Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT: Science


Question 1. Asked on :06 August 2020:05:42:36 PM

 What are matter?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 2. Asked on :06 August 2020:05:41:11 PM

What is matter?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 3. Asked on :06 August 2020:05:40:54 PM

 What are solute?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 4. Asked on :06 August 2020:05:40:16 PM

 What is solute?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 5. Asked on :06 August 2020:05:39:47 PM

 What are heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 6. Asked on :06 August 2020:05:39:25 PM

 What is heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 7. Asked on :06 August 2020:05:39:08 PM

 What are hoemegeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 8. Asked on :06 August 2020:05:38:48 PM

 What is homegeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 9. Asked on :06 August 2020:05:37:47 PM

 What are solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 10. Asked on :06 August 2020:05:37:19 PM

  What is solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 11. Asked on :06 August 2020:05:37:00 PM

What are tissue?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell Structure And Function


Question 12. Asked on :06 August 2020:05:35:28 PM

What is tissue?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell Structure And Function


Question 13. Asked on :06 August 2020:05:26:54 PM

Write difference between evaporation and boiling? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 14. Asked on :06 August 2020:05:26:20 PM

Write one example of heterogeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 15. Asked on :06 August 2020:05:25:43 PM

Write one example of homegeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 16. Asked on :06 August 2020:05:25:14 PM

Write one example of suspension?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 17. Asked on :06 August 2020:05:24:40 PM

Write one example of solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 18. Asked on :06 August 2020:05:24:21 PM

What are solute?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 19. Asked on :06 August 2020:05:22:45 PM

Is suspension is homegeneous or heterogeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 20. Asked on :06 August 2020:05:22:12 PM

Is suspension is heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 21. Asked on :06 August 2020:05:21:36 PM

Is suspension is homegeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Is Matter Around Us Pure


Question 22. Asked on :06 August 2020:05:20:58 PM

Is solution homegenous or heterogenous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 23. Asked on :06 August 2020:05:20:27 PM

Is solution is heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 24. Asked on :06 August 2020:05:19:55 PM

Is solution is homegeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 25. Asked on :06 August 2020:05:19:27 PM

What are suspension?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atoms And Molecules


Question 26. Asked on :06 August 2020:05:19:09 PM

What is suspension?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 27. Asked on :06 August 2020:05:18:22 PM

What are solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 28. Asked on :06 August 2020:05:17:55 PM

What is solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 29. Asked on :06 August 2020:05:16:38 PM

Write the differnce betweeen homegeneous and heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 30. Asked on :06 August 2020:05:16:05 PM

What are heterogeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 31. Asked on :06 August 2020:05:15:41 PM

What is heterogeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 32. Asked on :06 August 2020:05:15:13 PM

What are homegenous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 33. Asked on :06 August 2020:05:13:44 PM

What is homegeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 34. Asked on :06 August 2020:05:13:23 PM

What are molecule?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 35. Asked on :06 August 2020:05:13:02 PM

What is molecule?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 36. Asked on :06 August 2020:05:12:40 PM

What are atom?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 37. Asked on :06 August 2020:05:11:58 PM

What is atom?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules


Question 38. Asked on :03 June 2020:11:57:39 AM

What is central dogma?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell


Question 39. Asked on :03 June 2020:11:55:37 AM

Which organism have the largest number of chromosomes?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Ophigolossum

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:11:56:19 AM


Question 40. Asked on :03 June 2020:11:53:56 AM

Which organism have the lowest number of chromosomes?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cells

Answer:

Shruti Srivastva

 Mymercetia 

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:11:55:14 AM


Question 41. Asked on :03 June 2020:11:52:15 AM

 Which organism have the smallest number of chromosomes?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Mymercetia 

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:11:53:29 AM


Question 42. Asked on :03 June 2020:11:43:30 AM

When chromosomes can be seen?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 When cell is about to divide.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:11:45:28 AM


Question 43. Asked on :03 June 2020:11:41:49 AM

 What is the full form of RNA?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Ribonucleic acid 

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:11:42:45 AM


Question 44. Asked on :03 June 2020:11:38:28 AM

 Ribonucleic acid 

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell


Question 45. Asked on :03 June 2020:11:32:34 AM

 How many chromosomes are in human beings?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 46

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:11:36:28 AM


Question 46. Asked on :02 June 2020:02:19:03 AM

 Tea plantation required rainfall of_______.

-Added by Master Purushottam Science » Crop Production And Management

Answer:

Shruti Srivastva

 Tea plantation required annual rainfall

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:11:50:12 AM


Question 47. Asked on :31 May 2020:12:29:50 AM

Arrange the states of matter according their rate of diffusion.

-Added by Master Purushottam Science » Diffusion

Answer:

Nishant Verma

 Rate of diffusion is a characteristics of matter based on movement of the particles. In occurs in all state of matter but it fastest in case of gases, followed by liquid and slowest in solids.

-Answered by Nishant Verma On 01 June 2020:02:49:13 PM


Question 48. Asked on :26 May 2020:01:58:58 PM

Write the unit of kelvin scale?

-Added by Manisha kumari Science » Matter In Our Surroundings

Answer:

Manisha kumari

 273.16k

-Answered by Manisha kumari On 26 May 2020:01:59:50 PM


Question 49. Asked on :26 May 2020:09:48:29 AM

 What is plasmolysis?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 5

Answer:

Nishant Verma

 When a living plant cell loses water through osmosis to there is shrinkage or contraction of the contents of the cell away from the cell wall. This phenomenon is known as plasmolysis.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:49:06 AM


Question 50. Asked on :26 May 2020:09:31:44 AM

 What is Endocytosis?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 5

Answer:

Nishant Verma

 The flexibility of the cell membrane also enables to cell to engulf in food and other materials from its external environment. Such process is known as Endocytosis. 

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:42:52 AM


Question 51. Asked on :26 May 2020:09:30:38 AM

 Who discovered cell and when? And how?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Robert Hook discovered cell in 1665. He used the self designed by microscope to observe cell in cork slice.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:46:13 AM


Question 52. Asked on :26 May 2020:09:25:35 AM

Arrange the following substances in increasing order for forces of attraction between particles - water, sugar, oxygen.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Oxygen < Water < Sugar.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:29:11 AM


Question 53. Asked on :26 May 2020:09:24:46 AM

 What type of clothes should we wear in Summer.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 We wear cotton clothes in Summer.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:28:40 AM


Question 54. Asked on :26 May 2020:09:13:58 AM

 Why are be able to sip hot tea or more milk faster from a saucer rather than a cup?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 A liquid has a larger surface in a saucer. than in a cup thus it vaporates faster and cool faster in a saucer than in a cup. 

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:15:49 AM


Question 55. Asked on :26 May 2020:08:54:05 AM

 Suggest a method to liquify atmospheric gases?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 A method to liquify atmospheric gases is Condensation.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:23:22 AM


Question 56. Asked on :26 May 2020:08:52:50 AM

 For any substances why does the temperature remain constant during the change of state?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 The temperature remain constant during the change of state because by increasing the pressure and reducing the temperature.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:21:52 AM


Question 57. Asked on :26 May 2020:08:51:05 AM

 What is thealting point of ice?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 The melting point of ice is 0°C or 273° 16° k.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:20:11 AM


Question 58. Asked on :26 May 2020:08:34:30 AM

 Which has more density of solid/liquid/gas?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Solid has more density.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:19:40 AM


Question 59. Asked on :26 May 2020:08:33:45 AM

 Write different state of matter?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Three different state of matter.  

(i)Solid.       

(ii) Liquid.       

(iii) Gas.


-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:17:57 AM


Question 60. Asked on :25 May 2020:01:39:45 PM

 What are the major division of the Planter? What are the basis for these divisions.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

The major five divisions in kingdom plantea are:-

1. Thallophyta.          2. Bryophyta.    3.Pteridophyta.         4. Gynosperms.  5. Angiosperms.

(i) whether the plant body has well differentiated, distinct components.

(ii) Whether the differentiated plant body has special tissue for the transport of water and other substances.

(iii) The ability to bear seeds

(iv) Whether the seeds are enclosed within fruits.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:47:10 PM


Question 61. Asked on :25 May 2020:01:37:56 PM

 How would you choose between two characters to be used for developing a hierarchy in classification?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 We choose that characters which depends on the first characterstics and determines the rest variety. 

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:45:32 PM


Question 62. Asked on :25 May 2020:01:36:30 PM

 What are the advantages of classification organisms?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

(i)502It makes the study of different kinds of organisms much easier.

(ii)It helps us understanding the evolution of organisms.

(iii)It tells relation among the various classes of organisms.

(iv)It helps in a development of other life science.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:41:53 PM


Question 63. Asked on :25 May 2020:12:24:48 PM

 Which division among plant has the simplest organisms.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Division Thallophyta.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:26:29 PM


Question 64. Asked on :25 May 2020:12:22:57 PM

 In which kingdom will you place or organism which is single called, ekaryotic and photosynthetic.



-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Kingdom Protista.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:27:28 PM


Question 65. Asked on :25 May 2020:12:20:34 PM

 What is the criterion for classification of organism to belonging to kingdom Monera or protista ?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 The organisms belonging to kingdom Monera are unicellular and prokaryotic where's the organisms belonging to kingdom. Protista are unicellular and eukaryotic.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:28:17 PM


Question 66. Asked on :25 May 2020:12:19:46 PM

 Which of the following are chemical change?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

(i)Growth of a plant. 

(ii)Rusting of iron.

(iii)Cooking of food.

(iv)Digestion of food.

(v)Burning of candle.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:12:49:33 PM


Question 67. Asked on :25 May 2020:12:15:46 PM

 Classify the following into element, compounds and mixtures.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

Element: Sodium, Silver, Tin and silicon.

Compounds: Calcium Carbonate, Methane and C02. 

Mixtures: Soil, Sugar, Coal, Air, Soap and blood.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:12:33:08 PM


Question 68. Asked on :25 May 2020:12:14:36 PM

 Which of the following will show the "Tyndall to effect" ?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 (b)Milk.  

 (d)Starch solution. 

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:12:31:51 PM


Question 69. Asked on :25 May 2020:12:10:55 PM

 Identify the solution among the following mixtures.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

(b) Sea water.        

(c) Air.    

(e) Soda water. 

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:12:30:04 PM


Question 70. Asked on :25 May 2020:09:11:51 AM

 Which of the following material fall  in the category of a "pure substances" ?


-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

(i) Ice          

(ii) Iron.        

(iii) Hydrochloric acid.        

(iv) Calcium oxide.      

(v) Mercury.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:09:19:22 AM


Question 71. Asked on :25 May 2020:09:10:26 AM

 How would you confirm that a colorless liquid given to you is pure water?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Take a sample of colourless liquid and put on stove if it starts boiling exactly at 100° C then it is pure water.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:09:17:31 AM


Question 72. Asked on :25 May 2020:09:06:10 AM

Classify the each of the following as a homogenoeus or a hetrogeneous mixture.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Homogenoeus Mixture - Soda, water, air, vinegar, filterated tea.

Hetrogeneous Mixture - Wood, soil, air.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:09:14:40 AM


Question 73. Asked on :25 May 2020:08:30:24 AM

 Classify the following as chemical or physical changes.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 (i) Melting of butter in a pan is a physical changes.

(ii) Rusting of almirah is a physical changes.

(iii) dissolving to common salt in water is a physical changes.

(iv) Passing of electric current, through water and the water breaking down into hydrogen and oxygen gases is a chemical change s.


-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:08:56:40 AM


Question 74. Asked on :25 May 2020:08:28:38 AM

 What is the type of mixture is separated by the technique of crystallisation?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 The Crystallisation method is used to purify. 

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:08:55:41 AM


Question 75. Asked on :25 May 2020:08:26:30 AM

 Write the point of differences between homogenoeus and hetrogeneous mixture.


-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

(a) Homogenoeus mixture 

 (i) The mixture with has uniform composition and it's composition cann't be itendified separately is known as Homogenoeus mixture.

(ii) For example - sugar in water, salt in sulphur, water in alcohol etc.


(b) Hetrogeneous mixture

 (i) The mixture which has non - uniform  composition can be identified separately is known as hetrogeneous mixtures.

(ii) For example - sand and salt, sugar and salt, water in oil and etc.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:08:44:07 AM


Question 76. Asked on :25 May 2020:08:25:52 AM

 What is meant by a pure substance?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 A material that is composed of only one type of particles is called pure substance. All the constituent particles of a pure substances have same chemical nature.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:08:31:26 AM


Answer:

Nishant Verma

 First, water is taken has a solvent in a saucer pan. This water solvent is allowed to boil. During heating milk and tea leaves are added to the solvent in solutes. They perform a solution. Then the solution is powered through a strainer. The insoluble part of the solution remains on the strainer of residue. Suger added to the filterate, which dissolves in the filterate. The resulting solution is the required tea.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:08:49:48 PM


Question 78. Asked on :24 May 2020:08:28:55 PM

 Fine mud particles suspended in water.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Decantation and filtration.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:01:38 PM


Question 79. Asked on :24 May 2020:08:28:12 PM

 Different pigments from an extract of flower petals.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Chromatography.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:02:42 PM


Question 80. Asked on :24 May 2020:08:27:35 PM

 Small pieces of metal in the engine oil or a car.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Filtration.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:03:19 PM


Question 81. Asked on :24 May 2020:08:26:23 PM

 Ammonium chloride from a mixture containing sodium chloride and ammonium chloride.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Sublimation.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:03:53 PM


Question 82. Asked on :24 May 2020:08:25:10 PM

 Sodium chloride from it's solution in water.

-Added by Nishant Verma Science » Chapter 2

Answer:

Nishant Verma

 Evaporation.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:04:32 PM


Question 83. Asked on :24 May 2020:11:08:05 AM

 Why is ice at 273 k more effective in cooling than water at the same temperature?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Ice at 273 k has less energy than water although both are at the same temperature water possesses the additional latent heat of fusion. Hence, at 273 k ice is more effective in cooling than water.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:11:10:10 AM


Question 84. Asked on :24 May 2020:10:41:06 AM

What is the physical state of water at --

(a)25° C.                   (b)0°C.                    

(c)100°C. 

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 (a)25° C = At 25°C Water is in the form of liquid.

 (b)0° C = Both solid and liquid State.

 (c)100° C = Both liquid and gas state.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:45:18 AM


Question 85. Asked on :24 May 2020:10:39:36 AM

 We can get the smell of perfume sitting several meters away.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Gaseous particles in posses high speed and large spaces between them particles of perfume diffuses into these gaseous particles at a very fast rate and reach our nostrils. This enables us to smell the perfume from a distance.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:11:04:07 AM


Question 86. Asked on :24 May 2020:10:38:27 AM

 Naphthalene balls disappear with time without leaving any solid?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Naphthalene undergoes sublimation easily i.e, the change state of naphthalene from solid to gas. takes place easily. Thus, naphthalene balls disappear with time without having any solids.


-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:59:03 AM


Question 87. Asked on :24 May 2020:10:37:06 AM

 An iron almirah is a solid at room temperature?


-Added by Nishant Verma Science » Chapter 1

Answer:

Nishant Verma

 An iron is a solid at room temperature because the iron is melting point is higher than 50°C.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:50:19 AM


Question 88. Asked on :24 May 2020:10:32:56 AM

Water at room temperature is a liquid?


-Added by Nishant Verma Science » Chapter 1 Matter In Our Surrounding

Answer:

Nishant Verma

 At room temperature, water has no definite shape but have a volume that is, it occupies shape of the Container in which it is kept.


-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:34:26 AM


Question 89. Asked on :23 May 2020:09:02:55 PM

 What is the other name of pseudopodia?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

False feet.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:09:04:23 PM


Question 90. Asked on :23 May 2020:09:00:56 PM

Where the 80s ribosomes found?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Eukaryotes.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:09:01:56 PM


Question 91. Asked on :23 May 2020:08:59:44 PM

Where the 70s ribosomes found?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Prokaryotes.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:09:00:28 PM


Question 92. Asked on :23 May 2020:08:58:29 PM

 What are the types of ribosomes?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cells

Answer:

Shruti Srivastva

 70s and 80s.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:08:59:14 PM


Question 93. Asked on :23 May 2020:08:55:53 PM

What is the other name ribosome?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Protein factory.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:08:57:35 PM


Question 94. Asked on :23 May 2020:08:53:44 PM

 What does the SER makes?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Lipids, steroids, detoxifies toxins and stored calcium.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:08:54:41 PM


Question 95. Asked on :23 May 2020:08:52:04 PM

What does the RER makes?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Protein.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:08:52:58 PM


Question 96. Asked on :23 May 2020:08:48:52 PM

 Where the SER found?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Muscles.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:08:49:46 PM


Question 97. Asked on :23 May 2020:08:47:39 PM

Where the RER found?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Pancreatic cells.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:08:48:25 PM


Question 98. Asked on :23 May 2020:08:44:43 PM

What are the types of endoplasmic reticulum?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 There are two types of endoplasmic reticulum:

1. RER

2. SER

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:08:46:15 PM


Question 99. Asked on :23 May 2020:07:17:25 PM

By which thing the endomembrane system made up of?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Endoplasmic reticulum, Golgi, Lysosomes and vacoules.


-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:18:29 PM


Question 100. Asked on :23 May 2020:07:15:33 PM

 Write one function of endomembrane system?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Make modify protien.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:16:45 PM


Question 101. Asked on :23 May 2020:07:12:43 PM

 What is endomembrane system?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Network of membranes organelles.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:14:35 PM


Question 102. Asked on :23 May 2020:07:11:22 PM

 Give an example of haploid?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Bacteria.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:11:57 PM


Question 103. Asked on :23 May 2020:07:09:49 PM

Give an example of diploid?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Human beings.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:10:51 PM


Question 104. Asked on :23 May 2020:07:08:06 PM

What are the components of DNA?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Nitrous husband

Sugar

Phosphate. 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:08:57 PM


Question 105. Asked on :23 May 2020:07:06:04 PM

Which plant have the number of chromosomes?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Ophigolossum.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:07:14 PM


Question 106. Asked on :23 May 2020:07:04:42 PM

 How many chromosomes are there in myrmectia?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva
1

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:05:51 PM


Question 107. Asked on :23 May 2020:07:03:31 PM

 How many chromosome are there in human beings?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 46

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:07:04:28 PM


Question 108. Asked on :23 May 2020:06:56:38 PM

 How many pairs of chromosomes are there in human beings?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 46

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:58:02 PM


Question 109. Asked on :23 May 2020:06:54:34 PM

 By what things the chromatin fibres are made up of ?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 DNA and protein.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:56:07 PM


Question 110. Asked on :23 May 2020:06:52:32 PM

What is the function of DNA?

-Added by Shruti Srivastva Science » DNA

Answer:

Shruti Srivastva

 1. Producing RNA.

2. Controlling Cell.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:53:25 PM


Question 111. Asked on :23 May 2020:06:49:31 PM

What is the full form of DNA?

-Added by Shruti Srivastva Science » DNA

Answer:

Shruti Srivastva

 Deoxyribonucleic.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:51:36 PM


Question 112. Asked on :23 May 2020:06:46:32 PM

 In which year Robert Brown discovered nucleus?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cells

Answer:

Shruti Srivastva

 1831.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:48:19 PM


Question 113. Asked on :23 May 2020:06:44:12 PM

Who discovered the nucleus as a darkly stained body in cell?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Robert Brown. 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:45:51 PM


Question 114. Asked on :23 May 2020:06:42:43 PM

In which year the living cell discovered first?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 1674

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:43:52 PM


Question 115. Asked on :23 May 2020:06:40:44 PM

Who discovered the living cell first?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Antoine van Leeuwehoek.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:41:56 PM


Question 116. Asked on :23 May 2020:06:38:01 PM

By which microscope Robert Hooke observed slice of cork?

-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Primitive microscope.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:39:54 PM


Question 117. Asked on :23 May 2020:06:35:37 PM

 Who discovered the cell first?


-Added by Shruti Srivastva Science » Cell

Answer:

Shruti Srivastva

 Robert Hooke 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 May 2020:06:37:04 PM


Question 118. Asked on :16 May 2020:11:30:11 PM

प्रकाश संश्लेषण किसे कहते हैं ? 

-Added by Master Mind Science » प्रकाश संश्लेषण

Answer:

Nishant Verma

 Photosynthesis

-Answered by Nishant Verma On 23 May 2020:01:15:44 PM


Question 119. Asked on :16 May 2020:09:16:52 PM

Q convert the following temperature to Celsius scale? 

(a) 573  

-Added by Master Purushottam Science » Matter

Answer:

Master Purushottam

 Sol: 573-273 

    = 300

-Answered by Master Purushottam On 16 May 2020:09:18:53 PM


Question 120. Asked on :16 May 2020:09:14:51 PM

 Q convert the following temperature to Celsius scale? 

(a) 300k  

-Added by Master Purushottam Science » Temperture To Celcius

Answer:

Master Purushottam

 Sol: 300-273 = 270c

-Answered by Master Purushottam On 16 May 2020:09:24:37 PM


Question 121. Asked on :27 April 2020:01:22:47 PM

 Name the phenomenon due to which we get light from the sun before actual sun rise .

-Added by Khushi Chauhan Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar

 Atmosphere refraction 

-Answered by priyanshu kumar On 12 May 2020:08:39:51 PM


Question 122. Asked on :25 April 2020:12:27:27 PM

 Name the digestive enzyme present in saliva.


