Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :09 September 2019:07:23:02 PM

संसाधन नियोजन किसे कहते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Rohit Rajput
संसाधनों का विवेकपूर्ण इस्तेमाल ही संसाधन नियोजन में निहित है। भारत जैसे देश में; जहाँ संसाधनों का समुचित वितरण नहीं है; संसाधन नियोजन और भी महत्वपूर्ण हो जाता है। उदाहरण के लिए, कई राज्यों के पास खनिजों के प्रचुर भंडार हैं लेकिन अन्य संसाधनों की कमी है। झारखंड के पास प्रचुर मात्रा में खनिज हैं लेकिन वहाँ पेय जल और अन्य सुविधाओं की भारी कमी है। अरुणाचल प्रदेश के पास प्रचुर मात्रा में जल है लेकिन संसाधनों के अभाव के कारण वहाँ विकास नहीं हो पाया है।

संसाधन की इस प्रकार की कमी को विवेकपूर्ण इस्तेमाल से या तो कम किया जा सकता है या पूरी तरह से समाप्त किया जा सकता है।

-Answered by Rohit Rajput On 09 September 2019:07:48:49 PM


Question 2. Asked on :09 September 2019:09:35:38 AM

अनवीकरणीय संसाधन किसे कहते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
The matters which take lakhs of years or remak.

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:04:20 PM


Question 3. Asked on :09 September 2019:09:33:56 AM

नवीकरणीय संसाधन किसे कहते है? 

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
The matters use in chemically and physically. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:04:55 PM


Question 4. Asked on :09 September 2019:09:33:06 AM

समप्यता के आधार पर संसाधनों के कितने भेद होते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
2

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:09:02 PM


Question 5. Asked on :09 September 2019:09:11:09 AM

अजैव संसाधन किसे कहते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
Matter which obtains form non-living. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:09:17 PM


Question 6. Asked on :09 September 2019:09:08:18 AM

जैव संसाधन क्या है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva
Matters which obtains from living beings. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:09:42 PM


Question 7. Asked on :09 September 2019:09:05:26 AM

उत्पति के आधार पर संसाधन के कितने भेद है? 

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

Shruti Srivastva

2.

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:10:18 PM


Question 8. Asked on :09 September 2019:09:04:11 AM

संसाधन किसे कहते है?

-Added by Akki chauhan Geography » संसाधन एवं विकास

Answer:

priyanshu kumar
वे वस्तुए जो हमारी आव्सक्ताओ को पूरा करती है, अर्थात इनको बनाने में तकनीकी का प्रयोग किया जाए| उसे संसाधन कहते है|

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:41:41 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link