Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :13 July 2020:12:28:40 PM

What is environment?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

The place, peoples, things and nature that surround any living organism is called environment. It is a combination of natural and human made phenomena.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:29:08 PM


Question 2. Asked on :13 July 2020:12:27:51 PM

How is environment important to us?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Anjali Kumari
The ecosystem (all the communities of living organisms found in a specific place, their habitats and their interactions) in which we live provides natural services for humans and all other species that are essential to our health, quality of life and survival.

-Answered by Anjali Kumari On 13 October 2020:07:49:19 PM


Question 3. Asked on :13 July 2020:12:26:54 PM

Give four examples of human made environment?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

bridges, roads, industries, monuments etc.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:27:28 PM


Question 4. Asked on :13 July 2020:12:26:13 PM

Why is hydrosphere important?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

The hydrosphere is important because to comprises water, which sustains verity of lines from.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:26:40 PM


Question 5. Asked on :13 July 2020:12:25:31 PM

Name the basic components of natural environment?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

Air, water and living beings are the component of natural environment

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:26:00 PM


Question 6. Asked on :13 July 2020:12:24:44 PM

Which are the two major components of biotic environment.

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

Plants and animals are the two major components of biotic environment.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:25:16 PM


Question 7. Asked on :13 July 2020:12:24:02 PM

What is hydrosphere?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

The domain of water is referred to as hydrosphere.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:24:29 PM


Question 8. Asked on :13 July 2020:12:23:25 PM

What do you mean by barter system?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

- It is a trade in which goods are exchanged without the use of the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:23:49 PM


Question 9. Asked on :13 July 2020:12:22:44 PM

Write the significance of atmosphere?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

It protects us from the harmful rays and scorching heat of the sun.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:23:08 PM


Question 10. Asked on :13 July 2020:12:20:52 PM

What is atmosphere?

-Added by Shruti Srivastva Geography » Environment

Answer:

Shruti Srivastva

 The atmosphere is the thin layer of air that surrounds the earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 13 July 2020:12:22:24 PM


Question 11. Asked on :15 September 2019:12:14:09 PM

 Describe briefly the three ways in which individual with a particular trait may increase  in population.

-Added by Himanshi Verma Science » Environment

Answer:

priyanshu kumar

 1. Variation helps in survival of individual

2. Sexual reproduction results in variation.

3. Adaptation and natural selection.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:05:43 PM


Question 12. Asked on :03 September 2019:03:15:42 PM

 What is BOD?

-Added by Shruti Srivastva General Knowledge » Environment

Answer:

Akki chauhan

Biochemical oxygen demand

Biochemical Oxygen Demand is the amount of dissolved oxygen needed by aerobic biological organisms to break down organic material present in a given water sample at certain temperature over a specific time period.

-Answered by Akki chauhan On 04 September 2019:10:49:22 AM


Question 13. Asked on :01 March 2019:03:36:17 PM

 We should not use polybags as they are non-biodegradable abd cause pollution. How can we replace them to become environment friendly.

-Added by Akki chauhan Science » Environment

Answer:

Himanshi Verma

 We can use it by making polybags recycle and either recycling it we can use paper polybags. If someone gives u something in plastic bags offer him not to do so.

-Answered by Himanshi Verma On 01 March 2019:03:43:16 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (1906)
History (200)
Geography (296)
Economics (157)
Political Science (95)
Mathematics (195)
General Knowledge (5431)
Biology (93)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (8)
Hindi (43)
English (247)
Physics (1422)
Other (92)
Accountancy (170)
Business Study (70)
Computer Science (71)

 

 

Sponsers link