Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Physics


Question 1. Asked on :13 August 2020:06:09:35 PM

What is natural magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 2. Asked on :13 August 2020:06:09:14 PM

What is magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 3. Asked on :13 August 2020:06:06:05 PM

Mention 1 characterstics properties of the material suitable for making core of a transformer.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
High intial permeability.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:06:07:58 PM


Question 4. Asked on :13 August 2020:06:02:44 PM

How does the magnetic permeability µ, differ for dia, para and feromagnetic materials?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
For diamagnetic, µ, <1

For paramagnetic, μ, > 1

For ferromagnetic substances, μ, >>1

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:06:04:06 PM


Question 5. Asked on :13 August 2020:06:01:10 PM

Give example of permanent magnet.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
cobalt and steel.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:06:01:53 PM


Question 6. Asked on :13 August 2020:05:59:01 PM

What are permanent magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The substance which at room tempreature retain their ferromagnetism for a long time are called permanent magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:59:41 PM


Question 7. Asked on :13 August 2020:05:56:10 PM

Suggest two methods to destroy the magnetism of a magnet.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
(i) By heating the magnet.

(ii) By applying magnetic field in the reverse direction. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:57:18 PM


Question 8. Asked on :13 August 2020:05:54:03 PM

Name two magnetic material commonly used for making permanent magnets.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Cobalt steel and Alnico.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:55:10 PM


Question 9. Asked on :13 August 2020:05:52:12 PM

Name two alloys commonly used for making cores of transormers.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Mu-metal and Pu-metal.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:53:27 PM


Question 10. Asked on :13 August 2020:05:51:01 PM

What is the basic use of hyteresis curve?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Answer:

Shruti Srivastva
The carbon steel piece will dispate greater heat energy as its hyteresis loop has greater area.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:49:37 PM


Question 12. Asked on :13 August 2020:05:43:06 PM

What does the area of hytersis loop indicate?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The area of the hyteresis loop gives a measure of the energy wasted in a sample when it is taken through a cycle of magnetisation.  

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:43:59 PM


Question 13. Asked on :13 August 2020:05:40:48 PM

Define hyteresis.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The phenomenon of lagging of magnetic induction behid the magnetising field in a magnetic material is called hyteresis.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:41:18 PM


Question 14. Asked on :13 August 2020:05:37:57 PM

Give two essential characterstics of a material used or preparing an electromagnet.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
(i) High permeability

(ii) Low retentivity

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:39:38 PM


Question 15. Asked on :13 August 2020:05:35:03 PM

What is curie point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Curie point is the temperature above which a ferromagnetic substance becomes paramagnetic.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:35:54 PM


Question 16. Asked on :13 August 2020:05:33:16 PM

Will the neon gas be diamagnetic or paramagnetic?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Paramagnetic.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:34:46 PM


Question 17. Asked on :13 August 2020:05:31:18 PM

How does the intensity of magnetisation of a paramagnetic sample vary with temperature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

 1T 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:32:40 PM


Question 18. Asked on :13 August 2020:05:27:21 PM

The permiability of bismuth is 0.9983. To which class of magnetic materials, does bismuth belong?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
As the permeability of bismuth is less than 1, so it is diamagnet. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:29:23 PM


Question 19. Asked on :13 August 2020:05:24:47 PM

Relative permeability of a material µ, = 400. Identity the nature of the magnetic material.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Ferromagnetic.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:27:08 PM


Question 20. Asked on :13 August 2020:05:22:00 PM

Relative Permability of a material has a value lying 1<µ, <1 + ∈. Identify the nature of the magnetic substances?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Paramagnetic.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:24:21 PM


Question 21. Asked on :13 August 2020:05:21:13 PM

What is a ferromagnetic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 22. Asked on :13 August 2020:05:19:33 PM

Which of the following substance are paramagnetic?

Bi, Al, Cu, Ca, Pb, Ni

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Al and Ca.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 August 2020:05:20:56 PM


Question 23. Asked on :13 August 2020:05:18:03 PM

What is a paramagnetic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 24. Asked on :11 August 2020:06:05:36 PM

What is paramagnetic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Sehnaaz Sheikh

 These are matals that are weakly attracted to magnets . They include aluminium , gold and copper . The atoms of these substances contains electrons most of which spin in the same direction .. but not all . this gives the atoms some polarity.

-Answered by Sehnaaz Sheikh On 12 August 2020:09:36:06 AM


Question 25. Asked on :11 August 2020:06:04:05 PM

Which of the following substance are diamagnetic?

             Bi, Al, Na, Cu, Ca and Ni

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Bi and Cu.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:06:05:15 PM


Question 26. Asked on :11 August 2020:06:03:05 PM

What is a diamagnetic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Sehnaaz Sheikh

 Diamagnetic materials are repelled by a magnetic field :in them in the opposite direction , causing a repulsive force.

-Answered by Sehnaaz Sheikh On 12 August 2020:09:40:10 AM


Question 27. Asked on :11 August 2020:06:01:20 PM

What is the one quantum of atomic dipole moment called?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Bohr magneton.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:06:02:42 PM


Question 28. Asked on :11 August 2020:06:00:24 PM

Write the SI unit of magnetic induction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Tesla (T).

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:06:01:02 PM


Question 29. Asked on :11 August 2020:05:58:50 PM

Write the SI unit of µ.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Tm A-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:59:31 PM


Question 30. Asked on :11 August 2020:05:57:37 PM

Write the SI unit of M.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Am-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:58:33 PM


Question 31. Asked on :11 August 2020:05:56:46 PM

Write the dimensions of H.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
L-1A.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:57:07 PM


Question 32. Asked on :11 August 2020:05:55:43 PM

Write the SIunit of H.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

Am2.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:56:26 PM


Question 33. Asked on :11 August 2020:05:53:59 PM

Write the SI unit of BO.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Tesla (T).

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:55:26 PM


Question 34. Asked on :11 August 2020:05:53:21 PM

Define magnetic suspectibility.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 35. Asked on :11 August 2020:05:52:49 PM

Define relative permeability.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 36. Asked on :11 August 2020:05:51:59 PM

Define magnetic permeagility.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 37. Asked on :11 August 2020:05:51:25 PM

Define magnetisation of a material.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 38. Asked on :11 August 2020:05:51:01 PM

Define magnetic induction.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 39. Asked on :11 August 2020:05:50:33 PM

Define magnetic intensity.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 40. Asked on :11 August 2020:05:48:46 PM

What is a magnetising field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 41. Asked on :11 August 2020:05:46:34 PM

What is induced magnetism?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
When a piece of magnetic material is placed in a magnetic field, the material gets magnetised, The magnetism so produeced in the material is called induced magnetism.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:47:24 PM


Question 42. Asked on :11 August 2020:05:45:07 PM

Give the order of magnetic moment of an atom.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
10-23 Am2.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:46:07 PM


Question 43. Asked on :11 August 2020:05:42:14 PM

A magnet is placed with the north pole towards the north of the earth. Predict the position of the neutral points.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The neutral points lie on equotorial line on either side of the magnet. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:44:08 PM


Question 44. Asked on :11 August 2020:05:41:11 PM

Define neutral point in the magnetic field of a bar magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 45. Asked on :11 August 2020:05:38:56 PM

What are isodynamic lines?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The line joining the places having the same value of the horizontal componenet of earth's magnetic field are called isodynamic lines.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:39:27 PM


Question 46. Asked on :11 August 2020:05:35:29 PM

What is an aclinic line?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The line of zero dip is calles acinic line.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:38:06 PM


Question 47. Asked on :11 August 2020:05:35:03 PM

What is isoclinical lines?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The lines joining the places of equal dip are called isoclinical lines.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:37:01 PM


Question 48. Asked on :11 August 2020:05:34:27 PM

What is isogonic lines?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The lines joining the places of equal declination are called isogonic lines.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:36:08 PM


Question 49. Asked on :11 August 2020:05:31:52 PM

Where on the earth's surace is vertical component of earth's magnetic field zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
At the angle equator, Bv = o.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:33:11 PM


Answer:

Shruti Srivastva
90º.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:31:30 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:31:18 PM


Question 52. Asked on :11 August 2020:05:23:35 PM

Where on the surface of the earth is the angle of dip 90º?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Angle of dip is 90º at magnetic poles of earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:24:33 PM


Question 53. Asked on :11 August 2020:05:21:18 PM

Where on the surface of earth is the angle of dip 0o?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Angle of dip is 0º at magnetic equator.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:22:56 PM


Answer:

Shruti Srivastva
90º.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:20:57 PM


Question 55. Asked on :11 August 2020:05:14:30 PM

What will be the value o the horizontal component of earth's magnetis field at earth's geomagnetic pole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
At poles, δ = 90º

∴ Horizontal component,

           BH = B cos δ = B cos 90º = 0.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:16:14 PM


Question 56. Asked on :11 August 2020:05:12:28 PM

How does dip angle vary from equator to poles?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The dip angle increaces from 0º to 90º as one moves rom magnetic equatoe to poles.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:13:22 PM


Question 57. Asked on :11 August 2020:05:11:01 PM

What is the angle vary from equator to poles?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

δ = 90º

-Answered by Shruti Srivastva On 11 August 2020:05:11:55 PM


Question 58. Asked on :10 August 2020:06:24:41 PM

What will be the angle of dip at a place on the equator?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

Angle of dip at a the equator = δ = 0º.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:25:32 PM


Question 59. Asked on :10 August 2020:06:24:02 PM

Define angle of dip at a place?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 60. Asked on :10 August 2020:06:23:23 PM

Define declination at a place?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 61. Asked on :10 August 2020:06:21:23 PM

Name the elements of earth's magnetic field.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Declination.

(ii) Dip

(iii) Horizontal componenet of earth's magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:22:21 PM


Question 62. Asked on :10 August 2020:06:20:55 PM

What is geographic meridian?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 63. Asked on :10 August 2020:06:20:08 PM

What is geomagntic meridian?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 64. Asked on :10 August 2020:06:18:36 PM

What is geomagnetic equator?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It si the gret circle on the earth perpendicular to the magnetic axis.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:19:26 PM


Question 65. Asked on :10 August 2020:06:17:01 PM

What is magnetic axis of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
The straight line passing through a magnetic north and south poles of the earth is called magnetic axis of theearth. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:17:34 PM


Question 66. Asked on :10 August 2020:06:15:39 PM

Give an orde of earth's magnetic field near its surace.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is 10-4 T.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:16:33 PM


Question 67. Asked on :10 August 2020:06:13:02 PM

How much is the approximate distance upto which the earth's magnetic field extends?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

Earth's magnetic field extends upto a distance of 32000km, which is about five times the radius of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:14:17 PM


Question 68. Asked on :10 August 2020:06:11:40 PM

Who first diecovered earth's magnetism?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Wiliam Gilbert.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:12:46 PM


Question 69. Asked on :10 August 2020:06:08:39 PM

Define the term magnetic dipole moment of a current loop.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is equal to the product of the current and its loop area and its direction is nornal to the plane of the loop as per right hand thumb rule.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:09:49 PM


Question 70. Asked on :10 August 2020:06:06:22 PM

If a magnet is broken ie pieces, which one of those following remains unchanged in each part- mass, mass moment of interia, magnetisation?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetisation.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:08:18 PM


Question 71. Asked on :10 August 2020:06:04:03 PM

On which foctors does the pole strength of a magnet depend?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Its area of cross-section.

(ii) Nature of its material and

(iii) Its state of magnetistation.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:05:04 PM


Question 72. Asked on :10 August 2020:06:02:41 PM

In which position, the potential energy of a magnet in a uniform magnetic field is zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 73. Asked on :10 August 2020:06:00:41 PM

Give the position of a magntic dipole held in a magnetic field, where is the potentila energy is minimum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism


Question 74. Asked on :10 August 2020:05:58:54 PM

In a uniform magnetic field, when is the torque on a magnet minimum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Torque is minimum when the magnet lies along the direction of the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:06:00:03 PM


Question 75. Asked on :10 August 2020:05:56:44 PM

In a uniform magnetic field, when is the torque on a magnet maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Torque is maximum when the magnet lies perpendicular to the direction of the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:57:50 PM


Question 76. Asked on :10 August 2020:05:49:40 PM

What is the torque experienced by a magnetic dipole moment m placed with ite axis at angle Θ with a uniform magnetic field B?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Torque = mB sinΘ.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:51:40 PM


Question 77. Asked on :10 August 2020:05:48:26 PM

What is the direction of magnetic dipole moment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
South pole to North pole of a magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:49:15 PM


Question 78. Asked on :10 August 2020:05:47:11 PM

Define the SI unit of magnetic moment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is a ampere metre2.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:47:53 PM


Question 79. Asked on :10 August 2020:05:46:05 PM

Write the SI unit of magnetic moment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Am2.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:46:51 PM


Question 80. Asked on :10 August 2020:05:45:21 PM

Write the SI unit of pole strength?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Am.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:45:54 PM


Question 81. Asked on :10 August 2020:05:43:13 PM

Define the SI unit of pole strentgh?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is a ampere metre.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:44:53 PM


Question 82. Asked on :10 August 2020:05:40:40 PM

Define a unit magnetic pole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
A magnetic pole which when placed in a vaccum at a distance of 1m from an identical pole repels it with of froce of 10-7 newton is called unit magnetic pole.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:41:14 PM


Question 83. Asked on :10 August 2020:05:39:26 PM

Give the direction of magnetic moment?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
South pole to north pole of a magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:40:05 PM


Question 84. Asked on :10 August 2020:05:38:22 PM

Is magnetic moment a vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:39:11 PM


Question 85. Asked on :10 August 2020:05:34:19 PM

Give the SI unit of magnetic dipole moment.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva

 Am2.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:35:21 PM


Question 86. Asked on :10 August 2020:05:33:43 PM

Define the term magnetic dipole moment.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It is equal to the product of the pole strength and the magnetic length of the magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:35:49 PM


Question 87. Asked on :10 August 2020:05:33:02 PM

Give an example of magnetic dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Bar magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:36:51 PM


Question 88. Asked on :10 August 2020:05:32:03 PM

What is a magnetic dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Any arrangement of two equal and opposite magnetic poles seprated by a small distance is called magnetic dipole.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:37:12 PM


Question 89. Asked on :10 August 2020:05:30:22 PM

Are the two poles of a magnet equally strong?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:31:36 PM


Question 90. Asked on :10 August 2020:05:29:05 PM

What does lodestone represent?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It represents the directive behaviour of a magnet.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:29:45 PM


Question 91. Asked on :10 August 2020:05:27:10 PM

What does the word lodestone mean? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
It means a leading stone. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:28:07 PM


Question 92. Asked on :10 August 2020:05:25:57 PM

What is magnetite?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Natural magnet is an irone ore called magnetite.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:26:31 PM


Question 93. Asked on :10 August 2020:05:24:31 PM

What is nayural magnet called in chemical?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Chemically, it is a black iron oxide of formula Fe3O4

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:25:04 PM


Question 94. Asked on :10 August 2020:05:22:46 PM

What is a natural magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
Natural magnet is a iron ore called magnetite. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:23:40 PM


Question 95. Asked on :10 August 2020:05:19:46 PM

What is a magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetism

Answer:

Shruti Srivastva
A magnet is piece of material that has both attractive and directive properties. It attrects small piece of iron, nickel, cobalt etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:21:31 PM


Question 96. Asked on :10 August 2020:05:16:38 PM

Why should the spring/suspension wire in a moving coil galvonometer have low torsonial constant?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effects Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Low torsoinal constant of the suspension wire ensures high sensitivity of the moving coil galvonometer.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:18:18 PM


Question 97. Asked on :10 August 2020:05:14:11 PM

A student wants to increase the range of an ammeter from 1mA to 5mA. What should be done to the shunt resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effects Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The value of shunt resistance should be reduced so that more current may pass through it.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:15:37 PM


Question 98. Asked on :10 August 2020:05:11:24 PM

Suppose a shunt of resistance 0.01Ω is connencted across a galvonometer, what can be said aboyt the resistance of the resulting ammeter?


-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effects Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

The resistance of the resulting ammeter will be less than 0.01Ω.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:13:19 PM


Question 99. Asked on :10 August 2020:05:07:34 PM

What is the eective resistance of an ammeter if a shunt of resistance Rs is used acroos the terminals of a galvonometer of resistance Rg?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effects Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

Effective resistance of ammeter, RA = RRgRs+Rg .

-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:09:28 PM


Question 100. Asked on :10 August 2020:05:03:28 PM

Why should a voltmeter have a low current carrying capacity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effects Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Due to low current capacity, the voltmeter will draw only a small part of the total current. The potential diference to be measured will not be much different from the actual value.


-Answered by Shruti Srivastva On 10 August 2020:05:04:59 PM


Question 101. Asked on :08 August 2020:06:19:32 PM

Why should an ammeter have a high current carrying capacity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Due to high current carrying capacity, an ammeter is not damaged excessive currents.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:20:29 PM


Question 102. Asked on :08 August 2020:06:18:31 PM

What is the resistance of an ideal voltmeter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

 Infinite.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:19:16 PM


Question 103. Asked on :08 August 2020:06:17:24 PM

What is the resistance of an ideal ammeter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:18:17 PM


Question 104. Asked on :08 August 2020:06:14:12 PM

Among alpha, beta and gamma radiations, which get deflected by the magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

Among alpha, beta and radiations are deflected by the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:16:05 PM


Question 105. Asked on :08 August 2020:06:10:34 PM

State two properties of the material of the wire used for susupension fo the coil in a moving coil galvonometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Small torsion constant K which makes the galvonometer highly sensitive.

(ii) High tensile stregth so that even thin wire does not break under the weight of the suspension coil. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:11:52 PM


Question 106. Asked on :08 August 2020:06:08:31 PM

What is the nature of the magnetic field in a moving coil galvonometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Radial magnetic field is used in a moving coil galvonometer.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:09:26 PM


Question 107. Asked on :08 August 2020:06:05:49 PM

Write two actors by which voltage sensitivity of a moving coil galvonometer can be increased. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Increasing the number of turms of the galvonometer coil.

(ii) Decreasing the torsoin constant of the suspension fibre.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:07:15 PM


Question 108. Asked on :08 August 2020:06:04:41 PM

State the SI unit of voltage sesitivity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Radian volt-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:05:25 PM


Question 109. Asked on :08 August 2020:06:01:29 PM

Deine voltage sensitivity of a moving coil galvonometer.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The voltage sensitivity of a moving galvonometer is defined as the deflection produced in the galvonometer when a unit voltage is applied across its coil.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:06:02:38 PM


Question 110. Asked on :08 August 2020:05:58:30 PM

Write two factors by which the current sesitivity of a moving coil galvonometer can be increased?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Increasing the number pf turms in the galvonometer coil.

(ii) Decreasing the torsoin constatnt of its suspension fibre.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:59:53 PM


Question 111. Asked on :08 August 2020:05:57:36 PM

State the SI unit of galvonometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Radian ampere-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:58:05 PM


Question 112. Asked on :08 August 2020:05:55:18 PM

Define the current sensitivity o a moving coil galvonometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The current sensitivity of a galvonometer is defined as the deflection produced in the galvonometer on passing unit current through it.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:56:26 PM


Question 113. Asked on :08 August 2020:05:53:17 PM

What do you mean by the figure of merit of a galvonometer? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The figure of merit of a galvonometer is defined as the amount of current required to produce one scale deflection in the galvovnometer.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:54:16 PM


Question 114. Asked on :08 August 2020:05:51:49 PM

State the priciple of working of a moving coil galvanometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Refer to point 26 of Glimpses. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:52:49 PM


Question 115. Asked on :08 August 2020:05:49:14 PM

Under waht circumstances will a current carrying loop not rotate in the magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
If the current carryig loop is place in a magnetic field, with its plane perpendicular to the field, then it will not rotate. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:50:16 PM


Question 116. Asked on :08 August 2020:05:47:02 PM

Write an expression for the magnitude of the Torque acting on a current carrying a coil placed in a uniform radial magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
π = NIBA

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:48:47 PM


Question 117. Asked on :08 August 2020:05:43:43 PM

Write an expression for the torque actiong on a current carrying coil located in a uniform magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
If a coil of area A, tuns N and carrying current I is held in a uniform magnetic field B, it experience a torque.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:44:55 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Zero, is the net force in each case. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:43:23 PM


Question 119. Asked on :08 August 2020:05:35:38 PM

Is the force between two parallel current-carrying onductors is F. If the curerent in each conductor is doubled, what is the value of the force between them?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

 No. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:38:06 PM


Question 120. Asked on :08 August 2020:05:33:40 PM

What is the direction of force between two parallel wires carrying currents in opposite direction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The direction of force is 4F. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:34:51 PM


Question 121. Asked on :08 August 2020:05:30:09 PM

Two current elements are placed a cerain distance apart but not parallel to each other. Do they exert equal and opposite forces on each other?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Like other forces, these forces also obey Newton's third law of action and reaction and are, therefore, equal and opposite.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:31:59 PM


Question 122. Asked on :08 August 2020:05:26:51 PM

Write an expression for the force between two parallel short wires carrying currents?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

dF = µ0
4π
 .

