Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :09 September 2019:05:54:23 PM

 जलियावाला बाग हत्याकांड क्या हे ?

-Added by Gunnaj sheikh History » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
13 अप्रैल 1919 में राल्ट एक्ट को ख़त्म करने के लिए कई लोग आन्दोलन करने के लिए इक्कठा हुआ थे ये सभी लोग रोल्ट एक्ट के विरुद्ध  में थे| परन्तु उस दिन पंजाब में बैसाखी मानाने के लिए भी एकत्रित हुआ थे | परन्तु उस समय पंजाब में राल्ट एक्ट नमक कानून लागु था | इस एक्ट के अतर्गत लोग एक समहू बनाकर इक्कठा नही हो सकते था | इस कारण जनरल दाएर ने अपने सैनिको के साथ मिलकर लोगो पर गोलिया बरसा दी | जिसमे कई लोग मरे गई तथा कई घायल हो गई | 

-Answered by priyanshu kumar On 05 October 2019:04:06:12 PM


Question 2. Asked on :25 August 2019:07:41:47 PM

 What occupations and crafts did the harappans practise ?

-Added by roshni mental History » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
There were Goldsmiths who made gold and silver jewellery. They practice agriculture, domestication of animals and trade and commerce.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:01:56 PM


Question 3. Asked on :25 August 2019:07:37:07 PM

 How do  we know that most ludus cities were very were well planned ?

-Added by roshni mental History » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
 Most Indus cities were very well planned as the streets cut each other at right angles and houses were built on both side of the street in a planned way

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:02:06 PM


Question 4. Asked on :25 August 2019:07:27:35 PM

 How do we get to know about the existence of early farmers ?

-Added by roshni mental History » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
EARLY FARMINGFarming began c. 10,000 BC on land that became known as the FERTILE CRESCENT. Hunter-gatherers, who had traveled to the area in search of food, began to harvest (gather) wild grains they found growing there. They scattered spare grains on the ground to grow more food.

-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:04:02:56 PM


Question 5. Asked on :24 August 2019:09:10:01 PM

 What is meliability ?

-Added by Gunnaj sheikh Science » CH 3

Answer:

Master Purushottam
Malleability is a substance's ability to deform under pressure (compressive stress). If malleable, a material may be flattened into thin sheets by hammering or rolling. Malleable materials can be flattened into metal leaf. Many metals with highmalleability also have high ductility.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:17:54 PM


Question 6. Asked on :24 August 2019:09:08:22 PM

 What is Ductility ?

-Added by Gunnaj sheikh Science » CH 3

Answer:

Master Purushottam
Ability of a material (such as a metal or asphalt cement) to undergo permanent deformation through elongation (reduction in cross-sectional area) or bending at room temperature without fracturing. Opposite of brittleness.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:18:07 PM


Question 7. Asked on :24 August 2019:08:52:42 PM

 Physical property of metals ?

-Added by Gunnaj sheikh Science » Ch 3

Answer:

Akki chauhan

 Metals,are lustrous,malleable ductile, good conductors of heat and electricity. 

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:09:47:26 PM


Question 8. Asked on :24 August 2019:08:50:29 PM

 Physical property of non-metals ?

-Added by Gunnaj sheikh Science » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
Nonmetals
  • Physical State: Most of the non-metals exist in two of the three states of matter at room temperature: gases (oxygen) and solids (carbon). ...
  • Non-Malleable and Ductile: Non-metals are very brittle, and cannot be rolled into wires or pounded into sheets.
  • Conduction: They are poor conductors of heat and electricity

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:22:38 PM


Question 9. Asked on :24 August 2019:08:49:34 PM

 What is gangue ?

-Added by Gunnaj sheikh Science » Ch 3

Answer:

Akki chauhan

 The commercially valueless material in which ore is found. 

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:09:52:35 PM


Question 10. Asked on :24 August 2019:08:49:01 PM

 What is ores ?

-Added by Gunnaj sheikh Science » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
 Rock or Earth form which metal can be taken. 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:23:29 PM


Question 11. Asked on :24 August 2019:08:46:30 PM

 What is minerals ?

-Added by Gunnaj sheikh Science » CH 3

Answer:

Master Purushottam
 A natural substance such as coal ,salt,oil,etc especially one that is found in the ground. Som minerals are also present  in food and drink and are very important  for good health. 

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:25:18 PM


Question 12. Asked on :24 August 2019:10:07:41 AM

 What is MGNREGA stands for? When it was enacted?

-Added by Himanshi Verma Economics » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
MGNREGA is stands for Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarntee Act. It was implement in 2005.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:12:34 PM


Question 13. Asked on :23 August 2019:06:07:05 PM

 How could you use them to distinguish between samples metals and nonmetals ?

-Added by roshni mental Science » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
 If a sample can be beaten into thin sheets with the help of a hammer it will be metal other wise a non metal.if a sample conduct electricity by connecting.it with a batter bulb wires and switch it is a metal otherwise a non metal.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:16:42 AM


Question 14. Asked on :23 August 2019:04:26:29 PM

 Why copper is used to make hot water tank and not steel?

