Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :05 October 2019:09:56:56 AM

The first wave of Aryan immigration into India began in?

-Added by Rohit Rajput General Knowledge » Ancient India

Answer:

Nishant Verma
 first wave of Aryan immigration into India began in 1500 BC. Explanation: By 1500 BCE the Aryans moved into the Indian subcontinent.

-Answered by Nishant Verma On 06 October 2019:09:11:22 AM


Question 2. Asked on :02 February 2019:10:21:15 AM

 वीटो पॉवर किस किस देश के पास है ?

-Added by Akki chauhan Political Science » Ancient India

Answer:

Himanshi Verma

 5 वीटो पावर देश । China, France, Russia, United Kingdom, and United States,ये वीटो पावर किस लिए ? क्या इन वीटो पावर वाले देशों ने किसी भी देश का भला किया ? नहीं किया ,सिर्फ और सिर्फ अपनी चौधराहट दिखाने के लिए ही ये अपनी वीटो पावर का इस्तेमाल करते हैं।जिसको तुम वीटो पॉवर समझ रहे हो ना, दर असल वो तुम्हारा “डर” है,फिर इन 5 वीटो पावर की भारत के सामने ,हैसियत ही क्या है??

भारत परमाणु विज्ञान में नम्बर 6 , सैटेलाइट बनाने में नंबर 4 , मंगल गृह पर कम खर्चा कर पहुँचने में नंबर 1 , अंतरिक्ष विज्ञान में 20 सैटेलाइट ले जाने में भारत का नम्बर - 3 पर पहुँच गया है। सुखोई विमान से ब्रह्मोस मिसाइल दागने में नम्बर 1 बन गया है,

 

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:27:04 PM


Question 3. Asked on :02 February 2019:10:19:56 AM

 UNO  में अस्थायी सदस्य कितने है ?

-Added by Akki chauhan Political Science » Ancient India

Answer:

Himanshi Verma

 UNO में अस्थायी सदस्यों की संख्या 10 है | 

-Answered by Himanshi Verma On 22 March 2019:04:18:33 PM


Question 4. Asked on :02 February 2019:10:19:24 AM

 Write the full form of UNO?

-Added by Akki chauhan Political Science » Ancient India

Answer:

Himanshi Verma
The United Nations Organisation

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:23:37 PM


Question 5. Asked on :02 February 2019:10:18:49 AM

 वीटो पॉवर क्या है ?

-Added by Akki chauhan Political Science » Ancient India

Answer:

Himanshi Verma

 VETO (वीटो) एक लैटिन शब्द हैं जिसका अर्थ हैं – “मैं निषेध करता हूँ”. संयुक्त राष्ट्र संघ ( United Nations Organization – UNO ) की संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद के स्थाई सदस्य देशो को मिला हुआ विशेषाधिकार ही “VETO Power (वीटो पॉवर)” कहलाता हैं. जिन देशों के पास यह विशेषाधिकार होता हैं वो परिषद् में प्रस्तावित किसी भी प्रस्ताव को रोक सकते हैं या उसे नकार सकते हैं. भले ही उसके पक्ष में कितने भी वोट पड़े हों. किसी प्रस्ताव को पारित करने के लिए परिषद् के सारे स्थायी सदस्यों का वोट और 4 अस्थाई सदस्यों का वोट मिलना जरूरी होता हैं. सुरक्षा परिषद् के पाँच स्थायी सदस्य जिन्हें “Veto Power” प्राप्त हैं वे देश इस प्रकार हैं –

Veto Power Countries – अमेरिका ( America ), रूस ( Russia ), ब्रिटेन ( United Kingdom – UK ), फ्रांस ( France ) और चीन ( China ).

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:28:21 PM


Question 6. Asked on :02 February 2019:10:18:05 AM

 वीटो क्या है ?

-Added by Akki chauhan Political Science » Ancient India

Answer:

Himanshi Verma

 संयुक्त राष्ट्र के स्थायी सदस्यों को एक विशेषधिकार प्राप्त है जिससे वे अकेला किसी भी फैसले को रोक सकते हैं | इसी व्यवस्था को वीटो पॉवर कहते हैं | ये अधिकार अमेरिका, रूस, फ़्रांस, ब्रिटेन और चीन को प्राप्त है | 

-Answered by Himanshi Verma On 03 February 2019:04:12:20 PM


Question 7. Asked on :02 February 2019:10:16:42 AM

 UNO में स्थायी सदस्य कितने है ?