-Added by Khushi Chauhan Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar

 Ptyalin or salivary amylass

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:44:10 AM


Question 123. Asked on :24 April 2020:07:01:17 PM

 What is genetic drift?

-Added by Khushi Chauhan Science » Heredity And Evolution

Answer:

priyanshu kumar

 Gane migration or gene flow from a population to a new area is known as genetic drift  

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:46:31 AM


Question 124. Asked on :24 April 2020:06:59:43 PM

 Define reproduction isolation.

-Added by Khushi Chauhan Science » Heredity And Evolution

Answer:

Nishant Verma

 The inability of a spices to bread successfully with related spices due to geographical, behavioral, physiological, or genetic barriers or differences.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:02:00:21 PM


Question 125. Asked on :24 April 2020:06:55:51 PM

 Define natural selection.

-Added by Khushi Chauhan Science » Heredity And Evolution

Answer:

priyanshu kumar

 Nature select the best trates in Spanish lading to the survival of fittes and evolution this phenomenon as a noun as natural selection

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:51:59 AM


Question 126. Asked on :24 April 2020:06:52:20 PM

 Name the largest cell of human body.

-Added by Khushi Chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar

 Neuron 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:55:20 AM


Question 127. Asked on :24 April 2020:06:51:12 PM

 Name the largest part of the hind brain.

-Added by Khushi Chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar

 Cerebellum 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:55:57 AM


Question 128. Asked on :24 April 2020:06:43:10 PM

Define pollutants.

-Added by Khushi Chauhan Science » Sustainable Management Of Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar

 Pollutants aur substances that causes harmful change in the environment thereby producing adverese effects on leaving organisms 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:58:10 AM


Question 129. Asked on :22 March 2020:08:15:31 PM

Which is the more reactive metal?

-Added by Aman Senapati Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar

 Potassium  (k) is the most reactive metal

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:30:03 PM


Question 130. Asked on :18 February 2020:11:28:40 AM

 What is meant by chloroplast?

-Added by Sohail alam Science » Our Earth

Answer:

priyanshu kumar

 Chloroplasts is a green pigment present is leaves of plants which give green colour of leaves

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:02:47:19 PM


Question 131. Asked on :07 February 2020:03:28:01 PM

 Define stamen?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Stamen is a reproductive part of plant.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:49:27 PM


Question 132. Asked on :07 February 2020:03:27:17 PM

 Define pistil?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Pistil is a reproductive part of plant.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:49:40 PM


Question 133. Asked on :07 February 2020:03:25:22 PM

 Name the reproductive part o a plant?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Stamen and pistil.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:49:57 PM


Question 134. Asked on :07 February 2020:09:44:31 AM

What is Electric Current?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

priyanshu kumar
The rate of flow of charge of electron is called Electric current

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:50:22 PM


Question 135. Asked on :07 February 2020:09:40:02 AM

What is full form ADP?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process.

Answer:

priyanshu kumar
Adenosine Dri Phosphate.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:50:33 PM


Question 136. Asked on :07 February 2020:09:39:20 AM

What is full form o ATP?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

Akki chauhan
Adenosine Tri phosphate.

-Answered by Akki chauhan On 07 February 2020:09:42:12 AM


Question 137. Asked on :07 February 2020:09:36:26 AM

What is full form of DNA?

-Added by Akki chauhan Science » Life Process

Answer:

priyanshu kumar
Deoxyribo Nucleic Acid.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:51:05 PM


Question 138. Asked on :03 February 2020:06:43:20 PM

Why respiration considered as Exothermic reaction?

-Added by Akki chauhan Science » Chemistry


Question 139. Asked on :03 February 2020:06:42:38 PM

Why we store silver chloride in dark bottles?

-Added by Akki chauhan Science » Chemistry

Answer:

priyanshu kumar
Silver chloride is stored in dark coloured bottles because it reacts with sunlight and decomposes to form silver and chlorine gas. So to prevent this it is stored in dark coloured bottles. the type of reaction is photolytic decomposition reaction.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:51:34 PM


Question 140. Asked on :03 February 2020:06:41:54 PM

Write chemical equation of decomposition reaction?

-Added by Akki chauhan Science » Chemistry

Answer:

priyanshu kumar
decomposition reaction occurs when one reactant breaks down into two or more products. This can be represented by the general equation: AB → A + B. Examples of decomposition reactions include the breakdown of hydrogen peroxide to water and oxygen, and the breakdown of water to hydrogen and oxygen

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:51:43 PM


Question 141. Asked on :03 February 2020:06:41:04 PM

What happens when quick lime is added to water?

-Added by Akki chauhan Science » Chemistry

Answer:

priyanshu kumar
When Calcium oxide i.e. quick lime is added to water filled in a bucket, it reacts vigorously with water to produce slaked lime (calcium hydroxide) releasing a large amount of he

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:51:53 PM


Question 142. Asked on :03 February 2020:06:19:10 PM

 Explain the fleming's left hand rule.

-Added by Khushi Chauhan Science » Magnetic Effects Of Electricity

Answer:

priyanshu kumar
Stretch the thumb, Fore inger and middle inger of your left hand such that they are perpendicular to each other. If fore finger indicates the magnetic field and middle inger indiactes the direction of current and thumb indicates direction of force or motion.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:52:41 PM


Question 143. Asked on :31 January 2020:07:14:21 PM

 Name excretory organ in amoeba and earthworm?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar

 Amoeba- cell memebrane

Earthworm- outer covering (skin

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:53:17 PM


Question 144. Asked on :31 January 2020:07:13:07 PM

 Woody plants carry gaseous exchange through?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar

 Lenticles.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:53:29 PM


Question 145. Asked on :31 January 2020:07:10:26 PM

What is dialysis?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar

 The process by which blood is cleared of metabolic wastes in case o kidney failure is called dialysis.


-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:53:38 PM


Question 146. Asked on :31 January 2020:07:09:17 PM

What is refractive Index?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

priyanshu kumar
The ratio of the velocity of light in a vaccum to its velocity in a specified medium. This is called Refractive Index.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:53:48 PM


Question 147. Asked on :31 January 2020:06:31:45 PM

What is reflection of light?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

priyanshu kumar
Bouncing back of light from highly polished surface like mirror is called relection of light.

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:53:57 PM


Question 148. Asked on :26 January 2020:02:05:33 PM

 Write the colours of sun ?

-Added by Manisha Kumari Science » Light And Reflection

Answer:

priyanshu kumar
White

-Answered by priyanshu kumar On 17 February 2020:02:55:00 PM


Question 149. Asked on :14 January 2020:09:44:29 AM

What is meant by scattering of light?

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Change of direction of light on striking a scattered.

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:37:13 AM


Question 150. Asked on :14 January 2020:09:39:02 AM

What phenomenon causes twinkling of star on a clear night?

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Atmospheric refraction.

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:37:21 AM


Question 151. Asked on :14 January 2020:09:38:11 AM

Which defect of vision can be rectified using a concave lens?

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Myopia.

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:39:21 AM


Question 152. Asked on :14 January 2020:09:37:27 AM

State one effect produced by the scattering of light by the atmosphere?

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Tyndall Effect.

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:39:30 AM


Question 153. Asked on :14 January 2020:09:36:49 AM

Which type of Image formed on the retina of the eye?

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Real and Inverted.

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:39:42 AM


Question 154. Asked on :14 January 2020:09:34:30 AM

As light rays pass from into glass prism, are they reflected towards or away from the normal?

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Towards the normal.

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:39:48 AM


Question 155. Asked on :14 January 2020:09:33:50 AM

Who was the first person to obtain the spectrum of sunlight?

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Issac Newton.

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:39:58 AM


Question 156. Asked on :14 January 2020:09:32:46 AM

Which color has largest Wavelength?

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Red

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:40:09 AM


Question 157. Asked on :14 January 2020:09:31:46 AM

The defect of myopia can be corrected by using

-Added by Akki chauhan Science » Human Eye

Answer:

A??k Pal
Concave lens.

-Answered by A??k Pal On 15 January 2020:11:40:26 AM


Question 158. Asked on :14 January 2020:09:24:18 AM

What are Ores?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

A??k Pal
A naturally occurring solid material from which a metal or valuable mineral can be extracted profitably. this is called Ores.

-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:03:07 AM


Question 159. Asked on :14 January 2020:09:23:45 AM

What are Minerals?

-Added by Akki chauhan Science » Metal And Non Metals

Answer:

A??k Pal
Minerals are the substances that are formed naturally in the earth. this is called minerals.

-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:03:33 AM


Question 160. Asked on :09 January 2020:06:11:58 PM

 What is the far point of the normal eye?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

A??k Pal

 Infinity.


-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:03:45 AM


Question 161. Asked on :09 January 2020:06:06:21 PM

 What are the different ways by which speciation takes place? 

-Added by Himanshi Verma Science » Heredity And Evolution

Answer:

A??k Pal

1. Gene flow: occurs between population that are partly but not completely separated.

2. Genetic Drift: It is the random change in the frequency of allels in a population over successive generations.

3. Natural selection: The process by which nature slects and consolidate those organisms which are more suitable adapted and possess favourable variations. 

4. Geographical isolation: It is caused by mountain ranges, rivers etc. geographical isolation leads to reproductive isolation due to which there is no low of genes between seprated groups of population.

-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:03:56 AM


Question 162. Asked on :09 January 2020:06:04:35 PM

 What is evolution?

-Added by Himanshi Verma Science » Heredity And Evolution

Answer:

A??k Pal

Evolution is the sequence of gradual changes which takes place in the primitive organisms, over million of years, in which new species are produced. 


-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:04:41 AM


Question 163. Asked on :09 January 2020:06:01:45 PM

Who was known as the father of genetics?

-Added by Himanshi Verma Science » Heredity And Evolution

Answer:

priyanshu kumar
Gregor Mendel, known as the "father of modern genetics," was born in Austria in 1822. A monk, Mendel discovered the basic principles of heredity through experiments in his monastery's garden.

-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:19:57 AM


Question 164. Asked on :08 January 2020:06:03:04 PM

What is catenation?

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

A??k Pal

 Carbon can link with carbon atoms by means o covalent bonds to form long chains, branched chains and closed ring compound. Carbon atom may be linked by single, dpouble, or triple bonds.


-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:05:04 AM


Question 165. Asked on :03 January 2020:07:40:00 PM

 What is hydrocarbon?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Carbon And Its Compound

Answer:

A??k Pal
The compound formed from hydrogen and carbon is said to be hydrocarbon.

-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:05:14 AM


Question 166. Asked on :03 January 2020:07:38:35 PM

 What is soapanification?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Carbon And Its Compound

Answer:

priyanshu kumar

 Saponification is a process by which triglycerides are reacted with sodium or potassium hydroxide (lye) to produce glycerol and a fatty acid salt, called "soap." The triglycerides are most often animal fats or vegetable oils.


-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:20:23 AM


Question 167. Asked on :27 December 2019:07:10:10 PM

 how many laws are having for reflection?  

-Added by Aman Senapati Science » Light

Answer:

Rohit Rajput

There are two laws of refection:-

1st law of reflection

The angle of incidence is equal to the angle of reflection or l_i=l_r.

2nd law of reflection

The incident ray, the normal at the point of incidence and the reflected ray lie on the same plane. 

-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:16:38 AM


Question 168. Asked on :27 December 2019:07:08:02 PM

 Define Anode?                              

-Added by Aman Senapati Science » Chemical Effect Of Electric Current

Answer:

priyanshu kumar

 The electrode connected to the positive terminal of a cell or battery.


-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:21:04 AM


Question 169. Asked on :27 December 2019:07:00:17 PM

 Name the biggest plant in the world having largest bloom?

-Added by Aman Senapati Science » Plants.

Answer:

priyanshu kumar

Rafflesia Arnoldii 


-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:21:13 AM


Question 170. Asked on :27 December 2019:06:46:04 PM

 Define Cathode?

-Added by Aman Senapati Science » Chemical Effect Of Electric Current

Answer:

priyanshu kumar

 The electrode connected to the negative terminal of a cell or battery.


-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:21:37 AM


Question 171. Asked on :27 December 2019:06:43:40 PM

 Name two devices which can detect even a weak current?

-Added by Aman Senapati Science » Chemical Effect Of Electric Current

Answer:

priyanshu kumar

 LED and Magnetic Compass.


-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:21:46 AM


Question 172. Asked on :20 December 2019:06:50:39 PM

Excess noise around us causes which pollution? 

-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 Noise pollution.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:08:56 AM


Question 173. Asked on :20 December 2019:06:47:47 PM

 In a wind instrument,sound is produced by which column?

-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 Air column.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:09:08 AM


Question 174. Asked on :20 December 2019:06:45:47 PM

 In which medium does sound travel fastest?

-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 Solid medium.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:09:24 AM


Question 175. Asked on :20 December 2019:06:43:02 PM

 The loudness of sound is measured in which unit?

-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 Decibel[dB]


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:09:35 AM


Question 176. Asked on :20 December 2019:06:40:01 PM

 What is the unit of frequency?


-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

Rohit Rajput

 Hazards.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:19:23 AM


Question 177. Asked on :15 December 2019:10:34:06 AM

 What is the distance between our Earth and the Sun?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

priyanshu kumar

 1.4 million kilometres.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:12:46 AM


Question 178. Asked on :15 December 2019:10:31:52 AM

 In which year Pluto and Xena come under the category of Dwarf Planet? 

-Added by Aman Senapati Science » Stars And The Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 [2003 UB]


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:20:03 AM


Question 179. Asked on :15 December 2019:10:27:55 AM

 Define globular clusters?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 The clusters of stars in the constellation are called globular clusters.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:20:13 AM


Question 180. Asked on :15 December 2019:10:24:05 AM

 Which Dwarf planet is biggest in our galaxy?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput
Pluto.

-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:20:30 AM


Question 181. Asked on :15 December 2019:10:23:03 AM

 Which star appears stationary?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Pole star.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:20:53 AM


Question 182. Asked on :15 December 2019:10:21:39 AM

 How many constellation have been recognized and named?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 88


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:21:38 AM


Question 183. Asked on :15 December 2019:10:19:41 AM

On which temperature stars starts shining?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 2 to 5 million degree celsius.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:21:50 AM


Question 184. Asked on :15 December 2019:10:03:19 AM

 What is the temperature of moon during sunshines?

-Added by Aman Senapati Science » Stars And The Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 123 degree C [253 Degree F]


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:22:03 AM


Question 185. Asked on :14 December 2019:08:18:29 PM

 What is the another name of pole star?

-Added by Aman Senapati Science » Stars And The Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Dhruvatara.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:22:21 AM


Question 186. Asked on :14 December 2019:08:16:57 PM

 Neil Armstrong was landed on moon on which day?

-Added by Aman Senapati Science » Stars And The Solar System

Answer:

priyanshu kumar

 Dhruvatara.


-Answered by priyanshu kumar On 23 December 2019:09:15:34 AM


Question 187. Asked on :14 December 2019:08:15:36 PM

 How much distance is having in between our Earth and Moon?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

  3,84,400 km.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:22:37 AM


Question 188. Asked on :14 December 2019:08:14:35 PM

 How many hours having in a solar day?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 24 hours.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:23:28 AM


Question 189. Asked on :14 December 2019:08:09:05 PM

 Define phases of moon?



-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 The day-to-day changes in the size and shape of the moon as seen during a month are called phases of moon.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:23:56 AM


Question 190. Asked on :14 December 2019:08:04:59 PM

 What is the name of the day on which more than half of the moon is visible?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

  Gibbous moon.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:24:11 AM


Question 191. Asked on :14 December 2019:08:01:50 PM

 What is the name of the day on which a small portion of moon is visible?


-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Crescent moon.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:24:26 AM


Question 192. Asked on :14 December 2019:08:00:26 PM

 What is the name of the day on which a perfectly moon is visible?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Full moon day.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:24:46 AM


Question 193. Asked on :14 December 2019:07:58:15 PM

 What is the name of the day on which moon is not visible?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 New moon day.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:25:03 AM


Question 194. Asked on :14 December 2019:07:52:39 PM

 How many stars are having in our galaxy?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 100 billion stars.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:25:19 AM


Question 195. Asked on :14 December 2019:07:51:25 PM

 What do mean by Supercluster?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 The Milky Way itself is only a tiny part of grouping of galaxies called a Supercluster.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:25:31 AM


Question 196. Asked on :14 December 2019:07:50:34 PM

 What is the shape of our galaxy?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Our galaxy is a spiral type galaxy.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:26:53 AM


Question 197. Asked on :14 December 2019:07:46:52 PM

 What is Astronomy and Astronomers?

-Added by Aman Senapati Science » Star And Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 The science that deals with the study of universe is called Astronomy and The scientists who study the universe are known as Astronomers.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:28:41 AM


Question 198. Asked on :14 December 2019:07:43:12 PM

 What is the another name of Milky Way Galaxy?

-Added by Aman Senapati Science » Stars And The Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Akash Ganga


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:28:55 AM


Question 199. Asked on :14 December 2019:07:15:05 PM

Why our galaxy known as 'Milky Way Galaxy'? 

-Added by Aman Senapati Science » Stars And The Solar System

Answer:

Rohit Rajput

 Our galaxy is known as Milky Way Galaxy because it looks like a trail of milk split across the sky.


-Answered by Rohit Rajput On 29 December 2019:10:29:07 AM


Question 200. Asked on :10 December 2019:07:39:51 PM

 What is sound?




-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

Suraj Kumar

 Sound is a form of energy which is produced by vibration.


-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:27:41 AM


Question 201. Asked on :10 December 2019:07:13:00 PM

 What are the types of instrument?

-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 Wind Instrument

 Stringed Instrument 

 Percussion instruments

-Answered by priyanshu kumar On 11 December 2019:08:23:41 AM


Question 202. Asked on :10 December 2019:06:39:20 PM

 What is the full form of LED?

-Added by Aman Senapati Science » Chemical Effects Of Electric Current

Answer:

Suraj Kumar

 Light Emitting Diode.


-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:28:08 AM


Question 203. Asked on :10 December 2019:06:26:11 PM

 which physicists first calculated the speed of sound?

-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

Suraj Kumar

 GIOVANI ALFONSO BORELLI AND VINCENZO VIVIANI


-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:28:28 AM


Question 204. Asked on :10 December 2019:06:18:57 PM

 What are the parts of human ear?

-Added by Aman Senapati Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 1]Outer ear.

 2]middle ear.

 3]Inner ear.

-Answered by priyanshu kumar On 11 December 2019:08:24:07 AM


Question 205. Asked on :10 December 2019:06:15:02 PM

 What are the kinds of friction?

-Added by Aman Senapati Science » Friction

Answer:

priyanshu kumar

 1]Static friction.

 2]Sliding friction.

 3]Rolling friction.

-Answered by priyanshu kumar On 11 December 2019:08:24:16 AM


Question 206. Asked on :10 December 2019:06:09:08 PM

 What are the causes of friction?

-Added by Aman Senapati Science » Friction

Answer:

Suraj Kumar

1] Due to the interlocking between the surfaces.

 2]Due to force of adhesion between the two surfaces.

-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:28:57 AM


Question 207. Asked on :10 December 2019:05:50:38 PM

 Define Electrode?

-Added by Aman Senapati Science » Chemical Effect Of Electric Current

Answer:

Suraj Kumar

 The rod[or plate]through which electric current either enters or leaves an electrolytic solution.


-Answered by Suraj Kumar On 11 December 2019:08:29:11 AM


Question 208. Asked on :21 November 2019:09:07:23 AM

 suggest three measure to protected ourselves lighting?

-Added by Sohail alam Science » Our Body

Answer:

Sohail alam
Three measures to stay protected from lightning are: (i) Stay indore or under covered area. (ii) Don't take bath during lightning. Avoid any contact with running water.

-Answered by Sohail alam On 21 November 2019:09:09:20 AM


Question 209. Asked on :21 November 2019:09:04:45 AM

Explain why charged body loses its if we touch it with our hand 

-Added by Sohail alam Science » Our Body

Answer:

priyanshu kumar
 When we touch a charged object, our body conducts its charges to the earth. That is why a charged body loses its chargeif we touch it with our hand. This phenomenon is known as electric discharge.

-Answered by priyanshu kumar On 02 December 2019:08:32:55 AM


Question 210. Asked on :15 November 2019:03:22:28 PM

 how do frogs respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 Lungs and skins.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:38:47 AM


Question 211. Asked on :15 November 2019:03:20:29 PM

 What is one breath?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 A breath means on inhalation and exhalation plus.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:39:12 AM


Question 212. Asked on :15 November 2019:03:18:33 PM

 Name the respirately organised in cockroach?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 Spiracles.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:39:21 AM


Question 213. Asked on :15 November 2019:03:05:30 PM

 Variation in the breathing rate during different activities?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 Sleeping ,learning, cloth-washing , running ,walking.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:39:31 AM


Question 214. Asked on :15 November 2019:03:04:35 PM

 What is breathing rate?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 The number of times a person breathes in a minute is termed as a breathing rate.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:39:44 AM


Question 215. Asked on :15 November 2019:03:03:43 PM

 What is breathing?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suman Kumari
Breathing is the process of moving air into and out of the lungs to facilitate gas exchange with the internal environment, mostly by bringing in oxygen and flushing out carbon dioxide. 

