Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :01 September 2021:04:54:57 PM

 What is the IUPAC name of alcohol:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 ethanol

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:55:20 PM


Question 2. Asked on :01 September 2021:04:54:08 PM

 -(Cl) is used for:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 chloro

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:54:44 PM


Question 3. Asked on :01 September 2021:04:53:33 PM

 Which of these is not a oxidising agent:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 none of these

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:55:13 PM


Question 4. Asked on :01 September 2021:04:53:37 PM

 Which of the following is not a Homolgous series:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 none of these

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:53:58 PM


Question 5. Asked on :01 September 2021:04:53:03 PM

 Naming of organic compound systematuically called as ________.

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Nomenclatre

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:53:24 PM


Question 6. Asked on :01 September 2021:04:52:31 PM

 What is the Homolgous series with halogen (-Br) of C6H14:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 C6H13-Br

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:52:56 PM


Question 7. Asked on :01 September 2021:04:51:37 PM

 (-OH) joins to hydrocarbon like alkaine from various type of alcohols, such as:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Methanol, Ethanol and Propanol

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:52:05 PM


Question 8. Asked on :01 September 2021:04:51:12 PM

 The most carbon compounds releases a large amount of ______________ on burning:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 heat and light

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:52:00 PM


Question 9. Asked on :01 September 2021:04:50:36 PM

 Which of the following is not a part of a functional group in carbonic compounds:

Oxygen, Chlorine, Sulpher, None of these

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 None of these

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:51:29 PM


Question 10. Asked on :01 September 2021:04:49:42 PM

 Whom molecular name C4H8 is:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Butene

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:50:29 PM


Question 11. Asked on :01 September 2021:04:49:03 PM

 Combustion of methane: CH4 + 202 --- CO2 + H2O + ______________:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 heat and light

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:50:11 PM


Question 12. Asked on :01 September 2021:04:49:10 PM

 Whom molecular name C6H6 is:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Benzene

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:49:32 PM


Question 13. Asked on :01 September 2021:04:48:16 PM

Whom molecular name C6H12 is:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Cyclohexane

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:49:03 PM


Question 14. Asked on :01 September 2021:04:47:11 PM

 Combustion is the burning of compounds in the air to give ________ gas:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CO2

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:48:37 PM


Question 15. Asked on :01 September 2021:04:47:38 PM

 -OH is an example of :

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Alcohol

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:48:09 PM


Question 16. Asked on :01 September 2021:04:46:47 PM

 What is the Homolgous series with (-OH) of methane:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CH3-OH

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:47:12 PM


Question 17. Asked on :01 September 2021:04:46:13 PM

 ______ are non metal elements like flurine, chlorine, briomine and iodine.

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Halogen

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:46:38 PM


Question 18. Asked on :01 September 2021:04:44:14 PM

 Unsaturated Compounds occurs ______ reaction in it:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Addition

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:44:37 PM


Question 19. Asked on :01 September 2021:04:43:23 PM

 What is the condensed formula for Butene:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CH3CH2CH=CH2

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:43:49 PM


Question 20. Asked on :01 September 2021:04:42:35 PM

 What is the condensed formula for Propene:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CH3CH=CH2

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:42:59 PM


Question 21. Asked on :01 September 2021:04:41:55 PM

   What is the condensed formula for ethene:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CH2=CH2

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:42:19 PM


Question 22. Asked on :01 September 2021:04:41:14 PM

   What is the molecular formula for Octane:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 C8H18

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:41:34 PM


Question 23. Asked on :01 September 2021:04:40:29 PM

   What is the molecular formula for Nonane:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 C9H2O

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:40:55 PM


Question 24. Asked on :01 September 2021:04:39:21 PM

 What is the general formula of Alkynes:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CnH2n-2

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:39:40 PM


Question 25. Asked on :01 September 2021:04:38:33 PM

 What is the general formula of Alkenes:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CnH2n

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:39:00 PM


Question 26. Asked on :01 September 2021:04:37:50 PM

 What is the general formula of Alkanes:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CnH2n+2

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:38:13 PM


Question 27. Asked on :01 September 2021:04:37:08 PM

 Which compounds having double or triple bonds between their carbon atoms:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Unsaturated compounds

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:37:42 PM


Question 28. Asked on :01 September 2021:04:36:36 PM

 Which of the following is not a example of saturated carbon compounds:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 None of these

