Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :31 July 2020:01:33:04 PM

What is the amount of work done in moving a charge Q around a circular arc of radius r at the centre of which another point charge q is located?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Zero, because all points of the circular arc will be at the same potential. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:34:54 PM


Answer:

Shruti Srivastva
W = pE( cos Θ1 - cos Θ) = pE( cos0º - cos 180º )

    = pE(1+1) = 2 pE. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:30:19 PM


Question 3. Asked on :31 July 2020:01:24:07 PM

In which orientation, a dipole is placed in a uniform electric field is in unstable equilibrium? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
When the dipole moment p is antiparallel to the electric field E(Θ = 180º), the dipole is in unstable equilibrium. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:25:55 PM


Question 4. Asked on :31 July 2020:01:20:18 PM

In which orientation, a dipole placed in a uniform electric field is in stable?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

When dipole moment p is parallel to the electric field E(Θ = 0º), the dipole is in stable equilibrium.  

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:21:47 PM


Question 5. Asked on :31 July 2020:01:17:13 PM

A hollow metal sphere of radius 5 cm is charged such that the potential on its surface is 10 V. What is the potential at the centre of the sphere? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Potential at the centre = Potential at the surface = 10 V. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:19:37 PM


Question 6. Asked on :31 July 2020:01:12:58 PM

A metal plate is introduced between the plates of a charged parallel plate capacitor. What is its effect on the capacitance of the capacitor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The introduction of a metal sheet of thickness t in a parallel plate capacitor increases  

its capacitance by a factor of dd - t, where s id the plate separation of the capacitor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:14:42 PM


Question 7. Asked on :31 July 2020:01:11:16 PM

What is the electrostatic potential due to an electric dipole at an equatorial point? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Zero.                   

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:12:40 PM


Question 8. Asked on :31 July 2020:01:08:15 PM

Define the term 'potential energy' of charge 'q' at a distance 'r' in an external electric field. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The potential energy of a charge q is the work done in bringing charge q from infinity to the position r in the external electric field.  

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:09:40 PM


Question 9. Asked on :31 July 2020:01:03:15 PM

A 500µC charge is at the centre of a square of side 10 cm. Find the work done in moving a charge of 10µC between two diagonally opposite points on the square. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The work is done in moving a charge of 10µC between two diagonally opposite points on the square will be zero because these two pints will be equipotential. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:01:05:25 PM


Answer:

Shruti Srivastva
With air between the capacitor plates,

                    C0 = 0 A
d
 =  8pf  

With dielctric between the capacitor plates 

                     C = A
d/2
 = 2 kC0 = 2 x 6 x 8 = 96 pF. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:59:48 PM


Question 11. Asked on :31 July 2020:12:54:34 PM

Is there any conductor which can take unlimited charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Yes, The earth because of its large capacitance can take unlimited charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:55:29 PM


Question 12. Asked on :31 July 2020:12:52:05 PM

What is the order of capacitance used in a radio receiver? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
In the power supply, it is 1-10 µF and for tuning purposes, it is 100 µF.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:53:08 PM


Question 13. Asked on :31 July 2020:12:44:36 PM

Two capacitors of capacitance C1 and C2 are connected in parallel. A charge q is given to the combination. What will be the potential difference across each capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
In parallel combination, potential difference is same across each capacitor. 

   Net capacitance, C = C1 + C2

   ∴ P.D. across each capacitor, V = qC 

                                                 = qC+ C2
  

                               

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:47:03 PM


Question 14. Asked on :31 July 2020:12:41:21 PM

What is the basic difference between a capacitor and an electric cell?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
A capacitor provides electrical energy stored in it. A cell provides electrical energy by converting chemical energy into electrical energy.

-Answered by Shruti Srivastva On 31 July 2020:12:42:17 PM


Question 15. Asked on :30 July 2020:06:23:25 PM

Can we place a parallel plate capacitor of 1 F capacity in our house?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

 No.  

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:39:08 PM


Question 16. Asked on :30 July 2020:06:21:21 PM

For a given potential difference, does a capacitor store more or less charge with a dielectric than it does without a dielectric?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The charge on conductor be remains uncharged but its potential gets lowed. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:37:40 PM


Answer:

Shruti Srivastva

k = vvacuumVdielectric 

   = 20050 

   = 4

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:35:25 PM


Question 18. Asked on :30 July 2020:06:17:20 PM

What is the effect of temperature on dielectric constant?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Value of dielectric constant decreases. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:34:21 PM


Question 19. Asked on :30 July 2020:06:16:13 PM

Where is the knowledge of dielectric strength works? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Designing a capacitor. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:33:59 PM


Question 20. Asked on :30 July 2020:06:14:47 PM

Define dielectric strength of a medium. What is its value of vacuum? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The maximum value of electric field that can exist inside a dielectric without causing its electrical breakdown is called its dielectric strength. The dielectric strength for vacuum is infinity.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:30:14 PM