-Answered by Suman Kumari On 15 November 2019:03:11:23 PM


Question 216. Asked on :15 November 2019:03:02:35 PM

What product the chest cavity?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 This cavity is surrounded by ribs on the side rib cage.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:40:21 AM


Question 217. Asked on :15 November 2019:02:58:58 PM

 Where lungs  are situated ?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

 Lungs are situated in chest cavity.


-Answered by Suraj Kumar On 21 November 2019:08:40:29 AM


Question 218. Asked on :09 November 2019:06:43:47 PM

What are the limitations of Dobereiner's Triads?

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

Rohit Rajput
Limitations of Dobereiner's classification: Dobereiner could find only three triads; .i.e total of 9 elements only. However the total number of elements were more than that of those encompassed in Dobereiner's Triad. Thus, Dobereiner's could not be classify most of the elements known at that time.

-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:06:48 PM


Question 219. Asked on :08 November 2019:03:38:28 PM

 What product the chest cavity?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Chest Cavity and Lung and Airway Disorders - Learn about from the MSD Manuals - Medical Consumer Version.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:07:34 PM


Question 220. Asked on :08 November 2019:03:37:23 PM

 What is Diaphagm?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
The diaphragm is a thin skeletal muscle that sits at the base of the chest and separates the abdomen from the chest. It contracts and flattens when you inhale. This creates a vacuum effect that pulls air into the lungs. When you exhale, the diaphragm relaxes and the air is pushed out of lungs.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:26:04 PM


Question 221. Asked on :08 November 2019:03:35:50 PM

 Where lungs are situated?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
The lungs are a pair of spongy, air-filled organs located on either side of the chest (thorax). The trachea (windpipe) conducts inhaled air into the lungs through its tubular branches, called bronchi. The bronchi then divide into smaller and smaller branches (bronchioles), finally becoming microscopic.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:26:14 PM


Question 222. Asked on :08 November 2019:03:35:01 PM

 What is nasal cavity?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
The nasal cavity is a large, air-filled space above and behind the nose in the middle of the face. The nasal septum divides the cavity into two fossae. Each fossa is the continuation of one of the two nostrils. ... The paranasal sinuses surround and drain into the nasal cavity.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:26:27 PM


Question 223. Asked on :08 November 2019:03:30:09 PM

 write the difference between anaerobic and aerobic respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
As we touched on, the main difference between aerobic and anaerobic respiration is whether or not oxygen is present. Aerobic respiration needs oxygen to occur, while anaerobic does not. ... During aerobic respiration, carbon dioxide, water, and ATP are produced.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:26:38 PM


Question 224. Asked on :08 November 2019:03:27:55 PM

 Which acid is present in ant bite?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Formic acid.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:08:19 PM


Question 225. Asked on :08 November 2019:03:25:09 PM

What is the function of retina in human eye. 

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
The retina acts as a screen on which the image is formed in the eye. The retina has a large number of light-sensitive cells. When the image falls on the retina then these light-sensitive cells get activated and generate electrical signals. 

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:08:44 PM


Question 226. Asked on :08 November 2019:03:24:50 PM

 What is the effect of DNA copying, which is not perfectly accurate, on the reproduction process?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar

The DNA copying which is not perfectly accurate in the reproduction process results in variations in


-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:45:35 AM


Question 227. Asked on :08 November 2019:03:24:38 PM

"Energy flow in a food chain is unidirectional" Justify this statement.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar

The flow of energy in the ecosystem is said to be unidirectional because the energy lost as heat from the living organisms of a food chain cannot be reused by plants in photosynthesis.


-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:45:45 AM


Question 228. Asked on :08 November 2019:03:23:04 PM

 Define oscillation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar
Oscillation is the repetitive variation, typically in time, of some measure about a central value (often a point of equilibrium) or between two or more different states. The term vibration is precisely used to describe mechanical oscillation.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:46:00 AM


Answer:

Suraj Kumar

For magnified and erect image the object is placed between pole P and focus F. For magnified and inverted image the object is placed either at focus or anywhere between F and C.


-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:46:24 AM


Answer:

Rohit Rajput

 Alkanes are saturated hydrocarbons and generally burn in air with a blue, non-sooty flame.

If the bottoms of the cooking vessels in our homes are getting blackened, it shows that the air holes of the gas stove are getting blocked and the fuel is not burning completely.


-Answered by Rohit Rajput On 10 November 2019:06:10:10 PM


Question 231. Asked on :08 November 2019:03:23:35 PM

How is menarche different from menopause?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar

The first occurrence of menstruation at the age of 12 in females is called menarche. Menarche is the beginning of the reproductive life of a girl. Menstruation stops when a woman reaches the age of 50 approx. At this age she loses her ability to bear child in her womb, i.e., she becomes infertile. This stage of permanent stoppage of menstruation is called the menopause. Thus, reproductive life of a woman starts at menarche and ends at menopause.


-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:46:47 AM


Question 232. Asked on :08 November 2019:03:23:24 PM

Write the molecular formula of first two members of homologous series having functional group – OH.  

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar

The general formula for the homologous series of functional group −OH is CnH2n+1OH.

The two consecutive members of this series are: 

a. CH3OH(Methanol)

b. CH3CH2OH (Ethanol)

where n is 1 and 2 respectively

The molecular formula for both of them are CH4O and C2H6O.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:46:59 AM


Question 233. Asked on :08 November 2019:03:23:10 PM

What is meant by acquired and inherited traits? Explain with one example each.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Suraj Kumar
Inherited Trait: A trait or characteristic of an organism which is caused by a change in its genes is called an inherited trait. Example: The characteristics received by a child from its parents like the son inherits his father’s red hair.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:47:18 AM


Answer:

Suraj Kumar
Solenoid can be defined as a coil of many circular turn of insulated copper wire wrapped in cylindrical structure.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:47:27 AM


Question 235. Asked on :08 November 2019:03:22:43 PM

Dark reaction of photosynthesis does not need light. Do plants undergo dark reaction at night? Explain.

-Added by Nishant Verma Science » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Dark reaction does not mean that it occurs in the absence of light i.e., at night. Infact, it is the reaction occuring simultaneously with light reaction. It a chemical process occurring independent of light. This reaction is completely based on enzymes.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:02 PM


Question 236. Asked on :08 November 2019:03:22:27 PM

What is the important function of presence of ozone in earth’s atmosphere?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Ozone is the Earth’s natural process for all life forms. It shields our planet from the UV radiations, as these ultraviolet rays are harmful for all the living things. Therefore, any change in the size of this layer will automatically affect the life of people, plants and animals living on earth. 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:10 PM


Question 237. Asked on :08 November 2019:03:21:08 PM

 Explain why a ray of light passing through the centre of curvature of concave minor gets reflected along the same path. 

-Added by Nishant Verma Science » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
The light falling on the centre of curvature is reflected back along the same path because incident ray falls on the mirror along the normal to the reflecting surface.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:19 PM


Question 238. Asked on :08 November 2019:03:17:36 PM

 What is rusting?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Suraj Kumar
Rust is an iron oxide, a usually red oxide formed by the redox reaction of iron and oxygen in the presence of water or air moisture. Several forms of rust are distinguishable both visually and by spectroscopy, and form under different circumstances.

-Answered by Suraj Kumar On 09 November 2019:08:48:15 AM


Question 239. Asked on :08 November 2019:03:16:32 PM

How many scientists recently signed a global climate emergency declaration?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
 Haryana and Punjab 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:38 PM


Question 240. Asked on :08 November 2019:03:16:20 PM

Which Hindi writer has been selected for the Vyas Samman-2019 for outstanding literary work?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Nepal

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:47 PM


Question 241. Asked on :08 November 2019:03:16:04 PM

The first BIMSTEC Port Meet has been organized in which city?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
China 

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:10:57 PM


Question 242. Asked on :08 November 2019:03:15:54 PM

Which country will be hosting the BRICS Summit 2019?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Sunita Sarawagi

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:11:08 PM


Question 243. Asked on :08 November 2019:03:15:26 PM

  Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan was recently re-elected as the President of which country?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Indonesia

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:07:11:16 PM


Question 244. Asked on :08 November 2019:03:15:16 PM

Joint Naval Exercise ‘Samudra Shakti’ was held between India and which country at Visakhapatnam?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
UAE.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:47:13 PM


Question 245. Asked on :08 November 2019:03:15:04 PM

Who won the Infosys Prize 2019 in the Engineering and Computer Science category?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Brazil.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:47:29 PM


Question 246. Asked on :08 November 2019:03:14:51 PM

Which nation was ranked as the world’s worst abuser of internet freedom by Freedom of the Net report 2019?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Visakhapatnam.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:47:40 PM


Question 247. Asked on :08 November 2019:03:14:38 PM

Which nation has objected the inclusion of Kalapani in the new political map of India?

-Added by Nishant Verma Science » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Nasira Sharma.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:48:11 PM


Question 248. Asked on :08 November 2019:03:14:14 PM

 Which nation has objected the inclusion of Kalapani in the new political map of India?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan

 11258

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:48:31 PM


Question 249. Asked on :08 November 2019:03:13:50 PM

 Which two state assemblies came together for a special assembly session on November 6?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Vishwanath Tripathi

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:48:46 PM


Question 250. Asked on :08 November 2019:03:12:23 PM

  Which two state assemblies came together for a special assembly session on November 6?

-Added by Nishant Verma Science » Current Gk

Answer:

Akki chauhan
Sheikh Khalifa

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:48:54 PM


Question 251. Asked on :08 November 2019:02:55:45 PM

 Write the features which formed the basis for grouping the organisms into five kingdoms.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan

 The basis for grouping organisms into five kingdoms depends on their:

(a) Cell structure.
(b) Mode and source of nutrition.
(c) Body organisation

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:49:01 PM


Question 252. Asked on :08 November 2019:02:55:33 PM

In which two categories, the organisms are divided on the basis of evolution? How are the two categories different from each other?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
On the basis of evolution, the organisms are divided into two categories :
(a) ‘Primitive’ or ‘lower’ organisms
(b) ‘Advanced’ or ‘higher’ organisms
Advanced organisms are the result of gradual development of more complex organisms from the simpler ones i.e., primitive organisms.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:49:10 PM


Question 253. Asked on :08 November 2019:02:55:22 PM

What is the mass of

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Mass is both a property of a physical body and a measure of its resistance to acceleration when a net force is applied. An object's mass also determines the strength of its gravitational attraction to other bodies. The basic SI unit of mass is the kilogram.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:49:25 PM


Question 254. Asked on :08 November 2019:02:55:08 PM

How is loudness of volume distinguished from its intensity?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Nishant Verma

Sound intensity is the amount of energy carried by sound whereas loudness is a measurement of the audible sound.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:02:57:40 PM


Question 255. Asked on :08 November 2019:02:54:55 PM

 How are antibiotics effective in treatment of some diseases?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Nishant Verma

 It blocks the bacterial synthesis pathway without affecting our own. It blocks the bacterial processes that build the cell wall. As a result, the disease causing bacteria become unable to make cell-walls, and die easily.

-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:02:57:56 PM


Question 256. Asked on :08 November 2019:02:54:39 PM

 State any two conditions essential for good health.

-Added by Nishant Verma Science » G.k

Answer:

Akki chauhan
Two conditions that are essential for good health are: 
(i) Proper nutrition and a blanced diet
(ii) Good Social environment.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:39:36 PM


Question 257. Asked on :08 November 2019:02:54:29 PM

Name any two sexually transmitted diseases.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Types of Sexually Transmitted Infections
  • Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) ...
  • Chlamydia. ...
  • Gonorrhea. ...
  • Pelvic Inflammatory Disease (PID) ...
  • Genital Warts and Human Papillomavirus (HPV) ...
  • Genital Herpes (HSV-1, HSV-2) ...
  • Syphilis. ...
  • Symptoms That Suggest Sexually Transmitted Infections May

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:39:46 PM


Question 258. Asked on :08 November 2019:02:54:10 PM

 What are the two ways to treat an infectious disease?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan

 (i) Kill the cause of disease.

(ii) Reduce the effects of the disease.


-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:39:58 PM


Question 259. Asked on :08 November 2019:02:53:54 PM

What would happen if all the oxygen of the environment is converted to ozone?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Ozone is a poisonous gas which is present in the stratosphere in the form of a thin layer in. lf all the oxygen is converted to ozone, the environment will become poisonous and kill all living forms.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:05 PM


Question 260. Asked on :08 November 2019:02:53:41 PM

Name any two abiotic factors that make soil.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
 Abiotic factors making soil are sun, water, wind.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:12 PM


Question 261. Asked on :08 November 2019:02:53:10 PM

Write two points of difference between amphibians and reptiles.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Amphibians include salamanders, toads, and frogs. One difference between the two is the structure of their outer skin. Reptiles are covered with scales, shields, or plates, and their toes have claws. Amphibians, on the other hand, have moist, glandular skins, and their toes lack claws.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:40:35 PM


Question 262. Asked on :08 November 2019:02:52:17 PM

 (b) Where are electrons found in the atom?


-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Akki chauhan
Electrons are found in shells or orbitals that surround the nucleus of an atom.

-Answered by Akki chauhan On 09 November 2019:06:43:14 PM


Question 263. Asked on :08 November 2019:02:51:59 PM

(a) On the basis of Thomson’s model of an atom, explain how the atom is neutral as a whole?

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Nishant Verma
According to Thomson’s model of the atom, an atom consists of both negatively and positively charged particles. The negatively charged particles are embedded in the positively charged sphere. These negative and positive charges are equal in magnitude. Thus, by counterbalancing each other’s effect, they make an atom neutral.

-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:02:56 PM


Question 264. Asked on :08 November 2019:02:51:45 PM

 What are intermolecular forces? How are these related to the three states of matter?

-Added by Nishant Verma Science » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

In liquid, intermolecular force is weak to give definite shape.

In gas, intermolecular force is negligible and so its constituent particles are free to move and occupy the available space.

-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:03:11 PM


Question 265. Asked on :08 November 2019:02:50:26 PM

What do you mean by intensive and extensive properties of matter?

-Added by Nishant Verma Science » Current Gk

Answer:

Nishant Verma

Warm-blooded animals have a relatively higher blood temperature and can maintain the constant internal body temperature through metabolic processes. Mammals and birds are warm-blooded animals.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:04:53 PM


Question 266. Asked on :08 November 2019:02:50:13 PM

 State the utility of tissues in multi-cellular organism.

-Added by Nishant Verma Science » Gk

Answer:

Nishant Verma

We see division of labour in multi-cellular organism as a particular function is carried out by a cluster of cells (tissue) at a definite place in the body. The tissues are arranged and designed in such a way that they give the highest possible efficiency of function.


-Answered by Nishant Verma On 08 November 2019:03:05:07 PM


Question 267. Asked on :06 November 2019:03:26:00 PM

 National Research Institute of Unani  Medicine has been inaugurated in which state?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Sikkim.

-Answered by Nishant Verma On 07 November 2019:02:57:40 PM


Question 268. Asked on :06 November 2019:03:20:18 PM

 What is aerobic respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Living things need energy for everything they do, including growing and reproducing. This energy comes from glucose. All animals and humans get glucose through eating it, but plants need to make their own glucose during photosynthesis.

-Answered by Nishant Verma On 07 November 2019:02:57:50 PM


Question 269. Asked on :06 November 2019:03:17:41 PM

 What is the Anaerobic respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Anaerobic respiration also produces energy and uses glucose, but it produces less energy and does not require oxygen.

-Answered by Akki chauhan On 07 November 2019:10:06:34 AM


Question 270. Asked on :06 November 2019:03:13:58 PM

 What is cellular respiration?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 Cellular respiration is a set of metabolic reactions and processes that take place in the cells of organisms to convert biochemical energy from nutrients into adenosine triphosphate, and then release waste products.


-Answered by Nishant Verma On 07 November 2019:02:58:10 PM


Question 271. Asked on :31 October 2019:08:00:27 PM

What is the Tyndall effect?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

priyanshu kumar

When light passes through a colloid its path become visible is called tyndall effect.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:01:52 AM


Question 272. Asked on :31 October 2019:07:54:14 PM

What is referred as white light?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

priyanshu kumar

 Any light that forms a spectrum similar to that  of sunlight is referred as white light.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:02:05 AM


Question 273. Asked on :31 October 2019:07:50:03 PM

Why spectrum is formed when light is passed through a glass prism?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

Suraj Kumar

  Each colour has a definite wavelength the angle of deviation differs. Red is the least deviated and violet is the most deviated colour so different clours deviate at different angles to form spectrum.


-Answered by Suraj Kumar On 01 November 2019:10:58:24 AM


Question 274. Asked on :31 October 2019:07:45:40 PM

 What is Acronym?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

priyanshu kumar

 It is a group of alphabets that represent sequential colours in spectrum.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:02:33 AM


Question 275. Asked on :31 October 2019:07:43:44 PM

 What is Spectrum?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

Suraj Kumar

 The band of seven colours formed due to dispersion of light is called spectrum.


-Answered by Suraj Kumar On 01 November 2019:10:58:50 AM


Question 276. Asked on :31 October 2019:07:39:35 PM

What are the advantages of the eyes in front of the face? 

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

priyanshu kumar

 1. It gives a wider field of view.

2. It enhances the ability to detect faint objects.

3. It provides three dimensional view.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:03:04 AM


Question 277. Asked on :31 October 2019:07:24:40 PM

Write the causes presbyopia?

-Added by Himanshi Verma Science » Light And Reflection

Answer:

Rohit Rajput

1. Gradual weakening of ciliary muscle.

2. Diminishing flexibility of eye lens.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:16:51 AM


Question 278. Asked on :31 October 2019:07:15:23 PM

 Write the causes of Myopia?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

Suraj Kumar

1. Gradual weakening of ciliary muscle.

2. Diminishing flexibility of eye lens.

-Answered by Suraj Kumar On 01 November 2019:10:59:12 AM


Question 279. Asked on :31 October 2019:07:10:40 PM

 What are the causes of Hypermetropia?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

1. Focal length of the eye lens becomes too long.

2. Eye balls becomes too small.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:17:45 AM


Question 280. Asked on :31 October 2019:06:57:27 PM

Write two laws of reflection?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
1.The angle of incidence is equal to the angle of reflection.

2.The incident ray , the reflected ray and the normal to the mirror all line in the similar plane.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:04:47 AM


Question 281. Asked on :29 October 2019:03:16:06 PM

 The number of chromosomes present in a normal human being is?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
46

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:29:17 AM


Question 282. Asked on :29 October 2019:03:14:08 PM

 The locomotory organ of Amoeba is?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Pseudopodia.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:29:59 AM


Question 283. Asked on :29 October 2019:03:10:50 PM

 The disease that is caused by the virus is ?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Common cold.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:30:11 AM


Question 284. Asked on :29 October 2019:03:09:48 PM

 Which one of the following is not a vaccine?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Progesterone.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:30:24 AM


Question 285. Asked on :29 October 2019:03:04:13 PM

 The vitamin most  readily destroyed by heat is ?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Ascorbic acid.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:30:34 AM


Question 286. Asked on :28 October 2019:03:34:16 PM

The number of chromosomes present in a normal human being is?

-Added by Suman Kumari Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar

 46.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:30:44 AM


Question 287. Asked on :28 October 2019:03:24:32 PM

 Cemet is madehard by?

-Added by Nitu 123 Pawer Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
What happens when a chemical bond is formed?

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:31:03 AM


Question 288. Asked on :28 October 2019:03:20:20 PM

The mass of a star is two times the mass of the sun . how will it come to an end?

-Added by Nitu 123 Pawer Science » Physics

Answer:

priyanshu kumar

 Neutron star.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:31:17 AM


Question 289. Asked on :28 October 2019:03:15:22 PM

 Which among the  following waves is used for communication by artificial satellite?

-Added by Nitu 123 Pawer Science » Physics

Answer:

Rohit Rajput

 Microwaves .


-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:35:13 AM


Question 290. Asked on :28 October 2019:03:13:24 PM

 What is  the full form of SDMC?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
South Delhi Municipal Corporation.

-Answered by Rohit Rajput On 01 November 2019:09:35:31 AM


Question 291. Asked on :27 October 2019:09:13:50 PM

 What is clayey soil?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 The portion of fine particles is relatively higher,  then it is called clayey soil.


-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:32:28 AM


Question 292. Asked on :26 October 2019:05:44:09 PM

 What is metal?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
A metal is a material that, when freshly prepared polished or fracture shows a lustrous appearance and conducts electricity and heat relative well. Metals are typically malleable or ductile.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:32:38 AM


Question 293. Asked on :26 October 2019:05:36:29 PM

 Write three physical properties of metal?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
(i) Lustrous

(ii)Good conductor of heat and electricity

(iii)High melting points.

-Answered by priyanshu kumar On 01 November 2019:10:33:03 AM


Question 294. Asked on :26 October 2019:04:45:37 PM

 What is the reaction of acid?

-Added by Nitu 123 Pawer Science » Acid Base Salt

Answer:

Nishant Verma
When an acid reacts with metal, a salt and hydrogen are produced: acid + metal → salt + hydrogen An example: nitric acid + calcium → calcium nitrate + hydrogen The salt that is produced depends upon which acid and which metal react.

