Wellcome!

 

 

Asked/Added Questions From NCERT:


Question 1. Asked on :23 September 2021:07:31:08 PM

मिसाइल मैन किसको कहते हैं?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 A.P.J Abdul Kalam

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:42:27 PM


Question 2. Asked on :23 September 2021:07:28:15 PM

भारत ने किस मिशन से चंद्रमा पर पानी की खोज की?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Chandrayaan - 1

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:42:55 PM


Question 3. Asked on :23 September 2021:07:26:42 PM

 किस देश ने चंद्रमा पर पानी की खोज की?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 India

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:43:12 PM


Question 4. Asked on :23 September 2021:07:19:31 PM

इथीओपिया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Adis ababa

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:43:25 PM


Question 5. Asked on :23 September 2021:07:12:04 PM

 सूडान की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 khartum

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:43:37 PM


Question 6. Asked on :23 September 2021:07:11:37 PM

 माली की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 bmako

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:43:53 PM


Question 7. Asked on :23 September 2021:07:10:52 PM

 मिश्र की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Tairo kahira

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:44:04 PM


Question 8. Asked on :23 September 2021:07:10:25 PM

 लीबिया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Tripoli

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:47:59 PM


Question 9. Asked on :23 September 2021:07:10:02 PM

 मोरक्को की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Rabat

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:48:16 PM


Question 10. Asked on :23 September 2021:07:09:26 PM

 रूस की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Masko

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:48:36 PM


Question 11. Asked on :23 September 2021:07:08:57 PM

 यूक्रेन की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 kiv

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:48:48 PM


Question 12. Asked on :23 September 2021:07:07:19 PM

मोल्दाविया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Kishinev

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:48:58 PM


Question 13. Asked on :23 September 2021:07:06:00 PM

किरगिजिया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Frenze

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:49:11 PM


Question 14. Asked on :23 September 2021:07:05:24 PM

 बेलारूस की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Misank

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:49:22 PM


Question 15. Asked on :23 September 2021:06:54:49 PM

 आर्मेनिया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Yeravan

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:49:32 PM


Question 16. Asked on :23 September 2021:06:54:20 PM

 अजरबैजान की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Baaku

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:49:58 PM


Question 17. Asked on :23 September 2021:06:53:25 PM

 तजाकिस्तान की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Dushanbe

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:50:16 PM


Question 18. Asked on :23 September 2021:06:52:33 PM

कजाखिस्तान की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Almaati

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:50:31 PM


Question 19. Asked on :23 September 2021:06:52:03 PM

 उज्बेकिस्तान की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Taashkand

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:50:47 PM


Question 20. Asked on :23 September 2021:06:51:30 PM

 साइप्रस की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Nikosiya

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:50:57 PM


Question 21. Asked on :23 September 2021:06:50:58 PM

 एंडोरा की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Andora-la-vile

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:51:10 PM


Question 22. Asked on :23 September 2021:06:50:25 PM

 माल्टा की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 baletta

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:51:29 PM


Question 23. Asked on :23 September 2021:06:49:52 PM

 जर्मनी की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Barlin

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:51:39 PM


Question 24. Asked on :23 September 2021:06:49:20 PM

 यूनाइटेड किंगडम की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 London

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:51:51 PM


Question 25. Asked on :23 September 2021:06:48:49 PM

 डेनमार्क की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Kopenhegan

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:52:05 PM


Question 26. Asked on :23 September 2021:06:40:20 PM

 रोमानिया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Bukharest

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:52:26 PM


Question 27. Asked on :23 September 2021:06:38:27 PM

 पोलैण्ड की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Varsa

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:52:38 PM


Question 28. Asked on :23 September 2021:06:38:01 PM

 यूनान की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 ethens

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:52:47 PM


Question 29. Asked on :23 September 2021:06:37:32 PM

 हंगरी की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Budapest

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:52:59 PM


Question 30. Asked on :23 September 2021:06:36:25 PM

 यूगोस्लाविया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Belgraid

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:53:11 PM


Question 31. Asked on :23 September 2021:06:35:18 PM

फ्रांस की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Paris

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:53:27 PM


Question 32. Asked on :23 September 2021:06:33:37 PM

फिनलैण्ड की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Helsinki

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:53:44 PM


Question 33. Asked on :23 September 2021:06:32:53 PM

नार्वे की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Oslo

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:53:55 PM


Question 34. Asked on :23 September 2021:12:25:09 PM

 स्वीडन की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Scotthom

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:54:05 PM


