Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :01 September 2019:12:21:47 PM

 Who discovered bacterial transformation?

-Added by Akki chauhan Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Nishant Verma
Frederick Griffith.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:45:39 AM


Question 2. Asked on :01 September 2019:12:20:02 PM

Which term is 78 of A.P 3,8,13,18...................

-Added by Akki chauhan Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Nishant Verma
78 is the 16th term of the given A.P. 16th term of A.P : 3,8,13,18,is 78.

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:10:23:45 AM


Question 3. Asked on :24 August 2019:09:16:21 PM

 Find the sum of the first 25 multiples of 7.

-Added by Prince Rawat Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Master Mind

The A.P. : 7, 14, 21, .............. 

Now We have to find 7 + 14 + 21 + ........... 25 terms

∴ a = 7, d = 7 n = 25 

Sn = n2 {2a + (n - 1)d}

S25 = 252 {2 × 7 + (25 - 1)7}

      = 252 {14 + (24)7}

      = 252 (14 + 168)

      = 252 × 182

      = 25 × 91 

      = 2275 Answer

Hence the sum of first 25 multiple of 7 is 2275.

-Answered by Master Mind On 24 August 2019:11:38:04 PM


Question 4. Asked on :24 August 2019:09:15:05 PM

 Find the sum of n terms of A.P. 2+4+6+...... .

-Added by Prince Rawat Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Akki chauhan
Answer:30,240

Step-by-step explanation:

Let a be the first term and d the common difference

          A=2

        D=4-2=2

       So, 15th term=a+(15-1)*d

       =2+(14*2)

       2+28

       =30

Sum of first 15 term=

n/2(a+an),where n=number

of terms. 

=15/2(2+30)

=15/2(32)

=15*16

=240


-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:09:27:13 PM


Question 5. Asked on :24 August 2019:09:11:37 PM

Find the sum of the A.p.1+3+5+7+.....+199.

-Added by Prince Rawat Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Akki chauhan
an = a+ (n-1)d
199 = 1 + (n-1)2
198 = (n-1)2
198/2 = n - 1
99 = n - 1
n = 100

No: of terms = n = 100
Sum is 100.
Sum = Sn

Sn = n/2 [a + an]
     = 100/2 [ 1 + 199]
     = 50 [ 200]
     = 10000

-Answered by Akki chauhan On 27 August 2019:09:29:28 AM


Question 6. Asked on :17 August 2019:09:27:38 AM

 What is the form of Arithmetic Progressions? 

-Added by Akki chauhan Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Himanshi Verma

 The general form of an Arithmetic progression is a, a+1, a+2, a+3.....

-Answered by Himanshi Verma On 17 August 2019:10:41:29 AM


Question 7. Asked on :10 July 2019:11:49:11 PM

The first term of an A.P. is 6. The sum of first 6 terms is 66. Find it's 6th term.

-Added by ATP Admin Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Master Mind

Given: a1 = 6, S= 66 

using Formula: Sn = n2 (a + l

Step by Step Explanation: 

S6 = 62 ( 6 + a6)

66 = 3(6 + 6th term) 

(6 + 6th term) = 663 = 22

6th term = 22 - 6 

6th term = 16 Answer 

-Answered by Master Mind On 11 July 2019:09:08:06 PM


Question 8. Asked on :09 July 2019:07:05:00 PM

If the sum of nth terms of an A.P. is given by 4n2 - 7n. Find 

(i) Sum of 23 terms 

(ii) 15th term

(iii) nth term

-Added by ATP Admin Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Master Mind

Given:Sn = 4n2 - 7n 

Step by step explanation: 

(i) Sum of 23 terms 

Sn = 4n2 - 7n ............. (i

Replace n by 23 we have,

S23 = 4(23)2 - 7(23) 

= 4 × 529 - 161

= 2116 - 161 

= 1955 Answer

(ii) 15th term 

a15 = S15 - S14 

S15 = 4(15)2 - 7(15) = 4 × 225 - 105 = 900 - 105 = 795 

S14 = 4(14)2 - 7(14) = 4 × 196 - 98 = 784 - 98 = 686

Now, a15 = S15 - S14 

              = 795 - 686 

              = 109 Answer

(iii) nth term 

an = Sn - Sn-1

Given, Sn = 4n2 - 7n 

Replace n by n-1 we have 

Sn-1 = 4(n-1)2 - 7(n-1) 

       = 4(n2 - 2n + 1) - 7n + 7

       = 4n2 - 8n + 4 - 7n + 7 

       = 4n2 - 15n + 11 ............. (ii) 

Now Applying equation (i) and (ii) in formula an = Sn - Sn-1 

an = (4n2 - 7n) - (4n2 - 15n + 11) 

    = 4n2 - 7n - 4n2 + 15n - 11

    = 8n - 11 

Therefore, an = 8n - 11 Answer  

*******************************

-Answered by Master Mind On 11 July 2019:09:42:19 PM


Question 9. Asked on :29 December 2018:01:00:20 AM

If the sum of first 7 terms of an AP is 49 and that of 17 terms is 289, find the sum of first n terms.

-Added by ATP Admin Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Harshita Rathore

S7 = 7/2(2a + 6d) 

=> 49 = 7a + 21d

=> 7 = a + 3d   ------------ (i) 

S17 = 17/2 (2a + 16d) 

=> 289 = 17a + 136

=> 17 = a + 8d --------------  (ii) 

Substracting equation (i) from (ii) 

we have ... 

17 - 7 = a - a + 8d - 3d 

10 = 5d 

d = 10/5 

d = 2 

Putting the value in Equation (i) 

7 = a + 3d 

7 = a + 3 x 2 

a = 7 - 6 

a = 1 

Sum of first n terms = n/2 [2a + (n - 1) d]

= n/2 [2x 1 + (n - 1)2] 

= n/2 [2 + 2n - 2 ]

= n/2 (2n) 

= nxn = n2

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:25:54 PM


Question 10. Asked on :28 December 2018:11:00:50 PM

How many terms of the AP : 9, 17, 25, . . . must be taken to give a sum of 636?

-Added by ATP Admin Mathematics » Arithmetic Progressions

Answer:

Master Purushottam

 A.p= 9,17,25

a=9

d=17-9

=8

Sum of n terms=n÷2[2a+(n-1)d


636=n÷2[2(9)+(n-1)8]

636=n÷2[18+8n-8]

636=n÷2[10+8n]

1272=10n+8n^2

8n^2+10n-1272=0

2[4n^2+5n-636]=0

4n^2+5n-636=0

4n^2+53n-48n-636=0

n(4n+53)-12(4n+53)=0

(n-12)(4n+53)=0

n-12=0

n=12


12 terms must be given to sum of 636

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:08:54:23 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link