Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :15 September 2019:11:06:10 AM

What is Electric Power?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan
The rate of doing work is Power. 

p=V×I

-Answered by Akki chauhan On 15 September 2019:11:06:40 AM


Question 2. Asked on :15 September 2019:11:05:07 AM

Define 1 watt.

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan
1 Watt = 1 Volt × 1 Ampere.

-Answered by Akki chauhan On 15 September 2019:11:09:32 AM


Question 3. Asked on :10 September 2019:09:40:32 AM

 What is reactivity series?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan

  The arrangement of metals in the vertical column in the order of decreasing reactivity is called reactivity series.

-Answered by Akki chauhan On 11 September 2019:11:40:17 AM


Question 4. Asked on :30 August 2019:08:44:07 PM

What is Current.

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Khushi Chauhan

 The rate of flow of charge is known as current.

-Answered by Khushi Chauhan On 30 August 2019:09:43:43 PM


Question 5. Asked on :30 August 2019:08:43:25 PM

What is S.I unit of Charge?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Khushi Chauhan

 Columb .

-Answered by Khushi Chauhan On 30 August 2019:09:44:58 PM


Question 6. Asked on :30 August 2019:08:42:55 PM

What is Potential difference?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan

Work done to move a unit charge from one point to another point.

-Answered by Akki chauhan On 30 August 2019:08:44:48 PM


Question 7. Asked on :30 August 2019:08:41:21 PM

What is the S.I unit of Potential difference?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Khushi Chauhan

 Volt (V).

-Answered by Khushi Chauhan On 30 August 2019:09:46:09 PM


Question 8. Asked on :29 August 2019:08:35:35 PM

What is power plant?

-Added by Rohit Rajput Science » Electricity

Answer:

Nishant Verma
A power station, also referred to as a power plant or powerhouse and sometimes generating station or generating plant, is an industrial facility for the generation of electric power. Most power stations contain one or more generators, a rotating machine that converts mechanical power into three-phase electric power.

-Answered by Nishant Verma On 30 August 2019:02:59:40 PM


Question 9. Asked on :29 August 2019:09:09:53 AM

What is Electromagnetism?

-Added by Rohit Rajput Science » Electricity

Answer:

Nishant Verma
Electromagnetism is a branch of physics involving the study of the electromagnetic force, a type of physical interaction that occurs between electrically charged particles.

-Answered by Nishant Verma On 29 August 2019:03:16:43 PM


Question 10. Asked on :22 August 2019:07:46:49 PM

 What is the function of an earth wire? Why it is necessary to earth metallic appliances?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 Connecting the metal case of an electric appliance to the earth by means of a metal wire is called earthing. It is used as a safety measure, specially appliances which have a metallic body . The metallic body is eartheaned which provides a low resistance conducting path for the current Thus, if there is any leakage of the current, the user doesn't get any severe shock.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:07:47:45 PM


Question 11. Asked on :22 August 2019:07:44:15 PM

 When does an electric short circuit occur?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 When the live and neutral wire come in direct contact with each other, a very large current passes through the circuit. Then it, is said that  "short circuiting" has occured. 

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:07:45:00 PM


Question 12. Asked on :22 August 2019:04:40:50 PM

 Write the applications of the heating effect of current ?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 1. The heating effect of current is utilized in many electrical appliances like room heater, electric iron, electric toaster, electric lamps etc.

2. It is also used in electric fuse.

-Answered by Himanshi Verma On 22 August 2019:04:42:15 PM


Question 13. Asked on :21 August 2019:04:29:04 PM

 What is Ohm's Law? 

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 The potential difference across the end of a metallic wire is directly propotional to current passing through it provided that temprature remains same.

       V= IR.

-Answered by Himanshi Verma On 21 August 2019:04:30:08 PM


Question 14. Asked on :20 August 2019:07:39:24 PM

 what is resistivity?

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

Master Purushottam

A measure of the resisting  power  of a specified material to the flow an electric current, it is called resistvity.

-Answered by Master Purushottam On 20 August 2019:07:43:43 PM


Question 15. Asked on :20 August 2019:07:36:17 PM

Write  characterstics of alloy. 