-Answered by Nishant Verma On 01 November 2019:03:27:28 PM


Question 295. Asked on :25 October 2019:03:18:51 PM

 What acid is present in ant bite?

-Added by Suman Kumari Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
The acid produced by ants is called formic acid. The name comes from the Latin word for ant, which is “formica.” Chemically, it is a simple carboxylic acid. The most common species of black ant in the United States is the black carpenter ant, which delivers a small amount of formic acid through its jaws as it bites.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:16:46 PM


Question 296. Asked on :25 October 2019:03:14:37 PM

 What is neutralisation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
The reaction of an acid and a base is called neutralisation.

-Answered by Nishant Verma On 26 October 2019:03:16:57 PM


Question 297. Asked on :24 October 2019:05:18:54 PM

Describe any three steps that can be taken to solve the problem of land degradation?

-Added by Himanshi Verma Science » Resources And Development

Answer:

priyanshu kumar

Three steps that can be taken to solve the problem of land degradation:

1. Afforestation and proper management of grazing.

2. Planting of shelter belts of plants and control on over grazing.

3. Proper management of waste lands and control of mining activities.

-Answered by priyanshu kumar On 25 October 2019:09:07:55 AM


Question 298. Asked on :23 October 2019:03:00:37 PM

 What is neutral solution?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
By definition, a neutral solution is a solution that has a pH of 7. It is neither acidic nor basic but right in the middle, or neutral.

-Answered by priyanshu kumar On 24 October 2019:09:43:27 AM


Question 299. Asked on :22 October 2019:05:35:51 PM

Why does clear sky look blue?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

The sky appears blue because the tiny particles held in the atmosphere scatter lights of shorter wavelength like blue light. This light is received by our eye and the sky appears blue. in the absence of atmosphere, scattering does not take place and the sky appears dark.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:31:49 AM


Question 300. Asked on :22 October 2019:05:31:21 PM

What is scattering of light?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

 The re- scattering of light by the scatters present is the atmosphere in different directions after being absorbed by them is called scattering.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:32:00 AM


Question 301. Asked on :22 October 2019:05:28:05 PM

What are the two causes of this defect of vision?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar

The two possible causes of this defect are;-

1. Increases is the focal length of the eye lens.

2. Eye ball gets shortened.

-Answered by priyanshu kumar On 23 October 2019:10:16:11 AM


Question 302. Asked on :22 October 2019:05:25:10 PM

What is hypermetropia?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

Hypermetropia is the detect in which a person can see distant objects clearly but cannot see the nearby objects.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:32:25 AM


Question 303. Asked on :22 October 2019:05:22:25 PM

What is range of vision?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

Range of vision of a normal human eye is between it's near point and far point is, from 25cm to infinity.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:32:39 AM


Question 304. Asked on :22 October 2019:05:18:53 PM

What is the basic cause of atmospheric refraction?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

 The basic cause of atmospheric refraction is variation in optical density of different layers of earth's atmosphere. The sun passes through earth's atmosphere.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:32:55 AM


Question 305. Asked on :22 October 2019:05:13:52 PM

Why does sky appear dark instead of blue to an astronaut?

-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

priyanshu kumar

Sky appears dark instead of blue to an astronauts because there is no atmosphere in the outer space that can scatter the sunlight. As the sunlight not scattered, no scattered light reach the eyes of the astronauts and the sky appears and black to them.


-Answered by priyanshu kumar On 23 October 2019:10:17:19 AM


Question 306. Asked on :22 October 2019:05:08:45 PM

 Can visible light scattered by atoms/ molecules in earth's atmosphere?


-Added by Himanshi Verma Science » The Human Eye And The Colourful World

Answer:

Rohit Rajput

Yes, as size of molecules/ atoms is much less then wavelength of light.


-Answered by Rohit Rajput On 23 October 2019:10:33:17 AM


Question 307. Asked on :18 October 2019:11:04:14 PM

What is hemoglobin?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Hemoglobin is a protein found in red blood cells. It gives blood its red color, and its job is to carry oxygen throughout your body.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:07:38 AM


Question 308. Asked on :18 October 2019:03:16:44 PM

Name the types of litmus paper?

-Added by Suman Kumari Science » Science Questions

Answer:

priyanshu kumar
Purple/ Neutral Litmus Paper
A purple or neutral litmus paper changes color, from its original violet to red, to indicate an acid and turns blue under alkaline (or basic) conditions.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:12:48 AM


Question 309. Asked on :18 October 2019:03:12:39 PM

 What is fabric?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Three types of fabric:

Sources and typesTextiles are made from many materials, with four main sources: animal (wool, silk), plant (cotton, flax, jute, bamboo), mineral (asbestos, glass fibre), and synthetic (nylon, polyester, acrylic, rayon). The first three are natural.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:13:11 AM


Question 310. Asked on :16 October 2019:08:05:42 PM

Fresh milk has a pH of 6. How does the pH will change as it turns to curd? Explain your answer.

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base And Salt

Answer:

priyanshu kumar

 pH will decrease as it turns to curd because curd is acidic due to the presence of lactic acid.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:34:43 AM


Question 311. Asked on :16 October 2019:08:04:40 PM

 Mention the pH range within which our body works. Explain how antacids

give relief from acidity. Write the name of one such antacid.

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

priyanshu kumar

  Our stomach has pH equal to 2. Antacids neutralize the excess of acid in our body and gives relief from hyperacidity. Sodium hydrogencarbonate is one of such antacid.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:34:53 AM


Question 312. Asked on :16 October 2019:08:03:20 PM

 What are ‘magnetic field lines’? How is the direction of a magnetic field at a point determined ?


-Added by Himanshi Verma Science » Magnetic Fields Of Electric Current

Answer:

Nishant Verma

 The magnetic field lines are the pictorial representation of the strength and direction of the magnetic field. 

The direction of the magnetic field at a point can be found by placing a small magnetic compass at that point. The north end of the needle of  a compass indicates the direction of magnetic field at a point where it is placed.


-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:31:40 PM


Question 313. Asked on :16 October 2019:08:02:06 PM

 Why convex mirror is used in rear view mirrors and not concave mirror?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar

 Convex mirror is commonly used in rear view mirrors in vehicles because it gives an erect, virtual, full size diminished image of distant objects with a wider field of view. Thus, convex mirrors enable the driver to view much larger area which is not possible with a concave mirror.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:35:20 AM


Question 314. Asked on :16 October 2019:07:59:32 PM

Why magnification is taken negative for real images and positive for virtual images?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Nishant Verma

 If image is real, it will be inverted which means height of image will be taken as negative. Also, the height of object is always positive.

Now as magnification = Height of image / Height 

Therefore, in case of real image,

Magnification = Height of image (-) / height of object (+)=Negative.
So, Magnification will be negative.
Similarly, if image is virtual, it will be erect.

Therefore, in case of virtual image,
Magnification = Height of image (+) / height of object (+)= Positive

So, Magnification will be positive. of object.

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:32:30 PM


Question 315. Asked on :16 October 2019:07:58:12 PM

 How are we able to see distant and nearby objects clearly? Which part of eye helps in changing curvature of lens? Why no image is formed at blind spot?


-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar

We can see distant and near objects clearly because of the property of accommodation of eye. Accommodation is the name given to the ability of the lens of the eye to change its focal length and produce focused images of both distant and near objects on the retina. Ciliary muscle helps in changing curvature of the lens. They are attached to the lens and contract or release to change the lens shape and curvature.No image is formed at blind spot because there are no photoreceptors, i.e., cones and rods to detect the light and send it to brain.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:35:47 AM


Question 316. Asked on :16 October 2019:07:57:00 PM

 Dark reaction of photosynthesis does not need light. Do plants undergo dark reaction at night? Explain.

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar

 Dark reaction does not mean that it occurs in the absence of light i.e., at night. Infact, it is the reaction occurring simultaneously with light reaction. It a chemical process occurring independent of light. This reaction is completely based on enzymes.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:36:01 AM


Question 317. Asked on :16 October 2019:07:55:49 PM

 What is the important function of presence of ozone in earth’s atmosphere?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar

 Ozone is the Earth’s natural process for all life forms. It shields our planet from the UV radiations, as these ultraviolet rays are harmful for all the living things. Therefore, any change in the size of this layer will automatically affect the life of people, plants and animals living on earth. 


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:36:11 AM


Question 318. Asked on :16 October 2019:07:54:35 PM

 Explain why a ray of light passing through the centre of curvature of concave minor gets reflected along the same path. 


-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar

 The light falling on the centre of curvature is reflected back along the same path because the incident ray falls on the mirror along the normal to the reflecting surface.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:36:24 AM


Question 319. Asked on :16 October 2019:07:51:14 PM

Explain AC generator with the help of diagram.

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

priyanshu kumar

AC generator is a device which converts mechanical energy into alternating form of electrical energy. It works on the principle of electromagnetic induction. When a closed coil is rotated in a uniform magnetic field with its axis perpendicular to the magnetic field, the magnetic field lines passing through the coil change and an induced emf is produced causing the flow of current in it. 

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:36:48 AM


Question 320. Asked on :16 October 2019:07:45:17 PM

What is Ohm's Law? and verify ohm's law.

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

priyanshu kumar

Ohm's law states that under constant temperature, the current passing through conductor is directly proportional to potential difference applied across it.

i.e., V = IR

Where,  V = potential difference R = Resistance (constant) I = Current

Ohm's law can be verified using following circuit diagram, 

-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:37:00 AM


Question 321. Asked on :12 October 2019:12:22:29 PM

  In which part of the body digestion of protein starts?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Stomach


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:55:18 AM


Question 322. Asked on :12 October 2019:12:21:56 PM

 Name the corona virus that kills human?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar

 SARS


-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:03:08:48 PM


Question 323. Asked on :12 October 2019:12:21:18 PM

 Mention the source of Liver, milk, egg yolk, fish liver oil?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput
 Vitamin A

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:55:35 AM


Question 324. Asked on :12 October 2019:12:19:56 PM

Greatest number of Sweat glands are present in which part of the human body?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Plam of hand


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:55:48 AM


Question 325. Asked on :12 October 2019:12:19:18 PM

 Which organ of the body produces the fluid known as bile?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput
 Liver produces a digestive fluid known as bile. Liver releases Bile into Gall Bladder, a small, pear-shaped organ located just below your liver in the upper right side of your abdomen

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:55:57 AM


Question 326. Asked on :12 October 2019:12:18:50 PM

 Which blood vessels have the smallest diameter?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Blood is carried through the body by Blood Vessels. With the help of perfusion process capillaries supplies blood to the tissues. The diameter of capillary ranges from 5-10 micrometers. The diameter of arteriole is approx. 30 micrometer

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:56:14 AM


Question 327. Asked on :12 October 2019:12:17:22 PM

Fungi are plants that lack:

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
 We know plants prepare their own food and so are known as autotrophs. With the help of photosynthesis they make food in which they produce glucose from carbon dioxide and sunlight. Also, oxygen is released by plants which is further used by humans and other animals. But Fungi lack chlorophyll and do not engage in photosynthesis.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:03:12:03 PM


Question 328. Asked on :12 October 2019:11:23:40 AM

Give a reason to explain why adrenaline helps in dealing emergency situations?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
  •  Increases the supply of oxygen and glucose to muscles and brain.
  •    Increases the heart rate and the amount of blood pumped by heart per beat.
  •      Dilates the air passages and constricts the blood vessels.

-Answered by Master Purushottam On 13 October 2019:02:26:07 PM


Question 329. Asked on :12 October 2019:11:21:19 AM

 What is the important function of presence of ozone in earth’s atmosphere?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Master Purushottam

man becomes unconscious due to a head injury. A pin is pricked on his foot he withdraws his foot. However, I would like to add one more point that Reflex actions are mainly controlled by spinal cord, so that is why, the person is able to move his/her foot even after suffering head or brain injuries.


-Answered by Master Purushottam On 13 October 2019:02:26:27 PM


Question 330. Asked on :12 October 2019:11:09:50 AM

A man becomes unconscious due to head injury. A pin is pricked on his foot, he withdraws his foot. Why? Explain.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam

man becomes unconscious due to a head injury. A pin is pricked on his foot he withdraws his foot. However, I would like to add one more point that Reflex actions are mainly controlled by spinal cord, so that is why, the person is able to move his/her foot even after suffering head or brain injuries.


-Answered by Master Purushottam On 13 October 2019:02:26:50 PM


Question 331. Asked on :12 October 2019:10:55:31 AM

What are hormones? List four characteristics of hormones.


-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar

Hormones are chemical substances which are secreted in very less amount by specialized tissues called endocrine glands.

Characteristics of hormones are:-

1. They are required in very less amount.

2. Hormones are specific in their function.

3. They act away from the site of production.

4. Deficiency or over secretions of hormones have negative effects in the body.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:03:16:21 PM


Question 332. Asked on :12 October 2019:10:50:56 AM

Why decomposition reaction are called opposite of combination reaction?

-Added by Himanshi Verma Science » Chemical Reaction And Equation

Answer:

Nishant Verma

In a decomposition reaction, a single substance breaks down into two or more substance while in a combination reaction, two or more substances react to produce one substance. Therefore, decomposition reaction are called opposite of combination reaction.


-Answered by Nishant Verma On 13 October 2019:03:25:26 PM


Question 333. Asked on :10 October 2019:07:59:38 PM

Which heavy metal causes Itai Itai disease?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Cadmium

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:03:57:50 PM


Question 334. Asked on :10 October 2019:07:58:46 PM

Accumulation of which chemical leads to kidney stones?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Calcium oxide


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:57:55 AM


Question 335. Asked on :10 October 2019:07:58:16 PM

Pollution of water bodies by which element causes Minamata disease?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 MERCURY


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:58:07 AM


Question 336. Asked on :10 October 2019:07:56:40 PM

What is uses of convex mirror?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Rohit Rajput

Convex mirror are preferred because they always give an erect thought outwards thus convex mirror enable the drive to view much largest area than would be possible with a plane mirror.


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:58:18 AM


Question 337. Asked on :10 October 2019:07:57:40 PM

 Which element is excreted through human sweat?

-Added by Himanshi Verma Science » G.K.

Answer:

Rohit Rajput
Sulphur

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:58:33 AM


Question 338. Asked on :10 October 2019:07:56:54 PM

 What is the other name of thiamine?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Vitamin B1


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:58:40 AM


Question 339. Asked on :10 October 2019:07:55:48 PM

 Which Vitamin is also known as retinol?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

Vitamin A


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:09:59:01 AM


Question 340. Asked on :10 October 2019:07:54:55 PM

What is the chemical name of Vitamin E?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Alpha tocopherol

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:03:59:23 PM


Question 341. Asked on :10 October 2019:07:54:05 PM

What is the biological polymer in paper?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Cellulose

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:03:59:45 PM


Question 342. Asked on :10 October 2019:07:50:06 PM

 What is characterstics plane mirror?

-Added by Aarohi Chauhan Science » LIGHT

Answer:

priyanshu kumar
In conclusion, plane mirrors produce images with a number of distinguishable characteristics. Images formed by plane mirrors are virtual, upright, left-right reversed, the same distance from the mirror as the object's distance, and the same size as the object.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:00:04 PM


Question 343. Asked on :10 October 2019:07:52:22 PM

Which is the simplest sugar?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
glucose.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:00:12 PM


Question 344. Asked on :10 October 2019:07:51:06 PM

Why sugar is called white sugar?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Sugar is known as the "White Poison". As indicated by a review directed in the US by a few specialists, it is discovered that sugar is seven times more addictive than cocaine.It is discovered that a rough of over half of individuals in the U. S. have an extreme sugar dependence. Sugar commandeers your cerebrum. These addicts have a solid longing for sugar and starches.


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:10:52 PM


Question 345. Asked on :10 October 2019:07:49:53 PM

 Which is called white poison?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
sugar

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:01:08 PM


Question 346. Asked on :10 October 2019:07:49:02 PM

 What is the chemical name of Chinese salt?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Monosodium glutamate

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:01:15 PM


Question 347. Asked on :10 October 2019:07:48:34 PM

 Which chemical is called Chile Salt peter?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Sodium Nitrate

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:01:33 PM


Question 348. Asked on :10 October 2019:07:48:10 PM

  Which chemical is the reason behind the brown colour of human faces?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Bilirubin.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:03:00 PM


Question 349. Asked on :10 October 2019:07:45:55 PM

 Diffrence between concave mirror and convex mirror?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
concave mirror is a spherical mirror in which the reflecting surface and the center of curvature fall on the same side of the mirror. ... A convex mirror is a spherical mirror in which the reflecting surface and the center of curvature lie on the opposite sides of the mirror.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:03:11 PM


Question 350. Asked on :10 October 2019:07:47:23 PM

Name the chemical assed to make tooth pastes white?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Akki chauhan
Titanium dioxide

-Answered by Akki chauhan On 11 October 2019:10:39:33 AM


Question 351. Asked on :10 October 2019:07:46:32 PM

What is the solvent of gold?

-Added by Himanshi Verma Science » Materials ,metal And Non-metal

Answer:

priyanshu kumar
Aquaregia

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:03:30 PM


Question 352. Asked on :10 October 2019:07:45:37 PM

  What is the name given to plastics that cannot be recycled?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
 Thermosetting plastics

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:04:45 PM


Question 353. Asked on :10 October 2019:07:42:26 PM

 How many types of mirror?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Akki chauhan

1. concave  

2. convex

-Answered by Akki chauhan On 11 October 2019:10:40:44 AM


Question 354. Asked on :10 October 2019:07:43:48 PM

 With which polymer, the cabinets of radio and TV made of?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Polystyrene


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:01:27 AM


Question 355. Asked on :10 October 2019:07:43:03 PM

What is the toxicity caused by silicon called?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Silicosis

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:05:26 PM


Question 356. Asked on :10 October 2019:07:42:19 PM

Which metal is used in the making of microchips?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
 Silicon

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:05:35 PM


Question 357. Asked on :10 October 2019:07:41:37 PM

Which toxic element present in automobile exhausts?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Lead

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:02:03 AM


Question 358. Asked on :10 October 2019:07:40:54 PM

 Which gas evolved from  paddy fields and marshes?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Methane

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:02:27 AM


Question 359. Asked on :10 October 2019:07:40:09 PM

 Which is the most abundant gas in the earth's atmosphere?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Nitrogen 78%

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:03:00 AM


Question 360. Asked on :10 October 2019:07:39:07 PM

 Who invented periodic table?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Akki chauhan

Dmitri Mendeleev


-Answered by Akki chauhan On 11 October 2019:10:43:49 AM


Question 361. Asked on :10 October 2019:07:37:03 PM

Who is honored as Father of Modern Chemistry?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Antoine Lavoisier

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:06:48 PM


Question 362. Asked on :10 October 2019:07:35:19 PM

Which hormone is called steroid and why?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar
Steroid hormone is produced by three endocrine organs. The testes, produces testosterone; the ovaries, produces estrogen; and the adrenal cortex, produces steroid hormones such as cortisol and aldosterone. Steroid hormones are derived from cholesterol and are lipid-soluble molecules.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:07:13 PM


Question 363. Asked on :10 October 2019:07:34:05 PM

Which organ of the body produces the fluid known as bile?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

priyanshu kumar
Liver produces a digestive fluid known as bile. Liver releases Bile into Gall Bladder, a small, pear-shaped organ located just below your liver in the upper right side of your abdomen.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:07:22 PM


Question 364. Asked on :10 October 2019:07:31:40 PM

 What is low of reflection?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
1. the angle of incidence  is equal to the angle of reflection .

2. the incidence ray normal to the the mirror at the point of incidence and the reflected ray ,all lie in the same plane. 

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:07:42 PM


Answer:

priyanshu kumar
The yellow powder is called pollen and the stick that holds it is known as stamen.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:08:05 PM


Question 366. Asked on :10 October 2019:07:31:33 PM

Which blood vessels have the smaller diameter?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar
Blood is carried through the body by Blood Vessels. With the help of perfusion process capillaries supplies blood to the tissues. The diameter of capillary ranges from 5-10 micrometers. The diameter of arteriole is approx. 30 micrometer.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:08:15 PM


Question 367. Asked on :10 October 2019:07:28:05 PM

 What is reflection of light?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Rohit Rajput

 Reflection is when light bounces off an object. If the surface is smooth and shiny, like glass, water or polished metal, the light will reflect at the same angle as it hit the surface. This is called specular reflection


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:13:31 PM


Question 368. Asked on :10 October 2019:07:29:56 PM

What makes a reptile a reptile?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput
Reptiles skin is covered with hard, dry scales and most reptiles lay eggs. Those animals which are cold-blooded don't automatically maintain a constant body temperature. They have to lay out their eggs in the sun to keep their body heat up.

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:14:03 PM


Question 369. Asked on :10 October 2019:07:22:28 PM

 What is uses of concave mirror?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
Headlight of mirror and dentist shaving mirror.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:09:08 PM


Question 370. Asked on :10 October 2019:07:20:20 PM

What is pole ?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
a long, slender, rounded piece of wood or metal, typically used with one end placed in the ground as a support for something.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:09:34 PM


Question 371. Asked on :10 October 2019:07:19:55 PM

Why the white blood corpuscles are popularly called "soldiers of the body”?

