Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Physical Education


Question 1. Asked on :24 September 2020:06:13:03 PM

Why does a flag flutter, when strong winds are blowing on a certain day?

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva
When strong winds blow over the top of the flag, the kinetic energy o te wid at the top is more and hence pressure decreaces. Due to difference in pressure above and below the flag, the flag flutters. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 September 2020:06:14:00 PM


Question 2. Asked on :17 August 2020:05:54:36 PM

What is the significance of the Q-factor in an a.c. circuit?

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Alternating Current And Electrical Machines

Answer:

Shruti Srivastva
The quality factor-Q gives a measure of the sharpness of current peak in the resonance condition of the LCR - circuit.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:55:56 PM


Question 3. Asked on :17 August 2020:05:21:18 PM

What is impedance?

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Alternating Current And Electrical Machines

Answer:

Shruti Srivastva
The total opposition to the flow of current due to resistance R as well as recatnce X in a circuit is called impedance. It is given by Z = √R2 + X

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:21:45 PM


Question 4. Asked on :29 July 2020:06:34:49 PM

Give the SI unit of electric flux?

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

SI unit of electric flux = Nm2C-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:35:39 PM


Question 5. Asked on :27 July 2020:05:49:44 PM

What is the effect of solute on the surface tension of a liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Angle of contact is defined as the angle between the tangent to the liquid surface at the point of contact to the solid inside the liquid. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:50:52 PM


Question 6. Asked on :27 July 2020:01:28:35 PM

Write the true value of Reynolds's number for turbulent flow?

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The true value of Reynolds's number for turbulent flow is 3000.




-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:30:23 PM


Question 7. Asked on :27 July 2020:01:06:40 PM

What do mean by a streamline and a tube of flow?

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

A streamline may be defined as the straight or curved path, such that the tangent to it at any point gives the direction of flow of the liquid at the point. A group of of streamlines is said to form a tube of flow.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:07:44 PM


Question 8. Asked on :08 July 2020:01:37:34 PM

 Name the year in which there is total solar eclipse.

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Units And Measurements

Answer:

Shruti Srivastva

 Tropical year.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 July 2020:01:38:31 PM


Question 9. Asked on :21 August 2019:08:46:50 PM

 Define physical education?


-Added by gunaj Sheikh Physical Education » Basic

Answer:

Shruti Srivastva
Instruction in physical exercise and games especially in schools. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:57:37 PM


Question 10. Asked on :21 August 2019:08:33:31 PM

 शारीरिक शिक्षा को परिभासित कीजिये ?

-Added by roshni mental Physical Education » Changing Trends And Career In Physical Education

Answer:

Shruti Srivastva
It is also a part of study.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:58:48 PM


Question 11. Asked on :20 August 2019:08:11:31 PM

What is the full form of  BCCI?

-Added by nisha sheikh Physical Education » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Board of control for cricket in india. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:50:13 PM


Question 12. Asked on :20 August 2019:08:10:08 PM

Define Physical Education?

-Added by nisha sheikh Physical Education » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Instruction in physical exercise and games especially in schools. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:59:09 PM


Question 13. Asked on :19 April 2019:03:27:18 PM

 कुका आन्दोलन को किसने संगठित किया

-Added by Sohail alam Physical Education » G.K

Answer:

Shruti Srivastva
Baba Balak Singh.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:51:36 PM


Question 14. Asked on :23 March 2019:05:00:07 PM

Q.who was the first women president of the UN general assembly ?

-Added by Nishant verma Physical Education » Gk

Answer:

Shruti Srivastva
Vijiya Laxmi Pandit. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:52:01 PM


Question 15. Asked on :10 February 2019:03:52:34 PM

When were the first Commonwealth games held?

-Added by Himanshi Verma Physical Education » Games

Answer:

Shruti Srivastva
1930 in Hmilton, Canada. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:55:52 PM


Question 16. Asked on :10 February 2019:03:49:07 PM

 What is the full form of FIFA?

-Added by Himanshi Verma Physical Education » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Federation International de football association.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:53:15 PM


Question 17. Asked on :10 February 2019:03:46:49 PM

 When was "The first Hockey World Cup" organised?

-Added by Himanshi Verma Physical Education » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
October 1971.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:55:19 PM


Question 18. Asked on :15 January 2019:05:29:01 PM

 What is the full form of PUBG?

-Added by Harshita Rathore Physical Education » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Players unknown battle ground. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:53:58 PM


Question 19. Asked on :14 January 2019:04:56:12 PM

 Archery is the national game of which country?

-Added by Himanshi Verma Physical Education » G.k

Answer:

Shruti Srivastva
Bhutan

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:54:28 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Australia     

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:54:44 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link