    = I1I2dl1dl2r2 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:28:13 PM


Question 123. Asked on :08 August 2020:05:24:47 PM

Name the rule that gives the direction of force on a current carrying conductor placed perpendicular to the magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Fleming's left hand rule.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:26:14 PM


Question 124. Asked on :08 August 2020:05:21:46 PM

A current carrying conductor does not tend to delect in a magnetic field. What conclusion can be draen form it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The means that no force is acting on the current carrying wire due to the magnetic field. This is possible when the conductor is parallel to the direction of the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:23:13 PM


Question 125. Asked on :08 August 2020:05:18:41 PM

In which originetation is the force experienced by a current-carrying conductor placed in a magnetic field maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
When the conductor is held perpendicular to magnetic field, it experiences a maximum force.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:20:18 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Only velocity, momentum and displecement because they are vectors. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:17:33 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Towards west.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:14:59 PM


Question 128. Asked on :08 August 2020:05:10:44 PM

In a field, the force experienced by a charge depends only upon the magnitude of the field and does not depend upon the velocity. What is the nature o the field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The field is electric in nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:12:13 PM


Question 129. Asked on :08 August 2020:05:08:38 PM

In a field, the force experienced by charge depends upon its velocity and becomes zero, whi=en is it at rest. Is the field electric or magnetic in nature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The field is magnetic in nature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:10:24 PM


Question 130. Asked on :08 August 2020:05:05:24 PM

Does the time spent by a proton inside the does of a cytron depend on (i) the speec of proton and (ii) the radius of its circular path? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Time spent by a proton inside the does of a cyclotron is independent of both its speed and radius of its circular path.

-Answered by Shruti Srivastva On 08 August 2020:05:07:24 PM


Question 131. Asked on :07 August 2020:06:18:32 PM

What is Magnetic Field B?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current


Question 132. Asked on :07 August 2020:06:17:37 PM

State the principle of a cyclotron.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current


Answer:

Shruti Srivastva
Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:17:16 PM


Question 134. Asked on :07 August 2020:06:11:11 PM

An electron beam projected along +X-axis, experiencex a force due to a magnetci field along the +Y-axis. What is the direction of the magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
According to Flemming's left hand rule, the magnetic field acts in the +Z-direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:13:01 PM


Question 135. Asked on :07 August 2020:06:06:41 PM

An electron which speed v enters at right angle in a region of uniform magnetic field B. Write the expression for the radius of the path it follows. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetic force on electron = Centripetal force

evBsin 90º = mv2r 

Radius = mveB .

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:08:29 PM


Question 136. Asked on :07 August 2020:06:04:59 PM

What will be the path of a charged particle moving along the direction of a uniform magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Move along straight line path. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:06:08 PM


Question 137. Asked on :07 August 2020:06:02:55 PM

What can be the cause of helical motion of a charged particle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
When a charged particle moves imclined to the magnetic field, its motion is helical. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:03:54 PM


Question 138. Asked on :07 August 2020:06:01:33 PM

What will be the pathe of a charged particle moving perpendicular to a uniform magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Circular path.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:02:40 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Towards west.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:06:01:19 PM


Question 140. Asked on :07 August 2020:05:58:10 PM

State flemimg's left hand rule.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current


Question 141. Asked on :07 August 2020:05:55:16 PM

State the condition which a charge particle moving with a velocity v goes undeflected in a magnetic field B?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Force on a charge moving parallel on antiparallel to the dircetion of the magnetic field is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:56:58 PM


Question 142. Asked on :07 August 2020:05:53:07 PM

 Write down the expression for the Lorentz force on a charged particle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
F = q(E + v x B).

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:54:19 PM


Question 143. Asked on :07 August 2020:05:51:52 PM

What is the work done by a magnetic field on a moving charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:52:44 PM


Question 144. Asked on :07 August 2020:05:49:12 PM

What if the force expeirenced by a stationery charge in a magnetic field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
For a stationery charge, v = 0.

Therefore, F = qvB sin Θ = q(0) B sin Θ = 0.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:50:10 PM


Question 145. Asked on :07 August 2020:05:46:18 PM

A particle of charge q moves with a velocity v at an angle Θ to a magnetic field B. What is the force experienced by the particle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
F = qvB sin Θ.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:48:36 PM


Question 146. Asked on :07 August 2020:05:44:16 PM

What is magentic Lorentz force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The force expirenced by a charged particle while moving through a region o magnetic field is called magnetic Lorentz force.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:44:57 PM


Question 147. Asked on :07 August 2020:05:42:07 PM

What is a toroid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
An anchor ring around which a large numger of turn of a metalic wire are wound is called a toroid.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:42:47 PM


Question 148. Asked on :07 August 2020:05:39:06 PM

How much is the flux density B at the centre of a long solenoid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
The magnetic field well inside a long solenoid having n turns per unit length and carrying current I is B = µ0nl.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:40:23 PM


Question 149. Asked on :07 August 2020:05:31:43 PM

How does a current carrying coil behave like a bar magnet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Because (i) it possesses a magnet dipole moment and, (ii) it experience a torque in an external magnetic field. This torque tends to align the axis of the loop along the direction of the field.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:36:19 PM


Question 150. Asked on :07 August 2020:05:29:21 PM

An electric current is flowing due south along a power line. What is the direction of the magnetic field at a point below it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Towards east below the wire. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:31:06 PM


Question 151. Asked on :07 August 2020:05:26:54 PM

An electric current is flowing due south along a power line. What is the direction of the magnetic field at a point above it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Towards west above the wire. 

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:28:48 PM


Question 152. Asked on :07 August 2020:05:25:54 PM

Is magnetic field B is a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
It is a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:26:35 PM


Question 153. Asked on :07 August 2020:05:24:15 PM

Which physical quantity has the unit Wb m-2

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetic field B.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:25:19 PM


Question 154. Asked on :07 August 2020:05:22:09 PM

Where is the magnetic field of a curremt element maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetic field due to current element is maxixmum in a plane passing through the element and perpendicular to its axis.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:23:01 PM


Question 155. Asked on :07 August 2020:05:20:37 PM

Where is the magnetic field of a current element minimum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
Magnetic field is minimum (zero) along the axis of a current element.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:21:23 PM


Question 156. Asked on :07 August 2020:05:18:54 PM

Where is the magnetic field due to current through circular loop uniform? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
At the centre of the current loop.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:20:08 PM


Question 157. Asked on :07 August 2020:05:16:16 PM

What is the natute of the magnetic ield associated with the current in a straight conductor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

The magnetic field consists of concentric circular lines of force with the conductor at their centre and in a plane perpendicular to the conductor.  

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:17:20 PM


Question 158. Asked on :07 August 2020:05:12:57 PM

Write an expression for the magnetic field produced by an infinetly long straigh wire carrying a current I, at a short distnce a from itself.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

B = µ0I
2πa
.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:15:03 PM


Question 159. Asked on :06 August 2020:05:48:24 PM

What is the value of 4π /µ0?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
10-7T-1m-1A.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:10:11 PM


Question 160. Asked on :06 August 2020:05:46:59 PM

What is the SI unit of µ0?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva

 TmA-1

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:09:38 PM


Question 161. Asked on :06 August 2020:05:45:03 PM

Write the value of K in SI unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
10-7TmA-1

-Answered by Shruti Srivastva On 06 August 2020:05:46:26 PM


Question 162. Asked on :06 August 2020:05:42:51 PM

State Biot-Savart's law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Fields Of Electric Current


Question 163. Asked on :06 August 2020:05:38:23 PM

 What is suspension?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Is Matter Around Us Pure

Answer:

Shruti Srivastva
In suspension the particles are visible by naked eyes.

-Answered by Shruti Srivastva On 07 August 2020:05:12:20 PM


Question 164. Asked on :06 August 2020:05:38:03 PM

 What are suspension?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Is Matter Around Us Pure


Question 165. Asked on :06 August 2020:05:23:24 PM

What is solute?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Is Matter Around Us Pure


Question 166. Asked on :06 August 2020:05:07:12 PM

State Oersted's observation.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Magnetic Effect Of Current

Answer:

Shruti Srivastva
A magnetic needle brought close to a straight current-carrying wire aligns itself peroendicular to the wire, reversing the direction of current reverces the direction of deflection. 

-Answered by Shruti Srivastva On 06 August 2020:05:09:45 PM


Answer:

Shruti Srivastva
In the case of series combination of the two given resistors, the terminal p.d. will have a higher value. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:39:44 PM


Question 168. Asked on :05 August 2020:05:34:59 PM

Write the differnce between a heating wire and a fuse wire? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The melting point of a heater wire is very high while that of a fuse wire is low.  

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:35:41 PM


Question 169. Asked on :05 August 2020:05:33:30 PM

What is the diernce between a heater wire and a fuse wire?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity


Question 170. Asked on :05 August 2020:05:31:50 PM

What are the characterstics of fuse wire? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
A fuse wire must have high restivity and low melting poit. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:32:32 PM


Question 171. Asked on :05 August 2020:05:29:50 PM

Write two special characterstics of the wire of an electric heater? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
(i) High melting poimt. 

(ii) High resistivity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:30:56 PM


Question 172. Asked on :05 August 2020:05:27:22 PM

What do you mean by the maximum power rating of a resistor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

The maximum power rating of a resistor is the maximum power that it can dissipate in the form of heat without undergoing melting. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:28:28 PM


Question 173. Asked on :05 August 2020:05:23:36 PM

Which has a grater resistance-kW electric heater or a 100 W filament bulb both are marked or 220 V? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Resistance of heater = 48.4 Ω 

Resistance of bulb = 484 Ω

Thus the 100 W bulb has a greater resistance. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:25:23 PM


Question 174. Asked on :05 August 2020:05:20:43 PM

Distinguish between kilowatt and kilowatt hour? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Kilowatt is the unit of electric power while kilowatt hour is the unit of electric energy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:22:35 PM


Question 175. Asked on :05 August 2020:05:17:10 PM

Two resistor of 2Ω and 4Ω are connected in parrallel to a constant d.c. voltage. In which case more heat is produced?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The heat produced in 2Ω resistor is more than that on 4Ω resistor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:19:13 PM


Question 176. Asked on :05 August 2020:05:14:37 PM

A heating element is marked 210 V, 630 W. What is the value of the current drawn by the lement when connected to a 210 V dc source?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
3 A.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:16:44 PM


Question 177. Asked on :05 August 2020:05:12:05 PM

A heating element is marked 210 V, 630 W. Find the resistance of the element when connected to a 210 V dc source?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
70 Ω.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:13:52 PM


Question 178. Asked on :05 August 2020:05:09:40 PM

How much charge flows through a 250 V, 1,000 W heater in one minute? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
240 C. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:11:11 PM


Question 179. Asked on :05 August 2020:05:07:53 PM

What is the saest voltage you can safely put across a 98 Ω, 0.5 W resistor ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 7 V.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:09:21 PM


Question 180. Asked on :05 August 2020:05:05:40 PM

The maximum power dissipated in a 10,000 Ω resistor 1W. What is the maximum current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 0.01 A

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:07:26 PM


Question 181. Asked on :05 August 2020:05:04:06 PM

How many kilowatts hours are there in one joule? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
2.778 x 10-7 kilowatt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:04:51 PM


Question 182. Asked on :05 August 2020:05:01:07 PM

How many joules of energy are equivalent to 1 KWh?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
1 KWh = 1 Killowatt x 1 hour 

          = 1000 watt x 3600 s = 3.6 x 106j.        

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:02:35 PM


Question 183. Asked on :04 August 2020:06:31:43 PM

What do you mean by 1 unit of electric energy in domestic use?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 1 unit  of electricity - 1 KWH. This mean that when an appliance of power 1000 watt is opreated on main for 1 hour, it consumes 1 unit of electric energy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:32:03 PM


Question 184. Asked on :04 August 2020:06:31:15 PM

 Of which physical quantity is the unit kilowatt hour?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Kilowatt hour is the unit of electrical energy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:31:33 PM


Question 185. Asked on :04 August 2020:06:28:13 PM

How is electric energy is realted to electric power?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 Electric energy  =  Electric Power x time. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:31:03 PM


Question 186. Asked on :04 August 2020:06:27:34 PM

 The rate of the production of heat is given by P = VI. Is this relation valid for a non-ohmic conductor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 Yes, it is valid.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:28:03 PM


Question 187. Asked on :04 August 2020:06:26:56 PM

Current 1 flows through a potential drop V across a conductor, What is the rate of production of heat?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 Rate of production of heat is P = VI

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:27:15 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Superconductivity.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:26:45 PM


Question 189. Asked on :04 August 2020:06:14:29 PM

Write the principle of working of a metre bridge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The working of a metre bridge is based on the principle o Wheatstine bridge. 

When the bridge is balanced = PQ 

 = RS 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:14:49 PM


Question 190. Asked on :04 August 2020:06:14:02 PM

What is a wheatstone bridge? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
A wheatstone bridge is an arragement of four resistance used to determine quickly and accurately one of these resistance in terms of other three resistance.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:14:19 PM


Question 191. Asked on :04 August 2020:06:13:31 PM

Write the SI unit of potential gradient?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 Its SI unit is volt per metre 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:13:54 PM


Question 192. Asked on :04 August 2020:06:12:59 PM

Define potential gradient?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The potential drop per unit length of the potentiometer wire is known as its potential gradient.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:13:18 PM


Question 193. Asked on :04 August 2020:06:12:21 PM

Name the devic used for measuring the internal resistance of a secondary cell? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Potentimeter

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:12:48 PM


Question 194. Asked on :04 August 2020:05:51:29 PM

Name thw device used for measuring the emf of a cell. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Potentimeter

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:11:57 PM


Question 195. Asked on :04 August 2020:05:47:28 PM

On what conservation principle is the kirchoff's second law based? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Law conservation of energy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:51:03 PM


Question 196. Asked on :04 August 2020:05:45:52 PM

On what conservation principle is the Kirchhoff's first law based? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Law conservation of charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:46:52 PM


Question 197. Asked on :04 August 2020:05:43:39 PM

Can Kirchhhof's laws be applied to the both d.c. and a.c. circuits?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Yes, Kirchhoff's laws be applied to the both d.c. and a.c. circuits

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:45:14 PM


Question 198. Asked on :04 August 2020:05:38:13 PM

A 4 Ω non-insulated resistance wire is bent 180º in the middle and the two halves are twisted together. What will be its new resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The length of the wire becomes half of the original length while area o cross-section is doubled. 

 R' = 14 

R = 14 X 4

   = 1 Ω

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:40:45 PM


Question 199. Asked on :04 August 2020:05:36:39 PM

Give an example of non-ohmic device which shows up negative resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
  Thyristor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:37:43 PM


Question 200. Asked on :04 August 2020:05:33:59 PM

What is a linear resistor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
A linear asistor one which obeys Ohm's law or for which voltage-current graph is a straight line passing through origin. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:34:57 PM


Question 201. Asked on :31 July 2020:06:46:30 PM

Give an example of non-ohmic device?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 Semiconductor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:33:43 PM


Question 202. Asked on :31 July 2020:06:44:36 PM

What is non-ohmic device? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

A device which does not obey Ohm's law is called non-ohmic device. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:45:24 PM


Question 203. Asked on :31 July 2020:06:42:10 PM

How is the conductivity of an electrolyte affected by the increase of temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The conductivity of an electrolyte increases with the increase in its temperature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:43:24 PM


Question 204. Asked on :31 July 2020:06:40:03 PM

Name two parameters which determine the restivity of a material? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Its number density of free electrons.

(ii) The relaxation time. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:41:07 PM


Question 205. Asked on :31 July 2020:06:38:10 PM

How does the resistance of an insulator change?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The resistance of an insulator decreases with the increase of temperature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:39:02 PM


Question 206. Asked on :31 July 2020:06:36:16 PM

How does resistivity of alloy manganin change with temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The  resistivity of alloy manganin is nearky independent of temperature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:37:11 PM


Question 207. Asked on :31 July 2020:06:34:38 PM

Of copper and nichrome, which one has possibly large value of temperature coefficient of resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 Copper.                                        

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:36:03 PM


Question 208. Asked on :31 July 2020:06:31:39 PM

How does the conductance of a semi-conducting material change with rise in temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

With the rise in temperature, the conductance of a semi-conducting material increases exponentially.  

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:33:16 PM


Question 209. Asked on :31 July 2020:06:29:44 PM

Name two materials whose resistivity decreases with the rise of the temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Germanium and silicon. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:31:11 PM


Question 210. Asked on :31 July 2020:06:25:47 PM

How does one explain increase in resistivity of a metal with increase of temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
With the increace in tempreature, the relaxation time π decraces and 

hence resistivity (p= mneπ ) increaces. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:27:06 PM


Question 211. Asked on :31 July 2020:06:22:42 PM

Write the expressions for the 'drift velocity' of charge carries in a conductor and write its relationship with the current flowing through it.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

vd = evtml 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:24:40 PM


Question 212. Asked on :31 July 2020:06:19:56 PM

How does the random motion of free electrons in a conductor get affected when a potential difference is applied across its ends?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Random motion gets patiallly directed towards the higher potential side. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:21:45 PM


Question 213. Asked on :31 July 2020:06:18:33 PM

Define tempreature coefficient of restivity? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity


Question 214. Asked on :31 July 2020:06:16:45 PM

What is the order of restivity of conductor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Conductor of restivivties less than 10-6 Ω m.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:17:32 PM


Question 215. Asked on :31 July 2020:06:12:29 PM

Give the order of magnitude of the number density of free electrons in a metal?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Number density of free elctrons in a metal = 1029 m-3.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:14:05 PM


Question 216. Asked on :31 July 2020:06:08:54 PM

Give the order of magnitude of thermal velocity and drift velocity of free elctrons in a conductor carrying current at room temperature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Thermal velocity of free electrons = 105 ms-1.

Drift velocity of free electrons = 1 m ms-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:10:44 PM


Question 217. Asked on :31 July 2020:06:07:00 PM

What is the average velocity of free electrons in a metal at room temperature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Zero. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:08:37 PM


Question 218. Asked on :31 July 2020:06:05:24 PM

What is the ratio of the restivity of a typical insulator to that of a metal?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The ratio of 1022.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:06:34 PM


Question 219. Asked on :31 July 2020:06:01:44 PM

What is the order of resistivity of an insulator?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The restivity of an insulator like glass or rubber is of the order of 108 - 1015 Ωm.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:02:59 PM


Question 220. Asked on :31 July 2020:06:00:18 PM

Write the SI unit of restivity of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is ohmΩ.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:01:10 PM


Question 221. Asked on :31 July 2020:05:58:18 PM

Define resistivity of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The restivity of a material is the resistance offered by a unit of cube of that material.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:59:07 PM


Question 222. Asked on :31 July 2020:05:57:21 PM

Which metal has the lowest restivity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Silver.                                           

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:58:01 PM


Question 223. Asked on :31 July 2020:05:55:40 PM

How much is the resistance of a closed pug key?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Negilibily small. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:56:54 PM


Question 224. Asked on :31 July 2020:05:54:31 PM

How much is the resistance of a an air-gap?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 Infinity.  

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:55:29 PM


Question 225. Asked on :31 July 2020:05:52:29 PM

Deine electrical conductivity of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The conductivity of a material is equal to the reciprocal of its resistivity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:53:23 PM


Question 226. Asked on :31 July 2020:05:49:30 PM

Define conductance of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The ease with which a conductor allows a current to flow through it is called its conductance It is equal to the reciprocal of resistance. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:50:20 PM


Question 227. Asked on :31 July 2020:05:47:39 PM

Write the SI unit of conductivity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is ohm-1 m-1 or mho m-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:48:30 PM


Question 228. Asked on :31 July 2020:05:46:09 PM

Write the relation between conductance an resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

Conductance = 1Resistance 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:46:48 PM


Question 229. Asked on :31 July 2020:05:43:37 PM

What is the relation between conductivity and resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

Conductivity  = 1Resistance 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:44:40 PM


Question 230. Asked on :31 July 2020:05:41:19 PM

Give SI unit of conductance of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is mho or ohm-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:42:39 PM


Question 231. Asked on :31 July 2020:05:39:16 PM

Write the formula for 1 ohmΩ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

1Ω = 1V1A .

