Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :05 August 2020:05:51:20 PM

Write the identity 5?

-Added by Shruti Srivastva Mathematics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
(x+y+z)2 = x2 + y2 + z2 + 2xy+2yz+2xz

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:51:46 PM


Question 2. Asked on :05 August 2020:05:49:05 PM

Write the identity 3?

-Added by Shruti Srivastva Mathematics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 (a+b)(a-b) = a2-b2

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:49:30 PM


Answer:

Shruti Srivastva
In the case of series combination of the two given resistors, the terminal p.d. will have a higher value. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:39:44 PM


Question 4. Asked on :05 August 2020:05:34:59 PM

Write the differnce between a heating wire and a fuse wire? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The melting point of a heater wire is very high while that of a fuse wire is low.  

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:35:41 PM


Question 5. Asked on :05 August 2020:05:33:30 PM

What is the diernce between a heater wire and a fuse wire?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity


Question 6. Asked on :05 August 2020:05:31:50 PM

What are the characterstics of fuse wire? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
A fuse wire must have high restivity and low melting poit. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:32:32 PM


Question 7. Asked on :05 August 2020:05:29:50 PM

Write two special characterstics of the wire of an electric heater? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
(i) High melting poimt. 

(ii) High resistivity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:30:56 PM


Question 8. Asked on :05 August 2020:05:27:22 PM

What do you mean by the maximum power rating of a resistor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

The maximum power rating of a resistor is the maximum power that it can dissipate in the form of heat without undergoing melting. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:28:28 PM


Question 9. Asked on :05 August 2020:05:23:36 PM

Which has a grater resistance-kW electric heater or a 100 W filament bulb both are marked or 220 V? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Resistance of heater = 48.4 Ω 

Resistance of bulb = 484 Ω

Thus the 100 W bulb has a greater resistance. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:25:23 PM


Question 10. Asked on :05 August 2020:05:20:43 PM

Distinguish between kilowatt and kilowatt hour? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Kilowatt is the unit of electric power while kilowatt hour is the unit of electric energy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:22:35 PM


Question 11. Asked on :05 August 2020:05:17:10 PM

Two resistor of 2Ω and 4Ω are connected in parrallel to a constant d.c. voltage. In which case more heat is produced?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The heat produced in 2Ω resistor is more than that on 4Ω resistor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:19:13 PM


Question 12. Asked on :05 August 2020:05:14:37 PM

A heating element is marked 210 V, 630 W. What is the value of the current drawn by the lement when connected to a 210 V dc source?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
3 A.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:16:44 PM


Question 13. Asked on :05 August 2020:05:12:05 PM

A heating element is marked 210 V, 630 W. Find the resistance of the element when connected to a 210 V dc source?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
70 Ω.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:13:52 PM


Question 14. Asked on :05 August 2020:05:09:40 PM

How much charge flows through a 250 V, 1,000 W heater in one minute? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
240 C. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:11:11 PM


Question 15. Asked on :05 August 2020:05:07:53 PM

What is the saest voltage you can safely put across a 98 Ω, 0.5 W resistor ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 7 V.

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:09:21 PM


Question 16. Asked on :05 August 2020:05:05:40 PM

The maximum power dissipated in a 10,000 Ω resistor 1W. What is the maximum current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 0.01 A

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:07:26 PM


Question 17. Asked on :05 August 2020:05:04:06 PM

How many kilowatts hours are there in one joule? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
2.778 x 10-7 kilowatt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:04:51 PM


Question 18. Asked on :05 August 2020:05:01:07 PM

How many joules of energy are equivalent to 1 KWh?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
1 KWh = 1 Killowatt x 1 hour 

          = 1000 watt x 3600 s = 3.6 x 106j.        

