Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :15 August 2020:05:10:32 PM

Define the mean value of an alternating current. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
It is that value of d.c. which sends the same charge in a circuit in the same time as is sent by the given alternating current in its half time period.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:11:16 PM


Question 2. Asked on :15 August 2020:05:03:54 PM

How does the mutual inductance of a pair of coils change, when number of turns in each coil is increased?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
M increases. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:05:23 PM


Question 3. Asked on :15 August 2020:05:02:27 PM

How does the mutual inductance o a pair os coil change when the distance between the coils is increased?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
M decreaces.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:03:38 PM


Question 4. Asked on :15 August 2020:04:59:19 PM

Name any two useful applications of eddy currents.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
(i) In electric furnaces to melt metals.

(ii) In electromagnetic damping in galvonometers.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:05:01:09 PM


Question 5. Asked on :15 August 2020:04:58:28 PM

Define mutual inductance of one henry.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Anjali Kumari
The two coils are said to have a mutual inductance of one Henry if an emf of 1 volt is induced in one coil or say primary coil when the current flowing through the other neighbouring coil or secondary coil is changing at the rate of 1 ampere/second

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:21:25 PM


Question 6. Asked on :15 August 2020:04:57:12 PM

What is the unit of mutual inductance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
henry. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:58:08 PM


Question 7. Asked on :15 August 2020:04:54:56 PM

Deine coeffeicent of mutual inductance for a pair of coils.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
It is defiend as the induced emf set up in one coil when the current in the neighbouring coil changes at the unit rate. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:55:55 PM


Question 8. Asked on :15 August 2020:04:52:38 PM

What is meant by mutual induction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
The phenomenon of production of induced emf in one coil due to a change of current in the neighbouring coil is called mutual induction.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:53:20 PM


Question 9. Asked on :15 August 2020:04:50:03 PM

Write two factors on which the self-inductance of coil depends.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva

(i) Its number of turns, 

(ii) Its area of cross-section.


-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:51:24 PM


Question 10. Asked on :15 August 2020:04:48:41 PM

Write the SI unit of self-inductance.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
henry (H).

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:49:30 PM


Question 11. Asked on :15 August 2020:04:46:35 PM

State Lenz's law.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
The direction of induced current is such that it opposes the cause which produces it. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:47:14 PM


Question 12. Asked on :15 August 2020:04:44:52 PM

A glass rod of length l moves withe the velocity v perpendicular to a uniform magnetic field B. What is the induced emf in the rod?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
Zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:46:21 PM


Question 13. Asked on :15 August 2020:04:41:58 PM

When the current flowing in an inductive circuit is switched off, will the induced current be in the direction of main current or in opposite direction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva

 When the circuit is switched off, the induced current is in the same direction as the main current.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:43:37 PM


Question 14. Asked on :15 August 2020:04:38:21 PM

How would you detect the presence of magnetic field on an unknown planet? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
Take a closed coil connected to a sensitive galvanometer and rotate the coil. I the galvanometer shows a deflection, a magnetic field is present on the planet, otherwise not. 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:39:54 PM


Question 15. Asked on :15 August 2020:04:35:39 PM

A coil of metal wire is held stationary in a non-uniform magnetic field. Is any emf induced in the coil?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
The magnitude of induced emf is directly proportional to the rate of change o magnetic flux linked with the circuit.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:37:06 PM


Question 16. Asked on :15 August 2020:04:34:13 PM

State Faraday's law of electromagnetic induction.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction


Question 17. Asked on :15 August 2020:04:32:57 PM

How wber is related to Maxwell?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
1 weber = 108 maxwell

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:33:50 PM


Question 18. Asked on :15 August 2020:04:27:26 PM

Define weber. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
One weber is the flux produced when a uniform magnetic field of one tesla acts normally over an area of 1m2.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:27:58 PM


Question 19. Asked on :15 August 2020:04:26:30 PM

Write the dimensional formula of magnetic flux.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction


Question 20. Asked on :15 August 2020:04:25:36 PM

Nam the SI units of magnetic induction?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
tesla (T). 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:26:09 PM


Question 21. Asked on :15 August 2020:04:23:54 PM

Name the SI units of magnetic flux?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
weber (WB).

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:25:06 PM


Question 22. Asked on :15 August 2020:04:22:05 PM

When is the flux linked with a closed coil held in a magnetic field zero?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
When the plane o the coil is parallel to the magnetic field, flux linked with it is zero.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:23:06 PM


Question 23. Asked on :15 August 2020:04:19:57 PM

When is the magnetic flux crossing a given surface area held in a magnetic field maximum?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electromagnetic Induction

Answer:

Shruti Srivastva
The flux is maximum when the area is held perpendicular to the direction of the magnetic field.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:04:21:27 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (248)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (176)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link