Question 35. Asked on :23 September 2021:12:24:22 PM

स्वीटजरलैंड की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

Barn 

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:54:18 PM


Question 36. Asked on :23 September 2021:12:23:56 PM

 नीदरलैंड की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Amsterdam

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:54:32 PM


Question 37. Asked on :23 September 2021:12:23:29 PM

 बेल्जियम की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Brusels

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:54:45 PM


Question 38. Asked on :23 September 2021:12:23:05 PM

 इटली की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Rom

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:54:57 PM


Question 39. Asked on :23 September 2021:12:22:20 PM

 आयरलैंड की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Dublin

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:55:10 PM


Question 40. Asked on :23 September 2021:12:16:55 PM

ऑस्ट्रिया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Viyana

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:55:22 PM


Question 41. Asked on :23 September 2021:12:16:23 PM

 लाओस की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Viyantiyaan

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:55:33 PM


Question 42. Asked on :23 September 2021:12:15:54 PM

 कंबोडिया की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Nampaint

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:55:51 PM


Question 43. Asked on :23 September 2021:12:15:30 PM

 सिंगापुर की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Singapore city

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:56:12 PM


Question 44. Asked on :23 September 2021:12:14:58 PM

 लेबनान की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Berut

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:56:28 PM


Question 45. Asked on :23 September 2021:12:14:12 PM

 वियतनाम की राजधानी क्या है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Henoi

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:56:49 PM


Question 46. Asked on :23 September 2021:09:57:52 AM

 Capital of Malaysia?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Kuala lampar

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:57:18 PM


Question 47. Asked on :23 September 2021:09:57:20 AM

 Capital of Philippines?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Manila.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:57:32 PM


Question 48. Asked on :23 September 2021:09:56:55 AM

 Capital of Thailand?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Bankok.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:57:43 PM


Question 49. Asked on :23 September 2021:09:56:25 AM

 Capital of Taiwan?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Taipie.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:57:54 PM


Question 50. Asked on :23 September 2021:09:55:55 AM

 Capital of Indonesia?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Jakarta.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:58:07 PM


Question 51. Asked on :23 September 2021:09:54:22 AM

Capital of Maldives?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Male.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:58:20 PM


Question 52. Asked on :23 September 2021:09:53:34 AM

 Capital of dakshin Korea?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Seoul.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:58:32 PM


Question 53. Asked on :23 September 2021:09:43:49 AM

 Capital of Israel?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Yerusalem.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:58:44 PM


Question 54. Asked on :23 September 2021:09:42:48 AM

 Capital of United Arab?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Abu dhabi.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:58:56 PM


Question 55. Asked on :23 September 2021:09:42:19 AM

 Capital of Oman?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Muscat.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:04:59:08 PM


Question 56. Asked on :23 September 2021:09:41:50 AM

 Capital of Qatar?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Doha.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:00:01 PM


Question 57. Asked on :23 September 2021:09:40:48 AM

 Capital of Yemen?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Sana'a.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:00:13 PM


Question 58. Asked on :23 September 2021:09:40:18 AM

Capital of Saudi Arab?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Riyadh.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:00:27 PM


Question 59. Asked on :23 September 2021:09:39:48 AM

 Capital of Jordan?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Amman.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:00:38 PM


Question 60. Asked on :23 September 2021:09:39:09 AM

 Capital of turki?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Ankara.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:00:57 PM


Question 61. Asked on :23 September 2021:09:38:29 AM

 Capital of Kuwait?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Kuwait city.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:01:10 PM


Question 62. Asked on :23 September 2021:09:29:04 AM

 Capital of Mongolia?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Ulaanabtar.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:01:25 PM


Question 63. Asked on :23 September 2021:09:28:40 AM

 Capital of Nepal?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Kathmandu.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:01:39 PM


Question 64. Asked on :23 September 2021:09:27:44 AM

Capital of uttar Korea?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 Pyongyaan.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:01:51 PM


Question 65. Asked on :23 September 2021:09:26:48 AM

 Capital of Sri Lanka?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva

 kolombo.

-Answered by Shruti Srivastva On 22 October 2021:05:02:03 PM


Question 66. Asked on :23 September 2021:09:26:26 AM

 Capital of Bhutan?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 Thimpu

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:09:34:14 AM


Question 67. Asked on :23 September 2021:09:25:56 AM

 Capital of Myanmar?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 Rangoon ( yangon )

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:09:34:34 AM


Question 68. Asked on :23 September 2021:09:25:25 AM

 Capital of Bangladesh?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 Dhaka

