Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Geography


Question 1. Asked on :30 October 2020:07:48:12 PM

 full form of BPO?

-Added by Master Purushottam Geography » G.K

Answer:

Master Purushottam

 Business process outsourcing. 

-Answered by Master Purushottam On 01 November 2020:10:24:48 AM


Question 2. Asked on :13 July 2020:01:18:21 PM

Why is water essential for our survival?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

Water is absolutely essential our survival. Water alone can quench our thirst we are thirst.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:18:54 PM


Question 3. Asked on :13 July 2020:01:17:08 PM

Why is the first indication of a tsunami?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

the first indication of a tsunami is approaching is the rapid withdrawal of water the coastal region, by destructive wave.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:17:45 PM


Question 4. Asked on :13 July 2020:01:16:04 PM

What are the major sources of fresh water ?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

The major sources of fresh water are the river, ponds, springs and glaciers.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:16:41 PM


Question 5. Asked on :13 July 2020:01:14:49 PM

What is the effect of high tibe?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

It is low tide when water falls to its lowest level and recedes form the shore.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:15:47 PM


Question 6. Asked on :13 July 2020:01:13:51 PM

What is the effect of high tide?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

It is high tide when water covers much of the shore by rising to its highest level 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:14:30 PM


Question 7. Asked on :13 July 2020:01:12:23 PM

Why is the ocean saity?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

The water of the oceans is saity or saline as it contains large amount of diss salts.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:13:29 PM


Question 8. Asked on :13 July 2020:01:11:10 PM

How is it possible to float in the dead sea?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva
Swimmers can float in it because the increased salt content makes it deans.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:12:04 PM


Question 9. Asked on :13 July 2020:01:10:47 PM

what is the salinity of dead sea?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

dead sea in Israel has salinity of 340 grams per liter of water.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:11:44 PM


Question 10. Asked on :13 July 2020:01:09:56 PM

What is meant by the term salinity?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

salinity is the amount of salt in grams present in 1000 grams water.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:10:35 PM


Question 11. Asked on :13 July 2020:01:09:00 PM

What is a terrarium?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Water

Answer:

Shruti Srivastva

It is an artificial enclosure for keeping small house plants.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:09:43 PM


Question 12. Asked on :13 July 2020:01:08:20 PM

Who invented the Celsius scale temperature?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva

It was invented by Anders Celsius.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:08:47 PM


Question 13. Asked on :13 July 2020:01:07:35 PM

Who invented the Celsius scale of temperature?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva

The standard unites of measuring temperature is degree Celsius.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:08:05 PM


Question 14. Asked on :13 July 2020:01:06:49 PM

Name the instrument which measures temperature?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva

thermometer 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:07:22 PM


Question 15. Asked on :13 July 2020:01:06:14 PM

Which layer of the atmosphere makes radio communication possible?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva

Ionosphere 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:06:39 PM


Question 16. Asked on :13 July 2020:01:05:39 PM

What is the wind vane used for? 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva

Wind vane shows the direction of the wind.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:06:03 PM


Question 17. Asked on :13 July 2020:01:05:01 PM

What is the instrument that measures the atmosphere pressure?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva

Barometer 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:05:28 PM


Question 18. Asked on :13 July 2020:01:03:56 PM

What is the instrument that measures the amount of rainfall?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva
Rain gauge

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:04:25 PM


Question 19. Asked on :13 July 2020:01:03:19 PM

What is atmosphere?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva
Our earth is surrounded by a huge blanket of air called atmosphere.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:03:45 PM


Question 20. Asked on :13 July 2020:01:02:39 PM

Where do meteors burn up in the atmosphere?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva

Mesosphere

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:03:09 PM


Question 21. Asked on :13 July 2020:01:01:46 PM

In which layer of the atmosphere do aeroplanes fly?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Air

Answer:

Shruti Srivastva

stratosphere 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:02:28 PM


Question 22. Asked on :13 July 2020:01:00:58 PM

How are beaches formed?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva

Beaches are formed when the sea waves deposit sediments along the shores.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:01:32 PM


Question 23. Asked on :13 July 2020:12:59:36 PM

Why does the plant move?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva

plant move because of the movements of the molten magma inside the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:00:46 PM


Question 24. Asked on :13 July 2020:12:58:53 PM

What are distributaries?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva
The river begins to break up into a number of streams called  distributaries

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:59:17 PM


Question 25. Asked on :13 July 2020:12:58:09 PM

Write some examples of coastal landforms?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva

examples of coastal landforms are sea caves, sea arches, stacks and sea cliff.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:58:39 PM


Question 26. Asked on :13 July 2020:12:57:24 PM

What is the name of the scale used to measure earthquake?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva
The magnitude of the earthquake earthquake is measured on the Richter scale.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:57:58 PM


Question 27. Asked on :13 July 2020:12:56:39 PM

What is a seismograph?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva

An earthquake is measured with a machine called a seismograph.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:57:11 PM


Question 28. Asked on :13 July 2020:12:55:29 PM

What is vent?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva

the narrow opening of a volcano is called vent. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:56:27 PM


Question 29. Asked on :13 July 2020:12:54:57 PM

Define loess?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva

When sand is deposited in large areas, it called loess.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:56:00 PM


Question 30. Asked on :13 July 2020:12:52:52 PM

What are the major agnents of erosion?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Our Changing Earth

Answer:

Shruti Srivastva

Water, wind and ice are major agents of erosion.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:54:04 PM


Question 31. Asked on :13 July 2020:12:51:59 PM

What is a rock?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva

Any natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust is called a rock.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:52:36 PM


Question 32. Asked on :13 July 2020:12:51:04 PM

What is the Latin word for igneous?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva

Latin word for igneous is Igneousmeaning fire.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:51:28 PM


Question 33. Asked on :13 July 2020:12:50:22 PM

What is the uppermost layer of the Earth called?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva

The uppermost layer of the earth is called crust.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:50:53 PM


Question 34. Asked on :13 July 2020:12:49:38 PM

What is crust?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva
The uppermost layer of the earth’s surface is called the crust

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:50:10 PM


Question 35. Asked on :13 July 2020:12:48:35 PM

What are the three layers of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva

 The three of the layers of the earth are crust, mantel and core.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:49:10 PM


Question 36. Asked on :13 July 2020:12:47:52 PM

Name the monument which is the made of red sandstone?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva

The red fort is made of red sandstone.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:48:23 PM


Question 37. Asked on :13 July 2020:12:40:28 PM

What is the innermost layer of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva

The innermost layer of the earth is the core.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:41:01 PM


Question 38. Asked on :13 July 2020:12:39:21 PM

What is the core of the earth made up of?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva

It is mainly made up of nickel and iron.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:40:16 PM


Question 39. Asked on :13 July 2020:12:37:52 PM

What is the radius of earth?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva

The radius of the earth is 6371 km.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:39:10 PM


Question 40. Asked on :13 July 2020:12:35:15 PM

Give examples of extrusive igneous rocks?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Inside Our Earth

Answer:

Shruti Srivastva
Basalt.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:36:01 PM


Question 41. Asked on :13 July 2020:12:28:40 PM

What is environment?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

The place, peoples, things and nature that surround any living organism is called environment. It is a combination of natural and human made phenomena.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:29:08 PM


Question 42. Asked on :13 July 2020:12:27:51 PM

How is environment important to us?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Anjali Kumari
The ecosystem (all the communities of living organisms found in a specific place, their habitats and their interactions) in which we live provides natural services for humans and all other species that are essential to our health, quality of life and survival.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:49:19 PM


Question 43. Asked on :13 July 2020:12:26:54 PM

Give four examples of human made environment?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

bridges, roads, industries, monuments etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:27:28 PM


Question 44. Asked on :13 July 2020:12:26:13 PM

Why is hydrosphere important?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

The hydrosphere is important because to comprises water, which sustains verity of lines from.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:26:40 PM


Question 45. Asked on :13 July 2020:12:25:31 PM

Name the basic components of natural environment?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

Air, water and living beings are the component of natural environment

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:26:00 PM


Question 46. Asked on :13 July 2020:12:24:44 PM

Which are the two major components of biotic environment.

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

Plants and animals are the two major components of biotic environment.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:25:16 PM


Question 47. Asked on :13 July 2020:12:24:02 PM

What is hydrosphere?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

The domain of water is referred to as hydrosphere.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:24:29 PM


Question 48. Asked on :13 July 2020:12:23:25 PM

What do you mean by barter system?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

- It is a trade in which goods are exchanged without the use of the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:23:49 PM


Question 49. Asked on :13 July 2020:12:22:44 PM

Write the significance of atmosphere?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

It protects us from the harmful rays and scorching heat of the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:23:08 PM


Question 50. Asked on :13 July 2020:12:20:52 PM

What is atmosphere?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

 The atmosphere is the thin layer of air that surrounds the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:22:24 PM


Question 51. Asked on :11 July 2020:12:52:42 PM

Give five ways in which you can save energy at home.

-Added by Shruti Srivastva Geography » Minerals And Power Resource

Answer:

Shruti Srivastva

Promoting the use o solar energy as much as possible.

(b)  Using biogas as cooking fuel.

(c) Drying clothes in sunlight instead o electric dryers to prevent emissions and unnecessary use of electricity.

(d) Avoiding misuse o electricity: switching o an and lights when not required.

(e) Using pressure cookers for cooking.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:53:19 PM


Question 52. Asked on :11 July 2020:12:51:43 PM

Which sources of energy would you suggest for Arid regions 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Minerals And Power Resource

Answer:

Shruti Srivastva

For arid regions, wind energy and solar energy and feasible, for reasons similar to rural areas.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:52:19 PM


Question 53. Asked on :11 July 2020:12:50:26 PM

Which sources of energy would you suggest for coastal areas

-Added by Shruti Srivastva Geography » Minerals And Power Resource

Answer:

Shruti Srivastva

for coastal areas, wind energy and tidal energy and good choices.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:51:17 PM


Question 54. Asked on :11 July 2020:12:49:12 PM

Which sources of energy would you suggest for rural areas

-Added by Shruti Srivastva Geography » Minerals And Power Resource

Answer:

Shruti Srivastva

rural areas, solar energy and wind energy are feasible options. There aren’t many high-rise buildings to act obstacle for sunlight or to break the momentum of wind.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:50:01 PM


Question 55. Asked on :11 July 2020:12:48:25 PM

Name two regions rich in natural gas resources. 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Minerals And Power Resource

Answer:

Shruti Srivastva

Two regions in India rich in natural gas resources are : jaywalker and Krishna Godavari delta.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:48:56 PM


Question 56. Asked on :11 July 2020:12:47:34 PM

Where are the ores of metallic minerals generally located? 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Minerals And Power Resource

Answer:

Shruti Srivastva

Ores of metallic minerals found usually in igneous and metamorphic rock formations.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:48:11 PM


Question 57. Asked on :11 July 2020:12:44:20 PM

 Name any three common minerals used by you every day.

-Added by Shruti Srivastva Geography » Minerals And Power Resource

Answer:

Shruti Srivastva

Three common minerals used by us in day-to-day lie are copper, iron and salt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:46:29 PM


Question 58. Asked on :11 July 2020:12:42:55 PM

  Name any two steps that government has taken to conserve plants and animals.