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
 Copper does not react with cold water. However, iron reacts with steam if the hot water tanks are made up of steel then iron would react vigourosly with the steam from hot water.

-Answered by Master Purushottam On 23 August 2019:08:37:57 PM


Question 15. Asked on :23 August 2019:04:24:17 PM

 Why platinum, gold and silver are used to make jewellery?

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
 Platinum, Gold and silver are used to make jewellery because they are very lusturous. Also they are very reactive and do not corrod easily.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:28:54 AM


Question 16. Asked on :23 August 2019:04:22:19 PM

 Name two metals which are found in nature in the free state.

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar

  The metals at the bottom of the reactivity series are mostly found in free state. Ex-  Silver, Gold.


-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:29:06 AM


Question 17. Asked on :23 August 2019:04:19:11 PM

 Why do ionic compounds have high melting point?

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
Ionic compounds have strong electrostatic force of attraction between the ions and a considerable amount of energy is required to break the strong inter ionic attraction. That is why ionic compounds have high melting point.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:29:16 AM


Question 18. Asked on :23 August 2019:04:15:55 PM

 Why sodium and potassium metals are kept in kerosene oil?

-Added by Himanshi Verma Science » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
 Sodium react with oxygen or moisture to give hydrogen gas and also form sodium oxide and they catch fire easily if they kept in open or even water due to which it is stored in kerosene oil.

-Answered by priyanshu kumar On 13 November 2019:08:29:26 AM


Question 19. Asked on :22 August 2019:05:26:34 PM

What is the full form of RDA?

-Added by Himanshi Verma Home Science » CH 3

Answer:

Shruti Srivastva

 Recommended dietary allowance.

-Answered by Shruti Srivastva On 03 June 2020:12:49:37 PM


Question 20. Asked on :21 August 2019:07:07:02 PM

 What is demand ?

-Added by anjali thakur Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam

 Demand is quantity of commodity that a costumer is willing and able to buy at each possible price during a given period of time.

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:11:09:12 PM


Question 21. Asked on :21 August 2019:04:32:06 PM

What is Calcination?

-Added by Himanshi Verma Chemistry » CH 3

Answer:

Himanshi Verma

 The carbonate ores are changed into oxides by heating strongly in limited air. This process is called Calcination.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:32:51 PM


Question 22. Asked on :21 August 2019:01:42:13 PM

Define Expansion in Demand and Contraction in Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
Extension in demand refers to increase in quantity danded due to decrease in prices Whereas Contraction in demand due to increase in prices.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:30 PM


Question 23. Asked on :21 August 2019:01:39:27 PM

 Differentiate between Individual Demand and Market Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
Market demand describes the quantity of a particular good or service that all consumers in a market are willing and able to buy. In other words, it represents the sum of all individual demands for a particular good or service. Again, this is a lot easier to understand if we look at the corresponding demand curve.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:39 PM


Question 24. Asked on :21 August 2019:01:36:56 PM

Write  all the important Exceptions to Law of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam

 1.Giffen Goods

2.Status symbol Goods or Goods of Ostentation

3.fear of shortage

4.Ignorance

5.Fashion related Goods

6.Change in weather.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:55:54 PM


Question 25. Asked on :21 August 2019:01:34:50 PM

 Define Law of Diminishing Marginal Utility?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam
The Law Of Diminishing Marginal Utility states that all else equal as consumption increases the marginal utilityderived from each additional unit declines. Marginal utilityis derived as the change in utility as an additional unit is consumed. Utility is an economic term used to represent satisfaction or happiness.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:56:09 PM


Question 26. Asked on :21 August 2019:01:31:19 PM

 Write the Reasons for Law of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

priyanshu kumar
The law of demand is a fundamental principle of economics which states that at a higher price consumers will demand a lower quantity of a good.Demand is derived from the law of diminishing marginal utility, the fact that consumers use economic goods to satisfy their most urgent needs first.

-Answered by priyanshu kumar On 13 December 2019:08:32:22 AM


Question 27. Asked on :21 August 2019:01:28:48 PM

 Write the Important Facts about Law of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » CH 3

Answer:

priyanshu kumar
The law of demand states that all other things being equal, the quantity bought of a good or service is a function of price. As long as nothing else changes, people will buy less of something when its price rises. They'll buy more when its price falls.

-Answered by priyanshu kumar On 13 December 2019:08:32:32 AM


Question 28. Asked on :21 August 2019:01:26:24 PM

 Write the Assumptions of Law of Demand?

-Added by nisha sheikh Economics » Ch 3

Answer:

Master Purushottam

 1.Prices of substitute Goods do not change.

2.prices of complementary goods remains constant.

3.Income of the consumer remains same.

4.There is no expectation of change in price in the future.

5.Tastes and preferences of the consumer remains the same.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:56:57 PM


Question 29. Asked on :20 August 2019:07:35:15 PM

What do you mean by going concern assumption

-Added by anjali thakur Accountancy » Ch 3

Answer:

anjali thakur

 According to this assumption, it is assumed that business shall continue for a foreseeable period and there is no intention to close the business scale down its operation significantly .

-Answered by anjali thakur On 20 August 2019:07:42:46 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link