-Added by Himanshi Verma Science » G.K

Answer:

Akki chauhan
Defend the body

-Answered by Akki chauhan On 11 October 2019:10:50:13 AM


Question 372. Asked on :10 October 2019:07:18:38 PM

What is the 

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
(used, especially before a noun, with a specifying or particularizing effect, as opposed to the indefinite or generalizing force of the indefinite article a or an):

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:09:50 PM


Question 373. Asked on :10 October 2019:07:18:11 PM

Which vitamin is needed to prevent Xero-phthalmia?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Vitamin A.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:10:04 PM


Question 374. Asked on :10 October 2019:07:14:45 PM

What is the refraction?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar

 the fact or phenomenon of light, radio waves, etc. being deflected in passing obliquely through the interface between one medium and another or through a medium of varying density.

  • change in direction of propagation of any wave as a result of its travelling at different speeds at different points along the wave front.
  • measurement of the focusing characteristics of an eye or eyes.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:10:15 PM


Question 375. Asked on :10 October 2019:07:12:26 PM

How many HIV positive infections that are occurring everyday in the world?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar
Number of People with HIV—There were approximately 37.9 million people across the globe with HIV/AIDS in 2018. Of these, 36.2 million were adults and 1.7 million were children (<15 years old). New HIV Infections—An estimated 1.7 million individuals worldwide became newly infected with HIV in 2018.Jul 31, 2019
Type of infectious agent: Virus

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:10:51 PM


Question 376. Asked on :10 October 2019:07:10:45 PM

What is light ?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

priyanshu kumar
Light is electromagnetic radiation that shows properties of both waves and particles. Light exists in tiny energy packets called photons. ... In physics, the term light sometimes refers to electromagnetic radiation of any wavelength, whether visible or not

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:10:41 PM


Question 377. Asked on :10 October 2019:06:51:47 PM

Are plants actually producers of energy?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

priyanshu kumar
No, plants are not actually producers of energy, they can trap the energy of sun and can convert solar energy into chemical energy in the form of carbohydrates and other food materials so they are called transducers.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:12:42 PM


Question 378. Asked on :09 October 2019:07:58:45 PM

Name some devices in which electric motors are used.

-Added by Himanshi Verma Science » Magnetic Effects Of Electric Current

Answer:

Rahul Kumar

Electric motors are used in all devices where we want to convert electrical energy into Mechanical energy. In our houses, electric motors, coolres, mixers grinders, washing machine computers etc motors is used.


-Answered by Rahul Kumar On 10 October 2019:03:11:12 PM


Question 379. Asked on :09 October 2019:07:54:29 PM

 When does an electric short circuit occurs?

-Added by Himanshi Verma Science » Magnetic Effects Of Electric Current

Answer:

Rahul Kumar

If either the insulation of wires used in an electric circuit is damaged or there is a fault in the appliances, live wires and neutral wire may come in direct contact. As, a result the current in the circuit is abruptly rises and short circuiting occurs.


-Answered by Rahul Kumar On 10 October 2019:03:11:34 PM


Question 380. Asked on :09 October 2019:07:50:44 PM

 Why is the earth pin thicker and longer than the live and the neutral pins?

-Added by Himanshi Verma Science » Magnetic Effects Of Electric Current

Answer:

Rahul Kumar

 It is thicker so that it does not enter into the live or neutral sockets. It is made longer so that it gets connected to the earth terminal earlier  than the live and neutral pins. This ensures safety of the user.


-Answered by Rahul Kumar On 10 October 2019:03:12:38 PM


Question 381. Asked on :09 October 2019:07:48:39 PM

Give two uses of electromagnets.

-Added by Himanshi Verma Science » Magnetic Effects Of Electric Current

Answer:

Rahul Kumar

1) It is used in cranes for lifting heavy loads.


2) It is used in electric bells.

-Answered by Rahul Kumar On 10 October 2019:03:13:43 PM


Question 382. Asked on :09 October 2019:07:46:18 PM

 Give two uses of electric current.

-Added by Himanshi Verma Science » Magnetic Effects Of Electric Current

Answer:

Rohit Rajput

  It mostly used in low voltage applications such as charging batteries, aircraft applications, etc. Alternating current is used to operate appliances for both household and industrial and commercial use. The electric current is measured in ampere.


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:19:31 PM


Question 383. Asked on :09 October 2019:07:38:09 PM

State three factors on which magnetic field produced by a current carrying solenoid depends.

-Added by Rohit Rajput Science » Magnetic Effects Of Electric Current

Answer:

Akki chauhan

1) The strength of the current flowing through the solenoid.

2) No. of turns of the wire of the solenoid.

3) Nature of the material inside solenoid.

-Answered by Akki chauhan On 11 October 2019:08:19:09 PM


Question 384. Asked on :08 October 2019:12:15:41 PM

Which gas is found in soda water?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Carbon oxide.

-Answered by Rohit Rajput On 09 October 2019:07:39:44 PM


Question 385. Asked on :08 October 2019:12:15:30 PM

What is the element present on lead pencils?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Carbon (graphite)

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:10:59:00 AM


Question 386. Asked on :08 October 2019:12:15:20 PM

What is table sugar?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Cane sugar (Sucrose)

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:10:59:10 AM


Question 387. Asked on :08 October 2019:12:15:06 PM

What is sodium chloride?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Table salt

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:10:59:19 AM


Question 388. Asked on :08 October 2019:12:14:52 PM

What is sodium carbonate commonly known as?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Washing soda or soda ash

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:10:59:30 AM


Question 389. Asked on :08 October 2019:12:14:39 PM

What is the chemical name of baking soda?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Sodium bicarbonate

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:10:59:54 AM


Question 390. Asked on :08 October 2019:12:04:15 PM

Which element is a liquid at ordinary temperature

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Mercury

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:00:09 AM


Question 391. Asked on :08 October 2019:12:04:01 PM

What is the name given to plastics that cannot be recycled?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Thermoplastics

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:00:22 AM


Question 392. Asked on :08 October 2019:12:03:48 PM

Which type of plastics can be recycled?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Thermoplastics

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:00:31 AM


Question 393. Asked on :08 October 2019:12:03:35 PM

Which chemical is used to make rain coats?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Poly Vinyl Chloride(PVC)

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:00:54 AM


Question 394. Asked on :08 October 2019:12:03:15 PM

With which polymer, the cabinets of radio and TV made of?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Polystyrene

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:01:08 AM


Question 395. Asked on :08 October 2019:12:02:56 PM

Which polymer is used to manufacture electric switches, computer disks etc.?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Nishant Verma
Bakelite

-Answered by Nishant Verma On 09 October 2019:02:48:19 PM


Question 396. Asked on :08 October 2019:11:59:55 AM

 What is the toxicity caused by silicon called?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Silicosis

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:01:55 AM


Question 397. Asked on :08 October 2019:11:57:29 AM

Which metal is used in the making of microchips?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Silicon

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:02:06 AM


Question 398. Asked on :08 October 2019:11:54:41 AM

 Which gases cause acid rain?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Sulphur dioxide, Nitrogen oxides

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:02:15 AM


Question 399. Asked on :08 October 2019:11:54:30 AM

 Which toxic element present in automobile exhausts?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Lead


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:02:26 AM


Question 400. Asked on :08 October 2019:11:54:20 AM

Which gas evolved from  paddy fields and marshes?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Methane

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:02:36 AM


Question 401. Asked on :08 October 2019:11:54:05 AM

Which is the most abundant gas in the earth's atmosphere?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Nitrogen (78.08%)

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:02:52 AM


Question 402. Asked on :08 October 2019:11:53:49 AM

Who invented periodic table?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Dmitri Mendeleev

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:03:04 AM


Question 403. Asked on :08 October 2019:11:52:44 AM

 Who is honored as Father of Modern Chemistry?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar

Antoine Lavoisier


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:03:16 AM


Question 404. Asked on :08 October 2019:11:41:09 AM

Which of the following is not a part of biotic component of an ecosystem: water, algae, fish, bacteria?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Nishant Verma

 water


-Answered by Nishant Verma On 09 October 2019:02:50:08 PM


Question 405. Asked on :08 October 2019:11:38:17 AM

What is the % of solar radiation absorbed by all green plants for the process of photosynthesis?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

 1%

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:40:16 AM


Question 406. Asked on :08 October 2019:11:36:10 AM

What is trophic level?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

 Various levels or steps in a food chain in which transfer of food takes place from one organism to another are called trophic level.

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:37:13 AM


Question 407. Asked on :08 October 2019:11:34:05 AM

Name the main source of energy in self sustaining ecosystem?

-Added by Himanshi Verma Science » Our Environment

Answer:

Himanshi Verma

 Sun.

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:35:59 AM


Question 408. Asked on :08 October 2019:11:32:02 AM

 Which blood group is considered as Universal Donor?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Himanshi Verma
In transfusions of packed red blood cells, individuals with type O Rh D negative blood are often called universal donors. Those with type AB Rh D positive blood are called universal recipients.

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:33:24 AM


Question 409. Asked on :08 October 2019:11:30:48 AM

 Hepatitis is general term for a disease that is caused by .....

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Himanshi Verma

 Viruses.

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:31:34 AM


Question 410. Asked on :08 October 2019:11:29:24 AM

Why the white blood corpuscles are popularly called "soldiers of the body"?

-Added by Himanshi Verma Science » G.K.

Answer:

Himanshi Verma

Defend the body

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:30:31 AM


Question 411. Asked on :08 October 2019:11:23:13 AM

What are the environmental consequences of the increasing demand of energy? What steps would you suggest to reduce energy consumption.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Himanshi Verma

The increasing demand for energy is largely being met by the use of fossil fuels. But these fuels are exhaustible and non- renewable sources of energy. Moreover, burning of fossil fuels cause air pollution. Release of acidic oxides leading to acid rain that affect our water and soil resources. These gases also produce greenhouse effect leading to increase the temprature of earth. To reduce energy consumption we should lead a simple and a natural life.

-Answered by Himanshi Verma On 08 October 2019:11:24:55 AM


Question 412. Asked on :08 October 2019:11:16:26 AM

What are the advantages and disadvantages of using a solar cooker? Are there places where solar cookers would have limited utility.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Rohit Rajput
  Advantages of solar cooker:

1) There is no cost of fuel.

2) It is environment friendly and there is no residue like ash etc.

3) Cooking is hygienic and nutritious.

 Disadvantages of solar cooker.

1) The cooking is slow.

2) It cannot be used at all times.

3) A solar cooker can perform only limited functions.

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:21:04 PM


Question 413. Asked on :08 October 2019:11:15:42 AM

 Name the acid that is secreted in the stomach?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

HCL.

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:21:40 PM


Question 414. Asked on :08 October 2019:11:15:07 AM

  In which part of the body digestion of protein starts?

-Added by Himanshi Verma Science » G.K.

Answer:

Rohit Rajput

 Stomach

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:22:07 PM


Question 415. Asked on :08 October 2019:11:14:30 AM

 Name the corona virus that kills human?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 SARS

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:22:25 PM


Question 416. Asked on :08 October 2019:11:13:35 AM

Heart is made up of..............

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Cardiac muscle


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:22:41 PM


Question 417. Asked on :08 October 2019:11:12:53 AM

 Mention the source of Liver, milk, egg yolk, fish liver oil?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Vitamin D


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:22:51 PM


Question 418. Asked on :08 October 2019:11:11:58 AM

  Vaccination was started by.......

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Edward Jenner


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:23:04 PM


Question 419. Asked on :08 October 2019:11:10:11 AM

 Greatest number of Sweat glands are present in which part of the human body?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

Rohit Rajput

 Palm of the hand


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:23:19 PM


Question 420. Asked on :08 October 2019:11:06:16 AM

Define the following terms:-

(a) Minerals           (b) Ores            (c) Gangue

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 Minerals: These are combined state of metals generally with non metals

Ores: The minerals from which metals can be conveniently extracted are called an ore.

Gangue: It represents the earthy impurities such as mud, sand and dust.

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:23:42 PM


Question 421. Asked on :08 October 2019:11:01:48 AM

Why is titatnium metal called as strategic metal? Mention two of its properties which makes it so special.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

Titanium is called strategic metal because it is used for making certain war equipments.

1) It is light in weight but stronger.

2) It is not affected by corrosion even if kept open for a very long time.

-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:24:01 PM


Question 422. Asked on :08 October 2019:10:57:59 AM

Give reason, why copper is used to make hot water tanks and not steel(an alloy of iron)?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 Electrical conductivity of a metal is decreased when it is alloyed with another metal or non- metal. Thus, the electrical conductivity of a steel is much less than that of pure that is why copper is used to make hot water tanks and not steel.


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:24:42 PM


Question 423. Asked on :08 October 2019:10:56:09 AM

Name the metal which reacts with cold water.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

 Sodium reacts with cold water.


-Answered by Rohit Rajput On 11 October 2019:08:24:51 PM


Question 424. Asked on :07 October 2019:06:26:02 PM

 Who had performed the world’s first heart transplant?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Christian Bernard


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:10:04 AM


Question 425. Asked on :07 October 2019:06:25:55 PM

 Which of the following carries impure blood?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Pulmonary artery

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:10:12 AM


Question 426. Asked on :07 October 2019:06:25:44 PM

Which is the largest blood vessel in the body?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Aorta

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:10:22 AM


Question 427. Asked on :07 October 2019:06:25:33 PM

What is the normal value of blood sugar in the body?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput
 80 to 120mg/100 ml of blood

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:10:40 AM


Question 428. Asked on :07 October 2019:06:25:05 PM

What is the full form of ADH?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Anti Diuretic Hormone

-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:15:58 AM


Question 429. Asked on :07 October 2019:06:24:57 PM

 Which of the following is the ‘master gland’?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Pituitary gland

-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:16:22 AM


Question 430. Asked on :07 October 2019:06:24:50 PM

Hormones are produced by _____________

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Endocrine glands

-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:16:46 AM


Question 431. Asked on :07 October 2019:06:24:42 PM

Saurology is the study of ___________

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 lizards


-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:16:58 AM


Question 432. Asked on :07 October 2019:06:24:32 PM

Which is the smallest flightless bird?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar
Inaccessible Island rail

-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:17:15 AM


Question 433. Asked on :07 October 2019:06:24:20 PM

The number of ribs in a human body is _____

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar

  12 pairs of ribs


-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:17:36 AM


Question 434. Asked on :07 October 2019:06:24:13 PM

Which is the vertebrate that has two chambered heart?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 fishes


-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:18:16 AM


Question 435. Asked on :07 October 2019:06:24:06 PM

What is the life span of WBC?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

priyanshu kumar

 3 days


-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:18:26 AM


Question 436. Asked on :07 October 2019:06:23:58 PM

 What is the life span of RBC?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 100 to 120 days


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:12:04 AM


Question 437. Asked on :07 October 2019:06:23:51 PM

There are _____ number of muscles in human.

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 320 pair of muscles


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:12:14 AM


Question 438. Asked on :07 October 2019:06:23:42 PM

What is the name of the cells in the body that engulf foreign particles like bacteria?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Master Purushottam
Phagocytosis. 

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:34:28 PM


Question 439. Asked on :07 October 2019:06:23:34 PM

Which is the largest human cell?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 egg cell


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:12:27 AM


Question 440. Asked on :07 October 2019:06:23:25 PM

The largest cell is ________________

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Nucleus


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:12:43 AM


Question 441. Asked on :07 October 2019:06:23:13 PM

What is the physical phase of life called?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput
Life is impossible without protoplasm 

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:12:50 AM


Question 442. Asked on :07 October 2019:06:22:40 PM

 Which animal never drinks water in its entire life?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Master Purushottam

 Kangaroo rat

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:48:12 PM


Question 443. Asked on :07 October 2019:06:15:04 PM

 Name the function of liver.

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Detoxiation


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:12:59 AM


Question 444. Asked on :07 October 2019:06:14:54 PM

 Which of the following hormones is a steroid?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Master Purushottam

 Estrogen

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:06:16:02 PM


Question 445. Asked on :07 October 2019:06:14:38 PM

Which organ of the body produces the fluid known as bile?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Liver


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:13:16 AM


Answer:

Rohit Rajput

 Pollen


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:13:25 AM


Question 447. Asked on :07 October 2019:06:14:06 PM

Which of the following is an air-borne disease?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 measles


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:13:37 AM


Question 448. Asked on :07 October 2019:06:13:33 PM

 Which blood vessels have the smallest diameter?

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Capillaries


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:13:48 AM


Question 449. Asked on :07 October 2019:06:12:57 PM

 What makes a reptile a reptile?


-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Master Purushottam

 Egg laying


-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:06:19:42 PM


Question 450. Asked on :07 October 2019:06:12:14 PM

 Fungi has the lack of which substance?


-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Chlorophyll


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:14:38 AM


Question 451. Asked on :07 October 2019:06:10:37 PM

 Name a example of Vitamin B complex.

-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Folic acid


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:14:45 AM


Question 452. Asked on :07 October 2019:06:08:25 PM

 Which is a large blood vessel that carries blood away from the heart?


-Added by Master Purushottam Science » Gk

Answer:

Rohit Rajput

 Artery


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:14:54 AM


Question 453. Asked on :07 October 2019:02:44:38 PM

 The device used for locating submerged object sunder sea is-

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 Sonar

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:12 AM


Question 454. Asked on :07 October 2019:02:42:24 PM

 In which Year did IT Act came into force in India?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
2000

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:20 AM


Question 455. Asked on :07 October 2019:02:41:32 PM

 The fear of being out of mobile phone contact is known as?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 Nomophobia

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:43 AM


Question 456. Asked on :07 October 2019:02:40:53 PM

Electricity produced from falling water? 

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
hydroelectricity

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:56:15 PM


Question 457. Asked on :07 October 2019:02:39:54 PM

A method of growing plant without soil?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 Hydroponics

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:21:58 AM


Question 458. Asked on :07 October 2019:02:36:56 PM

 which country is the world has maximum numbers of robots working?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
japan

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:22:18 AM


Question 459. Asked on :07 October 2019:02:36:17 PM

 Tuberculosis is caused by it?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Suraj Kumar
Bacteria

-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:36:50 PM


Question 460. Asked on :07 October 2019:02:35:35 PM

 A type glass is highly resistant to heat?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Suraj Kumar

Borosilicate glass


-Answered by Suraj Kumar On 20 October 2019:04:37:02 PM


Question 461. Asked on :07 October 2019:02:34:01 PM

 What are the machines used to check the progress of unborn babies still in the mother's womb?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
Ultra Sound Machine

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:24:20 AM


Question 462. Asked on :07 October 2019:02:24:01 PM

 The part of a computer that shows visual information on a screen?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
Visual Display Unit (VDU)

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:24:30 AM


Question 463. Asked on :07 October 2019:02:21:38 PM

 Which device is used to study the way and object behaves when the air flows over it ?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
Wind Tunnel

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:24:37 AM


Question 464. Asked on :07 October 2019:02:18:06 PM

 A technology is provide high speed internet access over telephone wiring?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 ADSL

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:57:20 PM


Question 465. Asked on :07 October 2019:02:16:41 PM

 The acronym___ means billion of operations per second

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 GB

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:27:22 AM


Question 466. Asked on :07 October 2019:02:14:56 PM

The Indian space Research  Organization (ISRO)Navigation centre was set up at?

-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Rohit Rajput

Byalalu,about 40 km from Banglore 


-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:27:30 AM


Question 467. Asked on :07 October 2019:02:12:50 PM

 The satellite of Ecuador which was damaged on collision with Russian debris in space?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Pegasus. This is the first only satellite.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:57:51 PM


Question 468. Asked on :07 October 2019:02:10:17 PM

 Anemometer is an instrument used for measuring?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 Wind Speed

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:27:38 AM


Question 469. Asked on :07 October 2019:02:09:12 PM

 The device used for detecting even feeble current:

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
Galvanoscope

-Answered by Rohit Rajput On 24 October 2019:10:27:49 AM


Question 470. Asked on :07 October 2019:02:08:18 PM

 Which is the alkalodid that contains in coal drinks?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Caffeine

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:10 PM


Question 471. Asked on :07 October 2019:02:07:27 PM

 Most of the light rays inside a tube-light is in the form of 

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam

Ultra-Violet Light.


-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:15 PM


Question 472. Asked on :07 October 2019:01:58:03 PM

 The Ozone layer lies in the

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Stratosphere

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:26 PM


Question 473. Asked on :07 October 2019:01:57:51 PM

  Liquefied petroleum gas (LPG) is mainly a mixture of

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Propane and Butane.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:34 PM


Question 474. Asked on :07 October 2019:01:57:40 PM

  Light Year is

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
The distance traveled by light in one Year.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:42 PM


Question 475. Asked on :07 October 2019:01:57:12 PM

 Persons sitting in an artificial satellite of the earth have :

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Zero Weight.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:58:55 PM


Question 476. Asked on :07 October 2019:01:57:01 PM

 Which colour indicate Highest Temperature?

-Added by Nishant Verma Science » Animal Science

Answer:

Master Purushottam
 Dull Red 

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:59:04 PM


Question 477. Asked on :07 October 2019:01:56:49 PM

 The disease " bronchitis " is associated with:

-Added by Nishant Verma Science » Animal Science

Answer:

Master Purushottam
 lungs.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:59:10 PM


Question 478. Asked on :07 October 2019:01:56:34 PM

 Fraction of volume of ice seen outside when immersed in water?

