Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: General Knowledge


Question 1. Asked on :28 May 2020:11:32:22 AM

What is the full form of GMT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Green which Mean Time.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:08:57:50 PM


Question 2. Asked on :28 May 2020:11:26:42 AM

What is the full form of GROUP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Genetic Risk and outcome of psychosis.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:30:05 AM


Question 3. Asked on :28 May 2020:11:26:16 AM

What is the full form of GP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 General practitioner.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:29:10 AM


Question 4. Asked on :28 May 2020:11:21:49 AM

What is the full form of GNP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Gross National Product.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:25:17 AM


Question 5. Asked on :28 May 2020:11:21:19 AM

What is the full form of GPF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 General Provident Fund.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:24:52 AM


Question 6. Asked on :28 May 2020:11:20:34 AM

What is the full form of GPP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Green Public Procurement.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:23:53 AM


Question 7. Asked on :28 May 2020:11:20:08 AM

What is the full form of GPO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 General Post Office.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:23:35 AM


Question 8. Asked on :28 May 2020:11:19:38 AM

What is the full form of GPS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Global Positioning of System.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:23:03 AM


Question 9. Asked on :28 May 2020:11:19:08 AM

What is the full form of GSI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Geological Survey of India.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:22:32 AM


Question 10. Asked on :28 May 2020:11:14:12 AM

What is the full form of HAC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Hindustan Almunium Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:18:12 AM


Question 11. Asked on :28 May 2020:11:13:38 AM

What is the full form of HAL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Hindustan Aeronautics Limited.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:17:40 AM


Question 12. Asked on :28 May 2020:11:13:15 AM

What is the full form of HCF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Highest Common Factor.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:17:18 AM


Question 13. Asked on :28 May 2020:11:12:51 AM

What is the full form of HDFC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Housing Development Finance Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:16:43 AM


Question 14. Asked on :28 May 2020:11:11:41 AM

What is the full form of HIV?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Human Immuno- deficiency Virus. 

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:15:52 AM


Question 15. Asked on :28 May 2020:11:11:13 AM

What is the full form of HMT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Hindustan Machine Tools.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:15:27 AM


Question 16. Asked on :28 May 2020:11:10:28 AM

What is the full form of HUDCO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Housing and Urban Development Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:14:55 AM


Question 17. Asked on :28 May 2020:11:09:45 AM

 What is the full form of HYVS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 High Yield Variety Seeds.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:12:12 AM


Question 18. Asked on :28 May 2020:11:01:02 AM

What is the full form of IAAI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Airport Authority of India.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:05:53 AM


Question 19. Asked on :28 May 2020:11:00:34 AM

What is the full form of IAC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Airline Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:05:04 AM


Question 20. Asked on :28 May 2020:10:59:57 AM

What is the full form of IAEA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Atomic Energy Ag ncy.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:03:53 AM


Question 21. Asked on :28 May 2020:10:59:29 AM

What is the full form of IARI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Agricultural Reaserch Institute.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:03:24 AM


Question 22. Asked on :28 May 2020:10:58:41 AM

What is the full form of IBRD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Bank for Reconstruction and Development.(World Bank)

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:02:10 AM


Question 23. Asked on :28 May 2020:10:57:36 AM

What is the full form of ICAR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Council Of Agricultural Reaserch.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:11:01:37 AM


Question 24. Asked on :28 May 2020:10:52:51 AM

 What is the full form of ICBM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Inter Continental Ballistic Missile.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:56:39 AM


Question 25. Asked on :28 May 2020:10:52:19 AM

What is the full form of ICC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Cricket Council.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:56:19 AM


Question 26. Asked on :28 May 2020:10:51:43 AM

 What is the full form of ICICI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Industrial Credit and Investment Corporation of India Limited.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:55:25 AM


Question 27. Asked on :28 May 2020:10:51:08 AM

What is the full form of ICJ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Court Of Justice.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:54:59 AM


Question 28. Asked on :28 May 2020:10:49:32 AM

What is the full from of ICSI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Company Secretaries Institute.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:54:17 AM


Question 29. Asked on :28 May 2020:10:49:13 AM

What is the full from of IDA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Development Agency.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:53:51 AM


Question 30. Asked on :28 May 2020:10:48:34 AM

What is the full from of IDBI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Industrial Development Bank of India.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:53:29 AM


Question 31. Asked on :28 May 2020:10:43:02 AM

What is the full from of IDPL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Drugs and Pharmaceuticals Limited.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:47:05 AM


Question 32. Asked on :28 May 2020:10:42:30 AM

What is the full from of IFA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Football Association.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:46:44 AM


Question 33. Asked on :28 May 2020:10:42:03 AM

What is the full from of IFCI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Industrial Finance Corporation of India.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:46:06 AM


Question 34. Asked on :28 May 2020:10:41:18 AM

What is the full from of IFFI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Film Festival of India.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:45:36 AM


Question 35. Asked on :28 May 2020:10:40:48 AM

What is the full from of IIFCO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Farmer Fertilizer Cooperative.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:44:51 AM


Question 36. Asked on :28 May 2020:10:40:25 AM

What is the full from of IFTU?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Federation of Trade Unions.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:44:17 AM


Question 37. Asked on :28 May 2020:10:39:33 AM

What is the full from of IIPA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Institute of Public Administration.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:43:45 AM


Question 38. Asked on :28 May 2020:10:26:32 AM

What is the full from of IIS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Institute of Science.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:29:37 AM


Question 39. Asked on :28 May 2020:10:26:04 AM

What is the full from of IISCO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Iron and Steel Company.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:29:11 AM


Question 40. Asked on :28 May 2020:10:25:43 AM

What is the full from of IIT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Institute of Technology.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:28:48 AM


Question 41. Asked on :28 May 2020:10:25:19 AM

What is the full from of ILO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Labour Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:28:23 AM


Question 42. Asked on :28 May 2020:10:24:49 AM

What is the full from of IMA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Military Academy.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:28:02 AM


Question 43. Asked on :28 May 2020:10:24:20 AM

What is the full from of IMF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gj

Answer:

Nishant Verma

 International Monetary Fund.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:27:12 AM


Question 44. Asked on :28 May 2020:10:18:40 AM

What is the full from of INS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Naval Ship.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:22:57 AM


Question 45. Asked on :28 May 2020:10:18:08 AM

What is the full from of INSAT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian National Satellite.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:22:32 AM


Question 46. Asked on :28 May 2020:10:17:40 AM

What is the full from of INTERPOL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Police Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:21:55 AM


Question 47. Asked on :28 May 2020:10:17:08 AM

What is the full from of INTUC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian National Trade Union Congress.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:21:06 AM


Question 48. Asked on :28 May 2020:10:16:44 AM

What is the full from of IOC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Olympic Committee / Indian Oil Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:19:54 AM


Question 49. Asked on :28 May 2020:10:16:06 AM

What is the full from of IPC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Penal Code.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:19:12 AM


Question 50. Asked on :28 May 2020:09:20:55 AM

What is the full from of IPKF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Peace Keeping Force.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:15:04 AM


Question 51. Asked on :28 May 2020:09:20:35 AM

What is the full from of IQ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Intelligence Quitent.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:14:04 AM


Question 52. Asked on :28 May 2020:09:19:54 AM

What is the full from of IRBM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Intermediate Range Ballistic Missile.

-Answered by Nishant Verma On 28 May 2020:10:13:08 AM


Question 53. Asked on :27 May 2020:05:55:15 PM

What is the full from of IRC?

-Added by Himanshi Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Himanshi Verma

 International Red Cross.

-Answered by Himanshi Verma On 27 May 2020:05:59:11 PM


Question 54. Asked on :27 May 2020:05:54:50 PM

What is the full from of IRDA?

-Added by Himanshi Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Himanshi Verma

 Insaurance Regulatory Development Authority.

-Answered by Himanshi Verma On 27 May 2020:05:58:25 PM


Question 55. Asked on :27 May 2020:05:54:28 PM

What is the full from of IRDP?

-Added by Himanshi Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Himanshi Verma

 Integrated Rural Development Programme.

-Answered by Himanshi Verma On 27 May 2020:05:57:24 PM


Question 56. Asked on :27 May 2020:05:54:05 PM

What is the full from of ISB?

-Added by Himanshi Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Himanshi Verma

 Indian Standed Bureau.

-Answered by Himanshi Verma On 27 May 2020:05:55:48 PM


Question 57. Asked on :27 May 2020:02:40:16 PM

What is the full from of ISM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian School of Mines.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:40:59 PM


Question 58. Asked on :27 May 2020:02:31:27 PM

What is the full from of ISP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Internet Service Provider.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:39:15 PM


Question 59. Asked on :27 May 2020:02:30:43 PM

What is the full from of ISO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

International Organisation for Standardisation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:37:31 PM


Question 60. Asked on :27 May 2020:02:30:08 PM

What is the full from of ISRO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Space Reaserch Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:36:29 PM


Question 61. Asked on :27 May 2020:02:29:46 PM

What is the full from of IST?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Standed Time.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:35:56 PM


Question 62. Asked on :27 May 2020:02:29:08 PM

What is the full from of ITBP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indo Tibet Border Police.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:35:15 PM


Question 63. Asked on :27 May 2020:02:28:38 PM

What is the full from of ITDC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Tourism Development Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:34:37 PM


Question 64. Asked on :27 May 2020:02:28:13 PM

What is the full from of ITPO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Trade Promotion Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:34:00 PM


Question 65. Asked on :27 May 2020:02:27:43 PM

What is the full from of ITO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 International Trade Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:32:40 PM


Question 66. Asked on :27 May 2020:02:26:53 PM

What is the full from of ITUC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Indian Trade Union Congress.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:32:02 PM


Question 67. Asked on :27 May 2020:02:21:27 PM

What is the full from of LASER?



-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk.

Answer:

Nishant Verma

 Light Amplification by Stimulated Emissions of Radiation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:26:00 PM


Question 68. Asked on :27 May 2020:02:20:57 PM

What is the full from of LIC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Life Insurance Corporation of India.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:25:23 PM


Question 69. Asked on :27 May 2020:02:20:21 PM

What is the full from of LLB?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Bachelor of Law.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:24:56 PM


Question 70. Asked on :27 May 2020:02:19:33 PM

What is the full from of LLM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Master of Law.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:24:13 PM


Question 71. Asked on :27 May 2020:02:19:01 PM

What is the full from of LMG?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Light Machine Gun.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:23:35 PM


Question 72. Asked on :27 May 2020:02:18:15 PM

 What is the full from of LoCA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Line of Actual Control (China)

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:22:51 PM


Question 73. Asked on :27 May 2020:02:08:19 PM

What is the full from of LPG?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Liquiefied  Petroleum Gas.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:08:52 PM


Question 74. Asked on :27 May 2020:02:06:34 PM

What is the full from of LSD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Lysergic Acid de-ethylamide.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:07:26 PM


Question 75. Asked on :27 May 2020:02:04:52 PM

What is the full from of  LTTE?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

Liberation Tigers of Tamil Elam. 

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:05:30 PM


Question 76. Asked on :27 May 2020:01:56:11 PM

What is the full from of MA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Master of Arts.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:04:20 PM


Question 77. Asked on :27 May 2020:01:53:01 PM

What is the full from of MASER?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Microwave Amplification by Stimulated Emissions of Radiation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:03:24 PM


Question 78. Asked on :27 May 2020:01:51:18 PM

What is the full from of MBA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Master of Business Administration.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:02:54 PM


Question 79. Asked on :27 May 2020:01:50:41 PM

What is the full from of MBBS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Bachelor of Medicine and Bechelor of Surgery. 

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:02:02 PM


Question 80. Asked on :27 May 2020:01:49:54 PM

What is the full from of MBT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Main Battle Tank.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:01:37 PM


Question 81. Asked on :27 May 2020:01:49:28 PM

What is the full from of MCA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Monetary Compensatory Allowance / Master of Computer Application.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:02:00:08 PM


Question 82. Asked on :27 May 2020:01:48:58 PM

What is the full from of MCC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Melbourne Cricket Club.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:59:23 PM


Question 83. Asked on :27 May 2020:01:48:28 PM

What is the full from of MD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Doctor of Medicine.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:57:58 PM


Question 84. Asked on :27 May 2020:01:45:50 PM

What is the full from of MFN?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Most Favoured Nations.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:57:20 PM


Question 85. Asked on :27 May 2020:01:33:34 PM

What is the full from of MI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Military Intelligence.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:44:43 PM


Question 86. Asked on :27 May 2020:01:32:47 PM

What is the full from of MISA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Maintenance of Internal Security Act.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:44:01 PM


Question 87. Asked on :27 May 2020:01:32:04 PM

 What is the full from of MIT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Mechachusates Institute of Technology.(USA) 

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:42:37 PM


Question 88. Asked on :27 May 2020:01:31:03 PM

What is the full from of MLA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Member of Legislative Assembly.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:42:02 PM


Question 89. Asked on :27 May 2020:01:30:12 PM

What is the full from of MLC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Member of Legislative Council.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:41:14 PM


Question 90. Asked on :27 May 2020:01:29:42 PM

What is the full from of MNC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Multi National Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:40:33 PM


Question 91. Asked on :27 May 2020:01:28:27 PM

What is the full form of MRCP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Member of Royal Collage of Physicians.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:39:36 PM


Question 92. Asked on :27 May 2020:01:27:00 PM

What is the full form of MRCS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Member of Royal Collage of Surgeons.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:38:34 PM


Question 93. Asked on :27 May 2020:01:25:47 PM

What is the full form of MRTPC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Monopoly  and Restrictive Trade Practise Commission.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:37:14 PM


Question 94. Asked on :27 May 2020:01:17:00 PM

What is the full form of MODVAT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Modified Value Added Tax.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:35:39 PM


Question 95. Asked on :27 May 2020:01:10:09 PM

What is the full form of NABARD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

National Bank for Agriculture and Rural Development.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:15:20 PM


Question 96. Asked on :27 May 2020:01:09:45 PM

What is the full form of NACO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National AID controls Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:14:44 PM


Question 97. Asked on :27 May 2020:01:09:16 PM

What is the full form of NAFED?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Agriculture and Marketing Federation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:13:58 PM


Question 98. Asked on :27 May 2020:01:08:32 PM

What is the full form of NAFTA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 North American Free Trade Agreement.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:13:22 PM


Question 99. Asked on :27 May 2020:01:08:04 PM

What is the full form of NASA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Aeronautics and Space Administration. (USA)

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:12:01 PM


Question 100. Asked on :27 May 2020:01:07:34 PM

What is the full form of NASDAQ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Association of Security Dealer's Active Quotation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:10:52 PM


Question 101. Asked on :27 May 2020:01:05:03 PM

What is the full form of NCW?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Commission For Women.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:05:44 PM


Question 102. Asked on :27 May 2020:12:51:18 PM

What is the full form of NASSCOM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Association of Software and Service Compaines.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:03:50 PM


Question 103. Asked on :27 May 2020:12:50:57 PM

What is the full form of NATO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 North Atlantic Treaty Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:03:10 PM


Question 104. Asked on :27 May 2020:12:50:37 PM

What is the full form of NOW?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Organisation For Woman.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:02:06 PM


Question 105. Asked on :27 May 2020:12:49:53 PM

What is the full form of NCERT?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Council of Educational Reaserch and Training.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:01:07 PM


Question 106. Asked on :27 May 2020:12:49:16 PM

What is the full form of NDA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Defence Academy.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:01:00:17 PM


Question 107. Asked on :27 May 2020:12:46:01 PM

What is the full form of NDDB?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Diary Development Board.(Anand, Gujarat)

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:58:27 PM


Question 108. Asked on :27 May 2020:12:45:44 PM

What is the full form of NDF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Defence Fund.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:54:37 PM


Question 109. Asked on :27 May 2020:12:44:42 PM

What is the full form of NEERI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Environment Engineering Reaserch Institute.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:53:16 PM


Question 110. Asked on :27 May 2020:12:44:16 PM

What is the full form of NEFA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 North East Frontier Agency.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:52:02 PM


Question 111. Asked on :27 May 2020:12:40:06 PM

What is the full form of NEPA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Environment Protection Authority.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:43:31 PM


Question 112. Asked on :27 May 2020:12:39:49 PM

What is the full form of NFDC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Film Development Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:42:56 PM


Question 113. Asked on :27 May 2020:12:38:55 PM

What is the full form of NFL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Fertilizer Limited.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:42:29 PM


Question 114. Asked on :27 May 2020:12:36:38 PM

What is the full form of NHRC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Human Rights Commission.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:41:46 PM


Question 115. Asked on :27 May 2020:12:34:47 PM

 What is the full form of NIDC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Industrial Development Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:12:40:53 PM


Question 116. Asked on :27 May 2020:11:01:24 AM

What is the full form of NIIT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Institutes of Information Technology.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:11:08:42 AM


Question 117. Asked on :27 May 2020:11:00:57 AM

What is the full form of NIMHANS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Institutes of Mental Health and Neuro- Sciences.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:11:07:47 AM


Question 118. Asked on :27 May 2020:10:59:40 AM

What is the full form of NITIE?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Institutes for Training in Industrial Engineering.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:11:06:20 AM


