Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :26 May 2020:09:30:38 AM

 Who discovered cell and when? And how?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva

Robert Hooke. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:07:02 PM


Question 2. Asked on :26 May 2020:09:25:35 AM

Arrange the following substances in increasing order for forces of attraction between particles - water, sugar, oxygen.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Oxygen < Water < Sugar.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:29:11 AM


Question 3. Asked on :26 May 2020:09:24:46 AM

 What type of clothes should we wear in Summer.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Cotton cloth. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:07:44 PM


Question 4. Asked on :26 May 2020:09:13:58 AM

 Why are be able to sip hot tea or more milk faster from a saucer rather than a cup?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 A liquid has a larger surface in a saucer. than in a cup thus it vaporates faster and cool faster in a saucer than in a cup. 

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:15:49 AM


Question 5. Asked on :26 May 2020:08:54:05 AM

 Suggest a method to liquify atmospheric gases?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Condensation. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:08:23 PM


Question 6. Asked on :26 May 2020:08:52:50 AM

 For any substances why does the temperature remain constant during the change of state?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 The temperature remain constant during the change of state because by increasing the pressure and reducing the temperature.

-Answered by Nishant Verma On 26 May 2020:09:21:52 AM


Question 7. Asked on :26 May 2020:08:51:05 AM

 What is thealting point of ice?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
0ºC

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:09:14 PM


Question 8. Asked on :26 May 2020:08:33:45 AM

 Write different state of matter?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Solid, Liquid and Gas. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:10:20 PM


Question 9. Asked on :25 May 2020:01:39:45 PM

 What are the major division of the Planter? What are the basis for these divisions.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

The major five divisions in kingdom plantea are:-

1. Thallophyta.          2. Bryophyta.    3.Pteridophyta.         4. Gynosperms.  5. Angiosperms.

(i) whether the plant body has well differentiated, distinct components.

(ii) Whether the differentiated plant body has special tissue for the transport of water and other substances.

(iii) The ability to bear seeds

(iv) Whether the seeds are enclosed within fruits.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:47:10 PM


Question 10. Asked on :25 May 2020:01:37:56 PM

 How would you choose between two characters to be used for developing a hierarchy in classification?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 We choose that characters which depends on the first characterstics and determines the rest variety. 

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:45:32 PM


Question 11. Asked on :25 May 2020:01:36:30 PM

 What are the advantages of classification organisms?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

(i)502It makes the study of different kinds of organisms much easier.

(ii)It helps us understanding the evolution of organisms.

(iii)It tells relation among the various classes of organisms.

(iv)It helps in a development of other life science.

-Answered by Nishant Verma On 25 May 2020:01:41:53 PM


Question 12. Asked on :25 May 2020:12:24:48 PM

 Which division among plant has the simplest organisms.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Division Thallopyta. 

-Answered by Shruti Srivastva On 24 August 2020:05:11:03 PM


Question 13. Asked on :24 May 2020:11:08:05 AM

 Why is ice at 273 k more effective in cooling than water at the same temperature?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Ice at 273 k has less energy than water although both are at the same temperature water possesses the additional latent heat of fusion. Hence, at 273 k ice is more effective in cooling than water.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:11:10:10 AM


Question 14. Asked on :24 May 2020:10:41:06 AM

What is the physical state of water at --

(a)25° C.                   (b)0°C.                    

(c)100°C. 

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 (a)25° C = At 25°C Water is in the form of liquid.

 (b)0° C = Both solid and liquid State.

 (c)100° C = Both liquid and gas state.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:45:18 AM


Question 15. Asked on :24 May 2020:10:39:36 AM

 We can get the smell of perfume sitting several meters away.

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Gaseous particles in posses high speed and large spaces between them particles of perfume diffuses into these gaseous particles at a very fast rate and reach our nostrils. This enables us to smell the perfume from a distance.

-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:11:04:07 AM


Question 16. Asked on :24 May 2020:10:38:27 AM

 Naphthalene balls disappear with time without leaving any solid?

-Added by Nishant Verma Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma

 Naphthalene undergoes sublimation easily i.e, the change state of naphthalene from solid to gas. takes place easily. Thus, naphthalene balls disappear with time without having any solids.