-Added by Nishant Verma Science » Animal Science

Answer:

Master Purushottam
10.5 %

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:59:18 PM


Question 479. Asked on :07 October 2019:01:56:16 PM

 IRADIAN is

-Added by Nishant Verma Science » Animal Science

Answer:

Master Purushottam
 57.3 degree.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:59:45 PM


Question 480. Asked on :07 October 2019:01:56:05 PM

 Black hole is an object to be found

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 in the sky

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:59:54 PM


Question 481. Asked on :07 October 2019:01:55:50 PM

Special Theory of Relative was proposed in


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 1905

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:08:59:59 PM


Question 482. Asked on :07 October 2019:01:55:23 PM

Hasdo Valley in Chhattisgarh is famous for  


-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Master Purushottam
 Coal mines

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:06 PM


Question 483. Asked on :07 October 2019:01:55:07 PM

 The working of a rockets based on the principle of:


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Conservation of momentum.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:13 PM


Question 484. Asked on :07 October 2019:01:53:59 PM

 Exchange particle in Quark-Quark Interaction?

-Added by Nishant Verma Science » Science Questions

Answer:

Master Purushottam
 Gloun

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:19 PM


Question 485. Asked on :07 October 2019:01:53:33 PM

The pollutants which move downward with percolating groundwater are called


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Leachates

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:29 PM


Question 486. Asked on :07 October 2019:01:53:11 PM

Celsius and Fahrenheit show the same temperature at


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 40

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:41 PM


Question 487. Asked on :07 October 2019:01:52:36 PM

 "Optical Phenomenon" in the fringe pattern of CD is


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Interference

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:47 PM


Question 488. Asked on :07 October 2019:01:48:25 PM

 where does fertilization occurs in the female?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Fallopian tube

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:53 PM


Question 489. Asked on :07 October 2019:01:48:03 PM

 Which of the following is the volume of the urine produced in an adult human every 24 hours?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
1.5 litres

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:00:58 PM


Question 490. Asked on :07 October 2019:01:47:28 PM

What is the averages rate of the heart beats (per minute) in an adult?


-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 72

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:01:05 PM


Question 491. Asked on :07 October 2019:01:46:16 PM

 Why it is not advisable to sleep under a tree at night?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam
 Release of carbon dioxide

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:01:15 PM


Question 492. Asked on :07 October 2019:01:45:59 PM

 Who said this statement? "I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air.  It is vegetation."

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 Joseph priestley

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:01:27 PM


Question 493. Asked on :07 October 2019:01:42:18 PM

 which of the following teeth of child (3-4 years)is not a part of the milk teeth?

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 molars

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:01:53 PM


Question 494. Asked on :07 October 2019:11:52:45 AM

Zinc liberates hydrogen gas when reacted with dilute hydrochloric acid, whereas copper does not. Explain why?

-Added by Himanshi Verma Science » Chemical Reaction And Equation

Answer:

Master Purushottam
Zinc liberates hydrogen gas when reacted with dilute hydrochloric acid whereas copper does not because it depends on the reactivity of metal to get the hydrogen gas as the product with dilute acid.  But same reaction does not occur with copper metal because copper is less reactive than hydrogen

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:07:55 PM


Question 495. Asked on :07 October 2019:11:51:45 AM

 Why do we store silver chloride in dark coloured bottles?

-Added by Himanshi Verma Science » Chemical Reaction And Equation

Answer:

Master Purushottam
Silver chloride is stored in dark coloured bottles because it reacts with sunlight and decomposes to form silver and chlorine gas. So to prevent this it is stored in dark coloured bottles. the type of reaction is photolytic decomposition reaction

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:05 PM


Question 496. Asked on :07 October 2019:11:50:46 AM

 Why do fire flies glow at night?

-Added by Himanshi Verma Science » Facts

Answer:

Master Purushottam
 Fireflies produce a chemical reaction inside their bodies that allows them to light up. This type of light production is called bioluminescence. When oxygen combines with calcium, adenosine triphosphate (ATP) and the chemical luciferin in the presence of luciferase, a bioluminescent enzyme, light is produced.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:19 PM


Question 497. Asked on :07 October 2019:11:50:06 AM

 What is reflex action? Give two example.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
Reflex action is defined as an unconscious and involuntary response of effectors to a stimulus. Example, on touching a hot object (stimulus), we immediately remove our hand from it. Other example from daily life are watering of mouth on seeing food, sneezing, blinking of eyes and yawning.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:28 PM


Question 498. Asked on :07 October 2019:11:48:35 AM

What will happen if intake of iodine in our diet is how?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
Excessive iodine consumption can lead to similar symptoms as iodine deficiency, including thyroid dysfunction and goiter. Too much iodine may lead to thyroiditis and thyroid papillary cancer.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:45 PM


Question 499. Asked on :07 October 2019:11:47:36 AM

What is tropic movement? explain with example.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
The directional growth movements of plants due to external stimuli are called tropic movement. It can be either towards the stimulus, or away from it. For example, in case of phototropic movement, shoots respond by bending towards light while roots respond by bending away from it.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:58 PM


Question 500. Asked on :07 October 2019:11:46:39 AM

 What is rancidity? suggest two method to reduce rancidity?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
Rancidity is the oxidation of foods containing fats and oils. Rancid food starts emmiting foul smell. 1) Rancidity can be prevented by storing food in vacuum containers. 2) Rancidity can be prevented by adding antioxidants to food.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:09:10 PM


Question 501. Asked on :07 October 2019:11:06:29 AM

Why are glomeruli considered as dialysis bags?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

The main function performed by the glomeruli is selective filtration. They filter small molecules containing glucose, salts, urea, and liquid senim etc. The large molecules such as proteins remain in blood. Thus glomeruli of the kidney function as dialysis bags.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:08:14 AM


Question 502. Asked on :07 October 2019:11:03:59 AM

Chloroplast are called energy converters. Explain.

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

Himanshi Verma

 Chloroplast are called energy convertors because they trap the solar energy and convert it into chemical energy.

-Answered by Himanshi Verma On 07 October 2019:11:05:11 AM


Question 503. Asked on :06 October 2019:06:40:36 PM

 Two circular coils A and B are placed close to each other. If the current in the coil A is changed, will some current be induced in the coil B? Give reasons.

-Added by Himanshi Verma Science » Magnetic Effects Of Electric Current

Answer:

Himanshi Verma

Yes, a current is induced in the coil B. When the current in the coil A is changed, the magnetic field associated with it also changes. Due to change in magnetic field lines associated with coil B and induced current is also induced in it.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:43:17 PM


Question 504. Asked on :06 October 2019:06:38:07 PM

Why earth wire is necessary to earth metallic appliance?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 The metallic body of electric appliances is connected to the earth wire so that any leakage of electric current is transferred to the ground. This prevents severe electric shock to the user. That is why earthing of the electrical appliances is necessary.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:39:44 PM


Question 505. Asked on :06 October 2019:06:30:14 PM

 What is the function of an earth wire? 

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 The earth wires function as a safely measure, especially for those appliances that have a metallic body, like heater, electric press, room cooler etc. The metallic body of the appliance is connected to the earth wire, which provides a low resistance conducting path for electric current.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:33:42 PM


Question 506. Asked on :06 October 2019:06:26:26 PM

 What is Aperture?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 The reflecting surface of a spherical mirror is by and large spherical. The surface, then, has a circular outline. The diameter of the reflecting surface of spherical mirror is called its aperture.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:27:43 PM


Question 507. Asked on :06 October 2019:06:21:03 PM

 What is principal Axis?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 The straight line passing through the pole and the centre of curvature of spherical mirror is known as principal axis.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:06:24:22 PM


Question 508. Asked on :06 October 2019:11:07:15 AM

 What is diffraction of Light?

-Added by Himanshi Verma Science » Light Reflection And Refraction

Answer:

Himanshi Verma

 Diffraction refers to various phenomena that occur when a wave encounters an obstacle or a slit. It is defined as the bending of waves around the corners of an obstacle or through an aperture into the region of geometrical shadow of the obstacle/aperture.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:11:08:37 AM


Question 509. Asked on :06 October 2019:11:03:36 AM

 What is the difference between Aerobic and Anaerobic Respiration?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

Himanshi Verma

 Aerobic respiration needs oxygen to occur, while anaerobic does not. This presence of oxygen determines what products will be created. During aerobic respiration, carbon dioxide, water, and ATP are produced. During anaerobic respiration, lactic acid, ethanol, and ATP are created.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:11:04:48 AM


Question 510. Asked on :06 October 2019:10:59:09 AM

 What is the function of Diencephalon in the brain?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 It regulates water balance in the body, metabolism of carbohydrates and fats, control feeling of anger, pleasure, fear, hunger etc.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:11:01:01 AM


Question 511. Asked on :06 October 2019:09:04:40 AM

The working of a rockets based on a principal of:

-Added by Nishant Verma Science » Science

Answer:

Nishant Verma

 Coservation of momentum.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:06:27 AM


Question 512. Asked on :05 October 2019:03:35:55 PM

 What  are base?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Base, in chemistry, any substance that in water solution is slippery to the touch, tastes bitter, changes the colour of indicators (e.g., turns red litmus paper blue), reacts with acids to form salts, and promotes certain chemical reactions (base catalysis). Examples of bases are ...

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:04:45:51 PM


Question 513. Asked on :05 October 2019:11:15:39 AM

 What are the characterstics of the particles of matter?

-Added by Himanshi Verma Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

priyanshu kumar

1) Particles of matter have spaces between them .

2) Particles of matter are continuously moving.

3) Particles of matter attract each other.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:06:17 PM


Question 514. Asked on :05 October 2019:11:12:46 AM

What is evaporation?

-Added by Himanshi Verma Science » Is Matter Around Us Pure

Answer:

priyanshu kumar
The phenomenon of change of a liquid into vapours at any temprature below its melting point is called evaporation.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:06:50 PM


Question 515. Asked on :05 October 2019:10:58:45 AM

 What is Suberin?

-Added by Himanshi Verma Science » Tissues

Answer:

priyanshu kumar
 It is chemical substance which is found in the outer protective layer or the skin of the plants. It make proofful for the air and water for the air and water for the skin of the plants.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:08:22 PM


Question 516. Asked on :05 October 2019:11:00:40 AM

Write the features of Xylem tissue?

-Added by Himanshi Verma Science » Tissues

Answer:

priyanshu kumar

1) The cell Xylem Parenchyma is only live cells and many of them are dead cells.

2) Tracheids and vessels are tubular structure.

3) This allows them to transport water and minerals.

4) The parenchyma stores food and helps in sideways conduction of water.

5) Fibres are mainly supportive in function.


-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:09:33 PM


Question 517. Asked on :05 October 2019:10:57:04 AM

What is permanent tissue?

-Added by Himanshi Verma Science » Tissues

Answer:

priyanshu kumar
 The cell which are differentiated to perform specific and loose the ability to divide is called permanent tissue. 

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:10:35 PM


Question 518. Asked on :05 October 2019:10:47:10 AM

 Write the features of Parenchyma Tissue.

-Added by Himanshi Verma Science » Tissues

Answer:

priyanshu kumar

1)It consists of relatively on specialized cells with thin cell wall.

2) These are live cells.

3) They are usually loosly packed.

4) There are large space between them.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:11:12 PM


Question 519. Asked on :05 October 2019:10:39:04 AM

Write the First Law of motion.

-Added by Himanshi Verma Science » Force And Laws Of Motion

Answer:

Nishant Verma

An object will be in rest or in motion until unbalanced force applied on it.

An object continues to be in a state of rest or of uniform motion along a straight line unless acted upon by an unbalanced force.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:09:08 AM


Question 520. Asked on :05 October 2019:10:37:04 AM

 What is advanced or higher organism?

-Added by Himanshi Verma Science » Diversity In Living Organisms

Answer:

priyanshu kumar
Some substantial changes in the physical structures of the organism groups are visible. They are called advanced organism. Ex- Human

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:01:12:36 PM


Question 521. Asked on :05 October 2019:10:33:51 AM

 What is primitive organism?

-Added by Himanshi Verma Science » Diversity In Living Organisms

Answer:

Nishant Verma
The physical structure of some organism groups since ancient times there has been no significant change. Such organism are called primitive organism. Ex- All insects, crocodile.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:10:10 AM


Question 522. Asked on :05 October 2019:10:29:56 AM

 Write the benefits of the classification.

-Added by Himanshi Verma Science » Diversity In Living Organisms

Answer:

priyanshu kumar

 1) It makes easy the biological study of organism.

2) It also makes easy to understand the particular characterstics of organism.

3) It helps to identify organism.

4) It establish the relationship between the different groups of organism.

5) It can be got information of all living organism of the group to study only about an organism.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:20:21 PM


Question 523. Asked on :05 October 2019:10:25:56 AM

What is bio development?

-Added by Himanshi Verma Science » Diversity In Living Organisms

Answer:

priyanshu kumar
 The constant changes in organism is still in the process due to the changes that were necessary for their better life. For better living organism those who must change in the changes in life that change is called a bio development.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:21:05 PM


Question 524. Asked on :05 October 2019:10:22:51 AM

 What is acceleration due to  gravity?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

priyanshu kumar
 Whenever an object falls towards the earth an acceleration is involved. This acceleration is due to the earth gravitational force. Therefore this acceleration is called acceleration due to gravity.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:22:13 PM


Question 525. Asked on :05 October 2019:10:21:09 AM

 What do you mean by Free Fall?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

priyanshu kumar
When any object falls towards the earth under the gravitational force alone, we say that the object is in free fall.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:22:54 PM


Question 526. Asked on :05 October 2019:10:18:00 AM

 What is centripetal force?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

priyanshu kumar
 When we moves a stone released with thread in a circular path with a certain speed, than it changes direction at every point. The change in direction involves change in velocity and acceleration. The force centre this force is called centripetal force.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:23:08 PM


Question 527. Asked on :05 October 2019:10:16:06 AM

What is Gravitational force?

-Added by Himanshi Verma Science » Gravitation

Answer:

priyanshu kumar
 All the heavenly bodies attract each other There is a force which acts on this force is called gravitational force.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:02:23:19 PM


Question 528. Asked on :05 October 2019:10:13:19 AM

 Write the laws of reflection of sound.

-Added by Himanshi Verma Science » Chapter 13 Sound

Answer:

priyanshu kumar

1) The direction in which the sound is incident and the reflected make equal angles.

2) The angle of incidence, angle of reflection and the normal to the reflecting surface are in the same plane.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:27:30 PM


Question 529. Asked on :05 October 2019:10:08:44 AM

 What are the methods to reduce Reverberation?

-Added by Himanshi Verma Science » Sound

Answer:

priyanshu kumar

 1) The curtains are suspended in the buildings to reduce it so that the sound can be absorbed.

2) By increasing the presence of listeners in the rooms or auditoriums, the sound is absorbed by it as well.

3) To reduce it, compressed fiber board, rough plaster etc. are applied.

4) The right choice of seat's materials in the seats also act a sound absorbers. 

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:28:22 PM


Question 530. Asked on :05 October 2019:10:03:17 AM

 Write the applications of Ultrasound.

-Added by Himanshi Verma Science » Chapter 13 Sound

Answer:

priyanshu kumar

1) Ultrasound is generally used to clean parts located in hard to reach places. For example Spiral tube, odd shaped parts electronic components etc.

2) Ultrasound can be used to detect cracks and flaws in metal blocks.

3) Ultrasound is used in the medical field to detect illness diseases.

4)  Ultrasound is used in a device named SONAR which is used to measure the depth of ocean in the ships.

5) Ultrasound are used extensively in industries and for medical purpose.

6) Ultrasound are highly frequency waves.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:33:18 PM


Question 531. Asked on :05 October 2019:10:01:15 AM

 What is acid rain?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

priyanshu kumar
Nitrogen oxide and sulphur oxide are produced due to combustion of fossil fuels They dissolve in air to give rise to acid rain.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:03:33:27 PM


Question 532. Asked on :05 October 2019:09:56:49 AM

 Why do we need water?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

1) All cellular processes take place in a water medium.

2) All the reaction that take place within our body and within the cells occur between substance that are dissolved in water.

3) Substances are also transported from one part of the body to the other in a dissolved form.

4) Organism need to maintain the level of wter within their bodies in order toi stay alive.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:11:48 AM


Question 533. Asked on :05 October 2019:09:55:19 AM

 What is Biosphere?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma
 Life supporting zone of the Earth where the atmosphere, the hydrosphere and the lithosphere interact and make life possible, is known as biosphere.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:12:38 AM


Question 534. Asked on :05 October 2019:09:53:49 AM

 How much carbon dioxide present in the atmosphere of Venus and Mars?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

 95% to 97%.


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:12:50 AM


Question 535. Asked on :05 October 2019:09:50:26 AM

 How does rain occur?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

 The hot air rises up carrying the water vapour with it. As the air rises, it expands and cools. This cooling causes the water vapour in the air to condense in the form of tiny droplets. By the condensation, of these water droplets when the drops have grown big and heavy they fall down in the form of rain. 


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:14:09 AM


Question 536. Asked on :05 October 2019:09:48:10 AM

 How do convention currents produce?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma
The atmospher can be heated from below by the radiation that is reflected back or re- radiated by the land or water bodies On being heated convention currents are set up in the air.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:14:42 AM


Question 537. Asked on :05 October 2019:09:45:17 AM

Why sound wave is also called mechanical wave?

-Added by Himanshi Verma Science » Sound

Answer:

Nishant Verma

 Sound wave need a medium to propagate from one place to another in otherhand it need body for transmission, this is then reason that sound waves are also called mechanical wave.


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:15:47 AM


Question 538. Asked on :05 October 2019:09:41:51 AM

How does the atmosphere act as a blanket?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma
 The air is a bad conductor of temprature. It keeps constant the average of temprature of the earth during the day and the whole year. It regulates the raising day temprature. Thus, The atmosphere act as a blanket.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:00 AM


Question 539. Asked on :05 October 2019:09:39:20 AM

Describe that processes or factors which helpful in soil formation.

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

 The sun= Rocks expand on sun's heat during day and contract at night, this results in the formation of cracks on the surface of rocks  causing breaking up into smaller pieces.


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:18 AM


Question 540. Asked on :05 October 2019:09:37:16 AM

 How is Lichen helpful in soil formation?

-Added by Himanshi Verma Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma
 Lichen grows on the surface of stones. In this order they release a substance which make the surface of stone like powder and form a thin layer.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:33 AM


Question 541. Asked on :04 October 2019:06:10:04 PM

 What is fuel 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
A fuel is any material that can be made to react with other substance so that it releases energy as heat energy or to be used for work.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:46 AM


Question 542. Asked on :04 October 2019:06:09:21 PM

 What is combustion 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Combustion, or burning, is a high-temperature exothermic redox chemical reaction between a fuel and an oxidant, usually atmosphere oxygen, that produce oxidized, often gaseous product in a mixture termed as smoke. Combustion in a fire produces a flame, and the heat produced can make combustion self-sustaining.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:17:59 AM


Question 543. Asked on :04 October 2019:05:57:27 PM

Write any one benefit of manure

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Rohit Rajput
 It make soil porous 

-Answered by Rohit Rajput On 13 October 2019:11:17:21 AM


Question 544. Asked on :03 October 2019:07:55:44 PM

 In dicot plants ,stomata are found on the ............. of leaves?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Process In Plants

Answer:

Nishant Verma

 Upper surface of leave


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:22:40 AM


Question 545. Asked on :03 October 2019:07:51:29 PM

 Which of the following is not ultimately derived from sun ,s energy? 

-Added by Aarohi Chauhan Science » Natural Resources

Answer:

Nishant Verma

 Fossil fuel is the answer 


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:20:53 AM


Question 546. Asked on :03 October 2019:07:45:13 PM

 Fuel used in thermal powre plamt is?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Resources Of Engry

Answer:

Rohit Rajput
Fossil

-Answered by Rohit Rajput On 13 October 2019:11:22:41 AM


Question 547. Asked on :03 October 2019:07:35:30 PM

 The strenth of magnetic field inside a long current carrying straight solenoid is ?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Magnetic Effects Of Electric Current

Answer:

Nishant Verma
Same at all place.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:21:23 AM


Question 548. Asked on :03 October 2019:07:32:16 PM

 In a food chain , the thied tropic level is always occupied by?

-Added by Aarohi Chauhan Science » FOOD CHAIN

Answer:

Nishant Verma
Carnivores

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:21:36 AM


Question 549. Asked on :03 October 2019:07:29:10 PM

 Sodium carbonate is a basic salt because it is a salt of?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Chemicall Reaction

Answer:

Nishant Verma

 WEAK ACID AND WEAK BASE .


-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:21:49 AM


Question 550. Asked on :03 October 2019:07:24:37 PM

 Which of the following is not associated with growth of plant? 

-Added by Aarohi Chauhan Science » Growth In Plants

Answer:

Nishant Verma
Abscisic acid is an example of hormone which inhibits growth of plant. ... on growth (b) which does not depend on growthLakhmir Singh & Manjit Kaur- Biology.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:22:12 AM


Question 551. Asked on :03 October 2019:11:12:53 AM

 example how the uses of CNG in automobiles has reduced pollution in our cities?

