Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: History


Question 1. Asked on :16 September 2019:12:52:35 PM

 When was muslim league formed?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Master Purushottam
30 December 1906

-Answered by Master Purushottam On 18 September 2019:01:10:38 PM


Question 2. Asked on :16 September 2019:12:37:15 PM

 हिन्द सवराज किताब किसने लिखी ?

-Added by Himanshi Verma History » भारत में राष्ट्रवाद

Answer:

Himanshi Verma

 महात्मा गाँधी 

-Answered by Himanshi Verma On 16 September 2019:12:43:32 PM


Question 3. Asked on :15 September 2019:12:23:04 PM

 Write two causes of Water scarcity.

-Added by Himanshi Verma History » Water Resources

Answer:

Rohit Rajput

 1. The growing needs of the increasing population.

2. The unequal distribution of water or access to it.

-Answered by Rohit Rajput On 15 September 2019:12:49:54 PM


Question 4. Asked on :13 September 2019:07:30:20 PM

What was the demand of the peasant movement led by Baba Ramchandra of Awadh?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
Reduction of revenue,  Abolition of Begar,  Social boycott of Oppressive landlords was the demand of the peasant movement led by Baba Ramchandra of Awadh.

-Answered by Akki chauhan On 14 September 2019:12:43:50 PM


Question 5. Asked on :13 September 2019:07:26:57 PM

 Tehri Dam constructed is on which river?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Master Purushottam
Bhagirathi River.

-Answered by Master Purushottam On 14 September 2019:12:39:54 PM


Question 6. Asked on :13 September 2019:07:21:57 PM

 Who was the leader of Chipko movement?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Himanshi Verma

 Sundarlal Bhauhgana was the leader of chipko movement.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:07:23:17 PM


Question 7. Asked on :13 September 2019:07:17:09 PM

 Who composed Vande Matram?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Himanshi Verma

 Bankim Chandra chatupadhyaye.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:07:20:53 PM


Question 8. Asked on :13 September 2019:07:12:29 PM

 Which was the event that marked the beginning of Civil Disobedience Movement?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Himanshi Verma

 The Dandi march and mahatma Gandhi picking up handful salt at Dandi and breaking salt law was the symbolic act and starting of civil disobedient . After famous Dandi March of Mahatma Gandhi, thousand in different parts of country broke the salt law. This marked the beginning of Civil Disobedience Movement.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:07:14:58 PM


Question 9. Asked on :13 September 2019:07:10:45 PM

 Who was responsible for Jallianwala Bagh massacre?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 General dyer is responsible for Jallianwala Bagh massacre.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:07:11:46 PM


Question 10. Asked on :13 September 2019:07:07:53 PM

 Who was proclaimed the king of united Italy in 1861?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma
"King Victor Emmanuel II" of "Sardinia" was proclaimed "King of United Italy" in 1861.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:07:09:37 PM


Question 11. Asked on :13 September 2019:07:05:10 PM

What is Civil War?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Himanshi Verma

 A violent conflict between opposing groups within a country that becomes so intense that it appears like a war, is called civil war.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:07:06:16 PM


Question 12. Asked on :13 September 2019:06:57:54 PM

How did the first world war help in the growth of nationalist movement in India? 

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Himanshi Verma

 1. War created a new political and economic situation. It led to an increase in expenditure.

2. The war led to a price rise and hardship for common people.

3. War lead to forced recruitement of people.

4. Acute shortage of food led to famine and misery.

5. Indian began to realize that they were drawn in a war unnecessarily. This feeling united Indians against the British.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:06:59:22 PM


Question 13. Asked on :13 September 2019:06:52:06 PM

 What were the reasons for starting the khilafat movement?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan

1. Humilaiting terms of treaty of Versailles on khalifas.

2. Lucknow pact 

3. Starting of Non cooperation by the congress along with the khilafat movement .


-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:07:01:26 PM


Question 14. Asked on :13 September 2019:06:10:54 PM

 Rowlatt Act was called as an oppressive legislation. Why?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
Under this act political prisoners could be kept in jail for two years without trial.

-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:07:04:45 PM


Question 15. Asked on :13 September 2019:06:08:26 PM

 Who wrote Discovery Of India?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

roshni mental
What is full form of NASA?

-Answered by roshni mental On 14 September 2019:07:30:56 PM


Question 16. Asked on :13 September 2019:06:05:47 PM

 Who wrote Hind Swaraj?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
Mahayana Gandhi.

-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:07:05:13 PM


Question 17. Asked on :13 September 2019:06:02:30 PM

 When did Simon Commission reach in India?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
In 1927 Simon commission reach in India.

-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:07:05:21 PM


Question 18. Asked on :13 September 2019:05:51:33 PM

 When was Dandi March Started by Mahatma Gandhi? 

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
11 March 1930.

-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:07:05:36 PM


Question 19. Asked on :13 September 2019:05:50:04 PM

 Who started the Awadh Kisan Sabha?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Rohit Rajput

 Baba Ramchandra .

-Answered by Rohit Rajput On 13 September 2019:06:48:13 PM


Question 20. Asked on :13 September 2019:05:47:40 PM

 Which epidemic befell upon newly constructed Hanoi?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Indo China

Answer:

Himanshi Verma

 Bubonic Plague

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:05:48:45 PM


Question 21. Asked on :13 September 2019:05:46:09 PM

 What was Agen

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Indo China

Answer:

Himanshi Verma

 Agent orange is a defoliant, a plant killer.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:05:47:03 PM


Question 22. Asked on :13 September 2019:05:44:13 PM

 Which countries make Indo China?

-Added by Himanshi Verma History » Rise Of Nationalism In Indo China

Answer:

Himanshi Verma

 Vietnam, Cambodia, Laos.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:05:45:17 PM


Question 23. Asked on :13 September 2019:05:38:18 PM

 Which factors were responsible for the rise of nationalism in Europe?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 Influence of Europe

1. Rise of nation states.

2. Encouragement to democratic principles.

3. Stress on social political and economic equality.

4. Demand of human rights  by other nation.

5. Revolutionary reactions by absolute monarchy.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:05:40:52 PM


Question 24. Asked on :13 September 2019:05:33:53 PM

 Describe the process of unification of Germany?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

1. In the beginning William I was the ruler of Prussia.

2. Bismarck created the background for unification of Germany.

3. Vienna Congress 

4.Frankfurt parliament

5. Three wars over 7 years with Austria Denmark and France.


-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:05:34:55 PM


Question 25. Asked on :13 September 2019:05:32:16 PM

 What was the allegory of German states?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 Germania Heroism.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:05:33:31 PM


Question 26. Asked on :13 September 2019:05:30:10 PM

 What is conservatism?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 A political philosphy that stressed the importance of tradition established institution and customs, and preferred gradual development to quick change.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:05:31:04 PM


Question 27. Asked on :13 September 2019:05:28:26 PM

 What is Satyagraha? 

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
a policy of passive political resistance, especially that advocated by Mahatma Gandhi against British rule in India.

-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:07:07:34 PM


Question 28. Asked on :13 September 2019:04:41:49 PM

 what could be the reasons for the confidence of the british ruler about thier position     in india before may 1857?

-Added by Sohail siddique History » First War

Answer:

Akki chauhan
The reasons for the confidence of the British ruler about their position in India before May 1875 are: a) In the mid of 18th century the power of nawabs ,rajas, zamindars etc were eroded. ... D) Indian princes and chiefs whom the British allowed to continue used to Side with the British during revolt before May 1857.

-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:07:08:22 PM


Question 29. Asked on :13 September 2019:04:41:15 PM

 Which principle was propounded by Montesquieu?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 Separation of Powers.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:04:42:56 PM


Question 30. Asked on :13 September 2019:04:39:21 PM

 Who spearheaded the protestant movement in Ireland?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 Wolfe Tone.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:04:40:57 PM


Question 31. Asked on :13 September 2019:04:36:50 PM

 Who was Ernest Renan?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 Ernest renan was a french philospher.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:04:38:48 PM


Question 32. Asked on :13 September 2019:04:33:10 PM

 What is Romanticism?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 A cultural movement which sought to develop a particular form of nationalist sentiment is called romanticism.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:04:35:05 PM


Question 33. Asked on :13 September 2019:04:05:19 PM

 what objection did the sepoys  have to the new cartridges that they were asked to us

-Added by Akki chauhan History » First War

Answer:

Himanshi Verma
The sepoys refused to do the army drill using the new cartridges were some objectionsThey suspected that the cartridges were coated with the fat of cows and pigs. Both Hindus and Muslims felt insulted.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:04:26:47 PM


Question 34. Asked on :13 September 2019:09:41:57 AM

 नारीवाद क्या है?

