Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :07 September 2019:07:35:55 PM

 what are natural resources ?

-Added by Khushi Chauhan Geography » Ch1

Answer:

Shruti Srivastva
Matters which obtain from nature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:10:57 PM


Question 2. Asked on :07 September 2019:07:26:53 PM

 what is resource conservation ?

-Added by Khushi Chauhan Geography » CH1

Answer:

Shruti Srivastva
Using Resources Carefully. 

-Answered by Shruti Srivastva On 25 August 2020:06:11:30 PM


Question 3. Asked on :28 August 2019:05:59:56 PM

" स्व की अवधारणा " से आप क्या समझते है ?

-Added by roshni mental Home Science » Ch1

Answer:

Nishant Verma
 लोगो के लिए स्वयं की पहचान उनकी शारीरिक, मानसिक सामाजिक तथा भावनात्मक श्रमताऔ के अधर पर निधारित होती है|

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:23:02 PM


Question 4. Asked on :25 August 2019:07:24:20 PM

होमिनिड समूह की क्या क्या विशेसताये है ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Harshita Rathore
1. मस्तिष्क का बड़ा आकार

2. पेरो के बल पर खड़े होने की शमता 

3. दो पेरो के बल चलना 

-Answered by Harshita Rathore On 26 August 2019:03:09:40 PM


Question 5. Asked on :24 August 2019:09:00:52 PM

 होमिनोइड्स किसे कहते है ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
 लगभग 240 लाख वर्ष पहले  प्राइमेट शेएरिणी में एक उपसमूह उत्पन हुआ जिसे होमिनोइड्स  कहते है 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:19:31 PM


Question 6. Asked on :24 August 2019:08:58:17 PM

 चार्ल्स डार्विन की किताब का नाम क्या था ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
On the  origin of species. 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:19:44 PM


Question 7. Asked on :24 August 2019:08:48:42 PM

आधुनिक मानव का विकास कब हुआ  ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
1,60 ,000 साल पहले  

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:22:57 PM


Question 8. Asked on :24 August 2019:08:44:58 PM

मानव का उदय कब हुआ ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
56 lakh year east. 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:25:27 PM


Question 9. Asked on :24 August 2019:08:43:05 PM

 होमो का क्या अर्थ है ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Harshita Rathore

 Man

-Answered by Harshita Rathore On 25 August 2019:08:46:35 AM


Question 10. Asked on :24 August 2019:08:37:17 PM

होमो शब्द  कौन सी भाषा से लिया गया है ?

-Added by roshni mental History » Ch1

Answer:

Master Purushottam
 लातीनी भाषा से 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:25:41 PM


Question 11. Asked on :23 August 2019:04:55:19 PM

 Why do we apply paint on iron article?

-Added by Himanshi Verma Science » Ch1

Answer:

priyanshu kumar
 Iron articles are painted because it prevents them from rusting. When painted the contact of iron articles from moisture and air is cut off. Hence rusting is prevented.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:26:47 AM


Question 12. Asked on :22 August 2019:07:30:37 PM

 Why are decomposition reaction called the opposite of these reaction ?

-Added by roshni mental Science » Ch1

Answer:

Akki chauhan

 Such reaction in which a reactants decompose to give one or more than one reactants. This is called displacement reaction.

While In combination reaction two or more than two reactant combine and give one product.

-Answered by Akki chauhan On 22 August 2019:08:21:27 PM


Question 13. Asked on :22 August 2019:05:30:16 PM

 How many parts of Homo?

-Added by Himanshi Verma History » Ch1

Answer:

Master Purushottam

Three parts of homo are:

1. Homo sapiens 

2. homo haplessness

3. homo Arcturus

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:20:35 PM


Question 14. Asked on :20 August 2019:07:38:05 PM

 What is the full form of DMU?

-Added by nisha sheikh Economics » CH1

Answer:

Master Purushottam

 Diesel Multiple Unit

-Answered by Master Purushottam On 20 August 2019:07:40:55 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link