Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :12 July 2020:01:16:00 PM

What are the Employment of Manual scavenger and Construction of Dry Latrines (Prohibition) Act about?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
This act is about the prohibition of the employment of manual scavengers as well as the construction of dry latrines. 

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:16:19 PM


Question 2. Asked on :12 July 2020:01:15:33 PM

How does Kabir describe the term ‘untouchability’?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
According to Kabir is the highest state o Knowledge. It means not be touched by narrow limited ideas

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:15:52 PM


Question 3. Asked on :12 July 2020:01:15:04 PM

What is safari karamchari Andolan?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

Safari Karamchari Andolan is an organization working with manual scavengers.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:15:27 PM


Question 4. Asked on :12 July 2020:01:14:41 PM

What work does a manual scavenger do?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

He does the work of carrying human and animal waste/excreta.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:14:57 PM


Question 5. Asked on :12 July 2020:01:14:13 PM

Why did Rathnam file a complaint under the Scheduled tribes (Prevention o Atrocities) Act?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
He filed a complaint under this act to protest against the domination and violence of the powerful caste in his village.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:14:35 PM


Question 6. Asked on :12 July 2020:01:13:33 PM

What shocked the powerful castes?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

A Dalits young boy like Rathnam dared to refuse to perform the age-old ritual.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:14:02 PM


Question 7. Asked on :12 July 2020:01:13:01 PM

Which ritual did he refuse to perform?

-Added by Shruti Srivastva Home Science » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

He refused the ritual of washing the feet of priests with and then bathing in that water.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:13:25 PM


Question 8. Asked on :12 July 2020:01:12:34 PM

Who was Rathnam

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

Rathnam was twenty years old engineering students. He belongs to a Dalits Family.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:12:51 PM


Question 9. Asked on :12 July 2020:01:12:06 PM

Why is Kabir’s poetry sung and appreciated by Dalits and marginlised groups even today?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
It is because Kabir’s poetry brings out the powerful idea o the equality of all human beings and their labour

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:12:26 PM


Question 10. Asked on :12 July 2020:01:11:33 PM

What is the government’s reservation policy?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
Government’s reservation policy reserves seats in education and government employment for Dalits and Adivasis

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:11:56 PM


Question 11. Asked on :12 July 2020:01:11:08 PM

How does our Constitution ensure cultural justice to minority groups?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva
Our Constitution ensures cultural justice to minority groups by grating them cultural and Educational Rights.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:11:24 PM


Question 12. Asked on :12 July 2020:01:10:28 PM

Name two distinct cultural and religious groups in the country.

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

Muslims and Parsis.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:11:02 PM


Question 13. Asked on :12 July 2020:01:10:07 PM

Who was soyrabai?

-Added by Shruti Srivastva Civics » Comforting Marginlisation

Answer:

Shruti Srivastva

She belonged to the Mahar caste.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 July 2020:01:10:22 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link