Question 119. Asked on :27 May 2020:10:59:13 AM

What is the full form of NMDS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Missile Defence System. (US)

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:11:05:27 AM


Question 120. Asked on :27 May 2020:10:58:46 AM

What is the full form of NMEP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Malaria Eradication Progrrame.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:11:04:36 AM


Question 121. Asked on :27 May 2020:10:57:59 AM

What is the full form of NOIDA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 New Okhla Industrial Development Authority.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:11:02:40 AM


Question 122. Asked on :27 May 2020:10:53:28 AM

What is the full form of NPC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Productivity Council.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:57:16 AM


Question 123. Asked on :27 May 2020:10:53:10 AM

What is the full form of NPP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Population Policy.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:56:44 AM


Question 124. Asked on :27 May 2020:10:52:50 AM

What is the full form of NPT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Nuclear Proliferation  Treaty.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:55:20 AM


Question 125. Asked on :27 May 2020:10:52:30 AM

 What is the full form of NRDC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Reaserch and Development Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:54:18 AM


Question 126. Asked on :27 May 2020:10:49:36 AM

What is the full form of NREP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Rural Employment Programme.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:51:58 AM


Question 127. Asked on :27 May 2020:10:49:15 AM

What is the full form of NRI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Non Resident Indian.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:51:33 AM


Question 128. Asked on :27 May 2020:10:48:53 AM

What is the full form of NSC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Security Council.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:51:00 AM


Question 129. Asked on :27 May 2020:10:48:27 AM

What is the full form of NSSO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Sample Survey Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:50:23 AM


Question 130. Asked on :27 May 2020:10:45:57 AM

What is the full form of NTC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Textile Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:48:06 AM


Question 131. Asked on :27 May 2020:10:45:13 AM

What is the full form of NTPC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 National Thermal Power Corporation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:47:33 AM


Question 132. Asked on :27 May 2020:10:44:36 AM

 What is the full form of OGL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Open General Licence.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:47:07 AM


Question 133. Asked on :27 May 2020:10:44:02 AM

What is the full form of OIL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Oil India Limited.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:46:30 AM


Question 134. Asked on :27 May 2020:10:32:30 AM

What is the full form of OK?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Ori Korrect (All Correct) 

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:43:19 AM


Question 135. Asked on :27 May 2020:10:32:02 AM

What is the full form of a ONGC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Oil and Natural Gas Commission.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:42:42 AM


Question 136. Asked on :27 May 2020:10:30:34 AM

 What is the full form of OPEC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Organisation of Petroleum Exporting Countries.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:41:57 AM


Question 137. Asked on :27 May 2020:10:19:55 AM

What is the full form of PCI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Press Council of India.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:28:39 AM


Question 138. Asked on :27 May 2020:10:19:37 AM

What is the full form of PCS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Provincial Civil Service.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:28:06 AM


Question 139. Asked on :27 May 2020:10:19:15 AM

What is the full form of PHD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Doctor of Philosophy.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:24:10 AM


Question 140. Asked on :27 May 2020:10:18:12 AM

What is the full form of PIN?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Postal Index Number.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:22:00 AM


Question 141. Asked on :27 May 2020:10:17:21 AM

What is the full form of PLO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Palestine Liberation Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:21:08 AM


Question 142. Asked on :27 May 2020:10:14:56 AM

What is the full form of PM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Post Meridian / Prime Minister.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:16:22 AM


Question 143. Asked on :27 May 2020:10:14:09 AM

What is the full form of POTA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Prevention of Terrorism Act.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:15:27 AM


Question 144. Asked on :27 May 2020:10:12:58 AM

What is the full form of PSLV?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Polar Satellite Launch Vehcile. 

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:13:33 AM


Question 145. Asked on :27 May 2020:10:12:02 AM

What is the full form of PTI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Press Trust of India.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:12:36 AM


Question 146. Asked on :27 May 2020:10:10:49 AM

What is the full form of PRO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Public Relations Officer.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:11:36 AM


Question 147. Asked on :27 May 2020:10:09:55 AM

What is the full form of PTO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Please Turn Over.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:10:25 AM


Question 148. Asked on :27 May 2020:10:08:11 AM

What is the full form of PVSM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Param Vishisht Seva Medal.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:10:08:52 AM


Question 149. Asked on :27 May 2020:09:30:54 AM

What is the full form of PWD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Public Work's Department.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:09:37:03 AM


Question 150. Asked on :27 May 2020:09:30:17 AM

What is the full form of PWG?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 People's War Group.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:09:36:14 AM


Question 151. Asked on :27 May 2020:09:29:45 AM

What is the full form of RADAR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Radio Angle Director and Range.

-Answered by Nishant Verma On 27 May 2020:09:31:38 AM


Question 152. Asked on :26 May 2020:06:08:10 PM

What is the full form of RAW?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Reaserch and Analysis Wing.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:06:11:00 PM


Question 153. Asked on :26 May 2020:06:06:17 PM

What is the full form of R and D?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Research and Development.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:06:09:59 PM


Question 154. Asked on :26 May 2020:06:05:48 PM

What is the full form of ICICI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Industrial Credit and Investment Corporation of India.


-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:06:08:39 PM


Question 155. Asked on :26 May 2020:06:01:21 PM

What is the full form of PNB?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Punjab National Bank.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:06:02:40 PM


Question 156. Asked on :26 May 2020:05:57:16 PM

What is the full form of RBI?.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Reserve Bank Of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:06:04:25 PM


Question 157. Asked on :26 May 2020:05:56:42 PM

What is the full form of RCC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Reinforced Cement Concrete.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:06:03:03 PM


Question 158. Asked on :26 May 2020:05:50:49 PM

What is the full form of RIMC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Rashtriya Indian Military Collage.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:55:21 PM


Question 159. Asked on :26 May 2020:05:50:15 PM

What is the full form of RMS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Railway Mail Service.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:54:52 PM


Question 160. Asked on :26 May 2020:05:49:48 PM

What is the full form of RNA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Ribonucleic Acid.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:54:12 PM


Question 161. Asked on :26 May 2020:05:49:21 PM

 What is the full form of RPM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Revolution Per Minutes.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:52:35 PM


Question 162. Asked on :26 May 2020:05:48:40 PM

 What is the full form of RSS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Rashtriya Swayamsevak Sangh. 

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:51:23 PM


Question 163. Asked on :26 May 2020:05:42:48 PM

 What is the full form of RTO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Regional Transport Officer.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:48:12 PM


Question 164. Asked on :26 May 2020:05:18:28 PM

What is the full form of SSARC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 South Assian Association for Regional Cooperation.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:24:49 PM


Question 165. Asked on :26 May 2020:05:17:42 PM

 What is the full form of SAC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Space Application Centre.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:18:09 PM


Question 166. Asked on :26 May 2020:05:15:43 PM

What is the full form of SAFTA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 South Asian Free Trade Agreement.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:17:04 PM


Question 167. Asked on :26 May 2020:05:14:56 PM

What is the full form of SAI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Sports Authority Of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:16:24 PM


Question 168. Asked on :26 May 2020:05:11:37 PM

What is the full form of SAIL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Steel Authority Of India Limited.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:14:09 PM


Question 169. Asked on :26 May 2020:05:10:54 PM

What is the full form of SARS ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Severe Acute Respiratory Syndrome.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:13:10 PM


Question 170. Asked on :26 May 2020:05:08:22 PM

What is the full form of SC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Security Council / Supreme Court.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:10:13 PM


Question 171. Asked on :26 May 2020:05:03:22 PM

What is the full form of SCI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Shipping Corporation Of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:04:01 PM


Question 172. Asked on :26 May 2020:05:00:22 PM

What is the full form of SCOPE?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Standing Conferrence Of Public Enterprises.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:02:08 PM


Question 173. Asked on :26 May 2020:04:59:40 PM

What is the full form of SCRA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Special Class Railway Apprentice.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:05:01:08 PM


Question 174. Asked on :26 May 2020:04:41:43 PM

What is the full form of SDR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Specials Drawing Rights.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:58:10 PM


Question 175. Asked on :26 May 2020:04:41:12 PM

What is the full form of SEBI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Security Exchange Board Of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:57:23 PM


Question 176. Asked on :26 May 2020:04:40:30 PM

What is the full form of SGPC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Siromani Gurudwara Prabandhak Committee.  

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:48:02 PM


Question 177. Asked on :26 May 2020:04:39:58 PM

What is the full form of SHAR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Shri Harikota Range.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:47:24 PM


Question 178. Asked on :26 May 2020:04:39:14 PM

What is the full form of SIDBI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Small Industries Development Bank Of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:46:27 PM


Question 179. Asked on :26 May 2020:04:37:41 PM

What is the full form of SITWGA?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Suppression of Immoral Traffic In Woman And Girls Act.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:45:01 PM


Question 180. Asked on :26 May 2020:04:37:05 PM

What is the full form of SLV?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Satellite Launch Vechile.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:44:29 PM


Question 181. Asked on :26 May 2020:04:35:26 PM

It next it's uhh if it's other to itni What is the full form of SPIC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Society for the Promotion of Indian.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:43:25 PM


Question 182. Asked on :26 May 2020:03:53:01 PM

 What is the full form of MACAY?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Music And Culture Amongst Youth.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:33:07 PM


Question 183. Asked on :26 May 2020:03:52:29 PM

What is the full form of STARS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Scheme for Translation and Addvanced  Reaserch in Science.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:30:50 PM


Question 184. Asked on :26 May 2020:03:52:02 PM

What is the full form of STD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Subscriber Trunk Dialing.


-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:04:29:19 PM


Question 185. Asked on :26 May 2020:12:30:20 PM

What is the full form of TA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Travelling Allowance / Territorial Army.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:32:36 PM


Question 186. Asked on :26 May 2020:12:29:59 PM

What is the full form of TC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Transfer Certificate / Trusteeship Council.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:31:43 PM


Question 187. Asked on :26 May 2020:12:29:28 PM

 What is the full form of TELCO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Tata Engineering and Locomotive Company.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:30:52 PM


Question 188. Asked on :26 May 2020:12:25:36 PM

What is the full form of TISCO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Tata Iron and Steel Company Limited.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:28:48 PM


Question 189. Asked on :26 May 2020:12:24:57 PM

What is the full form of TNT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Tried Nitro Toluence.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:27:58 PM


Question 190. Asked on :26 May 2020:12:24:26 PM

What is the full form of TOEFL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Test of English as a Foreign Language.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:27:07 PM


Question 191. Asked on :26 May 2020:12:23:43 PM

What is the full form of TRAI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Telecom Regulatory Authority of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:26:22 PM


Question 192. Asked on :26 May 2020:12:21:25 PM

What is the full form of TRIPS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Trade Related Intellectual Property Rights.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:22:09 PM


Question 193. Asked on :26 May 2020:12:20:02 PM

What is the full form of TTE?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Travelling Ticket Examiner.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:20:54 PM


Question 194. Asked on :26 May 2020:12:18:03 PM

What is the full form of TTFI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Table Tennis Federation of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:19:18 PM


Question 195. Asked on :26 May 2020:12:17:29 PM

What is the full form of TWA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Trans World Airlines (USA)

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:18:38 PM


Question 196. Asked on :26 May 2020:12:07:26 PM

What is the full form of UDC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Upper Division Cherk.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:07:51 PM


Question 197. Asked on :26 May 2020:12:06:21 PM

What is the full form of UFO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Undentified Flying Object.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:06:52 PM


Question 198. Asked on :26 May 2020:12:05:31 PM

What is the full form of UGC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 University Grands Commission.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:05:59 PM


Question 199. Asked on :26 May 2020:12:04:23 PM

What is the full form of ULFA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Liberation Front of Assam.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:04:53 PM


Question 200. Asked on :26 May 2020:12:02:26 PM

What is the full form of UNCTAD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Nations Conference on trade and Development.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:03:07 PM


Question 201. Asked on :26 May 2020:12:01:22 PM

What is the full form of UNDP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Nations Development Programme.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:01:53 PM


Question 202. Asked on :26 May 2020:11:59:44 AM

What is the full form of UNEF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Nations Emergency Force.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:00:57 PM


Question 203. Asked on :26 May 2020:11:59:13 AM

What is the full form of UNEP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Nations Environment Programme.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:12:00:16 PM


Question 204. Asked on :26 May 2020:11:57:25 AM

What is the full form of UNESCO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Nations Economic Social and Cultural Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:58:01 AM


Question 205. Asked on :26 May 2020:11:56:10 AM

What is the full form of UNFPA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Nations for population Activities.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:56:48 AM


Question 206. Asked on :26 May 2020:11:54:48 AM

What is the full form of UNHCR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Nations high Commission for Refugees.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:55:33 AM


Question 207. Asked on :26 May 2020:11:53:45 AM

What is the full form of UNI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United News of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:54:26 AM


Question 208. Asked on :26 May 2020:11:52:08 AM

What is full form of UNICEF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United Nations International children's Emergency Fund.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:52:57 AM


Question 209. Asked on :26 May 2020:11:49:43 AM

What is full form of UNO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 United National Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:51:31 AM


Question 210. Asked on :26 May 2020:11:49:04 AM

What is full form of UPS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Uninterrupted Power supply.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:50:53 AM


Question 211. Asked on :26 May 2020:11:47:58 AM

What is full form of UPSC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Union public service commission.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:50:27 AM


Question 212. Asked on :26 May 2020:11:15:13 AM

 What is the full form of USP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Unique Selling Proposition.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:15:51 AM


Question 213. Asked on :26 May 2020:10:33:23 AM

What is the full form of USSR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Union of soviet Socialist Republic.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:14:11 AM


Question 214. Asked on :26 May 2020:10:32:52 AM

What is the full form of UTI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Unit trust of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:13:45 AM


Question 215. Asked on :26 May 2020:10:32:10 AM

What is the full form of VAT?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Value added tax.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:13:24 AM


Question 216. Asked on :26 May 2020:10:31:41 AM

What is the full form of VDIS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Voulantry Disclosure of Income Scheme. 

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:12:36 AM


Question 217. Asked on :26 May 2020:10:31:09 AM

 What is the full form of VC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Vice Chancellor.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:11:55 AM


Question 218. Asked on :26 May 2020:10:30:41 AM

What is the full form of VIP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Very Important Person.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:11:29 AM


Question 219. Asked on :26 May 2020:10:30:12 AM

What is the full form of VPP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Value payable Post.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:10:49 AM


Question 220. Asked on :26 May 2020:10:29:39 AM

What is the full form of VRS

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Voluntary Retirement Scheme.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:10:01 AM


Question 221. Asked on :26 May 2020:10:29:12 AM

What is the full form of VSSC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Vikram sarabhai space centre.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:09:22 AM


Question 222. Asked on :26 May 2020:10:28:38 AM

What is the full form of WEF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 World Economic Forum.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:08:48 AM


Question 223. Asked on :26 May 2020:10:28:11 AM

What is the full form of WHO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 World health Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:08:13 AM


Question 224. Asked on :26 May 2020:10:27:38 AM

What is the full form of WILL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Wireless in Local Loop.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:07:31 AM


Question 225. Asked on :26 May 2020:10:26:25 AM

What is the full form of WMO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 World Metrological Organisation.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:06:45 AM


Question 226. Asked on :26 May 2020:10:25:27 AM

 What is the full form of WWF ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

 World wild life.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:06:01 AM


Question 227. Asked on :26 May 2020:10:24:36 AM

 What is the full form of WPI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

 Whole sale Price Index.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:05:28 AM


Question 228. Asked on :26 May 2020:10:18:29 AM

 What is the full form of WTO?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 World trade Organisations.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:04:46 AM


Question 229. Asked on :26 May 2020:10:16:10 AM

 What is the full form of WWF?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 World wild life fund for nature.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:04:04 AM


Question 230. Asked on :26 May 2020:10:15:31 AM

 What is the full form of YMCA ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Young Men's Christians Association.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:03:20 AM


Question 231. Asked on :26 May 2020:10:14:50 AM

 What is the full form of YWCA?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Young woman's Christians Association.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:02:05 AM


Question 232. Asked on :26 May 2020:10:14:14 AM

 What is the full form of ZBB?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

 Zero based budgeting.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:11:00:42 AM


Question 233. Asked on :26 May 2020:10:13:36 AM

 What is the full form of ZSI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Zoological survey of India.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:10:59:06 AM


Question 234. Asked on :05 May 2020:10:13:08 AM

 Where is green chacho.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 America

-Answered by priyanshu kumar On 10 May 2020:05:48:21 PM


Question 235. Asked on :05 May 2020:10:08:21 AM

 The rathas mahabulipurram was Brit during the region of the .......

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Plavass

-Answered by Suraj Kumar On 13 May 2020:02:56:32 PM


Question 236. Asked on :05 May 2020:10:07:06 AM

 The famous rock at Temple of kailase is at......

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » History

Answer:

priyanshu kumar

 Ellora

-Answered by priyanshu kumar On 10 May 2020:05:50:26 PM


Question 237. Asked on :05 May 2020:10:05:00 AM

 Arabs were defeated in 783 A.D. by 

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » History

Answer:

priyanshu kumar

 Chaluylas

-Answered by priyanshu kumar On 10 May 2020:05:51:48 PM


Question 238. Asked on :05 May 2020:10:01:21 AM

Who has won the first ever all Indian boys under 19 finals at British junior ropen squash tournament . 