-Added by Akki chauhan History » यूरोप में राष्ट्रवाद का उदय

Answer:

Akki chauhan
भारत में नारीवाद, भारतीय महिलाओं के लिए समान राजनीतिक, आर्थिक और सामाजिक अधिकारों को परिभाषित करने, स्थापित करने, समान अवसर प्रदान करने और उनका बचाव करने के उद्देश्य से आंदोलनों का एक समूह है। यह भारत के समाज के भीतर महिलाओं के अधिकारों की संकल्पना है। दुनिया भर में अपने नारीवादी समकक्षों की तरह, भारत में नारीवादी: लैंगिक समानता, समान मजदूरी के लिए काम करने का अधिकार, स्वास्थ्य और शिक्षा के लिए समान पहुंच का अधिकार और समान राजनीतिक अधिकार चाहते हैं।[1] भारतीय नारीवादियों ने भारत के पितृसत्तात्मक समाज के भीतर संस्कृति-विशिष्ट मुद्दों जैसे कि वंशानुगत कानून और सती जैसी प्रथा के खिलाफ भी लड़ाईयाँ लड़ी है।

-Answered by Akki chauhan On 13 September 2019:09:54:17 AM


Question 35. Asked on :13 September 2019:09:40:34 AM

रुदिवाद क्या है?

-Added by Akki chauhan History » यूरोप में राष्ट्रवाद का उदय

Answer:

Himanshi Verma
Conservatism is a political and social philosophy promoting traditional social institutions in the context of culture and civilization. The central tenets of conservatism include tradition, organic society, hierarchy, authority, and property rights.

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:04:28:56 PM


Question 36. Asked on :10 September 2019:11:29:14 AM

 What was the main aim of the french revolutionaries?

-Added by Himanshi Verma History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Akki chauhan
The main aim of the French revolutionaries was to overthrow the monarchical rule and the 'Ancien regime' in France and the establishment of a republican government.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:27:04 AM


Question 37. Asked on :10 September 2019:11:05:56 AM

 What does idea of satyagraha means?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
 Satyagraha is a novel method of mass agitation initiated by Mahatma Gandhi that emphasized the power of truth and the need to search for truth.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:28:28 AM


Question 38. Asked on :10 September 2019:11:03:48 AM

 What was the Champaran Satyagrah?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
Champaran movement was against the oppressive plantation system of britishers.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:28:46 AM


Question 39. Asked on :10 September 2019:11:01:51 AM

 Highlight the demand of congress party at the Lahore session in 1929?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
'Purana Swaraj' or full independence.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:28:56 AM


Question 40. Asked on :10 September 2019:11:00:19 AM

 When was Khilafat Committee Formed?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
It was formed in March 1919 in Bombay.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:29:09 AM


Question 41. Asked on :10 September 2019:10:54:03 AM

 Who formed the Swaraj party?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
CR Das and Motilal Nehru was formed swaraj party.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:29:20 AM


Question 42. Asked on :10 September 2019:10:49:46 AM

 Who started the Khilafat Movement?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
Muslim leaders Muhammad Ali and Shaukat Ali.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:32:18 AM


Question 43. Asked on :10 September 2019:10:41:12 AM

 What was Mahatma Gandhi's reaction on Rowlatt act?

-Added by Himanshi Verma History » Nationalism In India

Answer:

Akki chauhan
Mahatma Gandhi decided to launch a nationwide Satyagrah against the proposed Rowlatt Act( 1919).

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:32:54 AM


Question 44. Asked on :09 September 2019:05:54:23 PM

 जलियावाला बाग हत्याकांड क्या हे ?

-Added by Gunnaj sheikh History » Ch 3

Answer:

Akki chauhan
13 अप्रैल 1919 में राल्ट एक्ट को ख़त्म करने के लिए कई लोग आन्दोलन करने के लिए इक्कठा हुआ थे ये सभी लोग रोल्ट एक्ट के विरुद्ध  में थे| परन्तु उस दिन पंजाब में बैसाखी मानाने के लिए भी एकत्रित हुआ थे | परन्तु उस समय पंजाब में राल्ट एक्ट नमक कानून लागु था | इस एक्ट के अतर्गत लोग एक समहू बनाकर इक्कठा नही हो सकते था | इस कारण जनरल दाएर ने अपने सैनिको के साथ मिलकर लोगो पर गोलिया बरसा दी | जिसमे कई लोग मरे गई तथा कई घायल हो गई | 

-Answered by Akki chauhan On 09 September 2019:07:33:26 PM


Question 45. Asked on :05 September 2019:03:29:23 PM

 Who is the samrat of patliputra 

-Added by Shruti Srivastva History » History

Answer:

Master Purushottam
Samraat ashok.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:47:05 PM


Question 46. Asked on :02 September 2019:03:40:29 PM

 What is digestion?

-Added by Suman Kumari History » Science

Answer:

Akki chauhan
the process of digesting food.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:36:57 PM


Question 47. Asked on :30 August 2019:03:38:57 PM

 who is the first governor general?

-Added by Suman Kumari History » Social Science Questions

Answer:

Nishant Verma
WARREN HASTINGS
And first such one was LORD WILLIAM BENTICK. LORD WARREN HASTINGS was the first Governor general of bengal. Many confuse Warren hastings as first governor general of India. And in 1858 after the Revolt of 1857, British government enacted an act called Act for the Good Government of India.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:03:47:31 PM


Question 48. Asked on :26 August 2019:09:37:23 PM

 Who wrote the book 'Hind swaraj'.?

-Added by Khushi Chauhan History » Gk

Answer:

Himanshi Verma

 Mahatma Gandhi

-Answered by Himanshi Verma On 27 August 2019:06:58:53 AM


Question 49. Asked on :25 August 2019:08:07:33 PM

 What are the vadas ? What do they contain ?

-Added by roshni mental History » Ch 5

Answer:

Harshita Rathore
The Vedas are a collection of hymns and other ancient religious texts written in India between about 1500 and 1000 BCE. It includes elements such as liturgical material as well as mythological accounts, poems, prayers, and formulas considered to be sacred by the Vedic religion

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:06:00 PM


Question 50. Asked on :25 August 2019:07:56:12 PM

 मेसोपोटामिया हथियार किसके बनते थे ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

Harshita Rathore
 कांसे के 

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:06:24 PM


Question 51. Asked on :25 August 2019:07:56:09 PM

 What were the different occupation of the people ?

-Added by roshni mental History » Ch 5

Answer:

Sohail alam

 Mar 14,2018-in the later vedic period agricultural was the main occupation that time mainly they were crop 

wheat ,rice,barley and seasum.tin,silver...

-Answered by Sohail alam On 27 August 2019:08:20:07 AM


Question 52. Asked on :25 August 2019:07:54:06 PM

 What do objects found in the megalithic graves indicate ?

-Added by roshni mental History » Ch 5

Answer:

Rohit Rajput
Megaliths - The term literally means 'big stone'. In many places like the Deccan, south India, north-east and Kashmir, huge stone boulders arranged in circular patterns have been found. They were perhaps used to denote a burial sites or graves. These stone boulders are known as megaliths.

-Answered by Rohit Rajput On 27 August 2019:09:04:00 AM


Question 53. Asked on :25 August 2019:07:52:39 PM

 कांसा किसके मिश्रण से बनता है ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

Harshita Rathore
 ताम्बे तथा रांगा

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:06:43 PM


Question 54. Asked on :25 August 2019:07:50:54 PM

 What is the difference between sabha and samiti ?

