Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :15 September 2019:12:51:41 PM

 What is organic Farming?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

Himanshi Verma

 Farming with natural ways without using fertilisers, pesticides etc. is called organic or carbonic farming.

-Answered by Himanshi Verma On 15 September 2019:12:52:55 PM


Question 2. Asked on :15 September 2019:12:49:36 PM

Operation flood is related to.......

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 increase the production of the milk.


-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:26:44 PM


Question 3. Asked on :15 September 2019:12:46:32 PM

 What is the importance of Agriculture in Indian economy?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 1. Two third of population is engaged in agricultural activities.

2. Agriculture is a primary activity.

3. Providing raw materials for various industries.

4. An age old economic activity of India.

5. Over these years, cultivation mathod have changed significantly.

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:27:02 PM


Question 4. Asked on :15 September 2019:12:43:32 PM

 Write two features of Intensive farming.

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 1. High doses of biochemical inputs and irrigation are used for obtaining higher production.

2. Due to small land holding size of many crops are grown which leads to enormous pressure on agricultural lands.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:11:57:52 AM


Question 5. Asked on :15 September 2019:12:40:48 PM

 Write two characterstics of subsistance farming?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 1. Farming on small pieces of lands with traditional methods and tools.

2. Often depends on monsoon, natural fertility of soil and the environmental circumstances of crop growing.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:11:58:48 AM


Question 6. Asked on :15 September 2019:12:39:18 PM

 Write two characterstics of Plantation farming.

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 1. Grown on a large area.

2. Needs more capital and labour.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:11:58:58 AM


Question 7. Asked on :15 September 2019:12:36:34 PM

 Write the names of four Rabi and four Kharif crops of India?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar

 Rabi --- Wheat, gram, barley, peas, mustard

Kharif--- paddy, maize, jowar, bajra, arhar, moong.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:11:59:40 AM


Question 8. Asked on :02 September 2019:04:38:30 PM

 Name the staple crop of India and the regions where it is produced?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

priyanshu kumar
Rice is the staple crop of India. It grows in the plains of north and north east India coastal areas and the deltaic regions.

-Answered by priyanshu kumar On 13 October 2019:10:48:40 AM


Question 9. Asked on :05 August 2019:05:27:13 PM

What is full name of HYV?

-Added by Master Mind Science » Agriculture

Answer:

Himanshi Verma

Full name of HYV is High Yielding Variety

High Yielding Variety  Seeds (HYV seeds) are seeds are of better quality than normal quality seeds. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:47:51 AM


Question 10. Asked on :14 May 2019:11:53:18 AM

 What is the term used for specialised cultivation of fruits and vegetables?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

Shalu Shukla

 Horticulture is the term used for specialized cultivation of fruits and vegetables. 

-Answered by Shalu Shukla On 19 May 2019:09:53:11 AM


Question 11. Asked on :14 May 2019:11:52:30 AM

 Which country does produce 13% of the world's vegetables?

-Added by Himanshi Verma Geography » Agriculture

Answer:

Himanshi Verma

 India produce 13% of the world's vegetables.

-Answered by Himanshi Verma On 07 June 2019:05:48:53 PM


Question 12. Asked on :06 May 2019:10:26:55 AM

 what is plantation agriculture?

-Added by priyanshu kumar Science » Agriculture

Answer:

sonu kumar

 Plantation agriculture is a form of commercial farming where crops are grown for profit. Large land areas are needed for this type of agriculture. Countries that haveplantation agriculture usually experience tropical climate with high annual temperatures and receive high annual rainfall.

-Answered by sonu kumar On 06 May 2019:10:30:03 AM


Question 13. Asked on :06 May 2019:10:11:54 AM

what is agriculture?

-Added by priyanshu kumar Geography » Agriculture

Answer:

sonu kumar

  Agriculture is the science, art, and occupation of producing crops, raising livestock, and cultivating the soil. ... processing, financing, marketing, and distribution of agricultural products; ... related economic, sociological, political, environmental, and cultural characteristics of ...

-Answered by sonu kumar On 06 May 2019:10:27:08 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1588)
History (178)
Geography (152)
Economics (122)
Political Science (50)
Mathematics (176)
General Knowledge (4468)
Biology (87)
Physical Education (12)
Chemistry (26)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (169)
Physics (23)
Other (33)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link