-Added by Akki chauhan Political Science » Ancient India

Answer:

Himanshi Verma

 5 ( America, Russia, France, Britain, China)

-Answered by Himanshi Verma On 03 February 2019:10:12:33 AM


Question 8. Asked on :02 February 2019:10:15:20 AM

 How many parts of UNO?

-Added by Akki chauhan Political Science » Ancient India

Answer:

Himanshi Verma

 The United Nations System consists of the United Nations, and the six principal organs of the United Nations: the General Assembly, Security Council, Economic and Social Council (ECOSOC), Trusteeship Council, International Court of Justice (ICJ), and the UN Secretariat, specialized agencies, and affiliated

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:29:46 PM


Question 9. Asked on :02 February 2019:10:14:22 AM

 How many country are there in UNO?

-Added by Akki chauhan Political Science » Ancient India

Answer:

Himanshi Verma

 There are 195 countries in the world today. This total comprises 193 countries that are member states of the United Nations and 2 countries that are non-member observer states: the Holy See and the State of Palestine.

-Answered by Himanshi Verma On 02 February 2019:01:30:13 PM


Question 10. Asked on :20 January 2019:10:38:24 AM

 Who made India Gate.

-Added by Himanshi Verma General Knowledge » Ancient India

Answer:

Master Purushottam
Edwin Lutyens

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:19:04 AM


Answer:

Shivang Gupta
389

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:30:21 PM


Question 12. Asked on :12 January 2019:09:18:00 AM

संविधान सभा के संवैधानिक कलाकार कौन थे ? 

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Nishant Verma
Dr. Bhimrao Ambedkar

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:46:51 PM


Question 13. Asked on :12 January 2019:09:06:57 AM

 सोबियत संघ की स्थापना कब हुई? 

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Nishant Verma
30 December 1922

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:48:04 PM


Question 14. Asked on :12 January 2019:09:03:09 AM

 संविधान सभा के उपाध्यक्ष कौन थे ? 

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Nishant Verma
 Harendra kumar Mukherji.

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:41:32 PM


Question 15. Asked on :12 January 2019:09:02:17 AM

 विश्व में किस देश का सविधान सबसे बड़ा है?

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Nishant Verma
 भारत का संविधान सबसे बड़ा है |

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:41:43 PM


Question 16. Asked on :12 January 2019:08:59:22 AM

 रूस में सामूहिक खेतो को क्या कहा जाता था|

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Nishant Verma
 रूस में सामूहिक खेतो को कोलखोज कहा जाता था |

-Answered by Nishant Verma On 17 October 2019:02:41:52 PM


Question 17. Asked on :12 January 2019:08:57:15 AM

 कुलक किसे कहते है?

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Nishant Verma
छोटे किसानो को कुलक कहा जाता है |

-Answered by Nishant Verma On 07 October 2019:02:32:57 PM


Question 18. Asked on :11 January 2019:09:13:33 AM

 अखंड भारत क्या है?

-Added by Rohit Rajput History » Ancient India

Answer:

Shivang Gupta

अखण्ड भारत भारत के प्राचीन समय के अविभाजित स्वरूप को कहा जाता है। प्राचीन काल में भारत बहुत विस्तृत था जिसमें अफगानिस्तान, पाकिस्तान, बांग्लादेश, श्रीलंका, बर्मा, थाइलैंड शामिल थे। कुछ देश जहाँ बहुत पहले के समय में अलग हो चुके थे वहीं पाकिस्तान, बांग्लादेश आदि अंग्रेजों से स्वतन्त्रता के काल में अलग हुये।

अखण्ड भारत वाक्यांश का उपयोग हिन्दू राष्ट्रवादी संगठनों शिवसेना राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ तथा विश्व हिन्दू परिषद आदि द्वारा भारत की हिन्दू राष्ट्र के रूप में अवधारणा के लिये भी किया जाता है।

इन संगठनों द्वारा अखण्ड भारत के मानचित्र में पाकिस्तान, बांग्लादेश आदि को भी दिखाया जाता है। ये संगठन भारत से अलग हुये इन देशों को दोबारा भारत में मिलाकर अविभाजित भारत का निर्माण चाहते हैं। अखण्ड भारत का निर्माण सैद्धान्तिक रूप से संगठन (हिन्दू एकता) तथा 'शुद्धि से जुड़ा है।

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:03:23:14 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1765)
History (182)
Geography (196)
Economics (122)
Political Science (51)
Mathematics (181)
General Knowledge (5125)
Biology (89)
Physical Education (12)
Chemistry (26)
Civics (18)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (169)
Physics (24)
Other (39)
Accountancy (11)
Business Study (25)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link