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Sports

Answer:

priyanshu kumar
Velasen senthil kumar 

-Answered by priyanshu kumar On 10 May 2020:05:53:30 PM


Question 239. Asked on :05 May 2020:09:56:20 AM

 Somdev Devbermon , who has recently announced retirement belongs to which game.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Sports

Answer:

priyanshu kumar

 Lawn tennis

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:11:24:55 AM


Question 240. Asked on :05 May 2020:09:53:50 AM

 The distance of marathon run is

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Sports

Answer:

priyanshu kumar

 26 miles 385 yards

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:11:25:50 AM


Question 241. Asked on :05 May 2020:09:49:51 AM

Who played first time game ludo? 

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 JwalaDin Mohabbat Akbar at 1876

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:11:27:15 AM


Question 242. Asked on :04 May 2020:10:06:29 PM

 India is the only winner Oscar in the history of Indian cinema so far.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Satyajit Ray

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:11:28:04 AM


Question 243. Asked on :04 May 2020:10:04:07 PM

 National emergency arising out of the war armed rebellion or external aggression is dealt under.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  article 1352

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:22:25 PM


Question 244. Asked on :01 May 2020:02:40:22 PM

 Who was the last emporor of Mughal samrajya.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Bahadur Shah

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:24:06 PM


Question 245. Asked on :01 May 2020:02:38:37 PM

 The mineral which India depends largely on imports......


-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Mercury

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:24:47 PM


Question 246. Asked on :01 May 2020:02:37:16 PM

 When did the mother Teresa win the Nobel prize ?

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 1979

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:25:32 PM


Question 247. Asked on :01 May 2020:02:34:40 PM

 Who is the other first non-indian receive the Bharat Ratna .

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Indian Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Khan Abdul ghaffar Khan

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:26:43 PM


Question 248. Asked on :01 May 2020:02:32:10 PM

 Who got the Bharat Ratna Award before becoming the president of India?


-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 V.v. giri.

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:27:34 PM


Question 249. Asked on :01 May 2020:02:30:17 PM

Who was "The saint of Gutters".

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Mother Teresa

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:28:58 PM


Question 250. Asked on :01 May 2020:02:28:28 PM

  Who was the first chief justice of supreme Court of India.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 H.c.kania

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:29:55 PM


Question 251. Asked on :01 May 2020:02:26:36 PM

 Who was the writer of Arthashastra.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » History

Answer:

priyanshu kumar

Chanakya

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:31:08 PM


Question 252. Asked on :01 May 2020:02:24:26 PM

 Which newspaper founded by Mahatma Gandhi in South Africa at 1903.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » History

Answer:

priyanshu kumar

 Indian option 

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:31:48 PM


Question 253. Asked on :01 May 2020:02:21:16 PM

 The maratha and kesri newspaper started by

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Indian History

Answer:

priyanshu kumar

 Bal Gangadhar Tilak

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:33:04 PM


Question 254. Asked on :01 May 2020:01:23:37 PM

 Write the full form of HTTP.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Hyper text transfer protocol 

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:34:16 PM


Question 255. Asked on :01 May 2020:01:19:51 PM

 Write the full form of DNA.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Dxoxyribo nucleic acid

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:35:49 PM


Question 256. Asked on :01 May 2020:01:16:20 PM

 Write the full form of HTC.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

High teach computer

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:37:25 PM


Question 257. Asked on :27 April 2020:01:36:55 PM

 Write the full form of IBM.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 International business machines 

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:38:55 PM


Question 258. Asked on :26 April 2020:11:30:26 PM

 Name any two biodegradable wastes.


-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Cloth and paper

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:44:14 PM


Question 259. Asked on :26 April 2020:11:23:32 PM

 Who can remove the governor of a State.


-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 President

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:45:17 PM


Question 260. Asked on :26 April 2020:11:22:09 PM

 Who got FIFA best player 2019 Award.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 L. Messi 

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:46:00 PM


Question 261. Asked on :26 April 2020:11:20:32 PM

 Who is the winner of US open 2019mens title?

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Rafael nadal

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:20:26 AM


Question 262. Asked on :25 April 2020:12:56:27 PM

 Which is the highest peaksituated in South India.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Khushi Chauhan

 Anaimud

-Answered by Khushi Chauhan On 25 April 2020:12:57:34 PM


Question 263. Asked on :25 April 2020:12:55:34 PM

 Name the metal whose salts are sensitive to light.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Silver 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:32:53 AM


Question 264. Asked on :25 April 2020:12:54:08 PM

 Which cauntry's clinced the international cup 2018 football title

 

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 India

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:33:19 AM


Question 265. Asked on :25 April 2020:12:52:33 PM

 In which city India's first ever national police meusium going to set up.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Delhi

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:34:07 AM


Question 266. Asked on :25 April 2020:12:50:27 PM

 Which cauntry's woman cricket the Asia cup T-20 series 2018?

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Cricket

Answer:

priyanshu kumar

 Bangladesh

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:34:35 AM


Question 267. Asked on :25 April 2020:12:49:08 PM

 Who is the chairman of the union Public survice commission.

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Arvind Saxena

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:35:01 AM


Question 268. Asked on :25 April 2020:12:38:00 PM

 Who has been upointed the new chairman of the central board of indirect tax and customs. 

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Pranab Kumar Das

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:35:29 AM


Question 269. Asked on :22 February 2020:07:29:49 PM

 What is the full form of CAD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Computer acid dressing

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:34:14 PM


Question 270. Asked on :22 February 2020:07:26:53 PM

 What is the full form of BLOG?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Banarasi large object

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:35:09 PM


Question 271. Asked on :22 February 2020:07:25:57 PM

 What is the full form of ASR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Automated speech Recognition 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:36:21 PM


Question 272. Asked on :22 February 2020:07:24:08 PM

 What is the full form of APL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Automatic programming language 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:38:42 PM


Question 273. Asked on :22 February 2020:07:20:38 PM

 

What is the full form of TD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Three dimensional

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:39:48 PM


Question 274. Asked on :22 February 2020:03:08:14 PM

 Who is the first non-Indian to receive the bharat Ratna?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Khan Abdul ghaffar Khan

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:40:34 PM


Question 275. Asked on :22 February 2020:03:06:17 PM

 The capital of Ethiopia is...

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Addis Ababa


-Answered by Suraj Kumar On 22 February 2020:03:14:08 PM


Question 276. Asked on :22 February 2020:03:03:38 PM

 Who among the following is known as "The Saint o Gutters"?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Mother Teresa

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:42:49 PM


Question 277. Asked on :10 February 2020:09:26:57 AM

Name the first plane hijacked in india?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gjk

Answer:

A??k Pal
On 30 January 1971, an Indian Airlines passenger airliner named Ganga, flying from Srinagar to Jammu, was hijacked by two Kashmiri separatists belonging to the National Liberation Front (NLF, the antecedent of Jammu and Kashmir Liberation Front). The hijackers were Hashim Qureshi and his cousin Ashraf Qureshi.

-Answered by A??k Pal On 17 February 2020:03:01:19 PM


Question 278. Asked on :10 February 2020:09:25:13 AM

NAme the first indian who win Olympic gold Medal?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

A??k Pal
Abhinav Bindra.

-Answered by A??k Pal On 17 February 2020:03:01:32 PM


Question 279. Asked on :10 February 2020:09:24:50 AM

NAme the first bank of India?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

A??k Pal
Bank of hindustan.

-Answered by A??k Pal On 17 February 2020:03:01:43 PM


Question 280. Asked on :10 February 2020:09:24:22 AM

Name the Metal is used first by old man?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Copper

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:48:57 PM


Question 281. Asked on :10 February 2020:09:23:40 AM

Name the first talkie movie of India?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Alam Ara.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:49:05 PM


Question 282. Asked on :10 February 2020:09:22:50 AM

What is first sattellite of India?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Aryabhatta.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:49:13 PM


Question 283. Asked on :03 February 2020:06:23:40 PM

 India's first ever national police museum will eshtablish in which city?

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Delhi.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:52:03 PM


Question 284. Asked on :03 February 2020:06:20:13 PM

 Who has been appropriate as the acting chairmen of union public service comission?

-Added by Khushi Chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Arvind Sexana.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:52:32 PM


Question 285. Asked on :26 January 2020:01:51:13 PM

Who the first novel prize winner in asia?

-Added by Manisha Kumari General Knowledge » Gk,

Answer:

priyanshu kumar

Rabindranath Tagore.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:55:09 PM


Question 286. Asked on :26 January 2020:01:47:49 PM

 How many ring on the olampic flag ?

-Added by Manisha Kumari General Knowledge » Gk,

Answer:

priyanshu kumar

 5


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:55:21 PM


Question 287. Asked on :26 January 2020:01:46:08 PM

 Write the capital of city Nagaland ?

-Added by Manisha Kumari General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
kohima

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:55:30 PM


Question 288. Asked on :27 December 2019:06:54:29 PM

 Name the biggest shark in the world?

-Added by Aman Senapati General Knowledge » Wild Fishes In The World.

Answer:

priyanshu kumar

 Megalodon.


-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:21:26 AM


Question 289. Asked on :23 December 2019:06:14:17 PM

What is the Actinology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Logies

Answer:

priyanshu kumar

Actinology is the study of the chemical effects of high energy visible light and UV light.

Actinology is derived from greek Aktonoe meaning a radiant force and the English suffixlogy meaning the study of. 


-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:22:51 AM


Question 290. Asked on :23 December 2019:06:09:10 PM

What is Actinobiology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Logies

Answer:

priyanshu kumar
Actinobiology is the study of the effect of radiation upon living organism.

-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:23:08 AM


Question 291. Asked on :23 December 2019:06:07:46 PM

What  is Acarology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Logies

Answer:

priyanshu kumar
Acarology is the study of ticks and mites.

-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:23:27 AM


Question 292. Asked on :22 December 2019:11:07:42 AM

What is Onomatophobia?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Phobias

Answer:

priyanshu kumar
The fear of beards is called Onomatopoeia.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:07:34 AM


Question 293. Asked on :22 December 2019:11:03:42 AM

What is Autophobia?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Phobias

Answer:

priyanshu kumar
The fear of being alone is called Autophobia.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:07:49 AM


Question 294. Asked on :22 December 2019:11:00:53 AM

What is Astraphobia?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Phobias

Answer:

priyanshu kumar

The fear of thunder and lightning is called Astraphobia. 


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:08:00 AM


Question 295. Asked on :22 December 2019:10:58:52 AM

What is Arachnophobia?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Phobias

Answer:

priyanshu kumar
The fear of spider is called Arachnophobia.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:08:17 AM


Question 296. Asked on :22 December 2019:10:57:14 AM

What  is the Aerophobia?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Phobias

Answer:

priyanshu kumar
The fear of flying is called Aerophobia.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:08:30 AM


Question 297. Asked on :22 December 2019:10:55:32 AM

What is Acrophobia?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Phobias

Answer:

priyanshu kumar
The fear of height is called Acrophobia.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:08:44 AM


Question 298. Asked on :16 December 2019:06:11:21 PM

Who is the god of Underworld in the Greek mythology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Greek Mythology

Answer:

priyanshu kumar
Hades is the god of Underworld in the Greek Mythology.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:10:35 AM


Question 299. Asked on :16 December 2019:06:09:22 PM

Who is the god of sleep in the Greek Mythology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Greek Mythology

Answer:

priyanshu kumar

 Hypnos is the god of sleep in the Greek Mythology.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:10:52 AM


Question 300. Asked on :16 December 2019:06:05:03 PM

Who is the Goddess of Victory in the Greek Mythology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Greek Mythology

Answer:

priyanshu kumar
Nike is the goddess of the Victory in the Greek Mythology.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:11:04 AM


Question 301. Asked on :16 December 2019:06:02:52 PM

Who is the god of Beginnings, choices and doorway in the Greek Mythology.

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Greek Mythology

Answer:

priyanshu kumar

Janus is the god of beginning, choices and doorway in the Greek Mythology.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:11:45 AM


Question 302. Asked on :16 December 2019:06:00:45 PM

Who is goddess of Revenge in the Greek Mythology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Greek Mythology

Answer:

priyanshu kumar
Nemesis is the goddess of the revenge in the Greek Mythology.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:11:55 AM


Question 303. Asked on :16 December 2019:05:58:33 PM

Who is goddess of the rainbow, messenger of the gods in Greek Mythology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Greek Mythology

Answer:

priyanshu kumar
Iris is the goddess of rainbow, messenger of the gods in Greek Mythology.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:12:12 AM


Question 304. Asked on :16 December 2019:05:56:20 PM

Who is the goddess of magic, crossroads and ghosts in Greek Mythology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Ancient Greece

Answer:

priyanshu kumar
Hecate is the goddess of Magic, crossroads and ghost in Greek Mythology.

-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:12:34 AM


Question 305. Asked on :16 December 2019:05:53:37 PM

Who is god of good luck and fortune in Greek Mythology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Ancient Greece

Answer:

priyanshu kumar

Tyche is the god of good luck and fortune in the Greek mythology.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:12:24 AM


Question 306. Asked on :13 December 2019:03:03:38 PM

 The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Sohail alam

 35


-Answered by Sohail alam On 14 December 2019:09:36:18 AM


Question 307. Asked on :13 December 2019:03:03:20 PM

The percentage of irrigated land in India is about.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Sohail alam

 north of the Equator


-Answered by Sohail alam On 14 December 2019:09:36:31 AM


Question 308. Asked on :13 December 2019:03:00:21 PM

The Paithan (jayakwadi) hydro-electric project,completed with the help of japan,is on the river.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Godavari

-Answered by priyanshu kumar On 14 December 2019:08:48:27 AM


Question 309. Asked on :12 December 2019:07:24:24 PM

What is area of rectangle?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Sohail alam
Area is 2-dimensional: it has a length and a width. Area is measured in square units such as square inches, square feet or square meters. To find the area of a rectangle, multiply the length by the width. The formula is: A = L * W where A is the area, L is the length, W is the width, and * means multiply.

-Answered by Sohail alam On 14 December 2019:09:36:48 AM


Question 310. Asked on :12 December 2019:07:23:40 PM

 What is curved surface area of Cone?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » GK

Answer:

Sohail alam
Surface Area of a Cone. ... The surface area of a cone is equal to the curved surface area plus the area of the base: π r 2 + π L r , \pi r^2 + \pi L r, πr2+πLr, where r denotes the radius of the base of the cone, and L denotes the slant height of the cone. The curved surface area is also called the lateral area.

-Answered by Sohail alam On 14 December 2019:09:38:05 AM


Question 311. Asked on :06 December 2019:09:40:09 AM

What is scientific name of Peacock?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Pavo cristatus.

-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:29:28 AM


Question 312. Asked on :06 December 2019:09:39:14 AM

What is scientific name of Black buck?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Antilope Cervicapra


-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:29:39 AM


Question 313. Asked on :06 December 2019:09:38:05 AM

What is scientific name of Bison?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
Bison, (genus Bison), also called buffalo or wisent, either of two species of oxlike grazing mammals that constitute the genus Bison of the family Bovidae. The American bison (B. bison), commonly known as the buffalo or the plains buffalo, is native to North America, and the European bison

-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:29:58 AM


Question 314. Asked on :02 December 2019:03:35:55 PM

The longest dam of India is the?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Structure. The Hirakud Dam is a composite structure of earth, concrete and masonry. 10 km (6.2 mi) north of Sambalpur, it is the longest major earthen dam in India, measuring 25.8 km (16.0 mi) including dykes, and stands across the river Mahanadi.

-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:37:04 AM


Question 315. Asked on :02 December 2019:03:32:31 PM

 The international Rice Research Institute is located in?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Philippines

-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:37:15 AM


Question 316. Asked on :02 December 2019:03:29:56 PM

 In which year, first census was Conducted in India? 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 18


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:37:25 AM


Question 317. Asked on :02 December 2019:03:26:31 PM

 which among the following events took place immediately before the massacre at jallianwalla bagh?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 passage of the Rawlatt Act.


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:37:36 AM


Question 318. Asked on :02 December 2019:03:23:16 PM

 who among the following instroduced the subsidiary alliance system in india?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 lord wellesley.


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:38:05 AM


Question 319. Asked on :02 December 2019:03:19:22 PM

 Which of the following is  India's highest honour in the feild of literature?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 jnanpith award .


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:38:14 AM


Question 320. Asked on :02 December 2019:03:14:05 PM

Who was the first actor to get oscar award?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Janet gayner.


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:38:25 AM


Question 321. Asked on :02 December 2019:03:08:13 PM

 The sensitive index of National stock Exchange of India is popularly known as?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 NIFTY.


-Answered by Suraj Kumar On 03 December 2019:08:38:35 AM


Question 322. Asked on :01 December 2019:10:13:59 AM

 Which is the biggest continent in the world ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar

 Asia.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:34:24 AM


Question 323. Asked on :01 December 2019:10:12:44 AM

  Which is the biggest bird in the world ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Ostrich is the biggest bird in the world.

