Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :30 July 2020:12:40:39 PM

Write the SI unit of a potential gradient.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

SI unit of a potential gradient = Vm-1 .

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:41:24 PM


Question 2. Asked on :30 July 2020:12:30:39 PM

What is the electric flux through a cube of side 1 cm which encloses an electric diploe?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Zero, because the net charge on the dipole is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:32:15 PM


Question 3. Asked on :30 July 2020:12:27:37 PM

How does the electric flux due to a point charge enclosed by a spherical Gaussian surface get affected when its radius is increased?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Electric flux remains unchanged because the charge enclosed bu the Gaussian surface remains the same.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:29:24 PM


Question 4. Asked on :30 July 2020:12:26:17 PM

What is the angle between the directions of electric field at any equatorial point due to an electric dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field


Question 5. Asked on :30 July 2020:12:23:29 PM

What is the angle between the directions of electric field at any axial point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Anjali Kumari
1451453 The direction of electric field 

 at axial point  and electric field  at equational point  are as shown in the figure.
Hence the angle between  and  .

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:36:08 PM


Question 6. Asked on :30 July 2020:12:19:39 PM

How does the coulomb force between two point charges depend upon the dielectric constant of the medium?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Fmed = Fvack 

i.e., Fmed  1k 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:21:13 PM


Question 7. Asked on :30 July 2020:12:17:03 PM

An electric dipole of dipole moment 20 x 10-6 Cm is enclosed by a closed surface. What is the net flux coming out of the surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Zero, because the net charge on the dipole is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:19:05 PM


Question 8. Asked on :29 July 2020:06:42:07 PM

How much is the electric flux through a closed surface due to a charge lying outside the closed surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Zero.                             

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:43:09 PM


Question 9. Asked on :29 July 2020:06:39:11 PM

What is the use of the Gaussian surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
By a clever choice of Gaussian surface, we can easily find the electric field produced by certain charge system which are otherwise quite difficult to determine by the application of coulomb's law and superposition principle. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:39:58 PM


Question 10. Asked on :29 July 2020:06:36:28 PM

What is gaussian surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
An imaginary closed surface enclosing a charge is called the Gaussian surface of that charge.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:37:02 PM


Question 11. Asked on :29 July 2020:06:34:49 PM

Give the SI unit of electric flux?

-Added by Shruti Srivastva Physical Education » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

SI unit of electric flux = Nm2C-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:35:39 PM


Question 12. Asked on :29 July 2020:06:33:22 PM

Is electric flux is a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Electric flux is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:34:14 PM


Question 13. Asked on :29 July 2020:06:31:27 PM

What is the direction of an area vector?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The direction of an area vector is along the outward drawn normal to the surface.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:32:31 PM


Question 14. Asked on :29 July 2020:06:29:24 PM

Name the principle which is the mathematical equivalent of coulomb's law and superposition principle.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Gauss's theorem of electrostatics. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:30:46 PM


Question 15. Asked on :29 July 2020:06:25:28 PM

Under what condition will a charged circular loop behave like a point charge in respect of its electric field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
When the observation point on the axis of the circular loop leis at a distance much greater than its radius, the electric field of the circular loop is similar to that of a point charge.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:27:32 PM


Question 16. Asked on :29 July 2020:06:24:01 PM

What is the charge of a dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.                                       

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:25:13 PM


Question 17. Asked on :29 July 2020:06:17:59 PM

Will an electric dipole has translational motion when placed in a non-uniform electric field? Give a reason for your answer.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.                          

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:22:09 PM


Question 18. Asked on :29 July 2020:06:16:29 PM

What is the nature of the symmetry of the dipole field? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The dipole field is cylindrically symmetric. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:17:17 PM


Question 19. Asked on :29 July 2020:06:13:41 PM

When does an electric dipole place in a non-uniform electric field experience a zero torque but non-zero force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
When the dipole is placed parallel to the non-uniform electric field. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:15:24 PM


Question 20. Asked on :29 July 2020:06:11:25 PM

What is the effect of torque on a dipole in an electric field? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Torque tends to align the dipole along the direction of the electric field.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:12:40 PM


Question 21. Asked on :29 July 2020:06:09:05 PM

When is the torque on a dipole in a field maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Torque is maximum when the dipole is held perpendicular to the electric field. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:10:21 PM


Question 22. Asked on :29 July 2020:06:06:16 PM

An electric dipole is placed in a uniform electric field, What is the net force acting on it?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Zero is placed in a uniform electric field, What is the net force acting on it.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:08:23 PM


Question 23. Asked on :29 July 2020:06:04:17 PM

How much is the dipole moment of non-polar molecule?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Zero is the dipole moment of non-polar molecule?