-Added by roshni mental History » Ch 5

Answer:

Harshita Rathore
Both were mobile units led by chiefs who kept moving along with the forces. The only difference between Sabha and Samiti seems to be the fact that Sabha performed judicial functions, which the Samiti did not. Later, the sabha became a small aristocratic body and samiti ceased to exist

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:07:05 PM


Question 55. Asked on :25 August 2019:07:46:26 PM

 What are the vedas ?what do then contain ?

-Added by roshni mental History » Ch 5 The Age Of The Vedas

Answer:

Rohit Rajput
Medu vadamade with urad dal (black gram) flour. This vada is shaped like a doughnut with a hole in the middle (i.e. an approximate torus). It is the most common vada type throughout South India and the most recognizable throughout India.

-Answered by Rohit Rajput On 26 August 2019:08:32:33 PM


Answer:

Harshita Rathore
 गेहू , जो और मटर या मसूर के खेतो की सिचाई की जाती थी

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:07:26 PM


Question 57. Asked on :25 August 2019:07:41:47 PM

 What occupations and crafts did the harappans practise ?

-Added by roshni mental History » Ch 3

Answer:

Harshita Rathore
There were Goldsmiths who made gold and silver jewellery. They practice agriculture, domestication of animals and trade and commerce.

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:07:39 PM


Question 58. Asked on :25 August 2019:07:37:07 PM

 How do  we know that most ludus cities were very were well planned ?

-Added by roshni mental History » Ch 3

Answer:

Akki chauhan
 Most Indus cities were very well planned as the streets cut each other at right angles and houses were built on both side of the street in a planned way

-Answered by Akki chauhan On 27 August 2019:09:23:36 AM


Question 59. Asked on :25 August 2019:07:38:19 PM

 मेसोपोटामिया की दो नदियों के नाम बताओ ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

Harshita Rathore
फारत और दजला नदी

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:07:56 PM


Question 60. Asked on :25 August 2019:07:31:53 PM

 What is the ludus valley civilization also known as ? why ?

-Added by roshni mental History » Ch 4 The First Cities

Answer:

Harshita Rathore
The Indus Valley civilisation is also known as the Harappan civilisation because the first site of the archaeological remains of the Indus Valley civilisation was found at the modern site of Harappa, West Punjab, Pakistan.

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:08:14 PM


Question 61. Asked on :25 August 2019:07:33:12 PM

 इराक कैसा देश है ?

-Added by roshni mental History » Ch2

Answer:

Harshita Rathore
 इराक एक भोगोलिक विविधता का देश है |

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:08:45 PM


Question 62. Asked on :25 August 2019:07:27:35 PM

 How do we get to know about the existence of early farmers ?

-Added by roshni mental History » Ch 3

Answer:

Harshita Rathore
EARLY FARMINGFarming began c. 10,000 BC on land that became known as the FERTILE CRESCENT. Hunter-gatherers, who had traveled to the area in search of food, began to harvest (gather) wild grains they found growing there. They scattered spare grains on the ground to grow more food.

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:09:18 PM


Question 63. Asked on :25 August 2019:07:24:20 PM

होमिनिड समूह की क्या क्या विशेसताये है ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Harshita Rathore
1. मस्तिष्क का बड़ा आकार

2. पेरो के बल पर खड़े होने की शमता 

3. दो पेरो के बल चलना 

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:09:40 PM


Question 64. Asked on :25 August 2019:07:20:33 PM

Why did early human make pottery ? How did then learn to make pottery ?

-Added by roshni mental History » Ch3

Answer:

Harshita Rathore
Early humans made pottery as they needed vessels to store grains, liquids and cooked food. Humans learned to make clay pottery, which was shaped by hand then baked in fire. The potter's wheel enable then to make pots in different shapes and sizes in much lesser time.

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:10:00 PM


Question 65. Asked on :25 August 2019:07:22:09 PM

 How was fire useful to the early human ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

Akki chauhan
The control of fire enabled important changes in human behavior, health, energy expenditure, and geographic expansion. As a result of "domesticating" fire as previously achieved with plants and animals, humans were able to modify their environments to their own benefit.

-Answered by Akki chauhan On 26 August 2019:08:08:56 PM


Question 66. Asked on :25 August 2019:06:19:05 PM

 Why did early human paint on cave walls ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

Akki chauhan
Perhaps the cave man wanted to decorate the cave and chose animals because they were important to their existence. ... Prehistoric man could have used thepainting of animals on the walls of caves to document their hunting expeditions.

-Answered by Akki chauhan On 26 August 2019:08:04:25 PM


Question 67. Asked on :25 August 2019:06:16:34 PM

Why did early human use flint to make tools ?

-Added by roshni mental History » Ch 2 Early Human

Answer:

Akki chauhan
Some early humans used chert. Some used flint. The main reason was availability. Difference Between Chert and Flint. Both types of rock are amenable to flaking which is how early humans made stone tools. They could be made into scrapers, arrowheads, or spear points. And both types of rock can be used to start fires - so they were handy to have on the trail.

-Answered by Akki chauhan On 26 August 2019:08:05:11 PM


Question 68. Asked on :25 August 2019:06:12:27 PM

 Why were early human always on the move ?

-Added by roshni mental History » Ch 2 Early Human

Answer:

Rohit Rajput
 The early humans were always on the move because they had no means to grow food and needed to search for food, water and shelter. They were nomads and had to hunt wild animals and gather fruits, nuts and seeds in order to survive.

-Answered by Rohit Rajput On 26 August 2019:08:08:28 PM


Question 69. Asked on :25 August 2019:06:03:59 PM

 Why did people first settle near river valleys ?

-Added by roshni mental History » Ch 1

Answer:

Akki chauhan
Farming also helped to create the first towns. River valleys were perfect for farming, so many people settled in the same area. Water for irrigation was available in theriver. ... The soil is fertile because most rivers regularly flooded during this time.

-Answered by Akki chauhan On 26 August 2019:08:09:53 PM


Question 70. Asked on :25 August 2019:06:00:03 PM

 How is the work of an archaeologist and a historian similar to that of a detective ?

-Added by roshni mental History » Ch 1

Answer:

Harshita Rathore
Archaeologist is a person who study about the ancient times and the discoveries that was made in past and give full knowledge about them. Detective is a person which is hired by government or some other person to inspect the victim all actions. No the work of an archeologist is not similar to the work of detective.

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:10:23 PM


Question 71. Asked on :25 August 2019:05:57:42 PM

 How have the himalayas helped in shaping the history of india ?

-Added by roshni mental History » Ch 1

Answer:

Harshita Rathore
In the following ways, the Himalayas helped in shaping the history of India: ... These mountains in the north of India pretense as a physical block between the territories of India and Central Asia. 2. Various passes of Himalayas have served as linking routes since ancient times.

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:10:41 PM


Question 72. Asked on :25 August 2019:05:55:45 PM

 Why do we need to study the past ?

-Added by roshni mental History » Ch 1

Answer:

Akki chauhan
Studying history is important because it allows us to understand our past, which in turn allows to understand our present. ... People often say that “history repeats itself,” but if we study the successes and failures of the pastwe may, ideally, be able tolearn from our mistakes and avoid repeating them in the future

-Answered by Akki chauhan On 26 August 2019:08:07:07 PM


Question 73. Asked on :25 August 2019:05:52:19 PM

Why study history ?

-Added by roshni mental History » Ch 1 Studying The Past

Answer:

Harshita Rathore
History is important In that riveals all of the past. It is there for you to study and learn from. So that the future can be improved upon. 

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:11:00 PM


Question 74. Asked on :24 August 2019:09:00:52 PM

 होमिनोइड्स किसे कहते है ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
 लगभग 240 लाख वर्ष पहले  प्राइमेट शेएरिणी में एक उपसमूह उत्पन हुआ जिसे होमिनोइड्स  कहते है 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:19:31 PM


Question 75. Asked on :24 August 2019:08:58:17 PM

 चार्ल्स डार्विन की किताब का नाम क्या था ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
On the  origin of species. 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:19:44 PM


Question 76. Asked on :24 August 2019:08:56:15 PM

 आधुनिक मानव का उद्भव कहा हुआ था ?