-Added by Shruti Srivastva Geography » Land, Soil, Water , Natural Vegetarian And Wildlife Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Steps taken by the government include establishment of natural parks ad wildlife sanctuaries  sanctuaries in different parts of india. Their purpose is conservation of vegetation and wildlife, respectively.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:43:24 PM


Question 59. Asked on :11 July 2020:12:42:04 PM

  Why is land considered an important resource?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Land, Soil, Water , Natural Vegetarian And Wildlife Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Land is an important resource because it provides surface for agriculture, living, forestry industries, construction, etc. Most activities take place on land 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:42:42 PM


Question 60. Asked on :11 July 2020:12:40:56 PM

   Write any two reasons for land degradation today.

-Added by Shruti Srivastva Geography » Land, Soil, Water , Natural Vegetarian And Wildlife Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Reasons or land degradation are:

(A)   Ever growing demand o the growing population

(B)   Destruction of forest cover 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:41:50 PM


Question 61. Asked on :11 July 2020:12:37:41 PM

 (I)                 Which are the two main climatic factors responsible for soil formation? 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Land, Soil, Water , Natural Vegetarian And Wildlife Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Temperature and rainfall are two main climatic factors responsible or soil formation. Rainfall contributes in breaking the rocks by applying pressure. Temperature fluctuations between hot and cold also form cracks in the rocks.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:40:40 PM


Question 62. Asked on :11 July 2020:12:29:47 PM

 Differentiate between Ubiquitous and localised resources

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Ubiquitous resources

Localized resources

1.      A ubiquitous resource is one which is found all over the world .

2.      Its presence is not governed by physical conditions.

3.      Examples: air

1.      A localized resource is one which is found in a particular region or physical condition.

2.      The presence of a localized resource is governed by physical conditions.

3.      Examples: minerals.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:30:36 PM


Question 63. Asked on :11 July 2020:12:27:12 PM

Differentiate between Potential and actual resources 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources And Development

Answer:

Shruti Srivastva

 

Potential resources

Actual resource

1.      A potential resource is not being used currently

2.      A potential resource can prove useful and become an actual resource in the future.

3.      Examples: uranium Deposits in Ladakh.

4.      The entire quantity o a potential resource may not be known.

1.      An actual resource is one which we use currently.

2.      An actual resource might have been a potential resource in the past. It may end up in They future.

3.      Examples: coal deposits.

4.      The Actual quantity of an actual resource is known.

 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:29:08 PM


Question 64. Asked on :11 July 2020:12:26:22 PM

What is sustainable development? 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

We should use resources in such a balanced way that we satisfy our needs our needs as well as conserve them for future. This concept is Called  Sustainable development.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:26:55 PM


Question 65. Asked on :11 July 2020:12:25:32 PM

Why are human resources important? 

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Human resources are important because they have an intelligent mind which can make best use o nature to Create more resources Had humans not been there, Different substances would not have been resources . Their utility can only be realized by human beings. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:26:04 PM


Question 66. Asked on :11 July 2020:12:24:44 PM

What is resource conservation?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Resource development is the method of utilizing our intelligence in oder to improve the quality, usability and Utiliry  o a resource. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:25:17 PM


Question 67. Asked on :11 July 2020:12:22:57 PM

Why are resources distributed unequally over the earth?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

The Distribution of resources depends on various factors such as physical nature of the Place . the physical factors include terrain, climate, height above sea level, etc since these factors vary in level, etc. since these actors vary in different parts of the world, resources are not distributed over the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:24:28 PM


Question 68. Asked on :10 July 2020:12:52:19 PM

 Suppose the acceleration of a body varies with time. Then what does the area under its acceleration-time graph for any time interval represent?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Area under acceleration time graph for any time interval

= change of velocity of the body in the interval.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:58:18 PM


Question 69. Asked on :10 July 2020:12:47:50 PM

 How can the distance traveled be calculated from the velocity-time graph in a uniform one dimensional motion?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 The distance traveled by an object in any time interval can be determined by finding area between the velocity time-graph and time-axis for the given time interval.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:50:00 PM


Question 70. Asked on :10 July 2020:12:45:11 PM

 If the displacement-time graph for a particle is parallel to time axis, how much is the velocity of the particle?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:47:40 PM


Question 71. Asked on :10 July 2020:12:42:26 PM

 If the displacement-time graph for a particle is parallel to displacement-axis, what should be the velocity of the particle?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:44:51 PM


Question 72. Asked on :10 July 2020:12:30:40 PM

Why do the stars look so small in the sky?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

The star look so small in the sky because they are very far us.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:31:15 PM


Question 73. Asked on :10 July 2020:12:29:55 PM

How long does it take for the moon to complete one revolution?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

The moon moves around the earth in about 27 days.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:30:31 PM


Question 74. Asked on :10 July 2020:12:28:54 PM

How many times can we see full moon in a month’s times?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

we can see the full moon only once in about a month’s time.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:29:46 PM


Question 75. Asked on :10 July 2020:12:28:10 PM

 Where are the most asteroids found?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

They are found between the orbits of mars and Jupiter.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:28:43 PM


Question 76. Asked on :10 July 2020:12:27:37 PM

Name the natural satellite of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

Moon is the natural satellite of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:28:02 PM


Question 77. Asked on :10 July 2020:12:26:58 PM

Which is the closest celestial body to our earth?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

the moon is the closed celestial body to our earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:27:26 PM


Question 78. Asked on :10 July 2020:12:26:01 PM

 Which is the third nearest planet to the sun?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

Earth is the third nearest planet to the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:26:48 PM


Question 79. Asked on :10 July 2020:12:24:43 PM

Which is the nearest planet to the sun?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

 Mars

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:25:40 PM


Question 80. Asked on :10 July 2020:12:23:59 PM

Name few dwarf planets?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva
Pluto, Ceres .2003 and UB313

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:24:34 PM


Question 81. Asked on :10 July 2020:12:23:22 PM

Urea major or big bear is a____________.

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva
Constellation

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:23:50 PM


Question 82. Asked on :10 July 2020:12:21:45 PM

Full moon night is also known as ______________.

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva
poornima

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:23:11 PM


Question 83. Asked on :10 July 2020:12:20:37 PM

We can see the full moon only once in about a month’s tir.

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

 Month.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:37:31 PM


Question 84. Asked on :10 July 2020:12:19:19 PM

The sun is the _______________ of the solar system. 

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva
 centre 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:20:20 PM


Question 85. Asked on :09 July 2020:07:05:43 PM

 The North Star indicates the _____________direction

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva
North 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:18:58 PM


Question 86. Asked on :09 July 2020:06:58:30 PM

How long does it take to go from a new moon to a full moon?

-Added by Shruti Srivastva Geography » The Earth In Solar System

Answer:

Shruti Srivastva

A fortnight.

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:07:05:32 PM


Question 87. Asked on :09 July 2020:06:55:35 PM

Explain  how resource  are  classified broadly

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Resource  are  broadly  classified  into  natural ;human –made and human

Natural resource are those  that are  taken  from  natural they  are  used  without  modifying  them  I’ve in  the  same from  as  they   exit river lakes air  soils minerals trees  mountain etc ,are  natural resource

Human-made resource have  not  been provided to us by  nature, human  beings  have used  their  intelligent   to manufacture  them for  their  own  use  example ;include’ vehicles biding ;road telephone   etc.

                Human resource  include people  who  serve  us in any way  a teacher doctor carpenter cobbler etc. are human resource.

 

 

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:55:57 PM


Question 88. Asked on :09 July 2020:06:54:37 PM

Why  are human being   resource

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

 Human being are  intelligent  living  being  they can  use  their indigent  to realize the   utility  of substance  had have  been resources . human beings  are     inter depend  on  each  other and  they  prove useful to each other for  example a  postman renders us  an important  service so he is a resource

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:55:09 PM


Question 89. Asked on :09 July 2020:06:54:04 PM

Explan the them resources conservation and sustainable  development

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Resources conservation  is the concept of using  resources  carefully so that  they  do  not end  up quickly   the  future generations also need the resources  but  if  we  keep   using  them at a fast pace they  may  end  up thus  posing  problems  for the  future we  should  use  resources  in such a balanced  way  that  we satisfy  our need  as well as conserve them for  future  

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:54:28 PM


Question 90. Asked on :09 July 2020:06:52:34 PM

What  is human resources  development

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Improving  the quality of human skills in order to make them  for  more useful is  called human  resources  development

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:53:57 PM


Question 91. Asked on :09 July 2020:06:51:22 PM

How are human resources  different from natural recourse

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

 Human –made resources have been created by human being whereas natural resources are provided by nature

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:53:37 PM


Question 92. Asked on :09 July 2020:06:50:43 PM

Give three example  of  abiotic resources

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Air ‘land ‘soils

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:51:09 PM


Question 93. Asked on :09 July 2020:06:47:53 PM

How are resources classified according to their distribution

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

On the basis of their  distribution resources are classified into ubiquitous and localized

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:48:31 PM


Question 94. Asked on :09 July 2020:06:47:13 PM

What is the name  given to the type  of resources that have limited stock

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva
The resources  having limited stock are  called  non-renewable resources

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:47:46 PM


Question 95. Asked on :09 July 2020:06:46:31 PM

What are  natural resources

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

Resources that are drawn directly from natural  are called  natural resources

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:47:06 PM


Question 96. Asked on :09 July 2020:06:44:48 PM

 What do you understand by the word utility

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

If a substance can be used in any  way  it is said to have a utility

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:46:09 PM


Question 97. Asked on :09 July 2020:06:43:29 PM

What is the condition for  a substance  to be called a resources

-Added by Shruti Srivastva Geography » Resources

Answer:

Shruti Srivastva

A substance need to have some utility to be  called a resources

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:44:35 PM


Question 98. Asked on :05 April 2020:01:07:07 AM

 west bengal geography suggestion 2021

-Added by NIOS NEWS Geography » West Bengal Geography Suggestion 2021


Question 99. Asked on :30 March 2020:11:24:18 PM

soils of india indian geography.

-Added by NIOS NEWS Geography » Soils Of India Indian Geography


Question 100. Asked on :17 March 2020:06:04:36 PM

परिवहन एवं संचार को देश की जीवन रेखाएँ क्यों कहा जाता है ? 

-Added by Master Mind Geography » सड़क एवं परिवहन

Answer:

Master Mind

किसी भी राष्ट्र के विकास की गति वस्तुओं एवं सेवाओं के उत्पादन के सतह उनके एक स्थान से दूसरे स्थान तक वहाँ पर भी आश्रित कराती है विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी की प्रगति के साथ व्यापर एवं परिवहन के प्रभाव क्षेत्र में व्यापक बढोतरी हुई है अत्यधिक सक्षम व तीव्रगति वाले परिवहन के कारण आज संपूर्ण विश्व एक गाँव की भाँति दिखाई देता है | इसी तरह विचारों का आदान - प्रदान और ज्ञान , व्यापारिक सौदे आदि कुशल संचार माध्यमों पर निर्भर करते है | चूँकि परिवहन का यह विकास के परिणामस्वरूप ही संभव हुआ है अत: परिवहन , संचार व व्यापर एक दूसरे के पूरक है | यही कारण है की परिवहन एवं संचार को देश की जीवन रेखाएँ कहा जाता है | 

-Answered by Master Mind On 17 March 2020:06:05:51 PM


Question 101. Asked on :17 March 2020:06:00:28 PM

स्वर्णिम चतुर्भुज क्या है ?

