Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :24 August 2019:12:03:05 PM

 What is sprinkler system?

-Added by Prince Rawat Science » Crops

Answer:

Master Purushottam
This system is more useful on the unever land where sufficient water is not available.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:01:03:56 PM


Question 2. Asked on :23 August 2019:08:06:16 AM

 Write the modern method of irrigation.

-Added by Prince Rawat Science » Crops

Answer:

Prince Rawat

Sprinkler system and drip system.

-Answered by Prince Rawat On 23 August 2019:08:08:45 AM


Question 3. Asked on :22 August 2019:10:30:51 PM

 


Differences between fertilizers and manure

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Master Purushottam

 

Fertilizers

Manure

i. Fertilizers are commercially available plant nutrients.

i. Manure is a natural substance prepared by the decomposition of animal excreta and plant wastes.

ii. They can be organic or inorganic in nature.

ii. Manure is organic in nature.

iii. They ensure healthy growth and development of plants by providing them with nitrogen, phosphorus, potassium, etc.

iii. They help in enriching the soil with organic matter and nutrients.

iv. The addition of fertilizers to the soil requires special guidelines such as dose, time, post addition precautions, etc. to be followed.

iv. The addition of manure does not require any special guidelines.

 

v. A fertilizer does not provide humus to the soil.

v. Manure provides humus to the soil and increases soil fertility.

vi. Its excessive use causes water pollution. It cannot replenish organic matter to the soil.

vi. It protects the environment and helps in recycling farm wastes.


-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:10:31:19 PM


Question 4. Asked on :21 August 2019:07:36:17 PM

What is crop?

-Added by Shivang Gupta Biology » Crops

Answer:

Master Purushottam

 When same kind of plant are grow at the large scale at one place is called crop.

-Answered by Master Purushottam On 21 August 2019:11:02:10 PM


Question 5. Asked on :18 August 2019:07:50:24 PM

 write two benefit of combine

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 1. It complete work in very few times.                                                     2. It saves labour and time.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:05:55:39 AM


Question 6. Asked on :18 August 2019:07:48:05 PM

 what is combine

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Master Purushottam

 combine is the machine which help or harvesting and threshing. 

-Answered by Master Purushottam On 18 August 2019:07:48:55 PM


Question 7. Asked on :18 August 2019:07:45:56 PM

 what is two type of crops


-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 Two types of crop are:-

1. Kharif Crop 

2. Rabi Crop

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:07:46:53 PM


Question 8. Asked on :18 August 2019:06:54:36 PM

what is sprinkler system?


-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 This system is more useful on the uneven land where sufficient water supply is not available. Sprinkler system is very useful for lawns, coffee plantation and several other crops.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:06:09:09 AM


Question 9. Asked on :18 August 2019:06:51:14 PM

 what is drip system?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma
Drip irrigation is a type of micro-irrigation system that has the potential to save water and nutrients by allowing water to drip slowly to the roots of plants, either from above the soil surface or buried below the surface. The goal is to place water directly into the root zone and minimize evaporation.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:06:54:14 PM


Question 10. Asked on :18 August 2019:06:51:14 PM

 what is drip system?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 Drip irrigation is a type of micro-irrigation system that has the potential to save water and nutrients by allowing water to drip slowly to the roots of plants, either from above the soil surface or buried below the surface. The goal is to place water directly into the root zone and minimize evaporation.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:06:55:02 PM


Question 11. Asked on :18 August 2019:06:51:14 PM

 what is drip system?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Master Purushottam

 In this system  water falls by drop by drop just at the position of the roots.so it is called drip sysytem.

-Answered by Master Purushottam On 18 August 2019:07:30:00 PM


Question 12. Asked on :18 August 2019:06:51:14 PM

 what is drip system?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma
Drip irrigation is a type of micro-irrigation system that has the potential to save water and nutrients by allowing water to drip slowly to the roots of plants, either from above the soil surface or buried below the surface. The goal is to place water directly into the root zone and minimize evaporation.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:06:55:20 PM


Question 13. Asked on :18 August 2019:06:51:14 PM

 what is drip system?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Master Purushottam

 In this system the water fall drop by dropjust at tghe position of the roots. so, it is called drip system?

-Answered by Master Purushottam On 18 August 2019:07:32:42 PM


Question 14. Asked on :18 August 2019:06:47:32 PM

 write the modern method of irrigation?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 The modern methods of irrigation are:- 

1. Sprinkler system 

2. Drip system

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:06:56:10 PM


Question 15. Asked on :18 August 2019:06:47:32 PM

 write the modern method of irrigation?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 The modern methods of irrigation:-

1. Drip system 

2. Sprinkler system

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:06:57:16 PM


Question 16. Asked on :18 August 2019:06:47:32 PM

 write the modern method of irrigation?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 The modern methods of irrigation are:

1. Sprinkler system

2. Drip system

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:07:21:41 PM


Question 17. Asked on :18 August 2019:06:47:11 PM

 what is irrigation?


-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 The supply of water to crops at different interval is called irrigation.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:05:57:35 AM


Question 18. Asked on :18 August 2019:06:41:56 PM

Write the two advantage of cultivator 

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 Two advantages of cultivator are:

1. It saves time.

2. It saves labour.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:07:14:55 PM


Question 19. Asked on :18 August 2019:06:41:56 PM

Write the two advantage of cultivator 

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 Two advantages of cultivator are:

1. It saves time.

2. It saves labour.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:07:17:01 PM


Question 20. Asked on :18 August 2019:06:40:42 PM

 What is harvesting

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Master Purushottam

 THe cutting of the crops at its mature is called harvesting. 

-Answered by Master Purushottam On 18 August 2019:07:36:04 PM


Question 21. Asked on :18 August 2019:06:40:42 PM

 What is harvesting

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Master Purushottam

 The cutting of the crop at its mature is called harvesting.

-Answered by Master Purushottam On 18 August 2019:07:36:57 PM


Question 22. Asked on :18 August 2019:06:39:23 PM

 What is threshing?

-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Master Purushottam

 The grain seeds need to be separated from the chaff this process is called threshing.

-Answered by Master Purushottam On 18 August 2019:07:41:15 PM


Question 23. Asked on :18 August 2019:06:37:42 PM

 Weedicides


-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 Two weedicides are 2, 4-D.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:07:18:18 PM


Question 24. Asked on :18 August 2019:06:35:16 PM

 What is weeds?


-Added by Master Purushottam Science » Crops

Answer:

Himanshi Verma

 The undesirable plants which grow naturally along with the crop is called weeds.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:07:00:59 PM


Question 25. Asked on :30 June 2019:11:03:07 AM

 jhoom cultivation is generally in?

-Added by Rohit Rajput Geography » Crops

Answer:

nikhil rajput
Ans.The Shifting cultivation is a form of agricultural practice or a cultivation system in which an area of ground is cleared of vegetation and cultivated for a few years and then abandoned for a new area until its fertility has been naturally restored.

-Answered by nikhil rajput On 17 July 2019:06:08:11 PM


Question 26. Asked on :31 December 2018:02:13:26 PM

What do you understand by inter-cropping?

-Added by ATP Admin Science » Crops

Answer:

Akki chauhan

 When two or more are grown in the same field in definite pattern is called inter- cropping.

-Answered by Akki chauhan On 10 January 2019:10:44:57 AM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1310)
History (166)
Geography (143)
Economics (121)
Political Science (48)
Mathematics (145)
General Knowledge (3128)
Biology (69)
Physical Education (12)
Chemistry (25)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (145)
Physics (20)
Other (32)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link