-Answered by Akki chauhan On 03 December 2019:10:29:44 AM


Question 324. Asked on :01 December 2019:10:10:52 AM

 Which is the tallest animal on the earth?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar

 Girrafe.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:34:39 AM


Question 325. Asked on :01 December 2019:10:07:32 AM

 Which is the largest fish in the world? 

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar

 Whale shark.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:34:48 AM


Question 326. Asked on :01 December 2019:10:06:40 AM

  Which is the smallest bird ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
 Humming Bird

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:34:56 AM


Question 327. Asked on :01 December 2019:10:05:12 AM

  Which is the largest animal on land ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar

 African elephant.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:35:04 AM


Question 328. Asked on :01 December 2019:10:04:14 AM

Which is the largest animal in the world ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Blue whale

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:35:15 AM


Question 329. Asked on :01 December 2019:09:58:43 AM

 Which is the national motto of india?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Satyameva Jayate 

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:35:24 AM


Question 330. Asked on :01 December 2019:09:54:22 AM

 which is the National aquatic animal of India?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
River Dolphin

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:35:35 AM


Question 331. Asked on :01 December 2019:09:48:18 AM

 Name the first stellite lunched by india?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Aryabhata

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:35:46 AM


Question 332. Asked on :01 December 2019:09:44:13 AM

 What is the first indian film?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Raja Harishchandra

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:04 AM


Question 333. Asked on :29 November 2019:03:29:46 PM

 Which disease is caused by the bite of a mad dog?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Hydrophobia

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:13 AM


Question 334. Asked on :29 November 2019:03:28:19 PM

 Bleaching powder is used  in drinking water as a

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 disinfectant


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:21 AM


Question 335. Asked on :29 November 2019:03:25:54 PM

 Nalanda university was founded by

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

  Samudra gupta.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:32 AM


Question 336. Asked on :29 November 2019:03:24:23 PM

 who built the Taj mahal?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 shahjahan.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:45 AM


Question 337. Asked on :29 November 2019:03:21:23 PM

 the finance commission is constituted under article _____of the constitution of India?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

  280.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:36:53 AM


Question 338. Asked on :29 November 2019:03:19:38 PM

 What is the theme of earth day 2019?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Protecting our species.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:37:04 AM


Question 339. Asked on :29 November 2019:03:15:55 PM

 which country will conduct large scale pilot tests for the world's most advanced experimental malaria vaccine?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

  malawi.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:37:11 AM


Question 340. Asked on :29 November 2019:03:12:39 PM

 Whose birth and death anniversary is observed as English languages day?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 William shakespeare.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:37:20 AM


Question 341. Asked on :29 November 2019:03:02:07 PM

 Which city has been selected as the world Book capital for the year 2019?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Sharjah.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:26:24 AM


Question 342. Asked on :27 November 2019:03:23:50 PM

 'SHIKHAR SE PUKAR'is a documentary film related to which topic?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Water conservation.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:37:55 AM


Question 343. Asked on :27 November 2019:03:17:57 PM

 Who will sworn in as Deputy Chief  Minister of haryana?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Dushyant chautala.


-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:38:04 AM


Question 344. Asked on :27 November 2019:03:14:25 PM

 Jan sochna portal -2019 has been laughed by which state?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Rajasthan

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:38:13 AM


Question 345. Asked on :27 November 2019:03:04:56 PM

 Who has the right to transfer any case anywhere in India?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
 Supreme court.

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:38:28 AM


Question 346. Asked on :26 November 2019:03:34:18 PM

  The largest river (in terms of volume of water it carries) is….

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Amazon

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:29:36 AM


Question 347. Asked on :26 November 2019:03:34:00 PM

  Which of the following articles of the Constitution deals with a financial emergency?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Article 360

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:29:56 AM


Question 348. Asked on :26 November 2019:03:33:45 PM

  Metals which chemically behave both as metals and non-metals is called.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
metalloids

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:39:49 AM


Question 349. Asked on :26 November 2019:03:33:03 PM

 When did the Second Round Table conference took place?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
1931

-Answered by Suraj Kumar On 02 December 2019:08:40:00 AM


Question 350. Asked on :26 November 2019:03:32:44 PM

  This personality is credited with the invention of e-mail. Can you identify him from the given?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ray Tomlinson

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:33:45 AM


Question 351. Asked on :26 November 2019:03:32:04 PM

Coolie is a famous work of….

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Mulk Raj Anand

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:33:59 AM


Question 352. Asked on :26 November 2019:03:31:26 PM

 My passage from India is a book authored by…. 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ismail Merchant

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:34:09 AM


Question 353. Asked on :26 November 2019:03:30:31 PM

 Find the odd one out.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Pankaj Advani

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:34:34 AM


Question 354. Asked on :26 November 2019:03:27:39 PM

 Governor is appointed by the …

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
President

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:34:46 AM


Question 355. Asked on :26 November 2019:03:16:00 PM

  In what state is the Elephant Falls located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Meghalaya

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:34:55 AM


Question 356. Asked on :26 November 2019:03:15:43 PM

 Which state has the largest population?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Uttar Pradesh

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:35:07 AM


Question 357. Asked on :26 November 2019:03:14:43 PM

Which state has the largest area?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Rajasthan

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:35:19 AM


Question 358. Asked on :26 November 2019:03:14:17 PM

 Which is the largest coffee producing state of India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Karnataka

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:35:29 AM


Question 359. Asked on :26 November 2019:03:13:36 PM

In which state is the main language Khasi?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Meghalaya

-Answered by Nishant Verma On 26 November 2019:03:24:45 PM


Question 360. Asked on :26 November 2019:03:13:03 PM

 Which of the following states is not located in the North?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Jharkhand


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:35:50 AM


Question 361. Asked on :26 November 2019:03:12:41 PM

What is the state flower of Haryana?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Lotus

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:36:00 AM


Question 362. Asked on :26 November 2019:03:08:46 PM

 What are the major languages spoken in Andhra Pradesh?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
 Telugu and Urdu

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:36:15 AM


Question 363. Asked on :26 November 2019:03:08:23 PM

 Which of the following is the capital of Arunachal Pradesh?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Itanagar

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:36:40 AM


Question 364. Asked on :26 November 2019:03:03:46 PM

  India is a federal union comprising twenty-nine states and how many union territories?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
7

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:36:49 AM


Question 365. Asked on :25 November 2019:03:24:25 PM

 In which state is the main language khasi?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Meghalaya

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:37:01 AM


Question 366. Asked on :23 November 2019:08:50:17 AM

 Who was the first prime minister of britain?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Our Earth

Answer:

priyanshu kumar

 Robert Walpole


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:37:22 AM


Question 367. Asked on :23 November 2019:08:48:44 AM

The first president of U.S.A? 

-Added by Sohail alam General Knowledge » Our Earth

Answer:

priyanshu kumar

 George Washington


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:37:33 AM


Question 368. Asked on :23 November 2019:08:47:07 AM

 the first country to print book?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Our Earth

Answer:

priyanshu kumar

 china


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:37:49 AM


Question 369. Asked on :23 November 2019:08:44:28 AM

The first person to reach north pole ?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Our Earth

Answer:

priyanshu kumar
Robert Peary

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:38:01 AM


Question 370. Asked on :22 November 2019:03:28:15 PM

 Which alloy contains nickel?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Invar.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:38:13 AM


Question 371. Asked on :22 November 2019:03:25:01 PM

 Which one of the following polymeric materials is used for making bullet proof jacket? 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Kevlar.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:38:29 AM


Question 372. Asked on :22 November 2019:03:22:44 PM

 Which one of the following is used as a filter in rubber tyres?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Carbon black.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:38:42 AM


Question 373. Asked on :22 November 2019:03:20:04 PM

 Glass is the made of the mixture of

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Sand and silicates.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:11 AM


Question 374. Asked on :22 November 2019:03:17:40 PM

 Which of the following contain Buddhist teachings?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Tripitakas.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:22 AM


Question 375. Asked on :22 November 2019:03:15:42 PM

 During whose reign was the third Buddhist Council held?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Ashoka.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:34 AM


Question 376. Asked on :21 November 2019:03:45:43 PM

 The first country to host NAM summit       

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

Belgrade (Yugoslavia)


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:44 AM


Question 377. Asked on :21 November 2019:03:44:52 PM

 The first Governor General of Pakistan 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Mohd. Ali Jinnah


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:39:57 AM


Question 378. Asked on :21 November 2019:03:44:41 PM

The first country to prepare a constitution

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

U.S.A.


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:08 AM


Question 379. Asked on :21 November 2019:03:43:15 PM

 The first country to win football World cup

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Uruguay

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:19 AM


Question 380. Asked on :21 November 2019:03:43:03 PM

The first Governor General of the United Nations

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Trigveli (Norway)


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:32 AM


Question 381. Asked on :21 November 2019:03:42:53 PM

The first Prime Minister of Britain  

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Robert Walpole


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:46 AM


Question 382. Asked on :21 November 2019:03:41:42 PM

 The first President of the U.S.A.  

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

George Washington


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:40:56 AM


Question 383. Asked on :21 November 2019:03:41:23 PM

 The first country to commence competitive examination in civil services   

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
China

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:41:25 AM


Question 384. Asked on :21 November 2019:03:40:01 PM

 The first country to issue paper currency

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

China


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:41:34 AM


Question 385. Asked on :21 November 2019:03:37:08 PM

 The first country to print book

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

China


-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:41:45 AM


Question 386. Asked on :21 November 2019:03:36:39 PM

 The first religion of the world

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Hinduism

-Answered by priyanshu kumar On 01 December 2019:09:42:01 AM


Question 387. Asked on :21 November 2019:03:36:15 PM

The first person to reach South Pole

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Amundsen


-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:31:24 AM


Question 388. Asked on :21 November 2019:03:35:51 PM

  The first person to reach North Pole 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

Robert Peary


-Answered by Nishant Verma On 21 November 2019:03:39:21 PM


Question 389. Asked on :21 November 2019:03:35:21 PM

 The first person to reach Mount Everest

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Sherpa Tenzing, Edmund Hillary


-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:31:44 AM


Question 390. Asked on :21 November 2019:03:29:05 PM

 What is the full form of ADS?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Advance Design System


-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:31:53 AM


Question 391. Asked on :21 November 2019:03:28:36 PM

 What is the full form of ADF?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Automatic Document Feeder

-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:32:02 AM


Question 392. Asked on :21 November 2019:03:26:06 PM

 What is the full form of AD?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Anno Domini

-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:32:21 AM


Question 393. Asked on :21 November 2019:03:23:47 PM

What is the full form of AC?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
alternating current

-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:32:29 AM


Question 394. Asked on :21 November 2019:03:22:53 PM

 What is the full form of ABVP?

-Added by Sohail alam General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad

-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:32:37 AM


Question 395. Asked on :20 November 2019:03:19:03 PM

 What is the full form of ADHD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Attention Deficit Hyperactivity Disorder

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:27:12 AM


Question 396. Asked on :20 November 2019:03:18:33 PM

 What is the full form of ADIDAS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
Adolf "Adi" Dassler

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:27:26 AM


Question 397. Asked on :20 November 2019:03:16:09 PM

 What is the full form of ADB?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Asian Development Bank

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:27:35 AM


Question 398. Asked on :20 November 2019:03:15:05 PM

What is the full form of AD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar

 Anno Domini


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:27:45 AM


Question 399. Asked on :20 November 2019:03:14:40 PM

 What is the full form of ACU?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Asian Currency Union

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:27:55 AM


Question 400. Asked on :20 November 2019:03:14:20 PM

What is the full form of ACS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
American Chemical Society

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:28:13 AM


Question 401. Asked on :20 November 2019:03:13:06 PM

What is the full form of 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
International Union of Pure and Applied Chemistry.

-Answered by Akki chauhan On 14 January 2020:09:22:28 AM


Question 402. Asked on :20 November 2019:03:12:39 PM

 What is the full form of ACS?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Associated Cement Companies


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:28:34 AM


Question 403. Asked on :20 November 2019:03:11:31 PM

 What is the full form of ACC?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Associated Cement Companies


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:28:43 AM


Question 404. Asked on :20 November 2019:03:11:00 PM

 What is the full form of ACD?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Automatic Call Distributor


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:28:58 AM


Question 405. Asked on :20 November 2019:03:10:36 PM

 What is the full form of ABM?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Anti Blistic Missile


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:09 AM


Question 406. Asked on :20 November 2019:03:09:23 PM

 What is the full form of ABP?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Ananda Bazaar Patrika news

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:19 AM


Question 407. Asked on :20 November 2019:03:08:59 PM

 What is the full form of ABG?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Arterial Blood Gas


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:29 AM


Question 408. Asked on :20 November 2019:03:07:23 PM

What is the full form of AAI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Airpot Authority of India


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:40 AM


Question 409. Asked on :20 November 2019:03:04:43 PM

 The first country to host NAM Summit

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

Belgrade (Yugoslavia)


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:31:49 AM


Question 410. Asked on :20 November 2019:03:03:51 PM

 The first Governor General of Pakistan 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

Mohd. Ali Jinnah


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:32:03 AM


Question 411. Asked on :20 November 2019:03:03:12 PM

 The first country to prepare a constitution

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
U.S.A.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:32:14 AM


Question 412. Asked on :20 November 2019:02:57:25 PM

 The first country to win football world cup

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Uruguay


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:32:27 AM


Question 413. Asked on :20 November 2019:02:56:27 PM

 The first Governor General of the United Nations

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Trigveli (Norway)


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:32:41 AM


Question 414. Asked on :20 November 2019:02:55:07 PM

 The first prime minister of Britain

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Robert Walpole


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:33:02 AM


Question 415. Asked on :20 November 2019:02:54:28 PM

 The first president of the U.S.A.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
George Washington

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:33:29 AM


Question 416. Asked on :20 November 2019:02:53:08 PM

 The first country to commence competitive examination in civil services

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
China

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:33:39 AM


Question 417. Asked on :20 November 2019:02:52:27 PM

 The first country to issue paper currency 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
China

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:33:48 AM


Question 418. Asked on :20 November 2019:02:51:42 PM

 The first country to print book 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
China

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:33:57 AM


Question 419. Asked on :20 November 2019:02:51:16 PM

 The first religion of the world 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Hinduism

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:34:07 AM


Question 420. Asked on :20 November 2019:02:50:02 PM

 The first person to reach south pole

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

Amundsen


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:34:25 AM


Question 421. Asked on :20 November 2019:02:48:49 PM

 The first person to reach North pole

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

Robert Peary


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:34:45 AM


Question 422. Asked on :20 November 2019:09:33:13 AM

Who is Hephaestus?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Mythology

Answer:

Suraj Kumar
Hephaestus was the god of fire, metalworking, stone masonry, forges and the art of sculpture. He was the son of Zeus and Hera and married to Aphrodite by Zeus to prevent a war of the gods fighting for her hand. He was a smithing god, making all of the weapons for Olympus and acting as a blacksmith for the gods.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:34:54 AM


Question 423. Asked on :20 November 2019:09:27:03 AM

Who is Hades?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Mythology

Answer:

Suraj Kumar
Hades was the god of the underworld and the name eventually came to also describe the home of the dead as well. He was the oldest male child of Cronus and Rhea. They agreed to spirit their rule with Zeus becoming god of the skies, Poseidon god of the sea and Hades god of the underworld.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:35:14 AM


Question 424. Asked on :20 November 2019:09:21:30 AM

Who is Dionysus?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Mythology

Answer:

Suraj Kumar
Dionysus was the ancient Greek god of wine, winemaking, grape cultivation, fertility, ritual madness, theater, and religious ecstasy. His Roman name was Bacchus. He was the son of Zeus and the mortal Semele, making Dionysus semi-device or a hero.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:35:36 AM


Question 425. Asked on :19 November 2019:03:30:31 PM

Which is the largest country in the world in term of land area?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Russia


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:10 AM


Question 426. Asked on :19 November 2019:03:26:58 PM

 The largest dam in the world is located in which city?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

South AMERICA


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:19 AM


Question 427. Asked on :19 November 2019:03:24:38 PM

 Where is the official home of santa claus?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Finland


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:30 AM


Question 428. Asked on :19 November 2019:03:21:42 PM

 What is the type of government of Denmark?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
 Constitutional Democracy

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:38 AM


Question 429. Asked on :19 November 2019:03:19:25 PM

 What is the capital of Estonia?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Talinn


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:48 AM


Question 430. Asked on :19 November 2019:03:16:58 PM

 Where would you find the Itaipu Dam?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Panama river, south America


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:36:57 AM


Question 431. Asked on :19 November 2019:03:12:18 PM

 The land Yugoslavia was divided into 7 countries ?Which of the following is not the part of the former Yugoslavia?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Armenia

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:37:15 AM


Question 432. Asked on :19 November 2019:03:09:39 PM

 Which country was not part of the Soviet Union in 1991?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Yugoslavia


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:37:25 AM


Question 433. Asked on :19 November 2019:09:50:35 AM

Who is Ares?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Mythology

Answer:

Suraj Kumar
 Greek God of war. Ares is the god of war, one of the Twelve Olympian gods and the son of Zeus and Hera. In literature Ares represents the violet and physical untamed aspect of war, which is in contrast to Athena who represented military strategy and generalship as the goddess of intelligent.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:37:34 AM


Question 434. Asked on :19 November 2019:09:45:01 AM

Who is Apollo in Greek mythology?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Mythology

Answer:

Suraj Kumar
Apollo is the Greek god of music, poetry, light, prophecy, and medicine. He is one of the Twelve Olympian gods who live on Mount Olympian. Artemis, the Greek goddess of hunting, is his twin sister. He was the patron god of the city of Delphi.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:37:59 AM


Question 435. Asked on :19 November 2019:09:38:18 AM

Who is Aethra?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Mythology

Answer:

Suraj Kumar
In Greek mythology Aethra is one of the primordial deities. Aethra is the personification of the ''upper sky''. He embodies the pure upper air that the gods breath, as opposed to the normal air breathed by mortal.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:38:12 AM


Answer:

Suraj Kumar
Theseusgreat hero of Attic legendson of Aegeusking of Athens, and Aethradaughter of Pittheusking of Troezen (in Argolis), or of the sea godPoseidon, and AethraLegend relates that Aegeusbeing childless, was allowed by Pittheus to have a child (Theseus) by Aethra.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:38:21 AM


Question 437. Asked on :19 November 2019:09:25:20 AM

Where found maximum glider animal in the world?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Animal World

Answer:

Suraj Kumar
Borneo is the largest place in the world to found glider animals.

