Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :14 September 2019:10:24:39 AM

 What is electrolytic decomposition?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan
When electricity is passed through a molten compound which is ionic in nature, then the ions of the compound which is ionic in nature, then the ions of the compound separate into its component, thereby decomposing the compond. It is used in separating hydrogen and oxygen gas from water. It is also used to seprate gases or elements

-Answered by Akki chauhan On 14 September 2019:12:42:10 PM


Question 2. Asked on :10 September 2019:10:11:39 AM

 How will you test in the laboratory, whether the given sample of water is hard or soft?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan
When few drops of soap solution are added in the given sample of water, if lather is formed with soap then water is soft water. If lather is not formed then water is hard.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:35:02 AM


Question 3. Asked on :10 September 2019:09:28:56 AM

 In the electrolysis of water, name the gas collected at anode and cathode?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Nishant Verma
In the electrolysis of water, the gas collected at cathode is hydrogen and the gas collected at anode is hydrogen.

-Answered by Nishant Verma On 10 September 2019:09:35:05 AM


Question 4. Asked on :08 September 2019:11:01:13 AM

Why should curd and sour substances not be kept in brass and copper vessels?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan
Curd and other sour substances contain acids, Therefore when they are kept brass and copper vessels, the metals react with acid. To liberate hydrogen gas and harmful products, thereby spoiling the food. 

-Answered by Akki chauhan On 08 September 2019:11:02:57 AM


Question 5. Asked on :05 September 2019:11:04:45 AM

Define Olfactory Indicators.

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Nishant Verma
An Olfactory indicator is a substance whose smell varies depending on whether it is mixed with an acidic or basic solution. Olfactory indicators can be used in the laboratory to test whether a solution is a base or an acid, a process called olfactory titration. Onion , clove oil and vanilla extract are examples.

-Answered by Nishant Verma On 05 September 2019:02:42:53 PM


Question 6. Asked on :05 September 2019:11:04:08 AM

Name the Acid present in Tamarind?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Tatric acid is present in tamarind.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:02:55:49 PM


Question 7. Asked on :05 September 2019:11:03:34 AM

Name the Acid present in Vinegar?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Acetic acid is present in vinegar.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:02:56:56 PM


Question 8. Asked on :05 September 2019:11:01:32 AM

Name the acid present in Tomato?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Shruti Srivastva

 Oxalic acid is present in tomato.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 September 2019:02:57:37 PM


Question 9. Asked on :02 September 2019:07:25:00 PM

 What is amphoteric oxides?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
 Most of the metals oxides are basic in nature but some of the metal oxides show basic as well as acidic in nature. Those metal oxide which show basic as well as acidic behaviour are known as amphoteric oxides.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:02:20 PM


Question 10. Asked on :02 September 2019:06:32:58 PM

 What do you mean by balancing of equation?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
The process of making the number of different types of atoms equal on both the sides of an equation is called balancing of equation.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:06:10 PM


Question 11. Asked on :02 September 2019:06:29:54 PM

 Why is photosynthesis considered is an endothermic reaction?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
Photosynthesis is an endothermic reaction because sunlight energy is absorbed during the process of photosynthesis by the plants. And our definition says that when in a reaction heat is absorbed it is termed as endothermic reaction.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:06:29 PM


Question 12. Asked on :02 September 2019:06:28:55 PM

 What is meant by exothermic reaction?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
 The reaction in which heat is evolved is called exothermic reaction.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:06:37 PM


Question 13. Asked on :02 September 2019:06:25:27 PM

 Why is respiration is considered as an exothermic process?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
Respiration is considered as exothermic reaction because energy is released in this process. Glucose combines with oxygen present in our cells to form carbon dioxide and water along with energy. Respiration is considered as exothermic reaction because energy is produced during this process.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:06:46 PM


Question 14. Asked on :02 September 2019:06:18:40 PM

 What type of reaction is reaction is represented by the digestion of food in our body?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
Decomposition reaction is represented by the digestion of food in our body.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:06:53 PM


Question 15. Asked on :02 September 2019:06:12:01 PM

 What special name is given to the corrosion of iron?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
 Rusting is the special name is given to the corrosion of iron.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:07:08 PM


Question 16. Asked on :02 September 2019:06:05:50 PM

 Name the scientist who developed the pH scale?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
Soren Peder Lauritz Sorensen.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:07:15 PM


Question 17. Asked on :02 September 2019:06:03:35 PM

 Why does tooth decay start when the pH of mouth is lower than 5.5 ?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
When we eat for it contains sugar,then the bacteria present in our mouth break down the sugar to form acids.Tooth decay starts when pH is lower than 5.5 this is because the acid is strong enough to attack the enamel of our teeth and corrode it.This starts the tooth decay.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:07:23 PM


Question 18. Asked on :02 September 2019:06:02:22 PM

 What is the common name of water soluble bases?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
Alkali is the common name of water soluble bases.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:14:19 PM


Question 19. Asked on :02 September 2019:06:01:28 PM

 What is the pH of a neutral solution?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
The pH of a neutral solution is Zero(0).

