Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :23 August 2021:04:28:21 PM

 The addition of hydrogen to reactant and removal of oxygen from a reactant is called-

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 reduction

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:28:47 PM


Question 2. Asked on :23 August 2021:04:27:46 PM

 Electroplating is a method by which we can prevent - 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 corrosion

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:28:13 PM


Question 3. Asked on :23 August 2021:04:25:25 PM

 Oily food items get rancid and give bad smell and bad taste due to-

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 oxidation 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:25:55 PM


Question 4. Asked on :23 August 2021:04:24:49 PM

 A copper vessel loses its shine when exposed to air because

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 forming a thin layer of copper oxides

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:25:11 PM


Question 5. Asked on :23 August 2021:04:24:13 PM

 The colour of silver oxide is 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 black

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:24:39 PM


Question 6. Asked on :23 August 2021:04:23:38 PM

 Green coating of copper oxide on copper is an example of ____________

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 corrosion

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:24:01 PM


Question 7. Asked on :23 August 2021:04:22:24 PM

 The proccess of coating a thin layer of aluminium or its alloys on a metal surface is known as -

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 Anodising

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:22:48 PM


Question 8. Asked on :23 August 2021:04:21:36 PM

 Corrosion of a metal surface can be prevented by-

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 painting, anodising and galvonisation

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:21:58 PM


Question 9. Asked on :23 August 2021:04:21:00 PM

 Two effects of oxidation in daily life are-

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 corrosion and rancidity

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:21:28 PM


Question 10. Asked on :23 August 2021:04:20:08 PM

 Which gas is filled in a cheaps packet to prevent oxidation-

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 Nitrogen

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:20:32 PM


Question 11. Asked on :23 August 2021:04:18:33 PM

 A chemical equation is balanced to satisfy- 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 The law of conservation of mass

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:18:56 PM


Question 12. Asked on :23 August 2021:04:18:00 PM

 In a balanced chemical equation, the number of each atom on both sides of arrow is ________________ .

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 equal

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:18:19 PM


Question 13. Asked on :23 August 2021:04:16:55 PM

 What physical state will be shown for water vapour

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 (g) 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:17:27 PM


Question 14. Asked on :23 August 2021:04:15:47 PM

 magnesium ribbon be cleaned before burning in air because of 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 It may come completely in the contact of air. 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:16:40 PM


Answer:

Shruti Srivastva

 3Fe + 4H2O → Fe3O4 + 4H2

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:15:31 PM


Question 16. Asked on :23 August 2021:04:13:30 PM

 Mg + O2 → MgO; This equation is a 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 unbalanced equation and skeletal equation 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:14:01 PM


Question 17. Asked on :23 August 2021:04:12:50 PM

 An unbalanced chemical equation is called ____________ . 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 endothermic reaction

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:13:17 PM


Question 18. Asked on :23 August 2021:04:12:09 PM

 Magnesium oxide is formed due to reaction between 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 magnesium and oxygen present in the air.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:12:36 PM


Question 19. Asked on :23 August 2021:04:11:29 PM

 In a chemical equation reactants and products are written- 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 with (+) sign between them

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:11:57 PM


Question 20. Asked on :23 August 2021:04:10:55 PM

 A Chemical equation represents - 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 a chemical reaction

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:11:17 PM


Question 21. Asked on :23 August 2021:04:10:09 PM

 Reactants in given chemical equation are  CaO (s)  + H2O (l)  → Ca(OH) (aq) 

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 CaO and H2O 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:10:35 PM


Question 22. Asked on :23 August 2021:04:08:39 PM

 Magnesium ribbon burns with

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 a dazzling white flame and changes into a white powder.

