Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:




Question 3. Asked on :20 August 2020:06:08:42 PM

On getting Gopu Mama’s chappals, the music teacher tried not to look too happy. Why? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari
On getting Gopu Mama's new chappals, he was happy but tried to look not too happy as he didn't want to show his happiness to the house members and moreover wanted to prove that his own chapplas were much better and more expensive than those he got and thus, was compromising on them.

-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:25:49 PM



Question 5. Asked on :20 August 2020:06:08:06 PM

What does she suggest to show her concern?

-Added by Shruti Srivastva English » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari
After seeing the condition of the beggar Mridu develops sympathy towards the beggar and she asks Ravi and Meena to give a pair of slippers to the poor and old beggar. This shows her caring and concerned nature towards the beggar.

-Answered by Anjali Kumari On 11 October 2020:02:16:36 PM


Question 6. Asked on :20 August 2020:06:07:51 PM

What makes Mridu conclude that the beggar has no money to buy chappals?

-Added by Shruti Srivastva English » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari
Mridu concludes that the beggar had no money to buy chappals because his feet were blistered as he moved on bare feet in the hot summer also. ... She suggests Mridu and Ravi about the pair of old slippers so that they could give it to the beggar.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:26:07 PM


Question 7. Asked on :20 August 2020:06:07:32 PM

. Describe the music teacher, as seen from the window.

-Added by Shruti Srivastva English » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari
As seen from the windowmusic teacher had the bony figure. He had a mostly bald head with a fringe of oiled black hair falling around his ears and an old-fashioned tuft. A gold chain gleamed around his leathery neck, and a diamond ring glittered on his hand as it glided up and down the stem of the violin.

-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:47:47 PM




Question 10. Asked on :20 August 2020:06:06:13 PM

Had the beggar come to Rukku Manni’s house for the first time? Give reasons for your answer.

-Added by Shruti Srivastva English » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari
No, the beggar had not come to Rukku Manni's house for the first time. He had come to her house for a whole week and had kept his body and soul together on her generosity in that period.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:26:58 PM


Question 11. Asked on :20 August 2020:06:05:51 PM

The music master is making lovely music. Read aloud the sentence in the text that expresses this idea.

-Added by Shruti Srivastva English » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari

 The music master's notes seemed to float up and settle perfectly into the invisible tracks of the melody.

-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:27:16 PM


Question 12. Asked on :20 August 2020:06:05:25 PM

 What was the noise that startled Mridu and frightened Mahendran?

-Added by Shruti Srivastva English » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari
The noise that startled Mridu and frightened Mahendran was that of 'kreeching' sound of Lalli's violin.

-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:48:50 PM



Question 14. Asked on :20 August 2020:06:04:32 PM

Who does he say the kitten’s ancestors are? Do you believe him?

-Added by Shruti Srivastva English » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari
He said the kitten's ancestors was the Pallava's lion, the Mahabalipuram Rishi-cat, which was the emblem of the Pallava dynasty. He said the Mahabalipuram Rishi-cat was the descendants of the cat-goddess of Egypt No, we do not believe it. 

-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:34:31 PM


Question 15. Asked on :20 August 2020:06:03:11 PM

How does Ravi get milk for the kitten?

-Added by Shruti Srivastva English » A Gift Of Chappals

Answer:

Anjali Kumari
Ravi brings milk from the kitchen saying that he was feeling hungry. He even drinks most of it to prove Paati that he was indeed hungry. He then brings the tumbler in the backyard and empties it in the coconut shell.

-Answered by Anjali Kumari On 12 October 2020:07:39:06 PM


Question 16. Asked on :20 August 2020:05:58:14 PM

 What is the secret that Meena shares with Mridu in the backyard?

-Added by Shruti Srivastva Physics » A Gift Of Chappals

Answer:

nisha sheikh
 A kitten inside a torn football filled with sand was hidden behind a thick bitter-berry bush in the backyard. This was the secret that Meena shared with Mridu.

-Answered by nisha sheikh On 23 October 2020:07:00:05 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link