Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :02 September 2021:04:32:41 PM

 what is ph range of our mouth?

-Added by Manisha Kumari Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 5.5   

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:41:31 PM


Question 2. Asked on :02 September 2021:04:06:50 PM

which acid found in vinegar?

-Added by Manisha Kumari Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Acetic acid.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:44:38 PM


Question 3. Asked on :02 September 2021:04:02:22 PM

 What is name of milk protien:

-Added by Manisha Kumari Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Casien.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:45:11 PM


Question 4. Asked on :31 August 2021:04:16:06 PM

 Complete the following equation for plaster of paris:

CaSO4.½H2O + 1½H2O → _________.2H2O

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 CaSO4

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:16:28 PM


Question 5. Asked on :31 August 2021:04:15:33 PM

 Complete the following equation when electricity passes through solution of sodium hydroxide:

2NaCl(aq) + 2H2O(l) → _______ +Cl2(g) + H2(g)

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 NaOH(aq)

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:15:54 PM


Question 6. Asked on :31 August 2021:04:14:51 PM

 Complete the given equation for Sodium hydrogencarbonate:

_______ + H+  →  CO2 + H2O + sodium salt of acid 

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 NaHCO3

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:15:20 PM


Question 7. Asked on :31 August 2021:04:13:46 PM

 Which of the following substance has the highest pH level:

(a) Milk of magnesia 

(b) Sodium hydroxide 

(c) Washing powder

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 (c) Washing powder

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:14:43 PM


Question 8. Asked on :31 August 2021:04:12:37 PM

 Which of the following substance has the lowest pH level:

(a) Vinegar

(b) 

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 vinegar

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:13:24 PM


Question 9. Asked on :31 August 2021:04:11:56 PM

 What is the pH of milk of magnesia:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 10

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:12:15 PM


Question 10. Asked on :31 August 2021:04:10:19 PM

 What is the pH of basic salt:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 More than 7 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:10:41 PM


Question 11. Asked on :31 August 2021:04:09:07 PM

 What is the pH of neutral salt:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 7

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:09:30 PM


Question 12. Asked on :31 August 2021:04:08:27 PM

 What is the reason for low pH of the mouth:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Eating sweet thing 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:08:51 PM


Question 13. Asked on :31 August 2021:04:07:01 PM

 When does tooth decay occur:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 When pH level is go down 5.5

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:07:29 PM


Question 14. Asked on :31 August 2021:04:05:29 PM

 When does hypoacidity occur in our stomach:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 When ph level go up to normal stomach range

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:06:08 PM


Question 15. Asked on :31 August 2021:04:04:54 PM

 At what level of the pH the rainwater become acid rain:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 5.6

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:05:18 PM


Question 16. Asked on :31 August 2021:04:02:58 PM

 In which level of pH living beings can survive:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 7.0-7.8

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:04:04:34 PM


Question 17. Asked on :28 August 2021:05:00:21 PM

 What are the main products of chlor-alkali:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Chlorine, Hydrogen and Sodium hydroxide 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:05:00:46 PM


Question 18. Asked on :28 August 2021:04:59:34 PM

Writa a use of chlorine gas:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 In swimming pool.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:05:00:14 PM


Question 19. Asked on :28 August 2021:04:58:55 PM

 Complete the following equation: HC2H302 + _______ → NaC2H3O2 + H2O

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 NaOH

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:59:22 PM


Question 20. Asked on :28 August 2021:04:57:22 PM

 Writa a name  of common salt

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 NaCl

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:58:02 PM


Question 21. Asked on :28 August 2021:04:56:38 PM

 What may cause while adding water to acid:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Cause mixture to splash out

Break the glass container 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:57:00 PM


Question 22. Asked on :28 August 2021:04:56:04 PM

 By which type of indicator does strength of acid or base can be estimated:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Universal indicator 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:56:30 PM


Question 23. Asked on :28 August 2021:04:55:33 PM

 What is alkali:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Bases soluble in water

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:55:55 PM


Question 24. Asked on :28 August 2021:04:55:03 PM

 Which type of ion all bases have:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 hydroxyl ion 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:55:23 PM


Question 25. Asked on :28 August 2021:04:54:25 PM

 Which type of ion all acids have:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 hydronium ion

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:54:45 PM


Question 26. Asked on :28 August 2021:04:53:29 PM

 Which is not a basic oxide:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 CO2