-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:38:35 AM


Question 438. Asked on :14 November 2019:03:05:02 PM

 Where is India first nuclear center?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Tarapur


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:40:37 AM


Question 439. Asked on :14 November 2019:03:03:04 PM

 Name the first university of India? 

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Nalanda university


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:40:46 AM


Question 440. Asked on :14 November 2019:02:58:30 PM

 Name the first Atomic Submarine of India?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 INS Chakra


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:40:54 AM


Question 441. Asked on :13 November 2019:03:26:39 PM

Who is appointed as the Chief Justice of High Court (HC) of Tripura?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Justice Akil Abdulhamid kureshi


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:41:08 AM


Question 442. Asked on :13 November 2019:03:18:17 PM

 Which country does not share a border with the Republic of Mali?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Libya

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:33:45 AM


Question 443. Asked on :13 November 2019:03:18:02 PM

Justice Sanjay Karol was sworn in as Chief Justice of _______ High Court on 11 November 2019.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Patna


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:33:58 AM


Question 444. Asked on :13 November 2019:03:17:50 PM

Who is the President of the Republic of Mali?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ibrahim Boubacar Keïta

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:07 AM


Question 445. Asked on :13 November 2019:03:17:37 PM

Which State is to carry out a drive against e-cigarettes?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Haryana

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:17 AM


Question 446. Asked on :13 November 2019:03:17:22 PM

 Who is appointed as the Ambassador of India to the Republic of Mali?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Anjani Kumar


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:25 AM


Question 447. Asked on :13 November 2019:03:17:06 PM

 Who won the Men's Singles category of 2019 Fuzhou China Open?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Kento Momota

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:34 AM


Question 448. Asked on :13 November 2019:03:16:51 PM

 Where did the Karez System originate?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

priyanshu kumar
A&B

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:43 AM


Question 449. Asked on :13 November 2019:03:16:37 PM

 Where is Suranga Bawadi located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Karnataka

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:34:55 AM


Question 450. Asked on :13 November 2019:03:16:26 PM

Who set the record by clinching their fourth straight Fuzhou China Open title for the year 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Marcus Fernaldi Gideon, Kevin Sanjaya Sukamuljo

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:35:28 AM


Question 451. Asked on :13 November 2019:03:15:47 PM

_________ has entered the World Monuments Watch List under the Ancient Water System of the Deccan Plateau of the World Monument Funds.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Suranga Bawadi

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:35:51 AM


Question 452. Asked on :13 November 2019:03:15:31 PM

Where is Fuzhou located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 China


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:35:58 AM


Question 453. Asked on :13 November 2019:03:15:17 PM

Who instituted the Bandana Sen Library Awards?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 OneUp Library, Bookstudio, and Learning Lab


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:36:16 AM


Answer:

priyanshu kumar
Vietnam mouse-deer

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:36:33 AM


Question 455. Asked on :13 November 2019:03:14:44 PM

 Which of the following app was launched by HSBC Bank to provide business banking service?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 .HSBC Kinetic


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:36:41 AM


Question 456. Asked on :13 November 2019:03:14:29 PM

Which is the world's smallest hoofed animal?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Vietnam mouse-deer

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:36:55 AM


Question 457. Asked on :13 November 2019:03:14:09 PM

Which of the following app is to be launched by RBS Bank, to encourage customers to budget and save better, in the month of November 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Bo

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:37:03 AM


Question 458. Asked on :13 November 2019:03:13:50 PM

What is the theme of the 11th BRICS summit?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Economic Growth for an Innovative Future

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:37:13 AM


Question 459. Asked on :13 November 2019:03:13:30 PM

 The Gujarat government gave its approval for a ________ in Bhavnagar, Gujarat.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
CNG terminal

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:24:00 PM


Question 460. Asked on :13 November 2019:03:13:13 PM

Prime Minister Narendra Modi is to attend the 11th BRICS summit in __________.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Brazil

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:37:25 AM


Question 461. Asked on :13 November 2019:03:12:35 PM

 In which State does Bhavnagar located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Gujarat

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:00 AM


Question 462. Asked on :13 November 2019:03:12:21 PM

UK's Armistice Day observation is to commemorate those who died in ___________.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
World War I

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:10 AM


Question 463. Asked on :13 November 2019:03:12:01 PM

 Which of the company/ies is/are to develop the Compressed Natural Gas (CNG) terminal in Bhavnagar, Gujarat?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Padmanabh Mafatlal Group, Foresight Group

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:28 AM


Question 464. Asked on :13 November 2019:03:09:26 PM

 What is the proposed investment for the CNG terminal project in Bhavnagar, Gujarat?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Rs.1,900 crore

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:42 AM


Question 465. Asked on :13 November 2019:03:07:21 PM

 Which Country observed the 101st Armistice Day on 11 November 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
UK

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:51 AM


Question 466. Asked on :13 November 2019:02:53:53 PM

 What was the theme of The Inaugural Conclave on National Capital Region-2041?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Planning for Tomorrow's Greatest Capital Region

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:38:59 AM


Question 467. Asked on :13 November 2019:02:53:33 PM

Who established the World Pneumonia Day?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Global Coalition against Child Pneumonia

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:39:11 AM


Question 468. Asked on :13 November 2019:02:53:18 PM

Who organized the Inaugural Conclave on National Capital Region-2041?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
National Capital Region Planning Board

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:39:19 AM


Question 469. Asked on :13 November 2019:02:53:05 PM

The Inaugural Conclave on National Capital Region-______ was held in Delhi on 11 November 2019.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 2041


-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:39:27 AM


Question 470. Asked on :13 November 2019:02:52:47 PM

What is the theme for the 2019 World Pneumonia Day?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Healthy lungs for all

-Answered by priyanshu kumar On 14 November 2019:08:39:36 AM


Question 471. Asked on :13 November 2019:02:52:33 PM

Where was the Governing Body of International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) held?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

 Italy

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:56:22 PM


Question 472. Asked on :13 November 2019:02:52:18 PM

When is the World Pneumonia Day observed?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 12 November

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:56:51 PM


Answer:

Nishant Verma
8th

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:57:38 PM


Question 474. Asked on :13 November 2019:02:51:31 PM

 How many districts were announced as drought-affected districts in Rajasthan?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
4

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:57:59 PM


Question 475. Asked on :13 November 2019:02:51:17 PM

When was the first session of the Governing Body of International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) held?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
2006

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:01:36 PM


Question 476. Asked on :13 November 2019:02:50:58 PM

When did SpaceX launched 60 mini-satellites for the first time?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
May 2019

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:02:47 PM


Question 477. Asked on :13 November 2019:02:50:33 PM

ITPGRFA is also known as the International Seed Treaty. What does ITPGRFA for?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:03:26 PM


Question 478. Asked on :13 November 2019:02:50:14 PM

Which space company launched a second set of 60 mini-satellites in November 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
SpaceX

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:03:59 PM


Question 479. Asked on :13 November 2019:02:49:58 PM

Where was the first session of the Governing Body of International Treaty of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) held?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Madrid

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:04:23 PM


Question 480. Asked on :13 November 2019:02:49:41 PM

 Which Bank launched mobile ATMs in Kalaburagi, Karnataka?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Karnataka Gramin Bank

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:04:58 PM


Question 481. Asked on :13 November 2019:02:47:23 PM

Where is the India's first elephant memorial located?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

 Uttar Pradesh

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:03:05:27 PM


Question 482. Asked on :13 November 2019:02:44:07 PM

What is the smallest country in the world?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Vatican City

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:44:42 PM


Question 483. Asked on :13 November 2019:02:43:54 PM

What is the largest City in the USA in terms of area?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Juneau

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:44:53 PM


Question 484. Asked on :13 November 2019:02:43:41 PM

Which is the only country in the world to have a square flag?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Switzerland

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:01 PM


Question 485. Asked on :13 November 2019:02:43:30 PM

The country of Singapore is made up of how many islands?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
 64

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:12 PM


Question 486. Asked on :13 November 2019:02:43:14 PM

What is the largest country in the world in terms of land area?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Russia

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:23 PM


Question 487. Asked on :13 November 2019:02:43:00 PM

  The largest dam in the world is located  in

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
South America

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:31 PM


Question 488. Asked on :13 November 2019:02:42:37 PM

 What is the type of government of Denmark?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Constitutional Democracy

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:45:56 PM


Question 489. Asked on :13 November 2019:02:42:22 PM

What is the capital of Estonia?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Talinn

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:13 PM


Question 490. Asked on :13 November 2019:02:42:05 PM

 In the 2008, Online Survey, which of the following is not one of the New Seven Wonders

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Petronas Twin Towers

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:23 PM


Question 491. Asked on :13 November 2019:02:41:49 PM

 Where would you find the Itaipu Dam?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Panama River, South America

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:32 PM


Question 492. Asked on :13 November 2019:02:41:35 PM

The land Yugoslavia was divided into 7 countries?  Which of the following is not part of the former Yugoslavia?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Armenia

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:44 PM


Question 493. Asked on :13 November 2019:02:40:38 PM

Which of the following countries was not part of the Soviet Union in 1991?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Yugoslavia

-Answered by Nishant Verma On 13 November 2019:02:46:51 PM


Question 494. Asked on :12 November 2019:03:06:05 PM

 Pappu Karki, the popular Kumaoni folk singer has passed away. He was native of which state?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Pappu Karki, the popular Kumaoni folk singerhas passed away in car accident near Haidakhan in Nainital district on June 9, 2018. Karki was famous for singing Kumaoni folk.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:11:13 AM


Question 495. Asked on :12 November 2019:03:05:54 PM

 Who has been appointed as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)? 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Arvind Saxena

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:11:25 AM


Question 496. Asked on :12 November 2019:03:05:35 PM

Who has been appointed as the new chairman of Central Board of Indirect taxes and Customs (CBIC)?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Ramesh

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:11:35 AM


Question 497. Asked on :12 November 2019:03:04:41 PM

 What is the full form of IPL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Indian Premier League

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:11:49 AM


Question 498. Asked on :12 November 2019:03:03:21 PM

 What is the full form of F.O.R?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

priyanshu kumar
 Freight on Road

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:08 AM


Question 499. Asked on :12 November 2019:03:02:14 PM

 What is the full form of DSLR?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
digital single-lens reflex

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:18 AM


Question 500. Asked on :12 November 2019:03:01:23 PM

 What is the full form of CFL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
compact fluorescent light

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:30 AM


Question 501. Asked on :12 November 2019:03:00:50 PM

 What is the full form of ASAP ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
 As Soon As Possible

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:42 AM


Question 502. Asked on :12 November 2019:02:57:46 PM

 What is the full form of APJ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:12:57 AM


Question 503. Asked on :11 November 2019:03:35:25 PM

 Raisina dialogue (2nd) held at where?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 New Delhi.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:53:40 AM


Question 504. Asked on :11 November 2019:03:33:30 PM

 18 th Grand slam title won by whom ?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Roger federer.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:53:53 AM


Question 505. Asked on :11 November 2019:03:30:57 PM

 Name the metal pollute the air of a big cities?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Lead.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:54:02 AM


Question 506. Asked on :11 November 2019:03:30:55 PM

 The central banking functions in India are performed by the

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
Reserve Bank of India

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:47:41 AM


Question 507. Asked on :11 November 2019:03:26:24 PM

Vast  resources of un-utillised natural gas  can be used in which type of production?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Fertilizers.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:54:32 AM


Question 508. Asked on :11 November 2019:03:19:22 PM

Who is the current president of Zimbabwe elected in November 2017?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

'Emmerson Mnangagwa' (Since 24 November 2017).


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:54:47 AM


Question 509. Asked on :11 November 2019:03:19:02 PM

 The Mauryan dynasty was overthrown by

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
 Pushyamitra Sunga

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:48:11 AM


Question 510. Asked on :11 November 2019:03:18:48 PM

 The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar

 Tipu Sultan


-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:48:22 AM


Question 511. Asked on :11 November 2019:03:18:12 PM

The king of Kalinga in the Maurya period was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
 Kharavela

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:48:36 AM


Question 512. Asked on :11 November 2019:03:16:32 PM

 FTP in computer means what?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 File transfer protocol.


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:56:37 AM


Question 513. Asked on :11 November 2019:03:17:30 PM

The first ruler of Pala dynasty was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Gopala

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:49:30 AM


Question 514. Asked on :11 November 2019:03:17:00 PM

 Indian Navy Act was passed on

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
1927

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:49:18 AM


Question 515. Asked on :11 November 2019:03:16:29 PM

 In the Battle of Wandiwash, the English defeated

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

Suraj Kumar
 the French

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:49:41 AM


Question 516. Asked on :11 November 2019:03:10:37 PM

 The fourth buddhist council was held by

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Kanishka


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:57:20 AM


Question 517. Asked on :11 November 2019:03:09:25 PM

The family of the Rig Vedic Aryans was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Patriarchal


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:57:30 AM


Question 518. Asked on :11 November 2019:03:08:38 PM

The Indus valley Civilization belongs to the 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Neolithic Age


-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:57:39 AM


Question 519. Asked on :11 November 2019:03:07:35 PM

 Which of the following Harappan sites had a dock?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
Lothal

-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:08:57:53 AM


Question 520. Asked on :11 November 2019:03:06:24 PM

 Who introduced the system of Local boards as Local bodies in India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Lord Ripon

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:50:27 AM


Question 521. Asked on :11 November 2019:03:03:57 PM

 Everyone Knows 'The Taj Mahal'.it was built by the Emperor shah jahan,but for whom?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
Mumtaz Mahal

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:51:18 AM


Question 522. Asked on :11 November 2019:03:02:47 PM

 Alexander died at ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
Babylon

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:51:26 AM


Question 523. Asked on :11 November 2019:03:01:19 PM

 the earliest example of a land grant is provided by an inscription ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
 the satavahanas

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:51:36 AM


Question 524. Asked on :11 November 2019:03:00:27 PM

The Aryans came to india from ?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Central Asia

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:51:46 AM


Question 525. Asked on :11 November 2019:02:59:11 PM

 The famous temple of kailasa, hewn out of the rock, is at 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Ellora

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:51:55 AM


Question 526. Asked on :11 November 2019:02:55:42 PM

Rabi crops of the Indus Valley are


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Suraj Kumar
Wheat and Barley

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:52:06 AM


Question 527. Asked on :11 November 2019:02:55:24 PM

 The Aryans at first settled in

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

Suraj Kumar
Punjab

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:52:14 AM


Question 528. Asked on :11 November 2019:02:55:03 PM

The extreme form of Ahimsa or non-violence is practiced in

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Buddhism

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:52:24 AM


Question 529. Asked on :11 November 2019:02:54:47 PM

Which one of the following contains the Gayatri Mantra?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

priyanshu kumar
Rigveda

-Answered by priyanshu kumar On 12 November 2019:09:00:16 AM


Question 530. Asked on :11 November 2019:02:54:37 PM

Which one of the following Harappan sites had a dock?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Lothal

-Answered by Suraj Kumar On 12 November 2019:08:52:33 AM


Question 531. Asked on :11 November 2019:02:54:22 PM

The main occupation of the people of the Indus valley civilization was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Agriculture

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:56:54 PM


Question 532. Asked on :11 November 2019:02:53:57 PM

 The Indus valley civilization was discovered in

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
1921

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:57:08 PM


Question 533. Asked on :11 November 2019:02:53:45 PM

The Indus valley civilization flourished during

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
2500 – 1750 B.C

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:57:16 PM


Question 534. Asked on :11 November 2019:02:53:25 PM

Which one of the following divinity of Rigveda?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Varuna

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:57:41 PM


Question 535. Asked on :11 November 2019:02:53:15 PM

In which language were the Sangam classics written?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Tamil

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:57:56 PM


Question 536. Asked on :11 November 2019:02:49:49 PM

 The guitarist and songwriter Paul Kantner who died on 28 January 2016 was the founder of which psychedelic rock band?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Jefferson Airplane

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:50:31 PM


Question 537. Asked on :11 November 2019:02:49:19 PM

 Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016?