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:36:53 PM


Question 29. Asked on :01 September 2021:04:36:05 PM

 Which compound of carbon, are linked by only single bond between the carbon atoms :

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Saturated compounds

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:36:25 PM


Question 30. Asked on :01 September 2021:04:35:36 PM

 Which formula represents the sharing of electrons amongs atoms of a molecules:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Electronic formula 

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:35:59 PM


Question 31. Asked on :01 September 2021:04:34:59 PM

 Which formula represents exact arrangements of atoms of molecule:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Structural formula 

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:35:25 PM


Question 32. Asked on :01 September 2021:04:34:30 PM

 Which formula represents group of atoms linked together to each carbon atom:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Condensed formula

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:34:52 PM


Question 33. Asked on :01 September 2021:04:33:48 PM

 Which formula represents number of each atoms in a molecule:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Condensed formula

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:34:10 PM


Question 34. Asked on :01 September 2021:04:33:17 PM

 Which formula represents actual number of atoms of molecule:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Molecular formula 

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:33:34 PM


Question 35. Asked on :01 September 2021:04:32:28 PM

 What is the molecular formula of methane:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 CH4

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:32:58 PM


Question 36. Asked on :01 September 2021:04:31:51 PM

 What is the compound of hydrocarbon:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Carbon

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:32:18 PM


Question 37. Asked on :01 September 2021:04:30:39 PM

 Which of the following is not a name of hydrocarbons:

Methane, Propane, Ethlane, Butane

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Ethlane

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:31:42 PM


Question 38. Asked on :01 September 2021:04:29:40 PM

 Which covalent bond is denoted by "-":

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Single covalent bond

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:29:59 PM


Question 39. Asked on :01 September 2021:04:29:07 PM

 Which cavalent bond is denoted by "=":

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Double covalent bond

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:29:24 PM


Question 40. Asked on :01 September 2021:04:28:38 PM

 In Single covalent bond how many pair of electron shared:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 1

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:28:59 PM


Question 41. Asked on :01 September 2021:04:28:00 PM

 What is the electronic contrifugation of carbon:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 2,4

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:28:31 PM


Question 42. Asked on :01 September 2021:04:26:47 PM

 Due to which feature of carbon a large number of organic compounds are formed :

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

(i) Forming covalent bonds 

(ii) Catenation 

(iii) Tetravalency

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:27:16 PM


Question 43. Asked on :01 September 2021:04:26:00 PM

 Which of the following is not a feature of carbon bond:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 none of these

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:26:26 PM


Question 44. Asked on :01 September 2021:04:25:18 PM

 What is the compound of Hydrocarbons:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Carbon and Hydrogen

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:25:44 PM


Question 45. Asked on :01 September 2021:04:24:43 PM

 which compound of carbon has the lowest boiling point:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Methane  

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:25:12 PM


Question 46. Asked on :01 September 2021:04:24:00 PM

 which compound of carbon has the highest boiling point:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Acetic acid 

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:24:34 PM


Question 47. Asked on :01 September 2021:04:22:55 PM

 Which of the following is a property of Carbon:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Catenation and Tetravaleny

-Answered by Shruti Srivastva On 01 September 2021:04:23:42 PM


Question 48. Asked on :31 August 2021:05:19:38 PM

 Which of the following is not a property of compound formed by covalent bond:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 These have high melting and boiling points of these compounds

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:20:08 PM


Question 49. Asked on :31 August 2021:05:18:33 PM

 Which of the following is a type of covalent bond:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Single Covalent Bond, Double Covalent Bond and Triple Covalent Bond

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:18:55 PM


Question 50. Asked on :31 August 2021:05:17:44 PM

 Which type of bond Na+ + Cl - ---- NaCl  is:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 Ionic Bond

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:18:18 PM


Question 51. Asked on :31 August 2021:05:15:56 PM

 Which of the following is allotopes of carbon:

(a) Graphite 

(b) Diamond

(c) Buck minster fullerence 

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 All of these

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:17:18 PM


Question 52. Asked on :31 August 2021:05:14:55 PM

What are the isotope of carbon:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 12C, 13C and 14C

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:15:33 PM


Question 53. Asked on :31 August 2021:05:14:03 PM

Which type of element carbon is: 

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 metal

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:14:45 PM


Question 54. Asked on :31 August 2021:05:13:25 PM

 What is the atomic no. of carbon:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 6

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:13:52 PM


Question 55. Asked on :31 August 2021:05:12:07 PM

 What is the percentage of carbon present in the earth crust in atmosphere :

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

0.03%

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:13:10 PM


Question 56. Asked on :31 August 2021:05:11:13 PM

 What is the percentage of carbon present in the earth crust in form of minerals:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 0.02%

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:11:58 PM


Question 57. Asked on :31 August 2021:05:10:00 PM

 What is the symbol of carbon:

-Added by Shruti Srivastva Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Shruti Srivastva

 C

-Answered by Shruti Srivastva On 31 August 2021:05:10:40 PM


Question 58. Asked on :08 January 2020:06:03:04 PM

What is catenation?