-Answered by Nishant Verma On 24 May 2020:10:59:03 AM


Question 17. Asked on :09 September 2019:05:58:33 PM

प्रथम रियोदी जनेरो से आप क्या समझते है ?


-Added by Gunnaj sheikh Geography » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar

पर्यावरण और विकास पर संयुक्त राष्ट्र सम्मेलन (UNCED), रियो शिखर सम्मेलन, रियो सम्मेलन, पृथ्वी शिखर सम्मेलन के रूप में जाना जाता है, यह 3 -14 जून 1992 रियो डी जनेरियो में आयोजित सम्मेलन था।


172 सरकारों के जिसमें 108 राष्ट्राध्यक्षों ने भी भाग लिया। गैर – सरकारी संगठनों के 2,400 प्रतिनिधियों के साथ ही 'ग्लोबल फोरम' (फोरम ग्लोबल) के 17,000 लोगों ने भाग लिया।

ब्राज़ील में 1992 में हुए रियो पृथ्वी सम्मेलन में पर्यावरण की रक्षा के लिए एक संधि पर सहमति बनी जिसे 'युनाइटेड नेशन्स फ़्रेमवर्क कन्वेन्शन ऑन क्लाइमेट चेंज' या यूएनएफ़सीसीसी कहते हैं।

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:04:05:54 PM


Question 18. Asked on :07 September 2019:07:23:17 PM

 what is human resources?

-Added by Khushi Chauhan Geography » Ch 1

Answer:

Himanshi Verma
 people can make the best use of nature to create more resources when they have the knowledge, skills and the technology to do so. this is called human resources.

-Answered by Himanshi Verma On 07 September 2019:07:49:45 PM


Question 19. Asked on :31 August 2019:08:13:25 PM

 The three phases of the author's relation ship whit his grandmother before he left the country to study abroad ?

-Added by roshni mental English » Ch 1

Answer:

Nishant Verma
The three phases of the author's relation ship whit his grandmother before he left the country were ; 

1. His parents left the author with his grandmother in their village home .

2. The author and his grandmother were good friend .

3. The author and his grandmother shared same room

-Answered by Nishant Verma On 02 September 2019:11:52:52 AM


Question 20. Asked on :28 August 2019:06:03:19 PM

 स्व मान तथा स्व अवधारना का क्या आधार है ?

-Added by roshni mental Home Science » Ch 1

Answer:

Nishant Verma
हमारा स्वयं से तथा अन्य लोगो से संभंध ही हमारे लिए स्व अवधारना तथा स्व मन का आधार होता है 

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:22:42 PM


Question 21. Asked on :25 August 2019:06:03:59 PM

 Why did people first settle near river valleys ?

-Added by roshni mental History » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar
Farming also helped to create the first towns. River valleys were perfect for farming, so many people settled in the same area. Water for irrigation was available in theriver. ... The soil is fertile because most rivers regularly flooded during this time.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:04:45 PM


Question 22. Asked on :25 August 2019:06:00:03 PM

 How is the work of an archaeologist and a historian similar to that of a detective ?

-Added by roshni mental History » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar
Archaeologist is a person who study about the ancient times and the discoveries that was made in past and give full knowledge about them. Detective is a person which is hired by government or some other person to inspect the victim all actions. No the work of an archeologist is not similar to the work of detective.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:04:54 PM


Question 23. Asked on :25 August 2019:05:57:42 PM

 How have the himalayas helped in shaping the history of india ?

-Added by roshni mental History » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar
In the following ways, the Himalayas helped in shaping the history of India: ... These mountains in the north of India pretense as a physical block between the territories of India and Central Asia. 2. Various passes of Himalayas have served as linking routes since ancient times.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:05:03 PM


Question 24. Asked on :25 August 2019:05:55:45 PM

 Why do we need to study the past ?

-Added by roshni mental History » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar
Studying history is important because it allows us to understand our past, which in turn allows to understand our present. ... People often say that “history repeats itself,” but if we study the successes and failures of the pastwe may, ideally, be able tolearn from our mistakes and avoid repeating them in the future

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:05:14 PM


Question 25. Asked on :23 August 2019:06:22:49 PM

 सविधान समाज को क्या देता है ?

-Added by roshni mental Political Science » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Justice. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 August 2020:06:02:09 PM


Question 26. Asked on :23 August 2019:06:21:17 PM

 सविधान क्या है?