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Sanjay Mishra

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:50:40 PM


Question 538. Asked on :11 November 2019:02:49:05 PM

 Birth anniversary of Lala Lajpat Rai observes on which date?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
January 28

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:50:51 PM


Question 539. Asked on :11 November 2019:02:48:39 PM

Which of the following company has acquired global consulting and technology services company KBACE Technologies?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Cognizant

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:50:58 PM


Question 540. Asked on :11 November 2019:02:48:28 PM

 Which of the following Indians is not named in the “50 World’s Wealthiest People” which is released by Wealth-X?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Hinduja Brothers

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:51:49 PM


Question 541. Asked on :11 November 2019:02:48:16 PM

Who won the 12th Sub-Junior National billiards championship title in the fourth week of January 2016? 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

Nishant Verma
Doyel Dey

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:52:02 PM


Question 542. Asked on :11 November 2019:02:47:57 PM

 The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the Specific Relief Act of

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
1963

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:52:15 PM


Question 543. Asked on :11 November 2019:02:47:45 PM

 In which state the Akshay Kumar-led film Airlift was made tax-free?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Uttar Pradesh

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:52:30 PM


Question 544. Asked on :11 November 2019:02:47:33 PM

By winning the Australian Open 2016 on 29 January 2016, the pair of Sania Mirza and Martina Hingis has won how many titles in a row?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Eight

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:52:38 PM


Question 545. Asked on :11 November 2019:02:46:56 PM

 The 61st National School Athletic championship started on 29 January 2016 in which of the following states?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Kerala

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:47:28 PM


Question 546. Asked on :11 November 2019:02:44:47 PM

 The Indus Valley houses were built of

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Bricks

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:45:08 PM


Question 547. Asked on :11 November 2019:02:44:32 PM

 The founder of the first Afghan rule in India was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
 Ibrahim Lodi

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:45:18 PM


Question 548. Asked on :11 November 2019:02:44:15 PM

Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Madras

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:45:30 PM


Question 549. Asked on :11 November 2019:02:44:04 PM

Which metal was first used by the Indus people?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Silver

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:45:39 PM


Question 550. Asked on :11 November 2019:02:43:46 PM

The French Revolution took place in the year

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
1789

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:45:51 PM


Question 551. Asked on :11 November 2019:02:43:35 PM

The first President of the Republic of India was

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Dr. Rajendra Prasad

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:46:09 PM


Question 552. Asked on :11 November 2019:02:43:22 PM

Adigranth is the religious book of

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Sikhs

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:46:35 PM


Question 553. Asked on :11 November 2019:02:41:49 PM

The largest grant of village to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
The Guptas

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:42:57 PM


Question 554. Asked on :11 November 2019:02:41:10 PM

 Lord buddha was born in 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
Lumbini

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:43:13 PM


Question 555. Asked on :11 November 2019:02:38:01 PM

 The first buddhist council was held in the reign of?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

 Ajatashatru

-Answered by Nishant Verma On 11 November 2019:02:40:51 PM


Question 556. Asked on :10 November 2019:03:35:18 PM

 Who is known as Father of Indian Constitution?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Dr Bhimrao Ramji Ambedkar

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:05:59:43 PM


Question 557. Asked on :10 November 2019:03:35:00 PM

Who was the first President of India?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Rajendra Prasad

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:05:59:56 PM


Question 558. Asked on :10 November 2019:03:31:30 PM

Who is the Father of our Nation?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Mahatma gandhi ji.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:00:09 PM


Question 559. Asked on :10 November 2019:03:22:36 PM

 full from of fssai ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Food Safety and Standards Authority of India

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:01:04 PM


Question 560. Asked on :09 November 2019:07:05:54 PM

What is sodium carbonate commonly known as?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Soda Ash

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:01:23 PM


Question 561. Asked on :09 November 2019:07:05:20 PM

What is the chemical name of baking soda?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Sodium bicarbonate

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:01:34 PM


Question 562. Asked on :09 November 2019:07:04:27 PM

Which element is a liquid at ordinary temperature?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Mercury.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:01:48 PM


Question 563. Asked on :09 November 2019:07:03:39 PM

What is the name given to plastics that cannot be recycled?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Thermosetting plastics


-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:01:11 PM


Question 564. Asked on :09 November 2019:07:03:26 PM

What is Stomata?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
In botany, a stoma, also called a stomata, is a pore, found in the epidermis of leaves stem and other organs, that facilitates gas exchange.The pore is bordered by a pair of specialized parenchyma cells known as guard cells that are responsible for regulating the size of the stomatal opening.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:01:30 PM


Question 565. Asked on :09 November 2019:07:03:00 PM

Which type of plastics can be recycled?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Thermoplastics

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:03:40 PM


Question 566. Asked on :09 November 2019:07:02:30 PM

Which chemical is used to make rain coats?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Poly Vinyl Chloride(PVC)

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:03:48 PM


Question 567. Asked on :09 November 2019:07:01:39 PM

With which polymer, the cabinets of radio and TV made of?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 


Polystyrene

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:03:34 PM


Question 568. Asked on :09 November 2019:07:00:41 PM

Which polymer is used to manufacture electric switches computer disks etc?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Bakelite

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:04:00 PM


Question 569. Asked on :09 November 2019:06:57:25 PM

Which is the toxicity caused by silicon called?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Silicosis


-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:04:15 PM


Question 570. Asked on :09 November 2019:06:55:30 PM

What is Photosynthesis?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar
Photosynthesis is a process used by plants and other organisms to convert light energy into chemical energy that can later be released to fuel the organism, activities.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:05:00 PM


Question 571. Asked on :09 November 2019:06:56:54 PM

Which metal is used in making of microchips?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Silicon.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:05:08 PM


Question 572. Asked on :09 November 2019:06:56:16 PM

Which gases cause acid rain?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Sulphur dioxide, Nitrogen oxides

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:04:49 PM


Question 573. Asked on :09 November 2019:06:55:27 PM

Which toxic element present in automobile exhausts?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Lead

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:05:16 PM


Question 574. Asked on :09 November 2019:06:52:42 PM

Which gas evolved from paddy fields and marshes?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Methane.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:05:19 PM


Question 575. Asked on :09 November 2019:06:52:11 PM

WHo is honored as father of Modern Chemistry?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Antoine Lavoisier.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:05:42 PM


Question 576. Asked on :09 November 2019:06:51:29 PM

Which is the most abundant gas in the earth's atmosphere?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
78.08%

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:06:02 PM


Question 577. Asked on :09 November 2019:06:51:02 PM

WHo discovered periodic table?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Dmitri Mendeleev.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:06:17 PM


Question 578. Asked on :09 November 2019:06:46:39 PM

What is the evaporation?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Evaporation is a type of vaporization that occurs on the surface of a liquid as it changes into the gas phase. The surrounding gas must not be saturated with the evaporation substance. When the molecules of the liquid collide, they transfer energy to each other based on how they collide with each other.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:06:22 PM


Question 579. Asked on :09 November 2019:06:45:35 PM

Name Indian first cricketer who played 100 T20Is?

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Rohit Sharma.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:06:39 PM


Question 580. Asked on :09 November 2019:06:29:33 PM

What is water cycle?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
The water cycle, also known as the hydrologic cycle or the hydrological cycle, describes the continuous movement of water on, above and below the surface of  the earth. 

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:07:08 PM


Question 581. Asked on :09 November 2019:06:28:40 PM

Pigment containing and light reflecting cells are called

-Added by Akki chauhan General Knowledge » Biology

Answer:

priyanshu kumar
Chromatophore

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:07:26 PM


Question 582. Asked on :08 November 2019:02:53:24 PM

Mention two characteristics which help amphibians to survive on land.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

 Two characteristics which help amphibians to survive on land are:

  • Presence of lungs which facilitate breathing on land
  • Presence of protective skin that prevents loss of water from within the body

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:23 PM


Question 583. Asked on :08 November 2019:02:52:51 PM

  Name the term which is used for the symbolic representation of a molecule of an element or a compound? Give an example of it.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
The symbolic representation of a molecule of an element or a compound is known as chemical formula. For example, molecular formula of water is H2O.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:52 PM


Question 584. Asked on :08 November 2019:02:52:33 PM

Which postulate of Dalton’s atomic theory is the result of law of conservation of mass?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
The postulate that “atoms can neither be created nor destroyed in a chemical reaction” is the result of the law of conservation of mass.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:43:03 PM


Question 585. Asked on :08 November 2019:02:51:14 PM

State the types of meristems present in plants, on the basis of position.


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

On the basis of location of meristems, it classified as follows:

(i) Apical meristem,

(ii) Intercalary meristem,

(iii) Lateral meristem.

-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:03:57 PM


Answer:

Nishant Verma
100 g of 10lead nitrate is mixed with 100 g of 10sodium chloride solution in a closed container13.66 g of lead chloride is precipitated. The mixture contains 180 g of water and sodium nitrate. What amount of ... (V) Atoms combine in the ratio of small whole numbers to form compounds.

-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:04:11 PM


Question 587. Asked on :08 November 2019:02:49:54 PM

 What is meant by warm-blooded and cold-blooded animals?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

Warm-blooded animals have a relatively higher blood temperature and can maintain the constant internal body temperature through metabolic processes. Mammals and birds are warm-blooded animals.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:05:24 PM


Question 588. Asked on :08 November 2019:02:49:42 PM

Name two properties of a substance to check its purity?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

A pure substance has a fixed melting point or boiling point at constant pressure. The purity of a substance can be tested by checking its melting point or boiling point. If a substance is impure i.e. it contains traces of another substance, the melting and boiling point of that substance will change.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:05:31 PM


Question 589. Asked on :08 November 2019:02:49:24 PM

 Why do fish go in deep waters during day light?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

During day time, the shallow water is warmer and hence contains less dissolved oxygen. Therefore fish tend to go in deep water during day time.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:05:40 PM


Question 590. Asked on :08 November 2019:02:49:09 PM

Why did Rutherford select a gold foil for his experiment?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Rutherford selected a gold foil for his experiment as he wanted a very thin layer and gold is highly malleable.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:11:45 PM


Question 591. Asked on :08 November 2019:02:48:59 PM

What is a thallus? Why are thallophytes called non-embryonic plants?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Thallophytes have simple body (thallus) and their gametes are unicellular. After fertilisation, the zygote does not form embryo. Therefore, these plants are called non-embryonic plants.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:11:52 PM


Question 592. Asked on :08 November 2019:02:48:37 PM

What do you mean by the planetary electrons?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

Rutherford compared his model of an atom with our solar system where the nucleus is like the sun and the electrons are like the planets. Thus, these electrons are also called planetary electrons.


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:12:07 PM


Question 593. Asked on :08 November 2019:02:48:22 PM

Find the relative density of copper block of mass 216g having volume of 80cm(Density of Water = 1g/ cm3).

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan

Density of block = Mass/volume = 216/80 = 2.7 g/cm3

Relative density = Density of a substance / Density of water = 2.7/1 = 2.7


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:12:20 PM


Question 594. Asked on :08 November 2019:02:48:06 PM

Alloy cannot be separated by physical means, though it is considered a mixture. Why?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Alloys are homogeneous mixtures of metals and cannot be separated into their components by physical methods. But still, an alloy is considered as a mixture because it shows the properties of its constituents and can have variable composition.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:12:36 PM


Question 595. Asked on :08 November 2019:02:47:56 PM

Who discovered vaccine for the first time?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

Edward Jenner discovered vaccine for the first time.


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:12:44 PM


Question 596. Asked on :08 November 2019:02:47:43 PM

Write any two charateristics of the animals belonging to phylum chrodata.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

Two charateristics of the animals belonging to phylum chrodata are:

(i) They are bilaterally symmetrical, triploblastic and have body cavity.
(ii) They exhibit notochord, a flexible rod between the nerve cord and the digestive track, at some stages during development.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:12:54 PM


Question 597. Asked on :08 November 2019:02:47:19 PM

 Name the characteristics of sound wave on which the following properties depend?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Sound wave truly follows the property of refraction. That is why whenever crackers burn in sky, we hear the sound a bit late. Loudness of sound totally depends upon amplitude; on the other hand, pitch of sound depends upon wavelength of sound. Last but not the least, quality of sound depends upon wavelength.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:13:05 PM


Question 598. Asked on :08 November 2019:02:47:07 PM

Mention two uses of isotopes in the field of medicine.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan

(i) An isotope of cobalt is used in the treatment of cancer.

(ii) An isotope of iodine is used in the treatment of goitre.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:13:13 PM


Question 599. Asked on :08 November 2019:02:46:52 PM

 Name the particles which determine the mass of an atom.

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Proton and neutron.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:50:05 PM


Question 600. Asked on :08 November 2019:02:44:27 PM

 Given below are some very important questions for ‘very short answer type questions’ category in class 9 Science exam 2018:

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan

 The process in which taste and smell of food gets spoiled is called rancidity. it happens due to oxidation.


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:50:19 PM


Question 601. Asked on :08 November 2019:08:34:47 AM

 Who invented Computer?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
charles babbage

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:13:42 PM


Question 602. Asked on :08 November 2019:08:32:20 AM

 Which is the haviear metal of these  two? Gold or silver?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Gold

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:13:53 PM


Question 603. Asked on :08 November 2019:08:30:05 AM

 Giddha is the folk dance of?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
punjab

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:14:02 PM


Question 604. Asked on :08 November 2019:08:27:30 AM

Which is the most sensitive organ in our body? 

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
 Skin

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:14:11 PM


Question 605. Asked on :08 November 2019:08:24:09 AM

 Who is the father or our nation?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
 Mahatma gandhi

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:14:19 PM


Question 606. Asked on :07 November 2019:03:30:08 PM

 Smallest Bird in the world

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Humming Bird

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:14:28 PM


Question 607. Asked on :07 November 2019:03:29:34 PM

 Largest bird in the world

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Ostrich

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:14:44 PM


Question 608. Asked on :07 November 2019:03:29:19 PM

The fastest animal in the world

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Cheetah

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:14:50 PM


Question 609. Asked on :07 November 2019:03:29:00 PM

 Fastest bird in the world

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Peregrine Falcon

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:15:50 PM


Question 610. Asked on :07 November 2019:03:24:17 PM

Tallest Animal Name The World


-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Giraffe

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:16:17 PM


Question 611. Asked on :07 November 2019:03:10:13 PM

 Who has won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Bajrang Punia

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:16:32 PM


Question 612. Asked on :07 November 2019:03:03:35 PM

  Pankaj Advani recently won his 22nd World Billiards Title 2019. This tournament is held in.. 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Myanmar

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:16:40 PM


Question 613. Asked on :07 November 2019:03:03:23 PM

 Pankaj Advani recently won his 22nd World Billiards Title 2019. This tournament is held in.. 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
 Myanmar

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:16:49 PM


Question 614. Asked on :07 November 2019:03:03:12 PM

Which of the following is not matched correctly?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Muhammed Anas Yahiya: Boxing

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:16:57 PM


Question 615. Asked on :07 November 2019:03:02:58 PM

 Who got FIFA Best Player 2019 Award?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

Akki chauhan
L. Messi

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:17:04 PM


Question 616. Asked on :07 November 2019:03:02:37 PM

Which of the following trophy/ is not related to Cricket in India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

Akki chauhan
Santosh Trophy

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:17:14 PM


Question 617. Asked on :07 November 2019:03:02:12 PM

 Which of the following statement is not correct about ICC World Cup 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Rohit Sharma has scored 6 centuries in this tournament

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:17:22 PM


Question 618. Asked on :07 November 2019:03:01:59 PM

Which of the following region has won the Ranji Trophy tournament 2019?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Vidarbha

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:17:38 PM


Question 619. Asked on :07 November 2019:03:01:32 PM

What is the new name of Feroz Shah Kotla ground?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Arun Jaitley Stadium

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:17:48 PM


Question 620. Asked on :07 November 2019:03:01:11 PM

 What is the new name of Feroz Shah Kotla ground?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Cincinnati Masters

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:18:17 PM


Question 621. Asked on :07 November 2019:03:00:56 PM

 Which of the following is not fit in the match?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Cincinnati Masters

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:18:24 PM


Question 622. Asked on :07 November 2019:03:00:41 PM

Who is the winner of US Open 2019 Men's title?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Rafael Nadal 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:18:32 PM


Question 623. Asked on :04 November 2019:07:21:30 PM

What is carbon cycle?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
The carbon cycle is the biogeochemical cycle by which carbon is exchanged among the biosphere pedosphere geosphere hydroshpere of the Earth. Carbon is the main component of biological compounds as well as a major components of many minerals such as limestone.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:19:16 PM


Question 624. Asked on :04 November 2019:07:11:32 PM

What is Nitrogen cycle?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Current Gk

Answer:

Nishant Verma
The nitrogen cycle is the biogeochemical cycle by which nitrogen is converted into multiple chemical forms as it circulates among atmosphere, terrestrial and marine ecosystem. The conversion of nitrogen can be carried out through both biological and physical processes. 