-Added by roshni mental History » Ch

Answer:

Master Purushottam
Africa Mai. 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:19:50 PM


Answer:

Master Purushottam
कार्बन डेटिंग पद्धति से  

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:20:04 PM


Question 78. Asked on :24 August 2019:08:48:42 PM

आधुनिक मानव का विकास कब हुआ  ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
1,60 ,000 साल पहले  

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:22:57 PM


Question 79. Asked on :24 August 2019:08:44:58 PM

मानव का उदय कब हुआ ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
56 lakh year east. 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:25:27 PM


Question 80. Asked on :24 August 2019:08:43:05 PM

 होमो का क्या अर्थ है ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Harshita Rathore

 Man

-Answered by Harshita Rathore On 25 August 2019:08:46:35 AM


Question 81. Asked on :24 August 2019:08:37:17 PM

होमो शब्द  कौन सी भाषा से लिया गया है ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
 लातीनी भाषा से 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:25:41 PM


Question 82. Asked on :23 August 2019:09:19:17 PM

 Who introduced Ryotwari Settelment?

-Added by Aman senapati History » Rural Life Under British Rule

Answer:

Master Purushottam
Sir Thomas Munro.

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:29:26 PM


Question 83. Asked on :23 August 2019:09:01:47 PM

 What are the settlement introduced by Britishers?

-Added by Aman senapati History » Rural Life Under British Rule

Answer:

Master Purushottam

 Permanent Settlement

Mahalwari Settlement

Ryotwari Settlement

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:30:08 PM


Question 84. Asked on :23 August 2019:09:00:52 PM

 What is another name of permanent settlement?

-Added by Aman senapati History » Rural Life Under British Rule

Answer:

Master Purushottam
 Zamindari Settlement

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:30:16 PM


Question 85. Asked on :23 August 2019:08:58:21 PM

 Who introduced the permanent settlement?

-Added by Aman senapati History » Rural Life Under British Rule

Answer:

Master Purushottam
 Lord Cornwallis

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:30:23 PM


Question 86. Asked on :23 August 2019:08:54:57 PM

 Who introduced Subsidiary Alliances?

-Added by Aman senapati History » British East India Company

Answer:

Master Purushottam

 Subsidiary Alliances was introduced by Lord Wellesley.

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:30:29 PM


Question 87. Asked on :23 August 2019:08:47:38 PM

 Who made the Doctrine of Lapse?

-Added by Aman senapati History » British East India Company

Answer:

Master Purushottam

 Lord Dalhousie.

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:08:52:53 PM


Question 88. Asked on :23 August 2019:08:45:08 PM

 Name the Annexation made by Britishers?

-Added by Aman senapati History » British East India Company

Answer:

Aman senapati

 Subsidiary  Alliances

Doctrine of Lapse

-Answered by Aman senapati On 23 August 2019:08:46:38 PM


Question 89. Asked on :23 August 2019:08:43:00 PM

 Where did the British establised their first east India company

-Added by Aman senapati History » British East India Company

Answer:

Master Purushottam
Masuli patnam.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:19:24 PM


Question 90. Asked on :23 August 2019:08:28:59 PM

 Name the European Country that come for trade to India?

-Added by Aman senapati History » British East India Company

Answer:

Master Purushottam

France

British

Portuguise.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:19:45 PM


Question 91. Asked on :23 August 2019:08:16:56 PM

Diwani Rights was followed in which states?

-Added by Aman senapati History » Diwani Rights

Answer:

Master Purushottam
In bengal, Bihar, odisha states.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:19:32 PM


Question 92. Asked on :23 August 2019:07:55:14 PM

 Who was the brother of Ravindra Nath Tagore?

-Added by Aman senapati History » Civil Service

Answer:

Master Purushottam
Satyandra Nath Tagore was the brother of Ravindra Nath Tagore.

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:08:32:45 PM


Question 93. Asked on :23 August 2019:07:51:10 PM

 who was the first man who passed the exam of civil service?

-Added by Aman senapati History » Civil Service

Answer:

Master Purushottam
Satyandra Nath Tagore was the first man who passed the exam of civil service.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:20:04 PM


Question 94. Asked on :23 August 2019:06:42:39 PM

सविधान को बनाने में कितना समय लगा ?

-Added by roshni mental History » A

Answer:

Master Purushottam
2 साल 11 माह 18 दिन 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:20:14 PM


Question 95. Asked on :22 August 2019:05:39:44 PM

 When the Indian Council act protest happen?

-Added by Master Purushottam History » Freew

Answer:

Master Purushottam
All nonofficial Indian members of the council (i.e., those who were not officials in the colonial government) voted against the acts. Mahatma Gandhi organized a protest movement that led directly to the Massacre of Amritsar (April 1919) and subsequently to his noncooperation movement (1920–22).

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:20:22 PM


Question 96. Asked on :22 August 2019:05:30:16 PM

 How many parts of Homo?

-Added by Himanshi Verma History » Ch1

Answer:

Master Purushottam

Three parts of homo are:

1. Homo sapiens 

2. homo haplessness

3. homo Arcturus

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:20:35 PM


Question 97. Asked on :22 August 2019:05:27:44 PM

What is a homo?

-Added by Himanshi Verma History » CH 1

Answer:

Master Purushottam
Homo is the latin word of "Human being".

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:20:47 PM


Question 98. Asked on :21 August 2019:03:56:21 PM

 Who wrote the book (My Experiment is truth)?







-Added by Shivang Gupta History » General Knowlege

Answer:

Master Purushottam

 Mohan Das karamchand Gandhi.


-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:21:14 PM


Question 99. Asked on :19 August 2019:03:30:30 PM

 How had hand printing technology introduced in Japan?

-Added by nisha sheikh History » CH-7

Answer:

Akki chauhan

 AD 768-770

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:04:23:04 PM


Question 100. Asked on :18 August 2019:08:07:24 PM

गाँधी जी ने दांडी मार्च यात्रा कब शुरू की? 

-Added by Master Mind History » सविनय अवज्ञा आन्दोलन

Answer:

Himanshi Verma

 12 march 1930.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:05:54:19 AM


Question 101. Asked on :18 August 2019:06:23:26 PM

 जलियावाला बाग हत्याकांड क्या है ? इसके भारतीय इतिहास पर क्या प्रभाव पड़ा ?

-Added by Himanshi Verma History » भारत में राष्ट्रवाद

Answer:

Akki Chauhan2

 जालियाँवाला बाग हत्याकांड भारत के पंजाब प्रान्त के अमृतसर में स्वर्ण मन्दिर के निकट जलियाँवाला बाग में १३ अप्रैल १९१९ (बैसाखी के दिन) हुआ था। रौलेट एक्टका विरोध करने के लिए एक सभा हो रही थी जिसमें जनरल डायर नामक एक अँग्रेज ऑफिसर ने अकारण उस सभा में उपस्थित भीड़ पर गोलियाँ चलवा दीं जिसमें 400 से अधिक व्यक्ति मरे[2] और २००० से अधिक घायल हुए।[3][4] अमृतसर के डिप्टी कमिश्नर कार्यालय में 484 शहीदों की सूची है, जबकि जलियांवाला बाग में कुल 388 शहीदों की सूची है। ब्रिटिश राज के अभिलेख इस घटना में 200 लोगों के घायल होने और 379 लोगों के शहीद होने की बात स्वीकार करते है जिनमें से 337 पुरुष, 41 नाबालिग लड़के और एक 6-सप्ताह का बच्चा था। अनाधिकारिक आँकड़ों के अनुसार 1000 से अधिक लोग मारे गए और 2000 से अधिक घायल हुए।

यदि किसी एक घटना ने भारतीय स्वतंत्रता संग्राम पर सबसे अधिक प्रभाव डाला था तो वह घटना यह जघन्य हत्याकाण्ड ही था। माना जाता है कि यह घटना ही भारत में ब्रिटिश शासन के अंत की शुरुआत बनी।[5][6]

१९९७ में महारानी एलिज़ाबेथ ने इस स्मारक पर मृतकों को श्रद्धांजलि दी थी। २०१३ में ब्रिटिश प्रधानमंत्री डेविड कैमरॉन भी इस स्मारक पर आए थे। विजिटर्स बुक में उन्होंनें लिखा कि "ब्रिटिश इतिहास की यह एक शर्मनाक घटना थी।"[7]

-Answered by Akki Chauhan2 On 28 August 2019:08:37:47 PM


Question 102. Asked on :18 August 2019:06:20:51 PM

भारत में राष्ट्रवाद का उदय कैसे हुआ ?