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:40:02 PM


Question 232. Asked on :31 July 2020:05:37:50 PM

Define ohm ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The resistance of a conductor is said to be 1 ohm.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:38:19 PM


Question 233. Asked on :31 July 2020:05:37:04 PM

Define resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity


Question 234. Asked on :31 July 2020:05:35:52 PM

Write the formula fo resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

R = V1 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:36:21 PM


Question 235. Asked on :31 July 2020:05:33:46 PM

Write the SI unit of resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

ohmΩ.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:34:29 PM


Question 236. Asked on :31 July 2020:05:30:59 PM

Name the colours corresponding to the digit 4 and 7 in the colour code scheme or carbon resistors? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Yellow and violent respectively.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:33:16 PM


Question 237. Asked on :31 July 2020:05:27:30 PM

State Ohm's law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Ohm's law states that the electric current I passing through a conductor is proportional to the potential difference V applied across its ends, provided the temperature and other physical condition remains unchanged.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:28:12 PM


Question 238. Asked on :31 July 2020:05:24:57 PM

Define an emf of one volt?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
If an electric cell supplies an energy of 1 joule for the flow of 1 coulomb of charge through the whole circuit, then its emf is said to be 1 volt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:25:47 PM


Question 239. Asked on :31 July 2020:05:23:21 PM

Write the SI unit of emf current? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is volt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:24:33 PM


Question 240. Asked on :31 July 2020:05:20:33 PM

Write the SI unit of electric current? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 ohm Ω.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:16:23 PM


Question 241. Asked on :31 July 2020:05:16:19 PM

State the condition in which terminal voltage across a secondary cell is equal to its emf?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
When no current is drawn from the cell, its terminal voltage is equal to its emf.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:18:11 PM


Question 242. Asked on :31 July 2020:05:12:27 PM

What is electromotive force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The work done per unit charge by a source in taking the charge once around the complete circuit is called electromotive force or emf of the force.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:14:19 PM


Question 243. Asked on :31 July 2020:05:05:25 PM

 What does the direction of electric current signify in an electric current? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The direction of conventional current in an electric circuit tells the direction of flow of positive charges in that circuit.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:08:57 PM


Question 244. Asked on :31 July 2020:01:47:21 PM

Wite the relation between coulomb and ampere?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

1 ampere = 1coulomb1second 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:47:58 PM


Question 245. Asked on :31 July 2020:01:45:52 PM

Write the SI unit of electric current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
ampere is the SI unit of electric current. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:46:36 PM


Question 246. Asked on :31 July 2020:01:43:43 PM

Write the formula for electric current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

Electric current= Total charge flowing Time taken 
 

                                          OR


                                       I = qt 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:44:20 PM


Question 247. Asked on :31 July 2020:01:39:42 PM

Define electric current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The electric current is defined as the rate flow of electric charge through any section of a conductor.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:42:09 PM


Question 248. Asked on :31 July 2020:01:33:04 PM

What is the amount of work done in moving a charge Q around a circular arc of radius r at the centre of which another point charge q is located?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Zero, because all points of the circular arc will be at the same potential. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:34:54 PM


Answer:

Shruti Srivastva
W = pE( cos Θ1 - cos Θ) = pE( cos0º - cos 180º )

    = pE(1+1) = 2 pE. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:30:19 PM


Question 250. Asked on :31 July 2020:01:24:07 PM

In which orientation, a dipole is placed in a uniform electric field is in unstable equilibrium? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
When the dipole moment p is antiparallel to the electric field E(Θ = 180º), the dipole is in unstable equilibrium. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:25:55 PM


Question 251. Asked on :31 July 2020:01:20:18 PM

In which orientation, a dipole placed in a uniform electric field is in stable?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

When dipole moment p is parallel to the electric field E(Θ = 0º), the dipole is in stable equilibrium.  

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:21:47 PM


Question 252. Asked on :31 July 2020:01:17:13 PM

A hollow metal sphere of radius 5 cm is charged such that the potential on its surface is 10 V. What is the potential at the centre of the sphere? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Potential at the centre = Potential at the surface = 10 V. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:19:37 PM


Question 253. Asked on :31 July 2020:01:12:58 PM

A metal plate is introduced between the plates of a charged parallel plate capacitor. What is its effect on the capacitance of the capacitor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The introduction of a metal sheet of thickness t in a parallel plate capacitor increases  

its capacitance by a factor of dd - t, where s id the plate separation of the capacitor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:14:42 PM


Question 254. Asked on :31 July 2020:01:11:16 PM

What is the electrostatic potential due to an electric dipole at an equatorial point? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Zero.                   

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:12:40 PM


Question 255. Asked on :31 July 2020:01:08:15 PM

Define the term 'potential energy' of charge 'q' at a distance 'r' in an external electric field. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The potential energy of a charge q is the work done in bringing charge q from infinity to the position r in the external electric field.  

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:09:40 PM


Question 256. Asked on :31 July 2020:01:03:15 PM

A 500µC charge is at the centre of a square of side 10 cm. Find the work done in moving a charge of 10µC between two diagonally opposite points on the square. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The work is done in moving a charge of 10µC between two diagonally opposite points on the square will be zero because these two pints will be equipotential. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:05:25 PM


Answer:

Shruti Srivastva
With air between the capacitor plates,

                    C0 = 0 A
d
 =  8pf  

With dielctric between the capacitor plates 

                     C = A
d/2
 = 2 kC0 = 2 x 6 x 8 = 96 pF. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:59:48 PM


Question 258. Asked on :31 July 2020:12:54:34 PM

Is there any conductor which can take unlimited charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Yes, The earth because of its large capacitance can take unlimited charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:55:29 PM


Question 259. Asked on :31 July 2020:12:52:05 PM

What is the order of capacitance used in a radio receiver? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
In the power supply, it is 1-10 µF and for tuning purposes, it is 100 µF.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:53:08 PM


Question 260. Asked on :31 July 2020:12:44:36 PM

Two capacitors of capacitance C1 and C2 are connected in parallel. A charge q is given to the combination. What will be the potential difference across each capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
In parallel combination, potential difference is same across each capacitor. 

   Net capacitance, C = C1 + C2

   ∴ P.D. across each capacitor, V = qC 

                                                 = qC+ C2
  

                               

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:47:03 PM


Question 261. Asked on :31 July 2020:12:41:21 PM

What is the basic difference between a capacitor and an electric cell?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
A capacitor provides electrical energy stored in it. A cell provides electrical energy by converting chemical energy into electrical energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:42:17 PM


Question 262. Asked on :30 July 2020:06:23:25 PM

Can we place a parallel plate capacitor of 1 F capacity in our house?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

 No.  

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:39:08 PM


Question 263. Asked on :30 July 2020:06:21:21 PM

For a given potential difference, does a capacitor store more or less charge with a dielectric than it does without a dielectric?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The charge on conductor be remains uncharged but its potential gets lowed. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:37:40 PM


Question 264. Asked on :30 July 2020:06:18:17 PM

An air capacitor is given a charge of 2µC raising its potential to 200 V. If on interesting a dielectric medium, its potential falls to 50 V, what is the dielectric constant of the medium? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

k = vvacuumVdielectric 

   = 20050 

   = 4

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:35:25 PM


Question 265. Asked on :30 July 2020:06:17:20 PM

What is the effect of temperature on dielectric constant?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Value of dielectric constant decreases. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:34:21 PM


Question 266. Asked on :30 July 2020:06:16:13 PM

Where is the knowledge of dielectric strength works? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Designing a capacitor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:33:59 PM


Question 267. Asked on :30 July 2020:06:14:47 PM

Define dielectric strength of a medium. What is its value of vacuum? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The maximum value of electric field that can exist inside a dielectric without causing its electrical breakdown is called its dielectric strength. The dielectric strength for vacuum is infinity.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:30:14 PM


Question 268. Asked on :30 July 2020:06:13:24 PM

Write down the relation between dielectric constant and electric susceptibility?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
k = 1 +x, where k is dielectric constant and x is electric susceptibility. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:28:53 PM


Question 269. Asked on :30 July 2020:06:10:22 PM

Define dielectric constant in terms of a capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The ratio of capacitance (Cd)of the capacitor completely filled with the dielectric material to the capacitance (Cv) of the same capacitor with vacuum between its plate is called dielectric constant. 

k = Cd
Cv
 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:24:17 PM


Question 270. Asked on :30 July 2020:06:07:47 PM

What is dielectric?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
A dielectric is essentially an insulator which allows electric induction to take place through it but does not permit the flow of charges through it.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:08:29 PM


Question 271. Asked on :30 July 2020:06:05:28 PM

The difference between the radii of the two spheres of a spherical capacitor is increased. Will the capacitance increases or decreases?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

The capacitance increases.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:07:29 PM


Question 272. Asked on :30 July 2020:06:01:31 PM

Write down the expressions for the capacitance of a spherical capacitor. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

C = 4π∈0 abb-a , where a and b are the radii for the inner and the outer spheres respectively. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:03:11 PM


Question 273. Asked on :30 July 2020:05:57:23 PM

Write different expressions for the energy stored in a capacitor.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

= 12 CV2

 = ½ Q2V

 = 2 QC.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:58:45 PM


Question 274. Asked on :30 July 2020:05:55:41 PM

What is the basic purpose of using a capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
To store charge and electric charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:56:35 PM


Question 275. Asked on :30 July 2020:05:52:25 PM

In what form is the energy stored in a charged capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
In charged capacitor, energy is stored in the form of electrostatic potential energy in the electric field between its plates. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:53:29 PM


Question 276. Asked on :30 July 2020:05:48:13 PM

Write two applications of capacitors in electrical circuits. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Capacitors are used in radio circuits for tunning purposes. 

(ii) Capacitors are used in power supplies for smoothening the rectified current. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:49:52 PM


Question 277. Asked on :30 July 2020:05:44:40 PM

On what factors does the capacitance of a capacitor depend? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It depends on the geometry of the plates, the distance between them, and the nature of the dielectric medium between them. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:45:51 PM


Question 278. Asked on :30 July 2020:05:42:53 PM

What is the net charge on a charged capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Zer, because the two plates have equal and opposite charges. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:43:53 PM


Question 279. Asked on :30 July 2020:05:41:42 PM

Write the SI unit of capacitance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It's SI unit is farad.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:42:25 PM


Question 280. Asked on :30 July 2020:05:38:35 PM

Define capacitance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It is defined as the charge required to be supplied to either of the conductors so as to increase the potential differences between them by a unit amount. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:39:27 PM


Question 281. Asked on :30 July 2020:05:37:08 PM

Is capacitance a scalar or a vector quantity? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:37:55 PM


Question 282. Asked on :30 July 2020:05:34:53 PM

Write the physical quantity that has its unit coulomb volt-1?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Capacitance has this unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:36:42 PM


Question 283. Asked on :30 July 2020:05:32:21 PM

What is capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
A capacitor is a device to store an electric charge. It consists of two conducting plates separated by an insulating medium. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:33:12 PM


Question 284. Asked on :30 July 2020:05:28:52 PM

The capacitance of a conductor is 1 farad. What do you mean by the statement?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
A conductor is said to have a capacitance of 1 farad if 1 coulomb of charge increases its electric potential through 1 volt.  

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:30:14 PM


Question 285. Asked on :30 July 2020:05:24:37 PM

Can there be a potential difference between two conductors of same volume carrying equal positive charges?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Yes. Two conductors of the same volume but of different shapes will have different capacitances. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:27:09 PM


Question 286. Asked on :30 July 2020:05:21:48 PM

Define the capacitance of a conductor.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The capacitance of a conductor may be defined as the charge required to raise its potential by a unit amount.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:22:53 PM


Question 287. Asked on :30 July 2020:05:17:15 PM

The middle point of a conductor is earthed and its ends are maintained at a potential difference of 220 V. What is the potential at the ends and at the middle point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The potential at the middle point of the conductor is zero and that at the ends +110 V and -110V, so that the p.d. at ends = 110-(-110) = 220 V.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:19:54 PM


Question 288. Asked on :30 July 2020:05:13:59 PM

A charge of +1C placed at the centre of a spherical shell of radius 10 cm. What will be the work done in moving a charge of =1uC on its surface through a distance of 5 cm?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

Zero. This is because the surface of the spherical shell will be an equipotential force. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:16:12 PM


Question 289. Asked on :30 July 2020:05:12:03 PM

What is the optical analog of an equipotential surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Wavefront.              

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:13:36 PM


Question 290. Asked on :30 July 2020:01:50:38 PM

What is the shape of the equipotential surface for a uniform electric field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
For a uniform electric field, the equipotential surfaces are parallel planes perpendicular to the direction of the electric field. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:52:35 PM


Question 291. Asked on :30 July 2020:01:47:58 PM

What is the geometrical shape of equipotential surface due to a single isolated charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
For a point charge, the equipotential surface are concentric spherical shells with their centre at the point charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:49:04 PM


Question 292. Asked on :30 July 2020:01:45:59 PM

Can you say that the earth is an equipotential surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Yes, Earth is a conductor, so it equipotential. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:47:03 PM


Question 293. Asked on :30 July 2020:01:42:20 PM

Why are electric field lines perpendicular at a point on an equipotential surface of a conductor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

If it were not so, the presence of a component of the field along the surface would destroy its equipotential nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:44:01 PM


Question 294. Asked on :30 July 2020:01:40:28 PM

Write an example of equipotential of surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The surface of a charged conductor is an equipotential surface. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:41:20 PM


Question 295. Asked on :30 July 2020:01:36:59 PM

What is an equipotential surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Any surface which has same electric potential at every point is called an equipotential surface.  

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:38:54 PM


Question 296. Asked on :30 July 2020:01:34:48 PM

Will there be any effect on the potential at a point if the medium around this point is charged?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.                                                                                                                        

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:36:35 PM


Question 297. Asked on :30 July 2020:01:32:51 PM

How many electron volts makeup one joule?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
1j = 6.25 x 1018 eV.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:33:42 PM


Question 298. Asked on :30 July 2020:01:30:52 PM

How electron volt is related to joules?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
1 electron volt = 1eV = 1.6 x 10-19 j.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:31:52 PM


Question 299. Asked on :30 July 2020:01:27:35 PM

Define electron volt.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
An electron volt is potential energy gained or lost by an electron in moving through a potential difference of one volt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:28:39 PM


Question 300. Asked on :30 July 2020:01:24:44 PM

What is electrostatic potential energy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The electrostatic potential energy of a system of charges may be defined as the work required to be done to bring the various charges to their respective positions from infinity.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:25:26 PM


Question 301. Asked on :30 July 2020:01:21:39 PM

What is the nature of the symmetry of a dipole potential?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The dipole potential is cylindrically symmetric.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:22:34 PM


Question 302. Asked on :30 July 2020:01:19:07 PM

What are the points at which the electric potential of a dipole potential?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
At equatorial points, the electric potential of a dipole is zero. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:20:32 PM


Question 303. Asked on :30 July 2020:01:16:26 PM

What are the points at which the electric potential of a dipole has maximum value?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
At axial points, the electric potential of a dipole has a maximum positive or negative value.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:17:59 PM


Question 304. Asked on :30 July 2020:01:14:53 PM

What is the nature of symmetry of the potential of a point charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The potential of a point charge is spherically symmetric.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:15:42 PM


Question 305. Asked on :30 July 2020:01:13:07 PM

How much is the electric potential of a charge at a point at infinity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.                                                                                                                                                                                                                                                   

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:14:19 PM


Question 306. Asked on :30 July 2020:01:11:29 PM

Give two examples of conservatives' force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Electrostatic force and (ii) Gravitational force. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:12:19 PM


Question 307. Asked on :30 July 2020:01:06:00 PM

In a conductor, a point P is at a higher potential than another point Q. In which directions do the electrons move? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance


Question 308. Asked on :30 July 2020:12:59:18 PM

A charge of 2 C moves between two points maintained at a potential difference of 1 volt. What is the electrons move?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Energy occupied by the charge = qV = 2C x 1V = 2J.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:04:14 PM


Question 309. Asked on :30 July 2020:12:47:35 PM

5J of work is done in moving a positive charge of o.5 C between two points. What is the potential difference between these two points?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

V= Wq 

  = 5j0.5 C  

  = 10 v.  

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:53:14 PM


Question 310. Asked on :30 July 2020:12:42:01 PM

Write the dimensional formula of potential difference.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

Potential difference  = work donecharge 

                              = ML2T-2C 

                              =  ML2T-2
AT

                              = [ML2T-3A-1]

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:43:41 PM


Question 311. Asked on :30 July 2020:12:40:39 PM

Write the SI unit of a potential gradient.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

SI unit of a potential gradient = Vm-1 .

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:41:24 PM


Question 312. Asked on :30 July 2020:12:39:14 PM

Is electric potential a scalar or a vector quantity? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:40:09 PM


Question 313. Asked on :30 July 2020:12:37:34 PM

Name the physical quantity whose SI unit is JC-1.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Electric potential and potential difference. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:38:35 PM


Question 314. Asked on :30 July 2020:12:32:54 PM

Write down the relation between electric field and electric potential at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

E= - dvdr .

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:36:48 PM


Question 315. Asked on :30 July 2020:12:30:39 PM

What is the electric flux through a cube of side 1 cm which encloses an electric diploe?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Zero, because the net charge on the dipole is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:32:15 PM


Question 316. Asked on :30 July 2020:12:27:37 PM

How does the electric flux due to a point charge enclosed by a spherical Gaussian surface get affected when its radius is increased?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Electric flux remains unchanged because the charge enclosed bu the Gaussian surface remains the same.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:29:24 PM


Question 317. Asked on :30 July 2020:12:26:17 PM

What is the angle between the directions of electric field at any equatorial point due to an electric dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field


Question 318. Asked on :30 July 2020:12:23:29 PM

What is the angle between the directions of electric field at any axial point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field


Question 319. Asked on :30 July 2020:12:19:39 PM

How does the coulomb force between two point charges depend upon the dielectric constant of the medium?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Fmed = Fvack 

i.e., Fmed  1k 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:21:13 PM


Question 320. Asked on :30 July 2020:12:17:03 PM

An electric dipole of dipole moment 20 x 10-6 Cm is enclosed by a closed surface. What is the net flux coming out of the surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Zero, because the net charge on the dipole is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:19:05 PM


Question 321. Asked on :29 July 2020:06:42:07 PM

How much is the electric flux through a closed surface due to a charge lying outside the closed surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Zero.                             

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:43:09 PM


Question 322. Asked on :29 July 2020:06:39:11 PM

What is the use of the Gaussian surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
By a clever choice of Gaussian surface, we can easily find the electric field produced by certain charge system which are otherwise quite difficult to determine by the application of coulomb's law and superposition principle. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:39:58 PM


Question 323. Asked on :29 July 2020:06:36:28 PM

What is gaussian surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
An imaginary closed surface enclosing a charge is called the Gaussian surface of that charge.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:37:02 PM


Question 324. Asked on :29 July 2020:06:33:22 PM

Is electric flux is a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Electric flux is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:34:14 PM


Question 325. Asked on :29 July 2020:06:31:27 PM

What is the direction of an area vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The direction of an area vector is along the outward drawn normal to the surface.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:32:31 PM


Question 326. Asked on :29 July 2020:06:29:24 PM

Name the principle which is the mathematical equivalent of coulomb's law and superposition principle.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Gauss's theorem of electrostatics. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:30:46 PM


Question 327. Asked on :29 July 2020:06:25:28 PM

Under what condition will a charged circular loop behave like a point charge in respect of its electric field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
When the observation point on the axis of the circular loop leis at a distance much greater than its radius, the electric field of the circular loop is similar to that of a point charge.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:27:32 PM


Question 328. Asked on :29 July 2020:06:24:01 PM

What is the charge of a dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.                                       

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:25:13 PM


Question 329. Asked on :29 July 2020:06:17:59 PM

Will an electric dipole has translational motion when placed in a non-uniform electric field? Give a reason for your answer.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.                          

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:22:09 PM


Question 330. Asked on :29 July 2020:06:16:29 PM

What is the nature of the symmetry of the dipole field? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The dipole field is cylindrically symmetric. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:17:17 PM


Question 331. Asked on :29 July 2020:06:13:41 PM

When does an electric dipole place in a non-uniform electric field experience a zero torque but non-zero force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
When the dipole is placed parallel to the non-uniform electric field. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:15:24 PM


Question 332. Asked on :29 July 2020:06:11:25 PM

What is the effect of torque on a dipole in an electric field? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Torque tends to align the dipole along the direction of the electric field.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:12:40 PM


Question 333. Asked on :29 July 2020:06:09:05 PM

When is the torque on a dipole in a field maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Torque is maximum when the dipole is held perpendicular to the electric field. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:10:21 PM


Question 334. Asked on :29 July 2020:06:06:16 PM

An electric dipole is placed in a uniform electric field, What is the net force acting on it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Zero is placed in a uniform electric field, What is the net force acting on it.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:08:23 PM


Question 335. Asked on :29 July 2020:06:04:17 PM

How much is the dipole moment of non-polar molecule?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Zero is the dipole moment of non-polar molecule?

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:05:44 PM


Question 336. Asked on :29 July 2020:06:00:19 PM

Give example of a point dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
In such a dipole, charge q ∞ and size 2a → 0 in such a way that the product p=q x 2a has a finite value Atomic dipole are point dipoles. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:01:26 PM


Question 337. Asked on :29 July 2020:05:57:28 PM

What is a point (ideal) dipole? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
A point dipole is one which has negligibly small size.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:58:35 PM


Question 338. Asked on :29 July 2020:05:55:55 PM

Write the SI unit of Electric dipole.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is coulomb metre. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:56:49 PM


Question 339. Asked on :29 July 2020:05:52:03 PM

Define the electric dipole moment .

