Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :06 August 2020:05:20:58 PM

Is solution homegenous or heterogenous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva

homegenous

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:45:54 PM


Question 2. Asked on :06 August 2020:05:20:27 PM

Is solution is heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
no

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:46:07 PM


Question 3. Asked on :06 August 2020:05:19:55 PM

Is solution is homegeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
yes

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:46:26 PM


Question 4. Asked on :06 August 2020:05:19:09 PM

What is suspension?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
suspension is a heterogeneous mixture in which the solute particles do not dissolve, but get suspended throughout the bulk of the solvent, left floating around freely in the medium

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:47:01 PM


Question 5. Asked on :06 August 2020:05:18:22 PM

What are solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
Solution, in chemistry, a homogenous mixture of two or more substances in relative amounts that can be varied continuously up to what is called the limit of solubility. The term solution is commonly applied to the liquid state of matter

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:47:13 PM


Question 6. Asked on :06 August 2020:05:17:55 PM

What is solution?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
Solution, in chemistry, a homogenous mixture of two or more substances in relative amounts that can be varied continuously up to what is called the limit of solubility. The term solution is commonly applied to the liquid state of matter

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:47:36 PM


Question 7. Asked on :06 August 2020:05:16:38 PM

Write the differnce betweeen homegeneous and heterogeneous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
homogeneous mixture is a solid, liquid or gaseous mixture that has the same proportions of its components throughout any given sample. Conversely, a heterogeneous mixture has components in which proportions vary throughout the sample.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:47:48 PM


Question 8. Asked on :06 August 2020:05:16:05 PM

What are heterogeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
heterogeneous mixture is simply any mixture that is not uniform in composition - it's a non-uniform mixture of smaller constituent parts. ... You can find many examples of heterogeneous mixtures in solid, liquid and gaseous form throughout nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:48:13 PM


Question 9. Asked on :06 August 2020:05:15:41 PM

What is heterogeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
heterogeneous mixture is simply any mixture that is not uniform in composition - it's a non-uniform mixture of smaller constituent parts. ... You can find many examples of heterogeneous mixtures in solid, liquid and gaseous form throughout nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:48:53 PM


Question 10. Asked on :06 August 2020:05:15:13 PM

What are homegenous? 

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
omogeneous mixtures are also referred to as solutions. While we normally think of solutions as liquids, such as soft drinks and lemonade, they can actually be in the form of solids, liquids, and gases. Homogeneous mixtures can also be a combination of these forms, as in a liquid-gas mixture.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:49:08 PM


Question 11. Asked on :06 August 2020:05:13:44 PM

What is homegeneous?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
omogeneous mixtures are also referred to as solutions. While we normally think of solutions as liquids, such as soft drinks and lemonade, they can actually be in the form of solids, liquids, and gases. Homogeneous mixtures can also be a combination of these forms, as in a liquid-gas mixture.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:49:34 PM


Question 12. Asked on :06 August 2020:05:13:23 PM

What are molecule?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
molecule can be thought of as a group of atoms stuck together through chemical bonds. Different types of atoms can form different numbers of bonds. Molecules can be as small as 2 atoms stuck together, or as is the case for some proteins, can contain millions of atoms covalently bound.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:49:54 PM


Question 13. Asked on :06 August 2020:05:13:02 PM

What is molecule?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
molecule can be thought of as a group of atoms stuck together through chemical bonds. Different types of atoms can form different numbers of bonds. Molecules can be as small as 2 atoms stuck together, or as is the case for some proteins, can contain millions of atoms covalently bound.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:50:35 PM


Question 14. Asked on :06 August 2020:05:12:40 PM

What are atom?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
An atom is the smallest unit of ordinary matter that forms a chemical element. Every solid, liquid, gas, and plasma is composed of neutral or ionized atomsAtoms are extremely small, typically around 100 picometers across.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:50:48 PM


Question 15. Asked on :06 August 2020:05:11:58 PM

What is atom?

-Added by Shruti Srivastva Science » Atom And Molecules

Answer:

Shruti Srivastva
An atom is the smallest unit of ordinary matter that forms a chemical element. Every solid, liquid, gas, and plasma is composed of neutral or ionized atomsAtoms are extremely small, typically around 100 picometers across.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 September 2020:05:51:08 PM


Question 16. Asked on :29 September 2019:10:49:49 AM

 What is the full form IUPAC?

-Added by Himanshi Verma Science » Atom And Molecules

Answer:

priyanshu kumar
 Full form of IUPAC is International Union of Pure and Applied Chemistry.

-Answered by priyanshu kumar On 30 September 2019:11:15:31 AM


Question 17. Asked on :01 March 2019:03:37:26 PM

 Justify the statement that the elements having atomic number 3 and 11 will belong to the same group of periodic table.

-Added by Akki chauhan Science » Atom And Molecules

Answer:

Himanshi Verma

Two elements are X  with atomic number 11 ---- Sodium

Y has less metallic character because metallic character decreases in a period from left to right.