-Added by Master Mind Geography » सड़क एवं परिवहन

Answer:

Master Mind

6 लेन वाली सडकों का वह जाल जो देश के चार महानगरों दिल्ली, मुंबई, चेन्नई और कोलकात्ता को जोड़ता है |   

-Answered by Master Mind On 17 March 2020:06:01:54 PM


Question 102. Asked on :20 February 2020:08:50:39 AM

 The Salal project is on the river

-Added by Nishant Verma Geography » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Chenab.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:39:20 PM


Question 103. Asked on :20 February 2020:08:48:19 AM

 The percentage of irrigated land in India is about.

-Added by Nishant Verma Geography » Current Gk

Answer:

Shruti Srivastva

 34.5%

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:39:53 PM


Question 104. Asked on :19 February 2020:10:44:38 AM

worldtricks4u.com website ke anusaar bharat ke state ke sirf 29 hai .

-Added by Prashant Kumar Geography » Bharat Me Kitne State Hai?


Question 105. Asked on :19 February 2020:12:11:02 AM

 hs geography suggestion 2020 pdf file download

-Added by NIOS NEWS Geography » Hs Geography Suggestion 2020 Pdf File Download


Question 106. Asked on :12 February 2020:12:14:48 AM

 what is the importance of water purifying ?

-Added by NIOS NEWS Geography » What Is The Importance Of Water Purifing ?

Answer:

Shruti Srivastva
For being healthy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:40:24 PM


Question 107. Asked on :08 February 2020:11:12:56 PM

 Give me wbchse geography suggestion 2020 pdf file please.

-Added by NIOS NEWS Geography » GIVE ME WBCHSE GEOGRAPHY SUGGESTION 2020 PDF FILE PLEASE .


Question 108. Asked on :02 February 2020:10:21:01 PM

 what is greenhouse effect ?

-Added by NIOS NEWS Geography » What Is Greenhouse Effect ?

Answer:

priyanshu kumar
It is a process that occurs when gas in earth atmosphere trap the Sun's heat. This process is called Green house efect.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:53:02 PM


Question 109. Asked on :30 January 2020:11:33:40 AM

 if you want to download hs geography suggestion 2020 then click on below link

click here

-Added by NIOS NEWS Geography » Hs Geography Suggestion 2020



Question 111. Asked on :21 January 2020:12:54:16 AM

 IS INDIA MEDITERINIAN WEATHER ? MISSION GEOGRAPHY

-Added by NIOS NEWS Geography » Geography


Question 112. Asked on :20 November 2019:02:50:38 PM

The first person to reach Mount Everest

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Edmound Hilliary. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:41:23 PM


Question 113. Asked on :13 November 2019:02:44:19 PM

 What is the smallest country in the world?

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Vatican city. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:42:13 PM


Question 114. Asked on :13 November 2019:02:42:47 PM

 Where is the official home of Santa Claus?

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
finland.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:42:37 PM


Question 115. Asked on :11 November 2019:03:18:26 PM

  Sea route in India was discovered by

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Vasco da gamma. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:43:01 PM


Question 116. Asked on :24 October 2019:06:03:16 PM

 Why are there a wide range of colors, hardness, crystal forms, lustre and density found in minerals?  

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Due to physical and chemical conditions. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:43:32 PM


Question 117. Asked on :24 October 2019:06:02:03 PM

 How do minerals occur in sedimentary rocks?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
In layers. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:44:01 PM


Question 118. Asked on :24 October 2019:06:01:04 PM

How is mining activity hazardous? Explain.

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

priyanshu kumar
The mining activity is injurious to the health of the miners and environment as: 
• The dust and noxious fumes inhaled by miners make them vulnerable to pulmonary diseases. 
• The risk of collapsing mine roofs. 
• Inundation and fires in coalmines are a constant threat to miners.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:02:00 AM


Question 119. Asked on :24 October 2019:05:59:56 PM

 How did the Bailadila iron ore field gets its name?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

priyanshu kumar

 The Bailadila hills look like the hump of an ox, hence Bailadila iron-ore field get its name.


-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:02:20 AM


Question 120. Asked on :24 October 2019:05:58:41 PM

 What is hematite?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Nishant Verma

Hematite ore is the most important industrial iron ore in terms of the quantity used.


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:20:28 PM


Question 121. Asked on :24 October 2019:05:56:54 PM

 How does mining affect the health of miners?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Nishant Verma

 The dust and the noxious fumes inhaled by the miners makes them vulnerable to pulmonary diseases.


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:20:39 PM


Question 122. Asked on :24 October 2019:05:55:47 PM

 Which rock consist of single and mineral only?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Limestone.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:44:28 PM


Question 123. Asked on :24 October 2019:05:54:47 PM

Name some minerals form in beds and layers.

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Coal.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:45:01 PM


Question 124. Asked on :24 October 2019:05:53:27 PM

How do minerals occur in igneous and metamorphic rocks?

-Added by Himanshi Verma Geography » Minerals And Energy Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Crack, faults and joints. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:45:18 PM


Question 125. Asked on :24 October 2019:05:50:46 PM

How have industrialization and urbanization posed a great pressure on existing fresh water resources in India. Explain.

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar

1. Large scale industrialisation and urbanisation have posed a great pressure on existing fresh water resources as many multinational companies are being set up in India who are the heavy consumers of water for processing, discharge of effluents and as an energy resource.

2. Hydroelectricity produced for industrial units have not only posed a great threat to the availability of fresh water resources but also contributed to bad quality of water with large growing number of urban centres and population.
3. Modern lifestyle of the urban people has created more demand for water both for domestic purposes and increased consumption of energy.
4. In housing colonies to meet the needs of population, water resources are over-exploited resulting in depletion of ground water resources.
5.  Fresh water needs to be protected from industrial pollution and wastage of water in cities.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:03:54 AM


Question 126. Asked on :24 October 2019:05:47:48 PM

 Explain how water become a renewable resource?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar

 Water cycle continues through the steps of evaporation, condensation and Precipitation. Thus, it become a renewable resources.


-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:04:22 AM


Question 127. Asked on :24 October 2019:05:45:54 PM

Why did Jawaharlal Nehru proclaim the dams as the  "temples of modern India"? Explain any three reasons.

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Nishant Verma
Jawaharlal Nehru proclaimed the dams as the “temples of modern India”

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:22:12 PM


Question 128. Asked on :24 October 2019:05:44:25 PM

 Mention any four main objectives of multipurpose river valley projects. Name any two multipurpose projects in India.

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar

 Four main objectives of multipurpose river valley projects are-

• For irrigational activities.
• To generate hydroelectricity.
• To control flood.
• For recreation
Two multipurpose projects are Bhakhra nagal project and Hirakud project. 

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:04:46 AM


Question 129. Asked on :24 October 2019:05:41:28 PM

Name any one river valley project which has significantly contributed to the loss of forest. 

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva

 Narmada valley project. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:46:01 PM


Question 130. Asked on :24 October 2019:05:39:23 PM

Why flora and fauna are under great stress?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Nishant Verma

 Due to insensitivity  to our environment.


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:22:53 PM


Question 131. Asked on :24 October 2019:05:38:25 PM

Name endangered species.

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 Black buck, crocodile, Indian wild ass, Indian rhino, lion tailed macaque, sangai 


-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:05:16 AM


Question 132. Asked on :24 October 2019:05:36:19 PM

Which organisation of International level has classified existing plants and animal species of the worls?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Nishant Verma

International Union for conservation of nature and national resources (IUCN). 


-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:23:21 PM


Question 133. Asked on :24 October 2019:05:33:26 PM

How much forest area was converted into agricultural land over India according to the forest survey of India between 1951 and 1980?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Shruti Srivastva

 26200 sq. km.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:46:43 PM


Question 134. Asked on :24 October 2019:05:32:00 PM

What is soil? Analyse the factors which helps in the formation of soil?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Nishant Verma

 The uppermost layer of earth is called soil. It is the most important renewable natural resource. It is the medium of plant growth and supports different types of living organisms on the earth.

The four main factors which help in the formation of soil are:
1. Relief, parent rock or bed rock, climate, vegetation and other forms of life and time are important factors in the formation of soil.
2. Various forces of nature such as change in temperature, actions of running water, wind and glaciers, activities of decomposers etc. contribute to the formation of soil.
3. Chemical and organic changes which take place in the soil are equally important.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:23:53 PM


Question 135. Asked on :24 October 2019:05:31:10 PM

Why is resource planning essential?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 It is essential to have resource planning because:

• Resources are limited in supply.
• Resources are unevenly distributed over the surface of the earth.
• Exploitation and over utilisation of resources must be checked.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:05:58 AM


Question 136. Asked on :24 October 2019:05:29:37 PM

Describe the steps to control soil erosion in hilly areas?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 The soil erosion in hilly areas can be controlled by:

• Contour ploughing: Ploughing along the contour lines can decelerate the flow of water down the slopes.
• Terrace cultivation: Steps can be cut out on the slopes making terraces which restricts erosion.
• Strip cropping: Large fields are divided into strips and strips of grass are left to grow between the crops.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:06:23 AM


Question 137. Asked on :24 October 2019:05:28:25 PM

 Describe the types of resources classified on the basis of exhaustibility.

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 The resources on the basis of exhaustibility are classified into two categories:

• Renewable Resources: The resources which can be renewed or reproduced by physical, chemical or mechanical processes are known as renewable or replenishable resources. For example, solar and wind energy, water, forests and wildlife, etc.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:07:13 AM


Question 138. Asked on :24 October 2019:05:24:29 PM

Describe any three main characterstics of arid soil of India.

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

Three characterstics of Arid soil in India are:-

1. These soils range from red to brown in colour.

2. These soils are generally sandy in texture and saline in nature.

3. The lower horizons of the soil are occupied by kankar because of the increasing calcium content downwards.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:07:24 AM


Question 139. Asked on :24 October 2019:05:17:21 PM

Define resources? How are resources classified?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

 Anything which can be used to satisfy our needs is technologically accessible, economically feasible and culturally acceptable can be termed as ‘Resource’.

The resources can be classified into various categories:
• On the basis of origin – biotic and abiotic
• On the basis of exhaustibility – renewable and non-renewable
• On the basis of ownership – individual, community, national and international
• On the basis of status of development – potential, developed stock and reserves.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:08:05 AM


Question 140. Asked on :24 October 2019:05:15:37 PM

 What is resource planning? Give three phases of resource planning.

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

Resource planning is proper and judicious planning of resources.

The phases of resource planning are:
• Identification and inventory of resources across various regions of the country. It involves surveying, mapping, qualitative and quantitative estimation and measurement of the resources.
• Evolving a planning structure, endowed with appropriate technological skill and institutional set up for implementing resource development plans.
• Matching the resource development with overall national development plans.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:08:31 AM


Question 141. Asked on :24 October 2019:05:12:34 PM

What is Agenda 21?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

Agenda 21 is the declaration signed by world leaders in 1992 to combat environmental damage, poverty, disease through global co- operation on common interest, mutual needs and shared responsibilities.


-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:08:44 AM


Question 142. Asked on :24 October 2019:05:11:07 PM

What is resources planning?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Himanshi Verma

Resources planning is proper and judicious planning of resource.