-Added by Himanshi Verma History » भारत में रस्त्रवाद

Answer:

Akki chauhan
यद्यपि, 19वीं शताब्दी का भारत भाषा, धर्म, प्रदेश आदि के आधार पर विभाजित था तथा ब्रिटिश शासकों ने इस आधिपत्य स्थापित करने के लिए इस फूट का भरपूर लाभ भी उठाया, तथापि भारत एक भौगोलिक इकाई मात्र नहीं था, बल्कि इस विविधता में सांस्कृतिक एवं ऐतिहासिक एकता भी अन्तर्निहित थी जिसने राष्ट्रीय आन्दोलन के आरम्भ, विकास एवं सफलता की ओर अग्रसर होने में सहायता प्रदान की. विविधता के मूल में अन्तर्निहित यह राष्ट्रीय चेतना ही थी जिसने राष्ट्रवाद को प्रेरणा दी तथा यह चेतना विशिष्ट वर्ग की अपनी बौद्धिक सीमा को लांघते हुए सुदूर क्षेत्रों तक जा फैली. हालाँकि यह सच है कि अंग्रेजों द्वारा स्थापित प्रशासनिक एकता तथा आधुनिक विचारों के प्रचार-प्रसार ने भी एक सीमा तक राष्ट्रवाद को प्रोत्साहित किया, परन्तु यह भी सच है कि ब्रिटिश राज्य की स्थापना राष्ट्रवाद के बीजारोपण के लिए नहीं बल्कि औपनिवेशिक उद्देश्यों की पूर्ति के लिए की गई थी. अंग्रेजों की यह स्पष्ट नीति रही कि भारतीयों में किसी भी प्रकार की एकता न बन पाए बल्कि उनमें फूट डालकर उन पर राज किया जाए. वस्तुतः इस उदीयमान राष्ट्र की प्रक्रिया न बुद्धिजीवी वर्ग, किसानों, श्रमिकों आदि को समान उद्देश्यों की प्राप्ति के लिए विदेशी शासकों के विरुद्ध एकजुट किया. इसके अतिरिक्त लोकतंत्रीय, उदारवादी तथा राष्ट्रवादी आकांक्षा इस समय की प्रमुख घटनाएँ थीं, जिसे अमेरिकी स्वतंत्रता संग्राम, फ्रांसीसी क्रांति तथा रूसी क्रांति के प्रेरणा मिल रही थी. इन घटनाओं ने गुलाम देशों को स्वतंत्रता की ओर अग्रसर करने में महत्त्वपूर्ण भूमिका निभाई.  

-Answered by Akki chauhan On 26 August 2019:08:21:41 PM


Question 103. Asked on :18 August 2019:11:45:28 AM

 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की स्थापना कब और कहा हुई ?

-Added by Himanshi Verma History » भारत में राष्ट्रवाद

Answer:

Khushi Chauhan

 भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की स्थापना मुंबई में 1885 में हुई |

-Answered by Khushi Chauhan On 18 August 2019:11:49:36 AM


Question 104. Asked on :17 August 2019:04:48:16 PM

 सत्याग्रह के विचार का क्या मतलब है ?

-Added by Khushi Chauhan History » भारत में राष्ट्रवाद

Answer:

Himanshi Verma
सत्यग्रह का अर्थ है सत्य का आग्रह| सत्याग्रह सच्चाई तथा अहिंसा का एक ढंग है | यह एक शार्रीरिक बल नही है यह एक आत्मसुध बल है | इसका सूत्रपात सर्वथंम  महात्मा गाँधी जी ने ई° 1894 में दक्षिण अफ्रीका में किया था | 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:40:35 AM


Answer:

Himanshi Verma
उपनिवेशिक सरकार का मानना था झूम कृषि वनों के लिए हानिकारक है। इस भूमि की उर्वरता खत्म हो जाने पर छोड दी जाती थी । इस कारण कर वसूली में भी कइिनाई आती थी । इस जमीन पर इमारती लकडी नहीे उगाई जा सकती थी । इसलिए झुम खेती को प्रतिबंधित कर दिया गया।

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:49:12 AM


Question 106. Asked on :02 August 2019:10:12:48 AM

झूम खेती या झूम कृषि किसे कहते हैं? 

-Added by Master Mind History » चरवाहा

Answer:

Himanshi Verma
झूम खेती को घुमंतू कृषि भी कहते हैं | झुम खेती के लिए जंगल के कुछ भाग को बारी-बारी से काटा जाता है, और उस पर अल्पकाल के लिए खेती की जाती है। भूमि की उर्वरकता समाप्त हो जाने पर उसे छोडकर पुनः दूसरे जगह खेती की जाती है। ऐसी अल्पकालीक खेती को झुम खेती कहते हैं । ऐसी खेती प्रायः वन निवासी करते है।

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:49:58 AM


Question 107. Asked on :02 August 2019:10:11:31 AM

भाबर किसे कहते है ? 

-Added by Master Mind History » चरवाहा

Answer:

Himanshi Verma

गढवाल और कुमाऊँ के इलाके में पहाडियों के नीचले हिस्से के आस पास पाए जाने वाले शुष्क या सूखे जंगल का इलाका को भाबर कहते हैं ।


-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:50:17 AM


Question 108. Asked on :02 August 2019:10:09:40 AM

बुग्याल किसे कहते है ?

-Added by Master Mind History » चरवाहा

Answer:

Master Mind

उच्ची पर्वतीय क्षेत्रों में स्थित विस्तृत चरागाहों को बुग्याल कहते है। जैसे - पूर्वी गढवाल के बुग्याल जहॉ भेड़ चराये जाते है। 

-Answered by Master Mind On 03 August 2019:10:37:39 PM


Answer:

Master Mind

राष्ट्रवादियों पर शिकंजा कसने के लिए ब्रिटिश प्रशासन द्वारा निम्नलिखित दमनकारी कदम उठाए गए

(i) शांतिपूर्ण सत्याग्रहियों पर हमले किये गए, औरतों व बच्चों को पीटा गया और लगभग एक लाख लोग गिरफ्तार किए गए | 

(ii) बड़े कांग्रेसी नेताओं को जेल में डाल दिया गया और कांग्रेस को गैरकानूनी दल घोषित कर दिया गया | 

(iii) सभा करने, प्रदर्शन करने और बहिष्कार जैसी गतिविधियों को रोक दिया गया और करने वालों पर कठोर कार्यवाई की गयी | 

-Answered by Master Mind On 31 July 2019:12:29:41 AM


Question 110. Asked on :20 July 2019:08:05:35 PM

 किस अफ्रीकी  देश में चॉकलेट उगाई जाती है?

-Added by nisha sheikh History » अफ्रीका

Answer:

Master Mind

पश्चिम अफ्रीका के दो देश आइवरी कोस्ट और घाना चॉकलेट (कोको) उत्पादन के दो प्रमुख देश है | विश्व कोको फाउंडेशन (WCF) के अनुसार, दुनिया भर में, कोको उद्योग $ 5.1 बिलियन का बाजार है, जिसमें पश्चिम अफ्रीका सालाना 3 मिलियन टन से अधिक की बिक्री करता है।

-Answered by Master Mind On 02 August 2019:10:17:36 AM


Question 111. Asked on :09 July 2019:11:43:55 PM

 In which year the battle of Panipat held?

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 In 1526

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:50:33 PM


Question 112. Asked on :09 July 2019:11:42:58 PM

 In which year the battle of tarain 2 is held?

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Himanshi Verma

 In 1192.

-Answered by Himanshi Verma On 13 July 2019:06:48:37 PM


Question 113. Asked on :09 July 2019:11:40:33 PM

 In which year battle of tarain held?