-Answered by Shruti Srivastva On 05 August 2020:05:02:35 PM


Question 19. Asked on :04 August 2020:06:31:43 PM

What do you mean by 1 unit of electric energy in domestic use?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 1 unit  of electricity - 1 KWH. This mean that when an appliance of power 1000 watt is opreated on main for 1 hour, it consumes 1 unit of electric energy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:32:03 PM


Question 20. Asked on :04 August 2020:06:31:15 PM

 Of which physical quantity is the unit kilowatt hour?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Kilowatt hour is the unit of electrical energy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:31:33 PM


Question 21. Asked on :04 August 2020:06:28:13 PM

How is electric energy is realted to electric power?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 Electric energy  =  Electric Power x time. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:31:03 PM


Question 22. Asked on :04 August 2020:06:27:34 PM

 The rate of the production of heat is given by P = VI. Is this relation valid for a non-ohmic conductor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 Yes, it is valid.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:28:03 PM


Question 23. Asked on :04 August 2020:06:26:56 PM

Current 1 flows through a potential drop V across a conductor, What is the rate of production of heat?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 Rate of production of heat is P = VI

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:27:15 PM


Answer:

Shruti Srivastva
Superconductivity.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:26:45 PM


Question 25. Asked on :04 August 2020:06:14:29 PM

Write the principle of working of a metre bridge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The working of a metre bridge is based on the principle o Wheatstine bridge. 

When the bridge is balanced = PQ 

 = RS 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:14:49 PM


Question 26. Asked on :04 August 2020:06:14:02 PM

What is a wheatstone bridge? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
A wheatstone bridge is an arragement of four resistance used to determine quickly and accurately one of these resistance in terms of other three resistance.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:14:19 PM


Question 27. Asked on :04 August 2020:06:13:31 PM

Write the SI unit of potential gradient?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
 Its SI unit is volt per metre 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:13:54 PM


Question 28. Asked on :04 August 2020:06:12:59 PM

Define potential gradient?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The potential drop per unit length of the potentiometer wire is known as its potential gradient.

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:13:18 PM


Question 29. Asked on :04 August 2020:06:12:21 PM

Name the devic used for measuring the internal resistance of a secondary cell? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Potentimeter

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:12:48 PM


Question 30. Asked on :04 August 2020:05:51:29 PM

Name thw device used for measuring the emf of a cell. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Potentimeter

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:06:11:57 PM


Question 31. Asked on :04 August 2020:05:47:28 PM

On what conservation principle is the kirchoff's second law based? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Law conservation of energy. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:51:03 PM


Question 32. Asked on :04 August 2020:05:45:52 PM

On what conservation principle is the Kirchhoff's first law based? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Law conservation of charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:46:52 PM


Question 33. Asked on :04 August 2020:05:43:39 PM

Can Kirchhhof's laws be applied to the both d.c. and a.c. circuits?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Yes, Kirchhoff's laws be applied to the both d.c. and a.c. circuits

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:45:14 PM


Question 34. Asked on :04 August 2020:05:38:13 PM

A 4 Ω non-insulated resistance wire is bent 180º in the middle and the two halves are twisted together. What will be its new resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The length of the wire becomes half of the original length while area o cross-section is doubled. 

 R' = 14 

R = 14 X 4

   = 1 Ω

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:40:45 PM


Question 35. Asked on :04 August 2020:05:36:39 PM

Give an example of non-ohmic device which shows up negative resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
  Thyristor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:37:43 PM


Question 36. Asked on :04 August 2020:05:33:59 PM

What is a linear resistor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
A linear asistor one which obeys Ohm's law or for which voltage-current graph is a straight line passing through origin. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:34:57 PM


Question 37. Asked on :31 July 2020:06:46:30 PM

Give an example of non-ohmic device?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 Semiconductor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 04 August 2020:05:33:43 PM


Question 38. Asked on :31 July 2020:06:44:36 PM

What is non-ohmic device? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

A device which does not obey Ohm's law is called non-ohmic device. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:45:24 PM


Question 39. Asked on :31 July 2020:06:42:10 PM

How is the conductivity of an electrolyte affected by the increase of temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The conductivity of an electrolyte increases with the increase in its temperature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:43:24 PM


Question 40. Asked on :31 July 2020:06:40:03 PM

Name two parameters which determine the restivity of a material? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Its number density of free electrons.