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The electric dipole moment is the product of either charge q and the vector 2a drawn from the -ve charge to the + ve charge.

               p = q x 2a

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:53:21 PM


Question 340. Asked on :29 July 2020:05:49:44 PM

What is an electric dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

An electric dipole is a pair of equal and opposite charges separated by some distance. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:50:58 PM


Question 341. Asked on :29 July 2020:05:45:54 PM

A proton is placed in a uniform electric field directed along the positive x-axis. In which direction will it tend to move?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
As the proton has a positive charge, it will tend to move along positive x-axis i.e, along the direction of the electric field. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:47:49 PM


Question 342. Asked on :29 July 2020:05:41:27 PM

Two-point charges q1 and q2 placed a distance d apart are such that there is no point where the field vanishes. What can be concluded from this? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The point charges q1 and q2 are equal and opposite.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:44:46 PM


Question 343. Asked on :29 July 2020:05:39:20 PM

Draw the pattern of the electric field around a point (i) q>0.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field


Question 344. Asked on :29 July 2020:05:36:33 PM

Name the physical quantity whose SI unit is newton coulomb-1

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

newton coulomb-1 is the SI unit of electric feild

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:38:00 PM


Question 345. Asked on :29 July 2020:05:31:10 PM

Write the dimensional formula of electric field ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

[Electric feild] = ForceCharge 

 

= MLT-2C 

= MLT-2AT


= [MLT-3 A-1]

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:32:16 PM


Question 346. Asked on :29 July 2020:05:29:09 PM

Write the SI unit of electric field intensity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
NC-1 or Vm-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:30:07 PM


Question 347. Asked on :29 July 2020:05:27:06 PM

Is electric field intensity a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
It is a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:28:31 PM


Question 348. Asked on :29 July 2020:05:24:20 PM

Define the electric field at a point? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The electric field at a point is defined as the electrostatic force per unit positive charge acting on a vanishingly small test charge placed at a point. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:25:11 PM


Question 349. Asked on :29 July 2020:05:23:23 PM

Define line charge density at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field


Question 350. Asked on :29 July 2020:05:21:28 PM

Define the surface charge density at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field


Question 351. Asked on :29 July 2020:05:19:36 PM

Write the SI unit of p.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Coulomb per cubic metre (C m-3)

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:20:27 PM


Question 352. Asked on :29 July 2020:05:16:15 PM

Define volume charge density at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The volume charge density (p) at a point is defined as the charge contained per unit volume around that point.

p= dqdV 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:17:02 PM


Question 353. Asked on :29 July 2020:05:11:59 PM

How many electrons are present in 1 coulomb of charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

n = qe 

= 1C1.6 X 10-19 C 

= 6.25 X 108 electrons.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:13:26 PM


Question 354. Asked on :29 July 2020:05:07:05 PM

A force F is acting between two points charges q1 and q2. If a third charge q3 is placed quite close to q2 what happens to the force between q1 and q2?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
By the superposition principle, the force between two charges doesn't depend on the presence of third charge. Hence the force between q1 and q2 remains equal to F.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:09:51 PM


Question 355. Asked on :28 July 2020:06:10:55 PM

State the superposition principle for electrostatic force on a charge due to a number of charges.  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The principle of superposition states that the total force on a given charge is the vector sum of the individuals' force exerted on it by all other charges, the force between two charges being exerted in such a manner as if all other charges were absent. 


-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:06:12:23 PM


Question 356. Asked on :28 July 2020:06:05:03 PM

The force between two charges placed in Vaccum is F. What happens to the force if the two charges are dipped in kerosene oil of dielectric constant, k=2?


-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Fkerosene= Fairk 

= F2 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:06:08:02 PM


Answer:

Shruti Srivastva

As F  1d2 

 3FF 

= d2d,2  or

d' = 13 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:06:01:20 PM


Question 358. Asked on :28 July 2020:05:53:01 PM

Define the dielectric constant of a medium in terms of force between electric charges?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The dielectric constant of a medium is the ratio of the force between two charges placed some distance apart in vacuum to the force between the same two charges when they have placed the same distance apart in the given medium. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:55:14 PM


Question 359. Asked on :28 July 2020:05:50:05 PM

What is the force of repulsion between two charges of 1 C each, kept 1 m apart in vacuum? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
F = 9 X 109 N.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:52:11 PM


Question 360. Asked on :28 July 2020:05:41:23 PM

Write the dimensional formula for the permittivity constant ∈0 for free space?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

[∈0]= 14πF .

q1q2r 

= (AT)2[MLT-2 L2] 

= [M-1L-3T4A2].

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:44:30 PM


Question 361. Asked on :28 July 2020:05:36:13 PM

Deduce the dimensional formula for the proportionality constant k in coulomb's law.   

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

[k] = Fr2q1q2 

= MLT-2L2(AT)2 

= [ML3T-4 A-2].

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:37:56 PM


Question 362. Asked on :28 July 2020:05:32:58 PM

Write down the value of absolute permittivity of free space. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The permittivity of free space, 

 ∈0 = 8.85 x 10 -12 C2 N-1 m-2 .

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:34:03 PM


Question 363. Asked on :28 July 2020:05:29:54 PM

Give the SI unit of electrical permittivity of free space. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
SI unit of ∈0 = C2N-1 m-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:31:05 PM


Question 364. Asked on :28 July 2020:05:26:07 PM

In the relation, F = k q1q2r2 ,what is the value of k in free space?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
k = 9 x 109 Nm2C-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:28:26 PM


Question 365. Asked on :28 July 2020:05:20:39 PM

In coulomb's law, F = k q1q2r2 , What are the on which the proportionality constant k depends?  

 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The proportionality constant k depends on the nature of the medium between the two charges and the system of units chosen. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:24:26 PM


Question 366. Asked on :28 July 2020:05:16:32 PM

Name and define the SI unit of charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The SI unit of electric charge is the coulomb. One the coulomb is that amount of charge which repels an equal and similar charge with a force of 9 x 109 N when placed in Vaccum at a distance of 1 metre from it. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:17:57 PM


Question 367. Asked on :28 July 2020:05:14:01 PM

What is the least possible value of charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The least possible value of charge is the magnitude of the charge on an elctron or proton and it is e = 1.6 x 10-9 C.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:14:51 PM


Question 368. Asked on :28 July 2020:01:54:15 PM

A glass rod, when rubbed with a silk cloth, acquires a charge of 1.6 x 10-3 C. What is the charge on silk cloth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
To conserve charge, the silk cloth acquires negative charge of 1.6 x 10-3 C. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:56:10 PM


Question 369. Asked on :28 July 2020:01:52:45 PM

Is the total charge of the universe conserved? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Yes , charge conservation is a global phenomenon. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:53:39 PM


Question 370. Asked on :28 July 2020:01:50:06 PM

What do you mean by conservation of electric charges?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Conservation of electric charge means that the total charge of an isolated system remains unchanged with time.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:51:22 PM


Question 371. Asked on :28 July 2020:01:45:59 PM

What do you mean by the additivity of the electric charge? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Additivity of the electric charge means that the total charge on a system is the algebraic sum (talking into account paper signs) of all individuals charges in the system) 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:47:09 PM


Question 372. Asked on :28 July 2020:01:43:29 PM

What is the cause of quantisation of electric charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The cause of quantisation of electric charge is taht during rubbing only an integral number of electrons can be transferred from one body to another. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:44:24 PM


Question 373. Asked on :28 July 2020:01:38:15 PM

What do you understand by quantisation of electric charges? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Quantisation of electric charges means that the total charge (q) of a body is always an integral multiple of a basic charge (e) which is the charge on an electrons 

Thus,    q = ne,   where   n = 0, ∓ 1, ∓ 2, ∓ 3 ............

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:39:43 PM


Question 374. Asked on :28 July 2020:01:35:49 PM

Name any two basic properties of electric charges. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Electric charges are (i) Quantised, (ii) additive and (iii) conserved. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:37:01 PM


Question 375. Asked on :28 July 2020:01:29:53 PM

Is the force acting between two point electric charges q1 and q2 kept at some distance in air, attractive or repulse when: 

(i) q1 q2 

(ii) q1 q2 < 0 ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
(i) When qq< 0 the force is repulse.

(ii) When qq< 0 the force is attractive. 


-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:33:11 PM


Question 376. Asked on :28 July 2020:01:25:43 PM

When a polythene piece is rubbed with wool, it acquires negative charge. Is there transfer to mass from wool to polythene? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The polythene piece acquires negative charge due to transfer of material particles like electrons from wool to it, so there is a transfer of mass from wool to polythene. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:27:38 PM


Question 377. Asked on :28 July 2020:01:22:16 PM

A positively charged glass rodis brought near an uncharged pith ball pendulum. What happens to the pith ball?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The pith ball is attracted towards the rod, touches it and then thrown away.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:24:27 PM


Question 378. Asked on :28 July 2020:01:19:04 PM

Consider three charged bodies P, Q and R. If R repel each other and P attracts R, wha is the nature of the force between Q and R ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Attractive              

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:21:31 PM


Question 379. Asked on :28 July 2020:01:16:37 PM

 Why does an ebonite rod get negatively charged on rubbing with the wool?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
This is because electrons in wool are less tightly bound than electrons in ebonite rod.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:17:50 PM


Question 380. Asked on :28 July 2020:01:13:30 PM

A glass rod is rubbed with silk. Wht type of charges do they acquire?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The glass rod acquies positive charge and silk acquires an equal neqative charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:15:16 PM


Question 381. Asked on :28 July 2020:01:10:09 PM

An ebonite rod is rubbed with wool or fur. What type of charges do they acquire?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The ebonite rod acquires a negative charge and fur or wool acqyuires an equal positive charge.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:11:51 PM


Question 382. Asked on :28 July 2020:01:07:11 PM

What is the cause of charging a body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Charging occurs due to o the transfer of electrons from one body to another. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:08:55 PM


Question 383. Asked on :28 July 2020:12:59:14 PM

The electric charges of any body is actually a surplus or deficit of electrons. Why not protons.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Electrons are loosely bound to atoms and can be readily exchanged during rubbing. Protons are firmly bound inside the nucleus. They cannot be easily detached. Hence the electric charge of any body is just a surplus or deficit of electrons and non-protons.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:03:44 PM


Question 384. Asked on :27 July 2020:06:10:37 PM

Give relationship between poise and decapoise. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

 1 Decapoise = 10 poise .

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:06:11:37 PM


Question 385. Asked on :27 July 2020:06:09:01 PM

By which phenomenon, the water rises fro roots to leaves of plants?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The water rises fro roots to leaves of plants by Capillary action.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:06:09:59 PM


Answer:

Shruti Srivastva

The terminal of second sphere will be 9 v because v1 ∝ r2


-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:06:07:17 PM


Question 387. Asked on :27 July 2020:06:03:15 PM

Name the material in whose capillary water will descend instead of rising. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva
The material in whose capillary water will descend instead of rising is paraffin wax. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:06:04:13 PM


Question 388. Asked on :27 July 2020:06:01:40 PM

What is capillarity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The phenomenon of rise or fell of a liquid in a capillary with respect to the surrounding is called capillarity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:06:02:10 PM


Question 389. Asked on :27 July 2020:05:59:35 PM

What happens to the surface tension when some impurity is mixed in liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

If the liquid surface has dust, grease or oil, the surface tension of liquid decreases. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:06:00:46 PM


Question 390. Asked on :27 July 2020:05:55:59 PM

What are the factors on which the angle of contacts depends?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

(i) Nature of the solid and liquid in contact.

(ii) Cleanliness of the surface in contact.

(iii) Medium above the free surface of the liquid.

(iv) Temperature of the liquid.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:57:33 PM


Question 391. Asked on :27 July 2020:05:54:26 PM

Will the angle of contact be acute or obtuse for liquids which do not wet the walls of the container?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Obtuse                       .

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:57:09 PM


Question 392. Asked on :27 July 2020:05:52:15 PM

Will the angle of contact be acute or obtuse for liquids which wet the walls of the container?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Acute                                                                       .

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:53:46 PM


Question 393. Asked on :27 July 2020:05:48:22 PM

What is the value of surface tension at the critical temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The value of surface tension at the critical temperature is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:49:14 PM


Question 394. Asked on :27 July 2020:05:46:18 PM

Write down the following liquids in the order of increasing surface tension: 

            Water, mercury, soap solution.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva
soap solution, Water, mercury.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:47:53 PM


Question 395. Asked on :27 July 2020:05:44:41 PM

How does surface tension change with temperature ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The surface tension of a liquid decreases with the rise of temperature.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:45:37 PM


Question 396. Asked on :27 July 2020:05:42:31 PM

Which part of the liquid is responsible for the phenomenon of surface tension?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva
The liquid in surface film is responsible for surface tension.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:43:45 PM


Question 397. Asked on :27 July 2020:05:40:23 PM

Define sphere of influence of a liquid molecule .

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

A sphere drawn around a molecule as center and radius equal to the molecular range is called the sphere of influence of a liquid molecule .

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:41:23 PM


Question 398. Asked on :27 July 2020:05:36:33 PM

What is meant by the term molecular range?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

 The maximum distance up to which a molecule can exert measurable force of attraction on other molecules is called molecular range (=10-9m). 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:37:35 PM


Question 399. Asked on :27 July 2020:05:34:26 PM

Name a physical quantity that has same dimensions as surface tension.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva
The physical quantity that has same dimensions as surface tension is spring constant.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:35:51 PM


Question 400. Asked on :27 July 2020:05:30:05 PM

State SI unit of surface tension. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

SI unit of surface tension is Nm-1 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:32:22 PM


Question 401. Asked on :27 July 2020:05:26:31 PM

Define surface tension.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The property of a liquid by virtue of which its free surface at rest behaves like a stretched membrane and tends to have the minimum surface area is called surface tension   

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:27:03 PM


Question 402. Asked on :27 July 2020:05:24:12 PM

Define force of cohesion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The force of attraction between the molecules of the same substance is called the force of cohension.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:24:44 PM


Question 403. Asked on :27 July 2020:05:22:55 PM

State the principle on which pitot tube based?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

It is based on Bernoulli's theorem.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:23:34 PM


Question 404. Asked on :27 July 2020:05:18:43 PM

What is a Pitot tube?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

It is a device which is used to measure the velocity of the flows at any depth in a flowing liquid. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:20:03 PM


Question 405. Asked on :27 July 2020:05:17:38 PM

State Bernoulli's theorem.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Refer to point 36 of Glimpses.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:18:20 PM


Question 406. Asked on :27 July 2020:05:14:44 PM

State Torricelli's theorem.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Torricelli's theorem states that the velocity with which a liquid flows out through an orifice at a certain depth below the free surface is the same as that attained by another body which falls freely through the same height.  

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:15:23 PM


Question 407. Asked on :27 July 2020:05:11:37 PM

What should be the properties of a liquid ton satisfy Bernoulli's theorem?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The liquid should be incompressible and non-viscous and flow of the liquid should be streamlined and irrotational.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:05:12:52 PM


Question 408. Asked on :27 July 2020:01:47:15 PM

Write the expressions for pressure head, gravitational head and velocity head?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva


Pressure head = PPG ,

Gravitational head = h and velocity head = v22g 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:48:44 PM


Question 409. Asked on :27 July 2020:01:45:13 PM

What is that fundamental principle on which Bernoulli's theorem is based?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Law of conversation of energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:46:42 PM


Question 410. Asked on :27 July 2020:01:42:36 PM

What is an ideal fluid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

An ideal fluid is one which is non-viscous, in compressible and its flow is steady and irrational.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:43:21 PM


Question 411. Asked on :27 July 2020:01:40:07 PM

What are the different forms of energy possessed by a fluid in a streamline flow?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

(i) Kinetic energy, (ii) Potential energy and (ii) Pressure energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:41:33 PM


Question 412. Asked on :27 July 2020:01:36:07 PM

What will be the nature of graph between the velocity of fluid flow (v) and area of cross section (a) of the pipe?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The nature of graph between the velocity of fluid flow (v) and area of cross section (a) of the pipe is Rectangular hyperbola.





-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:38:25 PM


Question 413. Asked on :27 July 2020:01:33:43 PM

What is fundamental law forms the basis of equation of continuity?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Law of conversation of mass.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:35:38 PM


Question 414. Asked on :27 July 2020:01:31:21 PM

What is critical velocity of a liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Critical velocity is the maximum velocity of liquid above which the flow of a liquid changes from streamline to turbulent.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:32:08 PM


Question 415. Asked on :27 July 2020:01:22:10 PM

Write the dimensional formula of Reynolds number?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

T he dimensional formula of Reynolds number is [M0L0T0]

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:27:29 PM


Question 416. Asked on :27 July 2020:01:17:57 PM

What is the range of Reynolds's number for the laminar flow of a liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

For laminar flow, Re lies between 0 and 2000.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:20:17 PM


Question 417. Asked on :27 July 2020:01:15:36 PM

What is Reynolds's number?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Reynolds's number is dimensionless combination of four factors which decides the nature of flow a vicious liquid through a pipe.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:16:23 PM


Question 418. Asked on :27 July 2020:01:13:16 PM

What is laminar flow of a liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The type of flow of a liquid in which its layers slide over one another without mixing is called the laminar flow.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:14:06 PM


Question 419. Asked on :27 July 2020:01:10:49 PM

When does the streamline flow become turbulent? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The streamline flow become turbulent flow when the velocity of the liquid exceeds the critical velocity.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:11:48 PM


Question 420. Asked on :27 July 2020:01:02:55 PM

What is the net weight of a body when it falls with terminal velocity through a viscous medium?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Zero, because the weight of the body acting vertically downwards is balanced by the viscous force and the upthrust due to the medium.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:04:29 PM


Question 421. Asked on :27 July 2020:12:59:13 PM

Two balls A and B have radii in the ratio 1:2. What will be the ratio of their terminal velocities in a liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

As v ∝ r2 , so the ratio of the terminal velocities of A and B will be 4:1.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:01:01:03 PM


Question 422. Asked on :27 July 2020:12:56:52 PM

What is the nature of graph between terminal velocity of a spherical body and the square of its radius?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Straight line is the nature of graph between terminal velocity of a spherical body and the square of its radius.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:58:29 PM


Question 423. Asked on :27 July 2020:12:54:29 PM

Out os solid friction and viscous force, which is independent of velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Solid friction is independent of velocity.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:56:12 PM


Question 424. Asked on :27 July 2020:12:51:47 PM

Mention two applications of stoke's law.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Stroke's law can be used to find (i) Radius of a drop of oil (ii) coefficient of viscosity of a liquid.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:52:48 PM


Question 425. Asked on :27 July 2020:12:48:29 PM

State stoke's law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

According to stoke's law the viscous drag on a small body of radius moving with a uniform velocity through a viscous medium of viscosity is given by    F = 6π n rv.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:49:03 PM


Question 426. Asked on :27 July 2020:12:46:09 PM

Water flows through a pipe. Which of its layers moves fastest?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The axial layer of water moves fastest.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:47:33 PM


Question 427. Asked on :27 July 2020:12:43:09 PM

How does the viscosity of gas depend on temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The viscosity of the gases increases with the increase of tempreature. For a gas, n ∝ √T

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:44:20 PM


Question 428. Asked on :27 July 2020:12:40:10 PM

Define kinematic viscosity. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The ratio of coefficient of viscosity n and the density p of a liquid is called its kinetic viscosity.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:41:16 PM


Question 429. Asked on :27 July 2020:12:36:41 PM

Define decapoise.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The coefficient of viscosity of a liquid is said to be 1 decapitate if tangential force of 1 Nm-2of the surface is required to maintain a relative velocity of 1 ms-1 between two layers of the liquid 1 m apart. 

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:37:20 PM


Question 430. Asked on :27 July 2020:12:32:56 PM

Define poise.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The coefficient of viscosity of a liquid is said to be 1 poise if a tangential force of 1 dyne cm-2 of the surface is required to maintain a relative velocity of 1 cms-1between two layers of the liquid 1 cm a part.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:33:30 PM


Question 431. Asked on :27 July 2020:12:29:33 PM

State the dimensional formula of the coefficient of viscosity.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The dimensional formula of the coefficient of viscosity is [ML-1T-1].

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:30:52 PM


Question 432. Asked on :27 July 2020:12:27:21 PM

Name the CGS and SI unit of the coefficient of viscosity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva
The CGS unit of the coefficient of viscosity is poise and SI unit of the coefficient of viscosity is decapoise.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:28:28 PM


Question 433. Asked on :27 July 2020:12:24:40 PM

Define the coefficient of viscosity of a liquid.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The coefficient of viscosity of liquid is defined as the tangential viscous force required to maintain a unit velocity gradient between liquid layers each of unit area.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:25:38 PM


Question 434. Asked on :27 July 2020:12:23:20 PM

What is reciprocal of viscosity known as ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The reciprocal of viscosity known as Fluidity.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:24:09 PM


Question 435. Asked on :27 July 2020:12:20:31 PM

Define Viscosity. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Viscosity is the property of the fluid by virtue of which it opposes the relative lotion between its different layers.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:21:17 PM


Question 436. Asked on :27 July 2020:12:18:41 PM

What is the internal force of friction of a fluid known as ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The internal force of friction of a fluid known as Viscosity.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:19:42 PM


Question 437. Asked on :27 July 2020:12:15:07 PM

I n case of stable equilibrium, should the meta-center be above or below the center of gravity of the body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Meta-center should be above the center of gravity.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:16:56 PM


Question 438. Asked on :27 July 2020:12:12:35 PM

A body is just floating in a liquid (of equal density). What happens to the body if it is slightly pressed and released?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The body sinks to the bottom of the liquid.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:14:26 PM


Question 439. Asked on :27 July 2020:12:08:59 PM

State the law of floatation.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

According to the law of flotation, a body will float in a liquid if weight of the liquid displaced by the body is at-least equal to or greater than the weight of the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 27 July 2020:12:10:08 PM


Question 440. Asked on :21 July 2020:06:16:17 PM

How much should be diasolic blood pressure of a normal human being? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Nearly 80 mm of Hg . 