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 In 1191

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:49:34 PM


Question 114. Asked on :09 July 2019:11:31:19 PM

 On which date Mughal emperor appointed the East India Company?  

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

ATP Admin
Mughal Emperor appointed the East India company in 12 August 1765. 

-Answered by ATP Admin On 09 July 2019:11:37:53 PM


Question 115. Asked on :09 July 2019:11:30:53 PM

 In which state the statue of kitoor held?


-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 karnataka

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:51:21 PM


Question 116. Asked on :09 July 2019:11:29:35 PM

 What is the name of the toy of Tipu Sultan?


-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 Tiger of mysore

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:52:48 PM


Question 117. Asked on :09 July 2019:11:28:26 PM

 In which year the Alivardi Khan died?


-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 1756

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:53:50 PM


Question 118. Asked on :09 July 2019:11:26:03 PM

 In which year East India Company came to india?


-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Himanshi Verma

 In 1600 the East India Company came to India.

-Answered by Himanshi Verma On 16 July 2019:06:53:52 PM


Question 119. Asked on :09 July 2019:11:24:44 PM

 When was Saka era began?


-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 From 78AD

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:55:41 PM


Question 120. Asked on :09 July 2019:11:24:18 PM

When was Vikram era began?


-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 57 BC

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:56:13 PM


Question 121. Asked on :09 July 2019:11:22:48 PM

 What is the correct full form BC

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 Before christ

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:23:55 PM


Question 122. Asked on :09 July 2019:11:20:07 PM

 How many state divided into northwestern India during Alexandar's invasion

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 28

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:56:43 PM


Question 123. Asked on :09 July 2019:11:18:35 PM

 Who among open the land between India and Europe.

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 Alexander

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:57:25 PM


Question 124. Asked on :09 July 2019:11:15:52 PM

 Who made the Taj Mahal?


-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 Ustad ahmad lahori ,ustab isa

-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:17:46 PM


Question 125. Asked on :09 July 2019:11:13:59 PM

In which year the auranzeb death?

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Purushottam

 In 1707


-Answered by Master Purushottam On 09 July 2019:11:15:35 PM


Question 126. Asked on :09 July 2019:10:31:01 PM

Who wrote the book Aaina-E-Akabari?

-Added by Master Purushottam History » Mughal Empire

Answer:

Master Mind

Abul Fazal who was the one of the most popular writer of Mughal Empire wrote the book "Aaina-E-Akabari".

-Answered by Master Mind On 11 July 2019:09:25:51 PM


Question 127. Asked on :17 June 2019:01:11:58 AM

 पेरिस शांति संधि कब हुई ? 

-Added by ATP Admin History » इंडोचाइना

Answer:

Himanshi Verma

 पेरिस शांति संधि 1974 में हुई थी |

-Answered by Himanshi Verma On 01 July 2019:07:23:48 PM


Question 128. Asked on :14 May 2019:11:46:22 AM

 Who compiled folk- tales in Germany?

-Added by Rohit rajput History » Ch-7

Answer:

Himanshi Verma

 The Grimm Brothers compiled folk tales in Germany.

-Answered by Himanshi Verma On 07 June 2019:05:50:45 PM


Question 129. Asked on :14 May 2019:11:46:01 AM

 Who wrote Jungle Book?

-Added by Rohit rajput History » History

Answer:

Himanshi Verma

 Rudyard Kipling.

-Answered by Himanshi Verma On 07 July 2019:08:47:40 AM


Question 130. Asked on :14 May 2019:11:43:09 AM

 Who was Walter Scott?

-Added by Himanshi Verma History » Novels, Society, History

Answer:

Himanshi Verma

 Walter Scott was the Inventer and the greatest practitioner of the historical novel.

-Answered by Himanshi Verma On 07 June 2019:05:54:36 PM


Question 131. Asked on :14 May 2019:11:40:54 AM

 Name the novel written by Kandukari Viresalingam?

-Added by Himanshi Verma History » Chapter8

Answer:

ATP Admin

 Rao Bahadur Kandukuri Veeresalingam was a social reformer and writer of Andhra pradesh in India. He wrote his first novel in Telugu was "Rajasekhara Charitra". He was a scholor in Sanskrit, Hindi and Telugu language. 

-Answered by ATP Admin On 17 June 2019:12:47:59 AM


Question 132. Asked on :14 May 2019:11:34:58 AM

State the main motive of MNC.

-Added by Himanshi Verma History » Ch-2

Answer:

ATP Admin

The main motive of MNC (Multinational companies) is to establish their company to the country where - 

(i) they get cheap labour.

(ii) adequate raw materials.

(iii) good government support for industries or MNC. 

(iv) and to earn more profits. 

-Answered by ATP Admin On 17 June 2019:01:00:31 AM


Question 133. Asked on :14 May 2019:11:31:25 AM

 इंडोचाईना का गठन कब हुआ?

-Added by Rohit rajput History » Ch-2

Answer:

ATP Admin
इंडोचाइना का गठन 1887 में हुआ था| 

-Answered by ATP Admin On 17 June 2019:01:08:50 AM


Question 134. Asked on :30 April 2019:07:34:28 PM

 नेपोलियन की सहिताका वर्णन करे ?

-Added by Shalu Shukla History » Ch -2

Answer:

Sohail royal

 नेपोलियन बोनापार्ट (15 अगस्त 1769 - 5 मई 1821) (जन्म नाम नेपोलियोनि दि बोनापार्टे) फ्रान्स की क्रान्ति में सेनापति, 11 नवम्बर 1799 से 18 मई 1804 तक प्रथम कांसल के रूप में शासक और 18 मई 1804 से 6 अप्रैल 1814 तक नेपोलियन I के नाम से सम्राट रहा। वह पुनः 20 मार्च से 22 जून 1815 में सम्राट बना। वह यूरोप के अन्य कई क्षेत्रों का भी शासक था।

इतिहास में नेपोलियन विश्व के सबसे महान सेनापतियों में गिना जाता है। उसने एक फ्रांस में एक नयी विधि संहिता लागू की जिसे नेपोलियन की संहिता कहा जाता है।

वह इतिहास के सबसे महान विजेताओं में से एक था। उसके सामने कोई रुक नहीं पा रहा था। जब तक कि उसने 1812 में रूस पर आक्रमण नहीं किया, जहां सर्दी और वातावरण से उसकी सेना को बहुत क्षति पहुँची। 18 जून 1815 वॉटरलू के युद्ध में पराजय के पश्चात अंग्रज़ों ने उसे अन्ध महासागर के दूर द्वीप सेंट हेलेना में बन्दी बना दिया। छः वर्षों के अन्त में वहाँ उसकी मृत्यु हो गई। इतिहासकारों के अनुसार अंग्रेज़ों ने उसे संखिया (आर्सीनिक) का विष देकर मार डाला।

-Answered by Sohail royal On 02 May 2019:08:10:37 AM


Question 135. Asked on :30 April 2019:07:31:24 PM

इंडोचाइना कब आजाद हुआ था ?

-Added by Shalu Shukla History » Ch-2

Answer:

rocki kumar

1941 में  

-Answered by rocki kumar On 08 May 2019:08:30:45 AM


Question 136. Asked on :30 April 2019:07:28:30 PM

 इंडोचाइना का किन देशो से मिल कर बना है ?

-Added by Shalu Shukla History » Ch-2

Answer:

killer master
इंडोचाइना तीन देशो से मिलकर बना है


#1वियतनाम

#2लाओस

#3कम्बोडिया

-Answered by killer master On 02 May 2019:08:21:39 AM


Question 137. Asked on :30 April 2019:07:21:45 PM

 फ्रेच इंडोचाइना का गठन कब हुआ ?

-Added by Shalu Shukla History » Ch-2

Answer:

rocki kumar

 What is common name for Funaria and Dryopteris? Science ORGANISATION IN THE LIVING ... Mathematics (100) · General Knowledge (387).