-Answered by Himanshi Verma On 24 October 2019:05:11:53 PM


Question 143. Asked on :24 October 2019:05:08:47 PM

 How can resources be classified on the basis of origin?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Shruti Srivastva
Origin Resources. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:06:32 PM


Question 144. Asked on :24 October 2019:05:05:08 PM

Which  soil is also known as cotton soil?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources And Development

Answer:

Shruti Srivastva
Black soil. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:47:17 PM


Question 145. Asked on :19 October 2019:06:54:02 PM

What is the national game of New Zealand?

-Added by Rohit Rajput Geography » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Rugby onion. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:47:34 PM


Question 146. Asked on :17 October 2019:03:46:18 PM

 In the human body, the blood enters the aorta of the circulatory system from the:

-Added by Nishant Verma Geography » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Left ventricle. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:48:04 PM


Question 147. Asked on :14 October 2019:03:14:02 PM

 Which country first invented Gunpower in around 270 AD

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Martin Luther.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:48:18 PM


Question 148. Asked on :13 October 2019:02:15:15 PM

 

 A person sells 320 mangoes at the cost price of 400 mangoes. What is his profit percent?

-Added by Nishant Verma Geography » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
25%

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:07:06 PM


Question 149. Asked on :13 October 2019:02:06:57 PM

 

He appealed _________ the High Court ________ the judgement of the district court.


-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Rohit Rajput
District Judiciary .... What is the time fixed for filing of judicial cases and where such cases can be filed? Judicial cases on .... Whether the judgments passed by the high court are available on High Court website? Yes. ... What is Letters Patent Appeal; limitation provided for filing Letters Patent Appeal and court fee leviable ?

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:45:56 AM


Question 150. Asked on :12 October 2019:09:06:21 AM

What is national animal of Barbuda?

-Added by Rohit Rajput Geography » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Fallow dear. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:48:35 PM


Question 151. Asked on :11 October 2019:08:11:26 PM

 What is full form of LDAP?

-Added by Akki chauhan Geography » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Light weight Directory Acess Protocol. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:57:21 PM


Question 152. Asked on :07 October 2019:11:49:22 AM

What happens at synapse between two neurons?

-Added by Himanshi Verma Geography » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
synapse is the gap between the two neurons. At synapse the electrical signals are converted into chemicals that can easily cross over the gap and pass on to the next neurons where it again converted into electrical signals.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:35 PM


Question 153. Asked on :04 October 2019:05:56:18 PM

What is land use

-Added by Shruti Srivastva Geography » Social Science

Answer:

Nishant Verma
Land use involves the management and modification of natural environment or wilderness into built environment such as settlements and semi-natural habitats such as arable fields, pastures. Land use by humans has a long history, first emerging more than 10,000 years ago.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:18:27 AM


Question 154. Asked on :04 October 2019:03:12:30 PM

 What is the full form of (SMHA)?

-Added by Suman Kumari Geography » Gk

Answer:

Nishant Verma

 State mental health authority is the answer


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:22:03 AM


Question 155. Asked on :19 September 2019:07:38:39 PM

WHAT’S THE BIGGEST DOWNSIDE OF AN ALL-BEER DIET?


-Added by Akki chauhan Geography » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Scurvy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:58:44 PM


Question 156. Asked on :15 September 2019:12:51:41 PM

 What is organic Farming?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

Shruti Srivastva
Farming with natural way. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:59:09 PM


Question 157. Asked on :15 September 2019:12:49:36 PM

Operation flood is related to.......

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

Shruti Srivastva
Dairy development. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:05:59:29 PM


Question 158. Asked on :15 September 2019:12:46:32 PM

 What is the importance of Agriculture in Indian economy?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 1. Two third of population is engaged in agricultural activities.

2. Agriculture is a primary activity.

3. Providing raw materials for various industries.

4. An age old economic activity of India.

5. Over these years, cultivation mathod have changed significantly.

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:27:02 PM


Question 159. Asked on :15 September 2019:12:43:32 PM

 Write two features of Intensive farming.

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 1. High doses of biochemical inputs and irrigation are used for obtaining higher production.

2. Due to small land holding size of many crops are grown which leads to enormous pressure on agricultural lands.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:11:57:52 AM


Question 160. Asked on :15 September 2019:12:40:48 PM

 Write two characterstics of subsistance farming?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 1. Farming on small pieces of lands with traditional methods and tools.

2. Often depends on monsoon, natural fertility of soil and the environmental circumstances of crop growing.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:11:58:48 AM


Question 161. Asked on :15 September 2019:12:39:18 PM

 Write two characterstics of Plantation farming.

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Grow on large area.

(ii) Need more capital and labour. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:07:57 PM


Question 162. Asked on :15 September 2019:12:36:34 PM

 Write the names of four Rabi and four Kharif crops of India?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 Rabi --- Wheat, gram, barley, peas, mustard

Kharif--- paddy, maize, jowar, bajra, arhar, moong.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:11:59:40 AM


Question 163. Asked on :15 September 2019:12:32:18 PM

How does an abondoned dugwell can be re filled  by the rain water?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar

1. Roof top rain water is collected using a PVC pipe 

2. Filtered using sand and bricks.

3. Underground pipe takes water to sumps from immediate usage 

4. Excess water from the sump is taken to the well.

5. Water from the well recharges the underground.

6. Later take water from the well.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:00:30 PM


Question 164. Asked on :15 September 2019:12:30:31 PM

 What are khadins and johads?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar
 Rain fed storage structures to collect the water in arid and semi arid regions is called khadins and johads.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:01:26 PM


Question 165. Asked on :15 September 2019:12:28:39 PM

 What is rain water harvesting?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

priyanshu kumar
A technique in which rain water is filled in empty places, tanks in houses. abondoned dugwell etc. Later it is used.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:01:53 PM


Question 166. Asked on :15 September 2019:12:26:11 PM

 In which state and across which river the Salal Project is located? 

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Chenab river in Jammu Kashmir. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:00:30 PM


Question 167. Asked on :15 September 2019:12:24:44 PM

 Name the state and the river on which the Tehri Dam project situated?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Bhagirathi River in Uttrakhand. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:00:57 PM


Question 168. Asked on :15 September 2019:12:21:46 PM

 What are guls or kuls?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
The diversion channels built in the mountainous regions of Western Himalyas. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:01:35 PM


Question 169. Asked on :15 September 2019:12:20:17 PM

 How much water is there in the world out of total volume for the use of humans?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
0.3%

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:02:38 PM


Question 170. Asked on :13 September 2019:07:37:02 PM

 In which state of India is the largest Solar Power Plant located?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Rajasthan. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:03:10 PM


Question 171. Asked on :13 September 2019:07:34:42 PM

Which state is leading producer of rubber in India?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Kerala. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:03:24 PM


Question 172. Asked on :13 September 2019:07:24:18 PM

Bhakhra nangal dam is constructed on which river?

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Shruti Srivastva
Satluj. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:03:37 PM


Question 173. Asked on :13 September 2019:04:22:34 PM

When was the Indian Wild Life Protection Act implemented?

-Added by Himanshi Verma Geography » Wild Life

Answer:

Shruti Srivastva

 1972


-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:03:58 PM


Question 174. Asked on :09 September 2019:07:23:02 PM

संसाधन नियोजन किसे कहते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Rohit Rajput
संसाधनों का विवेकपूर्ण इस्तेमाल ही संसाधन नियोजन में निहित है। भारत जैसे देश में; जहाँ संसाधनों का समुचित वितरण नहीं है; संसाधन नियोजन और भी महत्वपूर्ण हो जाता है। उदाहरण के लिए, कई राज्यों के पास खनिजों के प्रचुर भंडार हैं लेकिन अन्य संसाधनों की कमी है। झारखंड के पास प्रचुर मात्रा में खनिज हैं लेकिन वहाँ पेय जल और अन्य सुविधाओं की भारी कमी है। अरुणाचल प्रदेश के पास प्रचुर मात्रा में जल है लेकिन संसाधनों के अभाव के कारण वहाँ विकास नहीं हो पाया है।

संसाधन की इस प्रकार की कमी को विवेकपूर्ण इस्तेमाल से या तो कम किया जा सकता है या पूरी तरह से समाप्त किया जा सकता है।

-Answered by Rohit Rajput On 09 September 2019:07:48:49 PM


Question 175. Asked on :09 September 2019:05:58:33 PM

प्रथम रियोदी जनेरो से आप क्या समझते है ?


-Added by Gunnaj sheikh Geography » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar

पर्यावरण और विकास पर संयुक्त राष्ट्र सम्मेलन (UNCED), रियो शिखर सम्मेलन, रियो सम्मेलन, पृथ्वी शिखर सम्मेलन के रूप में जाना जाता है, यह 3 -14 जून 1992 रियो डी जनेरियो में आयोजित सम्मेलन था।


172 सरकारों के जिसमें 108 राष्ट्राध्यक्षों ने भी भाग लिया। गैर – सरकारी संगठनों के 2,400 प्रतिनिधियों के साथ ही 'ग्लोबल फोरम' (फोरम ग्लोबल) के 17,000 लोगों ने भाग लिया।

ब्राज़ील में 1992 में हुए रियो पृथ्वी सम्मेलन में पर्यावरण की रक्षा के लिए एक संधि पर सहमति बनी जिसे 'युनाइटेड नेशन्स फ़्रेमवर्क कन्वेन्शन ऑन क्लाइमेट चेंज' या यूएनएफ़सीसीसी कहते हैं।

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:04:05:54 PM


Question 176. Asked on :09 September 2019:09:35:38 AM

अनवीकरणीय संसाधन किसे कहते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
The matters which take lakhs of years or remak.

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:04:20 PM


Question 177. Asked on :09 September 2019:09:33:56 AM

नवीकरणीय संसाधन किसे कहते है? 

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
The matters use in chemically and physically. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:04:55 PM


Question 178. Asked on :09 September 2019:09:33:06 AM

समप्यता के आधार पर संसाधनों के कितने भेद होते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
2

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:09:02 PM


Question 179. Asked on :09 September 2019:09:11:09 AM

अजैव संसाधन किसे कहते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
Matter which obtains form non-living. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:09:17 PM


Question 180. Asked on :09 September 2019:09:08:18 AM

जैव संसाधन क्या है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
Matters which obtains from living beings. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:09:42 PM


Question 181. Asked on :09 September 2019:09:05:26 AM

उत्पति के आधार पर संसाधन के कितने भेद है? 

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva

2.

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:10:18 PM


Question 182. Asked on :09 September 2019:09:04:11 AM

संसाधन किसे कहते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

priyanshu kumar
वे वस्तुए जो हमारी आव्सक्ताओ को पूरा करती है, अर्थात इनको बनाने में तकनीकी का प्रयोग किया जाए| उसे संसाधन कहते है|

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:41:41 PM


Question 183. Asked on :07 September 2019:07:35:55 PM

 what are natural resources ?

-Added by Khushi Chauhan Geography » Ch1

Answer:

Shruti Srivastva
Matters which obtain from nature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:10:57 PM


Question 184. Asked on :07 September 2019:07:26:53 PM

 what is resource conservation ?

-Added by Khushi Chauhan Geography » CH1

Answer:

Shruti Srivastva
Using Resources Carefully. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:11:30 PM


Question 185. Asked on :07 September 2019:07:23:17 PM

 what is human resources?