Question 21. Asked on :30 July 2020:06:13:24 PM

Write down the relation between dielectric constant and electric susceptibility?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
k = 1 +x, where k is dielectric constant and x is electric susceptibility. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:28:53 PM


Question 22. Asked on :30 July 2020:06:10:22 PM

Define dielectric constant in terms of a capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The ratio of capacitance (Cd)of the capacitor completely filled with the dielectric material to the capacitance (Cv) of the same capacitor with vacuum between its plate is called dielectric constant. 

k = Cd
Cv
 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:24:17 PM


Question 23. Asked on :30 July 2020:06:07:47 PM

What is dielectric?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
A dielectric is essentially an insulator which allows electric induction to take place through it but does not permit the flow of charges through it.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:08:29 PM


Question 24. Asked on :30 July 2020:06:05:28 PM

The difference between the radii of the two spheres of a spherical capacitor is increased. Will the capacitance increases or decreases?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

The capacitance increases.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:07:29 PM


Question 25. Asked on :30 July 2020:06:01:31 PM

Write down the expressions for the capacitance of a spherical capacitor. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

C = 4π∈0 abb-a , where a and b are the radii for the inner and the outer spheres respectively. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:06:03:11 PM


Question 26. Asked on :30 July 2020:05:57:23 PM

Write different expressions for the energy stored in a capacitor.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

= 12 CV2

 = ½ Q2V

 = 2 QC.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:58:45 PM


Question 27. Asked on :30 July 2020:05:55:41 PM

What is the basic purpose of using a capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
To store charge and electric charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:56:35 PM


Question 28. Asked on :30 July 2020:05:52:25 PM

In what form is the energy stored in a charged capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
In charged capacitor, energy is stored in the form of electrostatic potential energy in the electric field between its plates. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:53:29 PM


Question 29. Asked on :30 July 2020:05:48:13 PM

Write two applications of capacitors in electrical circuits. 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Capacitors are used in radio circuits for tunning purposes. 

(ii) Capacitors are used in power supplies for smoothening the rectified current. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:49:52 PM


Question 30. Asked on :30 July 2020:05:44:40 PM

On what factors does the capacitance of a capacitor depend? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It depends on the geometry of the plates, the distance between them, and the nature of the dielectric medium between them. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:45:51 PM


Question 31. Asked on :30 July 2020:05:42:53 PM

What is the net charge on a charged capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Zer, because the two plates have equal and opposite charges. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:43:53 PM


Question 32. Asked on :30 July 2020:05:41:42 PM

Write the SI unit of capacitance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It's SI unit is farad.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:42:25 PM


Question 33. Asked on :30 July 2020:05:38:35 PM

Define capacitance?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It is defined as the charge required to be supplied to either of the conductors so as to increase the potential differences between them by a unit amount. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:39:27 PM


Question 34. Asked on :30 July 2020:05:37:08 PM

Is capacitance a scalar or a vector quantity? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:37:55 PM


Question 35. Asked on :30 July 2020:05:34:53 PM

Write the physical quantity that has its unit coulomb volt-1?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Capacitance has this unit.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:36:42 PM


Question 36. Asked on :30 July 2020:05:32:21 PM

What is capacitor?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
A capacitor is a device to store an electric charge. It consists of two conducting plates separated by an insulating medium. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:33:12 PM


Question 37. Asked on :30 July 2020:05:28:52 PM

The capacitance of a conductor is 1 farad. What do you mean by the statement?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
A conductor is said to have a capacitance of 1 farad if 1 coulomb of charge increases its electric potential through 1 volt.  

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:30:14 PM


Question 38. Asked on :30 July 2020:05:24:37 PM

Can there be a potential difference between two conductors of same volume carrying equal positive charges?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Yes. Two conductors of the same volume but of different shapes will have different capacitances. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:27:09 PM


Question 39. Asked on :30 July 2020:05:21:48 PM

Define the capacitance of a conductor.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The capacitance of a conductor may be defined as the charge required to raise its potential by a unit amount.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:22:53 PM


Question 40. Asked on :30 July 2020:05:17:15 PM

The middle point of a conductor is earthed and its ends are maintained at a potential difference of 220 V. What is the potential at the ends and at the middle point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The potential at the middle point of the conductor is zero and that at the ends +110 V and -110V, so that the p.d. at ends = 110-(-110) = 220 V.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:19:54 PM


Question 41. Asked on :30 July 2020:05:13:59 PM

A charge of +1C placed at the centre of a spherical shell of radius 10 cm. What will be the work done in moving a charge of =1uC on its surface through a distance of 5 cm?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

Zero. This is because the surface of the spherical shell will be an equipotential force. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:16:12 PM


Question 42. Asked on :30 July 2020:05:12:03 PM

What is the optical analog of an equipotential surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Wavefront.              

