Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :05 October 2020:06:50:34 PM

Write the Characteristics of Ideal Business Organisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Before selecting any form of business organisation, one must consider the following factors:

(i) Easy Formation: Its formation must not invole much logal formalities. It must consume less time.

(ii) liability of Owner: It can be limited or unlimited, Limited liability is more preffered from risk view point.

(iii) Continuity and Stability: This is essential as its enables the businessman to make long terms plans for his business.

(iv) Capital Adequancy: Business form must ensure raising of adequate amount of capitals at most reasonable cost.

(v) Flexbility of operations: Business mustbe flexible enough to adjust it self to changes taking place in its environment.

(vi)Relationship between ownership control and management : For eficient management, the controll and managementof firm must be the hands of the owners.

(vii) Lawful Business: Every business enterprise must undertake such business.

-Answered by Rohit Rajput On 05 October 2020:06:52:48 PM


Question 2. Asked on :05 October 2020:06:41:34 PM

Write the types of Globalisation and its reasons?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Globalisation is at two types

(i) Macro     (ii) Micro

Reasons of Globalisation:

(i) Rapid shrinking of time and distance.

(ii) Domestic markets are no longer adequate and rich.

(iii) Foreign market becomes large enough to justify foreign investment. 

(iv) Reduce high transportation cost.

(v) political stability.

(vi) To get technology.

(vii) To secure reliable or cheaper source of raw materials.

(viii)Generates higher sales.

(ix) Better cash flows.

(x)

-Answered by Rohit Rajput On 05 October 2020:06:42:35 PM


Question 3. Asked on :05 October 2020:06:39:14 PM

What is Globalisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
It refers to integration of world into one huge market by removing the trade barriers among countries.

-Answered by Rohit Rajput On 05 October 2020:06:40:14 PM


Question 4. Asked on :05 October 2020:06:36:30 PM

What is problems in Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The problems in privatization:
(i) Growth of monopoly power 

(ii) Loss making units are not bought 

(iii) Lop-sided industrial development.

-Answered by Rohit Rajput On 05 October 2020:06:37:26 PM


Question 5. Asked on :30 September 2020:07:46:44 PM

What is functions of Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Finctions of Privatization:

(i) Better managment of enterprises

(ii)Encourage enterpreneurship 

(iii) Accelerating pace of economic development 

(iv) Increase number o workers and common man who are shareholders.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:47:25 PM


Question 6. Asked on :30 September 2020:07:37:08 PM

What is Benefits of Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The Beneits of Privatization:

(i) Reducing fiscal burden.

(ii) Reviving sick units.

(iii) Reducing the size of administrative machinery.

(iv) Helps in generating funds.

(v) Enabling the government to concentration on essential states.

(vi) private sector registration fast growth in the post liberalization period.


-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:38:08 PM


Question 7. Asked on :30 September 2020:07:24:16 PM

Write the methods of Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The methods of Privatizations:

(i) Divestiture: The partial or full disposal of an investment or assest through sale, exchnage, closure or bankruptcy. Business may divest by selling of ownership stakes.

(ii) Contracting: Under this, the government give contracts for service to be performed and delivered to other organisation.

(iii) Liquidation: It can be formal (sale of assets and closure of entire enterprise) or informal (suspending some of its operations).

(iv) Denetionalisation: It means transferring something from state ownership to private ownership.

(v) Franchising: Government gives autherisations to someone to sell or distribute its goods or service in a certain designated area.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:25:08 PM


Question 8. Asked on :30 September 2020:07:19:54 PM

What is Privatization?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Privatization refers to the transfer of assets or service functions from public to private ownership or control. It mean the withdrawl of the state from an industry or sector partially of fully.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:21:25 PM


Question 9. Asked on :30 September 2020:07:10:40 PM

What is Beneits of Liberalisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The benefits of Liberalisation are follows:

(i) Liberalisation has led to expansion o Indian Economy.

(ii) Easy entry of foreign business organisation in India.

(iii) Stiff competition has led to increase in efficiency.

(iv) High growth rate.

(v) Avalibility of goods at competitive prices.

(vi) Healthy stock market.

(vii) Good industrial relation.

