Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :24 August 2019:12:51:51 PM

 What is termed as Black gold?

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

Petroleum is termed as black gold.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:02:56:01 PM


Question 2. Asked on :24 August 2019:12:42:09 PM

 What is is full form of LPG.

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

Liquefied Petroleum Gas.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:22:04 PM


Question 3. Asked on :24 August 2019:12:41:24 PM

Full form of CNG.

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

 Compressed natural gas

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:22:36 PM


Question 4. Asked on :24 August 2019:12:39:26 PM

What is full form of PCRA?

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

 Petroleum Conservation Research Association. 

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:23:19 PM


Question 5. Asked on :24 August 2019:12:35:56 PM

 Where was the first oil well drilled?

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

 Pennysylvania.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:26:17 PM


Question 6. Asked on :24 August 2019:12:33:45 PM

How is coal gas now now-a-days?

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

 Now a days the coal gas is used as a source of heat rather than light.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:26:44 PM


Question 7. Asked on :24 August 2019:12:30:52 PM

 Name the gas produced during destruction distillation of coal?

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

Coal gas produced distillation of coal.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:29:29 PM


Question 8. Asked on :24 August 2019:12:28:55 PM

 Name two exhaustible resources.

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

 Air and wild life.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:31:35 PM


Question 9. Asked on :24 August 2019:12:27:03 PM

 Name two inexhaustible resources.

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

Sunlight and air.

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:32:07 PM


Question 10. Asked on :24 August 2019:12:25:46 PM

 Name three natural resources.

-Added by Prince Rawat Science » Ch-5

Answer:

Akki chauhan

Air, water and minerals

-Answered by Akki chauhan On 24 August 2019:04:32:31 PM


Question 11. Asked on :10 February 2019:03:29:37 PM

Who was Captain Swing?

-Added by Nishant Verma History » Ch-5

Answer:

Himanshi Verma

 Captain Swing was not a person but a mythical or imaginary  name used by the agricultural labourers to sent letters to land owners to threatened the rich landlords who are replacing workers for machine .

-Answered by Himanshi Verma On 10 February 2019:03:36:25 PM


Question 12. Asked on :20 January 2019:04:39:52 PM

प्रोटोप्लाज्मा का संगठन क्या है?

-Added by Shama Khatun Science » Ch-5

Answer:

Himanshi Verma

 संगठन (organisation) वह सामाजिक व्यवस्था या युक्ति है जिसका लक्ष्य एक होता है, जो अपने कार्यों की समीक्षा करते हुए स्वयं का नियन्त्रण करती है, तथा अपने पर्यावरण से जिसकी अलग सीमा होती है। संगठन तरह-तरह के हो सकते हैं - सामाजिक, राजनैतिक, आर्थिक, सैनिक, व्यावसायिक, वैज्ञानिक आदि।

परिचय

जब दो या दो से अधिक व्यक्ति मिलकर किसी एक उद्देश्य की प्राप्ति के लिए कार्यशील होते हैं तो संगठन की आवश्यकता पड़ती है। उद्देश्य के अल्पकालीन होने से संगठन की आवश्यकता में कमी नहीं आती। यदि कुछ व्यक्तियों को मिलकर भारी वजन उठाना हो तो इस क्षणिक उद्देश्य की पूर्ति के लिए संगठन की आवश्यकता होती है। किसी भी व्यावसायिक उपक्रम के लिए व्यवसाय प्रारंभ करने के पूर्व से उसको संचालित करने के लिए संगठन का निर्माण कर लिया जाना चाहिए। बगैर संगठन के किसी भी उद्देश्य की प्रभावपूर्ण ढंग से पूर्ति संभव नहीं है। एक अच्छा संगठन किसी निष्क्रिय उपक्रम को भी जीवन प्रदान कर सकता है। एक कमजोर संगठन अच्छे उत्पाद को मिट्टी में मिला सकता है जबकि एक अच्छा संगठन जिसके पास कमजोर उत्पाद है, अपने से अच्छे उत्पाद को बाजार से निकाल सकता है। 

-Answered by Himanshi Verma On 10 March 2019:04:51:49 PM


Question 13. Asked on :20 January 2019:04:35:33 PM

 क्रिस्टी क्या है?

-Added by Shama Khatun Science » Ch-5

Answer:

Himanshi Verma

 किसी भी चीज़ की रचना को क्रिस्टी कहते है |

-Answered by Himanshi Verma On 20 January 2019:04:42:08 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1310)
History (166)
Geography (143)
Economics (121)
Political Science (48)
Mathematics (145)
General Knowledge (3128)
Biology (69)
Physical Education (12)
Chemistry (25)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (145)
Physics (20)
Other (32)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link