-Added by Himanshi Verma Science » Electricity

Answer:

Master Purushottam

  • Some metals are not soluble in each other in the solid at lower temperature where they are very soluble(mixed) at higher temperature 
  • Electrical and thermal conductivity

-Answered by Master Purushottam On 20 August 2019:07:45:16 PM


Question 16. Asked on :20 August 2019:08:26:06 AM

Differentiate between conductor and resistors.

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Prince Rawat

A component of a given size that offers a low resistance to the flow of electricity is a good. A conductor having same appreciable resistance is called resistor. A component of identical size that offers a higher resistance is a poor conductor. An insulator of the same size offers even higher resistance.

-Answered by Prince Rawat On 20 August 2019:08:57:02 AM


Question 17. Asked on :20 August 2019:08:25:24 AM

What is the difference between a voltmeter and an ammeter?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan

Volt meter is an instrument that measures the potential difference two points in volts. Ammeter is a device that measures the flow of electrical current in ampheres.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:09:19:53 AM


Question 18. Asked on :20 August 2019:08:24:43 AM

What is known as potential difference?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Rohit Rajput
If the electric potential difference between two location is 1 volt, then one coulomb of charge will gain 1 Joule of potential energy when moved between those two locations because electric potential difference is expressed in units of volt.

-Answered by Rohit Rajput On 20 August 2019:08:38:29 AM


Question 19. Asked on :20 August 2019:07:56:50 AM

Name two safety measures commonly used in electric circuits and appliances?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan

Earthing of metallic bodies of electrical appliances and electric fuse are two safety measures commonly used in electric circuit and appliances.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:07:57:47 AM


Question 20. Asked on :20 August 2019:07:55:36 AM

What precautions should be taken to avoid the overloading of electric circuits?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan

To avoid the overloading of domestic electric circuits safety measures such as fuse is used fuse in a circuit prevents damage to appliances and the circuit overloading is caused by connecting many electrical appliances to the same socket.

-Answered by Akki chauhan On 20 August 2019:07:57:53 AM


Question 21. Asked on :19 August 2019:10:11:23 PM

What do you understand by term insulator give some examples?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 A substance which does not allow electric current to flow through it is called insulator. Ex- rubber, plastic, ebonite glass etc.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:32:15 PM


Answer:

Akki chauhan

 1.5ohm will be the answer

-Answered by Akki chauhan On 27 August 2019:09:35:16 AM


Question 23. Asked on :19 August 2019:09:57:16 PM

State and define the unit of current.

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 The unit of current is Ampere.        When one coulomb of charge flows in one second it is called one ampere of current.

-Answered by Himanshi Verma On 19 August 2019:10:28:07 PM


Question 24. Asked on :19 August 2019:09:20:56 AM

What is the S.I unit of electric charge?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan

S.I unit of electric charge is Coulomb(C).

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:22:28 AM


Question 25. Asked on :18 August 2019:06:40:37 PM

 Which is the better way to connect lights and other appliances in domestic wiring and why?

-Added by Himanshi Verma Physics » Electricity

Answer:

Master Purushottam
Parallel connection is a better way to connect lights and other appliances in domestic circuit.

-Answered by Master Purushottam On 22 August 2019:09:21:10 PM


Question 26. Asked on :18 August 2019:06:37:39 PM

 Why the filament of bulb has high melting point?

-Added by Himanshi Verma Physics » Electricity

Answer:

Akki chauhan

 Because a bulb light up by heating the filament. The heated filament is the source of light, and if the melting of filament of bulb is low. so, it gets melt.

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:38:00 AM


Question 27. Asked on :18 August 2019:06:26:53 PM

 Calculate the energy transferred by a 5A current flowing through a resistor of 2ohms for 30 Minutes.

-Added by Himanshi Verma Physics » Electricity


Question 28. Asked on :17 August 2019:05:37:29 PM

 What is electric fuse? it is made from?

-Added by Khushi Chauhan Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 The fuse element is made of zinc, copper, silver, aluminum, or alloys to provide stable and predictable characteristics. The fuse ideally would carry its rated current indefinitely, and melt quickly on a small excess.

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:11:08:00 AM


Question 29. Asked on :17 August 2019:05:36:39 PM

 Define the unit of current.

