Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :10 April 2021:05:15:52 PM

 सामान्य तत्व किसे कहते है ? 

-Added by Raj Kumar Science » तत्वों का आवर्त वर्गीकरण

Answer:

Raj Kumar
ऐसे तत्त्व जिनकी कोर कक्षाएँ पूर्णत:एवं बाह्यतम कक्षा अपूर्णत: इलेक्ट्रानो से भरी होती है , उन्हे सामान्य तत्व कहते है | 

-Answered by Raj Kumar On 14 April 2021:12:02:59 PM


Question 2. Asked on :10 April 2021:05:12:18 PM

समस्थानिक किसे कहते है ?

-Added by Raj Kumar Science » तत्वों का आवर्त वर्गीकरण

Answer:

Raj Kumar

एक ही तत्त्व के ऐसे परमाणु जिसकी द्रव्यमान संख्या भिन्न - भिन्न एवं परमाणु संख्या एक सामान हो , उन्हे समस्थानिक कहते है | 

-Answered by Raj Kumar On 14 April 2021:12:49:42 PM


Question 3. Asked on :10 April 2021:05:07:50 PM

 संक्रमण तत्व किसे कहते है ?

-Added by Raj Kumar Science » तत्वों का आवर्त वर्गीकरण

Answer:

Raj Kumar

 जिन तत्वों के बाह्यतम कक्षा एवं बाह्यतम कक्षा  से पहले वाली कक्षा से अपूर्ण रूप से भरी हो उसे संक्रमण धातु या तत्व कहते है |

-Answered by Raj Kumar On 14 April 2021:12:59:45 PM


Question 4. Asked on :10 April 2021:05:01:20 PM

आधुनिक आवर्त सारणी मे कितने आवर्त और कितने उर्ध्व स्तंभ (समूह) हैं ?

-Added by Raj Kumar Science » तत्वों का आवर्त वर्गीकरण

Answer:

Shruti Srivastva

 18 समूह और 7 आवृत 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:55:56 PM


Question 5. Asked on :10 April 2021:04:57:15 PM

 अक्रिय गैसे किसे कहते है ? 

-Added by Raj Kumar Science » तत्वों का आवर्त वर्गीकरण

Answer:

Shruti Srivastva

18 समूह के सभी तत्त्व 

-Answered by Shruti Srivastva On 13 April 2021:12:56:40 PM


Question 6. Asked on :10 April 2021:04:54:05 PM

अष्टक का नियम बताए ?

-Added by Raj Kumar Science » तत्वों का आवर्त वर्गीकरण

Answer:

Raj Kumar

 यदि तत्वों को उनके बढ़ते हुए परमाणु द्रव्यमान के क्रम मे रखा जाए तो प्रत्येक आठवाँ तत्व एवं प्रथम तत्व के समानता पायी जाती है | इसे न्युलैडस का अष्टक का नियम कहते है | 

-Answered by Raj Kumar On 14 April 2021:01:04:42 PM


Question 7. Asked on :10 April 2021:04:52:06 PM

 संयोजकता किसे कहते है ?

-Added by Raj Kumar Science » तत्वों का आवर्त वर्गीकरण

Answer:

Raj Kumar
किसी तत्व की दुसरे तत्वों से संयोग करने की क्षमता को संयोजकता कहते है | किसी तत्व की संयोजकता उसकी संयोजी इलक़ट्रनो की मदद से ज्ञात की जाती है |

-Answered by Raj Kumar On 12 April 2021:05:06:27 PM


Question 8. Asked on :10 April 2021:04:44:30 PM

आधुनिक आवर्त सारणी के नियम बताइये ?

-Added by Raj Kumar Science » तत्वों का आवर्त वर्गीकरण

Answer:

Raj Kumar

" तत्वों के भौतिक एवं रासायनिक गुण उनके परमाणु संख्या के आवर्त फलन होते है |" इसे आधुनिक आवर्त सारणी नियम कहते है |

-Answered by Raj Kumar On 14 April 2021:01:12:58 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link