Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :13 September 2019:04:24:44 PM

 Who is widely known as the father of Grameen Bank in Bangladesh?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

priyanshu kumar

 Muhammad Yunus.


-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:40:14 PM


Question 2. Asked on :10 September 2019:11:22:45 AM

 Mention any two factors considered while calculating HDI? 

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

priyanshu kumar
 Per capita income, Life exceptancy at birth and literacy rate.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:01:24:22 PM


Question 3. Asked on :02 September 2019:04:36:06 PM

 What do you mean by life exceptancy?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Himanshi Verma

 The average number of years one is excepted to live is called life exceptancy.

-Answered by Himanshi Verma On 02 September 2019:04:37:01 PM


Question 4. Asked on :02 September 2019:04:33:47 PM

 What do you mean by gross attendance ratio?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

priyanshu kumar

 It is the total number of children of age group 14 and 15 years attending school as a percentage of total number of children in the same age group.


-Answered by priyanshu kumar On 20 October 2019:09:53:52 AM


Question 5. Asked on :24 August 2019:10:25:40 AM

 Which organisation publishes the Human Development Report?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Master Purushottam
 United Nations Development Programme (UNDP).

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:47:56 PM


Question 6. Asked on :24 August 2019:10:23:17 AM

 Why Kerala has a low Infant Morality Rate?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

priyanshu kumar
 Kerala has a low infant morality rate because it has adequate provisions of basic health and educational facilities

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:09:35 PM


Question 7. Asked on :24 August 2019:10:20:07 AM

 What is GDP?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

priyanshu kumar
It stands for Gross Domestic Product. It meant for monetary measure of the market value of all final goods and services produced in a given period of time.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:10:00 PM


Question 8. Asked on :24 August 2019:10:17:50 AM

 What are the non- renewable resources?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

priyanshu kumar
These resource will be Exhausted after sometimes and are regenerated by nature. This is non-renewable resources.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:10:07 PM


Question 9. Asked on :24 August 2019:10:15:22 AM

 What are public facilities?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

priyanshu kumar
 Public facilities are those which are provided by the government to satisfy the collective needs of the people. Such as hospital, school and so on.

-Answered by priyanshu kumar On 10 November 2019:03:10:47 PM


Question 10. Asked on :24 August 2019:10:10:35 AM

 Why is literacy essential for the economic development? Explain?

-Added by Himanshi Verma Economics » Development

Answer:

Master Purushottam

Literacy is an essential element for the economic development since:

1. Education gives us vast knowledge.

2. A literate person is eligible to get suitable employment.

3. Education develops the ability to implement modern technology.

4. Literate peoples understand the importance of remaining  healthy and stay away from the deadly diseases.

-Answered by Master Purushottam On 24 August 2019:04:48:36 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link