-Added by Khushi Chauhan Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma
SI unit of current is Ampere, defined as the flow of 1 Coulomb of charge per second through a conductor. 

-Answered by Himanshi Verma On 18 August 2019:11:08:37 AM


Question 30. Asked on :17 August 2019:09:34:08 AM

 Define Resistivity?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 It is defined as the resistance offered by a cube of a material of side 1 m when current flows perpendicular to its opposite faces.  Its SI unit is ohm metre (Ωm).

-Answered by Himanshi Verma On 17 August 2019:10:37:37 AM


Question 31. Asked on :17 August 2019:09:31:47 AM

 What is electrical power? Write its S.I unit.

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 The rate at which electric energy is consumed or dissipated in an electric circuit is electric power.  Its SI unit is Watt (W).

-Answered by Himanshi Verma On 17 August 2019:10:42:28 AM


Question 32. Asked on :17 August 2019:09:30:57 AM

 What is electricity?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 Flow of electrons and flow of charges is called electricity.

-Answered by Himanshi Verma On 17 August 2019:10:33:42 AM


Question 33. Asked on :17 August 2019:09:28:30 AM

 Write the S.I unit of Resistivity?

-Added by Akki chauhan Science » Electricity

Answer:

Khushi Chauhan

 The S.I unit of resistivity is Ω .

-Answered by Khushi Chauhan On 17 August 2019:05:40:02 PM


Question 34. Asked on :26 July 2019:07:52:37 PM

Why the electrons drift away from the negative terminal and toward the positive terminal?

-Added by Shalu Shukla Physics » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 The electrons are repelled by the negative charge at the negative terminal of the battery and attracted by the positive charge at the positive terminal. Therefore the electrons drift away from the negative terminal and toward the positive terminal.

-Answered by Himanshi Verma On 26 July 2019:07:54:53 PM


Question 35. Asked on :19 July 2019:07:39:44 PM

 What is the Joule's law of heating ?


-Added by Shalu Shukla Science » Electricity

Answer:

Akki chauhan

Joule's law of heating state that (i) Heat produced in a resistor is for a given resistance, (ii) Directly proportional to resistance for a given current, and (iii) directly proportional to the times for which the current flows through the resistor. This law is Joule's law of heating. 

-Answered by Akki chauhan On 19 August 2019:09:15:42 AM


Question 36. Asked on :06 July 2019:07:20:04 PM

 An lamp whose resistance is 20Ω and a conductor of resistance are connected to 6V battery. calculate the total resistance?

-Added by Khushi Chauhan Physics » Electricity

Answer:

Harshita Rathore

Rasistence

-Answered by Harshita Rathore On 24 August 2019:02:57:23 PM


Question 37. Asked on :09 March 2019:04:48:01 PM

 Why the filament of bulb has melting point?

-Added by Payal kumari Science » Electricity

Answer:

Himanshi Verma

 filament is made up of a substance having high melting point(like tungsten) because A buld lights up by heating the filament. The heated filament is the source of light,and if the melting point of filament's substance is low,it may melt.

-Answered by Himanshi Verma On 09 March 2019:04:52:56 PM


Question 38. Asked on :30 December 2018:12:07:49 AM

What is different between Ameter and galvanometer?

-Added by Master Purushottam Science » Electricity

Answer:

Prince Rawat
  Ameter measures the amount of current in a cunductor while galvanometer detects the current.

-Answered by Prince Rawat On 09 September 2019:01:57:56 PM


Question 39. Asked on :29 December 2018:01:35:07 AM

What is galvanometer?

-Added by Apurva Institute Science » Electricity

Answer:

Prince Rawat
It is a device to detect current in electric circuit.

-Answered by Prince Rawat On 09 September 2019:01:58:56 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1310)
History (166)
Geography (143)
Economics (121)
Political Science (48)
Mathematics (145)
General Knowledge (3128)
Biology (69)
Physical Education (12)
Chemistry (25)
Civics (17)
Home Science (10)
Sociology (8)
Hindi (8)
English (145)
Physics (20)
Other (32)
Accountancy (11)
Business Study (16)
Computer Science (6)

 

 

Sponsers link