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:05:13:36 PM


Question 43. Asked on :30 July 2020:01:50:38 PM

What is the shape of the equipotential surface for a uniform electric field?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
For a uniform electric field, the equipotential surfaces are parallel planes perpendicular to the direction of the electric field. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:52:35 PM


Question 44. Asked on :30 July 2020:01:47:58 PM

What is the geometrical shape of equipotential surface due to a single isolated charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
For a point charge, the equipotential surface are concentric spherical shells with their centre at the point charge. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:49:04 PM


Question 45. Asked on :30 July 2020:01:45:59 PM

Can you say that the earth is an equipotential surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Yes, Earth is a conductor, so it equipotential. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:47:03 PM


Question 46. Asked on :30 July 2020:01:42:20 PM

Why are electric field lines perpendicular at a point on an equipotential surface of a conductor? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

If it were not so, the presence of a component of the field along the surface would destroy its equipotential nature.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:44:01 PM


Question 47. Asked on :30 July 2020:01:40:28 PM

Write an example of equipotential of surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The surface of a charged conductor is an equipotential surface. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:41:20 PM


Question 48. Asked on :30 July 2020:01:36:59 PM

What is an equipotential surface?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Any surface which has same electric potential at every point is called an equipotential surface.  

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:38:54 PM


Question 49. Asked on :30 July 2020:01:34:48 PM

Will there be any effect on the potential at a point if the medium around this point is charged?  

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Yes.                                                                                                                        

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:36:35 PM


Question 50. Asked on :30 July 2020:01:32:51 PM

How many electron volts makeup one joule?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
1j = 6.25 x 1018 eV.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:33:42 PM


Question 51. Asked on :30 July 2020:01:30:52 PM

How electron volt is related to joules?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
1 electron volt = 1eV = 1.6 x 10-19 j.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:31:52 PM


Question 52. Asked on :30 July 2020:01:27:35 PM

Define electron volt.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
An electron volt is potential energy gained or lost by an electron in moving through a potential difference of one volt. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:28:39 PM


Question 53. Asked on :30 July 2020:01:24:44 PM

What is electrostatic potential energy?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The electrostatic potential energy of a system of charges may be defined as the work required to be done to bring the various charges to their respective positions from infinity.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:25:26 PM


Question 54. Asked on :30 July 2020:01:21:39 PM

What is the nature of the symmetry of a dipole potential?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The dipole potential is cylindrically symmetric.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:22:34 PM


Question 55. Asked on :30 July 2020:01:19:07 PM

What are the points at which the electric potential of a dipole potential?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
At equatorial points, the electric potential of a dipole is zero. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:20:32 PM


Question 56. Asked on :30 July 2020:01:16:26 PM

What are the points at which the electric potential of a dipole has maximum value?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
At axial points, the electric potential of a dipole has a maximum positive or negative value.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:17:59 PM


Question 57. Asked on :30 July 2020:01:14:53 PM

What is the nature of symmetry of the potential of a point charge?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
The potential of a point charge is spherically symmetric.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:15:42 PM


Question 58. Asked on :30 July 2020:01:13:07 PM

How much is the electric potential of a charge at a point at infinity?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

 Zero.                                                                                                                                                                                                                                                   

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:14:19 PM


Question 59. Asked on :30 July 2020:01:11:29 PM

Give two examples of conservatives' force?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
(i) Electrostatic force and (ii) Gravitational force. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:12:19 PM


Question 60. Asked on :30 July 2020:01:06:00 PM

In a conductor, a point P is at a higher potential than another point Q. In which directions do the electrons move? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance


Question 61. Asked on :30 July 2020:12:59:18 PM

A charge of 2 C moves between two points maintained at a potential difference of 1 volt. What is the electrons move?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Energy occupied by the charge = qV = 2C x 1V = 2J.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:01:04:14 PM


Question 62. Asked on :30 July 2020:12:47:35 PM

5J of work is done in moving a positive charge of o.5 C between two points. What is the potential difference between these two points?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

V= Wq 

  = 5j0.5 C  

  = 10 v.  

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:53:14 PM


Question 63. Asked on :30 July 2020:12:42:01 PM

Write the dimensional formula of potential difference.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

Potential difference  = work donecharge 

                              = ML2T-2C 

                              =  ML2T-2
AT

                              = [ML2T-3A-1]

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:43:41 PM


Question 64. Asked on :30 July 2020:12:39:14 PM

Is electric potential a scalar or a vector quantity? 

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
It is a scalar quantity.

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:40:09 PM


Question 65. Asked on :30 July 2020:12:37:34 PM

Name the physical quantity whose SI unit is JC-1.

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva
Electric potential and potential difference. 

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:38:35 PM


Question 66. Asked on :30 July 2020:12:32:54 PM

Write down the relation between electric field and electric potential at a point?

-Added by Shruti Srivastva Physics » Electrostatic Potential And Capacitance

Answer:

Shruti Srivastva

E= - dvdr .

-Answered by Shruti Srivastva On 30 July 2020:12:36:48 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link