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:05:44 PM


Question 24. Asked on :29 July 2020:06:00:19 PM

Give example of a point dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
In such a dipole, charge q ∞ and size 2a → 0 in such a way that the product p=q x 2a has a finite value Atomic dipole are point dipoles. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:06:01:26 PM


Question 25. Asked on :29 July 2020:05:57:28 PM

What is a point (ideal) dipole? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
A point dipole is one which has negligibly small size.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:58:35 PM


Question 26. Asked on :29 July 2020:05:55:55 PM

Write the SI unit of Electric dipole.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Its SI unit is coulomb metre. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:56:49 PM


Question 27. Asked on :29 July 2020:05:52:03 PM

Define the electric dipole moment .

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The electric dipole moment is the product of either charge q and the vector 2a drawn from the -ve charge to the + ve charge.

               p = q x 2a

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:53:21 PM


Question 28. Asked on :29 July 2020:05:49:44 PM

What is an electric dipole?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

An electric dipole is a pair of equal and opposite charges separated by some distance. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:50:58 PM


Question 29. Asked on :29 July 2020:05:45:54 PM

A proton is placed in a uniform electric field directed along the positive x-axis. In which direction will it tend to move?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
As the proton has a positive charge, it will tend to move along positive x-axis i.e, along the direction of the electric field. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:47:49 PM


Question 30. Asked on :29 July 2020:05:41:27 PM

Two-point charges q1 and q2 placed a distance d apart are such that there is no point where the field vanishes. What can be concluded from this? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The point charges q1 and q2 are equal and opposite.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:44:46 PM


Question 31. Asked on :29 July 2020:05:39:20 PM

Draw the pattern of the electric field around a point (i) q>0.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Anjali Kumari

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:37:15 PM


Question 32. Asked on :29 July 2020:05:36:33 PM

Name the physical quantity whose SI unit is newton coulomb-1

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

newton coulomb-1 is the SI unit of electric feild

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:38:00 PM


Question 33. Asked on :29 July 2020:05:31:10 PM

Write the dimensional formula of electric field ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

[Electric feild] = ForceCharge 

 

= MLT-2C 

= MLT-2AT


= [MLT-3 A-1]

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:32:16 PM


Question 34. Asked on :29 July 2020:05:29:09 PM

Write the SI unit of electric field intensity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
NC-1 or Vm-1.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:30:07 PM


Question 35. Asked on :29 July 2020:05:27:06 PM

Is electric field intensity a scalar or a vector quantity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
It is a vector quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:28:31 PM


Question 36. Asked on :29 July 2020:05:24:20 PM

Define the electric field at a point? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The electric field at a point is defined as the electrostatic force per unit positive charge acting on a vanishingly small test charge placed at a point. 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:25:11 PM


Question 37. Asked on :29 July 2020:05:23:23 PM

Define line charge density at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Anjali Kumari
Linear charge density (λ) is the quantity of charge per unit length, measured in coulombs per meter (C⋅m1), at any point on a line charge distribution. Charge density can be either positive or negative, since electric charge can be either positive or negative.

-Answered by Anjali Kumari On 15 October 2020:07:22:56 PM


Question 38. Asked on :29 July 2020:05:21:28 PM

Define the surface charge density at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Anjali Kumari
Surface charge density (σ) is the quantity of charge per unit area, measured in coulombs per square meter (C⋅m2), at any point on a surface charge distribution on a two dimensional surface. ... Charge density can be either positive or negative, since electric charge can be either positive or negative.

