to a medium of exchange used in economic transactions or in exchange of goods and services.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:05:00:04 PM


Question 117. Asked on :01 March 2019:03:10:15 PM

 प्रधानमंत्री रोज़गार योजना कब शुरू की गयी ?

-Added by Akki chauhan Economics » Poverty As A Challange

Answer:

Master Purushottam
1993 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:05:00:26 PM


Question 118. Asked on :09 February 2019:11:25:32 AM

कोपरा क्या है? यह कैसे उपभोक्ताओं की मदद करता है ?

-Added by ATP Admin Economics » उपभोक्ता अधिकार (Consumer Right)

Answer:

Master Purushottam

 कोपरा (COPRA) का पूरा नाम उपभोक्ता सुरक्षा अधिनियम 1986 है, जो विभिन्न प्रकार से उपभोक्ताओं को शोषण से सुरक्षा प्रदान करता है |

(1) दुकानदारों की मनचाही कीमत वसूलने, घटिया वस्तु देने कम तोलने, मिलावट को रोकने तथा नकली वस्तुओं से उपभोक्ताओं को बचाने के लिए यह अधिनियम बनाया गया है |

(2) इस कानून के अंतर्गत कोई भी ठगी का शिकार उपभोक्ता, उपभोक्ता न्यायालय में आवेदन देकर न्याय प्राप्त कर सकता है |

(3) यह अधिनयम व्यावसायिक कंपनियों और सरकार पर दबाव डालने में सफल हुआ है |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:05:00:50 PM


Question 119. Asked on :12 January 2019:05:38:56 PM

 Define buffer stok? explain its features.

-Added by khushi chauhan Economics » Food Security In India

Answer:

Hitesh kumar

 buffer stock scheme (commonly implemented as intervention storage, the "ever-normal granary") is an attempt to use commodity storage for the purposes of stabilising prices in an entire economy or, more commonly, an individual (commodity) market.

-Answered by Hitesh kumar On 20 April 2019:10:05:03 AM


Question 120. Asked on :12 January 2019:05:37:51 PM

 Explain Public Distribution System (PDS). 

-Added by Himanshi Verma Economics » Food Security In India

Answer:

Master Purushottam

 Supply of essential commodities to the people through government agencies is known as Public Distribution System..

The PDS is an important activity of the state to ensure food security to the people.

The PDS controls the supply of essential commodities at subsidised rates which keeps the prices under control.

The government has established Fair Price Shops through the Public Distribution System. Here the prices of essential commodities are less than the market prices. The cost of this price difference is borne by the government through subsides.

The PDS controls unscrupulous rise in prices of essential goods in the market and it also checks the holding and black marketing by the profit makers.

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:12:55 PM


Question 121. Asked on :27 December 2018:07:24:55 PM

कोपरा क्या है?

-Added by ATP Admin Economics » उपभोक्ता अधिकार

Answer:

Harshita Rathore
उपभोक्ता सुरक्षा अधिनियम 1986.

-Answered by Harshita Rathore On 25 August 2019:03:10:40 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1310)
History (166)
Geography (143)
Economics (121)
Political Science (48)
Mathematics (145)
General Knowledge (3128)
Biology (69)
Physical Education (12)
Chemistry (25)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (145)
Physics (20)
Other (32)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link