(viii) Low inflation raete, etc.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:11:34 PM


Question 10. Asked on :30 September 2020:07:01:17 PM

What is Liberalisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Refers to relaxation of previous government restrictions usually in areas of social and economic policies. It refer to the process of eliminating unnecessary control and restrictions on the smoot functioning of business enterprises.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:07:03:08 PM


Question 11. Asked on :30 September 2020:06:51:57 PM

What is features of Globalisation?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
The Features of Globalisation is follow:
(i) Developing new finanacial markets.

(ii) Growing Global Consumer Market with global brands.

(iii) Reduction anti-trust laws and proliferating mergers and acquisitions.

(iv) Growing trend of multilateral agreements.

(v) Conventions and agreements on the global environment.

-Answered by Rohit Rajput On 30 September 2020:06:54:10 PM


Question 12. Asked on :29 September 2020:07:38:20 PM

What is Ecology and Physical Environment?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
These factors are important for those units which carry on production and manufacturing activities. Its include weather climatic.

-Answered by Rohit Rajput On 29 September 2020:07:40:57 PM


Question 13. Asked on :29 September 2020:07:26:59 PM

What is Micro Environment?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
(i) It is also known as task or operating environment.

(ii) It is the immediate environment with which the organisation interacts for its day to day operations.

(iii) These factors are more closely linked with the company than the macro factors.


-Answered by Rohit Rajput On 29 September 2020:07:30:00 PM


Question 14. Asked on :29 September 2020:07:14:25 PM

What is External Environment?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
It consits of the factors taht are outside te company boundaries thus the company have no control over them company must adapt to such changes. External environment can be micro or micro. 

-Answered by Rohit Rajput On 29 September 2020:07:15:33 PM


Question 15. Asked on :29 September 2020:06:29:59 PM

What is Internal Environment ?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
It consists of the factor that are within the control of business.

(i) Man Human Resources: It is the stenght and weakness of any organisation and must possess various characteristic like skills, quality, high morale attitude.

(ii) Money financial Resources: Various financial factors like the financial policies and its resources affects the business functioning. The source o finance is share capital, banking and other functional and financial institutions etc.


-Answered by Rohit Rajput On 29 September 2020:06:33:46 PM


Question 16. Asked on :26 September 2020:07:05:40 PM

What are the use of Mission and Vision statements?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Vision and Mission Statements provides various uses to the organization:

Intarnally 

(i) Helps in defining performance standards.

(ii)Guides the employees in decision making.

(iii)Guides the management while planning on the strategic issues.

(iv)Inspire the employees to work more productively.

(v)Helps establishing a framework for ethical behaviour.

Externally

(i) Helps in better communication with customers, suppliers and alliance partners and also create closer linkage.

(ii)Provide external support.

(iii)Serves as a public relation tool.


-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:07:06:41 PM


Question 17. Asked on :26 September 2020:06:57:06 PM

What is mission statement, explain with example?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Mission statement helps defineing the company's business, its objective and its approach to reach those objectives. It broadly describe an organisation, present capabilities, customer focus, activities, and business make up.

Ex : (i) Reliance Industries : To become major player in chemical business and grow in other growth oriented industries like infrastructure.

(ii) ICSI : To developed high caliber professional facilitating good corporate governance.

(iii) Facebook : To give the people power to share the make the world more open and connected.

(iv) Ranbaxy : To become a $1 billion research based global pharmaceuticals.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:06:58:26 PM


Question 18. Asked on :26 September 2020:06:52:34 PM

What is vision statement? Explain with example?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
Vision statement is a road map of the country future. It describe the desire future position of the company.

Ex: 

(i) Disney: To make people happy.

(ii) ICSI : To be a global leader in promoting good corporate governance.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:06:53:37 PM


Question 19. Asked on :26 September 2020:10:26:54 AM

Why Business environment is important?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Anjali Kumari
In any business, it is important to be aware of the actions and strategies of your competitors. A business environment enables firms to analyze their competitors' strategies and actions. ... The reason is that most telecom organizations ensure that they are abreast of the strategies and actions of their competitors.

