Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :25 May 2020:12:22:57 PM

 In which kingdom will you place or organism which is single called, ekaryotic and photosynthetic.



-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Kingdom Protista.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:27:28 PM


Question 2. Asked on :25 May 2020:12:20:34 PM

 What is the criterion for classification of organism to belonging to kingdom Monera or protista ?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 The organisms belonging to kingdom Monera are unicellular and prokaryotic where's the organisms belonging to kingdom. Protista are unicellular and eukaryotic.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:28:17 PM


Question 3. Asked on :25 May 2020:12:19:46 PM

 Which of the following are chemical change?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

(i)Growth of a plant. 

(ii)Rusting of iron.

(iii)Cooking of food.

(iv)Digestion of food.

(v)Burning of candle.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:12:49:33 PM


Question 4. Asked on :25 May 2020:12:15:46 PM

 Classify the following into element, compounds and mixtures.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

Element: Sodium, Silver, Tin and silicon.

Compounds: Calcium Carbonate, Methane and C02. 

Mixtures: Soil, Sugar, Coal, Air, Soap and blood.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:12:33:08 PM


Question 5. Asked on :25 May 2020:12:14:36 PM

 Which of the following will show the "Tyndall to effect" ?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 (b)Milk.  

 (d)Starch solution. 

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:12:31:51 PM


Question 6. Asked on :25 May 2020:12:10:55 PM

 Identify the solution among the following mixtures.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

(b) Sea water.        

(c) Air.    

(e) Soda water. 

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:12:30:04 PM


Question 7. Asked on :25 May 2020:09:11:51 AM

 Which of the following material fall  in the category of a "pure substances" ?


-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

(i) Ice          

(ii) Iron.        

(iii) Hydrochloric acid.        

(iv) Calcium oxide.      

(v) Mercury.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:09:19:22 AM


Question 8. Asked on :25 May 2020:09:10:26 AM

 How would you confirm that a colorless liquid given to you is pure water?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Take a sample of colourless liquid and put on stove if it starts boiling exactly at 100° C then it is pure water.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:09:17:31 AM


Question 9. Asked on :25 May 2020:09:06:10 AM

Classify the each of the following as a homogenoeus or a hetrogeneous mixture.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Homogenoeus Mixture - Soda, water, air, vinegar, filterated tea.

Hetrogeneous Mixture - Wood, soil, air.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:09:14:40 AM


Question 10. Asked on :25 May 2020:08:30:24 AM

 Classify the following as chemical or physical changes.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 (i) Melting of butter in a pan is a physical changes.

(ii) Rusting of almirah is a physical changes.

(iii) dissolving to common salt in water is a physical changes.

(iv) Passing of electric current, through water and the water breaking down into hydrogen and oxygen gases is a chemical change s.


-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:08:56:40 AM


Question 11. Asked on :25 May 2020:08:28:38 AM

 What is the type of mixture is separated by the technique of crystallisation?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 The Crystallisation method is used to purify. 

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:08:55:41 AM


Question 12. Asked on :25 May 2020:08:26:30 AM

 Write the point of differences between homogenoeus and hetrogeneous mixture.


-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

(a) Homogenoeus mixture 

 (i) The mixture with has uniform composition and it's composition cann't be itendified separately is known as Homogenoeus mixture.

(ii) For example - sugar in water, salt in sulphur, water in alcohol etc.


(b) Hetrogeneous mixture

 (i) The mixture which has non - uniform  composition can be identified separately is known as hetrogeneous mixtures.