-Answered by Anjali Kumari On 18 October 2020:06:22:41 PM


Question 39. Asked on :29 July 2020:05:19:36 PM

Write the SI unit of p.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Coulomb per cubic metre (C m-3)

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:20:27 PM


Question 40. Asked on :29 July 2020:05:16:15 PM

Define volume charge density at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The volume charge density (p) at a point is defined as the charge contained per unit volume around that point.

p= dqdV 

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:17:02 PM


Question 41. Asked on :29 July 2020:05:11:59 PM

How many electrons are present in 1 coulomb of charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

n = qe 

= 1C1.6 X 10-19 C 

= 6.25 X 108 electrons.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:13:26 PM


Question 42. Asked on :29 July 2020:05:07:05 PM

A force F is acting between two points charges q1 and q2. If a third charge q3 is placed quite close to q2 what happens to the force between q1 and q2?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
By the superposition principle, the force between two charges doesn't depend on the presence of third charge. Hence the force between q1 and q2 remains equal to F.

-Answered by Shruti Srivastva On 29 July 2020:05:09:51 PM


Question 43. Asked on :28 July 2020:06:10:55 PM

State the superposition principle for electrostatic force on a charge due to a number of charges.  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The principle of superposition states that the total force on a given charge is the vector sum of the individuals' force exerted on it by all other charges, the force between two charges being exerted in such a manner as if all other charges were absent. 


-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:06:12:23 PM


Question 44. Asked on :28 July 2020:06:05:03 PM

The force between two charges placed in Vaccum is F. What happens to the force if the two charges are dipped in kerosene oil of dielectric constant, k=2?


-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Fkerosene= Fairk 

= F2 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:06:08:02 PM


Answer:

Shruti Srivastva

As F  1d2 

 3FF 

= d2d,2  or

d' = 13 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:06:01:20 PM


Question 46. Asked on :28 July 2020:05:53:01 PM

Define the dielectric constant of a medium in terms of force between electric charges?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The dielectric constant of a medium is the ratio of the force between two charges placed some distance apart in vacuum to the force between the same two charges when they have placed the same distance apart in the given medium. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:55:14 PM


Question 47. Asked on :28 July 2020:05:50:05 PM

What is the force of repulsion between two charges of 1 C each, kept 1 m apart in vacuum? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
F = 9 X 109 N.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:52:11 PM


Question 48. Asked on :28 July 2020:05:41:23 PM

Write the dimensional formula for the permittivity constant ∈0 for free space?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

[∈0]= 14πF .

q1q2r 

= (AT)2[MLT-2 L2] 

= [M-1L-3T4A2].

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:44:30 PM


Question 49. Asked on :28 July 2020:05:36:13 PM

Deduce the dimensional formula for the proportionality constant k in coulomb's law.   

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

[k] = Fr2q1q2 

= MLT-2L2(AT)2 

= [ML3T-4 A-2].

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:37:56 PM


Question 50. Asked on :28 July 2020:05:32:58 PM

Write down the value of absolute permittivity of free space. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The permittivity of free space, 

 ∈0 = 8.85 x 10 -12 C2 N-1 m-2 .

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:34:03 PM


Question 51. Asked on :28 July 2020:05:29:54 PM

Give the SI unit of electrical permittivity of free space. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
SI unit of ∈0 = C2N-1 m-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:31:05 PM


Question 52. Asked on :28 July 2020:05:26:07 PM

In the relation, F = k q1q2r2 ,what is the value of k in free space?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
k = 9 x 109 Nm2C-2.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:28:26 PM


Question 53. Asked on :28 July 2020:05:20:39 PM

In coulomb's law, F = k q1q2r2 , What are the on which the proportionality constant k depends?  

 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The proportionality constant k depends on the nature of the medium between the two charges and the system of units chosen. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:24:26 PM


Question 54. Asked on :28 July 2020:05:16:32 PM

Name and define the SI unit of charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The SI unit of electric charge is the coulomb. One the coulomb is that amount of charge which repels an equal and similar charge with a force of 9 x 109 N when placed in Vaccum at a distance of 1 metre from it. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:17:57 PM


Question 55. Asked on :28 July 2020:05:14:01 PM

What is the least possible value of charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The least possible value of charge is the magnitude of the charge on an elctron or proton and it is e = 1.6 x 10-9 C.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:05:14:51 PM