-Added by Khushi Chauhan Geography » Ch 1

Answer:

Himanshi Verma
 people can make the best use of nature to create more resources when they have the knowledge, skills and the technology to do so. this is called human resources.

-Answered by Himanshi Verma On 07 September 2019:07:49:45 PM


Question 186. Asked on :06 September 2019:08:16:54 PM

When is Earth Day celebrated?

-Added by Akki chauhan Geography » GK

Answer:

Shruti Srivastva
22nd April. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:12:01 PM


Question 187. Asked on :06 September 2019:07:12:09 PM

What is lithosphere?

-Added by Himanshi Verma Geography » Atmosphere

Answer:

priyanshu kumar
 lithosphere is the rigid, outermost shell of a terrestrial-type planet, or natural satellite, that is defined by its rigid mechanical properties. On Earth, it is composed of the crust and the portion of the upper mantle that behaves elastically on time scales of thousands of years or greater.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:27:25 PM


Question 188. Asked on :06 September 2019:07:11:02 PM

 What are metamorphic rock?

-Added by Himanshi Verma Geography » Inside Our Earth

Answer:

priyanshu kumar
Metamorphic rocks arise from the transformation of existing rock types, in a process called metamorphism, which means "change in form". The original rock is subjected to heat and pressure, causing profound physical or chemical change. The protolith may be a sedimentary, igneous, or existing metamorphic rock. 

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:27:50 PM


Question 189. Asked on :06 September 2019:07:10:42 PM

 What are the use of rock?

-Added by Himanshi Verma Geography » Inside Our Earth

Answer:

priyanshu kumar
People use rocks for many different things. They play an important role in the construction industry. Concrete, for example, is made up of stones, sand and gravel and mixed with cement. Rocks are also used to make medicine, weapons and cosmetics.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:27:56 PM


Question 190. Asked on :06 September 2019:07:10:24 PM

 What do you mean by rock cycle?

-Added by Himanshi Verma Geography » Inside Our Earth

Answer:

priyanshu kumar
 One type of rock change to another type under certain condition in cyclic manner. This process of transformation of the rock from one to another is known as the rock cycle.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:28:03 PM


Question 191. Asked on :06 September 2019:07:09:49 PM

 How are extrusive and intrusive rock formed?

-Added by Himanshi Verma Geography » Inside Our Earth

Answer:

priyanshu kumar
Extrusive igneous rocks, also known as volcanic rocks, are formed at the crust's surface as a result of the partial melting of rocks within the mantle and crust. Extrusive igneous rocks cool and solidify quicker than intrusive igneous rocks. They are formed by the cooling of molten magma on the earth's surface.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:28:10 PM


Question 192. Asked on :06 September 2019:07:09:18 PM

 Name the three types of rock.

-Added by Himanshi Verma Geography » Inside Our Earth

Answer:

priyanshu kumar
The three main types, or classes, of rock are sedimentary, metamorphic, and igneous and the differences among them have to do with how they are formed. Sedimentary rocks are formed from particles of sand, shells, pebbles, and other fragments of material. Together, all these particles are called sediment.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:28:21 PM


Question 193. Asked on :06 September 2019:07:09:02 PM

 What is rocks?

-Added by Himanshi Verma Geography » Inside Our Earth

Answer:

priyanshu kumar
A rock is any naturally occurring solid mass or aggregate of minerals or mineraloid matter. It is categorized by the minerals included, its chemical composition and the way in which it is formed. Rocks are usually grouped into three main groups: igneous rocks, metamorphic rocks and sedimentary rocks..

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:28:28 PM


Question 194. Asked on :06 September 2019:07:07:00 PM

 What are three layers of the earth?

-Added by Himanshi Verma Geography » Inside Our Earth

Answer:

priyanshu kumar
Earth can be divided into three main layers: The core, the mantle and the crust. Each of these layer can be further divide into two parts: the inner and outer core, the upper and lower mantle and the continental and oceanic crust. Both the inner and outer core are made up of mostly iron and a little bit of nickel.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:28:35 PM


Question 195. Asked on :06 September 2019:06:36:30 PM

भारत में सबसे ज्यादा रबड़ का उत्पादन कहाँ होता है ?

-Added by Master Purushottam Geography » Geo

Answer:

priyanshu kumar
तमिलनाडु (Tamilnadu), Kerala (केरला)

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:29:10 PM


Question 196. Asked on :06 September 2019:03:47:01 PM

  Which of the following represents the year in which Alexander invaded India?

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 326 BC


-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:31:21 PM


Question 197. Asked on :06 September 2019:03:02:14 PM

  Which states has only one member of the Lok Sabha – 

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Nishant Verma

  Sikkim

-Answered by Nishant Verma On 06 September 2019:03:06:01 PM


Question 198. Asked on :05 September 2019:03:12:21 PM

 Who is Saheed Baghat Sing?

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Shruti Srivastva

 Freedom frighter.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:03:16:30 PM


Question 199. Asked on :05 September 2019:11:11:58 AM

How was black soil formed?

-Added by Akki chauhan Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar
Black soils have been formed from the weathered lava flows found in the Deccan Trap region.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:03 AM


Question 200. Asked on :05 September 2019:11:11:09 AM

  Give examples of human-made resources?

-Added by Akki chauhan Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar

 Building, Laptop, Computer.


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:12 AM


Question 201. Asked on :05 September 2019:11:10:31 AM

What are natural resources?

-Added by Akki chauhan Geography » Resource

Answer:

priyanshu kumar
Natural gifts in the form of land, water, vegetation and minerals are called natural resources and Rule.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:19 AM


Question 202. Asked on :05 September 2019:10:10:39 AM

 Prakrutik Sansadhan kitne Prakar ke Hote Hai?

-Added by priyanshu kumar Geography » Sansadhan

Answer:

Akki chauhan
 Prakrutik Sansadhan do Prakar ke Hote Hain.                                               1= navikarniya Sansadhan.                 2= Anvi karaniya Sansadhan.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:11:00:30 AM


Question 203. Asked on :05 September 2019:10:08:42 AM

Mrada Kise Kahate Hain?

-Added by priyanshu kumar Geography » Sansadhan

Answer:

Nishant Verma
 Prithvi ke bhrasht per danedar konon ka aavran ko Patali Parat murder kahlati hai.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:43:58 PM


Question 204. Asked on :05 September 2019:08:08:03 AM

 What is sansadhan?

-Added by priyanshu kumar Geography » Sansadhan

Answer:

Nishant Verma
हमारे पर्यावरण में उपलब्ध हर वह वस्तु संसाधन कहलाती है जिसका इस्तेमाल हम अपनी आवश्यकताओं की पूर्ति के लिये कर सकते हैं, जिसे बनाने के लिये हमारे पास प्रौद्योगिकी है और जिसका इस्तेमाल सांस्कृतिक रूप से मान्य है।

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:44:45 PM


Question 205. Asked on :02 September 2019:05:40:47 PM

Father of 'C' programming language

-Added by Nishant Verma Geography » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Dennis Ritchie 

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:50:41 AM


Question 206. Asked on :02 September 2019:04:38:30 PM

 Name the staple crop of India and the regions where it is produced?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar
Rice is the staple crop of India. It grows in the plains of north and north east India coastal areas and the deltaic regions.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:48:40 AM


Question 207. Asked on :02 September 2019:04:17:20 PM

 What do you mean by non renewable resources?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources

Answer:

priyanshu kumar
These resources take millions of years in their formation. These occur over a very long geological time. ex- Minerals, fossil fuels etc.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:42:57 AM


Question 208. Asked on :02 September 2019:04:15:03 PM

 What do you mean  by renewable resources?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resoures

Answer:

priyanshu kumar
 The resources which can be renewed or reproduce by chemical, physical process are known as renewable resources. Ex- Solar energy, wind energy, tidal energy etc.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:47:17 AM


Question 209. Asked on :02 September 2019:04:12:45 PM

 What do you mean by sustainable development?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resources

Answer:

priyanshu kumar
It means development should take without damaging environment and development should not compromise with the needs of future generation.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:48:41 AM


Question 210. Asked on :02 September 2019:04:10:13 PM

 What steps can be taken to control soil erosion in the hilly areas?

-Added by Himanshi Verma Geography » Resouces

Answer:

priyanshu kumar
 In hilly areas, soil erosion can be controlled by ploughing across contour- lines making use of terrace farming technique and using strips of grassing to check soil erosion by wind and water.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:53:19 AM


Question 211. Asked on :02 September 2019:04:08:26 PM

 Name three states having black soil and the crop which is mainly grown in it?

-Added by Himanshi Verma Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar
 Maharastra, Madhya pradesh and chattisgarh are states having black soil. Cotton is mainly grown in black soil.

-Answered by priyanshu kumar On 10 October 2019:11:54:03 AM


Question 212. Asked on :02 September 2019:12:57:17 PM

  What is the top colour in a rainbow?

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Red

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:10:34:33 AM


Question 213. Asked on :02 September 2019:12:13:28 PM

 Who is the inventor of Television?

-Added by Nishant Verma Geography » G.k

Answer:

Harshita Rathore
 John Logie Baird

-Answered by Harshita Rathore On 02 September 2019:01:49:28 PM


Question 214. Asked on :27 August 2019:08:43:45 PM

Who discover Stethoscope?

-Added by roshni mental Geography » Gk

Answer:

roshni mental
Rene Laennee.

-Answered by roshni mental On 27 August 2019:08:45:19 PM


Question 215. Asked on :27 August 2019:07:57:19 PM

 Write some Principles of Sustainable development.

-Added by Master Purushottam Geography » Resources.

Answer:

Akki chauhan

The interests of sustainable development are focused on people. Thedevelopment and environmental needs of present generations must be addressed without compromising the ability of future generations to meet their own needs. Theprinciple of social justice. ... The principle of integration.

-Answered by Akki chauhan On 28 August 2019:09:11:41 AM


Question 216. Asked on :27 August 2019:07:55:49 PM

 What is sustainable resources?

-Added by Master Purushottam Geography » Resources.

Answer:

Rohit Rajput
sustainable resource is a resource that can be continuously replenished, or there is an endless amount of it that can be captured or harnessed and useful towards providing energy without there being a decrease in supply.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:08:51 PM


Question 217. Asked on :27 August 2019:07:54:42 PM

 What is resource conservation?

-Added by Master Purushottam Geography » Resources.

Answer:

Rohit Rajput
Conservation of resources is the ethical use and protection of valuable resources, such as trees, minerals, wildlife, water and others. It focuses on maintaining the natural world in order to protect the sources of resources.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:07:55 PM


Question 218. Asked on :27 August 2019:07:54:12 PM

 What is human resource development?

-Added by Master Purushottam Geography » Resources.

Answer:

Rohit Rajput
Training and development involves improving the effectiveness of organizations and the individuals and teams within them.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:09:32 PM


Question 219. Asked on :27 August 2019:07:53:39 PM

 What is Human made resources?

-Added by Master Purushottam Geography » Resources.

Answer:

Sohail alam

 Human resources is also the function in organization

that deals with the people and issues related to people

as compensation and benefit ,recruiting and hiring 

employees ,performance management ,training and organization development and culture. 