-Answered by rocki kumar On 04 May 2019:08:28:57 AM


Question 138. Asked on :13 April 2019:03:57:24 PM

What is cell

 

-Added by Sohail alam History » Science Mindly Questions

Answer:

Himanshi Verma

 The smallest structural and functional unit of an organism, which is typically microscopic and consists of cytoplasm and a nucleus enclosed in a membrane.

-Answered by Himanshi Verma On 15 April 2019:04:34:45 PM


Question 139. Asked on :11 April 2019:05:51:32 PM

फ्रंस्सिसियो ने विएतनाम पर पहली बार कब डेरा डाला ?





























 

-Added by Rohit rajput History » Chapter 1

Answer:

Himanshi Verma

 वियतनाम का इतिहास 2,700 वर्षों से भी अधिक कालखण्ड में फैला हुआ है। अन्तरराष्ट्रीय संबन्ध के मामले में इसके लिये सबसे महत्वपूर्ण चीन रहा है। वियतनाम के प्रागैतिहासिक काल में वँन लांग (2787–2858 BC) राजवंश की कथा आती है जिसके राज्य के अधीन वर्तमान चीन का ग्वांग्सी स्वायत्त क्षेत्र (Guangxi Autonomous Region) तथा ग्वांगडॉघ राज्य (Guangdong province) भी आते थे। इसके अलावा इसमें उत्तरी वियतनाम के क्षेत्र शामिल थे। इसके बाद 207 ईसा पूर्व से लेकर 938 ई तक चीनी मूल के कई राजवंशों ने वियतनाम पर शासन किया। इसके बाद वियतनाम स्वतंत्र हुआ। वियतनाम ने 1255 और 1285 के बीच चीनियों और मंगोलों के तीन आक्रमणों का करारा जबाब दिया। उन्नीसवीं शती के मध्य में फ्रांसीसियों ने वियतनाम पर अधिकार करके उसे अपना उपनिवेश बना लिया।

द्वितीय विश्वयुद्ध के समय जापान ने फ्रांसीसियों को वियतनाम से हटाकर उस पर अपना अधिकार कर लिया। युद्ध की समाप्ति पर फ्रांस ने अपनी खोयी सत्ता को पुनः स्थापित करने की चेष्टा की जिसके फलस्वरूप प्रथम हिन्दचीन युद्ध हुआ। वियतनाम की जीत हुई। जिनेवा समझौता हुआ जिसके अनुसार वियतनाम को दो भागों में विभक्त कर दिया गया और वादा किया गया कि लोकतांत्रिक चुनाव कराने के बाद देश को पुनः एक कर दिया जायेगा। किन्तु विभाजन होने के बाद शान्तिपूर्वक एकीकरण होने के बजाय वियतनाम युद्ध का जन्म हुआ। वियतनाम युद्ध का अन्त सन् १९७५ में हुआ।

सन् १९७५ के बाद भी वियतनाम को शीतयुद्ध के कारण तथा कंबोडिया में पोल पॉट के जातिसंहार के खिलाफ वियतनाम के आक्रमण के फलस्वरूप अन्तरराष्ट्रीय दमन और बिलगाव का दंश झेलना पड़ा। सन् 1986 में वियतनाम की साम्यवादी पार्टी ने अपनी आर्थिक नीति में चीन जैसा निजीकरण करना आरम्भ किया। सन् १९८५ के उपरान्त वियतनाम ने अच्छी आर्थिक प्रगति की है।

-Answered by Himanshi Verma On 12 April 2019:04:51:42 PM


Question 140. Asked on :29 March 2019:04:58:45 PM

 Describe the process of unification of Italy?

-Added by Rohit rajput History » The Rise Of Nationalism In Europe

Answer:

Himanshi Verma

 Ans. 2 during 1830s. G. Mazzini decided  to make a programme to unite Italy and  formed a society young  Italy  After earlier  failures king victory Emmanuel II  took to unify the Italian status through war and he got the whole hearted support of  minister  Cavour made a tactful  alliance  with France and defeated Austrians forces in 1859. Now he was able to secure the support of Garibaldi. In 1860 Garibaldi led the famous expedition to south Italy and freed the states from Bourbon rulers in 1861 before the completion of unification victor Emanuel II was proclaimed the king of united Italy.

-Answered by Himanshi Verma On 29 March 2019:04:59:52 PM


Question 141. Asked on :03 March 2019:02:10:04 PM

 नाज़ीवाद की मुख्य विशेषताएँ क्या है ?

-Added by Shalu Shukla History » Nazism

Answer:

Himanshi Verma

 नाजीवाद, जर्मन तानाशाह एडोल्फ हिटलर की विचार धारा थी. यह विचारधारा सरकार और आम जन के बीच एक नये से रिश्ते के पक्ष मे थी. इसके अनुसार सरकार की हर योजना मे पहल हो परंतु फिर वह योजना जनता-समाज की भागिदारी से चले. कट्टर जर्मन राष्ट्रवाद, देशप्रेम, विदेशी विरोधी, आर्य और जर्मन हित इस विचार धारा के मूल अंग हैं. नात्सी यहुदियों से नफरत करते थे और यूरोप और जर्मनी मे हर बुराई के लिये उन्हें ही दोषी मानते थे. नात्सीयों ने केंद्र मे अपनी सरकार बनते ही जर्मनी मे हिटलर की तानाशाही स्थापित की और फिर यहुदियों के जर्मनी मे दिन भर गए. द्वितिय विश्व युद्ध मे यहुदियों के कत्ले-आम के पीछे भी नाजियों का ही हाथ था |

(1) नाजी का उत्‍थान हिटलर के नेतृत्‍व में हुआ. 
(2) हिटलर का जन्‍म 20 अप्रैल 1889 ई. को बॉन में हुआ था. 
(3) हिटलर ने नेशनल सोशलिस्‍ट पार्टी या नाजी दल की स्‍थापना 1920 ई. में की. 
(4) जर्मनी वर्क्‍स पार्टी का संस्‍थापक हिटलर था. 
(5) हिटलर 1933 ई. में जर्मनी का प्रधानमंत्री बना. 

-Answered by Himanshi Verma On 10 March 2019:04:40:22 PM


Question 142. Asked on :01 March 2019:03:11:57 PM

 Describe rise of Napoleon in France Revolution?

-Added by Akki chauhan History » France Revolution

Answer:

Himanshi Verma

 Napoleon Bonaparte was the ruler of France. He was crowned as the king of France in December 1804. He was known as the ‘son of the revolution’. He was an excellent general who recovered he lost territories. He Expanded his kingdoms through wars with Austria , Prussia and Russia between 1805-07. He passed the Napoleonic code in 1805 to simplify the administration. He was defeated very badly by the British General Arthur Wellesley at Waterloo in 1815. He was arrested and sent to the island of Saint Helena where he died in 1821.


Rise of Napoleon:

 In 1799 Napoleon became the first council after overthrowing the role of directory. He acquired numerous powers and even opted for a plebiscite in which 99.9 % people voted for his new administrative system. He not only conquered new areas but also made peace treaties with the enemies. All this proves that he was an able administrator. He implemented many  reforms from 1799 till 1804 which are given as follows : 

1.He stopped inflation through the financial reforms.


2. He established the Bank of France.


3. He resolve the long time confrontation with the Pope which was started with the confiscation of Church’s property in 1789. He event declared Catholic religion as a religion of the majority of French people.


4. Later on he introduced the Napoleonic code which became the basis of French legal system in the future.

-Answered by Himanshi Verma On 01 March 2019:03:44:50 PM


Answer:

Himanshi Verma

 24 january 1950.

-Answered by Himanshi Verma On 16 February 2019:05:29:53 PM


Question 144. Asked on :10 February 2019:03:29:37 PM

Who was Captain Swing?

-Added by Nishant Verma History » Ch-5

Answer:

Himanshi Verma

 Captain Swing was not a person but a mythical or imaginary  name used by the agricultural labourers to sent letters to land owners to threatened the rich landlords who are replacing workers for machine .

-Answered by Himanshi Verma On 10 February 2019:03:36:25 PM


Question 145. Asked on :28 January 2019:05:10:52 PM

अकबर ने कितने वर्ष तक शासन किया ? 