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:14:27 PM


Question 20. Asked on :02 September 2019:05:59:43 PM

 How is common salt obtained from sea- water?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
 Common salt is obtained from sea-water by the process of evaporation. Sea water is trapped in large, shallow pools and allowed to stand there. The sun's heat evaporates the water slowly and common salt is left behind.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:14:41 PM


Question 21. Asked on :02 September 2019:05:57:58 PM

 Why is sodium chloride required in our body?

-Added by Himanshi Verma Science » Acid Base Salt

Answer:

Master Purushottam
Sodium chloride is necessary to help your body maitain fluid balance,helps yourmuscles relax and your nerves transmit signals. sodium chloride also helps maintain normal blood pressure. Sodium chloride maintain water and balance blood and it's also important for nerves and muscles cells for functioning.

-Answered by Master Purushottam On 03 September 2019:03:14:49 PM


Question 22. Asked on :19 August 2019:10:12:17 PM

A student collected a colourless gas by treating marble chips with dilute hydrochloric acid. name the gas and state how will you test it?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Marble is chemically calcium carbonate. When dilute HCl is added to calcium carbonate, it forms calcium chloride, water and carbon dioxide. The chemical equation for the reaction is as follows

   CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2
Carbon dioxide gas turns lime water milky due to the formation of calcium carbonate. Following is the chemical equation showing the reaction between lime water and carbon dioxide.
 Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O

-Answered by Himanshi Verma On 13 September 2019:04:31:05 PM


Question 23. Asked on :19 August 2019:09:45:21 PM

What are the different form of calcium carbonate?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Different form of calcium carbonate is limestone chalk and marble.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:21:48 PM


Question 24. Asked on :19 August 2019:09:42:15 PM

Magnesium Hydroxide is called milk of magnesia.

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

Milk of magnesia is called magnesium hydroxide.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:08:19:36 AM


Question 25. Asked on :19 August 2019:09:41:32 PM

What is milk of magnesia?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Magnesium hydroxide is milk of magnesia.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:35:01 PM


Question 26. Asked on :19 August 2019:09:32:53 PM

What is dilution?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Mixing an acid or a base with water results in decrease in the concentration  of ion per unit volume. Such process is called dilution.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:41:03 PM


Question 27. Asked on :19 August 2019:09:30:39 PM

Which is the hardest substances in the human body?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Calcium phosphate.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:35:49 PM


Question 28. Asked on :19 August 2019:08:03:45 PM

Name some indicator that used to indicate the presence of acids  and base?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Himanshi Verma

 Litmus solution, methyl orange and phenolphthalein.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:08:12:45 PM


Question 29. Asked on :19 August 2019:04:34:59 PM

What is acid rain?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Himanshi Verma

 When pH value of rain water is less than 5.6 is called acid rain.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:07:55:39 PM


Question 30. Asked on :19 August 2019:04:32:48 PM

 What is PH value of acid?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

 Less than 7

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:04:36:09 PM


Question 31. Asked on :19 August 2019:04:24:59 PM

 How does salt formed?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

When an acid reacts with a metal hydrogen gas is evolved so the salt is formed.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:04:26:12 PM


Question 32. Asked on :19 August 2019:04:18:10 PM

 What is base?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

Formation of OH- ions in solution responsible for the basic nature of substance.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:04:18:52 PM


Question 33. Asked on :19 August 2019:04:14:29 PM

 What is acid?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

 The formation of h+ ion in solutions are responsible for the acidic nature of a substances.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:04:15:45 PM


Question 34. Asked on :19 August 2019:09:28:35 AM

Which acid is contain in lemon?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

Citric acid.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:32:17 AM


Question 35. Asked on :19 August 2019:09:27:08 AM

 Which acid is contain in Tomato?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

 Oxalic acid.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:32:22 AM


Question 36. Asked on :19 August 2019:09:26:26 AM

 Which acid is contain in Tamarind?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

 Tartaric acid.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:32:25 AM


Question 37. Asked on :19 August 2019:09:23:50 AM

Which Acid is contain in Vinegar?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

 Acetic acid.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:32:36 AM


Question 38. Asked on :19 August 2019:09:23:50 AM

Which Acid is contain in Vinegar?

-Added by Akki chauhan Science » Acid Base Salt

Answer:

Akki chauhan

 Acetic acid.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:32:45 AM


Question 39. Asked on :30 December 2018:09:33:16 AM

What is common in all acids?

-Added by Pawan Kumar Science » Acid Base Salt

Answer:

Prince Rawat
All acids have H+ ions. H+ ion is a chemical properties of acid

-Answered by Prince Rawat On 09 September 2019:01:57:37 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1310)
History (166)
Geography (143)
Economics (121)
Political Science (48)
Mathematics (145)
General Knowledge (3128)
Biology (69)
Physical Education (12)
Chemistry (25)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (145)
Physics (20)
Other (32)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link