-Answered by Nishant Verma On 07 November 2019:02:58:28 PM


Question 625. Asked on :04 November 2019:07:03:37 PM

What is Constitution?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
A constitution is an aggregate of fundamental principals or established precedents that constitute the legal basis of a polity, organizations or other type of entity, and commonly determine how that entity is to be governed.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:19:43 PM


Question 626. Asked on :04 November 2019:06:57:49 PM

What is Alchemy?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Akki chauhan
Alchemy was an ancient branch of natural philosophy, a philosophical and protoscientific tradition practiced throughout Europe, Africa and Asia. Originated in Greco-Roman Egypt in the first few centuries. Alchemist attempted to purify mature and perfect certain materials.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:20:04 PM


Question 627. Asked on :04 November 2019:03:17:17 PM

 full form of PUBG?

-Added by Rahul Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
PlayerUnknown's Battlegrounds

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:20:24 PM


Question 628. Asked on :04 November 2019:02:49:04 PM

 Full from of AFMC?


-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

HEMSAGAR PATEL

 AFMC full form is Armed Forces Medical College

-Answered by HEMSAGAR PATEL On 29 March 2020:07:08:15 PM


Question 629. Asked on :04 November 2019:02:46:45 PM

 short fome of HoSo4 ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Particles coarser than 10 mm are not easily lifted by the wind and have short ... Although the stratospheric source of H2SO4 from COS oxidation is less than .

-Answered by Suraj Kumar On 04 November 2019:03:09:30 PM


Question 630. Asked on :04 November 2019:02:31:25 PM

 full from of  CD ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
 Compact Disc

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:20:48 PM


Question 631. Asked on :04 November 2019:02:24:57 PM

 full from of TRUE ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Training Response Understanding and Empowerment.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:20:59 PM


Question 632. Asked on :04 November 2019:02:18:56 PM

full from of RDX ? 

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Research Department Explosive

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:21:52 PM


Question 633. Asked on :04 November 2019:02:16:24 PM

 full from of  jp ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
A Justice of the peace (JP) is a judicial officer of a lower or puisne court, elected or appointed by means of a commission (letters patent) to keep the peace. In past centuries the term commissioner of the peace was often used with the same meaning.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:22:02 PM


Question 634. Asked on :04 November 2019:02:15:01 PM

 full from of ors ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Oral Rehydration Solution

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:22:09 PM


Question 635. Asked on :04 November 2019:02:12:32 PM

 Full from of OLX ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G,K

Answer:

Akki chauhan
 On Line Exchange

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:22:39 PM


Question 636. Asked on :04 November 2019:02:08:35 PM

 full from of  GPS ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Global Positioning System

-Answered by Suraj Kumar On 04 November 2019:03:11:47 PM


Question 637. Asked on :04 November 2019:02:06:19 PM

 full from of MC ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan

 Menstrual cycle


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:22:56 PM


Question 638. Asked on :04 November 2019:02:04:29 PM

 full from of loc ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Line of control.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:23:06 PM


Question 639. Asked on :04 November 2019:02:01:36 PM

 full from of  kyc ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Know Your Customer

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:23:25 PM


Question 640. Asked on :04 November 2019:02:00:13 PM

 Full from of all ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.K

Answer:

Akki chauhan
Despite all the protestations you hear from Big Tech, there is a simple privacy law that makes sense ... Whereas, in the whole world A.T has following meaning-.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:23:32 PM


Question 641. Asked on :04 November 2019:01:59:01 PM

 full form of CBSE ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Central Board of Secondary Education.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:23:42 PM


Question 642. Asked on :04 November 2019:01:55:19 PM

 full form of AIMS?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
AIMS =American Institute of Medical Science.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:23:53 PM


Question 643. Asked on :04 November 2019:01:53:27 PM

full of plants?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Find out what is the full meaning of PLANT on Abbreviations.com! 'People Loving And ... Couldn't find the full form or full meaning of PLANT? Maybe you were ...

-Answered by Suraj Kumar On 04 November 2019:03:13:55 PM


Question 644. Asked on :04 November 2019:01:51:50 PM

 full form of hp ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Hewlett-Packard 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:24:14 PM


Question 645. Asked on :04 November 2019:01:50:07 PM

 full form of ftp ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
File Transfer Protocol

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:25:01 PM


Question 646. Asked on :04 November 2019:01:48:29 PM

 full form of tcp ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Transmission Control Protocol

-Answered by Suraj Kumar On 04 November 2019:03:14:27 PM


Question 647. Asked on :04 November 2019:01:47:10 PM

 full form of isp ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
 Internet service provider

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:25:22 PM


Question 648. Asked on :04 November 2019:01:45:11 PM

Full form of wifi ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.K

Answer:

Akki chauhan
Wireless Fidelity

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:25:32 PM


Question 649. Asked on :04 November 2019:01:43:54 PM

 full form of HTTP ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
 Hyper Text Transfer protocol

-Answered by Suraj Kumar On 05 November 2019:08:30:12 AM


Question 650. Asked on :04 November 2019:01:42:13 PM

 full form of www ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
World Wide Web

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:25:59 PM


Question 651. Asked on :04 November 2019:01:40:18 PM

 full form of HTMI ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Hyper Text Markup Language

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:26:08 PM


Question 652. Asked on :04 November 2019:01:38:03 PM

full form of am ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
 Anti Meridiem.

-Answered by Suraj Kumar On 05 November 2019:08:31:00 AM


Question 653. Asked on :04 November 2019:01:37:02 PM

full form of CM?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Chief Minister

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:26:26 PM


Question 654. Asked on :04 November 2019:01:36:06 PM

 full form of ICT?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Information and communications technology

-Answered by Suraj Kumar On 05 November 2019:08:31:26 AM


Question 655. Asked on :04 November 2019:01:35:24 PM

 full form of  fd ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Fixed Deposit

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:27:27 PM


Question 656. Asked on :04 November 2019:01:35:15 PM

 full form of RT?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Real Time

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:27:36 PM


Question 657. Asked on :04 November 2019:01:33:42 PM

 full form of  atp?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Advanced Telecommunication Platform

-Answered by Suraj Kumar On 05 November 2019:08:32:04 AM


Question 658. Asked on :04 November 2019:01:34:23 PM

 full form of DMR?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
designated marksman rifle

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:27:49 PM


Question 659. Asked on :04 November 2019:01:34:00 PM

 full form of AMS?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
automated manifest system

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:27:56 PM


Question 660. Asked on :04 November 2019:01:33:26 PM

 full form of SST?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
social studies

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:28:04 PM


Question 661. Asked on :04 November 2019:01:32:11 PM

full form of  skt ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
The Siberian Confederation of Labour or SKT is a Siberian anarcho-syndicalist union, the largest union being in the city of Omsk. The SKT membership in Omsk includes air traffic controllers, rail workers, technicians, electricians and others.

-Answered by Suraj Kumar On 05 November 2019:08:32:37 AM


Question 662. Asked on :04 November 2019:01:32:07 PM

 full form of WBC?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
White Blood Cells

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:28:30 PM


Question 663. Asked on :04 November 2019:01:31:13 PM

full form of RBC?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
red blood corpuscles

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:28:40 PM


Question 664. Asked on :04 November 2019:01:30:13 PM

 full form of wm ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Warranty Management

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:29:04 PM


Question 665. Asked on :04 November 2019:01:30:49 PM

 full form of AM?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Anti Meridiem.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:29:47 PM


Question 666. Asked on :04 November 2019:01:30:20 PM

 full form of PM?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Post Meridiem

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:29:59 PM


Question 667. Asked on :04 November 2019:01:27:09 PM

 full form of MR?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Medical Representative

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:30:07 PM


Question 668. Asked on :04 November 2019:01:26:57 PM

 full form of  dr ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
debit record

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:30:15 PM


Question 669. Asked on :03 November 2019:05:04:06 PM

 full form of CFL?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.K.

Answer:

Akki chauhan
compact fluorescent light

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:30:28 PM


Question 670. Asked on :03 November 2019:05:03:28 PM

 full form of CBI?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Central Bureau of Investigation

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:30:41 PM


Question 671. Asked on :03 November 2019:05:02:23 PM

 full form of IVE?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
nterface Verification Equipment

-Answered by Suraj Kumar On 05 November 2019:08:34:53 AM


Question 672. Asked on :03 November 2019:05:00:12 PM

Full form of AC?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.K

Answer:

Akki chauhan
alternating current

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:31:00 PM


Question 673. Asked on :03 November 2019:04:58:03 PM

 full form of GK?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
General Knowledge,

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:31:08 PM


Question 674. Asked on :03 November 2019:04:55:16 PM

full form of SBI?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
 state bank of india

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:31:24 PM


Question 675. Asked on :03 November 2019:04:47:39 PM

 full form of  CIF?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
customer information file

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:32:33 PM


Question 676. Asked on :03 November 2019:04:45:14 PM

 full form of mp ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Member Parliament 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:32:43 PM


Question 677. Asked on :03 November 2019:04:44:25 PM

 full form of c.m ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Chief Minister

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:32:51 PM


Question 678. Asked on :03 November 2019:04:43:27 PM

 full form of  dc ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Direct Current

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:32:59 PM


Question 679. Asked on :03 November 2019:04:42:45 PM

 full form of  m.g?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
myasthenia gravis

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:33:06 PM


Question 680. Asked on :03 November 2019:04:41:27 PM

 full form of  pk ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Punmiya Kushal

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:33:15 PM


Question 681. Asked on :03 November 2019:04:40:19 PM

 full form of  JK ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
just kidding

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:33:23 PM


Question 682. Asked on :03 November 2019:04:38:56 PM

 full form of VSA ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Virtual Storage Architecture

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:33:32 PM


Question 683. Asked on :03 November 2019:04:38:36 PM

 Full form of AN?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
 After noon

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:33:40 PM


Question 684. Asked on :03 November 2019:04:37:25 PM

 full form of  RSH ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
remote shell

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:33:58 PM


Question 685. Asked on :03 November 2019:04:36:46 PM

Full form of SSS?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Side Side Side.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:34:45 PM


Question 686. Asked on :03 November 2019:04:34:36 PM

 full form of ASA?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Angle Side Angle.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:34:52 PM


Question 687. Asked on :03 November 2019:04:35:48 PM

Full form of SAS?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Side angle side.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:35:18 PM


Question 688. Asked on :03 November 2019:04:32:56 PM

full form of  lk ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Light Kick 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:35:40 PM


Question 689. Asked on :03 November 2019:04:30:52 PM

 Full form of sp?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Superintendent  Police.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:35:50 PM


Question 690. Asked on :03 November 2019:04:29:57 PM

 Full form of IPS?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Akki chauhan
Indian Police Service

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:36:21 PM


Question 691. Asked on :03 November 2019:04:29:04 PM

 full mform of ICU?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.K.

Answer:

Akki chauhan
Intensive Care Unit

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:36:30 PM


Question 692. Asked on :03 November 2019:04:27:37 PM

 Full form of DBG ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.K

Answer:

Akki chauhan
Darbhanga Jn

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:36:40 PM


Question 693. Asked on :03 November 2019:04:23:54 PM

 Full form of OD?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.K

Answer:

Akki chauhan
 Overdraft.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:36:56 PM


Question 694. Asked on :03 November 2019:04:20:51 PM

 Full form e.l ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.K

Answer:

Akki chauhan
 Earned Leave

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:37:04 PM


Question 695. Asked on :03 November 2019:04:21:06 PM

 Full form of HRN?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Hardy ramanuj number 

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:04:22:16 PM


Question 696. Asked on :03 November 2019:04:18:21 PM

  Full form of NPK?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
"nitrogen, phosphorus, and potassium,"

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:04:24:53 PM


Question 697. Asked on :03 November 2019:04:17:04 PM

 Full from of ODI?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
One Day International

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:04:25:46 PM


Question 698. Asked on :03 November 2019:04:15:49 PM

 full form of cr?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
 Church Record 

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:04:26:09 PM


Question 699. Asked on :03 November 2019:04:14:33 PM

 Full form of ky?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Kentucky 

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:04:27:33 PM


Question 700. Asked on :03 November 2019:04:13:58 PM

Full form of GST?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Goods and Services Tax

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:04:27:58 PM


Question 701. Asked on :01 November 2019:03:34:13 PM

 Why was the year of the 'Battle of Buxar'?

-Added by Nitu 123 Pawer General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
1764

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:04:42 PM


Question 702. Asked on :01 November 2019:03:34:42 PM

 What is the full form of AAI?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Airport Authority of India


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:04:50 PM


Question 703. Asked on :01 November 2019:03:32:05 PM

Which city hosted the 2019 summit of the global snow leopard and ecosystem protection (GSLEP)?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 New Delhi.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:04:59 PM


Question 704. Asked on :01 November 2019:03:31:06 PM

 When Jyotiba phule  was died?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 8 November 1890


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:05:09 PM


Question 705. Asked on :01 November 2019:03:29:39 PM

 how many foreign satellites will be launched by 3 PSLvs' in November and December?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 14


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:05:44 PM


Question 706. Asked on :01 November 2019:03:29:10 PM

 In which state of India the Boat Race is most Popular?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Kerala


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:05:54 PM


Question 707. Asked on :01 November 2019:03:27:52 PM

 On which data is the UN day observed every day?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

priyanshu kumar

 24th October


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:06:06 PM


Question 708. Asked on :01 November 2019:03:25:55 PM

 What is called a substance which  is made of the same type of atoms?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Element


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:06:20 PM


Question 709. Asked on :01 November 2019:03:21:25 PM

 When is the World polio day observed?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

Thursday 24 October


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:06:28 PM


Question 710. Asked on :01 November 2019:03:21:22 PM

 What is the old name of sri lanka?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Ceylon


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:06:36 PM


Question 711. Asked on :01 November 2019:03:19:59 PM

 Who founded the Tata group in India?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Jamsetji Tata


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:06:54 PM


Question 712. Asked on :01 November 2019:03:18:01 PM

 Agartala is the capital of which Indian state?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Tripura.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:07:40 PM


Question 713. Asked on :01 November 2019:03:16:13 PM

 What is the height of Eiffel Tower (in Paris)?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 324 meter.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:07:50 PM


Question 714. Asked on :01 November 2019:03:13:11 PM

 Who is the minister of Defence (India) since 3september 2017?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Nirmala Sitharaman.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:07:57 PM


Question 715. Asked on :01 November 2019:03:05:19 PM

First Electric speedometer was invented by whom?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Charles Babbage

-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:08:03 PM


Question 716. Asked on :01 November 2019:03:03:02 PM

 In an hockey team how many players plays?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 11.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:08:11 PM


Question 717. Asked on :01 November 2019:03:00:16 PM

 Which is first electromechanical binary programable  Computer?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  Z1.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:11:49 PM


Question 718. Asked on :01 November 2019:02:54:47 PM

 Google is an Internet Technology Company. When Google was Founded?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 4 September 1998 in united states.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:12:03 PM


Question 719. Asked on :01 November 2019:10:16:11 AM

full form of co2?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Suraj Kumar
Carbon Dioxide.

-Answered by Suraj Kumar On 01 November 2019:10:58:04 AM


Question 720. Asked on :31 October 2019:07:11:09 PM

Write the formation of Soap?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar
When triglycerides in fat/oil react with aqueous NaOH or KOH, they are converted into soap and glycerol. This is called alkaline hydrolysis of esters. Since this reaction leads to the formation of soap, it is called the Saponification process. ... The soap formed remains in suspension form in the mixture.

-Answered by Suraj Kumar On 01 November 2019:11:00:03 AM


Question 721. Asked on :31 October 2019:02:47:37 PM

 In November 1781 sir eyre coote defeated whom?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
In November 1781Sir Eyre Coote defeated Hyder Ali at Porto Nova

-Answered by Nishant Verma On 01 November 2019:03:26:43 PM


Question 722. Asked on :31 October 2019:02:40:35 PM

 What was the year of battle of Buxar?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

Suraj Kumar

 1764


-Answered by Suraj Kumar On 01 November 2019:11:00:50 AM


Question 723. Asked on :31 October 2019:02:37:38 PM

 Which princely state resembled Ramarajya according to Gandhi?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Mysor.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:05:30 AM


Question 724. Asked on :31 October 2019:02:31:22 PM

 When jyotiba Phule was died?

