Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :24 April 2020:06:52:20 PM

 Name the largest cell of human body.

-Added by Khushi Chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar

 Neuron 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:55:20 AM


Question 2. Asked on :24 April 2020:06:51:12 PM

 Name the largest part of the hind brain.

-Added by Khushi Chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar

 Cerebellum 

-Answered by priyanshu kumar On 13 May 2020:10:55:57 AM


Question 3. Asked on :12 October 2019:11:23:40 AM

Give a reason to explain why adrenaline helps in dealing emergency situations?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
  •  Increases the supply of oxygen and glucose to muscles and brain.
  •    Increases the heart rate and the amount of blood pumped by heart per beat.
  •      Dilates the air passages and constricts the blood vessels.

-Answered by Master Purushottam On 13 October 2019:02:26:07 PM


Question 4. Asked on :12 October 2019:11:09:50 AM

A man becomes unconscious due to head injury. A pin is pricked on his foot, he withdraws his foot. Why? Explain.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam

man becomes unconscious due to a head injury. A pin is pricked on his foot he withdraws his foot. However, I would like to add one more point that Reflex actions are mainly controlled by spinal cord, so that is why, the person is able to move his/her foot even after suffering head or brain injuries.


-Answered by Master Purushottam On 13 October 2019:02:26:50 PM


Question 5. Asked on :12 October 2019:10:55:31 AM

What are hormones? List four characteristics of hormones.


-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar

Hormones are chemical substances which are secreted in very less amount by specialized tissues called endocrine glands.

Characteristics of hormones are:-

1. They are required in very less amount.

2. Hormones are specific in their function.

3. They act away from the site of production.

4. Deficiency or over secretions of hormones have negative effects in the body.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:03:16:21 PM


Question 6. Asked on :10 October 2019:07:35:19 PM

Which hormone is called steroid and why?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar
Steroid hormone is produced by three endocrine organs. The testes, produces testosterone; the ovaries, produces estrogen; and the adrenal cortex, produces steroid hormones such as cortisol and aldosterone. Steroid hormones are derived from cholesterol and are lipid-soluble molecules.

-Answered by priyanshu kumar On 12 October 2019:04:07:13 PM


Question 7. Asked on :07 October 2019:11:50:06 AM

 What is reflex action? Give two example.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
Reflex action is defined as an unconscious and involuntary response of effectors to a stimulus. Example, on touching a hot object (stimulus), we immediately remove our hand from it. Other example from daily life are watering of mouth on seeing food, sneezing, blinking of eyes and yawning.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:28 PM


Question 8. Asked on :07 October 2019:11:49:22 AM

What happens at synapse between two neurons?

-Added by Himanshi Verma Geography » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
synapse is the gap between the two neurons. At synapse the electrical signals are converted into chemicals that can easily cross over the gap and pass on to the next neurons where it again converted into electrical signals.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:35 PM


Question 9. Asked on :07 October 2019:11:48:35 AM

What will happen if intake of iodine in our diet is how?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
Excessive iodine consumption can lead to similar symptoms as iodine deficiency, including thyroid dysfunction and goiter. Too much iodine may lead to thyroiditis and thyroid papillary cancer.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:45 PM


Question 10. Asked on :07 October 2019:11:47:36 AM

What is tropic movement? explain with example.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Master Purushottam
The directional growth movements of plants due to external stimuli are called tropic movement. It can be either towards the stimulus, or away from it. For example, in case of phototropic movement, shoots respond by bending towards light while roots respond by bending away from it.

-Answered by Master Purushottam On 07 October 2019:09:08:58 PM


Question 11. Asked on :06 October 2019:10:59:09 AM

 What is the function of Diencephalon in the brain?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 It regulates water balance in the body, metabolism of carbohydrates and fats, control feeling of anger, pleasure, fear, hunger etc.

-Answered by Himanshi Verma On 06 October 2019:11:01:01 AM


Question 12. Asked on :10 September 2019:09:54:42 AM

 Describe the briefly the three ways in which individual with a particular trait may increase in population?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Akki chauhan

 1. Variation helps in survival of individuals

2. Sexual reproduction results in variation.

3. Adaptation and natural selection.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:37:44 AM


Question 13. Asked on :10 September 2019:09:47:41 AM

 Which pancreatic enzyme is effective in digestion of proteins?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar

Pancreatic trypsin.


