Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Home Science


Question 1. Asked on :12 July 2020:01:24:06 PM

Which disaster brought the issue of environment forefront?

-Added by Shruti Srivastva Home Science » Law And Social Justice

Answer:

Shruti Srivastva

the Bhopal Gas tragedy brought the issue of environment to the forefront.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:24:32 PM


Question 2. Asked on :12 July 2020:01:13:01 PM

Which ritual did he refuse to perform?

-Added by Shruti Srivastva Home Science » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

He refused the ritual of washing the feet of priests with and then bathing in that water.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:13:25 PM


Question 3. Asked on :28 August 2019:06:03:19 PM

 स्व मान तथा स्व अवधारना का क्या आधार है ?

-Added by roshni mental Home Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma
हमारा स्वयं से तथा अन्य लोगो से संभंध ही हमारे लिए स्व अवधारना तथा स्व मन का आधार होता है 

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:22:42 PM


Question 4. Asked on :28 August 2019:05:59:56 PM

" स्व की अवधारणा " से आप क्या समझते है ?

-Added by roshni mental Home Science » Ch1

Answer:

Nishant Verma
 लोगो के लिए स्वयं की पहचान उनकी शारीरिक, मानसिक सामाजिक तथा भावनात्मक श्रमताऔ के अधर पर निधारित होती है|

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:23:02 PM


Question 5. Asked on :24 August 2019:02:43:15 PM

 what is cash crop (commercial crops)?

-Added by Harshita Rathore Home Science » Science Questions

Answer:

Akki chauhan

 Grown only for market, in small portion of product is consumed by product the farmers themselves.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:03:38:53 PM


Question 6. Asked on :24 August 2019:02:39:04 PM

what is zayad crop?

-Added by Harshita Rathore Home Science » Science

Answer:

Akki chauhan
They are raised between April and june.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:03:40:41 PM


Question 7. Asked on :24 August 2019:02:36:47 PM

 what is rabi crop?

-Added by Harshita Rathore Home Science » Ch-1

Answer:

Shruti Srivastva

 The crop that grown in winter season called rabi crops.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:47:21 PM


Question 8. Asked on :24 August 2019:02:33:30 PM

 What is kharif crop?


-Added by Harshita Rathore Home Science » Ch-1

Answer:

Shruti Srivastva

 The crop that grown in summer season called khalif crop.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:48:39 PM


Question 9. Asked on :22 August 2019:05:26:34 PM

What is the full form of RDA?

-Added by Himanshi Verma Home Science » CH 3

Answer:

Shruti Srivastva

 Recommended dietary allowance.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:49:37 PM


Question 10. Asked on :20 August 2019:08:09:23 PM

 Define the health ?

-Added by anjali thakur Home Science » Ch 5

Answer:

Shruti Srivastva

 The state that being free from illness and injury

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:50:56 PM


Question 11. Asked on :20 August 2019:08:06:18 PM

 What is personal identity ?

-Added by anjali thakur Home Science » CH 1

Answer:

nisha sheikh

 Personal Identity is the concept you develop about yourself that evolves over the course of your life.

-Answered by nisha sheikh On 20 August 2019:08:22:10 PM


Question 12. Asked on :21 January 2019:04:35:59 PM

 Full Form Of VIBYOR

-Added by khushi chauhan Home Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Violent, indigo, blue, green, yellow, orange, red.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:51:57 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1894)
History (188)
Geography (296)
Economics (155)
Political Science (54)
Mathematics (195)
General Knowledge (5407)
Biology (93)
Physical Education (17)
Chemistry (51)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (35)
English (197)
Physics (1089)
Other (68)
Accountancy (24)
Business Study (27)
Computer Science (68)

 

 

Sponsers link