(ii) For example - sand and salt, sugar and salt, water in oil and etc.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:08:44:07 AM


Question 13. Asked on :25 May 2020:08:25:52 AM

 What is meant by a pure substance?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 A material that is composed of only one type of particles is called pure substance. All the constituent particles of a pure substances have same chemical nature.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:08:31:26 AM


Answer:

Nishant Verma

 First, water is taken has a solvent in a saucer pan. This water solvent is allowed to boil. During heating milk and tea leaves are added to the solvent in solutes. They perform a solution. Then the solution is powered through a strainer. The insoluble part of the solution remains on the strainer of residue. Suger added to the filterate, which dissolves in the filterate. The resulting solution is the required tea.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:08:49:48 PM


Question 15. Asked on :24 May 2020:08:28:55 PM

 Fine mud particles suspended in water.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Decantation and filtration.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:01:38 PM


Question 16. Asked on :24 May 2020:08:28:12 PM

 Different pigments from an extract of flower petals.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Chromatography.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:02:42 PM


Question 17. Asked on :24 May 2020:08:27:35 PM

 Small pieces of metal in the engine oil or a car.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Filtration.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:03:19 PM


Question 18. Asked on :24 May 2020:08:26:23 PM

 Ammonium chloride from a mixture containing sodium chloride and ammonium chloride.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 2

Answer:

Nishant Verma

 Sublimation.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:03:53 PM


Question 19. Asked on :25 August 2019:07:56:12 PM

 मेसोपोटामिया हथियार किसके बनते थे ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

Harshita Rathore
 कांसे के 

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:06:24 PM


Question 20. Asked on :25 August 2019:07:52:39 PM

 कांसा किसके मिश्रण से बनता है ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

Harshita Rathore
 ताम्बे तथा रांगा

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:06:43 PM


Answer:

Harshita Rathore
 गेहू , जो और मटर या मसूर के खेतो की सिचाई की जाती थी

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:07:26 PM


Question 22. Asked on :25 August 2019:07:38:19 PM

 मेसोपोटामिया की दो नदियों के नाम बताओ ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

priyanshu kumar
फारत और दजला नदी

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:02:23 PM


Question 23. Asked on :25 August 2019:07:22:09 PM

 How was fire useful to the early human ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

priyanshu kumar
The control of fire enabled important changes in human behavior, health, energy expenditure, and geographic expansion. As a result of "domesticating" fire as previously achieved with plants and animals, humans were able to modify their environments to their own benefit.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:04:03 PM


Question 24. Asked on :25 August 2019:06:19:05 PM

 Why did early human paint on cave walls ?

-Added by roshni mental History » Ch 2

Answer:

priyanshu kumar
Perhaps the cave man wanted to decorate the cave and chose animals because they were important to their existence. ... Prehistoric man could have used thepainting of animals on the walls of caves to document their hunting expeditions.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:04:11 PM


Question 25. Asked on :21 August 2019:07:08:25 PM

 Define drawings with example ?

-Added by anjali thakur Accountancy » Ch 2

Answer:

Master Purushottam

 Drawing is the amount of money or value of goods which the proprietor or partner withdraws for personal use. for example, withdrawal of cash by the proprietor for personal use

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:11:07:50 PM


Question 26. Asked on :21 August 2019:05:00:29 PM

What is the common name of POP, and also write its uses?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma
The common name of POP(Plaster of Paris) is Calcium sulphate hemihydrate.

It uses are:-

1. Its used for supporting fractured bones.

2. It is used for making sufaces smooth.

3. It is used in many material and making in toys.

4. It is used for making statues.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:05:15:13 PM


Question 27. Asked on :21 August 2019:04:55:33 PM

 Write the formula of washing soda and also write its uses?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma

 The formula of washing soda is Na2Co3.10H2o. Recrystallisation of sodium carbonate gives  washing soda. It is a basic salt.

Its uses are:-

1. It is used in glass, soap and paper industries.

2. It is used in manufacture of Borax.

3. It is used as cleaning agent for domestic purpose.

4. It is used for removing permanent hardness of water.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:56:37 PM


Question 28. Asked on :21 August 2019:04:53:16 PM

 What is chlor- alkali reaction?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma

 When electricity is passed through an aqueous solution of sodium chloride it decomposes to form sodium hydroxide. The process is called the chlor-alkali alkali process because of the products formed: chlor for chlorine and alkali for Sodium Hydroxide. Chlorine gas is given off at the anode and hydrogen gas at the cathode.