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:09:37:10 AM


Question 69. Asked on :23 September 2021:09:24:13 AM

 Capital of chain?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 Beijing

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:09:37:41 AM


Question 70. Asked on :23 September 2021:07:39:49 AM

 Capital of Japan?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 Tokyo

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:40:26 AM


Question 71. Asked on :23 September 2021:07:39:18 AM

 Capital of Iraq?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar
Bagdad 

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:40:52 AM


Question 72. Asked on :23 September 2021:07:38:49 AM

 Capital of Iran?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar
तेहरान

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:41:55 AM


Question 73. Asked on :23 September 2021:07:38:10 AM

 Capital of Pakistan?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 Islamabad

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:42:43 AM


Question 74. Asked on :23 September 2021:07:36:51 AM

Capital of Afghanistan?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar
Kabul

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:43:04 AM


Question 75. Asked on :23 September 2021:07:30:26 AM

 किस देश के लोग पीले रंग के होते हैं?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 चीन के लोग

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:31:12 AM


Question 76. Asked on :23 September 2021:07:29:38 AM

 किस देश के लोग शक्तिशाली होते थे?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 ठंण्डे प्रदेशों के लोग

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:31:54 AM


Question 77. Asked on :23 September 2021:07:28:56 AM

 किस नगर में 2 महीने का 1 दिन होता है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 हेमराफास्ट (नार्वे) में

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:32:59 AM


Question 78. Asked on :23 September 2021:07:28:20 AM

 किस आंदोलन में गांधीजी ने बढ़ चढ़कर हिस्सा लिया था?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 अंग्रेजों के विरुद्ध "भारत छोड़ो आंदोलन" में

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:33:49 AM


Question 79. Asked on :23 September 2021:07:27:13 AM

 गांधी जी के राजनीतिक गुरु कौन थे ?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 श्री गोपाल कृष्ण गोखले

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:34:30 AM


Question 80. Asked on :23 September 2021:07:26:31 AM

 गांधी जी का राजनीतिक जीवन सर्वप्रथम कहां से शुरू हुआ था?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 दक्षिण अफ्रीका से

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:35:15 AM


Question 81. Asked on :23 September 2021:07:19:09 AM

 महात्मा गांधी को सबसे अधिक कौन से उद्योग पसंद थे?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 कुटीर-उद्योग

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:19:54 AM


Question 82. Asked on :23 September 2021:07:18:00 AM

सबसे कम आयु के अंतरिक्ष यात्री का क्या नाम है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

Master Mind

सैली राइड सबसे कम उम्र की अमेरिकी अंतरिक्ष यात्री थी जो मात्र 32 साल की उम्र में ही अंतरिक्ष की यात्रा की थी।

-Answered by Master Mind On 17 December 2021:07:48:57 AM


Question 83. Asked on :23 September 2021:07:17:05 AM

 अंतरिक्ष में जाने वाली प्रथम महिला कौन थी?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar
वेलनवीना तेरेश्कोवा

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:20:48 AM


Question 84. Asked on :23 September 2021:07:16:15 AM

 अजंता की गुफाओं में चित्र किस काल में चित्रित गए थे?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 गुप्तकाल में

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:23:03 AM


Question 85. Asked on :23 September 2021:07:14:26 AM

फ्रेसकोज किसे कहते हैं?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 अजंता की प्रसिद्ध गुफाओं में दीवारों पर खींचे चित्रों को

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:23:35 AM


Question 86. Asked on :23 September 2021:07:13:00 AM

भारत में प्रथम खुला विश्वविद्यालय कहां स्थापित किया गया था?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 हैदराबाद (आंध्र प्रदेश) में

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:25:30 AM


Question 87. Asked on :23 September 2021:07:07:28 AM

 भारत का प्रथम विश्वविद्यालय कहां पर स्थापित किया गया था?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 कोलकाता (पश्चिम बंगाल)

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:09:52 AM


Answer:

priyanshu kumar

 राष्ट्रीय युवा दिवस

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:10:57 AM


Question 89. Asked on :23 September 2021:07:05:28 AM

 भारत में राष्ट्रीय सुरक्षा अकादमी कहां पर स्थित है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 खडगवासला

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:11:22 AM


Question 90. Asked on :23 September 2021:07:05:00 AM

 पिन कोड में कितनी संख्या होती है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 6

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:12:18 AM


Question 91. Asked on :23 September 2021:07:01:05 AM

 भारत में पिन कोड योजना कब से प्रारंभ हुई थी?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 15 अगस्त 1972 में

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:02:12 AM


Question 92. Asked on :23 September 2021:06:59:49 AM

भारत में सबसे अधिक नारियल की पैदाबार कहां होती है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 केरल में

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:02:36 AM


Question 93. Asked on :23 September 2021:06:58:56 AM

 भारत में कौन सी नदी पश्चिम की ओर बहती है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 नर्मदा और ताप्ती नदी