2. .Calculate the valency of each element.

Element X --- electronic configuration : 1s22s22p63s1

so valency is one.

Element Y electronic configuration : 1s22s22p63s23p3

Velency is three.

3 "Element ‘X’ is bigger than ‘Y’ in terms of atomic size. Is the statement true, justify? "

Its true . Because atomic size decreases over period due to increase in nuclear Charge.

-Answered by Himanshi Verma On 22 March 2019:05:03:50 PM


Question 18. Asked on :19 February 2019:12:41:37 PM

Who discovered cell first ?

-Added by Akki chauhan Science » Atom And Molecules

Answer:

Himanshi Verma

 Robert Hook in 1665.

-Answered by Himanshi Verma On 24 February 2019:05:04:19 PM


Answer:

Master Purushottam

 Since, the ration by which oxygen and hydrogen combine to give water is 1:8.

We can take it as "1g of hydrogen combines with 8g oxygen to give water''

So, 3g of hydrogen will combine with 3×8=24g of oxygen to give water.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:15:58 AM


Question 20. Asked on :18 January 2019:05:18:45 PM

 What is Atomicity?


-Added by khushi chauhan Science » Atom And Molecules

Answer:

Master Purushottam
 The number of atom present in one molecule of an element is called Atomicity.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:16:05 AM


Question 21. Asked on :14 January 2019:05:36:38 PM

 What is the full name of J.J Thomson?

-Added by Himanshi Verma Science » Atom And Molecules

Answer:

Master Purushottam
 Joseph john thomson.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:02:25 AM


Question 22. Asked on :13 January 2019:04:45:46 PM

What is the atomicity of Iodine?

-Added by Himanshi Verma Science » Atom And Molecules

Answer:

Master Purushottam
 The atomicity of iodine is Diatomic. 

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:11:39:07 PM


Question 23. Asked on :12 January 2019:11:07:42 AM

 Define the term mass number giving an example.

-Added by Akki chauhan Science » Atom And Molecules

Answer:

Shivang Gupta
 Mass number is the sum of neutrons and protons. For example no. of protons in hydrogen is 1 and no. of neutrons is 0. So, 0+1=1, the mass of hydrogen is 1.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:05:07:07 PM


Question 24. Asked on :12 January 2019:11:05:19 AM

What is the nucleus of the atom?

-Added by Akki chauhan Science » Atom And Molecules

Answer:

Shivang Gupta
 Almost all of the mass in an atom is made up from the protons and neutrons in the nucleus with a very small contribution from the orbiting electronsNeutrons have no charge and protons are positively charged. Because the nucleus is only made up of protons and neutrons it is positively charged.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:05:07:22 PM


Question 25. Asked on :12 January 2019:11:02:38 AM

 How is the valency of an atom related to its electronic configuration?

-Added by Akki chauhan Science » Atom And Molecules

Answer:

Shivang Gupta
 An atom according to its atomic number  arranges the electrons in the shells and when all electrons  are arranged then the electron (valence electrons) in the valence shell loses or gains electrons to complete octet and by doing so it gains negative or positive valency.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:05:07:31 PM


Question 26. Asked on :12 January 2019:11:01:34 AM

 Define electron, proton, and neutron.

-Added by Akki chauhan Science » Atom And Molecules

Answer:

Shivang Gupta

 Electron=A Electron is a subatomic particle. Electrons have a negative electric charge. It is discovered by J.J Thomson.

Proton= Proton is also a Subatomic Particle which symbol is p with a positive charge. It is discovered by E.Rutherford. 

Neutrons= Neutron is also a subatomic particle which symbol is n with no electric charge and a mass slightly larger than that of proton. 

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:05:07:42 PM


Question 27. Asked on :12 January 2019:10:59:35 AM

Write drawbacks of Rutherford ? 

-Added by Akki chauhan Science » Atom And Molecules

Answer:

Shivang Gupta

Drawbacks of Rutherford’s model of atom

  • Rutherford proposed that electrons revolve at a high speed in circular orbits around the positively charged nucleus. When a charged particle i. e. electron revolves around positively charge nucleus, it needs to be accelerated so as to keep it moving in circular orbits. However, according to electromagnetic theory, whenever a charged particle such as an electron is accelerated around another charged center ( nucleus ) which are under force of attraction, there will be continuous radiation of energy. This loss of energy would slow down the speed of the electron. This would reduce the radius of the electron–orbit. Eventually the electron would fall into the nucleus. The result would be that the atom would collapse. But this does not happen. Thus Rutherford’s atom could not explain the stability of the atom. Failure of Rutherford’s model i.e. reduction of radius of orbit is shown below.
  • Rutherford proposed that electrons revolve around the nucleus in the fixed orbits. However, he did not specify the orbits and the number of electrons in each orbit.

-Answered by Shivang Gupta On 25 August 2019:05:07:55 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link