An aqueous solution of sodium chloride is called brine.
2NaCl (aq) + 2H2O(l) ---(electrolysis)---> 2NaOH(aq) + Cl2(g) + H2(g).

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:54:18 PM


Question 29. Asked on :21 August 2019:01:52:46 PM

 What is meant by consumer's equilibrium?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam
Consumer's equilibrium refers to a situation when a consumer is having maximum satisfaction with his limited income and has no tendency to change his exciting way of expenditure.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:54:39 PM


Question 30. Asked on :21 August 2019:01:51:07 PM

How much is total utility at zero level of consumption?

-Added by nisha sheikh Economics » CH 2

Answer:

Master Purushottam

 Zero

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:03:38:17 PM


Question 31. Asked on :21 August 2019:01:48:54 PM

 Define Marginal Rate of Substitution (MRS) ?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam
Marginal rate of substitution refers to the rate at which commodities can be substituted with each other, so that the total satisfaction of consumer remains the same.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:54:58 PM


Question 32. Asked on :21 August 2019:01:46:48 PM

 Write the Assumptions of Indifference Curve?

-Added by nisha sheikh Economics » CH 2

Answer:

Master Purushottam
The assumptions of the ordinal theory are the following:
(1) The prices of the two goods are given. (2) The consumer's tastes, habits and income remain the same throughout the analysis. (3) He prefers more of X to less of Y or more of Y to less of X. (7) An indifference curve is negatively inclined sloping downward.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:06 PM


Question 33. Asked on :21 August 2019:01:44:45 PM

 Write the Properties of Indifference Curve?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam

1. Indifference curve are downward sloping.

2. Higher indifference curves are preferred to lower ones.

3. Indifference curves do not intersect.

4. Indifference curves are convex.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:21 PM


Question 34. Asked on :20 August 2019:07:56:28 PM

What  is galvanisation?

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma

 Coating of a thin layer of zinc on  metal surface by electroplating is called galvanisation. 

-Answered by Himanshi Verma On 20 August 2019:07:59:48 PM


Question 35. Asked on :20 August 2019:07:38:16 PM

Define a budget set ?


-Added by anjali thakur Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam

 Budget set is a set of all possible combination of the two goods which a consumer can afford, given his income prices in the market.

-Answered by Master Purushottam On 20 August 2019:07:41:54 PM


Question 36. Asked on :20 August 2019:07:34:02 PM

 What is ordinal utility?

-Added by nisha sheikh Hindi » Ch 2

Answer:

Akki chauhan

  Ordinal utility is the utility expressed in ranks.


-Answered by Akki chauhan On 21 September 2019:07:40:35 PM


Question 37. Asked on :20 August 2019:07:27:35 PM

 Define marginal utility

-Added by anjali thakur Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam

 Marginal utility is the additional utility derived from consumption of one more unit of a commodity.


-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:58:08 PM


Question 38. Asked on :20 August 2019:07:24:07 PM

 Define utility 

-Added by anjali thakur Economics » Ch 2

Answer:

Master Purushottam
 Utility is the want satisfying power of a commodity.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:58:16 PM


Question 39. Asked on :19 August 2019:10:49:13 PM

 What is the chemical name of sand?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Ch 2

Answer:

Himanshi Verma

 Silicon dioxide.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:56:21 PM


Question 40. Asked on :04 March 2019:02:52:07 PM

 Is milk is the example of Tyndall Effect. Why?


-Added by Himanshi Verma Science » CH 2

Answer:

Himanshi Verma

 This is because colloids have suspension of small particles, from 1 – 1000 nanometres in size which can scatter light falling on them, a phenomenon called asTyndall effect. In the above question, only b) milk and d) starch solution show Tyndall effect as they are colloids

-Answered by Himanshi Verma On 08 March 2019:05:18:28 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1847)
History (187)
Geography (200)
Economics (124)
Political Science (54)
Mathematics (185)
General Knowledge (5401)
Biology (93)
Physical Education (12)
Chemistry (38)
Civics (18)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (170)
Physics (24)
Other (68)
Accountancy (11)
Business Study (27)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link