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:03:01 AM


Question 94. Asked on :23 September 2021:06:56:19 AM

भारत में घना वन पक्षी अभ्यारण्य कहां स्थित है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 भरतपुर (राजस्थान) में

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:03:26 AM


Question 95. Asked on :23 September 2021:06:55:29 AM

 भारत के तिरंगे में सफेद रंग किस बात का प्रतीक है?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 सत्य एवं शांति का

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:07:04:23 AM


Answer:

priyanshu kumar

 डेमोग्राफी

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:06:51:57 AM


Question 97. Asked on :23 September 2021:06:49:44 AM

सरकार द्वारा चलाए जा रहे प्रतिष्ठान के क्षेत्र में आते हैं?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 पब्लिक सेक्टर में

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:06:52:34 AM


Question 98. Asked on :23 September 2021:06:48:08 AM

 उत्तेजित करने वाली भाषण कला को क्या कहते हैं?

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar
डेमागोगी

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:06:53:01 AM


Question 99. Asked on :23 September 2021:06:46:14 AM

 प्राइमरी गोल्ड कितने कैरेट का होता है

-Added by priyanshu kumar General Knowledge » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar

 24 कैरेट का

-Answered by priyanshu kumar On 23 September 2021:06:54:42 AM


Question 100. Asked on :13 September 2019:05:55:16 PM

 Who was discovered fermentation and when?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Science » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar
Fermentation is the process of conversion of sugar into alcohol. The scientist who discovered fermentation was Louis Pasteur in 1857.

-Answered by priyanshu kumar On 03 October 2019:12:37:00 PM


Question 101. Asked on :05 September 2019:02:03:46 PM

 Who is Neil Armstrong?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Other » General Knowledge

Answer:

priyanshu kumar
Neil Alden Armstrong (August 5, 1930 – August 25, 2012) was an American astronaut and aeronautical engineer who was the first person to walk on the Moon. He was also a naval aviator, test pilot, and university professor. ... He was the project pilot on Century Series fighters and flew the North American X-15 seven times.

-Answered by priyanshu kumar On 09 October 2019:11:23:54 AM


Question 102. Asked on :04 September 2019:07:44:39 PM

 The biggest flower on earth is_

________ . (Fill the right answer)

a . Sunflower 

b.African daisy

c.Azalea

d.Corpse flower 

-Added by Pragya🥰 Choudhary Other » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva
Corpse flower 

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:06:05:45 PM


Question 103. Asked on :04 September 2019:07:42:43 PM

 Who is Donald Trump?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Other » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva
President o America.

-Answered by Shruti Srivastva On 20 August 2020:06:21:53 PM


Question 104. Asked on :04 September 2019:07:40:56 PM

 Who was the first miss world?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Other » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva
Reita faria.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:06:06:07 PM


Question 105. Asked on :04 September 2019:07:33:17 PM

 When we celebrate teacher's day?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Other » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva
5 September.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:06:06:27 PM


Question 106. Asked on :04 September 2019:05:00:44 PM

 What is the fullform of Google

-Added by Pragya🥰 Choudhary Other » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva
Global Organisation of Oriented Group Language of Earth.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:06:07:20 PM


Question 107. Asked on :04 September 2019:04:46:07 PM

 Who was made Facebook?

-Added by Pragya🥰 Choudhary Other » General Knowledge

Answer:

Shruti Srivastva
Mark Zuckerbag.

-Answered by Shruti Srivastva On 15 August 2020:06:08:36 PM


 

You can see here all the solutions of this question by various user for NCERT Solutions. We hope this try will help you in your study and performance.

This Solution may be usefull for your practice and CBSE Exams or All label exams of secondory examination. These solutions or answers are user based solution which may be or not may be by expert but you have to use this at your own understanding of your syllabus.

 

 

What do you have in your Mind....

Ask Your Question? From your text book.

Our Expert Team reply with answer soon.

 

Ask Your Question

 

* Now You can earn points on every asked question and Answer by you. This points make you a valuable user on this forum. This facility is only available for registered user and educators.

Next moment you answer is ready .... go ahead ...

 

 

 

Search your Question Or Keywords

 

 

Do you have a question to ask?

 

Ask Your Question

User Earned Point: Select

 

 

 

All Tags by Subjects:

 

Science (2235)
History (278)
Geography (310)
Economics (258)
Political Science (96)
Mathematics (201)
General Knowledge (5686)
Biology (94)
Physical Education (20)
Chemistry (118)
Civics (114)
Home Science (12)
Sociology (9)
Hindi (45)
English (259)
Physics (1435)
Other (97)
Accountancy (378)
Business Study (71)
Computer Science (128)
1 (2)

 

 

Sponsers link