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:09:08 PM


Question 23. Asked on :23 August 2021:04:06:46 PM

 Which of the following is not a chemical reaction - 

(a) Grapes get fermentated

(b) Breakdown of food

(c) Painting on a iron rod

(d) Formation of curd

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 Painting on a iron rod

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:08:15 PM


Question 24. Asked on :23 August 2021:04:05:33 PM

 A chemical reaction can be identify by-

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 Change in state

Change in Colour 

Evolution of a gas 

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:06:07 PM


Question 25. Asked on :23 August 2021:04:01:42 PM

 One of the following processes does not involve a chemical reaction, that is:

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 Melting of candle wax when heated

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:05:20 PM


Question 26. Asked on :23 August 2021:04:00:29 PM

 Chemical formula of magnesium oxide

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 MgO

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:01:25 PM


Question 27. Asked on :23 August 2021:03:59:02 PM

 When two and more than two substances join together to form a newly substance is called?

-Added by Shruti Srivastva Science » Chemical Reactions

Answer:

Shruti Srivastva

 Chemical Reaction

-Answered by Shruti Srivastva On 23 August 2021:04:00:11 PM


Question 28. Asked on :16 September 2019:10:18:12 AM

 What is chemical reaction?

-Added by Aarohi Chauhan Science » Chemical Reactions

Answer:

priyanshu kumar
process that involves rearrangement of the molecular or ionic structure of a substance, as distinct from a change in physical form or a nuclear reaction.

-Answered by priyanshu kumar On 02 October 2019:01:22:10 PM


Question 29. Asked on :19 August 2019:07:53:28 PM

What is thermal decomposition?

-Added by Akki chauhan Science » Chemical Reactions

Answer:

priyanshu kumar

When a decomposition reaction is carried out by heating. it is called thermal decomposition. 


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:18:44 PM


Question 30. Asked on :19 August 2019:07:52:19 PM

Why should magnesium ribbon be cleaned before burning in air?

-Added by Akki chauhan Science » Chemical Reactions

Answer:

priyanshu kumar

 Magnesium is a very reactive metal. When stored it reacts with oxygen to form a layer of magnesium oxide on its surface. This layer of magnesium oxide is quite stable and prevents further reaction of magnesium with oxygen so, magnesium cleaned with sand paper before burning.


-Answered by priyanshu kumar On 03 November 2019:03:18:52 PM


Question 31. Asked on :02 July 2019:07:36:04 PM

 what are Amphoteric oxides?

-Added by Rohit rajput Science » Chemical Reactions

Answer:

Akki chauhan

 An amphoteric compound is a molecule or ion that can react both as an acid and as a base many metal such as zinc , copper , tin , lead , aluminium beryllium formed amphoteric oxides.

-Answered by Akki chauhan On 05 July 2019:09:00:26 AM


Question 32. Asked on :28 June 2019:10:24:39 AM

What is combination reaction?

-Added by Akki chauhan Science » Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 The reaction in which two or more substances that combined together to form a single product are known as combination reaction.

-Answered by Himanshi Verma On 02 July 2019:07:27:23 PM


Question 33. Asked on :28 June 2019:10:23:00 AM

 Write the difference between displacemeant and double displacemeant reaction?

-Added by Akki chauhan Science » Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 Displacement reaction= Those reaction in which an atom or group of atom is replaced by another atom and group of atom are called displacement reaction.


Double Displacement reaction= These are the reaction in which exchange of ions between the reactants are called double displacement reaction.

-Answered by Himanshi Verma On 02 July 2019:07:29:42 PM


Question 34. Asked on :28 June 2019:10:21:59 AM

 What is exothermeic reaction and endothermic reaction.

-Added by Akki chauhan Science » Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 Exothermic Reaction= The reaction in which heat is evolved and heat is produced in large amount is called exothermic reaction.


Endothermic Reaction= The reaction in heat is absorbed and heat is not produced is called endothermic reaction.

-Answered by Himanshi Verma On 02 July 2019:07:32:42 PM


Question 35. Asked on :09 February 2019:11:06:07 AM

What happens when nitric acid is added to an egg shell?

-Added by ATP Admin Science » Chemical Reactions

Answer:

Himanshi Verma

 Eggs shell is made up of calcium carbonate, when it reacts with nitric acid it gives calcium nitrate, carbon dioxide and water the reaction is as follow;

CaCO3 + HNO3 → Ca(NO3)2 + CO2 + H2

-Answered by Himanshi Verma On 09 February 2019:04:17:50 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link