-Added by Shivang Gupta General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 28 November ,1890.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:05:42 AM


Question 725. Asked on :30 October 2019:03:21:28 PM

 Who has acquired the google backed online platform 'Fynd'?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Reliance Industries Limited.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:05:53 AM


Question 726. Asked on :30 October 2019:03:17:15 PM

 Who was the former interim president and former Afghan  mujahideen commander passed away at the  age of 93?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Sibghatullah Mojaddedi.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:06:07 AM


Question 727. Asked on :30 October 2019:03:13:12 PM

 This government  issued  pink tickets to women pessangers for free travel in DTC and cluster buses? 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Delhi Government.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:06:18 AM


Question 728. Asked on :30 October 2019:03:10:50 PM

 India's rank in global hunger Index 2018 stood at-

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 103.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:06:29 AM


Question 729. Asked on :30 October 2019:03:01:07 PM

 What is the full form of LPG?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Liquefied Petroleum  Gas.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:06:39 AM


Question 730. Asked on :30 October 2019:02:58:54 PM

 What is the full form of CNG?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Compressed Natural Gas.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:07:06 AM


Question 731. Asked on :30 October 2019:02:55:49 PM

 What is the full form of SCERT?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 State council of educational research.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:07:16 AM


Question 732. Asked on :30 October 2019:01:02:46 PM

Billia ki niti kisne banai thi?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 1842 se 1846 ke bich Lord Dalhousie ne Villa ki niti banai thi.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:07:25 AM


Question 733. Asked on :30 October 2019:01:02:03 PM

 Chehre mein Surat se kaha jata hai?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Tipu sultan.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:07:37 AM


Question 734. Asked on :30 October 2019:01:01:35 PM

 Baksar ki ladai kab hui thi?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 1764.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:07:53 AM


Question 735. Asked on :30 October 2019:01:01:13 PM

 Kolkata pahle kis naam se Jana jata tha?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G K

Answer:

priyanshu kumar

 Kali Katha.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:08:04 AM


Question 736. Asked on :30 October 2019:01:00:51 PM

 East India company ne pahli factory kab aur kahan banai thi?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

1651 mein Nadi ke kinare shuru hui thi.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:08:24 AM


Question 737. Asked on :30 October 2019:01:00:24 PM

 East India company England se Bharat mein kab aaye?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Nishant Verma
ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी की स्थापना 31 दिसम्बर 1600 ईस्वी में हुई थी। ... इसे ब्रिटेन की महारानी ने भारत के साथ व्यापार करने के लिये 21 सालो तक की छूट दे दी।

-Answered by Nishant Verma On 01 November 2019:03:27:12 PM


Question 738. Asked on :30 October 2019:01:00:00 PM

 Mughal badshah mein aakar shaktishali badshah kaun tha?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Aurangzeb.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:08:43 AM


Question 739. Asked on :30 October 2019:12:59:20 PM

 1857 mein British shasan ke khilaf vidroh varta vidrohi ne apna neta kise chuna ?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Mugal badshah ne bahadur shah jafar ko apna neta Chun liya.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:08:56 AM


Question 740. Asked on :30 October 2019:12:56:57 PM

 Aupniveshik ke dauran kya mahatva hota Gaya?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Open music ke dauran chalein mahatvpurn hota Gaya.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:09:26 AM


Question 741. Asked on :30 October 2019:12:56:07 PM

Bhartiya itihaas ke pichhle 250 sal ka itihaas likhane ke liye kiska prayog karte the?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Itihas ka upyog Kiya jata hai.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:09:35 AM


Question 742. Asked on :30 October 2019:12:55:41 PM

 Angrejon ne San 1857 ko kaun si chitra banaye thi?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Angrejon ne San 1857 ka vidroh hi chitra banai thi.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:24:20 AM


Question 743. Asked on :30 October 2019:12:55:08 PM

 Aupniveshik yug kise kahate Hain?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Bahut sare itihaas kar is yog ko apne se kyon kahate Hain.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:10:17 AM


Question 744. Asked on :30 October 2019:12:53:22 PM

 Abhilekh kaksh Kahan kahan hote Hain?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G K

Answer:

priyanshu kumar
Tahsil kal cut Kashmir ke daftar sachivalaya kachari aadi jagahon per.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:10:33 AM


Question 745. Asked on :30 October 2019:12:52:47 PM

 Abhilekh kya hai?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Mathur dastavej vah Patra ko abhilekh kahate Hain aur Jahan inko rakha jata hai use kamre ka abhilekh kaksh kahate Hain.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:11:11 AM


Question 746. Asked on :29 October 2019:07:35:38 PM

What is fossils?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
A Fossils any preserved remains, impression, or trace of any once-living things from a past geological age. Examples include bones, shell, exoskeletons stone imprints of animals or microbes, objects preserved in amber, hair, petrified wood, oil, coal, and DNA remnants.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:11:26 AM


Question 747. Asked on :29 October 2019:06:28:20 PM

 Doshi ko saja kon deta hai?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Nyayadhish saja deti hai


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:11:48 AM


Question 748. Asked on :29 October 2019:06:27:51 PM

 Aaropi ko girftar kaun karta hai?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Police giraftaar karte Hain


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:12:00 AM


Question 749. Asked on :29 October 2019:06:27:20 PM

 Aaropi kise kahate Hain?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Jaldi se vyakti par kisi apradh ka aarop lagaya jata hai to use aaropi kahate aarop avashyak nahin ki vah apradh ka doshi.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:12:20 AM


Question 750. Asked on :29 October 2019:06:23:51 PM

Kis kshetra mein rahata wari ki shuruaat Hui?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Dakshin Bharat mein.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:12:51 AM


Question 751. Asked on :29 October 2019:06:22:46 PM

 Sthai bandobast ki shuruaat kab aur kahan ki gayi?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Bangal prant 1793 mein Hui.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:13:01 AM


Question 752. Asked on :29 October 2019:06:20:54 PM

 Kin pradeshon mein kaun kaun se adivasi samuh janwar pal the?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Punjab ke pahadon mein gurjar samuh Andhra Pradesh ke samay gay bhains paaltu the Kashmir mein khal bakriyan palte Hain.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:13:15 AM


Question 753. Asked on :29 October 2019:06:19:51 PM

 Bunkar over Chandra kirangi ke liye kiska prayog karte The?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Rangi ke liye kusum palash phoolon ki jarurat hoti hai.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:13:30 AM


Question 754. Asked on :29 October 2019:06:18:26 PM

 Aadivasi samuh ke jivan shaili ke bare mein likho?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Adivasi samuh ka shikar karna warna utpadan ka khatta ke bechna khana pakana kam mahua aur sal ke bhejo ka tel ka istemal karna.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:27:08 AM


Question 755. Asked on :29 October 2019:06:16:54 PM

Ghamand kisan kahan paye jaate Hain?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Bhavantar madhya Pradesh ke jangli parvat pattiyon mein rahte hain.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:13:40 AM


Question 756. Asked on :29 October 2019:06:14:36 PM

Munda samuday kis prakar ke kheti karte The?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Munda samuday jhoom ki kheti karte The ismein jameen per ghas for jalakar saaf karke ek do varsh Tak kheti karte The FIR nahin jagah ki talash kar kheti karte The ise gamand kheti kaha jata hai.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:13:54 AM


Question 757. Asked on :29 October 2019:06:13:18 PM

 Dur sajani sthanon ko HAL karna chahta tha use kya kaha?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Diku kaha jata tha


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:14:08 AM


Question 758. Asked on :29 October 2019:06:11:39 PM

 Birsa ke samarthak samuday ke naam?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Munda, santhal, urao janjati aadivasi samuh hai.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:14:38 AM


Question 759. Asked on :29 October 2019:06:10:30 PM

 Birsa Munda kaun tha?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 aadivasi janjati ka mukhya jiska janm jharkhand ke chhota nagpur mein Munda parivar mein hua tha Munda ek janjati samuh hai.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:14:50 AM


Question 760. Asked on :29 October 2019:06:07:32 PM

 29 March 1857 ko fansi kar kis ko latka Diya gaya tha?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Mangal pande ko barrackpore apne  afsar  per hamla karne ke aarop mein fansi per latka Diya gaya tha.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:15:15 AM


Question 761. Asked on :29 October 2019:06:06:20 PM

 1857 ki bagawat kahan se shuru hui thi?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 1857 ki kranti meerut chhavni se shuru hokar Anya bhagon ne sipahiyon ne bagavat kar di thi.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:15:29 AM


Question 762. Asked on :29 October 2019:06:04:31 PM

 Angrejon ne kya sudhar kiye the?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Angrejon ne bhartiya samaj ko sudharne ke liye sati pratha ko rokana vidhva vivah ko badhava angreji bhasha ko protsahan Diya.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:27:21 AM


Question 763. Asked on :29 October 2019:06:03:45 PM

 Aakhri Mughal badshah kaun tha?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Bahadur shah Zafar.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:27:43 AM


Question 764. Asked on :29 October 2019:06:01:00 PM

1849 mein governor general Dalhousie ne Kya Kiya?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Bahadur shah Zafar ke mrutyu ke bad uske parivar ka Lal kile se nikalkar Delhi mein kahin aur bataya jaaye.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:27:53 AM


Question 765. Asked on :29 October 2019:05:59:24 PM

 Bharat mein pahli suti vastra Mel kahan lagai Gai thi?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 1854 Mumbai mein pahli suti kapda Mill sthapit hui thi.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:28:04 AM


Question 766. Asked on :29 October 2019:05:55:47 PM

Bunkar kise kaha jata hai?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 Aamtaur per kapde ki bunai ka Kam Karne wale karigro ko bankar kaha jata .


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:28:15 AM


Question 767. Asked on :29 October 2019:05:45:54 PM

1850 Mein Britain Duniya Ka Karkhana kis Udyog Ke Karan kal Aane Laga?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G. K

Answer:

priyanshu kumar

 Loha AVN Ispat Udyog Ke Karan.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:28:26 AM


Question 768. Asked on :29 October 2019:05:44:23 PM

 9 vi Shatabdi Mein Britain kyon duniya ka Pramukh audyogik rashtriy kis Udyog se banaa?

-Added by Suraj Kumar General Knowledge » G. K

Answer:

priyanshu kumar

 Suti vastra Udyog


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:28:38 AM


Question 769. Asked on :26 October 2019:05:40:58 PM

 What is the full form of ASP?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Active Server Page.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:39:54 AM


Question 770. Asked on :26 October 2019:03:35:47 PM

 What is the full form of C.P.U?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Rohit Rajput

Central processing unit.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:40:22 AM


Question 771. Asked on :26 October 2019:03:31:38 PM

 What is the full form COMPUTER?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Rohit Rajput

common operating machine purposely used technological educational Research.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:40:34 AM


Question 772. Asked on :26 October 2019:03:27:15 PM

 what is the full form of CAPITAL?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Rohit Rajput

Clients And Professionals in Training And Learning.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:40:49 AM


Question 773. Asked on :26 October 2019:03:27:07 PM

 What is the full form of FIR?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 First Information Report .


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:33:48 AM


Question 774. Asked on :26 October 2019:03:23:31 PM

What is the full form of COO?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Chief Operating officer.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:33:58 AM


Question 775. Asked on :26 October 2019:03:12:05 PM

What is the full form of  APJ Abdul Kalam ?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:34:57 AM


Question 776. Asked on :26 October 2019:03:07:49 PM

 Who among the following is credited for the Corpuscular theory of light? 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

Rohit Rajput
The corpuscular theory was largely developed by Issac Newton. Newton's theory was predominant for more than 100 years and took precedence over Huygens' wave theory of light, partly because of Newton's great prestige.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:42:42 AM


Answer:

Rohit Rajput

 Omni vision.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:42:56 AM


Question 778. Asked on :26 October 2019:03:04:09 PM

 Which of the following is/are part of the Classical Physics?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk Of Universe

Answer:

priyanshu kumar

 Both A and B


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:35:28 AM


Question 779. Asked on :26 October 2019:03:02:58 PM

 What is the range of Strong Nuclear force?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Very short Nuclear size.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:35:39 AM


Question 780. Asked on :26 October 2019:03:01:27 PM

 Optical Fibre technology works on which of these principles of Physics?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Law of conservation of current.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:36:00 AM


Question 781. Asked on :26 October 2019:02:59:36 PM

 By how many times are the Electrostatic forces stronger than the Gravitational Forces for a fixed distance? 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
1036

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:36:13 AM


Question 782. Asked on :26 October 2019:02:59:08 PM

 The force that binds the neutrons and protons in a nucleus is called as: 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Strong Nuclear Force.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:36:25 AM


Question 783. Asked on :26 October 2019:02:46:53 PM

 Who among the following is credited to work for the unification of electricity,magnetism and optics field of physics?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 James Clerk Maxwell.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:36:40 AM


Question 784. Asked on :26 October 2019:02:41:50 PM

 Who gave the Theory of Relativity? 

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Albert Einstein.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:36:54 AM


Question 785. Asked on :26 October 2019:09:48:07 AM

What is Mahabharata?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Indian Mythology

Answer:

priyanshu kumar
The Mahabharata is one of the two major Sanskrit epics of ancient India, the other being the Ramayana. it narrates the struggle between two groups of cousins in the Kurukshetra War and the fates of the Kaurava and the Panadavas prince and their succession. Along with the epic Ramayana. it forms the Hindu Itihasa.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:37:34 AM


Question 786. Asked on :26 October 2019:09:25:53 AM

What is Bhagavad Gita?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Mythology

Answer:

priyanshu kumar
The Bhagavad Gita, often referred to as the Gita, is a 700-verse Sanskrit scripture that is part of the Hindu epic Mahabharata. The Gita is set in a narrative framework of a dialogue between Pandava prince Arjuna and his guide and charioteer Krishna. 

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:37:55 AM


Question 787. Asked on :26 October 2019:09:25:15 AM

What is Holy Bible?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Mythology

Answer:

priyanshu kumar
The Bible is a collection of scared texts or scriptures. Varying parts of the Bible are considered to be a product of divine inspiration and a record of the relationship between God and humans by Christians, Jews, Samaritans, and Rastafarians.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:38:10 AM


Question 788. Asked on :26 October 2019:09:23:08 AM

What is the Devil Bible?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Mythology

Answer:

priyanshu kumar
The Codex Gigas is the largest extant medieval illuminated manuscript in the world, at a length of 92 cm. It is also known as the Devil's Bible because of a very unusual full-page portrait of the devil, and the legends surrounding its creations.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:38:22 AM


Question 789. Asked on :26 October 2019:09:19:47 AM

Who is the winner of US open 2019 men's title?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Rafael nadal.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:45:55 AM


Question 790. Asked on :25 October 2019:03:28:39 PM

The place in India receiving the lowest rainfall is 

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Leh.


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:46:09 AM


Question 791. Asked on :25 October 2019:03:28:03 PM

 How much plains area of India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 43.3.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:42:16 AM


Question 792. Asked on :25 October 2019:03:25:37 PM

 Badrianth temple is in which state?

-Added by Suman Kumari General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Uttarakhand .


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:42:25 AM


Question 793. Asked on :25 October 2019:03:26:27 PM

 Which is the capital of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Silvassa.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:42:35 AM


Question 794. Asked on :25 October 2019:03:24:39 PM

 Which is the oldest mountain range in India?

-Added by Nishant Verma General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar

 Aravali Range .


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:42:46 AM


Question 795. Asked on :25 October 2019:11:31:09 AM

 Kamehameha butterfly.

-Added by Sohail alam General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Kamehameha butterfly

Description

The Kamehameha butterfly is one of the two species of butterfly endemic to Hawaii, the other is Udara blackburni. The Hawaiian name is pulelehua.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:51:25 AM


Question 796. Asked on :25 October 2019:11:29:18 AM

Which is the national insect of Hawaii?

-Added by Sohail alam General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Kamehameha butterfly
When HB135 was signed by Governor Linda Lingle on April 23, 2009, the pulelehua, or Kamehameha butterfly, became the official insect of Hawaii. Pulelehua is the Hawaiian name for the Kamehameha butterfly. It is one of only two species that is native to Hawaii. The other native is the Koa butterfly, (Udara blackburnii).

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:51:41 AM


Question 797. Asked on :25 October 2019:11:14:59 AM

 Which is the national insect of Hawaii?

-Added by Sohail alam General Knowledge » G.k

Answer:

priyanshu kumar

  Kamehameha butterfly.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:51:58 AM


Question 798. Asked on :25 October 2019:09:22:47 AM

Which is the national insect of Hawaii?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma

 Kamehameha butterfly.


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:17:34 PM


Question 799. Asked on :25 October 2019:09:22:15 AM

Which is the national insect of Georgia?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Tiger swallowtail and honey bee.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:52:27 AM


Question 800. Asked on :25 October 2019:09:21:42 AM

Which is the national insect of Florida?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Zebra longwing.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:52:41 AM


Question 801. Asked on :25 October 2019:09:21:01 AM

Which is the national insect of Delaware?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

priyanshu kumar
7-spotted ladybug.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:52:54 AM


Question 802. Asked on :25 October 2019:09:18:09 AM

Which is the national insect of Connecticut?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Current Gk

Answer:

priyanshu kumar
European mantis. 

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:53:11 AM


Question 803. Asked on :25 October 2019:09:17:30 AM

Which is the national insect of Colorado?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Hair-streak butterfly.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:18:56 PM


Question 804. Asked on :25 October 2019:09:16:59 AM

Which is the national insect of California?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Dogface butterfly.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:19:07 PM


Question 805. Asked on :25 October 2019:09:16:03 AM

Which is the national insect of Arkansas?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Gk

Answer:

Nishant Verma
Diana fritillary butterfly and honey bee.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:19:18 PM


Question 806. Asked on :24 Octob