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:54:13 PM


Question 27. Asked on :28 August 2021:04:52:55 PM

 Which type of salt the following equation give: Weak Acid + Weak Base

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Neutal salt

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:53:19 PM


Question 28. Asked on :28 August 2021:04:52:04 PM

 Which type of salt the following equation give: Strong Acid + Strong Base

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Neutal salt

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:52:26 PM


Question 29. Asked on :28 August 2021:04:51:30 PM

 Write an equation for basic salt:

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Weak Acid + Strong Base 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:51:56 PM


Question 30. Asked on :28 August 2021:04:50:52 PM

Write an equation for acidic salt: 

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Strong Acid + Weak Base 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:51:20 PM


Question 31. Asked on :28 August 2021:04:46:53 PM

 Reaction of sodiun hydroxide with hydrochloric:- NaOH(aq) + HCl(aq)  ---> _____- + H2O(l)  Complete the equation-

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Nacl(aq)

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:47:38 PM


Question 32. Asked on :28 August 2021:04:35:34 PM

 Which is a example of synthetic indiactors

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Phenolpthalein

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:36:22 PM


Question 33. Asked on :28 August 2021:04:34:17 PM

 Which type of gas produce when acid reacts with metal-

-Added by Shruti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Hydrogen

-Answered by Shruti Srivastva On 28 August 2021:04:35:16 PM


Question 34. Asked on :16 October 2019:08:05:42 PM

Fresh milk has a pH of 6. How does the pH will change as it turns to curd? Explain your answer.

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base And Salt

Answer:

priyanshu kumar

 pH will decrease as it turns to curd because curd is acidic due to the presence of lactic acid.


-Answered by priyanshu kumar On 17 October 2019:08:34:43 AM


Question 35. Asked on :26 August 2019:09:44:53 PM

 Name one weak base and weak acid?

-Added by Khushi Chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Ammonium hydroxide is a weak base and acetic acid is a weak acid.

-Answered by Himanshi Verma On 27 August 2019:06:48:58 AM


Question 36. Asked on :26 August 2019:09:40:45 PM

 Which has is produced when zinc metal is react with HCL?

-Added by Khushi Chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Khushi Chauhan

 Hydrogen gas is produced. It is colourless and odourless.

-Answered by Khushi Chauhan On 26 August 2019:09:42:20 PM


Question 37. Asked on :22 August 2019:04:09:27 PM

 What is dilution?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base And Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Mixing an acid and a base with water results in decrease in the concentration of ions per unit volume. Such process is called dilution.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:11:46 PM


Question 38. Asked on :20 August 2019:08:35:55 AM

What is PH level of Milk?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Acid Base And Salt

Answer:

Rohit Rajput
6.5 to 6.7.

-Answered by Rohit Rajput On 20 August 2019:08:43:51 AM


Question 39. Asked on :19 August 2019:09:46:07 PM

What are olfactory indicators?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Himanshi Verma

 There are some substances whose order changes in acidic or basic medium these are olfactory indicators.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:23:18 PM


Question 40. Asked on :19 August 2019:09:43:05 PM

Name some natural materials that indicate the presence of acids and base?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Red cabbage leaves and turmeric.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:34:29 PM


Question 41. Asked on :19 August 2019:09:28:51 PM

Who carried the electric current by ions?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Akki chauhan

Electrolytic solution  carried electric current by ions.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:39:50 PM


Question 42. Asked on :19 August 2019:09:26:33 PM

What is neutralisation reaction?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Akki chauhan
The reaction between acid and base to give a salt and water. This process is called neutralisation reaction.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:34:02 PM


Question 43. Asked on :19 August 2019:04:33:49 PM

 What is PH value of base?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

priyanshu kumar

 More than 7.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:23:19 PM


Question 44. Asked on :19 August 2019:09:30:47 AM

 Which Acid is contain in nettle sting?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Akki chauhan

 Methanoic acid

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:31:58 AM


Question 45. Asked on :19 August 2019:09:30:08 AM

 Which acid is contain in Ant sting?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Akki chauhan

 Methanoic acid.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:32:03 AM


Question 46. Asked on :19 August 2019:09:30:08 AM

 Which acid is contain in Ant sting?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Akki chauhan

 Methanoic acid

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:32:10 AM


Question 47. Asked on :19 August 2019:09:25:46 AM

Which acid is contain in Orange?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base And Salt

Answer:

Akki chauhan

 Citric acid.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:32:28 AM


Question 48. Asked on :30 January 2019:04:17:46 PM

 what is the effect of HCL acid on turmeric solution?

-Added by Jyoti Srivastva Science » Acid Base And Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Turmeric is yellow in colour. When a base is added to it, the solutionturns into pink colour. However turmeric remains yellow when an acid or neutralsolution is added to it.

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:32:49 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link