Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :09 October 2021:05:38:46 PM

 किस लेंस के द्वारा सिर्फ काल्पनिक प्रतिबिंब बनता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 concave lens


-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:33:02 PM


Question 2. Asked on :09 October 2021:05:38:14 PM

सरल सूक्ष्मदर्शी में किस लेंस का उपयोग होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 convex lens

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:33:37 PM


Question 3. Asked on :09 October 2021:05:37:45 PM

 निर्गत किरण एवं अभिलंब के बीच के कोण को क्या कहते हैं?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 निर्गत कोण

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:33:58 PM


Question 4. Asked on :09 October 2021:05:37:14 PM

 एक अवतल दर्पण की फोकस दूरी 10 सेंटीमीटर है तो उसकी वक्रता त्रिज्या कितनी होगी?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Master Mind

फोकस दूरी = 10 cm

वक्रता त्रिज्या = 2 × फोकस दूरी  

               = 2 × 10 cm 

               = 20 cm 

-Answered by Master Mind On 17 December 2021:07:25:26 AM


Question 5. Asked on :09 October 2021:05:36:46 PM

 साइड मिरर के रूप में प्रयुक्त कौन सा दर्पण होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 convex mirror

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:34:42 PM


Question 6. Asked on :09 October 2021:05:35:43 PM

 फोटोग्राफी कैमरा का अभिदृश्यक कौन से लेंस का होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 convex lens

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:34:58 PM


Question 7. Asked on :09 October 2021:05:34:05 PM

 जब प्रकाश की किरण हवा से कांच में प्रवेश करती है तो किस तरफ मुड़ जाती है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 near to the normal

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:35:38 PM


Question 8. Asked on :09 October 2021:05:33:34 PM

 प्रकाश के परावर्तन के कितने नियम हैं?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 two

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:35:56 PM


Question 9. Asked on :09 October 2021:05:26:50 PM

किस दर्पण से वस्तु का बड़ा प्रतिबिंब बनता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 concave mirror

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:36:07 PM


Question 10. Asked on :09 October 2021:05:26:16 PM

 किस दर्पण से हमेशा वस्तु को छोटा प्रतिबिंब प्राप्त होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 convex mirror

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:36:26 PM


Question 11. Asked on :09 October 2021:05:25:44 PM

 अवतल लेंस को और किस नाम से जाना जाता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 diverging lens

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:36:54 PM


Question 12. Asked on :09 October 2021:05:25:07 PM

उत्तल लेंस को और किस नाम से जाना जाता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 converging lens

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:37:21 PM


Question 13. Asked on :09 October 2021:05:24:43 PM

 अवतल लेंस की क्षमता क्या होती है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 negative

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:37:47 PM


Question 14. Asked on :09 October 2021:05:24:19 PM

 उत्तल लेंस की क्षमता क्या होती है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 positive

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:38:02 PM


Question 15. Asked on :09 October 2021:05:23:48 PM

 प्रकाश की किरणों के समय को क्या कहते हैं?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 beam

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:38:18 PM


Question 16. Asked on :09 October 2021:05:15:15 PM

 किसी उत्तल लेंस का फोकसान्तर 50 सेमी है तो उसकी क्षमता होगी?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

priyanshu kumar

 +2D

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2021:05:16:45 PM


Question 17. Asked on :09 October 2021:05:12:58 PM

 2D क्षमता वाले लेंस का फोकसान्तर होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 50 cm

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:38:53 PM


Question 18. Asked on :09 October 2021:05:12:32 PM

 प्रकाश की किरणों का पथ दर्शाने वाले चित्रों को कहा जाता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 ray diagram

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:39:17 PM


Question 19. Asked on :09 October 2021:05:11:58 PM

 लेंस की क्षमता का एस आई मात्रक होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 die apter

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:39:42 PM


Question 20. Asked on :09 October 2021:05:09:53 PM

 समतल दर्पण द्वारा प्रतिबिंब कौन सा होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 virtual

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:40:39 PM


Question 21. Asked on :09 October 2021:05:07:40 PM

मोटर कार के हेडलाइट में किस दर्पण का उपयोग किया जाता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 concave mirror

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:41:10 PM


Question 22. Asked on :09 October 2021:05:06:32 PM

 मोटर गाड़ी के चालक के सामने लगा कौन सा दर्पण होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 convex mirror

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:41:27 PM


Question 23. Asked on :09 October 2021:05:05:44 PM

 प्रकाश का वेग न्यूनतम होता है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 in glass

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:41:51 PM


Question 24. Asked on :09 October 2021:05:01:16 PM

 प्रकाश के किरण किस रेखा में गमन करती है?

-Added by priyanshu kumar Science » प्रकाश परावर्तन तथा अपवर्तन

Answer:

Shruti Srivastva

 straight line

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:42:09 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link