(ii) The relaxation time. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:41:07 PM


Question 41. Asked on :31 July 2020:06:38:10 PM

How does the resistance of an insulator change?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The resistance of an insulator decreases with the increase of temperature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:39:02 PM


Question 42. Asked on :31 July 2020:06:36:16 PM

How does resistivity of alloy manganin change with temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The  resistivity of alloy manganin is nearky independent of temperature. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:37:11 PM


Question 43. Asked on :31 July 2020:06:34:38 PM

Of copper and nichrome, which one has possibly large value of temperature coefficient of resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 Copper.                                        

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:36:03 PM


Question 44. Asked on :31 July 2020:06:31:39 PM

How does the conductance of a semi-conducting material change with rise in temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

With the rise in temperature, the conductance of a semi-conducting material increases exponentially.  

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:33:16 PM


Question 45. Asked on :31 July 2020:06:29:44 PM

Name two materials whose resistivity decreases with the rise of the temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Germanium and silicon. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:31:11 PM


Question 46. Asked on :31 July 2020:06:25:47 PM

How does one explain increase in resistivity of a metal with increase of temperature? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
With the increace in tempreature, the relaxation time π decraces and 

hence resistivity (p= mneπ ) increaces. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:27:06 PM


Question 47. Asked on :31 July 2020:06:22:42 PM

Write the expressions for the 'drift velocity' of charge carries in a conductor and write its relationship with the current flowing through it.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

vd = evtml 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:24:40 PM


Question 48. Asked on :31 July 2020:06:19:56 PM

How does the random motion of free electrons in a conductor get affected when a potential difference is applied across its ends?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Random motion gets patiallly directed towards the higher potential side. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:21:45 PM


Question 49. Asked on :31 July 2020:06:18:33 PM

Define tempreature coefficient of restivity? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Anjali Kumari

he temperature coefficient of resistance is defined as the change in resistance per unit resistance per degree rise in temperature based upon the resistance at C.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:34:49 PM


Question 50. Asked on :31 July 2020:06:16:45 PM

What is the order of restivity of conductor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Conductor of restivivties less than 10-6 Ω m.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:17:32 PM


Question 51. Asked on :31 July 2020:06:12:29 PM

Give the order of magnitude of the number density of free electrons in a metal?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Number density of free elctrons in a metal = 1029 m-3.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:14:05 PM


Question 52. Asked on :31 July 2020:06:08:54 PM

Give the order of magnitude of thermal velocity and drift velocity of free elctrons in a conductor carrying current at room temperature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Thermal velocity of free electrons = 105 ms-1.

Drift velocity of free electrons = 1 m ms-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:10:44 PM


Question 53. Asked on :31 July 2020:06:07:00 PM

What is the average velocity of free electrons in a metal at room temperature?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Zero. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:08:37 PM


Question 54. Asked on :31 July 2020:06:05:24 PM

What is the ratio of the restivity of a typical insulator to that of a metal?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The ratio of 1022.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:06:34 PM


Question 55. Asked on :31 July 2020:06:01:44 PM

What is the order of resistivity of an insulator?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The restivity of an insulator like glass or rubber is of the order of 108 - 1015 Ωm.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:02:59 PM


Question 56. Asked on :31 July 2020:06:00:18 PM

Write the SI unit of restivity of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is ohmΩ.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:01:10 PM


Question 57. Asked on :31 July 2020:05:58:18 PM

Define resistivity of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The restivity of a material is the resistance offered by a unit of cube of that material.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:59:07 PM


Question 58. Asked on :31 July 2020:05:57:21 PM

Which metal has the lowest restivity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Silver.                                           

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:58:01 PM


Question 59. Asked on :31 July 2020:05:55:40 PM

How much is the resistance of a closed pug key?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Negilibily small. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:56:54 PM


Question 60. Asked on :31 July 2020:05:54:31 PM

How much is the resistance of a an air-gap?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 Infinity.  