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:06:17:37 PM


Question 441. Asked on :21 July 2020:06:14:50 PM

How much should be sytolic blood pressure for a normal human being?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Nearly 120 mm of Hg .

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:06:15:49 PM


Question 442. Asked on :21 July 2020:06:13:23 PM

In which case a body will weigh maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

In vaccum body will weigh maximum.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:06:14:06 PM


Question 443. Asked on :21 July 2020:06:11:48 PM

Define buoyancy.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

When a body is immersed in a fluid, it experiences a thrust. This effect is called buoyancy.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:06:12:21 PM


Question 444. Asked on :21 July 2020:06:08:03 PM

What will happen if water is used in place of mercury in a barometric tube?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

If water is ysed as barometric substance, it would require a tube about 11m long. It is difficult to hold such a type in a vertical position.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:06:10:10 PM


Question 445. Asked on :21 July 2020:06:04:59 PM

 What prctical unit of pressure is used in meteorological science?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Atmospheric pressure (atm)

1 atm = 1.013 x 10Nm-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:06:06:20 PM


Question 446. Asked on :21 July 2020:06:03:20 PM

What is indicated by gradual increase of atmospheric pressure? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

It Indicates dry weather .

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:06:04:19 PM


Question 447. Asked on :21 July 2020:05:56:29 PM

What does sudden fall in barometric height indicate?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

It indicate possibility of storm.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:06:02:52 PM


Question 448. Asked on :21 July 2020:05:53:31 PM

What does the gradual fall of barometric height indicate?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The atmospherice pressure falls when the water vapours increase in air. This indicates the possibility of rain.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:54:38 PM


Question 449. Asked on :21 July 2020:05:49:37 PM

If water is used instead of mercury in a barometer, what will be the height of water column?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The height of water column will be 10.34.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:51:01 PM


Question 450. Asked on :21 July 2020:05:47:48 PM

What is manometer?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Manometer is a device used to measure the pressure of a gas enclosed in a vessel.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:48:34 PM


Question 451. Asked on :21 July 2020:05:44:06 PM

Express one atmospheric in terms of Nm-2 and bar.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

1 atm = 1.013 x 105 Nm -2  = 1.013 x 105 Pa

                                                = 1.013 bar.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:46:01 PM


Question 452. Asked on :21 July 2020:05:41:54 PM

Name the scientist who first experimentally measured the atmospheric pressure.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Torricellie is the scientist who first experimentally measured the atmospheric pressure.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:43:25 PM


Question 453. Asked on :21 July 2020:05:38:41 PM

Name the factors on which the atmosphere pressure at a place depends.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

(i) Height of atmosphere

(ii) Density of atmosphere  

(iii) Acceleration due to gravity.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:40:14 PM


Question 454. Asked on :21 July 2020:05:33:24 PM

Write the relation between torr and millibar?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

1 torr = 133.8 Nm-2 = 133.8 105 bar = 1.338 millibar . 

 

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:34:46 PM


Question 455. Asked on :21 July 2020:05:31:40 PM

What is meant by one bar of pressure?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

 1 bar = 105 Nm-2 . 

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:32:30 PM


Question 456. Asked on :21 July 2020:05:28:47 PM

What is one torr of pressure?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

1 Torr = pressure exerted by 1 mm Hg column =10-3 x 13.6 x 103 x 9.8 = 133.8 Nm-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:29:29 PM


Question 457. Asked on :21 July 2020:05:25:55 PM

Does the atmospheric pressure vary with the height above the earth's surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

The atmospheric pressure decreaces with the height above the earth's surface.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:27:42 PM


Question 458. Asked on :21 July 2020:05:23:00 PM

What is atmospheric pressure?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Atmospheric pressure at any point is equal to weight of air contained in a column of unit cross-sectional area and extending up to top of atmosphere.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:23:51 PM


Question 459. Asked on :21 July 2020:05:20:42 PM

Name two practical applications of Pascal's law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Hydraulic press hydraulic breakes.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:21:54 PM


Question 460. Asked on :21 July 2020:05:17:38 PM

State Pascal's Law .

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Pascal's law states that a change in pressure applied to an enclosed incompressible fluid is transmitted undiminished to every point of the fluid an the walls of the containing vessels. 

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:18:29 PM


Question 461. Asked on :21 July 2020:05:16:05 PM

Is thrust is a vector or a scalar quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Thrust is a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:16:57 PM


Question 462. Asked on :21 July 2020:05:14:39 PM

 What is the modulus rigidity of fluid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva

Zero, A fluid has no definite shape of its own.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:15:24 PM


Question 463. Asked on :21 July 2020:05:11:28 PM

Define the term fluid.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Fluids

Answer:

Shruti Srivastva
A fuluid is a substance that flows. So the term fluid refers to both liquid and gases.

-Answered by Shruti Srivastva On 21 July 2020:05:13:10 PM


Question 464. Asked on :20 July 2020:06:00:19 PM

 Which of the two forces-deforming of restoring force is responsible for elastic behaviour of substance.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
restoring force is responsible for elastic behaviour of substance.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:06:01:40 PM


Question 465. Asked on :20 July 2020:05:59:09 PM

State Hooke's law.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Refer to point 15 of Glimpses .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:59:53 PM


Question 466. Asked on :20 July 2020:05:57:28 PM

A spiral spring is stretched by a force. What type of strain is produced in it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Shear strain is produced in it .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:58:30 PM


Question 467. Asked on :20 July 2020:05:54:26 PM

What will happen to the potential energy of the potential energy of the atoms of a solid when it is compressed? What happens when a wire is stretched ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Potential energy increase in both cases.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:56:48 PM


Question 468. Asked on :20 July 2020:05:50:56 PM

If the length of a wire increase by 1 nm under 1 kg at, what will be the increase under 100 kg wt?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The wire will break, because the stretching force is increased beyond breaking force.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:53:23 PM


Question 469. Asked on :20 July 2020:05:47:49 PM

If the length of a wire increaces by 1 nm under 1 kg at, what will be the increase under 2 kg wt? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The increase under 2 kg wt is 2mm.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:49:36 PM


Question 470. Asked on :20 July 2020:05:45:04 PM

What is elastic hysteresis? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The fact that the stress-strain curve is not retracted on reversing the strain is called hysteresis. 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:46:41 PM


Question 471. Asked on :20 July 2020:05:41:52 PM

 What is elastic fatigue?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Elastic fatigue is defined as the lass in the strength of a material caused due to repeated alternating strains to which the material is subjected. 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:43:19 PM


Question 472. Asked on :20 July 2020:05:38:51 PM

What is elastic after effect?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The delay on the part of the body in regaining its original configuration on the removal of the deforming force is called the elastic after effect.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:39:52 PM


Question 473. Asked on :20 July 2020:05:37:06 PM

What is breaking stress for a wire of unit cross-section called?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The breaking stress for a wire of unit cross-section called Tensile strength.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:38:11 PM


Question 474. Asked on :20 July 2020:05:35:47 PM

Write the SI unit of modulus of rigidity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of modulus of rigidity is Nm-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:36:38 PM


Question 475. Asked on :20 July 2020:05:31:36 PM

Define modulus of rigidity.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Modulus of rigidity is the ratio of tangenital stress of the shearing strain within the elastic limit.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:32:38 PM


Question 476. Asked on :20 July 2020:05:28:25 PM

 Young's modulus of the material of a wire is Y. On pulling the wire by a force , the increase in its length is x. What will be the potential energy of the stretched wire?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

P.E. of stretched wire = 12 Fx .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:30:37 PM


Question 477. Asked on :20 July 2020:05:27:32 PM

 Does poisson's ratio have any unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

No, poisson's ratio doesn't have any unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:27:59 PM


Question 478. Asked on :20 July 2020:05:25:23 PM

 What is poisson's ration ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The ratio of the lateral strain to the tangenital stress to the shearing strain is called poisson's ratio.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:26:11 PM


Question 479. Asked on :20 July 2020:05:23:16 PM

What is the value of modulus of rigidity of an incompressible liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Mechanical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The value of modulus of rigidity of an incompressible liquid is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:05:24:47 PM


Question 480. Asked on :20 July 2020:01:59:19 PM

What is the value of bulk modulus for an incompressible liquid?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The value of bulk modulus for an incompressible liquid is infinite.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:02:00:58 PM


Question 481. Asked on :20 July 2020:01:57:08 PM

Give the dimensions of compressiblity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The dimensional formula of compressiblity is {M-1LT-2}

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:57:45 PM


Question 482. Asked on :20 July 2020:01:55:23 PM

Give the SI unit of comperssibility 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The SI unit of comperssibility is N-1m-2 .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:56:11 PM


Question 483. Asked on :20 July 2020:01:53:18 PM

What is the reciprocal of bulk modulus known as? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The reciprocal of bulk modulus known as Compressibility.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:54:38 PM


Question 484. Asked on :20 July 2020:01:50:43 PM

 Write dimensions of Bulk modulus of elasticity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The dimensions of Bulk modulus of elasticity is {ML-1T-2}.      

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:51:49 PM


Question 485. Asked on :20 July 2020:01:49:00 PM

 Write the SI unit of Bulk modulus of elasticity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
SI unit of Bulk modulus of elasticity is Nm-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:50:07 PM


Question 486. Asked on :20 July 2020:01:45:51 PM

 Define the bulk modulus of elasticity.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Bulk modulus of elasticity is defined as a ratio o tagential stress to shear strain within the elactic limit.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:46:55 PM


Question 487. Asked on :20 July 2020:01:41:43 PM

 Why any mettalic part of a macheniery is never subjected to a stress beyod the elastic limit pf the material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

When a mettalic part is subjected to a stress beyond the elastic limit, a permanent deormation is set up in it. 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:44:05 PM


Question 488. Asked on :20 July 2020:01:39:47 PM

 What is the limitation of Hooke's law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Hooke's law is obeyed upto the proportionally limit of the material.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:40:29 PM


Question 489. Asked on :20 July 2020:01:36:05 PM

What is the value of Young's modulus for a perfectly rigid body ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

The value of Young's modulus for a perfectly rigid body is infinite.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:37:51 PM


Question 490. Asked on :20 July 2020:01:33:53 PM

Define dimensional formula of young's modulus.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Dimensional formula of young's modulus = { ML-1T-2 } .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:35:07 PM


Question 491. Asked on :20 July 2020:01:31:11 PM

 Deine young's modulus of elasticity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Young's modulus of elasticity is defined as the ratio of the stress to the longitudinal strain, within the elastic limit.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:32:09 PM


Question 492. Asked on :20 July 2020:01:28:43 PM

 Define yield point.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva
The stage of a material when it yields to the deforming force and goes on increasing in length even when the load is kept constant is called point.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:29:25 PM


Question 493. Asked on :20 July 2020:01:26:26 PM

 Define elastic limit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The maximum stress within which a body completely regains its orifinal size and shape after the removsl of the deforming force is called elastic limit. 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:27:01 PM


Question 494. Asked on :20 July 2020:01:24:32 PM

 Write formula for strain?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

Formula for strain :

Strain = Change in any dimension Original diemension  

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:25:03 PM


Question 495. Asked on :20 July 2020:01:22:45 PM

 Define strain.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 When external deforming forces act upon a body, the fractional change produced in the body is called strain.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:23:17 PM


Question 496. Asked on :20 July 2020:01:20:00 PM

 Write formula for stress?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Formula for stress :

Stress = force area 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:20:44 PM


Question 497. Asked on :20 July 2020:01:17:50 PM

 Define stress.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Stress is internal restoring force set up per unit area of a deormed body.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:18:29 PM


Question 498. Asked on :20 July 2020:01:15:35 PM

 Are the elastic restoring force conservative in nature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The elastic restoring forces are conservative only when the loading and uploading curves coincide.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:16:29 PM


Question 499. Asked on :20 July 2020:01:12:59 PM

 What is restoring force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The intermolecular force developed within a body due to relative molecular displacements is called restorig force.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:13:33 PM


Question 500. Asked on :20 July 2020:01:11:07 PM

 What is a deforming force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 A force which produce a change in the size or shape of a body is called deforming force.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:11:43 PM


Question 501. Asked on :20 July 2020:01:09:48 PM

 Give an example of semi crystalline solid.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Polythene is an example of semi crystalline solid.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:10:37 PM


Question 502. Asked on :20 July 2020:01:07:41 PM

 Which state of the solid is more stable : Crystaline or amorphous?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Crustalline state is more stable .

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:09:12 PM


Question 503. Asked on :20 July 2020:01:05:57 PM

 What is the meaning word of 'amorphous'?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 The word 'amorphous'means without any form.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:01:06:53 PM


Question 504. Asked on :20 July 2020:12:51:52 PM

 Give in example of anistrophic substance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Quartz is an example of anistrophic substance

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:52:56 PM


Question 505. Asked on :20 July 2020:12:50:11 PM

 Give one example of isotrophic solution?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Glass is an isotrophic substance.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:51:11 PM


Question 506. Asked on :20 July 2020:12:46:13 PM

 What is an anisptrophic solid ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 I a solid has different physical properties in different directions, then it is said to be an anistrophic solid.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:48:58 PM


Question 507. Asked on :20 July 2020:12:44:49 PM

 What is an isotrophic medium ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Any medium which has the same physical properties in all direction is called an isotrophic medium.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:47:37 PM


Question 508. Asked on :20 July 2020:12:42:14 PM

 Give another name for Amorphous solids?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Amorphous solids are also called glassy solids.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:43:56 PM


Question 509. Asked on :20 July 2020:12:40:06 PM

 Among solid, liquid and gas which has its own shape?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Solid has its own shape.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:41:41 PM


Question 510. Asked on :20 July 2020:12:36:41 PM

 Write an expression showing the dependence of potential energy on interatomic sepration r.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids


Question 511. Asked on :20 July 2020:12:34:03 PM

 Write a relation between interamotic force and potential energy ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

F = - dUdr 

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:35:44 PM


Question 512. Asked on :20 July 2020:12:30:32 PM

 Among the interatomic and intermolecular forces, which are the stronger ones? How much?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Machenical Properties Of Solids

Answer:

Shruti Srivastva

 Interatmic forces are 50 to 100 times stronger then the intermolecular forces.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 July 2020:12:32:58 PM


Question 513. Asked on :17 July 2020:06:01:54 PM

 What are the time period and height of a geostationery satellite above the surface of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 T = 24 h and h = 36,000 km.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:04:42 PM


Question 514. Asked on :17 July 2020:06:01:19 PM

 Give two uses of polar satelites.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 

∪ = GMm / r = ( GM / r2 ) rm = grm = mg x r

∴ Weight of the body = mg = /r.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:05:34 PM


Question 515. Asked on :17 July 2020:06:00:36 PM

 Give two uses of geostationery satelites.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Because it arives due to attractive force of gravitation

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:08:34 PM


Question 516. Asked on :17 July 2020:06:00:08 PM

 What is weightlessness ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Refer to point 28 of Glimpses .

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:09:58 PM


Question 517. Asked on :17 July 2020:05:59:33 PM

 Name India's first cosmonuat.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Rakesh Sharma is India's first cosmonuat.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:10:32 PM


Question 518. Asked on :17 July 2020:05:57:51 PM

 The distance of two planets from the sun are 1011m and 1010m respectively. What is the ratio of time period of these two planets?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 T/ T2 = ( r/r) 3/2 = ( 1011 / 1010 )3/2 = 103/2 = 1010.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:10:57 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 The value of 'g' increaces by 2 %.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:14:53 PM


Question 520. Asked on :17 July 2020:05:54:24 PM

 How would the value of 'g' change if the earth were to shrink slightly without in any change in mass ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The value of 'g' slightly increaces .

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:15:34 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 h = 2x.


-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:16:18 PM


Question 522. Asked on :17 July 2020:05:51:02 PM

 Where does the body weigh more - at the surface of the earth or in a mine?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation


Question 523. Asked on :17 July 2020:05:50:25 PM

 What is the weight of a body at the centre of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero, because the value of 'g' is zero at the centre of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:17:46 PM


Question 524. Asked on :17 July 2020:05:49:50 PM

 Define universal gravitational constant.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The universal gravitational constant may be defined as the force of attraction between two bodies of unit mass each and placed unit distance a part.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:18:58 PM


Question 525. Asked on :17 July 2020:05:49:20 PM

 What is gravitational force ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation


Question 526. Asked on :17 July 2020:05:48:13 PM

 What will be the kinetic energy needed to project a body of mass m from the earth's surface to infinity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

Required kinetic energy.

= 12 m x ( escape velocity )2

 = 12 m ( √2gR )2

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:21:57 PM


Question 527. Asked on :17 July 2020:05:47:24 PM

 What is full form of geosatinery satellite APPLE ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Ariana Passenger Pay Load Experiment.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:24:46 PM


Question 528. Asked on :17 July 2020:05:46:49 PM

 What is meant by a geostationery satellite ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Refer to point 24 of Glimpses.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:25:29 PM


Question 529. Asked on :17 July 2020:05:43:26 PM

 The gravitational potential energy of a body at a point in a 

gravitational field of another body is  - GMmr. What does the negative sign show ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The negative sign showns that the gravitational potential entry of one body is due to the attractive gravitational force exerted by the other body.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:26:03 PM


Question 530. Asked on :17 July 2020:05:42:06 PM

 A simple pendulum is mounted inside a spacecraft. What should be its time period of vibration?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 A body is in a state of weightlessness inside a spacecraft i.e. g=o 

       T=2π lg = 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:28:01 PM


Question 531. Asked on :17 July 2020:05:41:30 PM

 What is the basis of Newton's law of gravitation?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Kepler's law of planetry motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:30:26 PM


Question 532. Asked on :17 July 2020:05:40:27 PM

 What is the basis of Kepler's law of areas of planetary motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Kepler's law of areas is based on the law of conversation of angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:31:07 PM


Question 533. Asked on :17 July 2020:05:38:35 PM

 What is the frequency of oscillation of a simple pendulum mounted in a cabin that is freely falling under gravity?


-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 In a freely falling cabin, g = 0.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:32:05 PM


Question 534. Asked on :17 July 2020:05:37:10 PM

 What would happen to an artificial satellite if its orbital velocity is slightly decreased due to some defects in it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The satelite will fall on the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:33:20 PM


Question 535. Asked on :17 July 2020:05:36:12 PM

 Write the most important appliction of geostationery satelite.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 A geostationery satelite can be used to communicate radio, T.V. and telephone signals between any two points of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:33:43 PM


Question 536. Asked on :17 July 2020:05:35:29 PM

 Write two condition for the exsitence of atmosphere on a planet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

(i) High value of acceleration due to gravity on the planet.

(ii) Low surface temperature on the planet.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:35:05 PM


Question 537. Asked on :17 July 2020:05:33:57 PM

 Two artificial satellite are revolving around the earth, one closer to its surace and othere away rom it. Which has larger speed? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Orbital speed of a satelite revolving at a height h is 

v0 = GMR+H 

Clearly smaller the height h, larger is the orbital speed v0. Hence the satellite revolving closer to the earth's surface has larger speed v0.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:36:23 PM


Answer:

Shruti Srivastva
+7.5 x 10j. energy will be required for the body to escape from the planet.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:39:42 PM


Question 539. Asked on :17 July 2020:05:30:17 PM

 The escape velocity from the earth for a body o 20g is 11kms-1. What will be its value for a body o 100g?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 11.2 kms-1, because the escape velocities does not depend on the mass of the body projected.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:40:17 PM


Question 540. Asked on :17 July 2020:05:28:58 PM

The centripetal force on a satellite revolving around the earth is F. What is the net force on it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

The net force on it IS F.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:42:49 PM


Question 541. Asked on :17 July 2020:05:19:43 PM

The centripetal force on a satellite revolving around the earth is F.

What is the gravitational force due to earth on it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
The gravitational force due to earth on it  is F.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:43:33 PM


Question 542. Asked on :17 July 2020:05:19:03 PM

 What is sence of rotation of a geostationery satellite?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

The sence of rotation of a geostationery satellite  is west to east.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:43:54 PM


Question 543. Asked on :17 July 2020:05:18:39 PM

 What is period of revolution?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
The period of revolution is 24 hours.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:45:57 PM


Question 544. Asked on :17 July 2020:05:18:10 PM

 What is the use of statienory orbit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 By the means of satelites in stationery orbits, television programmes can be transmitted caontinouely from one part of the world to the other parts.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:46:34 PM


Question 545. Asked on :17 July 2020:05:17:40 PM

 What is a parking orbit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

The orbit of a geostationery satelite is called parking orbit.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:48:30 PM


Question 546. Asked on :17 July 2020:05:17:03 PM

 What is Geosynchronous satelite?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
 A satelite which revolves around earth with the same angular speed and in the same direction as the earth rotates about ts own axis is called Geosynchronous satelite.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:06:52:12 PM



Question 548. Asked on :17 July 2020:05:13:18 PM

 If the kinetic energy of  a satellite revolving in an orbit close to the earth's surface happens to be doubled, will the satelite escape?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, when the K.E. o the satellite is doubled, its orbital velocity increases √2 times and becomes equal to the escape velocity. So the satellite will escape.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:05:27:05 PM


Question 549. Asked on :17 July 2020:05:12:17 PM

 A sate lite revolving around the earth loses height. What happens to its time period?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 

Time period of a satelite,                     

T = 2π(R+h)3GM.