-Answered by Sohail alam On 28 August 2019:08:08:29 AM


Question 220. Asked on :27 August 2019:07:50:58 PM

 What is stock of resources?

-Added by Master Purushottam Geography » Resources.

Answer:

Rohit Rajput
Stock resources are resources that can be permanently expended, and are therefore non-renewable, and whose quantity is usually expressed in absolute amounts rather than in rates. Examples are coal and petroleum deposits

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:11:18 PM


Question 221. Asked on :27 August 2019:07:50:11 PM

 What is the type of Resources?

-Added by Master Purushottam Geography » Resources.

Answer:

Rohit Rajput
ResourcesResources are anything that has utility and adds value to your life. Air, water, food, plants, animals, minerals, metals, and everything else that exists in nature and has utility to mankind is a 'Resource'. 

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:12:22 PM


Question 222. Asked on :27 August 2019:07:49:31 PM

 What is non-renewable resources.

-Added by Master Purushottam Geography » Resources.

Answer:

Rohit Rajput
A non-renewable resource is a resource of economic value that cannot be readily replaced by natural means at a quick enough pace to keep up with consumption. An example is carbon-based fossil fuel. The original organic matter, with the aid of heat and pressure, becomes a fuel such as oil or gas.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:13:36 PM


Question 223. Asked on :27 August 2019:07:44:22 PM

What is renewable resources.

-Added by Master Purushottam Geography » Resource.

Answer:

Rohit Rajput
A renewable resource is a natural resource which will replenish to replace the portion depleted by usage and consumption, either through natural reproduction or other recurring processes in a finite amount of time in a human time scale.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:08:14:16 PM


Question 224. Asked on :25 August 2019:10:44:33 AM

 What is the full form of CD?

-Added by Harshita Rathore Geography » Gk

Answer:

Shivang Gupta
Compact disk.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:02:36:00 PM


Question 225. Asked on :23 August 2019:08:06:21 PM

 Name the different types of resources?

-Added by Aman senapati Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar

Three types of resources

1. natural resources.

2. man made resource

3. Human resource.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:04:09:40 PM


Question 226. Asked on :23 August 2019:08:04:12 PM

 What are resources?

-Added by Aman senapati Geography » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar
Resources are the things that have an utility and a value.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:04:09:56 PM


Question 227. Asked on :22 August 2019:06:09:25 PM

 Which is world largest delta?

-Added by Shivang Gupta Geography » Geography

Answer:

Shivang Gupta

 Sundarban delta the largest delta.

-Answered by Shivang Gupta On 22 August 2019:06:10:48 PM


Question 228. Asked on :22 August 2019:04:00:52 PM

 In which year the ganga river is declared as the national river of India?

-Added by Shivang Gupta Geography » Rivers

Answer:

Master Purushottam

 In 2008

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:04:07:05 PM


Question 229. Asked on :22 August 2019:03:21:07 PM

 What is the highest water fall in the world?

-Added by Shivang Gupta Geography » General Knowlege

Answer:

Master Purushottam

 Angle fall

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:03:50:37 PM


Question 230. Asked on :22 August 2019:03:16:00 PM

 Name the world biggest rainforest?

-Added by Shivang Gupta Geography » Forest

Answer:

Master Purushottam

 Evergreen forest

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:03:49:07 PM


Question 231. Asked on :20 August 2019:03:37:18 PM

WHAT IS FULL  FORM OF  ATA?  

-Added by Master Purushottam Geography » GK

Answer:

Master Purushottam

 ADVANCED TECHNOLOGY ATTACHMENT

-Answered by Master Purushottam On 20 August 2019:03:37:53 PM


Question 232. Asked on :19 August 2019:11:14:26 AM

What is a Coati?

-Added by Rohit Rajput Geography » G.k

Answer:

Rohit Rajput
The Coati is a relative of raccoon, found mostly in Mexico, Central and South America. However coatis are now frequently sighted in Texas and Arizona as well, having at some point crossed the border of Mexico.

-Answered by Rohit Rajput On 19 August 2019:11:23:24 AM


Question 233. Asked on :18 August 2019:10:30:11 PM

 which planet cut the axis of the earth

-Added by Master Purushottam Geography » Solar System

Answer:

Akki chauhan

 Thia is the planet cut the axis of earth.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:07:19 AM


Question 234. Asked on :01 August 2019:11:59:29 PM

What is rotation?

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma

 When the Earth moves one round on it's axis is called rotation. The Earth complete it's one rotation is 24 hours is called a day. 


The earth rotation

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:50:37 AM


Question 235. Asked on :01 August 2019:11:49:49 PM

What is an orbit?

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma

Stars and planets moves continuously around the its nearest star on a path is called an orbit. Our earth takes one revolution in a year on it's orbit. 


Path of the Earth moving around the sun is also called orbit.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:51:14 AM


Question 236. Asked on :01 August 2019:08:16:34 PM

Why is it 5.30 p.m in India and 12.00 noon in London?

-Added by Master Mind Geography » Latitudes And Longitudes

Answer:

Himanshi Verma
India located east of Greenwich at 82'30E is 5hour 30 minutes a head of GMT in India when it is 2 p.m. noon in london

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:51:53 AM


Question 237. Asked on :01 August 2019:08:15:12 PM

Why does the torrid zone receive maximum amount of heat? 

-Added by Master Mind Geography » Latitudes And Longitudes

Answer:

Himanshi Verma
This area is exist around the equator and the tropic of cancer and tropic of Capricorn. The sunlight fall directly on the torrid zone. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:51:58 AM


Question 238. Asked on :01 August 2019:08:14:11 PM

What are parallels of latitude and meridians of longitude? 

-Added by Master Mind Geography » Latitudes And Longitudes

Answer:

Himanshi Verma

Parallels of latitudes: All imaginary parallel circles from the equator to the poles are called parallels of latitudes.


Meridians of longitude: The imaginary set of semi-circle lines that run from North pole to South pole are called meridians of longitude

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:56:19 AM


Question 239. Asked on :01 August 2019:08:13:18 PM

What are the three heat zones of the Earth?

-Added by Master Mind Geography » Latitudes And Longitudes

Answer:

Himanshi Verma
The three heat zones of the Earth are as follow;

(i) Torrid zone

(ii) Temperate zone and

(iii) Frigid zone 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:52:13 AM


Question 240. Asked on :01 August 2019:08:12:00 PM

What is the latitudinal value of the Tropic of cancer? 

-Added by Master Mind Geography » Latitudes And Longitudes

Answer:

Himanshi Verma
The Tropic of cancer lies at 23½ North of the equator. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:52:17 AM


Question 241. Asked on :01 August 2019:08:11:17 PM

What is a globe?

-Added by Master Mind Geography » Latitudes And Longitudes

Answer:

Himanshi Verma
A true model of the Earth is called Globe. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:52:21 AM


Question 242. Asked on :01 August 2019:08:09:12 PM

What is the true shape of the Earth? 

-Added by Master Mind Geography » Latitudes And Longitudes

Answer:

Himanshi Verma
The Earth is slightly flattened at the North and the South poles and bulge in the middle. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:52:26 AM


Question 243. Asked on :01 August 2019:08:06:50 PM

Name the planet which is known as the Earth's twin.

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma

 Venus is also known as earth twin.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:52:36 AM


Question 244. Asked on :01 August 2019:08:05:57 PM

Write the name of largest planet of solar system.

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma
The Jupiter is the largest planet of solar system.  

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:53:30 AM


Question 245. Asked on :01 August 2019:08:04:50 PM

What is the revolution of Earth? 

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Himanshi Verma

 When the earth moves around the sun on it's path called orbit to complete one round is known as revolution. The earth takes 1 year to complete its one revolution this causes seasonal changes and leap year. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:53:50 AM


Question 246. Asked on :01 August 2019:08:03:48 PM

Why is the Earth called a unique planet? 

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Master Mind
There are lives on the Earth while other planets have not so. The Earth is only planet where life axists. It has all necessary life supporting gases like oxygen, air, water and atmosphere to support life. The Earth is neither too hot and nor too cold. This is reason, the Earth is called unique planet.  

-Answered by Master Mind On 02 August 2019:12:56:07 AM


Question 247. Asked on :01 August 2019:07:59:45 PM

How does a planet differ from a star? 

-Added by Master Mind Geography » Star And Solar System

Answer:

Master Purushottam
Stars:- The stars are the ball of hot burning gases. They have their own light and heat. 

They are bigger than the planets.

They moves slowly.

Planets:- Some Planets have their own light and heat  but some planets have not. 

They have a fixed path called orbit.

They have their own natural satellites but some have not.


-Answered by Master Purushottam On 01 August 2019:08:06:11 PM


Question 248. Asked on :20 July 2019:08:26:28 PM

 जल सेना दिवस कब मनाया जाता है 

-Added by nisha sheikh Geography » Basic Science

Answer:

Himanshi Verma

 15 जनवरी को जल सेना दिवस मनाया जाता है |

-Answered by Himanshi Verma On 22 July 2019:07:44:15 PM


Question 249. Asked on :20 July 2019:06:12:35 PM

Kulhaiya.com वेबसाइट के अनुसार, भारत में कुल राज्यों की संख्या 29 है. अंतिम राज्य तेलंगाना राज्य बना था, इस के बाद कोई नया राज्य नहीं बना है. 

नये राज्य का गठन केन्द्र व राज्य सरकारों के सहमति से होता है. 

-Added by Md Sarfaraz Nashtar Geography » भारत में कितने राज्य हैं ?

Answer:

Master Mind

भारत में कुल राज्यों की संख्या 29 है. अंतिम राज्य तेलंगाना राज्य बना था, इस के बाद कोई नया राज्य नहीं बना है. नये राज्य का गठन केन्द्र व राज्य सरकारों के सहमति से होता है|

 

-Answered by Master Mind On 03 August 2019:10:39:06 PM


Question 250. Asked on :30 June 2019:11:03:07 AM

 jhoom cultivation is generally in?

-Added by Rohit Rajput Geography » Crops

Answer:

nikhil rajput
Ans.The Shifting cultivation is a form of agricultural practice or a cultivation system in which an area of ground is cleared of vegetation and cultivated for a few years and then abandoned for a new area until its fertility has been naturally restored.

-Answered by nikhil rajput On 17 July 2019:06:08:11 PM


Question 251. Asked on :14 May 2019:11:53:18 AM

 What is the term used for specialised cultivation of fruits and vegetables?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

Shalu Shukla

 Horticulture is the term used for specialized cultivation of fruits and vegetables. 

-Answered by Shalu Shukla On 19 May 2019:09:53:11 AM


Question 252. Asked on :14 May 2019:11:52:30 AM

 Which country does produce 13% of the world's vegetables?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

Himanshi Verma

 India produce 13% of the world's vegetables.

-Answered by Himanshi Verma On 07 June 2019:05:48:53 PM


Question 253. Asked on :14 May 2019:11:36:06 AM

 Sardar Sarovar Dam is built on which river? 

-Added by Himanshi Verma Geography » Water Resources

Answer:

Himanshi Verma

 Sardar sarover dam built on narmada river . 

-Answered by Himanshi Verma On 07 June 2019:05:58:21 PM


Question 254. Asked on :11 May 2019:08:27:20 AM

What is tidal energy?

-Added by priyanshu kumar Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

Himanshi Verma

 Energy generated from tides is called tidal energy.