-Answered by Anjali Kumari On 11 October 2020:02:14:05 PM


Question 20. Asked on :26 September 2020:10:11:25 AM

What are the salient features of Busniess environment?

-Added by Rohit Rajput Business Study » Business Environment

Answer:

Rohit Rajput
(i) Dynamic : Business environment is always changing in nature. This is due to the various types of influences operating in the envirinment like needs of customers, fashion, technology etc.

(ii) Multi-faceted : Any change occurring in the Business environment are viewed differently by different persons.

-Answered by Rohit Rajput On 26 September 2020:10:14:28 AM


Question 21. Asked on :17 August 2020:01:56:55 PM

 Write the reasons for globalization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 Reason for globalizations :

(i) Rapid shrinking of time and distance.

(ii) domestic markets are no longer adequate and rich.

(iii) Foreign market becomes large enough to justify foreign investment.

(iv) Reduce high transportions cost

(v) Politcal stability

(vi)To get technology

(vii) To secure reliable or cheaper source of raw materials

(viii) Generate higher sales

(ix) Better cash flows. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 18 August 2020:12:09:36 PM


Question 22. Asked on :17 August 2020:01:46:01 PM

 How many levels of globalization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Shruti Srivastva

Macro and Micro. 

-Answered by Shruti Srivastva On 17 August 2020:05:10:57 PM


Question 23. Asked on :17 August 2020:01:37:16 PM

 what is the globalization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 It refers to integration of world into one huge market by removing the trade barriers among countries.

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:01:40:42 PM


Question 24. Asked on :17 August 2020:01:30:10 PM

 write are the problems in priavtiaztion?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) Growthof monopoly power.

(ii) Loss making units are not bought.

(iii) Lop- sided industrial development.   

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:01:32:50 PM


Question 25. Asked on :17 August 2020:01:17:02 PM

 what are the functions of privatization?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

Functions of privatization:

(i) Better management of enterprises.

(ii) Eencourage enterpreneurship.

(iii) Accelerate pace of economic development.

(iv) Increase number of workes and common man who are shareholders.

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:01:20:29 PM


Question 26. Asked on :17 August 2020:12:48:00 PM

 Write the methods of privatizaition?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 (i) Divestiture/privatiaztion of ownership

(ii) contracting 

(iii) Liquidation 

(iv) Denationalisation/Re-privaitization

(v) Franching

(vi) leasing

(vii) Government withdrawal. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:12:51:40 PM


Question 27. Asked on :17 August 2020:12:37:39 PM

 What is the privatizations?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 Privatization refers to the transfer of assets or service functions from public to private ownership or control.

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:12:43:58 PM


Question 28. Asked on :16 August 2020:02:16:46 PM

 What is the use vision and miossion statement ? 

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 Vision and mission statement provides various uses to the organization:

Internally:

(i) Helps in defining preformance standards.

(ii) Guides the employees in decision making.

(iii) Guides the management while planing on strategic issues.

(iv) Inspires the employees to work more productively.

(v) helps establishing a framework for ethical behaviour.

 Externally : 

(i) Helps in better communication with customers, suppliers and alliance partners and also create closer linkage.

(ii) Proides external support.

(iii) Serves as a public relations tool.

-Answered by Jyoti Srivastva On 17 August 2020:12:13:00 PM


Question 29. Asked on :16 August 2020:01:58:37 PM

 What is a mission statement?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 Mission statement helps defining the company's business ,objectives and its approach to reach those objiective. It broadly describes an organisation's present capabilities,customer focus,activities and business make up. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 16 August 2020:02:04:32 PM


Question 30. Asked on :16 August 2020:01:44:58 PM

 what is a vision statement?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva

 vision statement is a road map of a company's  future. It describes the desired future position of the company.

-Answered by Jyoti Srivastva On 16 August 2020:01:53:36 PM


Question 31. Asked on :16 August 2020:12:30:51 PM

 What is business environment?

-Added by Jyoti Srivastva Business Study » Business Environment

Answer:

Jyoti Srivastva
Business environment is the sum of several exteral and internal forces that affect the functioning of business. 

-Answered by Jyoti Srivastva On 16 August 2020:12:37:42 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link