-Added by Sohail alam Science » Combustion And Flame `

Answer:

priyanshu kumar
Combustion of fuels like petroleum causes formation of unburnt carbon particles along with carbon monoxide gas. These harmful pollutants enter the air and cause respiratory diseases. ... It is a comparatively cleaner fuel. Therefore, the use of CNG has reduced pollution in our cities

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:31:44 PM


Question 552. Asked on :03 October 2019:11:07:28 AM

 Compare L.p.G and wood s fuels

-Added by Sohail alam Science » Combustion And Flame `

Answer:

priyanshu kumar
Thus, using wood as a fuel causes deforestation. Therefore, slowly wood is replaced by LPG, which is a liquefied form of petroleum gas. It does not give out smoke and other pollutants and is a cleaner fuel. Again, fuel efficiency of LPG is more than that of wood.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:32:29 PM


Question 553. Asked on :03 October 2019:10:55:55 AM

Can the process of rusting be called combustion ?Discuss?

-Added by Sohail alam Science » Combustion And Flame `

Answer:

priyanshu kumar
Can the process of rusting be called combustion? ... The process of rusting cannot be called combustion because in this process no heat and light is produced. Due to this reason iron is not considered as combustible substance.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:33:13 PM


Question 554. Asked on :03 October 2019:10:52:24 AM

 Which zone of a flame does a goldsmith us for melting gold and silver and why?

-Added by Sohail alam Science » Combustion And Flame `

Answer:

priyanshu kumar
goldsmith uses the outer zone (non-luminous zone) of candle flame to melt gold and silver because it is hottest zone and has more temperature.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:34:17 PM


Question 555. Asked on :03 October 2019:10:47:02 AM

 Explain how Co2 is able to control fires ?

-Added by Sohail alam Science » Combustion And Flame `

Answer:

priyanshu kumar
Combustion of fuels like petroleum causes formation of unburnt carbon particles along with carbon monoxide gas. These harmful pollutants enter the air and cause respiratory diseases. ... It is a comparatively cleaner fuel. Therefore, the use of CNG has reduced pollution in our cities.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:34:44 PM


Question 556. Asked on :03 October 2019:10:40:44 AM

 what is nitrogen cycle?

-Added by Sohail alam Science » Crop Production And Management

Answer:

priyanshu kumar
The nitrogen cycle involves three major steps: nitrogen fixation, nitrification, and denitrification. It is a cycle within the biosphere which involves the atmosphere, hydrosphere, and lithosphere. ... Approximately 78% of air is NitrogenNitrogen is important to life because it is a key part of amino and nucleic acids

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:35:45 PM


Question 557. Asked on :02 October 2019:08:57:14 PM

 What is chical reaction?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Chemical Reactions And Equations

Answer:

priyanshu kumar
a process that involves rearrangement of the molecular or ionic structure of a substance, as distinct from a change in physical form or a nuclear reaction.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:37:28 PM


Question 558. Asked on :01 October 2019:10:39:05 AM

 Celsius and Fahrenheit show the same temperature at

-Added by Akki chauhan Science » Science Questions

Answer:

Nishant Verma
 40

-Answered by Nishant Verma On 08 October 2019:09:22:22 AM


Question 559. Asked on :29 September 2019:10:49:49 AM

 What is the full form IUPAC?

-Added by Himanshi Verma Science » Atom And Molecules

Answer:

priyanshu kumar
 Full form of IUPAC is International Union of Pure and Applied Chemistry.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:15:31 AM


Question 560. Asked on :29 September 2019:10:45:14 AM

 What are the postulates of Dalton's theory?

-Added by Himanshi Verma Science » Atoms And Molecules

Answer:

priyanshu kumar

1. All matter is made up of very tiny particles called atoms.

2. Atoms are indivisible particles, which cannot be created or destroyed in a chemical reaction.

3. Atoms of a given element are identical in mass and chemical properties.

4. Atoms of different element have different masses and chemical properties.

5. The relative number and kinds of atoms are constant in a given compound.

6. Atoms combine in the ratio of small whole numbers to form compound.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:15:45 AM


Question 561. Asked on :29 September 2019:10:39:31 AM

 Write two laws of Chemical combination.

-Added by Himanshi Verma Science » Atoms And Molecules

Answer:

priyanshu kumar

Law of conservation of mass: It states that mass can neither be created nor be destroyed in chemical reaction.

Law of constant proportion: In a chemical substance the elements are always present in definite proportion by mass. 

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:15:58 AM


Question 562. Asked on :28 September 2019:07:49:50 AM

What is displacement?

-Added by Himanshi Verma Science » Motion

Answer:

priyanshu kumar
It is defined as the change in position of an object. It is a vector quantity and has a direction and magnitude. It is represented as an arrow that points from the starting position to the final position. For Example- If an object moves from A position to B, then the object’s position changes. This change in position of an object is known as Displacement.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:30:17 AM


Question 563. Asked on :28 September 2019:07:46:26 AM

What is the element present on lead pencil?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
 Graphite (carbon)

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:30:57 AM


Question 564. Asked on :28 September 2019:07:44:41 AM

Name the gas which is found in soda water.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metal

Answer:

priyanshu kumar
 Carbon dioxide

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:31:10 AM


Question 565. Asked on :28 September 2019:07:43:07 AM

 Glaucoma is a disease of which organ?

-Added by Himanshi Verma Science » Diseases

Answer:

priyanshu kumar
Eyes

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:31:19 AM


Question 566. Asked on :28 September 2019:07:41:19 AM

What is the other name of vitamin A?

-Added by Himanshi Verma Science » Vitamen

Answer:

Akki chauhan
 Retinol.

-Answered by Akki chauhan On 28 September 2019:10:03:56 AM


Question 567. Asked on :28 September 2019:07:38:21 AM

Which semiconductor is used in the making of Integrated circuit (IC) in electronics device?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan
Silicon

-Answered by Akki chauhan On 28 September 2019:10:03:44 AM


Question 568. Asked on :28 September 2019:07:36:32 AM

Which is the purest form of carbon?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
 Graphite.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:31:54 AM


Question 569. Asked on :28 September 2019:07:34:45 AM

What is the SI unit of power?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

priyanshu kumar
 Watt is the SI unit of power.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:32:06 AM


Question 570. Asked on :27 September 2019:10:59:49 AM

What is neutral atom?

-Added by Himanshi Verma Science » Structure Of The Atom

Answer:

priyanshu kumar
 Generally, all atoms are electrically neutral, because the number of positively charged particles protons are equal to negatively charged particles electron in any atom. This is the cause to be an atom neutral and net charges on it is zero.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:53:40 AM


Question 571. Asked on :27 September 2019:10:54:03 AM

 What is molecular mass?

-Added by Himanshi Verma Science » Atoms And Molecules

Answer:

priyanshu kumar
The mass of a molecule that is equal to the sum of the masses of all the atoms contained in the molecule.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:53:54 AM


Question 572. Asked on :27 September 2019:10:49:23 AM

 Who discover electron, proton and neutron?

-Added by Himanshi Verma Science » Structure Of The Atom

Answer:

priyanshu kumar
The neutron was discovered in 1932 by the English physicist James Chadwick. Electron was discovered by J. J. Thomson in 1897. Proton was discovered by E. goldstein. 

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:54:15 AM


Question 573. Asked on :27 September 2019:10:45:42 AM

 What is molar mass?

-Added by Himanshi Verma Science » Atomic

Answer:

priyanshu kumar
The mass of one mole of atom of that element is known as Molar mass. Molar mass of atom is also known as atomic mass.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:54:27 AM


Question 574. Asked on :24 September 2019:07:51:57 PM

 If two faces of rectangular slab are not parallel, what will happen?

-Added by Himanshi Verma Science » Physics

Answer:

Rohit Rajput
If a light ray needs to go in reverse, it needs to rehash a similar way. This will be conceivable if, if there should arise an occurrence of a section of refractive material, the angle of rate is equivalent to the angle of emergence. Or on the other hand episode and emanant rays are parallel to one another.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2019:06:31:12 PM


Question 575. Asked on :24 September 2019:07:44:39 PM

 Define the term Volt?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

priyanshu kumar
One volt is the potential difference between two points in a current carrying conductor when 1 joule of work is done to move a charge of 1 coulomb from one point to another.

-Answered by priyanshu kumar On 01 October 2019:10:13:57 AM


Question 576. Asked on :24 September 2019:07:40:43 PM

 Which enzyme found in human being mouth ?

-Added by Shalu Shukla Science » Life Process

Answer:

priyanshu kumar
salivary amalyse.

-Answered by priyanshu kumar On 01 October 2019:10:14:10 AM


Question 577. Asked on :24 September 2019:07:40:33 PM

 Write the uses of convex mirror.

-Added by Himanshi Verma Science » Physics

Answer:

priyanshu kumar

 A convex mirror always produces a smaller, virtual and erect image of an object.

In convex mirror, the length of the image is shorter than that of the object.

-Answered by priyanshu kumar On 01 October 2019:10:14:20 AM


Question 578. Asked on :24 September 2019:07:35:54 PM

 What is Radius of curvature?

-Added by Himanshi Verma Science » Physics

Answer:

Rohit Rajput
The distance (PC) between the centre of curvature and pole of a spherical mirror is known as the radius of curvature.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2019:06:35:11 PM


Question 579. Asked on :24 September 2019:06:39:14 PM

 What is full form of AG.

-Added by Akki chauhan Science » Full Forms

Answer:

priyanshu kumar
 ANTIGUA AND BARBUDA

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:12:09:26 PM


Question 580. Asked on :22 September 2019:07:44:17 PM

What is Rancidity?

-Added by Rohit Rajput Science » Chemical Reaction And Equation

Answer:

Suraj Kumar
The oxidation of fats and oils when exposed to air is known as rancidity. It leads to bad smell and bad taste of food.

-Answered by Suraj Kumar On 07 November 2019:08:39:22 AM


Question 581. Asked on :22 September 2019:07:43:29 PM

What is Decomposition Reaction?

-Added by Rohit Rajput Science » Chemical Reaction And Equation

Answer:

Suraj Kumar
The reaction in which a compound splits into two or more simple substance is called decomposition reaction.

-Answered by Suraj Kumar On 07 November 2019:08:39:33 AM


Question 582. Asked on :22 September 2019:07:41:50 PM

What is Endothermic Reactions?

-Added by Rohit Rajput Science » Chemical Reaction And Equation

Answer:

Suraj Kumar
The reactions which require energy in the form of heat, light or electricity to break reactants are called endothermic reactions.

-Answered by Suraj Kumar On 07 November 2019:08:39:45 AM


Question 583. Asked on :21 September 2019:05:06:53 PM

What is Products?

-Added by Akki chauhan Science » Chemical And Physical Changes

Answer:

priyanshu kumar
In marketing, a product is an object or system made available for consumer use; It is anything that can be offered to a market to satisfy the desire or need of a customer.

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:12:44:40 PM


Question 584. Asked on :21 September 2019:05:06:03 PM

What is reactants?

-Added by Akki chauhan Science » Chemical Reaction And Equation

Answer:

priyanshu kumar
A substance that takes part in and undergoes change during a reaction.

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:12:45:02 PM


Question 585. Asked on :16 September 2019:10:18:12 AM

 What is chemical reaction?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Chemical Reactions

Answer:

priyanshu kumar
process that involves rearrangement of the molecular or ionic structure of a substance, as distinct from a change in physical form or a nuclear reaction.

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:22:10 PM


Question 586. Asked on :16 September 2019:10:13:21 AM

 परिनालिका क्या होती है ?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Magnetic Fields Of Electric Current

Answer:

priyanshu kumar

परिनालिका की परिभाषा है :- जब किसी चीनी मिट्टी से बनी बेलनाकार नलिका जिसकी लम्बाई अधिक हो तथा त्रिज्या बहुत कम हो , पर ताँबे का तार लपेटा जाता है इस व्यवस्था को परिनालिका कहते है।


-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:22:34 PM


Question 587. Asked on :16 September 2019:10:09:19 AM

 What is diffusion?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar
Diffusion is the movement of a substance from an area of high concentration to an area of low concentration. Diffusion happens in liquids and gases because their particles move randomly from place to place. Diffusion is an important process for living things; it is how substances move in and out of cells.

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:22:44 PM


Question 588. Asked on :15 September 2019:09:47:39 PM

State third law of motion along with suitable example.

-Added by Khushi Chauhan Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

Are you sitting down for this? If not, take a seat. You might notice that you're not falling through the chair or floor. That's because the forces acting on you are balanced. A force is a push or a pull in a given direction. The force of gravity pulling you down against your chair is balanced by the force of the chair pushing up against you.

The forces acting on you as you sit in your chair are just one example of Newton's third law, which states that for every action force there is an equal and opposite reaction force. In fact, all forces come in pairs. No force exists in isolation. That's one of the fundamental symmetries of our universe.


-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:22:54 PM


Question 589. Asked on :15 September 2019:12:17:06 PM

 Write the ways of saving fossil fuels.

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

priyanshu kumar

1. Walking short distances.

2. Where possible switch off unneccessary light 

3.  Use of efficient appliances.

4. Use of public transport 

5. Repair of faulty water taps.

6. Promotion of solar energy.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:05:20 PM


Question 590. Asked on :15 September 2019:12:14:09 PM

 Describe briefly the three ways in which individual with a particular trait may increase  in population.

-Added by Himanshi Verma Science » Environment

Answer:

priyanshu kumar

 1. Variation helps in survival of individual

2. Sexual reproduction results in variation.

3. Adaptation and natural selection.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:05:43 PM


Question 591. Asked on :15 September 2019:12:12:24 PM

 What is the full form of STD?

-Added by Himanshi Verma Science » G.k

Answer:

priyanshu kumar
Sexually Transmitted Diseases.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:06:07 PM


Question 592. Asked on :15 September 2019:11:06:10 AM

What is Electric Power?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

priyanshu kumar
The rate of doing work is Power. 

p=V×I

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:24:58 PM


Question 593. Asked on :15 September 2019:11:05:38 AM

What is Unit?


-Added by Akki chauhan Science » Electicity

Answer:

priyanshu kumar
The Commercial unit of Electrical energy is Unit.

Commercial unit= 1KWH.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:25:09 PM


Question 594. Asked on :15 September 2019:11:05:07 AM

Define 1 watt.

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

priyanshu kumar
1 Watt = 1 Volt × 1 Ampere.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:25:23 PM


Question 595. Asked on :14 September 2019:10:24:39 AM

 What is electrolytic decomposition?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan
When electricity is passed through a molten compound which is ionic in nature, then the ions of the compound which is ionic in nature, then the ions of the compound separate into its component, thereby decomposing the compond. It is used in separating hydrogen and oxygen gas from water. It is also used to seprate gases or elements

-Answered by Akki chauhan On 14 September 2019:12:42:10 PM


Question 596. Asked on :13 September 2019:05:55:16 PM

 Who was discovered fermentation and when?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar
Fermentation is the process of conversion of sugar into alcohol. The scientist who discovered fermentation was Louis Pasteur in 1857.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:37:00 PM


Question 597. Asked on :13 September 2019:08:00:24 AM

 What is antibiotic 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 The medicine that kill or stop the growth of disease causing microorganisms called antibiotic 

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:46:45 PM


Question 598. Asked on :13 September 2019:07:55:17 AM

 What is antiseptic 

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Medicine 

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:46:55 PM


Question 599. Asked on :11 September 2019:07:08:17 PM

Expain the process of nitrogen cycle. 

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Atmospheric Nitrogen

Answer:

priyanshu kumar

The nitrogen cycle is the biogeochemical cycle by which nitrogen is converted into multiple chemical forms as it circulates among atmosphereterrestrial, and marine ecosystems. The conversion of nitrogen can be carried out through both biological and physical processes. Important processes in the nitrogen cycle include fixationammonificationnitrification, and denitrification. The majority of Earth's atmosphere (78%) is atmosphere nitrogen,[16] making it the largest source of nitrogen. However, atmospheric nitrogen has limited availability for biological use, leading to a scarcity of usable nitrogen in many types of ecosystems.

The nitrogen cycle is of particular interest to ecologists because nitrogen availability can affect the rate of key ecosystem processes, including primary production and decomposition. Human activities such as fossil fuel combustion, use of artificial nitrogen fertilizers, and release of nitrogen in wastewater have dramatically altered the global nitrogen cycle.[17][18][19] Human modification of global nitrogen cycle can negatively affect the natural environment system and also human health

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:48:54 PM


Question 600. Asked on :11 September 2019:11:23:02 AM

Write the symbol of Phosporus.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 P is the symbol of phosphorous 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:14 PM


Question 601. Asked on :11 September 2019:11:21:34 AM

Write the symbol of Silicon.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar
 Si is the symbol of of silicon

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:24 PM


Question 602. Asked on :11 September 2019:11:19:33 AM

Write the symbol of Aluminium.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 All is the symbol of aluminium 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:36 PM


Question 603. Asked on :11 September 2019:11:18:42 AM

Write the symbol of Magnesium.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Mg is the symbol of magnesium 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:45 PM


Question 604. Asked on :11 September 2019:11:18:04 AM

Write the symbol of Sodium.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Na is the symbol of sodium 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:49:55 PM


Question 605. Asked on :11 September 2019:11:17:38 AM

Write the symbol of Neon.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Ne is the symbol of neon


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:50:06 PM


Question 606. Asked on :11 September 2019:11:11:45 AM

Write the symbol of Fluorine.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 F is the symbol 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:50:44 PM


Question 607. Asked on :11 September 2019:11:11:05 AM

Write the symbol of Oxygen.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Answer is o2


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:50:53 PM


Question 608. Asked on :11 September 2019:11:09:33 AM

Write the symbol of Nitrogen?

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 N is the symbol of nitrogen 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:09 PM


Question 609. Asked on :11 September 2019:11:06:56 AM

Write the symbol of Carbon.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 c is the symbol of carbon 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:18 PM


Question 610. Asked on :11 September 2019:11:06:24 AM

Write the symbol of Boron?

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 B is the symbol of boron 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:28 PM


Question 611. Asked on :11 September 2019:11:00:44 AM

Write the symbol of Beryllium?

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar

 Be is the answer 


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:37 PM


Question 612. Asked on :11 September 2019:10:59:43 AM

Write the symbol of Lethium.

-Added by Akki chauhan Science » Periodic Classification Of Elements

Answer:

priyanshu kumar
Li.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:51:51 PM


Question 613. Asked on :11 September 2019:10:29:17 AM

Kapde kitne Prakar ke deshon se banae Jaate Hai?

-Added by priyanshu kumar Science » Translation Aur Plastic

Answer:

priyanshu kumar
There are two main types of fabrics: natural and synthetic. Natural fabrics such as wool, cotton, silk, and linen are made from animal coats, cotton-plant seed pods, fibers from silkworms, and flax (fiber from the stalk of a plant), respectively.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:52:19 PM


Question 614. Asked on :11 September 2019:10:24:49 AM

 Sukshm Jeev ko kis yantra ki sahayata Se Dekha Ja sakta hai?

-Added by priyanshu kumar Science » Sukshm Jeev Mitra AVM Shatru

Answer:

priyanshu kumar

 Sukshm Darshi

-Answered by priyanshu kumar On 11 September 2019:10:25:57 AM


Question 615. Asked on :11 September 2019:10:16:21 AM

 East kis Prakar ka sukshm Jeev hai?

-Added by priyanshu kumar Science » Sukhdham Mitra AVM Shatru

Answer:

priyanshu kumar

 Kavak

-Answered by priyanshu kumar On 11 September 2019:10:18:44 AM


Question 616. Asked on :10 September 2019:10:29:57 AM

 What is the function of Placenta?

-Added by Himanshi Verma Science » Placenta

Answer:

priyanshu kumar
It provides a large surface area for nutrients/ glucose and oxygen to pass from the mother's side to the embryo and waste substances from the embryo's side to the mothers blood.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:28:39 PM


Question 617. Asked on :10 September 2019:10:26:44 AM

 Why are the coils of electric toaster made of an alloy rather than a pure metal?

-Added by Himanshi Verma Science » Magnetic Effects Of Electricity

Answer:

priyanshu kumar
Alloys have higher resistivity and do not oxidise or burn readily at high tempratures.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:28:48 PM


Question 618. Asked on :10 September 2019:10:22:34 AM

What is tetravalency?

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

priyanshu kumar
Since carbon has a valency of 4, so it is capable of bonding with four others atoms of carbon or atom of elements like oxygen, hydrogen, nitrogen, sulphur, chlorine, etc.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:28:58 PM


Question 619. Asked on :10 September 2019:10:18:57 AM

What is the reason for the formation of strong bonds by carbon?

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

priyanshu kumar
 The reason for the formation of strong bonds by carbon is due to its small size, which enables the nucleus to hold on to the shared pair of electrons strongly.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:29:26 PM


Question 620. Asked on :10 September 2019:10:15:29 AM

 When does concave mirror form a virtual image?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

priyanshu kumar
Concave mirror will form a virtual image when the object between pole and the focus.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:29:36 PM


Question 621. Asked on :10 September 2019:10:11:39 AM

 How will you test in the laboratory, whether the given sample of water is hard or soft?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

priyanshu kumar
When few drops of soap solution are added in the given sample of water, if lather is formed with soap then water is soft water. If lather is not formed then water is hard.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:29:45 PM


Question 622. Asked on :10 September 2019:10:09:06 AM

 How does guard cells help in opening of stomata?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar
Guard cells are bean shaped cells which on swelling opens the pore.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:29:55 PM


Question 623. Asked on :10 September 2019:10:07:04 AM

 What are the conditions for observing a rainbow?