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

A??k Pal

 Carbon can link with carbon atoms by means o covalent bonds to form long chains, branched chains and closed ring compound. Carbon atom may be linked by single, dpouble, or triple bonds.


-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:05:04 AM


Question 59. Asked on :03 January 2020:07:40:00 PM

 What is hydrocarbon?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Carbon And Its Compound

Answer:

A??k Pal
The compound formed from hydrogen and carbon is said to be hydrocarbon.

-Answered by A??k Pal On 16 January 2020:11:05:14 AM


Question 60. Asked on :03 January 2020:07:38:35 PM

 What is soapanification?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Carbon And Its Compound

Answer:

priyanshu kumar

 Saponification is a process by which triglycerides are reacted with sodium or potassium hydroxide (lye) to produce glycerol and a fatty acid salt, called "soap." The triglycerides are most often animal fats or vegetable oils.


-Answered by priyanshu kumar On 15 January 2020:11:20:23 AM


Question 61. Asked on :10 September 2019:10:22:34 AM

What is tetravalency?

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

priyanshu kumar
Since carbon has a valency of 4, so it is capable of bonding with four others atoms of carbon or atom of elements like oxygen, hydrogen, nitrogen, sulphur, chlorine, etc.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:28:58 PM


Question 62. Asked on :10 September 2019:10:18:57 AM

What is the reason for the formation of strong bonds by carbon?

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

priyanshu kumar
 The reason for the formation of strong bonds by carbon is due to its small size, which enables the nucleus to hold on to the shared pair of electrons strongly.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:29:26 PM


Question 63. Asked on :02 September 2019:05:24:48 PM

 What do you mean by dehydration ?

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

priyanshu kumar
Dehydration of an alcohal means removal of water molecule from it. When etanol is heated with excess of concentrated sulphuric acid at 170 degree celcius (443K), it gets dehydrated to form ethene.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:50:58 AM


Question 64. Asked on :02 September 2019:05:22:20 PM

 What is esterification?

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

priyanshu kumar
The reaction in which a carboxylic acid combines with an alcohal to form an ester is called esterification.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:51:13 AM


Question 65. Asked on :02 September 2019:05:20:07 PM

 Name the product formed when hydrogen is added to ethene.

-Added by Himanshi Verma Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Akki chauhan

 When a mixture of ethene and hydrogen is passed nickel as catalyst, hydrogen is added to ethene with the formation of ethane.

-Answered by Akki chauhan On 02 September 2019:08:53:33 PM


Question 66. Asked on :26 August 2019:09:54:11 PM

 Mention any two uses of acetic acid on industries.

-Added by Khushi Chauhan Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Khushi Chauhan

 (a). It is used as a coagulant in rubber industry.

(b). It is used in food industry as vinegar .

-Answered by Khushi Chauhan On 26 August 2019:09:55:38 PM


Question 67. Asked on :21 August 2019:04:46:17 PM

 How carbon attain noble gas configuration?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » Carbon And Its Compound

Answer:

Himanshi Verma

 Carbon has 4 electrons in its outer most orbits and in order to attain the noble gas configuration it should either lose the 4 electrons and gain helium gas configuration or gain 4 electrons to obtain neon gas configuration

But is very difficult for it to gain or lose 4 electrons as very high energy is required to remove 3rd or 4th electrons and also it's very difficult for it to gain 4 electrons and hold it.
Hence carbon atom undergoes covalent bonding with other atoms to become stable. 

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:48:24 PM


Question 68. Asked on :09 July 2019:01:11:36 AM

Name The Structural Formula.

-Added by ATP Admin Science » Carbon And Its Compound

Answer:

Himanshi Verma

 This is the structure of ethane.

-Answered by Himanshi Verma On 19 July 2019:06:23:01 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link