Question 56. Asked on :28 July 2020:01:54:15 PM

A glass rod, when rubbed with a silk cloth, acquires a charge of 1.6 x 10-3 C. What is the charge on silk cloth?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
To conserve charge, the silk cloth acquires negative charge of 1.6 x 10-3 C. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:56:10 PM


Question 57. Asked on :28 July 2020:01:52:45 PM

Is the total charge of the universe conserved? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Yes , charge conservation is a global phenomenon. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:53:39 PM


Question 58. Asked on :28 July 2020:01:50:06 PM

What do you mean by conservation of electric charges?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Conservation of electric charge means that the total charge of an isolated system remains unchanged with time.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:51:22 PM


Question 59. Asked on :28 July 2020:01:45:59 PM

What do you mean by the additivity of the electric charge? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Additivity of the electric charge means that the total charge on a system is the algebraic sum (talking into account paper signs) of all individuals charges in the system) 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:47:09 PM


Question 60. Asked on :28 July 2020:01:43:29 PM

What is the cause of quantisation of electric charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The cause of quantisation of electric charge is taht during rubbing only an integral number of electrons can be transferred from one body to another. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:44:24 PM


Question 61. Asked on :28 July 2020:01:38:15 PM

What do you understand by quantisation of electric charges? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Quantisation of electric charges means that the total charge (q) of a body is always an integral multiple of a basic charge (e) which is the charge on an electrons 

Thus,    q = ne,   where   n = 0, ∓ 1, ∓ 2, ∓ 3 ............

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:39:43 PM


Question 62. Asked on :28 July 2020:01:35:49 PM

Name any two basic properties of electric charges. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
Electric charges are (i) Quantised, (ii) additive and (iii) conserved. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:37:01 PM


Question 63. Asked on :28 July 2020:01:29:53 PM

Is the force acting between two point electric charges q1 and q2 kept at some distance in air, attractive or repulse when: 

(i) q1 q2 

(ii) q1 q2 < 0 ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
(i) When qq< 0 the force is repulse.

(ii) When qq< 0 the force is attractive. 


-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:33:11 PM


Question 64. Asked on :28 July 2020:01:25:43 PM

When a polythene piece is rubbed with wool, it acquires negative charge. Is there transfer to mass from wool to polythene? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The polythene piece acquires negative charge due to transfer of material particles like electrons from wool to it, so there is a transfer of mass from wool to polythene. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:27:38 PM


Question 65. Asked on :28 July 2020:01:22:16 PM

A positively charged glass rodis brought near an uncharged pith ball pendulum. What happens to the pith ball?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
The pith ball is attracted towards the rod, touches it and then thrown away.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:24:27 PM


Question 66. Asked on :28 July 2020:01:19:04 PM

Consider three charged bodies P, Q and R. If R repel each other and P attracts R, wha is the nature of the force between Q and R ?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Attractive              

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:21:31 PM


Question 67. Asked on :28 July 2020:01:16:37 PM

 Why does an ebonite rod get negatively charged on rubbing with the wool?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva
This is because electrons in wool are less tightly bound than electrons in ebonite rod.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:17:50 PM


Question 68. Asked on :28 July 2020:01:13:30 PM

A glass rod is rubbed with silk. Wht type of charges do they acquire?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The glass rod acquies positive charge and silk acquires an equal neqative charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:15:16 PM


Question 69. Asked on :28 July 2020:01:10:09 PM

An ebonite rod is rubbed with wool or fur. What type of charges do they acquire?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

The ebonite rod acquires a negative charge and fur or wool acqyuires an equal positive charge.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:11:51 PM


Question 70. Asked on :28 July 2020:01:07:11 PM

What is the cause of charging a body?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Charging occurs due to o the transfer of electrons from one body to another. 

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:08:55 PM


Question 71. Asked on :28 July 2020:12:59:14 PM

The electric charges of any body is actually a surplus or deficit of electrons. Why not protons.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electric Charges And Field

Answer:

Shruti Srivastva

Electrons are loosely bound to atoms and can be readily exchanged during rubbing. Protons are firmly bound inside the nucleus. They cannot be easily detached. Hence the electric charge of any body is just a surplus or deficit of electrons and non-protons.

-Answered by Shruti Srivastva On 28 July 2020:01:03:44 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (297)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (196)
General Knowledge (5530)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (44)
English (248)
Physics (1434)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link