Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :06 September 2019:08:57:12 PM

There are two kinds of conflict in the story: between humans and nature, and between humans themselves. How are these conflicts illustrated?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

priyanshu kumar
The conflict between humans and nature is illustrated by the destruction of Lencho’s crops by the hailstorm. Lencho had worked really hard on his fields and the harvest was really important for him. He required the money to feed his family. However, the nature turned violent. The rains were accompanied by a hailstorm, which destroyed the crops. The story also illustrates another conflict, between humans themselves. The postmaster, along with the help of the other post office employees, sent Lencho the money that they could manage to collect. They were not related to Lencho in any manner. It was an act of kindness and selflessness on their part. Even though they did a good deed, Lencho blamed them for taking away some amount of money. He called them “a bunch of crooks”. This shows that man does not have faith in his fellow humans, thereby giving rise to this conflict.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:03:38 PM


Question 2. Asked on :06 September 2019:08:56:15 PM

Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter ‘God’?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

priyanshu kumar
The postmaster sent money to Lencho in order to keep Lencho’s faith in God alive. He turned serious when he read Lencho’s letter and wished he had the same faith in God. Even after he saw that Lencho had requested for money, he stuck to his resolution of answering the letter. He gathered as much money as he could and sent it to Lencho. He signed it ‘God’ so that Lencho’s faith would not get shaken.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:03:21 PM


Question 3. Asked on :06 September 2019:08:55:47 PM

 Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

priyanshu kumar

Lencho had complete faith in God. The sentences in the story that show this are as follows:

(i) But in the hearts of all who lived in that solitary house in the middle of the valley, there was a single hope: help from God.

(ii) All through the night, Lencho thought only of his one hope: the help of God, whose eyes, as he had been instructed, see everything, even what is deep in one’s conscience.

(iii) “God,” he wrote, “if you don’t help me, my family and I will go hungry this year.”

(iv) He wrote ‘To God’ on the envelope, put the letter inside and, still troubled, went to town.

(v) God could not have made a mistake, nor could he have denied Lencho what he had requested.

(vi) It said: “God: of the money that I asked for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much.”

-Answered by Rohit Rajput On 06 September 2019:08:57:51 PM

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:02:03:53 PM


Question 4. Asked on :20 August 2019:09:02:02 PM

Who read the letter?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

Himanshi Verma

 A postman read the letter.

-Answered by Himanshi Verma On 20 August 2019:09:05:17 PM


Question 5. Asked on :20 August 2019:09:00:36 PM

Who or what did lencho have faith? in what did he do?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

Himanshi Verma

 Lencho had faith in god. He believed that god helps everybody and no one dies of hunger. So he wrote a letter to god.

-Answered by Himanshi Verma On 20 August 2019:09:06:03 PM


Question 6. Asked on :20 August 2019:08:58:52 PM

What were the lencho's feelings when the hail stopped?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

Himanshi Verma

 When the hail stopped, the corn was totally destroyed. Lencho soul was filled with sadness. He was upset. That night was a sorrowful for him and his family.

-Answered by Himanshi Verma On 20 August 2019:09:01:37 PM


Question 7. Asked on :20 August 2019:08:57:31 PM

How did the rain change what happened to lencho's field?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

Himanshi Verma

 Suddenly a strong wind began to blow and the rain changed into hailstones. Lencho fields were totally destroyed.

-Answered by Himanshi Verma On 20 August 2019:08:59:30 PM


Question 8. Asked on :20 August 2019:08:54:08 PM

Why did lencho say the raindrops were like new coins?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

Himanshi Verma

Lencho said the raindrops were like new coins. He calls them so because they needed rain for a good harvest. A good harvest would mean prosperity and more money.

-Answered by Himanshi Verma On 20 August 2019:09:08:54 PM


Question 9. Asked on :20 August 2019:10:13:52 AM

 Why did lencho hope for?

-Added by Akki chauhan English » A Letter To God

Answer:

Akki chauhan

Lencho hope for rain

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:10:14:51 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link