-Added by Himanshi Verma Science » Light

Answer:

Akki chauhan

1. The sun should shine brightly after rainfall.

2. Sun should be at the back of the observer.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:36:12 AM


Question 624. Asked on :10 September 2019:10:04:17 AM

 What is the cause of dispersion of light?

-Added by Himanshi Verma Science » Light And Reflection

Answer:

priyanshu kumar
When white light passes through a glass prism, different constituent colours bends through different angles with respect to the incident ray and hence are seprated.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:30:24 PM


Question 625. Asked on :10 September 2019:10:01:49 AM

 What is dispersion of white  light?

-Added by Himanshi Verma Science » Light And Reflection

Answer:

Akki chauhan
Splitting of white light into seven constituent colours by a prism is called dispersion of white light.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:37:24 AM


Question 626. Asked on :10 September 2019:09:58:23 AM

 What is homologous series?

-Added by Himanshi Verma Science » Chemical Compoud

Answer:

priyanshu kumar
Homologous series is a series of organic compounds having same general formula, all members of the compounds show same chemical properties, with slight gradation in physical properties.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:31:01 PM


Question 627. Asked on :10 September 2019:09:54:42 AM

 Describe the briefly the three ways in which individual with a particular trait may increase in population?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Akki chauhan

 1. Variation helps in survival of individuals

2. Sexual reproduction results in variation.

3. Adaptation and natural selection.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:37:44 AM


Question 628. Asked on :10 September 2019:09:51:37 AM

 What is stomata? Give two functions of stomata.

-Added by Himanshi Verma Science » Life Process

Answer:

Akki chauhan
The tiny pores or openings present under the leaves of the plants is called stomataTwo functions of stomata:                                                                                                                                  (i) It helps in breathing of the plants.                                                                                                               (ii) It helps in exchange of gases which takes place inside the plant cells.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:38:01 AM


Question 629. Asked on :10 September 2019:09:49:14 AM

 What is implantation?

-Added by Himanshi Verma Science » Life Processes

Answer:

priyanshu kumar
The phenomenon in which zygote fixes itself on the inner thick wall of uteres, for further development is called implantation.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:21:24 PM


Question 630. Asked on :10 September 2019:09:47:41 AM

 Which pancreatic enzyme is effective in digestion of proteins?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar

Pancreatic trypsin.


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:32:08 PM


Question 631. Asked on :10 September 2019:09:45:04 AM

 Give an example of photochemical reaction.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar
  In black and white photography, photons of light breaks the bond of AgBr to form Ag and bromine.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:32:37 PM


Question 632. Asked on :10 September 2019:09:40:32 AM

 What is reactivity series?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

priyanshu kumar

  The arrangement of metals in the vertical column in the order of decreasing reactivity is called reactivity series.


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:34:00 PM


Question 633. Asked on :10 September 2019:09:35:54 AM

 Explain two ways by which age of fossil fuels can be estimated?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

priyanshu kumar

  1. Relative method- fossils found closer to the surface are more recent than those in deeper layer.

2. By detecting the ratios of different isotopes of the same element in the fossil materials.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:34:09 PM


Question 634. Asked on :10 September 2019:09:32:19 AM

 Why are fossils considered important in the study of evolution?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

priyanshu kumar
 fossil fuels provide evidence in favour of evolution evolutionary relationship by providing missing links.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:34:27 PM


Question 635. Asked on :10 September 2019:09:28:56 AM

 In the electrolysis of water, name the gas collected at anode and cathode?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

priyanshu kumar
In the electrolysis of water, the gas collected at cathode is hydrogen and the gas collected at anode is hydrogen.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:34:38 PM


Question 636. Asked on :10 September 2019:09:26:24 AM

 Why is there a need to harness non conventional sources of energy?

-Added by Himanshi Verma Science » Sources Of Energy

Answer:

Akki chauhan

i) Our demand for energy is increasing to improve quality of life and growth of population

ii) Fossil fuels are limited

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:45:55 AM


Question 637. Asked on :10 September 2019:09:25:21 AM

 Name two unisexual flowers?

-Added by Himanshi Verma Science » Flowers

Answer:

priyanshu kumar
 Papaya and watermelon.

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:04:03:53 PM


Question 638. Asked on :08 September 2019:11:01:13 AM

Why should curd and sour substances not be kept in brass and copper vessels?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

priyanshu kumar
Curd and other sour substances contain acids, Therefore when they are kept brass and copper vessels, the metals react with acid. To liberate hydrogen gas and harmful products, thereby spoiling the food. 

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:45:10 PM


Question 639. Asked on :07 September 2019:08:49:15 AM

Write the dieseas caused by virus

-Added by Sohail alam Science » Microorganism Friend And Foe

Answer:

priyanshu kumar
Polio, Hepatitis A, Measles and Chickenpox. 

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:01:50 PM


Question 640. Asked on :06 September 2019:08:01:31 PM

 What is malleability?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput
Some metals can be beaten into thin sheets. This property of metals is called malleability.

-Answered by Rohit Rajput On 06 September 2019:08:29:51 PM


Question 641. Asked on :06 September 2019:07:57:59 PM

 Write the three allotropes of carbon.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

Rohit Rajput

1. Diamond

2. Graphite

3. Buckminsterfullerenc

-Answered by Rohit Rajput On 06 September 2019:08:21:42 PM


Question 642. Asked on :06 September 2019:07:55:02 PM

 What is anodising?

-Added by Himanshi Verma Science » Metals And Nonmetal

Answer:

priyanshu kumar
 Anodising is a process of forming a thick layer of aluminium. Aluminium develops a thin oxide layer when exposed to air.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:26:00 PM


Question 643. Asked on :06 September 2019:07:53:25 PM

 What is ores?.

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar

  The minerals contain a very high percentage of a particular metal and the metal can be profitably extracted from it. These minerals are called ores.


-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:26:31 PM


Question 644. Asked on :06 September 2019:07:51:54 PM

 What is gangue?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
 Ores mined from the earth are usually contaminated with large amount of impurities such as soil, sand etc are called gangue.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:26:39 PM


Question 645. Asked on :06 September 2019:07:50:34 PM

 What is minerals?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
The elements or compounds which  occur naturally in the earth crust is called minerals. 

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:26:54 PM


Question 646. Asked on :06 September 2019:07:47:14 PM

 What is roasting?

-Added by Himanshi Verma Science » Metal And Non Metals

Answer:

priyanshu kumar
The sulphide ores are converted into oxides by heating strongly in the presence of excess air. This process is called roasting.

-Answered by priyanshu kumar On 06 October 2019:09:53:29 AM


Question 647. Asked on :06 September 2019:03:51:50 PM

 The main use of petrol is________ .

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
in vehicle.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:29:16 PM


Question 648. Asked on :06 September 2019:03:50:38 PM

 What is petroleum refinery?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Petroleum refining processes

Description

Petroleum refining processes are the chemical engineering processes and other facilities used in petroleum refineries to transform crude oil into useful products such as liquefied petroleum gas, gasoline or petrol, kerosene, jet fuel, diesel oil and fuel oils.

-Answered by Akki chauhan On 06 September 2019:08:26:17 PM


Question 649. Asked on :06 September 2019:03:49:57 PM

 What is petroleum?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam
Petroleum

Description

Petroleum is a naturally occurring, yellowish-black liquid found in geological formations beneath the Earth's surface. It is commonly refined into various types of fuels.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:22:37 PM


Question 650. Asked on :06 September 2019:03:46:58 PM

 How petroleum is formed?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
A fossil fuel, petroleum is formed when large quantities of dead organisms, mostly zooplankton and algae, are buried underneath sedimentary rock and subjected to both intense heat and pressure. Petroleum has mostly been recovered by oil drilling (natural petroleum springs are rare).

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:31:12 PM


Question 651. Asked on :06 September 2019:03:44:39 PM

 What is petrochemicals?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Vlothes

Answer:

priyanshu kumar
Petrochemical

Petrochemicals are chemical products
derived from petroleum. Some chemical compounds made from petroleum are also obtained from other fossil fuels, such as coal or natural gas, or renewable sources such as corn, palm fruit or sugar cane. The two most common petrochemical classes are olefins and aromatics.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:34:36 PM


Question 652. Asked on :06 September 2019:03:43:24 PM

 Give 4 uses of Coal tar.

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Petroleum

Answer:

priyanshu kumar
Coal tar is used in medicated shampoo, soap and ointment. It demonstrates antifungal, anti-inflammatory, anti-itch, and antiparasitic properties. It may be applied topically as a treatment for dandruff and psoriasis, and to kill and repel head lice. It may be used in combination with ultraviolet light therapy

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:34:48 PM


Question 653. Asked on :06 September 2019:03:43:40 PM

 Write one use of coal tar?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Coal tar are used in starting material for various substance.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:35:36 PM


Question 654. Asked on :06 September 2019:03:42:20 PM

 Explain What is Global Warming ?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Global Warming

Answer:

Akki chauhan
Global warming refers to global averages, with the amount of warming varying by region. Since the pre-industrial period, global average land temperatures have increased almost twice as fast as global average temperatures.

-Answered by Akki chauhan On 06 September 2019:08:04:08 PM


Question 655. Asked on :06 September 2019:03:41:34 PM

 How can we control or save petrol?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Petroleum

Answer:

Master Purushottam
15 Ways to Save Fuel
  1. Avoid Long Idling. ...
  2. Clean Out the Trunk and Eliminate Unnecessary Weight. ...
  3. Keep Tires Inflated to the Correct Pressure. ...
  4. Don't Buy Premium Fuel. ...
  5. Encourage Drivers to Observe Posted Speed Limits. ...
  6. Shop Around for Best Fuel Prices. ...
  7. 7. Make Drivers Energy Conscious. ...
  8. Use Air Conditioning Sparingly.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:27:23 PM


Question 656. Asked on :06 September 2019:03:40:17 PM

 Explain the process of formation of Petroleum.

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Petroleum

Answer:

priyanshu kumar

 Petroleum was formed from dead organisms that got buried in the sea millions of years ago. ... Lack of air, high temperature, and high pressure transformed these dead organisms into petroleum and natural gas.


-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:12:44 AM


Question 657. Asked on :06 September 2019:03:39:21 PM

 What is pressure?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Force And Pressure

Answer:

priyanshu kumar

 Pressure is the force applied perpendicular to the surface of an object per unit area over which that force is distributed. Gauge pressure is the pressure relative to the ambient pressure. Various units are used to express pressure. 


-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:19:47 AM


Question 658. Asked on :06 September 2019:03:37:18 PM

 What precaution must be taken while taking Streptomycin?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Micro -organisms

Answer:

priyanshu kumar
1)We should not take dose of antibiotics. 2)Antibiotics should not be taken empty stomach. 3)We should complete the dose of antibiotic as advised by the doctor. 4)We should take antibiotic only after consulting a doctor.

-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:20:20 AM


Question 659. Asked on :06 September 2019:03:37:16 PM

 Name things get from coal?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Coal tar.

-Answered by priyanshu kumar On 08 October 2019:09:20:39 AM


Question 660. Asked on :06 September 2019:03:33:58 PM

 What is carbonisation?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Akki chauhan
The slows process of converson od dead vegetation into coal is called carbonisation.

-Answered by Akki chauhan On 06 September 2019:08:09:00 PM


Question 661. Asked on :06 September 2019:03:24:06 PM

 Write one use of coal?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 for making fuel.


-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:39:09 PM


Question 662. Asked on :06 September 2019:01:23:42 PM

 Define ossilation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
This movement of energy between the two forms is what causes the oscillation. Eventually, any physical oscillator stops moving because of friction. To keep it going, you have to add a little bit of energy on each cycle. In a pendulum clock, the energy that keeps the pendulum moving comes from the spring.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:44:10 PM


Question 663. Asked on :06 September 2019:01:22:42 PM

 What is simple pendulum?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Pendulum

Description

A pendulum is a weight suspended from a pivot so that it can swing freely. When a pendulum is displaced sideways from its resting, equilibrium position, it is subject to a restoring force due to gravity that will accelerate it back toward the equilibrium position.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:44:16 PM


Question 664. Asked on :06 September 2019:01:20:36 PM

 Write the basic unit of speed? 

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Meter/second.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:46:23 PM


Question 665. Asked on :06 September 2019:01:16:15 PM

 Write the basic unit of time?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Second. 

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:46:32 PM


Question 666. Asked on :05 September 2019:10:46:52 PM

 Which teeth is used for cutting.


-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Incisor

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:55:55 PM


Question 667. Asked on :05 September 2019:05:38:41 PM

 What are shearing?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Shearing (physics) From Wikipedia, the free encyclopedia. Shearing in continuum mechanics refers to the occurrence of a shear strain, which is a deformation of a material substance in which parallel internal surfaces slide past one another. It is induced by a shear stress in the material

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:41:30 PM


Question 668. Asked on :05 September 2019:05:32:41 PM

 What are rearing?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Rearing of sheep means to look after the sheep by providing them food, shelter and health care. breeding is done to obtain animals with desired characters . ... these are then crossed [ made to reproduce ] to obtain new breed of the animals having desirable characters of both parents . this is called selective breeding.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:18:52 AM


Question 669. Asked on :05 September 2019:05:28:59 PM

 What are lichens?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
A lichen is a composite organism that arises from algae or cyanobacteria living among filaments of multiple fungi species in a mutualistic relationship. The combined lichen has properties different from those of its component organisms. Lichens come in many colors, sizes, and forms.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:19:00 AM


Question 670. Asked on :05 September 2019:05:26:59 PM

 What are symbiosis?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Symbiosis is any type of a close and long-term biological interaction between two different biological organisms, be it mutualistic, commensalistic, or parasitic. The organisms, each termed a symbiont, may be of the same or of different species.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:47:05 PM


Question 671. Asked on :05 September 2019:05:24:46 PM

 What are chlorophyll?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Chlorophyll is any of several related green pigments found in the mesosomes of cyanobacteria, as well as in the chloroplasts of algae and plants. Its name is derived from the Greek words, khloros and phyllon. Chlorophyll is essential in photosynthesis, allowing plants to absorb energy from light.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:47:26 PM


Question 672. Asked on :05 September 2019:05:22:12 PM

 What is stomata?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
In botany, a stomata, also called a stomate, is a pore, found in the epidermis of leaves, stems, and other organs, that facilitates gas exchange. The pore is bordered by a pair of specialized parenchyma cells known as guard cells that are responsible for regulating the size of the stomatal opening. 

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:48:06 PM


Question 673. Asked on :05 September 2019:05:20:26 PM

 Which part of plants no ness food factory?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Leaves.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:48:44 PM


Question 674. Asked on :05 September 2019:05:18:29 PM

 What is autotrophs?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
An autotroph or primary producer, is an organism that produces complex organic compounds from simple substances present in its surroundings, generally using energy from light or inorganic chemical reactions. They are the producers in a food chain, such as plants on land or algae in water.

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:48:55 PM


Question 675. Asked on :05 September 2019:05:15:54 PM

 What is nutrition?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Akki chauhan
Nutrition is the science that interprets the interaction of nutrients and other substances in food in relation to maintenance, growth, reproduction, health and disease of an organism. It includes food intake, absorption, assimilation, biosynthesis, catabolism and excretion. 

-Answered by Akki chauhan On 05 September 2019:08:49:09 PM


Question 676. Asked on :05 September 2019:05:12:33 PM

 What is egestion?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Egestion is the discharge or expulsion of undigested material (food) from a cell in case of unicellular organisms, and from the digestive tract via the anus in case of multicellular organisms.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:45:58 PM


Question 677. Asked on :05 September 2019:05:10:07 PM

 What is assimilation?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Assimilation is the process in which digested food is absorbed by the “cells of the body”. It is a fundamental part of digestion. ... This is followed by the transfer of food to the portal systems of the body where it undergoes chemical changes due to the chemical secretion of the liver and other cells of the body.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:46:17 PM


Question 678. Asked on :05 September 2019:05:07:18 PM

 Name the sac which store bile juice?

-Added by Suman Kumari Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Gall blader.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:46:28 PM


Question 679. Asked on :05 September 2019:03:45:42 PM

 What is sandy soil?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
When the percentage of sand is high in a specific soil than it is called sandy soil . It has the largest particle among different soil particles. ... Generally, sandy soil is composed of- 35% sand and less than 15% silt and clay. Primarily sand is the small pieces of eroded rocks with a gritty texture.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:05:46:56 PM


Question 680. Asked on :05 September 2019:03:44:10 PM

 Which layer of soil profile is porous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 Topsoils.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:19:41 AM


Question 681. Asked on :05 September 2019:03:31:01 PM

 What are different types of soil?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Master Purushottam

 (i) sandy soil.

(ii) clayey soil.

(iii) loamy soil.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:46:48 PM


Question 682. Asked on :05 September 2019:03:23:43 PM

 How many types of soil is in nature?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 3

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:21:59 AM


Question 683. Asked on :05 September 2019:03:21:41 PM

 What is soil?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
The mixture of rock particles and humus is called soil.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:22:22 AM


Question 684. Asked on :05 September 2019:03:15:22 PM

 What is soil profile?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 A vertical section through different layers of the soil is called the soil profile.


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:23:23 AM


Question 685. Asked on :05 September 2019:03:12:06 PM

 What is weathering?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 The soil is formed by the breaking down of rocks by the action of wind, water and climate. The process is called weathering.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:03:12:42 PM


Question 686. Asked on :05 September 2019:03:10:07 PM

 What is humus?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 The rotting dead matter in the soil is called humus.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:15:28 PM


Question 687. Asked on :05 September 2019:03:08:16 PM

 Which two chemicals use to make water to germ free?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
 Chlorine and ozone.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:15:45 PM


Question 688. Asked on :05 September 2019:03:06:41 PM

 What is the work of odometer?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Nishant Verma
Odometer measures the distance travelled by the vehicle.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:03:16:00 PM


Question 689. Asked on :05 September 2019:03:04:29 PM

 What is the work of humus?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Humus make the soil fertile and provides nutrition to the plant .

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:03:05:19 PM


Question 690. Asked on :05 September 2019:03:03:00 PM

 Name the teeth used for tearing?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

Shruti Srivastva

 Canine.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:03:04:01 PM


Question 691. Asked on :05 September 2019:11:04:45 AM

Define Olfactory Indicators.

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

priyanshu kumar
An Olfactory indicator is a substance whose smell varies depending on whether it is mixed with an acidic or basic solution. Olfactory indicators can be used in the laboratory to test whether a solution is a base or an acid, a process called olfactory titration. Onion , clove oil and vanilla extract are examples.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:26 AM


Question 692. Asked on :05 September 2019:11:04:08 AM

Name the Acid present in Tamarind?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

priyanshu kumar

 Tatric acid is present in tamarind.


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:34 AM


Question 693. Asked on :05 September 2019:11:03:34 AM

Name the Acid present in Vinegar?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

priyanshu kumar

 Acetic acid is present in vinegar.


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:42 AM


Question 694. Asked on :05 September 2019:11:01:32 AM

Name the acid present in Tomato?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

priyanshu kumar

 Oxalic acid is present in tomato.


-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:24:51 AM


Question 695. Asked on :04 September 2019:07:38:02 PM

 What is Pulse Polio Programme?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Vaccination

Answer:

Master Purushottam
In Pulse Polio Abhiyan, an immunisation campaign since 1994 to eradicate poliomyelitis (polio) from India, 'pulse' stands for Post-Resuscitation and Initial Utility in Life Saving Efforts.

-Answered by Master Purushottam On 06 September 2019:06:48:44 PM


Question 696. Asked on :04 September 2019:07:36:39 PM

 Which bacteria curd contains?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » Bacteria

Answer:

priyanshu kumar
Lactobacillus.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:25:53 AM


Question 697. Asked on :04 September 2019:07:27:57 PM

What is Involuntary action?

-Added by Rohit Rajput Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar
 An involuntary action is one which occurs without the conscious choice of an organism. If it occurs specifically in response to a stimulus, it will be known as a reflex. Involuntary actions are opposite of voluntary actions that occur because of choice.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:15 AM


Question 698. Asked on :04 September 2019:07:21:43 PM

What is Voluntary Action?

-Added by Rohit Rajput Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar
Voluntary action is an anticipated goal-oriented movement. The concept arises in many areas of study, including cognitive psychology, operant conditioning, philosophy, neurology, and criminology among others, and it has various meaning depending on the context in which it is used.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:24 AM


Question 699. Asked on :04 September 2019:05:23:56 PM

 Define vector borne disease as per NVDCP.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
National Vector Borne Disease Control Programme 

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:32 AM


Question 700. Asked on :04 September 2019:05:23:27 PM

 What is the full form of NVDCP?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
National Borne Disease Control Programme.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:42 AM


Question 701. Asked on :04 September 2019:05:19:57 PM

 Write on example of unisexual flower?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
Papaya.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:54 AM


Question 702. Asked on :04 September 2019:05:17:03 PM

 What are unisexual?

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar
 It contains either only the pistil or only staments.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:27:04 AM


Question 703. Asked on :04 September 2019:05:16:05 PM

 Explain the process of seed despersal.

-Added by Shruti Srivastva Science » Science

Answer:

priyanshu kumar

 Seed dispersal is the movement, spread or transport of seeds