Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :03 September 2021:12:04:25 PM

……….. is an index of economic development of the country.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

   National income

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:32:31 PM


Question 2. Asked on :03 September 2021:12:03:02 PM

The total value of all final goods and services produced within the domestic territory of a country during an accounting year is known as ……….

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 GDP.

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:32:48 PM


Question 3. Asked on :03 September 2021:11:52:11 AM

National income in India is calculated by……………… 

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 Central statistical organisation

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:33:37 PM


Question 4. Asked on :03 September 2021:11:50:52 AM

Chinese product is included in …………… area of the economy. 

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 socondary

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:34:14 PM


Question 5. Asked on :03 September 2021:11:50:23 AM

Pigou has divided welfare into ………….. parts.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 2

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:34:28 PM


Question 6. Asked on :03 September 2021:11:49:47 AM

Agriculture is included in the…………… sector. 

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 primary

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:34:40 PM


Question 7. Asked on :03 September 2021:11:48:40 AM

________ means estimating the value of goods and services more than once.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 double counting

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:34:51 PM


Question 8. Asked on :03 September 2021:11:48:06 AM

Nominal GDP is the value of GDP at _______ prices

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 Current

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:35:09 PM


Question 9. Asked on :03 September 2021:11:47:31 AM

Investment refers to addition to the ________ of an economy. For example purchase of machinery, construction of the metro.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 capital stock

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:35:23 PM


Question 10. Asked on :03 September 2021:11:46:13 AM

_______ are the economic assistance given by the government for the general welfare.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 subsidies

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:35:36 PM


Question 11. Asked on :03 September 2021:11:45:40 AM

Environmental pollution caused by industries is a _______ externality.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 Negative

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:35:49 PM


Question 12. Asked on :03 September 2021:11:44:58 AM

________ is the loss of value of fixed assets due to normal wear and tear. 

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 depriciation

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:36:11 PM


Question 13. Asked on :03 September 2021:11:44:23 AM

_________ is an economic variable that is measured over a specific period of time. It is a dynamic concept. 

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 flow

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:36:23 PM


Question 14. Asked on :03 September 2021:11:43:48 AM

_______ sector is also known as the service sector.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 teritary

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:36:36 PM


Question 15. Asked on :03 September 2021:11:43:14 AM

__________ flow shows flow of goods and services across different sectors.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

 real

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:36:49 PM


Question 16. Asked on :03 September 2021:11:41:23 AM

________ income is the value of current income at base-year prices.

-Added by Master Purushottam Economics » Concept Of National Income

Answer:

Shruti Srivastva

   real

-Answered by Shruti Srivastva On 12 September 2021:04:37:15 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link