Clearly when h decreases, T also decreases.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:05:23:34 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Ve = √2v0 = √2 x 8 = 11.3 kms-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 17 July 2020:05:22:12 PM


Question 551. Asked on :16 July 2020:06:05:34 PM

 Why does hydrogen escape from the earth's atmosphere more readily than oxygen? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 This is because the r.m.s. speed of hydrogen molecules is four times that of oxygen molecules.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:06:06:47 PM


Question 552. Asked on :16 July 2020:06:02:45 PM

 Does the escape velocity of a body depend upon the density of a planet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
Yes, the escape velocity of a body depend upon the density of a planet

                         v∝ √p

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:06:03:52 PM


Question 553. Asked on :16 July 2020:06:01:10 PM

 Which has more escape velocity Mercury or Jupiter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
Jupiter has more escape velocity than Mercury.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:06:02:02 PM


Question 554. Asked on :16 July 2020:05:58:09 PM

 What are the values of the escape velocities for the moon and the sun respectively?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 vmoon = 2.4 kms-1 and vsun = 620 kms-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:59:19 PM


Question 555. Asked on :16 July 2020:05:53:28 PM

 A satelite revolves close to the surface of a planet. How is its orbital velocity related velocity of escape from that planet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

Orbital velocity related velocity of escape from that planet is  ve = √2v0. 

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:56:29 PM


Question 556. Asked on :16 July 2020:05:47:26 PM

Define orbital velocity of a satelite?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
Orbital velocity is the velocity given to an artificial earth's satellite a few hundred kilometres above the earth's surface so that it may start revolving around the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:48:29 PM


Question 557. Asked on :16 July 2020:05:44:30 PM

Write the minimum value of escape velocity in the suace of earth? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
The minimum value of escape velocity in the surface of earth 11.2 km s-1

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:46:09 PM


Question 558. Asked on :16 July 2020:05:41:31 PM

 What is escape velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

Escape velocity is defined as the minimum velocity with which a body must be thrown vertically upwards in order that it may just escape the gravitational pull of the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:42:37 PM


Question 559. Asked on :16 July 2020:05:38:50 PM

 From where does a satelite get centripetal force for moving around its planet?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The gravitational force of attraction exerted by the planet provides the necessary centripetal force to the satellite?

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:40:15 PM


Question 560. Asked on :16 July 2020:05:37:06 PM

 Why is gravitational potential energy negative?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Because it arises due to attractive forces of gravitation.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:38:04 PM


Question 561. Asked on :16 July 2020:05:33:43 PM

 What is the relational between gravitational intensity and gravitational potential at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

Gravitational intensity at a point is equal to the negative of the potential gradient at that point.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:35:36 PM


Question 562. Asked on :16 July 2020:05:31:04 PM

 What is the value of the gravitational intensity at the earth's surface and at the earth's centre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The value of the gravitational intensity at the earth's surface and at the earth's centre  is 9.8 N kg-1 , zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:32:25 PM


Question 563. Asked on :16 July 2020:05:29:46 PM

 What is the value of gravitational potential energy at infinity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero is the value of gravitational potential energy at infinity.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:30:48 PM


Question 564. Asked on :16 July 2020:05:28:21 PM

What is the unit of intensity of the gravitational field? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitatio

Answer:

Shruti Srivastva

 NKg-1 is the unit of intensity of the gravitational field.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:29:20 PM


Question 565. Asked on :16 July 2020:05:26:00 PM

 What is the work done in bringing a body of mass M from infinity to the surface of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
 The work done in bringing a body of mass M from infinity to the surface of the earth

                                            GMm/r.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:27:22 PM


Question 566. Asked on :16 July 2020:05:22:47 PM

Write the formula for the gravitational potential energy of mass m at a finite distance r in the gravitational  field of mass M?

-Added by Shruti Srivastva Physics » .

Answer:

Shruti Srivastva

 -GMm/r is the formula for the gravitational potential energy of mass m at a finite distance r in the gravitational  field of mass M

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:25:02 PM


Question 567. Asked on :16 July 2020:05:21:06 PM

 What is the effect on our weight due to revolution of the earth about the sun?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 No, effect on our weight due to revolution of the earth about the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:22:12 PM


Question 568. Asked on :16 July 2020:05:18:50 PM

 If the earth rotates faster, how does g change at poles? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The value of g does not change.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:20:25 PM


Question 569. Asked on :16 July 2020:05:15:24 PM

 Suppose the earth stops rotating about its axis. What will be the effect on the weight of bodies?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The weight of the bodies will increase.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:18:00 PM


Question 570. Asked on :16 July 2020:05:11:26 PM

 The earth is acted upon the gravitational force of attraction due to the sun. Then why does the earth not all towards the sun?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The gravitational attraction of the sun provide the centripetal force to keep the earth in stable orbit around the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:05:13:47 PM


Question 571. Asked on :16 July 2020:01:57:04 PM

 A body of a mass 5 kg is taken to the centre of the earth. What will be its mass there?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The mass of the body will remain 5 kg at the centre of the earth because it remains the same at all places.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:58:15 PM


Question 572. Asked on :16 July 2020:01:54:56 PM

 What will be our weight at the centre of the earth, if the earth were a hollow sphere?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Zer, because the intensity of a gravitational field inside a hollow spare is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:56:04 PM


Question 573. Asked on :16 July 2020:01:52:15 PM

 What is the time period of a simple pendulum at the centre of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 At the centre of the earth, g = o.

∴  T = 2π √1/g = ∞.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:53:12 PM


Question 574. Asked on :16 July 2020:01:47:31 PM

 How does the weight of a body vary enroute from the earth to the moon? would ite inertial mass change and gravitational mass change? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 When taken from earth to moon, the weight of a body gradually decreases to zero. It then increases till at the moon' surface, it becomes mg/6. However, its initial and gravitational masses unchanged.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:49:47 PM


Question 575. Asked on :16 July 2020:01:42:13 PM

 If acceleration due to gravity at a height h and at a depth d below and the surface of the earth are equal, how are h and d related? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 d = 2h

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:44:30 PM


Question 576. Asked on :16 July 2020:01:38:39 PM

 What is thje effect of non - sphericity of te earth on the value of 'g'?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The acceleration due to gravity is minimum at the equator and gradually increases from equator to poles.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:40:36 PM


Question 577. Asked on :16 July 2020:01:36:41 PM

 What is the affect o altitude o acceleration due to gravity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Acceleration due to gravity decreaces with altitude.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:37:54 PM


Question 578. Asked on :16 July 2020:01:34:44 PM

 On what factors does the value of g depend?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) The shape of the earth .

(ii) latitude

(iii) altitude

(iv) depth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:35:35 PM


Question 579. Asked on :16 July 2020:01:31:24 PM

 Why do different planets have different escapes velocities?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Different planets have different escape velocities (ve √2GM/R) because of their different masses and sizes.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:32:27 PM


Question 580. Asked on :16 July 2020:01:29:58 PM

 Has gravity any effect of internal mass?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 No, gravity is not any effect of internal mass.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:31:01 PM


Question 581. Asked on :16 July 2020:01:26:21 PM

 Which is greater - the attraction of earth for 1 kg of iron or attraction of 1 kr of iron or attraction of 1 kr of iron for the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The two bodies interact gravitationally due to their masses, so they exert equal force on each other but in opposite directions.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:28:43 PM


Question 582. Asked on :16 July 2020:01:23:39 PM

 How much is the torque due to gravity on a body about its centre of mass?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:25:53 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 


-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:20:54 PM


Question 584. Asked on :16 July 2020:01:14:57 PM

 Write an equation for the mean density of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 


p = 3g4πgr

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:15:41 PM


Question 585. Asked on :16 July 2020:01:10:37 PM

 Write an expression for the acceleration due to gravity on earth's surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva


g = GMeRe2 


-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:12:16 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 Fes / FPS = (rps / res)  =  (40 / 1 )2 = 1600:1.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:08:29 PM


Answer:

Shruti Srivastva
F = G     m1m2 / r=  6.67 x 10-11 x1x1 / 0.10    =  6.67 x 10-10 N.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:01:01:38 PM


Question 588. Asked on :16 July 2020:12:54:34 PM

 The gravitational force between two bodies is 1 N. If the distance between themis doubled, what will be the force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 0.25 N, because F ∝  1 / r2.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:57:33 PM


Question 589. Asked on :16 July 2020:12:52:35 PM

 Do the gravitational forces obey Newton's third law of motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, they obey Newton's third law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:53:52 PM


Question 590. Asked on :16 July 2020:12:49:59 PM

 Name the appartus used for the experimental determination of G.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

  The apparatus used for the experimental determination of G Cavedish's torsion balance.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:51:12 PM


Question 591. Asked on :16 July 2020:12:47:48 PM

 Name the scientist who first determined the value of G experimentally

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Lord Cavedish is first determined the value of G experimentally

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:49:19 PM


Question 592. Asked on :16 July 2020:12:45:05 PM

 Which is scalar and which is vector amongst g and G.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 g is a vector and G is a scalar.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:46:51 PM


Question 593. Asked on :16 July 2020:12:42:17 PM

 Give one point of diffrence between g and G.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 While the value of g and varies from the place to place, the value of G remain the same throughout the universe.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:43:30 PM


Question 594. Asked on :16 July 2020:12:38:07 PM

 What are the values of g and G at the centre of the earth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 At the center of the earth g is zero, while G =  6.67 x 10-11 Nm2 Kg-2 .

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:39:23 PM


Question 595. Asked on :16 July 2020:12:35:41 PM

 Do all the bodies fall withe the same constant acceleration in the absence of air resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, this acceleration is called acceleration due to gravity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:37:10 PM


Question 596. Asked on :16 July 2020:12:33:32 PM

 What is the diomensional formula of gravitational constant?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva
Dimensional formula of gravitational constant = [G] = [M-1L3T-2].

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:34:30 PM


Question 597. Asked on :16 July 2020:12:30:17 PM

 The value of G on the surface of earth is 6.67 x 10-11 Nm2 Kg-2 . What is the its value on the moon?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 G is a universal constant, so its value on the moon = 6.67 x 10-11 Nm2 Kg-2 .

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:32:32 PM


Question 598. Asked on :16 July 2020:12:24:05 PM

 Does the force of attration between two bodies depend upon the presence of other bodies and propoerties of intervening medium ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 No, F = Gm1m/ r   

Is independent of the presence of other bodies and properties of intervening medium.    

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:25:57 PM


Question 599. Asked on :16 July 2020:12:22:50 PM

 State newton's law of gravitation?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Refer to point 2 of glimpses. 

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:23:31 PM


Question 600. Asked on :16 July 2020:12:21:04 PM

 What do you mean by free fall of a body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 The motion of a body under the influence of gravity alone is called a free fall.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:21:43 PM


Question 601. Asked on :16 July 2020:12:18:29 PM

 What is diffrence between gravitation and gravity ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Gravitation

Answer:

Shruti Srivastva

 Gravitation is the force of attraction between any two bodies in the universe while gravity refers to the force of attraction between any body and the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 16 July 2020:12:19:22 PM


Question 602. Asked on :15 July 2020:06:12:21 PM

 Write two factors on which centre of mass of a body does not depend.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) Change of the coordinate system, and

(ii) Force acting on the particles.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:13:21 PM


Question 603. Asked on :15 July 2020:06:10:24 PM

 Define the term moment of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 It is equal to the product of linear momentum and the perpendicular distance of its line of action from the axis of rotation.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:11:07 PM


Question 604. Asked on :15 July 2020:06:08:34 PM

 Define angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum of a particle is the moment of its linear momentum its linear momentum about the axis of rotation?

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:09:04 PM


Question 605. Asked on :15 July 2020:06:06:12 PM

 Which physical quantity is represented by the product of moment of inertia and angular velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum ( L = l ω ) .

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:07:46 PM


Question 606. Asked on :15 July 2020:06:02:51 PM

 Give the physical significance of moment of inertia.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Moment of inertia of a body is the rotational inertia of the body. It is the rotational analogue of mass in linear motion. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:03:59 PM


Question 607. Asked on :15 July 2020:06:00:06 PM

 What are the factors on which the moment of inertia of a body depends ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) Mass of the body.

(ii) Distribution of mass about the axis of rotation.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:06:01:50 PM


Question 608. Asked on :15 July 2020:05:58:14 PM

 What is torque? Give its SI unit.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Refer to point 8 of Glimpses.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:59:14 PM


Question 609. Asked on :15 July 2020:05:56:07 PM

 Where does the centre of mass of a rectangular lamina lie? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The CM of a rectangle lies at the point of intersection of the diagonals of the diagonals of the rectangle.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:57:15 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 1 = Mring   R2 = 1/2 Mdisc   R2

∴   Mring : Mdisc = 1:2

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:53:29 PM


Question 611. Asked on :15 July 2020:05:48:05 PM

 State the factors on which radius of gyration of a body depends.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) The position and orientation of the axis of rotation.

(ii) The distribution of mass of the body about the axis of rotation.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:49:14 PM


Question 612. Asked on :15 July 2020:05:45:54 PM

 What is the dimensional formula of radius of gyration?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The dimensional formula of radius of gyrationis [M0L1T0].

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:46:46 PM


Question 613. Asked on :15 July 2020:05:42:42 PM

 Find the radius of gyration of a uniform solid sphere about its diameter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 MK2 = 2/5 MR

∴k = √2/5 R.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:44:15 PM


Question 614. Asked on :15 July 2020:05:39:50 PM

 What is the moment of inertia of a hollow sphere about an axis passing through its centre?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 I = 2/3 MR2 , where M is the mass and Ris the radius of the hollow sphere.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:41:22 PM


Question 615. Asked on :15 July 2020:05:37:17 PM

 What is the moment of inertia of a solid sphere about its diameter?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 I = 2/5 MR2 , where M is the mass and R is the radius of the solid sphere.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:38:26 PM


Question 616. Asked on :15 July 2020:05:34:10 PM

 Write an expression for the moment of inertia of a rod of mass 'M' and the length 'L' about an axis perpendicular to it through one end.  

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 I = ML/ 3

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:36:34 PM


Question 617. Asked on :15 July 2020:05:32:39 PM

 Is moment of inertia a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
Moment of inertia is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:33:28 PM


Question 618. Asked on :15 July 2020:05:30:25 PM

 Write unit of moment o physical quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
Unit of moment of physical quantity is kg m2.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:31:56 PM


Question 619. Asked on :15 July 2020:05:27:37 PM

 What is the analogue of mass in rotational motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Moment inertia is the rotationa;l analogue of mass. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:28:55 PM


Question 620. Asked on :15 July 2020:05:25:16 PM

 Name the rotational analogue of linear acceleration?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular acceleration is the rotational analogue of linear acceleration.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:05:26:30 PM


Question 621. Asked on :15 July 2020:01:57:39 PM

 Two bodies move in two concentric circular paths o radii r1 and r2 in the same time. What is the ratio of their angular velocities?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular velocity, ω = 2π/t is same for both bodies. So the ratio is 1:1.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:59:59 PM


Question 622. Asked on :15 July 2020:01:51:35 PM

 Is the angular velocity of rotation of hour hand of a watch greater or smaller than the angular velocity o earth's rotation about its own axis?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The hour hand completes one rotation in 12 hours while the earth completes one rotation in 24 hours. So, angular velocity o hour hand is double the angular velocity of the earth, because ω = 2π/t  

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:54:10 PM


Question 623. Asked on :15 July 2020:01:48:19 PM

 What is the angular velocity of the earth spinning about its own axis?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular veocity of the spinnig earth

                                                 = 2π/ 86400 rad s-1

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:49:39 PM


Question 624. Asked on :15 July 2020:01:45:00 PM

 A body is moving in a circle of radius r centimetre at a constant speed of v cm s-1 . What is the angular velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 

ω = v/r rad s-1

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:47:05 PM


Question 625. Asked on :15 July 2020:01:41:26 PM

 A boat is likely to capsize if the persons in the boat stand up. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 If the passengers stand, The CG of the system ( boat + passengers ) is raised and so it is likely to capsize.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:43:05 PM


Question 626. Asked on :15 July 2020:01:36:43 PM

 A planet revolves sround the sun under the effect of gravitational force exerted by the sun. Why is the torque on the planet due to the gravitational force zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The gravitational force acts along the line joining the planet to the sun. Vectors r and f are always parallel.

                                     π = rF sin 0° = 0

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:38:38 PM


Question 627. Asked on :15 July 2020:01:35:03 PM

 Which physical quantity is conserved when a planet revolves around the sun?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum of the planet   is conserved when a planet revolves around the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:36:01 PM


Question 628. Asked on :15 July 2020:01:31:27 PM

 Name the physical quantity which is equal to the time rate of change of angular momentum.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Torque is  the physical quantity which is equal to the time rate of change of angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:34:26 PM


Question 629. Asked on :15 July 2020:01:28:25 PM

State right hand rule to find the direction of angular momemntum.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Curl the fingers of the right hand in the direction of rotation, then the thumb points in the direction of angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:31:32 PM


Question 630. Asked on :15 July 2020:01:25:54 PM

 What is the angular momentum of a body of a mass m moving in a circular path of radiuswith constant speed v ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum 

                             = Linear momentum x moment arm.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:30:20 PM


Question 631. Asked on :15 July 2020:01:23:12 PM

 Does the total momentum of a system of particles depend upon the velocity of the centre of mass?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes.

Total momentum = Mvcm .








-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:24:48 PM


Question 632. Asked on :15 July 2020:01:14:54 PM

 Does the magnitude and direction og angular momentum depends on the choice of the origin?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, he magnitude and direction of angular momentum depends on the choice of the origin

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:22:35 PM


Question 633. Asked on :15 July 2020:01:11:48 PM

 Name the constant whose dimensions are same as that of angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Plank's constant (h) has the same dimensions as angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:13:37 PM


Question 634. Asked on :15 July 2020:01:09:14 PM

 What is the ratio of the SI unit to the CGS unit of angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 SI unit of angular momentum / CGS unit of angular momentum = 107

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:10:47 PM


Question 635. Asked on :15 July 2020:01:01:49 PM

 Write the SI unit of angular momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
SI unit of angular momentum is kg ms-1

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:08:13 PM


Question 636. Asked on :15 July 2020:12:58:49 PM

 Which physical quantity corresponds to moment of linear momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
Physical quantity corresponds to moment of linear momentum is Angular momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:01:17 PM


Question 637. Asked on :15 July 2020:12:52:01 PM

 Which physical quantity corresponds to moment o linear momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angular momentum is the physical quantity corresponds to moment o linear momentum

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:01:00:32 PM


Question 638. Asked on :15 July 2020:12:43:21 PM

 A body is rotating at a steady rate, is any torque acting on the body ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No. A torque produces angular accleration.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:12:50:56 PM


Question 639. Asked on :15 July 2020:12:37:28 PM

 Under what condition, is the torque zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 As π = rF sin Θ so torque is zero if r is zero or F is zero. It is also aero if Θ = 0° or 180°.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 July 2020:12:38:48 PM


Question 640. Asked on :14 July 2020:06:22:23 PM

 What is the ratio SI unit to the CGS unit of Torque?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 SI unit of torque/CGS unit of torque = 107.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:23:32 PM


Question 641. Asked on :14 July 2020:06:20:16 PM

 Write the dimensional formula of torque?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Torque = [ ML2T-2 ].

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:21:27 PM


Question 642. Asked on :14 July 2020:06:19:04 PM

 Give SI unit of Torque?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
SI unit of Torque is Nm .