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:32:08 PM


Question 14. Asked on :10 September 2019:09:45:04 AM

 Give an example of photochemical reaction.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar
  In black and white photography, photons of light breaks the bond of AgBr to form Ag and bromine.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:32:37 PM


Question 15. Asked on :04 September 2019:07:27:57 PM

What is Involuntary action?

-Added by Rohit Rajput Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar
 An involuntary action is one which occurs without the conscious choice of an organism. If it occurs specifically in response to a stimulus, it will be known as a reflex. Involuntary actions are opposite of voluntary actions that occur because of choice.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:15 AM


Question 16. Asked on :04 September 2019:07:21:43 PM

What is Voluntary Action?

-Added by Rohit Rajput Science » Control And Coordination

Answer:

priyanshu kumar
Voluntary action is an anticipated goal-oriented movement. The concept arises in many areas of study, including cognitive psychology, operant conditioning, philosophy, neurology, and criminology among others, and it has various meaning depending on the context in which it is used.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:26:24 AM


Question 17. Asked on :26 August 2019:07:30:00 PM

 Give the differences between sensory nerve and motor nerve. 

-Added by Khushi Chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

Akki chauhan

 Sensory neurons carry signals from the outer parts of your body (periphery) into the central nervous system. Motor neurons (motoneurons) carry signals from the centralnervous system to the outer parts (muscles, skin, glands) of your body. Interneurons connect various neurons within the brain and spinal cord.

-Answered by Akki chauhan On 26 August 2019:08:00:49 PM


Question 18. Asked on :23 August 2019:09:52:36 AM

Hind brain is made up of three parts. Name them.

-Added by Akki chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

Akki chauhan

1.Cerebellum

2. pons

3. Medula Oblongata.

-Answered by Akki chauhan On 23 August 2019:09:54:57 AM


Question 19. Asked on :22 August 2019:04:35:03 PM

 Why is pituitary gland also called the master gland?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Pituitary gland also called master gland because it controls and coordinate the secretion of all the other endocrine glands.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:36:47 PM


Question 20. Asked on :22 August 2019:04:32:01 PM

 Why are endocrine glands also called ductless gland?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Endocrine glands are also called ductless gland because they do not have ducts, rather they pour secretions directly into the blood. The blood takes these hormones to their target hormones.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:33:15 PM


Question 21. Asked on :22 August 2019:04:28:50 PM

 What are hormones?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Hormones are chemical substances which are secreted are in very small amounts by specialized glands called endocrine glands. The hormone regulate the biological process in the organisms.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:29:51 PM


Question 22. Asked on :22 August 2019:04:24:50 PM

 Define nerve impulse?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 The information in the form of electrical and chemical signal, passing through neuron is called nerve impulse.

    Dendrite conducts the impulse towards the cell body, while axon conducts the impulse away from the cell body.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:26:43 PM


Question 23. Asked on :22 August 2019:04:22:00 PM

 What happens at the synapse between two neurons?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 The electrical impulses set off the release of some chemicals at the synapse between two neurons. These chemicals cross the synapse and start a similar electrical impulse in a dendrite of the next neuron.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:22:43 PM


Question 24. Asked on :22 August 2019:04:18:48 PM

 How do we detect the smell of an agarbatti (incense stick)?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 The smell of an agarbatti is detected by the fore brain. There are separate areas of association where sensory impulse or information are interpreted by putting them together. These impulse of smell are detected by the forebrain.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:19:40 PM


Question 25. Asked on :22 August 2019:04:16:00 PM

 What is the role of brain in reflex action?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 The nerves from all over the body meet in a bundle in the spinal cord. Reflex arcs are formed in the spinal cord itself although the information input also goes on to reach the brain.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:17:19 PM


Question 26. Asked on :22 August 2019:04:13:01 PM

 How do control and coordination takes place in animals?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 In plants, control and coordination take place with the help of plant hormone called phytohormones.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:14:55 PM


Question 27. Asked on :21 August 2019:06:12:27 PM

 Write the working of neuron with the help of diagram.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 It is structural and functional unit of nervous system.

Parts of neuron:

1. Dendrite= It acquires information.

2. Cell body= The acquired travels as an electrical impulse.

3. Axon= Longest fibre on the cell body is called axon. It transmit electrical impulse from cell body to dendrite of next neuron.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:06:16:57 PM


Question 28. Asked on :21 August 2019:05:28:43 PM

 Write the parts and function of brain.

