Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :09 September 2019:06:00:37 PM

 संघ की तीनो सूचियों का उल्लेख कीजिये ?

-Added by Gunnaj sheikh Civics » Ch-2

Answer:

Nishant Verma
भारत एक राज्यों का संघ है, संविधान के द्वारा केंद्र सरकार और राज्य सरकार की शक्तियों का विभाजन किया गया है | इसलिए संविधान में तीन प्रकार की सूची का निर्माण किया गया है, जिसके द्वारा शक्तियों की स्पष्ट जानकारी प्राप्त की जा सके | इस सूची के द्वारा राज्य सरकार और केंद्र सरकार में किसी भी प्रकार के गतिरोध को रोकने के प्रयास किया गया है, इससे भारत के प्रशासनिक ढांचा को और अधिक मजबूती प्रदान की जाती है | इस सूची के विषय में प्रत्येक भारतीय को जानकारी होना चाहिए, जिससे वह राज्य और केंद्र सरकार की शक्तियों में स्पष्ट रूप से विभाजन कर सके | इस पेज पर वर्तमान में संघ सूची, राज्य सूची, तथा  समवर्ती सूची में विषय से सम्बंधित  जानकारी आपको इस पेज पर दे रहे है |

-Answered by Nishant Verma On 10 September 2019:10:01:59 AM


Answer:

Master Purushottam
कार्बन डेटिंग पद्धति से  

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:09:20:04 PM


Question 3. Asked on :19 August 2019:03:15:27 PM

 Define an indifference map.

-Added by nisha sheikh Economics » CH-2

Answer:

Master Purushottam

 The difference map is the graphical representation two or more indifference curves showing the several combination of different quantities of commondites 

-Answered by Master Purushottam On 19 August 2019:03:56:49 PM


Question 4. Asked on :19 August 2019:03:11:16 PM

 What is budget line? Why is it downward sloping?

-Added by nisha sheikh Economics » CH-2

Answer:

Master Purushottam

 A budget line show that combinations of two product that a costumer can afford to buy with a given income- using all of their available budget

-Answered by Master Purushottam On 19 August 2019:04:06:54 PM


Question 5. Asked on :14 May 2019:11:34:58 AM

State the main motive of MNC.

-Added by Himanshi Verma History » Ch-2

Answer:

ATP Admin

The main motive of MNC (Multinational companies) is to establish their company to the country where - 

(i) they get cheap labour.

(ii) adequate raw materials.

(iii) good government support for industries or MNC. 

(iv) and to earn more profits. 

-Answered by ATP Admin On 17 June 2019:01:00:31 AM


Question 6. Asked on :14 May 2019:11:31:25 AM

 इंडोचाईना का गठन कब हुआ?

-Added by Rohit rajput History » Ch-2

Answer:

ATP Admin
इंडोचाइना का गठन 1887 में हुआ था| 

-Answered by ATP Admin On 17 June 2019:01:08:50 AM


Question 7. Asked on :30 April 2019:07:31:24 PM

इंडोचाइना कब आजाद हुआ था ?

-Added by Shalu Shukla History » Ch-2

Answer:

rocki kumar

1941 में  

-Answered by rocki kumar On 08 May 2019:08:30:45 AM


Question 8. Asked on :30 April 2019:07:28:30 PM

 इंडोचाइना का किन देशो से मिल कर बना है ?

-Added by Shalu Shukla History » Ch-2

Answer:

killer master
इंडोचाइना तीन देशो से मिलकर बना है


#1वियतनाम

#2लाओस

#3कम्बोडिया

-Answered by killer master On 02 May 2019:08:21:39 AM


Question 9. Asked on :30 April 2019:07:21:45 PM

 फ्रेच इंडोचाइना का गठन कब हुआ ?

-Added by Shalu Shukla History » Ch-2

Answer:

rocki kumar

 What is common name for Funaria and Dryopteris? Science ORGANISATION IN THE LIVING ... Mathematics (100) · General Knowledge (387).


-Answered by rocki kumar On 04 May 2019:08:28:57 AM


Question 10. Asked on :20 January 2019:05:01:17 PM

 Who discovered vaccine name the parson .

-Added by Jyoti Srivastva Science » Ch-2

Answer:

Akki chauhan

 Vaccine is discovered by Edward Jenner

-Answered by Akki chauhan On 21 January 2019:09:17:20 AM


Question 11. Asked on :20 January 2019:04:26:01 PM

 भारतीय सविंधान कब लागु हुआ ?

-Added by Shama Khatun Political Science » Ch-2

Answer:

Master Purushottam
  भारतीय सविंधान 26 जनवरी 1950 को लागु हुआ |

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:20:23 AM


Question 12. Asked on :16 January 2019:05:34:22 PM

(a2-b2)3+(b2-c2)3+(c2-a2)3(a-b)3+(b-c)3+(c-a)3Simplify this Equation: 

-Added by Shalu Shukla Mathematics » Ch-2

Answer:

Master Purushottam

 We know,

---> if a + b + c = 0 ; a³ + b³ + c³ = 3abc


We observe,

( a² - b² ) + ( b² - c² ) + ( c² - a² ) = 0

=> ( a² - b² )³ + ( b² - c² )³ + ( c² - a² )³ = 3( a² - b² )( b² - c² )( c² - a² )


Similarly, 

( a - b ) + ( b - c ) + ( c - a ) = 0

=> ( a - b )³ + ( b - c )³ + ( c - a )³ = 3( a - b )( b - c )( c - a )


Now, [ ( a² - b² )³ + ( b² - c² )³ + ( c² - a² )³ ] / [ ( a - b )³ + ( b - c )³ + ( c - a )³ ]

== 3( a² - b² )( b² - c² )( c² - a² ) / 3( a - b )( b - c )( c - a )

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:12:09:53 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1310)
History (166)
Geography (143)
Economics (121)
Political Science (48)
Mathematics (145)
General Knowledge (3128)
Biology (69)
Physical Education (12)
Chemistry (25)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (145)
Physics (20)
Other (32)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link