-Answered by Himanshi Verma On 14 May 2019:11:22:09 AM


Question 255. Asked on :11 May 2019:08:20:12 AM

 पृथ्वी पर सबसे पहले तूफान कब आई थी?

-Added by priyanshu kumar Geography » Geography

Answer:

Himanshi Verma

 5 july 1643.

-Answered by Himanshi Verma On 14 May 2019:11:26:22 AM


Question 256. Asked on :10 May 2019:08:10:39 AM

Their are inexhaustible?

-Added by priyanshu kumar Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

nikhil rajput

 Ans.These resources are present in unlimited quantity in nature  and are not likely to be exhausted by human activities.Examples are:sunlight,air.

-Answered by nikhil rajput On 17 July 2019:05:53:00 PM


Question 257. Asked on :08 May 2019:08:20:13 AM

 tick the incorrect statement in the following 

-Added by Sonu kumar Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam

 WHAt is statement?

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:02:31:35 PM


Question 258. Asked on :07 May 2019:08:26:20 AM

 What is sustainable development?

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

sonu kumar

 Sustainable development can be understood as primarily a process (a way of doing things, including principles and values) and as implying practical goals or ...

-Answered by sonu kumar On 07 May 2019:08:31:46 AM


Question 259. Asked on :07 May 2019:08:25:00 AM

What is resources conservation?

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

sonu kumar

 Conservation of resources is the ethical use and protection of valuable resources, such as trees, minerals, wildlife, water and others. It focuses on maintaining the natural world in order to protect the sources of resources.


-Answered by sonu kumar On 07 May 2019:08:34:58 AM


Question 260. Asked on :07 May 2019:08:19:31 AM

What are human resources important? 

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

sonu kumar

 Human Resource Management deals with issues related to compensation, performance management, organisation development, safety, wellness, benefits, employee motivation, training and others. HRM plays a strategic role in managing people and the workplace culture and environment.

-Answered by sonu kumar On 07 May 2019:08:38:57 AM


Question 261. Asked on :07 May 2019:08:10:50 AM

 ferrous and nonmetallic minerlas? 

-Added by priyanshu kumar Geography » Mineral And Power Resources

Answer:

sonu kumar

Non-Ferrous minerals: The metallic minerals that don't contain iron are known as non-ferrous minerals. They don't have magnetic properties and are generally more resistant to corrosion than ferrous minerals.

-Answered by sonu kumar On 07 May 2019:08:41:02 AM


Question 262. Asked on :06 May 2019:10:11:54 AM

what is agriculture?

-Added by priyanshu kumar Geography » Agriculture

Answer:

sonu kumar

  Agriculture is the science, art, and occupation of producing crops, raising livestock, and cultivating the soil. ... processing, financing, marketing, and distribution of agricultural products; ... related economic, sociological, political, environmental, and cultural characteristics of ...

-Answered by sonu kumar On 06 May 2019:10:27:08 AM


Question 263. Asked on :30 April 2019:10:45:26 AM

 Why are human resources important 

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

priyanshu kumar

  Human Resource Management deals with issues related to compensation, performance management, organisation development, safety, wellness, benefits, employee motivation, training and others. HRM plays a strategic role in managing people and the workplace culture and environment.Jun 17, 2018


-Answered by priyanshu kumar On 02 May 2019:10:57:43 AM


Question 264. Asked on :30 April 2019:10:40:45 AM

 What is patent? 

-Added by priyanshu kumar Geography » Resources

Answer:

Sohail royal

 It means the exclusive right over any idea or invention?


-Answered by Sohail royal On 03 May 2019:08:11:10 AM


Question 265. Asked on :11 April 2019:08:18:30 AM

 What is resources


-Added by Sohail alam Geography » Resources

Answer:

Himanshi Verma

 Anything which is available in our environment and fulfill or satisfy our needs is called resources.

-Answered by Himanshi Verma On 11 April 2019:04:21:13 PM


Question 266. Asked on :03 March 2019:09:19:34 AM

 विश्व में सबसे आधिक आबादी वाला देश कोन सा है |

-Added by Prince Rawat Geography » जनसंख्या

Answer:

Shruti Srivastva

 China

-Answered by Shruti Srivastva On 05 April 2019:04:46:30 PM


Question 267. Asked on :23 February 2019:08:21:32 AM

 Mahasagriy dhara kya hai?

-Added by praful kumar Geography » Jal

Answer:

Himanshi Verma

 महासागरीय धारा बनने के मुख्यत: तीन कारण होते हैं - प्रथम तो जल में लवण की मात्रा एक स्थान की अपेक्षा दूसरे स्थान पर बदलती है, इसलिए सागरीय जल के घनत्व में भी स्थान के साथ-साथ परिवर्तन आता है। द्रव्यों की प्राकृतिक प्रवृत्ति जिसमें वे अधिक घनत्व वाले क्षेत्र की ओर अग्रसर होते हैं, के कारण धाराएं बनती हैं। दूसरे कारण में सूर्य की किरणें जल की सतह पर एक समान नहीं पड़तीं।[1] इस कारण जल के तापमान में असमानता आ जाती है। इसके कारण संवहन धारा (कन्वेक्शन करंट) पैदा होते हैं। तीसरा कारण सागर की सतह के ऊपर बहने वाली तेज हवाएं होती हैं। उनमें भी जल में तरंगें पैदा करने की क्षमता होती है। ये तरंगें पृथ्वी की परिक्रमा से भी बनती हैं। इस घूर्णन के कारण पृथ्वी के उत्तरी हिस्से में घड़ी की दिशा में धाराएं बनती हैं। इस प्रकार मुख्य कारणों में निम्न आते हैं:

  • धरती का घूर्णन
  • पवन
  • विभिन्न स्थानों के तापमान का अन्तर
  • विभिन्न स्थानों के जल के खारापन का अन्तर
  • चन्द्रमा का गुरुत्वाकर्षण

पृथ्वी पर अनेक धाराएं बहती हैं। इन सब में गल्फ स्ट्रीम सबसे महत्त्वपूर्ण होता है। इस स्ट्रीम में जल नीला एवं उष्ण हो जाता है। इसका बहाव मेक्सिको की खाड़ी के उत्तर से कनाडा तक होता है। यही कारण है कि लंदन एवं पेरिस कम ठंडे रहते हैं जबकि नॉर्वे के तटीय इलाके पूरे वर्ष बर्फ रहित रहते हैं। इसके अलावा, ब्राजील करंट, जापान, उत्तर भूमध्य रेखा, उत्तर प्रशांत महासागरीय तरंग आदि विश्व की प्रमुख सागरी धाराओं में गिने जाते हैं।

-Answered by Himanshi Verma On 24 February 2019:05:02:07 PM


Question 268. Asked on :06 February 2019:10:01:27 AM

 जलीय चक्र क्या है ?

-Added by priyanshu kumar Geography » जल

Answer:

Himanshi Verma

 जल की एक मुख्य विशेषता यह है कि यह अपनी अवस्था आसानी से बदल सकता है । यह ग्रह पर अपनी तीन अवस्थाओं, ठोस, द्रव तथा गैस के रूप में आसानी से प्राप्त हो जाता है । ... जलीय चक्र की प्रक्रिया जल-मंडल, एक ऐसा क्षेत्र है जहाँ वातावरण तथा पृथ्वी की सतह का सारा जल मौजूद होता है । इस जलमंडल में जल की गति ही जल चक्र कहलाता है ।

-Answered by Himanshi Verma On 09 February 2019:04:23:33 PM


Question 269. Asked on :06 February 2019:09:43:52 AM

तरंगे की कितनी उचाई होती है ?

-Added by priyanshu kumar Geography » Jal

Answer:

Himanshi Verma

 3:2

-Answered by Himanshi Verma On 09 February 2019:04:24:10 PM


Question 270. Asked on :06 February 2019:08:48:24 AM

 What is the height of of the atmosphere. 

-Added by Rohit Rajput Geography » Major Domains Of The Earth

Answer:

Himanshi Verma

 The exosphere is the outermost layer of Earth's atmosphere (i.e. the upper limit of the atmosphere). It extends from the exobase, which is located at the top of the thermosphere at an altitude of about 700 kmabove sea level, to about 10,000 km (6,200 mi; 33,000,000 ft) where it merges into the solar wind.

-Answered by Himanshi Verma On 09 February 2019:04:24:38 PM


Question 271. Asked on :06 February 2019:08:44:56 AM

 Name the two main division of the earth's surface.



-Added by Rohit Rajput Geography » Major Domains Of The Earth

Answer:

Himanshi Verma

 The two main divisions of the earth's surface are continents and ocean basins.

-Answered by Himanshi Verma On 09 February 2019:04:19:08 PM


Question 272. Asked on :03 February 2019:10:26:02 AM

 Why is Peninsular plateau of India known as store house of minerals?

-Added by Nishant Verma Geography » Rivers

Answer:

Himanshi Verma

 Peninsular plateau of India known as store house of minerals because this region is rich in minerals resources. Many minerals like iron ore, magnese and mica etc are found here in abundance.

-Answered by Himanshi Verma On 03 February 2019:10:32:12 AM


Question 273. Asked on :02 February 2019:01:37:32 PM

प्रधानमंत्री स्वरोजगार योजना कब शरू हुई ?

-Added by Shalu Shukla Geography » G.k

Answer:

priyanshu kumar

  21 July 2018

-Answered by priyanshu kumar On 06 February 2019:10:13:33 AM


Question 274. Asked on :01 February 2019:10:12:49 AM

 भाटा किसे कहते है ?

-Added by praful kumar Geography » जल

Answer:

Himanshi Verma

 ज्वार-भाटा (tide) वे तरंग हैं…In fact वे सागरीय तरंगे हैं, जो पृथ्वी, चाँद और सूर्य के आपस के आकर्षण से उत्पन्न होते हैं. ... ज्वार-भाटा चंद्रमा और सूर्य के पृथ्वी पर गुरुत्वाकर्षण बल द्वारा खिंचाव के कारण उत्पन्न होता है.

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:30:41 PM


Question 275. Asked on :01 February 2019:10:03:04 AM

 भारत में सबसे पहले सुनामी कब आई थी?

-Added by praful kumar Geography » Jal

Answer:

Shruti Srivastva

  December 26 2014

-Answered by Shruti Srivastva On 05 April 2019:04:47:34 PM


Question 276. Asked on :28 January 2019:05:01:23 PM

डेल्टा का निर्माण कैसे होता है ?

-Added by priyanshu kumar Geography » जल

Answer:

Himanshi Verma

 नदियों के मुहाने पर जहाँ यह समुद्र में मिलती है, बहाकर लाये गए अवसादों के निक्षेपण से बने त्रिभुजाकार आकृति को डेल्टा कहते है | जैसे- सुंदरवन डेल्टा जो गंगा नदी बंगाल ले खाड़ी में मिलती है तो वहां डेल्टा का निर्माण करती है | 

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:33:59 PM


Question 277. Asked on :28 January 2019:04:46:07 PM

ज्वार-भाटा किसे कहते है ?