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:19:50 PM


Question 643. Asked on :14 July 2020:06:17:02 PM

 Name the rotational analogue of force.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
The rotational analogue of force is Torque.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:18:22 PM


Question 644. Asked on :14 July 2020:06:13:13 PM

 What is a rigid body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 A rigid body is one whose constituent particles retain their relative positions even when they move under the action of an external force.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:15:16 PM


Question 645. Asked on :14 July 2020:06:10:28 PM

 What is the vector position of then centre of mass of two particles of equal mass lies?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Its position vector is the average of the position vectors of two the two particles.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:12:07 PM


Question 646. Asked on :14 July 2020:06:08:07 PM

 Where does the centre of mass of two particles of equal mass lie?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The centre o mass of two particle of equal masses lies midway between them.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:09:31 PM


Question 647. Asked on :14 July 2020:06:05:49 PM

 Give an example for a body, where the centre of mass lies outside the body.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The CM of a hollow sphere lies outside the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:06:59 PM


Question 648. Asked on :14 July 2020:06:03:22 PM

 Give an example for a body, where the centre of mass lie inside the body.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The CM of a solid sphere lies inside the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:05:06 PM


Question 649. Asked on :14 July 2020:05:59:57 PM

 Where does the centre of mass of a two particle system lie, if one particle is more massive than the other ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Than CM will lie on the line joining the two particles, closer to the more massive particle.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:06:01:40 PM


Question 650. Asked on :14 July 2020:05:57:25 PM

 What will be the nature of motion of centre of mass of isolated system?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The centre of mass of such a system remains either at rest or moves with uniform velocity.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:58:43 PM


Question 651. Asked on :14 July 2020:05:55:35 PM

 What is an isolated system?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 An isolated system is one on which no external force acts.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:56:33 PM


Question 652. Asked on :14 July 2020:05:53:09 PM

 Where does the centre of mass of a cone lie?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The centre o mass of a cone lies in the line joining the apex to the centre of the base at a distance equal to ¼ of the length of this line from the base.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:53:55 PM


Question 653. Asked on :14 July 2020:05:50:19 PM

 Where does the centre of mass of uniform triangular lamina lie?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Centre of mass of a triangular lamina lies at its centroid i.e. at the point of intersection of the three medians.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:51:34 PM


Question 654. Asked on :14 July 2020:05:47:30 PM

 On what actors, does the position of centre of mass o a rigid body depend?

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva
(i) The geometrical shape of the body.

(ii) The distribution of mass in the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:48:58 PM


Question 655. Asked on :14 July 2020:05:42:12 PM

 Define centre of mass of a system.

-Added by Shruti Srivastva Physics » System Of Particles And Rotational Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The centre of mass os a system may be defined as the point at which the the entire mass of the system may be supposed to be concentrated. The nature of the motion of the system will remain unaffected if all the force acting on the system were applied directly on the centre o the mass of the system.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:05:43:57 PM


Question 656. Asked on :14 July 2020:01:48:03 PM

 What is the work done by centripetal force in moving a body through half cycle on the circular path of radius 35m?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero, because centripetal force  direction on motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:49:53 PM


Question 657. Asked on :14 July 2020:01:40:51 PM

 How does the kinetic energy of a moving ball change if its speed is reduced to half of original speed. Take mass of ball = 4 kg and original speed = 20m/s.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 K= ½ X 4 X 20 = 800 J

Kf = ½ x 4 x 102 =200j

Decrease in K.E. = 800 - 200 = 600 j.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:43:09 PM


Question 658. Asked on :14 July 2020:01:37:37 PM

 How will the momentum of a body change if its kinetic energy is doubled ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 p = √2mK. When the kinetic energy K is doubled, the momentum p increases by √2 times its initial value.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:38:50 PM


Question 659. Asked on :14 July 2020:01:34:34 PM

 Show that 1 j = 107erg.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 1j = 1N X 1m = 105 dyne x 100cm = 107erg.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:35:29 PM


Question 660. Asked on :14 July 2020:01:32:08 PM

 Calculate the number of joules in 1 KWH.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 1 KWH = 1 KW X 1 H = 1000 Js-1 x 3600s = 3.6 x 106.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:33:02 PM


Question 661. Asked on :14 July 2020:01:30:37 PM

 Give SI unit of spring constant?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 SI unit of spring constant is Nm-1

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:31:29 PM


Question 662. Asked on :14 July 2020:01:27:59 PM

 What is spring constant of a spring?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva
The spring constant of a spring is the restoring force set up in the spring per unit extension.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:29:06 PM


Question 663. Asked on :14 July 2020:01:23:44 PM

 State work-energy of theorem.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 According to work energy theorem, the work done by the net force acting on a body is equal to the change produced in the kinetic energy of the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:25:18 PM


Question 664. Asked on :14 July 2020:01:19:11 PM

 What is the source on the kinetic energy of the falling rain drops?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Potential energy of the falling rain drops changes gradually into their kinetic energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:22:30 PM


Question 665. Asked on :14 July 2020:01:17:06 PM

 Give two example from daily life where according to physics, work done is zero.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) Work done by the earth's gravitational force in which keeping the moon in its orbit.

(ii) Work done by a man carrying a load in his head and walking along horizontal is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:20:26 PM


Question 666. Asked on :14 July 2020:01:13:45 PM

 An artificial satellite is at a height of 36,500 km above earth's surface. What is the work done by earth's gravitational force in keeping in its orbit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero, work done by earth's gravitational force in keeping in its orbit.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:18:36 PM


Question 667. Asked on :14 July 2020:01:11:19 PM

 How much work a man will do in carrying a 10 kg load over his head horizontally on smooth surface for 10 metres?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero, because force and displacement are perpendicular to each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:12:53 PM


Question 668. Asked on :14 July 2020:01:08:56 PM

 What is Einstein's energy-mass equivalence relationship?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 E = mc2 is Einstein's energy-mass equivalence relationship.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:10:24 PM


Question 669. Asked on :14 July 2020:01:06:43 PM

 Name the force in which momentum changes but K.E. does not change?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Work done by a man carrying a load on his head and walking along horizontal is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:07:53 PM


Question 670. Asked on :14 July 2020:01:04:16 PM

 Name the force in which momentum is conserved nut K.E. is not conserved?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

Work done by the earth's gravitational force in keeping the moon in its orbit is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:05:36 PM


Question 671. Asked on :14 July 2020:01:01:42 PM

 Friction is non-conservative force. how?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Work done against friction in any round path is never zero, hence friction is non-conservative force.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:02:39 PM


Question 672. Asked on :14 July 2020:01:00:07 PM

 Give three examples of forces which are conservative in nature.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Gravitational, electrostatic and magnetic force . 

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:01:01:06 PM


Question 673. Asked on :14 July 2020:12:57:35 PM

 A bullet gets embedded into a block of wood, how does the loss of energy appear?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Kinetic energy of bullet gets converted into heat and sound energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:59:00 PM


Question 674. Asked on :14 July 2020:12:55:01 PM

 If two bodies stick together after collision, will the collision be elastic or inelastic?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

  If two bodies stick together after collision Inelastic collision takes place

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:56:29 PM


Question 675. Asked on :14 July 2020:12:52:05 PM

 What is that physical quantities which is conserved both in elastic and inelastic collisions?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Linear momentum is conserved both in elastic and inelastic collisions.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:54:32 PM


Question 676. Asked on :14 July 2020:12:48:42 PM

 Which physical quantities are conserved in an elastic collision ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Momentum and kinetic energy are the physical quantities conserved in an elastic collision.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:50:58 PM


Question 677. Asked on :14 July 2020:12:45:50 PM

 What is a conservative force ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 A force is said to be conservative, if the amount of work done in moving an object against the force depends only on the initial and the final positions of the object. 

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:46:29 PM


Question 678. Asked on :14 July 2020:12:44:01 PM

 When a planet revolves round the sun, when is its kinetic energy maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 When the planet is nearest to the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:45:18 PM


Question 679. Asked on :14 July 2020:12:40:35 PM

 Is physical quantity of power is a scalar quantity or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 It is a scalar quantity .

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:43:32 PM


Question 680. Asked on :14 July 2020:12:38:29 PM

 Name the physical quantity which is expressed as force times velocity. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 The physical quantity is power.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:40:08 PM


Question 681. Asked on :14 July 2020:12:36:37 PM

 How many watts are there in one horse power?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 1 Horse power = 746 watt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:38:00 PM


Question 682. Asked on :14 July 2020:12:35:04 PM

 Is power is a scalar or vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Power is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:36:06 PM


Question 683. Asked on :14 July 2020:12:32:41 PM

 What are the dimensions off power?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 [Power] = [ML2T-3].

Dimension of power.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:33:38 PM


Question 684. Asked on :14 July 2020:12:30:52 PM

 Is the unit watt second associated with energy or power?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Watt second is the unit of energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:32:14 PM


Question 685. Asked on :14 July 2020:12:28:38 PM

 Define the SI unit of power?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of power is watt. If an agency does work at the rate of 1 joule per second, its power is 1 watt.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:29:43 PM


Question 686. Asked on :14 July 2020:12:27:15 PM

 Define power?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Power is the rate of doing work.

-Answered by Shruti Srivastva On 14 July 2020:12:28:11 PM


Question 687. Asked on :13 July 2020:06:41:19 PM

 A spring is cut into two halves. How is the spring constant of each half affected?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Spring constant of each half becomes twice the spring constant of the original spring.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:42:37 PM


Question 688. Asked on :13 July 2020:06:38:30 PM

 What kind of energy transformation takes place at a hydro-electric power house? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Potential energy of water changes into K.E. and then into electrical energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:39:59 PM


Question 689. Asked on :13 July 2020:06:36:34 PM

 When an air bubbles rise in water, what happens to its potential energy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Potential energy of air bubbles decrease.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:37:50 PM


Question 690. Asked on :13 July 2020:06:34:58 PM

 What kind of energy is stored in the spring of a watch?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Potential energy is stored in the spring of a watch.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:35:57 PM


Question 691. Asked on :13 July 2020:06:32:23 PM

 Is the mechanical energy always conserved?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 No. The mechanical energy is conserved only when conservative forces are involved and that too in a an isolated system.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:33:16 PM


Question 692. Asked on :13 July 2020:06:29:53 PM

 Out of joule, calorie, kilowatt and electron vott, which one is not the unit of energy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Kilowatt, which is the unit of power and not of energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:31:20 PM


Question 693. Asked on :13 July 2020:06:28:01 PM

 Can the P.E. of a body be negative.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, the potential energy is negative when forces involved are attractive.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:28:58 PM


Question 694. Asked on :13 July 2020:06:25:52 PM

 Can the K.E. of a body be negative?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 No, K.E. of a body be negative.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:27:27 PM


Question 695. Asked on :13 July 2020:06:23:28 PM

 Does a man standing at rest on a moving car possesses kinetic energy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, because the man forms part of the moving car and so he possesses kinetic energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:24:43 PM


Question 696. Asked on :13 July 2020:06:22:08 PM

 Has an object in motion ability to do work?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, becauise an object in motion possesses kinetic energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:22:51 PM


Question 697. Asked on :13 July 2020:06:19:10 PM

 Does the work done depend on how fast or slow a body is moved?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 No, The work done is independent of time n which the work is completed.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:20:22 PM


Question 698. Asked on :13 July 2020:06:16:09 PM

 Give an example in which a force doe work on a body fails to change its Kinetic energy.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 When a body is pulled on a rough horizontal surface with constant velocity, work is done by the applied force on the body but K.E. of the body remains uncharged.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:17:27 PM


Question 699. Asked on :13 July 2020:06:13:44 PM

 A man runs a distance on a level road. The same man ascends up a hill with the same velocity through the same distance. When does he do more work?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 More work is done in the second case.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:15:30 PM


Question 700. Asked on :13 July 2020:06:11:20 PM

 Find the number of joules in the gravitational unit of work in SI.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 1 kg m = 1 kg wt x 1 m = 9.8 N x 1 m = 9.81j.                                                     

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:12:29 PM


Question 701. Asked on :13 July 2020:06:04:49 PM

 State gravitational unit of work in SI.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 In SI, the gravitational unit of work done is one kilogram metre. It is defined as the  work done when a force of one Kilogram weight displaces a body through a distance of one kilogram weight displace a body through a distance of one metre in its own direction. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:06:23 PM


Question 702. Asked on :13 July 2020:06:01:01 PM

 What do you mean by gravitational unit of work?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Work done is said to be one gravitational unit if a force of one gravitational unit displace a body through unit distance of one kilogram weight displaces a body through a distance of one metre in its own direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:06:01:45 PM


Question 703. Asked on :13 July 2020:05:58:39 PM

 How many joules make up one erg?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 As    107 erg = 1 joule, 

therefore , 1 erg = 10-7 joule.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:59:48 PM


Question 704. Asked on :13 July 2020:05:54:32 PM

 Define SI unit of work?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 One Joule of work is said to be done when a force of one newton displaces a body through a distance of one metre in its own direction. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:55:16 PM


Question 705. Asked on :13 July 2020:05:51:51 PM

 Name the SI unit of unit?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of work is joule (J).

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:53:54 PM


Question 706. Asked on :13 July 2020:05:49:35 PM

 Moment of a force and work done by a force have same units. What is the difference between them?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Moment of force is a vector quantity while work done is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:50:49 PM


Question 707. Asked on :13 July 2020:05:47:04 PM

 What physical quantity does the area under the force-displacement curve represent?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 The area under the force-displacement curve represents the work done by the force over the given displacement.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:48:20 PM


Question 708. Asked on :13 July 2020:05:45:08 PM

 Is work done a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Scalar quantity, because work can be expressed as the scalar product of force and displacement vectors.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:45:55 PM


Question 709. Asked on :13 July 2020:05:41:44 PM

 What is the work done by the force of tension in the string of simple pendulum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero, because the tension in the string of a simple pendulum is always perpendicular to its displacement. So, the work done by the tension is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:43:38 PM


Question 710. Asked on :13 July 2020:05:38:26 PM

 State the conditions under which a force does not work?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) The displacement is zero, or

(ii) The displacement is perpendicular to the force, or

(iii) The conservative force moves a bodu over a closed path.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:39:58 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 The revolution of satellite around the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:39:23 PM


Question 712. Asked on :13 July 2020:05:32:42 PM

 What should be the angle between the directions of force and displacement for maximum and minimum works?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) For minimum work, Θ=0°

(ii) For maximum work, Θ=90°

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:34:03 PM


Question 713. Asked on :13 July 2020:05:30:03 PM

 State the factors on which the work done by a force depends.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) The magnitude of force.

(ii) The magnitude of displacement of the body.

(iii) The angle between the force and the displacement.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:31:21 PM


Question 714. Asked on :13 July 2020:05:27:27 PM

 What do mean by work done by a force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Work, Energy And Power

Answer:

Shruti Srivastva

 Work is said to be done whenever a force acts on a body and the body moves in the direction of the force.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:05:28:26 PM


Question 715. Asked on :13 July 2020:01:53:39 PM

 Two objects of masses 2 kg and 4kg are having the same magnitude of momentum. Find the ratio of there speed.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 m1v1=m2v2 ⇒ v1: v2 = m2:m1 = 4:2 =2:1

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:55:02 PM


Question 716. Asked on :13 July 2020:01:51:16 PM

 Athlete runs a certain distance before long jump. Name the law that explains it.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

The law that explains it is the law of interia.


-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:52:32 PM


Question 717. Asked on :13 July 2020:01:48:01 PM

 A tennis ball of mass 'm' strikes the massive wall with vel 'v' and traces the same path./ Calculate the change in momentum.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Change in momentum =m(-v)-mv- -2mv.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:50:10 PM


Answer:

Shruti Srivastva
the name given to this property of the body is interia.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:47:35 PM


Question 719. Asked on :13 July 2020:01:40:36 PM

 Action and reaction are equal and opposite. Why cannot they cancel each other?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva
As the action and reaction forces act on different bodies, they cannot each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:44:09 PM


Question 720. Asked on :13 July 2020:01:39:37 PM

 Action and reaction forces do not balance each other. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 As the action and reaction forces act on different bodies, they cannot each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:42:23 PM


Question 721. Asked on :13 July 2020:01:34:43 PM

 What is the need of banking a circular road?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 When the circular road is is banked, the horizontal component of the normal reaction of the road provide the necessary centripetal force for the vehicle to move it along the curved path.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:37:21 PM


Question 722. Asked on :13 July 2020:01:31:49 PM

 What happens to coefficient of friction, when weight of body is doubled?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coeficient of friction remains unchanged.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:34:17 PM


Question 723. Asked on :13 July 2020:01:30:46 PM

 What is the unit of coeficient of limiting friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coefficient of limiting friction is the ratio of two forces, so it has no unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:33:06 PM


Question 724. Asked on :13 July 2020:01:27:21 PM

 What is friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Friction is the opposing force which comes onto play between the surfaces in contact, when one body moves or tends to move over the surface of another body

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:28:29 PM


Question 725. Asked on :13 July 2020:01:23:40 PM

 Give and state the SI unit of force. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of force is Newton. One newton is the force which produces an acceleration of 1 ms-2 in a body of mass one kg.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:01:25:09 PM


Question 726. Asked on :13 July 2020:12:43:47 PM

 From which Newtons law of motion, the definition of force comes?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 From first law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:45:47 PM


Question 727. Asked on :13 July 2020:12:41:21 PM

 Define impulse?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Impulse is the total eect of a large force which acts for a short time to produce a finite change in momentum. 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:42:16 PM


Question 728. Asked on :13 July 2020:12:36:12 PM

 How many newtons make one kg wt.?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 1 kg = 9.8 N.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:37:26 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 No quantity remains constant because the directions of all these vector change from instant to instant. However, the magnitudes of all these quantities remain constant.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:33:31 PM


Question 730. Asked on :12 July 2020:02:02:45 PM

 When a body moves in a circular path , which thing experiences a centrifugal force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The agency forcing the body to move in a circular path experiences the centrifugal force.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:02:04:58 PM


Question 731. Asked on :12 July 2020:02:00:11 PM

 Does the angle banking depend on the mass of the vehicle?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, the angle of banking does not depend on the mass of the vehicle. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:02:01:33 PM


Question 732. Asked on :12 July 2020:01:56:14 PM

 What provides the centripetal force to a car taking a turn on a level road?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The force of friction between the types an the road provides the necessary centripetal force to the car for taking a turn on a level road.   

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:57:40 PM


Question 733. Asked on :12 July 2020:01:54:00 PM

 Which is real among the centripetal and centripetal forces?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva
Centripetal force is real among them.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:55:31 PM


Question 734. Asked on :12 July 2020:01:48:04 PM

 What furnishes the centripetal force for the electrons to go around the nucleus?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The electrostatic attraction on the electrons due to the nucleus.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:50:08 PM


Question 735. Asked on :12 July 2020:01:40:34 PM

 Why are rockets given conical shape?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Conical shape of the rockets reduce atmospheric friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:41:27 PM


Question 736. Asked on :12 July 2020:01:38:23 PM

 It is easier to roll a barrel than to pull it along the road. Why?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 This is because rolling friction is less than the sliding friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:39:38 PM


Question 737. Asked on :12 July 2020:01:36:19 PM

 Define angle of friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angle of friction is the angle which the resultant of limiting friction and the normal reaction makes with the normal reaction.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:36:51 PM


Question 738. Asked on :12 July 2020:01:34:25 PM

 Does the force of friction depend on the area of contact?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, the force of friction does not depend on the area of contact

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:35:44 PM


Question 739. Asked on :12 July 2020:01:32:20 PM

 Give an example of of the use of friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The friction between our feet and the ground helps us to move forward.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:33:09 PM


Question 740. Asked on :12 July 2020:01:26:43 PM

 A body is just sliding down an inclined plane due top its own weight. What is the relation between angle of inclination and angle of repose? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angle of inclination=Angle of repose.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:31:38 PM


Question 741. Asked on :12 July 2020:12:13:34 PM

 What is the angle between frictional and instantaneous velocityu of a body moving over a surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 As the force of friction always opposes the relative motion so, the angle is 180°

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:12:15:35 PM


Question 742. Asked on :11 July 2020:06:45:14 PM

 Which is greater out of static friction, limiting friction and kinetic friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Limitin friction is greatest than other.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:46:26 PM


Question 743. Asked on :11 July 2020:06:44:23 PM

 On what actors does the coefiicient of friction depend?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coefficient o friction depends on (i) nature of the surface in contact and (ii) nature of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:46:58 PM


Question 744. Asked on :11 July 2020:06:42:57 PM

 Is rolling friction more than sliding friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, rolling friction is less than sliding friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:43:45 PM


Question 745. Asked on :11 July 2020:06:40:58 PM

 What is the relation between angle o friction and angle of repose?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Angle of friction = Angle of repose.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:42:17 PM


Question 746. Asked on :11 July 2020:06:39:01 PM

 What is the unit of coeffient of limiting friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coefficient of limiting riction has no units.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:40:08 PM


Question 747. Asked on :11 July 2020:06:36:30 PM

 Define the coefficient of limiting friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The coefficient of limiting friction isdefined as the ratio of limiting friction to the normal reactions.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:37:31 PM


Question 748. Asked on :11 July 2020:06:34:34 PM

 Define limiting friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The maximum force of static friction which comes into play when a body is called limiting friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:35:12 PM


Question 749. Asked on :11 July 2020:06:32:12 PM

 What is normal reaction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Is the force of reaction on a body due to the surface on which it is placed. It acts perpendicular on the surface of contact.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:32:54 PM


Question 750. Asked on :11 July 2020:06:30:12 PM

 What is wet friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The force between asolid surface and a liquid surface is called wet friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:30:44 PM


Question 751. Asked on :11 July 2020:06:28:58 PM

 What is dry friction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The orce of friction between solid surface in contact is called dry friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:29:28 PM


Question 752. Asked on :11 July 2020:06:27:05 PM

 A bus weighieng 900 kg is at rest on the bus stand. What is the linear momentum of the bus?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero is the linear momentum of the bus.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:28:26 PM


Question 753. Asked on :11 July 2020:06:24:49 PM

 The dimensional formula of impulse is MLT-1 Name another physical quantity having the same dimensional?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Linear momentum has same dimensions as the impulse.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:26:28 PM