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:55:29 PM


Question 61. Asked on :31 July 2020:05:52:29 PM

Deine electrical conductivity of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The conductivity of a material is equal to the reciprocal of its resistivity. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:53:23 PM


Question 62. Asked on :31 July 2020:05:49:30 PM

Define conductance of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The ease with which a conductor allows a current to flow through it is called its conductance It is equal to the reciprocal of resistance. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:50:20 PM


Question 63. Asked on :31 July 2020:05:47:39 PM

Write the SI unit of conductivity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is ohm-1 m-1 or mho m-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:48:30 PM


Question 64. Asked on :31 July 2020:05:46:09 PM

Write the relation between conductance an resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

Conductance = 1Resistance 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:46:48 PM


Question 65. Asked on :31 July 2020:05:43:37 PM

What is the relation between conductivity and resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

Conductivity  = 1Resistance 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:44:40 PM


Question 66. Asked on :31 July 2020:05:41:19 PM

Give SI unit of conductance of a material?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is mho or ohm-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:42:39 PM


Question 67. Asked on :31 July 2020:05:39:16 PM

Write the formula for 1 ohmΩ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

1Ω = 1V1A .

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:40:02 PM


Question 68. Asked on :31 July 2020:05:37:50 PM

Define ohm ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The resistance of a conductor is said to be 1 ohm.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:38:19 PM


Question 69. Asked on :31 July 2020:05:37:04 PM

Define resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Anjali Kumari
Resistance (also known as ohmic resistance or electrical resistance) is a measure of the opposition to current flow in an electrical circuit. Resistance is measured in ohms, symbolized by the Greek letter omega (Ω). When a voltage is applied across a substance there will be an electric current through it

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:33:56 PM


Question 70. Asked on :31 July 2020:05:35:52 PM

Write the formula fo resistance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

R = V1 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:36:21 PM


Question 71. Asked on :31 July 2020:05:33:46 PM

Write the SI unit of resistance? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

ohmΩ.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:34:29 PM


Question 72. Asked on :31 July 2020:05:30:59 PM

Name the colours corresponding to the digit 4 and 7 in the colour code scheme or carbon resistors? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Yellow and violent respectively.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:33:16 PM


Question 73. Asked on :31 July 2020:05:27:30 PM

State Ohm's law?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Ohm's law states that the electric current I passing through a conductor is proportional to the potential difference V applied across its ends, provided the temperature and other physical condition remains unchanged.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:28:12 PM


Question 74. Asked on :31 July 2020:05:24:57 PM

Define an emf of one volt?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
If an electric cell supplies an energy of 1 joule for the flow of 1 coulomb of charge through the whole circuit, then its emf is said to be 1 volt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:25:47 PM


Question 75. Asked on :31 July 2020:05:23:21 PM

Write the SI unit of emf current? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is volt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:24:33 PM


Question 76. Asked on :31 July 2020:05:20:33 PM

Write the SI unit of electric current? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

 ohm Ω.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:06:16:23 PM


Question 77. Asked on :31 July 2020:05:16:19 PM

State the condition in which terminal voltage across a secondary cell is equal to its emf?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
When no current is drawn from the cell, its terminal voltage is equal to its emf.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:18:11 PM


Question 78. Asked on :31 July 2020:05:12:27 PM

What is electromotive force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The work done per unit charge by a source in taking the charge once around the complete circuit is called electromotive force or emf of the force.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:14:19 PM


Question 79. Asked on :31 July 2020:05:05:25 PM

 What does the direction of electric current signify in an electric current? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The direction of conventional current in an electric circuit tells the direction of flow of positive charges in that circuit.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:05:08:57 PM


Question 80. Asked on :31 July 2020:01:47:21 PM

Wite the relation between coulomb and ampere?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

1 ampere = 1coulomb1second 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:47:58 PM


Question 81. Asked on :31 July 2020:01:45:52 PM

Write the SI unit of electric current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
ampere is the SI unit of electric current. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:46:36 PM


Question 82. Asked on :31 July 2020:01:43:43 PM

Write the formula for electric current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva

Electric current= Total charge flowing Time taken 
 

                                          OR


                                       I = qt 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:44:20 PM


Question 83. Asked on :31 July 2020:01:39:42 PM

Define electric current?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Current Electricity

Answer:

Shruti Srivastva
The electric current is defined as the rate flow of electric charge through any section of a conductor.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:42:09 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link