-Added by roshni mental Political Science » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar
सविधान एक लिखित दस्तावेज है जिसके द्वारा किसी देस को सुचारू रूप से चलाया जा सकता है 

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:16:23 AM


Question 27. Asked on :23 August 2019:05:00:28 PM

 What is balanced chemical equation ? Why should chemical equation be balanced?

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar

 A reaction which has equal number of atoms of all the elements on both sides of the chemical equation. Chemical reaction should be balanced to follow the law of conservation of law. 


-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:24:54 AM


Question 28. Asked on :23 August 2019:04:57:54 PM

 What do you mean by precipitation reaction?

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 1

Answer:

priyanshu kumar
A reaction in which insoluble solid is formed this is called precipitation reaction.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:26:25 AM


Question 29. Asked on :22 August 2019:07:27:33 PM

 Why is respiration considered an exothermic reaction ? 

-Added by roshni mental Science » Ch 1

Answer:

Khushi Chauhan

 we get energy from food . we eat food during digestion the carbohydrates of food are broken into glucose it combine with the cells of our body and provide us energy to do work and stay alive this reaction is called respiration.

-Answered by Khushi Chauhan On 22 August 2019:07:36:31 PM


Question 30. Asked on :22 August 2019:07:23:40 PM

 What happen when dilute hydrochloric acid is added to iron filling ?

-Added by roshni mental Science » Ch 1

Answer:

roshni mental

 Hydrogen gas and iron chloride are produced .

-Answered by roshni mental On 22 August 2019:07:37:24 PM


Question 31. Asked on :22 August 2019:07:18:07 PM

Why does the colour of copper sulphate solution changes when iron nail dipped in it ?


-Added by roshni mental Science » Ch 1

Answer:

roshni mental

 Iron displaces copper from light green ferrous sulphate solution .

-Answered by roshni mental On 22 August 2019:07:39:30 PM


Question 32. Asked on :22 August 2019:05:27:44 PM

What is a homo?

-Added by Himanshi Verma History » CH 1

Answer:

Master Purushottam
Homo is the latin word of "Human being".

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:20:47 PM


Question 33. Asked on :21 August 2019:08:48:59 PM

 शारीरिक शिक्षा का मुख्य लक्ष्य क्या है ?

-Added by roshni mental Political Science » Ch 1

Answer:

Master Purushottam
शारीरिक शिक्षा (Physical education) प्राथमिक एवं माध्यमिक शिक्षा के समय में पढ़ाया जाने वाला एक पाठ्यक्रम है। इस शिक्षा से तात्पर्य उन प्रक्रियाओं से है जो मनुष्य के शारीरिक विकास तथा कार्यों के समुचित संपादन में सहायक होती है।

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:19:27 PM


Question 34. Asked on :20 August 2019:08:11:31 PM

What is the full form of  BCCI?

-Added by nisha sheikh Physical Education » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Board of control for cricket in india. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:50:13 PM


Question 35. Asked on :20 August 2019:08:10:08 PM

Define Physical Education?

-Added by nisha sheikh Physical Education » Ch 1

Answer:

Shruti Srivastva
Instruction in physical exercise and games especially in schools. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:59:09 PM


Question 36. Asked on :20 August 2019:08:06:18 PM

 What is personal identity ?

-Added by anjali thakur Home Science » CH 1

Answer:

nisha sheikh

 Personal Identity is the concept you develop about yourself that evolves over the course of your life.

-Answered by nisha sheikh On 20 August 2019:08:22:10 PM


Question 37. Asked on :20 August 2019:07:35:35 PM

 Write the properties of budget line?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 1

Answer:

Master Purushottam
 1 Budget line is downward sloping. 2 Budget line is a straight line.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:57:48 PM


Question 38. Asked on :20 August 2019:07:28:42 PM

 

Give two examples of macroeconomic studies

-Added by anjali thakur Economics » Ch 1

Answer:

Master Purushottam
1. National income 2.Price level.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:57:58 PM


Question 39. Asked on :19 August 2019:08:25:30 PM

 What is redox reaction? Explain with example.

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 1

Answer:

Himanshi Verma

 The reaction in which oxidation and reduction both are takes place is called redox reaction.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:08:33:47 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (196)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (44)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link