-Added by Himanshi Verma Biology » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Brain is main coordinating centre of the body. It has three major parts:-

(a) Forebrain : It is most complex and specialized part of the brain. It consist of cerebrum.

1. It is main thinking part of the  brain.

2. It control involuntary actions.

3. It store informations.

4. Centre associated with hunger.

5. It receives sensory impulses from various parts of the body and integrate it.


(b) Mid- Brain: Control involuntary actions such as:

1. Change in pupil size.

2. Reflex movements of head, neck and trunk.


(c) Hind- Brain: It has three parts:

1. Cerebellum= It control posture and balance. precision of involuntary actions e.g., picking pen.

2. Medulla= It control involuntary actions e.g., blood pressure, salivation, vomiting.

3. Pons= It control involuntary actions, regulation of respiration.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:05:29:39 PM


Question 29. Asked on :21 August 2019:05:21:55 PM

 What are plant hormones and write the names of plant hormones and their functions?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Plant hormones are chemical compounds which help to coordinate growth, development and responses to the environment.

Main plant hormones are:-

1. Auxins = It helps in cell ellongation, involved in phototropism. It is synthesized at shoot tip.

2. Gibberellin = It helps in the growth of stem.

3. Cytokinins =  It promotes cell division, It is present in greater concentration in fruits and seeds.

4. Abscisic Acid = It inhibits growth, cause wilting of leaves. it is also called stress hormone. 

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:05:23:40 PM


Question 30. Asked on :19 August 2019:10:48:06 PM

 What is the weight of brain?

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 1400gms.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:55:34 PM


Question 31. Asked on :18 August 2019:02:36:36 PM

 name the plant hormone responsible for the inhibition of growth?

-Added by nisha sheikh Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Absisic Acid responsible for inhibition of growth.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:06:45:06 PM


Question 32. Asked on :18 August 2019:11:43:47 AM

 What is feedback mechanism? Explain its working with the help of one example.

-Added by Himanshi Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 The excess or deficiency of hormones has a harmfuln effect on our body.

Feedback mechanism makes sure that hormones should be secreted in precise quantity and at right time. 

Ex- Feedback mechanism to control the sugar level in blood is as follows: 

Sugar level in the blood rises-------> Detected by cells of pancreas------> Synthesis of Insulin-------> Blood sugar level falls --------->Stop secreting more insulin.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:07:37:44 PM


Question 33. Asked on :18 August 2019:08:45:26 AM

 Why iodised salt is advised in diet?



-Added by Khushi Chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Iodised salt is advised in diet because it help reduce the chance of iodine deficiency in humans. iodine mineral is essential part of thyroxine hormone secreted by thyroid gland. thyroxine regulates metabolism of carbohydrates, fats and proteins. so we must consume iodised salt which is necessary for proper working of thyroid gland. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:10:31:19 AM


Question 34. Asked on :19 July 2019:10:47:00 AM

What are voluntary and involuntary actions? 

-Added by Master Mind Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

-Answered by Himanshi Verma On 19 July 2019:03:13:37 PM


Question 35. Asked on :18 July 2019:10:20:11 AM

 What are the factors of Stimuli?

-Added by Akki chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Stimulus factors are physical characterstic of the stimulus itself. A number of stimulus characterstics tend to attract our attention independently of our individual characterstic.

-Answered by Himanshi Verma On 18 July 2019:06:50:57 PM


Question 36. Asked on :18 July 2019:10:19:20 AM

 What is Stimuli?

-Added by Akki chauhan Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Stimuli commonly cause the body to respond it is the CNS that finally determines weather a signal cause a reaction or not.

-Answered by Himanshi Verma On 18 July 2019:06:49:31 PM


Question 37. Asked on :07 July 2019:09:47:47 AM

Write the  plant hormones and their function ?

-Added by Nishant Verma Science » Control And Coordination

Answer:

Himanshi Verma

 Plant hormones are :-

1. Auxins= It helps in cell elongation. 

2. Gibberellins= It helps in growth of stem. 

3. Cytokinins= It promote cell division.

4. Abscisic Acid = It inhibit growth. Its effect include wilting of leaves.

5. Ethylene= It help in ripening of fruits.


-Answered by Himanshi Verma On 08 July 2019:04:46:31 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link