Question 754. Asked on :11 July 2020:06:23:44 PM

 Write the SI unit of impulse?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of impule is Ns.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:24:20 PM


Question 755. Asked on :11 July 2020:06:22:32 PM

 Is impulse a scalar or vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Impulse is a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:23:23 PM


Question 756. Asked on :11 July 2020:06:21:33 PM

 Can a rocket operate in free space?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, a rocket operate in free space.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:22:11 PM


Question 757. Asked on :11 July 2020:06:19:17 PM

 The total momentum of the universe remains constant. Is this statement true?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes. As no external force can be applied on the universe, so its total momentum remains constant.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:20:34 PM


Question 758. Asked on :11 July 2020:06:16:24 PM

 A bomb explodes in mid-air into two equal fragments. What is the relation between the direction of motion of the two fragments?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The two fragments will fly off in exactly opposite directions.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:18:29 PM


Question 759. Asked on :11 July 2020:06:11:25 PM

 Vehicle stop on applying brakes. Does this Phenomenonviolate the principle of conservation of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, it is true not violate the law of conservation of momentum because ana external force is acting on the system.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:13:13 PM


Question 760. Asked on :11 July 2020:06:10:05 PM

 What is the principle of working of a rocket?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Law of conservation o linear momentum.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:10:52 PM


Question 761. Asked on :11 July 2020:06:08:26 PM

 Will the momentum remain conserved if some external force acts on the system?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No, it is true only for an isolated system.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:09:28 PM


Question 762. Asked on :11 July 2020:06:05:34 PM

 State the principle of conversation of linear momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 If no external force acts on a system, the momentum of the system remain constant.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:06:31 PM


Question 763. Asked on :11 July 2020:06:03:34 PM

A person sitting in the compartment of a train moving with uniform speed throws a ball in the upward direction what toa person standing outside?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Parabolic to the person standing outside.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:05:01 PM


Answer:

Shruti Srivastva

The path of the ball will appear to him Vertically downwards

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:06:00:46 PM


Question 765. Asked on :11 July 2020:05:56:29 PM

 Which of Newton's laws of motion is involved in rocket propulsion? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Newton's Third law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:57:59 PM


Question 766. Asked on :11 July 2020:05:53:36 PM

 A lift is going up with an acceleration 2g. A man is inside the lift and his mass is m. What will be the reaction of the floor on the man?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Let R be the reaction, then

R-mg=2mg 

R=3 mg.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:55:23 PM


Question 767. Asked on :11 July 2020:05:50:28 PM

 What are the condition for maximum and minimum pull of a lift on a supporting cable.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 When the lift is falling freely, the pull of the cable is minimum (zero). When the lift is moving up with some acceleration, then the pull is maximum. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:51:48 PM


Question 768. Asked on :11 July 2020:05:46:49 PM

A person is standing on a weighing machine placed near a door. What would be the effect on the reading of the machine if a person pulls downwards?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The reading in the weighing machine will decrease.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:49:15 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 The reading in the weighing machine will increase.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:46:08 PM


Question 770. Asked on :11 July 2020:05:40:31 PM

 The two ends of a spring balance a pulled each by a force o 10 kg weight. What will be the reading of the spring balance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 the reading of the spring balance will be 10 kg

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:05:42:21 PM


Question 771. Asked on :11 July 2020:05:38:34 PM

Write the second law of motion in vector form?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion


Question 772. Asked on :11 July 2020:02:08:36 PM

 Is it correct to say that the second law of motion is the real law of motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes , because both the first and third law of motions are contained in the second law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:02:09:47 PM


Question 773. Asked on :11 July 2020:02:06:56 PM

 Write the relation between newton and dyne.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 1 newton = 105 dyne.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:02:07:57 PM


Question 774. Asked on :11 July 2020:02:04:42 PM

 Define one dyne.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 One dyne is defined as the force which produces an acceleration of 1cms-2 in a body of mass 1 gram.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:02:05:29 PM


Question 775. Asked on :11 July 2020:02:02:12 PM

 Define one newton force.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 One Newton is defined as the force which produces an acceleration to 1 cms-2 in a body of mass 1 gram.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:02:03:03 PM


Question 776. Asked on :11 July 2020:01:57:27 PM

 State Newton's Second law of motion.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Newton's second law of motion states that the rate of change of momentum of a body is directly proportional to the applied force and the change in momentum takes takes place in the direction of the applied force.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:59:07 PM


Question 777. Asked on :11 July 2020:01:55:18 PM

 What is the ratio of SI to the CGS units of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The ratio of SI to the CGS units of momentum 105

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:56:41 PM


Question 778. Asked on :11 July 2020:01:52:50 PM

What are the SI and CGS units of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 The SI unit of momentum is kg ms-1 and CGS unit of momentum is g cms-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:54:09 PM


Question 779. Asked on :11 July 2020:01:51:06 PM

 Write the dimension of momentum.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 [MLT-1]

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:51:56 PM


Question 780. Asked on :11 July 2020:01:49:32 PM

 Name the scientist who first introduced the concept of momentum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Issac Newton.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:50:46 PM


Question 781. Asked on :11 July 2020:01:48:06 PM

 Which law of motion gives the measure of force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Newton's second law of motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:49:02 PM


Question 782. Asked on :11 July 2020:01:46:50 PM

 How does Newton's first law of motion define force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion


Question 783. Asked on :11 July 2020:01:44:24 PM

 A piece of cork is floating on water. what is the net force acting on it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero. because the weight of the piece of cork is balanced by the upthrust of water on it.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:45:38 PM


Question 784. Asked on :11 July 2020:01:40:10 PM

 State Newton's law of motion.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 According to Newton's first law of motion, every body continues in its state of rest or of uniform motion, unless an external force is applied to change that state.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:41:48 PM


Question 785. Asked on :11 July 2020:01:38:11 PM

 Name the scientist who first gave the laws of motion.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Issac Newton.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:39:43 PM


Question 786. Asked on :11 July 2020:01:35:49 PM

 Define internal mass of a body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Internal mass of a body is equal to the force required to produce unit acceleration in the body.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:36:46 PM


Question 787. Asked on :11 July 2020:01:34:10 PM

 What give measure of inertia?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Mass of a body.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:35:31 PM


Question 788. Asked on :11 July 2020:01:31:16 PM

 Define the term interia.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Inertia is the inherent property of a material body by virtue of which it cannot change, by itself, its state of rest of uniform motion in a straight line.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:32:03 PM


Question 789. Asked on :11 July 2020:01:27:50 PM

 State Galileo's law of interia

-Added by Shruti Srivastva Physics » Law Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 A body moving in a straight line with a certain speed will continue moving in the same straight line with the same speed in the absence of any external force.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:29:30 PM


Question 790. Asked on :11 July 2020:01:25:54 PM

 What is flaw in the law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 This law is wrong. In practice, a force is required to counter the opposing force of friction.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:26:45 PM


Question 791. Asked on :11 July 2020:01:22:37 PM

 State Aristotelian law of motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 Aristotelian law of motion states that an external force is required to keep a body in motion.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:24:43 PM


Question 792. Asked on :11 July 2020:01:17:27 PM

 Is any external force required to keep a body in uniform motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Laws Of Motion

Answer:

Shruti Srivastva

 No. External force required to keep a body in uniform motion?

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:21:18 PM


Question 793. Asked on :11 July 2020:12:59:31 PM

 Can two non-zero vectors give zero resultant when they multiplying with each other? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes. For example, the cross product of two non-zero vectors will be zero when angle Θ=0°or 180

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:01:01:30 PM


Question 794. Asked on :11 July 2020:12:57:10 PM

What furnishes the centripetal acceleration for the earth to go round the sun?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 The gravitational pull of the sun on the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:58:58 PM


Question 795. Asked on :11 July 2020:12:55:37 PM

 Define cross product of two vectors A and B?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane


Question 796. Asked on :11 July 2020:12:55:06 PM

 Define null vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Dr. MS Khan
According a Scientific website - Null vector is type of vector has zero magnitude and arbitrary direction and it's displacement will zero. 

-Answered by Dr. MS Khan On 18 July 2020:02:52:49 PM


Question 797. Asked on :11 July 2020:12:53:39 PM

 Define unit vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane


Question 798. Asked on :11 July 2020:12:46:47 PM

What is an ore? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Minerals And Power Resource

Answer:

Shruti Srivastva
An ore is a rock room which minerals are mined. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:47:22 PM


Question 799. Asked on :11 July 2020:12:43:42 PM

Suggest three ways to conserve water. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Land, Soil, Water , Natural Vegetarian And Wildlife Resources

Answer:

Shruti Srivastva

(A)   Rainwater harvesting: it is a method o  collecting water while it rains so that it may come o use in the future.

(B)   The canals used for irrigation should be properly built so that loss water does not take place while the water is transported to the field

(C)   In dry regions, drip or trickle irrigation is suggested. 

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:44:09 PM


Question 800. Asked on :11 July 2020:12:34:04 PM

 Name two quantities which have maximum value when the maximum height attained by the projectile in the largest?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 (i) vertical component of initial velocity.

(ii) Time of flight.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:36:30 PM


Question 801. Asked on :11 July 2020:12:18:12 PM

 Whe does the direction of of motion of a projectile become horizontal at the highest point of its treajectory?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 At the highest point; the vertical component of projectile velocity becomes zero. The projectile has only the horizontal component of velocity.

-Answered by Shruti Srivastva On 11 July 2020:12:20:51 PM


Question 802. Asked on :10 July 2020:06:10:44 PM

 Is it true that the instantaneous velocity of a projectile is thagential to its parabolic path?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes it is true.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:13:13 PM


Question 803. Asked on :10 July 2020:06:08:33 PM

 A football is thrown in a parbolic path. Is there any point at which the acceleration is perpendicular to the velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, at the highest point of the parabolic path.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:10:07 PM


Question 804. Asked on :10 July 2020:06:05:46 PM

 Name the quantity which remains unchanged during the flight of an oblique projectile.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Horizontal component of velocity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:07:34 PM


Question 805. Asked on :10 July 2020:06:00:48 PM

 Can a body possess velocity st the same time in horizontal and vertical?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Horizontal component of velocity.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:05:21 PM


Question 806. Asked on :10 July 2020:05:58:17 PM

 Velocity of a projectile is 10ms-1 . At what angle to the horizontally should it be projected so that it covers maximum horizontal distance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, a body in projectile motion possesses both horizontal and vertical velocities.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:04:07 PM


Question 807. Asked on :10 July 2020:05:56:28 PM

 What are horizontal and vertical components of acceleration of a body thrown horizontally with uniform speed?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 For a body thrown horizontally with a uniform speed,

acceleration along horizontal=0

acceleration along vertical=g

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:06:02:12 PM


Question 808. Asked on :10 July 2020:05:53:14 PM

 When vectors are added or subtracted, their resultant is a vector. Is it also true in case of multiplication of two vectors?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 May or may not be. The dot product of two vectors gives a scalar quantity while the cross product gives a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:54:55 PM


Question 809. Asked on :10 July 2020:05:49:51 PM

 Two vectors of magnitude 5 and 3 give a resultant of magnitude 2. What must be the angle between the two vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 As 5-3=2 this indicates that the two vectors have opposite directions and angle between them = 180º

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:51:38 PM


Question 810. Asked on :10 July 2020:05:46:38 PM

 Two vectors of magnitude 3 and 4 give a resultant of magnitude 2. What must be the dot product of these two vectors?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane


Question 811. Asked on :10 July 2020:05:42:13 PM

 Can the magnitude of the resultant vector of two given vectors be less than the magnitude of either vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes,zΘº

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:43:47 PM


Question 812. Asked on :10 July 2020:05:38:35 PM

 Give one example of dot products of vectors. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Work done is equal to the dot product of force and displacement vectors.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:39:49 PM


Question 813. Asked on :10 July 2020:05:35:59 PM

 Under what condition is the scalar product of two non-zero vectors zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When they are mutually perpendicular to each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:05:41:11 PM


Question 814. Asked on :10 July 2020:02:16:56 PM

 Fifteen vectors, each of magnitude 5 units, are represented by the sides of a closed polygon, all taken in same order. What will be their resultant?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero vector. The vector sum of all the vectors represented by the sides of a closed polygon taken in the same order is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:19:27 PM


Question 815. Asked on :10 July 2020:02:14:42 PM

 Can any of the components of a given vector have greater magnitude than that of the vector itself?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, provided the components are not rectangular.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:16:10 PM


Question 816. Asked on :10 July 2020:02:12:58 PM

 Can the sum of two vectors be a scalar?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No, the sum of two vectors is always a vector.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:13:56 PM


Question 817. Asked on :10 July 2020:02:11:35 PM

 Is the division of vector defined?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No, the division of vector cannot be defined

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:12:16 PM


Question 818. Asked on :10 July 2020:02:09:42 PM

 Give an example of a zero vector.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 The displacement of a ball thrown up and received and back by the thrower is a zero vector. 

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:10:24 PM


Question 819. Asked on :10 July 2020:02:07:11 PM

 Does it make a sense to call a physical quantity a vector, when its magnitude is zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes. A zero vector has a definite physical significance.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:08:37 PM


Question 820. Asked on :10 July 2020:02:04:30 PM

 What is the minimum number of forces of equal magnitude whose vector sum is zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Two force provided the forces have opposite direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:06:26 PM


Question 821. Asked on :10 July 2020:02:00:06 PM

 What is the minimum number of forces acting on an object in a plane that can produce a zero resultant force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Three forces, provided they can be represented by the three sides of a triangle taken in the same order.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:02:03:04 PM


Question 822. Asked on :10 July 2020:01:56:38 PM

 Can three vectors of different magnitudes be combined to give a zero resultant? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Yes, when three vectors are represented by the three sides of a triangle taken in order, they will have resultant null-vector.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:58:11 PM


Question 823. Asked on :10 July 2020:01:54:02 PM

 The resultant of two or more vectors is that single vector which produces the same effect as the individual vectors together produce?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane


Question 824. Asked on :10 July 2020:01:52:04 PM

 Under what condition the sum and difference of two vectors will be equal in magnitude? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When the two vectors are perpendicular to each other.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:53:23 PM


Question 825. Asked on :10 July 2020:01:49:38 PM

 When can the addition of two vectors be zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 The addition of two vectors can be zero only when these vectors have equal magnitude and opposite direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:50:47 PM


Question 826. Asked on :10 July 2020:01:47:49 PM

 When is the sum of two vectors are minimum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When two vectors have opposite directions, their sum is minimum.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:48:47 PM


Question 827. Asked on :10 July 2020:01:46:05 PM

 When sum of two vectors are maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When two vectors have same direction, their sum is maximum.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:47:05 PM


Question 828. Asked on :10 July 2020:01:43:32 PM

 A given quantity has both magnitude and direction. Is it necessarily a vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No. The given quantity will be a vector only if it obeys the law of vector addition.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:44:53 PM


Question 829. Asked on :10 July 2020:01:40:22 PM

 Does a scalar quantity depend on the frame of reference chosen? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No. A scalar quantity does not depend on the frame of reference.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:42:18 PM


Question 830. Asked on :10 July 2020:01:36:31 PM

 What is the minimum number of coplanar vectors of different magnitude which can give zero resultant ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 Three. If three vectors can be represented by the three sides of a triangle taken in the same order, then their resultant is a zero vector.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:38:38 PM


Question 831. Asked on :10 July 2020:01:34:13 PM

 Can we add a velocity vector to a displacement vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No, only vectors representing physical quantities of same nature can be added together.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:35:20 PM


Question 832. Asked on :10 July 2020:01:30:49 PM

 Under what condition will the direction of sum and diffrence of two vector be same? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 When the two vectors are unequal in magnitude and are in the same direction.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:33:02 PM


Question 833. Asked on :10 July 2020:01:28:38 PM

 Can two vector of different magnitudes be combined to give resultant? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:30:12 PM


Question 834. Asked on :10 July 2020:01:27:36 PM

 Is pressure a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:28:24 PM


Question 835. Asked on :10 July 2020:01:26:27 PM

 Is time a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 No.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:27:10 PM


Question 836. Asked on :10 July 2020:01:23:55 PM

 State the essential condition for the addition of vectors?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 The essential condition for the addition of vectors is that they must represent the physical quantity of some nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:24:56 PM


Question 837. Asked on :10 July 2020:01:20:12 PM

 Why cannot be vectors added algebraicall?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Plane

Answer:

Shruti Srivastva

 A part from magnitude, the vectors also have direction, so they cannotnbe added algebrically.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:22:43 PM


Question 838. Asked on :10 July 2020:01:18:20 PM

 What does the area under acceleration time graph represent?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 no

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:19:40 PM


Question 839. Asked on :10 July 2020:01:17:10 PM

 What does the area under velocity time graph represent?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Displacement.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:18:06 PM


Question 840. Asked on :10 July 2020:01:15:41 PM

 What does the slope of velocity time graph represent?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Acceleration.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:16:52 PM


Question 841. Asked on :10 July 2020:01:13:44 PM

 State the condition when the magnitude of velocity and speed of an object are equal?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 When the body moves along a straight line path.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:15:05 PM


Question 842. Asked on :10 July 2020:01:11:37 PM

 Under what condition will the distance and displacement of a moving object have same magnitude?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 When the body moves along the a straight line path.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:13:12 PM


Question 843. Asked on :10 July 2020:01:06:03 PM

A player throws a ball upwards with a initial speed of 29.4ms-1. What are the velocity and acceleration of the ball at the highest point of the motion? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 At the highest point, the velocity of the ball is zero and its acceleration is equal to acceleration due to gravity acting in the downward durection.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:10:01 PM


Question 844. Asked on :10 July 2020:01:03:19 PM

 Can a body subjected to a uniform acceleration always moves in a straight line?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 no.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:05:08 PM


Question 845. Asked on :10 July 2020:01:02:07 PM

 Can a particle with zero acceleration speed up?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Not possible.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:03:03 PM


Question 846. Asked on :10 July 2020:12:59:31 PM

 What is the area under the velocity-time curve in the case of a body projected vertically upwards from the ground after reaching the ground?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:01:01:53 PM


Question 847. Asked on :10 July 2020:12:39:48 PM

 What is the nature of velocity-time graph for uniform motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 For uniform motion, velocity-time graph is a straight line inclined to time-axis.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:41:09 PM


Question 848. Asked on :09 July 2020:07:06:46 PM

 What does the slope of position-time graph indicate?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 The slope of position-time graph gives velocity of the object.

-Answered by Shruti Srivastva On 10 July 2020:12:38:50 PM


Question 849. Asked on :09 July 2020:07:02:11 PM

 What is the nature of position-time graph for a uniform motion?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 For uniform motion, the position-time graph is a straight line inclined to time-axis.

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:07:03:44 PM


Question 850. Asked on :09 July 2020:06:59:21 PM

 No. when a stone is thrown vertically upwards, its velocity is zero at highest point but it has a non-zero acceleration of 9.8ms-2 at the same intant.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.


Question 851. Asked on :09 July 2020:06:48:42 PM

 If the instantaneous velocity of a particle is zero, will ite instantaneous acceleration be necessarily zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.


Question 852. Asked on :09 July 2020:06:37:17 PM

 Is it possible that your cycle has a northward velocity but southward acceleration? If yes, how?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Suppose breaks are applied to a cycle moving northward. At that instant, it has a northward velocity and a southward acceleration.

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:39:19 PM


Question 853. Asked on :09 July 2020:06:28:35 PM

 Is the acceleration of a car greater than when the accelerator is pushed to the floor or when break pedal is pushed hard?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 Acceleration is greater in the second case, because car suddenly comes to halt, the rate of change of velocity is large.

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:35:14 PM


Question 854. Asked on :09 July 2020:06:27:24 PM

 Give an example which shows that a negative acceleration can be associated with a speeding up object?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 An object in simple harmonic motion speeds up while moving from an extreme position to the mean position but its acceleration is negative.

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:32:37 PM


Question 855. Asked on :09 July 2020:06:25:46 PM

 Give an example which shows that a positive acceleration can be associated with a slowing down object.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 An object with positive acceleration is slowing down if its initial velocity is negative.

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:31:35 PM


Question 856. Asked on :09 July 2020:06:24:58 PM

 Why does time occur twice in the unit of acceleration?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.


Question 857. Asked on :09 July 2020:06:22:53 PM

 A ball hits a wall with a velocity of 30ms-1. and rebounces with the same velocity. What is the change in its velocity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva

 60ms-1

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:30:25 PM


Question 858. Asked on :09 July 2020:06:21:18 PM

What is the numerical ratio of velocity to speed of an object?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva
Less than equal to one.

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:21:39 PM


Question 859. Asked on :09 July 2020:06:20:41 PM

 What does the speedometer of a car measure-average speed or or instantaneous speed?


-Added by Shruti Srivastva Physics » Motion In A Straight Line.

Answer:

Shruti Srivastva
The speedometer measures the instantenous speed of the car.

-Answered by Shruti Srivastva On 09 July 2020:06:21:02 PM


Question 860. Asked on :09 July 2020:06:20:12 PM

Will the displacement of an object change on shifting