-Added by Nitish kumar History » मुग़ल सम्राट

Answer:

praful kumar

  27 अक्टूबर, सन 1605 

-Answered by praful kumar On 31 January 2019:10:53:12 AM


Question 146. Asked on :28 January 2019:05:06:03 PM

अकबर की मृत्यु कब हुई थी ? 

-Added by Nitish kumar History » मुग़ल सम्राट

Answer:

Himanshi Verma

 

अकबर की मृत्यु
शासन काल27 जनवरी, 1556 - 27 अक्टूबर, 1605 ई.
राज्याभिषेक14 फ़रवरी, 1556 कलानपुर के पास गुरदासपुर
युद्धपानीपत, हल्दीघाटी
राजधानीफ़तेहपुर सीकरी आगरा, दिल्ली

-Answered by Himanshi Verma On 05 February 2019:05:07:13 PM


Answer:

Himanshi Verma

 जनरल डायर जलियावाला भाग हत्या कांड के लिए उत्तरदायी था|

-Answered by Himanshi Verma On 25 January 2019:05:06:55 PM


Question 148. Asked on :24 January 2019:05:01:18 PM

 हम्पी का खंडर किस राज्य में स्थित है ?

-Added by khushi chauhan History » History

Answer:

Himanshi Verma

हम्पी का खँडहर कर्नाटक राज्य में है | 

-Answered by Himanshi Verma On 24 January 2019:05:04:41 PM


Question 149. Asked on :16 January 2019:05:55:55 PM

भारत में सबसे ज्यादा वर्षो तक प्रधानमंत्री कौन था ?

-Added by Shalu Shukla History » G.k

Answer:

Master Purushottam
 Jawahar lal Nehru

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:15:18 AM


Question 150. Asked on :15 January 2019:04:46:54 PM

  Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?

-Added by roma khurana History » History

Answer:

Master Purushottam
Harshvardhana

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:09:06 AM


Question 151. Asked on :15 January 2019:04:39:36 PM

 Which among the following Kavya of Sanskrit, deal with court intrigues & access to power of Chandragupta Maurya?

-Added by roma khurana History » History

Answer:

Master Purushottam
 Mudrarakshahsa

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:09:15 AM


Question 152. Asked on :15 January 2019:11:10:55 AM

 घुमंतू समुदाय अपना स्थान क्यों बदलते थे 

-Added by Akki chauhan History » भारत में चरवाहों

Answer:

Master Purushottam

 घुमंतू समुदाय अपना स्थान निम्नलिखित कारणों से बदलते थे :

1). जिस जगह पर घुमंतू समुदाय अपने पशुओ को चरते थे वहाँ की उप्जुकता ख़तम हो जाती थी|

2). वहाँ की वनस्पति ख़त्म हो जाती थी | अपनी पशुओ को चराने के लिए वे जगह बदलते थे |

3). उनके पशु मृदा को अन्न उपलब्ध करने ने लिए |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:05:04 AM


Question 153. Asked on :15 January 2019:11:09:32 AM

 वन कानूनों का चरवाहों के जीवन पर क्या प्रभाव पड़े ?

-Added by Akki chauhan History » History

Answer:

Master Purushottam
  उन्हें जंगलो में जाने से रोक दिया गया क्योकि वे अपने जानवरों को जंगल में चराने के लिए लेकर जाते थे | जिससे जंगल नष्ट होते जा रहे थे  |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:07:10 AM


Question 154. Asked on :13 January 2019:07:40:47 PM

 What were the main features of Jacobin club ?

-Added by Himanshi Verma History » French Revolution

Answer:

Master Purushottam

The main features of the jacobins club includes the following:-

i) It belonged mainly to the less prosperous section of society.

ii) A large group used wear long striped trousers.

iii) The members wore a red cap which symbolised liberty.

iv) They played an important role in making France a democratic country.

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:41:47 PM


Answer:

Shivang Gupta
389

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:30:21 PM


Question 156. Asked on :12 January 2019:09:18:00 AM

संविधान सभा के संवैधानिक कलाकार कौन थे ? 

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Shivang Gupta
Dr. Bhimrao Ambedkar

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:30:35 PM


Answer:

Shivang Gupta
Patanahi

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:33:40 PM


Question 158. Asked on :12 January 2019:09:09:35 AM

 लेनिन की अप्रैल थिसिस क्या थी?

-Added by Rohit Rajput History » France Revolution

Answer:

Shivang Gupta

The Lenin April theses are as follows:-

1. Banks were nationalised. 

2. Lenin declared that the war be brought to a close.

3. Land to be transferred to the peasants.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:33:48 PM


Question 159. Asked on :12 January 2019:09:06:57 AM

 सोबियत संघ की स्थापना कब हुई? 

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Shivang Gupta
30 December 1922

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:34:22 PM


Question 160. Asked on :12 January 2019:09:03:09 AM

 संविधान सभा के उपाध्यक्ष कौन थे ? 

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Shivang Gupta
 Harendra kumar Mukherji.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:28:13 PM


Question 161. Asked on :12 January 2019:09:02:17 AM

 विश्व में किस देश का सविधान सबसे बड़ा है?

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Shivang Gupta
 भारत का संविधान सबसे बड़ा है |

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:28:23 PM


Question 162. Asked on :12 January 2019:08:59:22 AM

 रूस में सामूहिक खेतो को क्या कहा जाता था|

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Shivang Gupta
 रूस में सामूहिक खेतो को कोलखोज कहा जाता था |

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:28:33 PM


Question 163. Asked on :12 January 2019:08:57:15 AM

 कुलक किसे कहते है?

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Shivang Gupta
छोटे किसानो को कुलक कहा जाता है |

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:28:43 PM


Question 164. Asked on :11 January 2019:09:13:33 AM

 अखंड भारत क्या है?

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Shivang Gupta

अखण्ड भारत भारत के प्राचीन समय के अविभाजित स्वरूप को कहा जाता है। प्राचीन काल में भारत बहुत विस्तृत था जिसमें अफगानिस्तान, पाकिस्तान, बांग्लादेश, श्रीलंका, बर्मा, थाइलैंड शामिल थे। कुछ देश जहाँ बहुत पहले के समय में अलग हो चुके थे वहीं पाकिस्तान, बांग्लादेश आदि अंग्रेजों से स्वतन्त्रता के काल में अलग हुये।

अखण्ड भारत वाक्यांश का उपयोग हिन्दू राष्ट्रवादी संगठनों शिवसेना राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ तथा विश्व हिन्दू परिषद आदि द्वारा भारत की हिन्दू राष्ट्र के रूप में अवधारणा के लिये भी किया जाता है।

इन संगठनों द्वारा अखण्ड भारत के मानचित्र में पाकिस्तान, बांग्लादेश आदि को भी दिखाया जाता है। ये संगठन भारत से अलग हुये इन देशों को दोबारा भारत में मिलाकर अविभाजित भारत का निर्माण चाहते हैं। अखण्ड भारत का निर्माण सैद्धान्तिक रूप से संगठन (हिन्दू एकता) तथा 'शुद्धि से जुड़ा है।

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:23:14 PM


Question 165. Asked on :11 January 2019:08:41:19 AM

 Why Egyptians is not make pharaohs nose ? 

-Added by Rohit Rajput History » History

Answer:

Shivang Gupta
 The Egyptian Arab historian al-Maqrīzī wrote in the 15th century that the nose wasactually destroyed by a Sufi Muslim named Muhammad Sa'im al-Dahr. In 1378 CE,Egyptian peasants made offerings to the Great Sphinx in the hope of controlling the flood cycle, which would result in a successful harvest.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:23:32 PM


Question 166. Asked on :27 December 2018:03:42:49 PM

Who was the last Viceroy of India?

-Added by ATP Admin History » Indian History

Answer:

Prince Rawat
Lord Mountbatten.

-Answered by Prince Rawat On 09 September 2019:01:55:05 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1310)
History (166)
Geography (143)
Economics (121)
Political Science (48)
Mathematics (145)
General Knowledge (3128)
Biology (69)
Physical Education (12)
Chemistry (25)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (145)
Physics (20)
Other (32)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link