-Added by priyanshu kumar Geography » जल

Answer:

Himanshi Verma

 ज्वार - भाटा. समुद्र का पानी एक दिन में दो बार एक निश्चित समय के अन्तर पर ऊपर उठता है, और नीचे गिरता है । इस प्रकार समुद्र तल के ऊपर उठने की क्रिया को 'ज्वार' तथा उसके नीचे उतरने की क्रिया को 'भाटाकहते हैं ।   

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:35:23 PM


Question 278. Asked on :28 January 2019:04:34:56 PM

 एक शैल से दुसरे शैल में परिवर्तन होने की इस प्रक्रिया को क्या कहते है ?

-Added by priyanshu kumar Geography » हमारी पृथ्वी के अंदर

Answer:

Himanshi Verma

 शैल चक्र 

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:36:38 PM


Question 279. Asked on :28 January 2019:04:19:28 PM

 पृथ्वी के सबसे उपरी परत को क्या कहते है?

-Added by priyanshu kumar Geography » हमारी पृथ्वी के अंदर

Answer:

Himanshi Verma

कास्ट 

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:37:48 PM


Question 280. Asked on :28 January 2019:04:07:55 PM

तरंगे किसे कहते है?

-Added by priyanshu kumar Geography » Jal

Answer:

Himanshi Verma

 जब महासागरीय सतह पर जल लगातार उठता और गिरता रहता है तो इन्हें तरंगे कहते है|

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:40:02 PM


Question 281. Asked on :27 January 2019:04:12:21 PM

अमेजन के वर्षावन में कौन - से पक्षी पाए जाते है ? 

-Added by Nitish kumar Geography » मानव - पर्यावरण अन्योन्यक्रिया ; उष्णकटिबंधीय एवं उपोष्ण प्रदेश

Answer:

priyanshu kumar

On 28 January 2019:11:09:22 AM 

-Answered by priyanshu kumar On 28 January 2019:05:28:48 PM


Question 282. Asked on :27 January 2019:04:00:46 PM

 अस्थायी बस्तिया किसे कहते है?

-Added by Nitish kumar Geography » मानवीय पर्यावरण ; बस्तियां, परिवहन एवं संचार

Answer:

priyanshu kumar

   जो बस्तिया कुछ दिनों के लिए बनाई जाती है उन्हें अस्थायी बस्तिया कहते है |

-Answered by priyanshu kumar On 28 January 2019:05:24:44 PM


Question 283. Asked on :27 January 2019:03:36:27 PM

 मुहाना किशा कहते है?

-Added by Nitish kumar Geography » मानव - पर्यावरण अन्योन्यक्रिया ; उष्णकटिबंधीय एवं उपोष्ण प्रदेश

Answer:

Himanshi Verma

 नदी मुहाना (अंग्रेजी: Estuary, एश्चुअरी ) नदी द्वारा बने वाला एगो थलरूप हवे जेवन नदी के समुंद्र में मिलत घरी बनेला, जब नदी आपन गाद-बालू जमा क के डेल्टा बनावे के बजाय सीधे समुंद्र में पानी छोड़े ले। समुंद्र से नदी के मिले के जगह पर बालू-माटी जमा करे से बनल थलरूप डेल्टा कहाला; मने कि नदी आ समुंद्र के मिलन, थलरुपी बर्गीकरण के आधार प दू किसिम के होला - नदी मुहाना (एश्चुअरी)आ नदी डेल्टा।

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:41:37 PM


Question 284. Asked on :27 January 2019:03:35:03 PM

ज्वार भाटा किस कारण आता है?

-Added by priyanshu kumar Geography » जल

Answer:

rocki kumar

 सूर्य एवं चन्द्रमा के शक्तिशाली गुरुत्वाकर्षण बल के कारण पृथ्वी की सतह पर ज्वार - भाटे आते है| 

-Answered by rocki kumar On 05 May 2019:08:36:57 AM


Answer:

Himanshi Verma

 ज्वार भाटा

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:42:19 PM


Question 286. Asked on :27 January 2019:03:25:23 PM


-Added by Nitish kumar Geography » Water

Answer:

Akki chauhan

 what is your question

-Answered by Akki chauhan On 30 August 2019:08:53:11 PM


Question 287. Asked on :21 January 2019:09:57:38 AM

 भारत के समय निर्धारक रेखा का नाम बताए ? 

-Added by Akki chauhan Geography » G.k

Answer:

Himanshi Verma

 गरीबी रेखा या निर्धनता रेखा (poverty line) आय के उस स्तर को कहते हैं जिससे कम आमदनी होने पे इंसान अपनी भौतिक ज़रूरतों को पूरा करने में असमर्थ होता है। गरीबी रेखा अलग अलग देशों में अलग अलग होती है। उदहारण के लिये अमरीका में निर्धनता रेखा भारत में मान्य निर्धनता रेखा से काफी ऊपर है।

यूरोपीय तरीके के रूप में परिभाषित वैकल्पिक व्यवस्था का इस्तेमाल किया जा सकता है जिसमें गरीबों का आकलन 'सापेक्षिक' गरीबी के आधार पर किया जाता है। अगर किसी व्यक्ति की आय राष्ट्रीय औसत आय के 60 फीसदी से कम है, तो उस व्यक्ति को गरीबी रेखा के नीचे जीवन बिताने वाला माना जा सकता है। औसत आय का आकलन विभिन्न तरीकों से किया जा सकता है।

-Answered by Himanshi Verma On 21 January 2019:05:24:23 PM


Question 288. Asked on :15 January 2019:05:19:47 PM

 which of the following graphical term related with the " piece of  sub- continental land the is surrounded by water ? 

-Added by Niharika Pal Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam
 Island

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:08:07 AM


Answer:

Master Purushottam
 उत्तरी भारत में अनेक भौगोलिक क्षेत्र आते हैं। इसमें मैदान, पर्वत, मरुस्थल आदि सभी मिलते हैं। यह भारत का उत्तरी क्षेत्र है। प्रधान भौगोलिक अंगों में गंगा के मैदान और हिमालय पर्वतमाला आती है। यही पर्वतमाला भारत को तिब्बत और मध्य एशिया के भागों से पृथक करती है। उत्तरी भारत मौर्यगुप्तमुगल एवं ब्रिटिश साम्राज्यों का ऐतिहासिक केन्द्र रहा है। यहां बहुत से हिन्दू तीर्थ जैसे पर्वतों में गंगोत्री से लेकर मैदानों में वाराणासी तक हैं, तो मुस्लिम तीर्थ जैसे अजमेर[ आदि भि हैं। यहां विश्व धरोहर स्थल भी अनेक हैं, जैसे महाबोधि मंदिरहुमायुं का मकबरा और सर्वश्रेष्ठ ताजमहल। भारत सरकार द्वारा परिभाषित उत्तरी और उत्तर-मध्य क्षेत्र में जम्मू एवं कश्मीरहिमाचल प्रदेशउत्तराखंडहरियाणापंजाबराजस्थानउत्तर प्रदेशबिहारझारखंडछत्तीसगढ़ तथा मध्य प्रदेश राज्य आते हैं। यहां के प्रमुख शहरों में नई दिल्लीकानपुरजयपुरलखनऊइंदौररायपुरलुधियानाचंडीगढ़ आदि आते हैं। यहां बोली जाने वाली प्रमुख भाषाएं हैं हिन्दीपंजाबीकश्मीरीडोगरीउर्दुअवधीमैथिलीसंथालीअंग्रेज़ी

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:08:37 AM


Question 290. Asked on :15 January 2019:05:09:28 PM

 1984 के बाद से जनसंख्या में वृद्धि हुई ?

-Added by khushi chauhan Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam

 ha

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:08:50 AM


Question 291. Asked on :15 January 2019:11:11:58 AM

 काल वैशाखी को स्पष्ट करे |

-Added by Akki chauhan Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam

 काल वैसाखी से तात्पर्य तेज़ गति से चलने वाले स्थानीय तूफ़ानों से है।

  • इस प्रकार के तूफ़ान साधारणत: बंगाल में आते हैं।
  • गर्म एवं शुष्क स्थानीय हवाएँ और आर्द्र समुद्री हवाएँ इसका कारण हैं।
  • इन हवाओं के मिलन के कारण मूसलाधार वर्षा होती है।
  • तेज़ मूसलाधार वर्षा के साथ-साथ तीव्र गति के तूफ़ान भी आते हैं।तेज़ मूसलाधार वर्षा के साथ-साथ तीव्र गति के तूफ़ान भी आते हैं।तेज़ मूसलाधार वर्षा के साथ-साथ तीव्र गति के तूफ़ान भी आते हैं।
  • इन तूफ़ानों को ही 'काल वैसाखी' कहा जाता है।इन तूफ़ानों को ही 'काल वैसाखी' कहा जाता है।

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:04:56 AM


Question 292. Asked on :15 January 2019:11:08:56 AM

 भाबर क्या है |

-Added by Akki chauhan Geography » Geography

Answer:

Master Purushottam

 भाबर हिमालय के दक्खिन ओर शिवालिक श्रेणी के ठीक नीचे वाला इलाका के कहल जाला जहाँ हिमालय से उतरे वाली नदी कुल माटी, बालू, कंकड़ रूप में अवसाद जमा क के एगो अइसन पट्टी बनवले बाड़ी जेवन उत्तराखंडनेपाल आ पच्छिमी बंगाल के उत्तरी हिस्सा में फइलल बाटे। ई बेल्ट अइसन बड़े बड़े कंकड़ आ बालू से बनल बाटे कि नदी के पानी कहीं कहीं एह में गायब भी हो जाला आ जमीन के अन्दर बहत दूर आ के फिर निकले ला। एकरा ठीक नीचे वाला इलाका के तराई कहल जाला| 

-Answered by Himanshi Verma On 19 January 2019:04:31:45 PM

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:07:19 AM


Question 293. Asked on :13 January 2019:07:44:59 PM

 Rohan is suffering from cold and cough during winter season. Which plant is used to cur his cough and cold?

-Added by Himanshi Verma Geography » Natural Vegetation And Wildlife

Answer:

Master Purushottam
 Tulsi plant.

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:41:32 PM


Question 294. Asked on :12 January 2019:05:48:07 PM

What is the standard maredien of India? 

-Added by khushi chauhan Geography » India_ SIZE AND LOCATION

Answer:

Akki chauhan

 The standard meridian of India is 8230 minutes. 

-Answered by Akki chauhan On 14 January 2019:10:03:49 AM


Question 295. Asked on :12 January 2019:09:08:06 AM

 भारत में पहला जलप्रपात कब आया था?

-Added by Rohit Rajput Geography » Disaster In India

Answer:

Shivang Gupta
2004

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:33:58 PM


Question 296. Asked on :11 January 2019:08:36:04 AM

 प्रश्न: उत्तर प्रदेश का सीमावर्ती देश कोण सा है ?

-Added by Rohit Rajput Geography » Geo

Answer:

Shivang Gupta
Nepal.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:23:46 PM


Question 297. Asked on :27 December 2018:07:12:35 PM

भारत में पहला पटसन उद्योग कब स्थापित हुआ था?

-Added by ATP Admin Geography » विनिर्माण

Answer:

Nishant Verma
भारत में जूट का प्रथम कारखाना सन 1859 में स्कॉटलैंड के एक व्यापारी जार्ज ऑकलैंड ने बंगाल में श्रीरामपुर के निकट स्थापित किया और इन कारखानों की संख्या 1939 तक बढ़कर 105 हो गई

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:48:17 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link